Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SVĚDĚNÍ KŮŽE NA TĚLE BEZ VYRÁŽKY

OBSAH

Svědění kůže bez vyrážky

Diagnostika chorob způsobujících svědění se rozděluje na dvě kategorie. Pokud je onemocnění doprovázeno vyrážkou, pak je nezbytné navštívit kožního lékaře. Pokud je však svědění bez viditelného kožního projevu, postačí základní laboratorní vyšetření krve. Úporné svědění většinou zaháníme škrábáním, které na chvíli pomůže, ale kůži podráždí ještě víc, a navíc svědění nezažene. Škrábáním postiženého místa dochází k poškození kožního krytu. A kvůli tomu může dojít k případnému proniknutí bakteriální infekce. Je tedy rozumné postižená místa neškrábat.

Možné příčiny

Příčiny svědění bez vyrážky mohou být vázány na působení vnějších vlivů nebo nějaké věkové období. Jedná se o svědění způsobené teplem, svědění objevující se v době léta, zimy. Dále sem patří svědění dětí, mladistvých, žen v přechodu a starých lidí. Pokud se svědění vyskytne náhle, je lokalizované a vyskytuje se i u osob žijících společně, pak došlo k podráždění po kontaktu s něčím z vnějšího prostředí. Pokud však svědění neustupuje ani po dvou týdnech léčby, zřejmě se jedná o příčinu uvnitř organismu. Suchost kůže má za následek intenzivní svědění u starších pacientů, nejčastěji v zimě při pobytu ve studeném prostředí či po sprchování v horké vodě. Takovéto svědění postihuje nejčastěji záda, boky, břicho, pas a části končetin vzdálenější od těla.

Léčba

Svědění kůže bez vyrážky se většinou léčí antihistaminiky, velmi často používaný je Dithiaden.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Co značí když svědí kůže na celém těle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění kůže na celém těle může upozorňovat na dlouhodobé problémy s hladinou krevního cukru. Příznaky svědění po celém těle jsou typické pro onemocnění diabetes mellitus. Při takovém svědění doporučuji zajít za obvodním lékařem a nechat si udělat krevní odběr, kde se zjistí aktuální hladina krevního cukru. Pak je možné zahájit léčbu a svědění zmírnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Příznaky svědění uší

Symptom svědění uší může být spojený s dalšími příznaky (často záleží na příčině):

  • krusty (strup) nebo šupiny na vnější straně ucha;
  • přítomnost vyrážky a zarudnutí;
  • hnisavý nebo vodnatý výtok z uší;
  • zčervenání a otok ucha;
  • ucho může být teplé na dotek;
  • může se objevit i bolest ucha;
  • kýchání, rýma, oteklé oči, mírné až střední horečky.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Diskuze

V diskuzi JAK RYCHLE SE ŠÍŘÍ SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Udělalo se mi několik ohnisek vyrážky po těle, vypadá to na svrab (zdvojené pupínky, svědění atd), i když ne v místech typických pro svrab. Mám to na rameni, v oblasti kostrče a na podbřišku, také na jednom kotníku. Teď je víkend, ihned v pondělí se chystám k lékaři. Některé vyrážky už mám delší dobu a nenapadlo mne, že by to mohl být svrab, protože se to nešíří moc rychle. Nevíte někdo, jak rychle se svrab po těle rozšiřuje? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak rychle se šíří svrab?

Svědění bez vyrážky

Pokud se jedná o svědění bez jakéhokoli doprovodného onemocnění, jako je například alergie či ekzém, je velmi dobrou metodou volby homeopatie.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,mám atopický ekzém a nyní mě začala svědit kůže po celém těle, nejvíc v noci .Brala jsme na to snad už všechno-masti ,léky. Prosím, kdo máte nějakou zkušenost s léky,které opravdu pomáhají,prosím, poraďte. Děkuji předem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Již přes měsíc mne moc trápí svěděni kůže celého těla.Nevím kde jsem to sehnala,byla jsem přes 2 měsíce na LDN,nemohla jsem se postavit na nohy a pořád jsem zvracela.předtím jsem lež
ela na interně , pak na JIPCE odkud mne ne doléčení převezli na LDN.Jsem z toho pobytu zklamaná z hodně dúvodů.Moc jsem se těšila domú ale trable pokračují.
Mám nějaké masti a tabletky ale nevěřím že mne dají do pořádku
Navíc mne začaly obě lýtka těct nějaký polovičně hnisavý výtok.Taky mne to dlouho trápí ale už se to lepší,prý je to od srdce.
Moc děkuji za radu Ludmila.

Zdroj: diskuze Svědění kůže na těle

Co na svědění kůže

Svědění mohou ulevit antihistaminika či kortikoidy a důsledné promašťování kůže.

Zdroj: Svědění po léčbě

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Dobrý den prosík o radu. Svědí mně kůže na celém těle po umytí vodou. Přestala jsem používat mýdla sprchové gely i mléka do sprchy. Prostě po osprchování mně začne do pár minut vše svědět je to síla. Tak by mi pomohl třeba lék našich babiček nebo něco podobného.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Jak si mám pomoci od úporného svědění pokožky, když trpím na ekzémy? Docela mě to už psychicky ničí, jak se pořád musím škrábat.

Zdroj: diskuze Svědění kůže

Jak svědění předcházet

Základem je dobrá kompenzace diabetu, ale zároveň se vyvarujte příliš horkých koupelí. Nedoporučuje se používat parfémované krémy ani udržovat pokožku příliš vlhkou, to přináší riziko vzniku plísní (především na nohou). Na druhé straně by však kůže neměla být ani vysušená. K mazání jsou ideální hypoalergenní krémy. Pokud se svědění přece jen objeví a nezmizí, je na čase navštívit lékaře, který doporučí další postup.

Zdroj: Svědění kůže na těle

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Paarová.

Už delší dobu mně svědí kůže mezi prsy,hlavně v noci,vyrážky nemám ...nedávno se k tomu přidaly i místa na obou nohou nad nárty,od ohybu tak 15cm plocha...v noci špatně spím,budím se kolem 2-3hod.a pak už nejde zaspat...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění kůže

Léčba svědění kůže

Při léčbě je nutné léčit zvláště příčinu, která svědění kůže vyvolává. Samotné svědění se tlumí léky, které se nazývají antihistaminika. U cukrovky je nutná kompenzace. Léčba cukrovky I. i II. typu se dnes skládá ze tří hlavních principů: dodávat tělu injekčně inzulin, zvýšit fyzickou aktivitu a dodržovat dietu. Všechny tyto principy léčby snižují hladinu cukru v krvi a léčí tak cukrovku. Léčba je ale jen v některých případech dočasná, pokud má pacient předepsány inzulinové injekce, musí si je píchat pravidelně.

Zdroj: Svědění kůže na těle

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VILIAM ČONKA.

Chtěl bych zjistit z čeho mě stále svědí kůže v hlavě na zádech konečník a to snad celé tělo trpím s akné mám CHOPN

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Na svědění konečníku používám hemostop.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Svědění kůže na lýtkách

Svědění kůže na lýtkách bývá způsobeno sprchováním v horké vodě. Používejte ke sprchování spíše vlažnou vodu a uvidíte, že potíže odezní.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Diskuze

V diskuzi BYLINKY PROTI SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala .

Chtela bych zeptat,uz 2.rokem me svedi cele telo,a nekdy mam i pocit ze me furt neco picha.Vyzkousela sem vsechny druhy masticek co me doporucily na Koznim.A i sama sem toho spousty vyzkousela.A stale nic nepomaha.V bylinkarstvi sem zkousela caje na pokozku,a nic.A na Alergologii mam vse v poradku.Uz opravdu nevim si rady.Prosim o nakou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Ahoj Míšo, ještě jsi na nic nepřišla skrz svědění? Já mám svědění a píchání těla též dva roky a stále nevím proč, můžeš mi napsat na email? elvickaku@seznam.cz díky

Zdroj: diskuze Bylinky proti svědění kůže

Svědění kůže na stehnech

Příčin svědění kůže na stehnech je velké množství, od suché kůže, alergické reakce, hormonálních vlivů až přes určitá vnitřní onemocnění. Škrábáním se svědění kůže zhoršuje, protože se uvolňují látky podporující pocit svědění. I zapocení svědění zhoršuje, proto je třeba intenzivnější v noci. Kůži zkuste promazávat například Ambiderman krémem (lze zakoupit v lékárně). Vylučte z potravy kořeněná jídla, citrusy, čokolády, ořechy, džusy a podobně. Pokud projevy přetrvávají, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem ÚPORNÉ SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Debora Hrabková.

Úporné svědění- 3 týdny na kožním v nemocnici- NIC nepomáhá- musím škrábat nedá se to vydržet- nikam mne nikdo na vyšetření neposílá- KDO mi tedy pomůže- už jsem z toho zoufalá. Děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Proti svědění je dobrý lék Claritine. Claritine je volně prodejný a tlumí pocit svědění.

Zdroj: diskuze Úporné svědění kůže

Svědivá vyrážka u dětí

Svědivé vyrážky mohou vypadat i jako shluky červených nebo fialových skvrn, pupínků nebo puchýřů na kůži, které se mohou objevit v kterémkoli věku kdekoli na těle. Mohou být místní nebo mohou postihnout celé tělo dítěte. Někdy jsou doprovázeny teplotou a svěděním, většinou bývají přechodné. Příčinou může být infekce, podráždění kůže, alergická reakce na jídlo, na léky, na rostliny nebo na kousnutí hmyzem.

Příznaky

Příznaky mohou být nejrůznější; některé vyrážky se projevují puchýři, u jiných se tvoří ploché, bezbarvé skvrny nebo drobné pupínky, ploché a vystupující skvrny nebo růžové až červené pupínky, které jsou typické pro kopřivku. Někdy se mohou tvořit otevřené boláky.

Co s tím dělat

Jakmile se podaří určit diagnózu, začne lékař řešit primární příčinu vyrážky, například infekci. K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Obrázky

Takto vypadá svědivá vyrážka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Svědění kůže na předloktí

Svědění kůže na předloktí může být alergického či psychogenního původu, pokud by nestačilo promazávání, kupte v lékárně některé volně prodejné antihistaminikum. Pokud by se obtíže stupňovaly nebo se objevila vyrážka, navštivte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Svědění hlavy a kvasinky

Na svědění hlavy způsobené kvasinkami je účinný lék bez receptu například Nizoral šampon či Clotrimazol sprej.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Cukrovka a svědění kůže

Pokud vás v poslední době často svědí kůže na těle a nic na to nepomáhá, může být příčinou tohoto stavu právě cukrovka. Nastupující cukrovka totiž ovlivňuje cirkulaci krve a vyvolává suchou, svědivou pokožku. Pokud vám na svědění nezabírají žádné hydratační krémy, pak se o tom určitě zmiňte svému lékaři. Svědění často nevěnujeme pozornost, protože si myslíme, že jde o běžný problém, který musíme zvládnout i sami. Nikdy však věci nejsou jen černobílé a onemocnění se mohou projevovat i nezvykle.

Ke svědění u diabetiků dochází z důvodu poškození nervových vláken ve vnějších vrstvách pokožky. To souvisí s různými typy neuropatie, které se vyskytují, když vysoké hladiny cukru v krvi poškozují nervová vlákna. To se stává především na nohou a rukou. V některých případech může být svědění varovným signálem, že teprve k poškození nervu může dojít. Svědění se také někdy objevuje i v případě, kdy má pacient problémy s ledvinami nebo játry, a to jako alergická reakce na nové léky.

Zdroj: Svědění kůže na těle

Svědění kotníků

Svědění v oblasti kotníků může být způsobeno svrabem. Svědění, podrážděná kůže, zanícené póry, to jsou zcela běžné projevy na kůži i u zcela zdravých lidí. Jenže se může jednat o svrab. Nehledě na to, že kůže poškozená svrabem se i po vyléčení hojí pěkně dlouho – i několik týdnů. Jediný relativně „spolehlivý“ ukazatel je, že v noci ke svědění nedochází. Jinak onemocnění svrabem vždy patří do rukou dermatologa.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Příznaky svědění uší

Symptom svědění uší může být spojený s dalšími příznaky, často záleží na příčině.

  • Svědění může být doprovázeno dalšími příznaky, jako jsou krusty (strup) nebo šupiny na vnější straně ucha.
  • Přítomnost vyrážky a zarudnutí je dalším běžným příznakem svědění uší.
  • Může se vyskytnout hnisavý nebo vodnatý výtok z uší, který vede ke svědění.
  • Může dojít ke zčervenání a otoku ucha.
  • Ucho může být teplé na dotek.
  • Může se objevit i bolest ucha.
  • Kýchání, rýma, oteklé oči, mírné až střední horečky jsou dalšími přidruženými příznaky svědění uší.

Zdroj: Svědění v uších

Plíseň

Svědění kůže (pruritus) je nejtypičtějším příznakem některých kožních plísní. Při svědění kůže je vhodná nedráždivá dieta, zásada nemýt pokožku příliš často mýdlem (vyjma speciálních mýdel vhodných při svědění, jako je například rašelinové mýdlo). Nenoste dráždivé prádlo a šaty a eliminujte provokační faktory, jako je prach, pocení, tření. Osvědčuje se používání rašelinové kosmetiky nebo konopné kosmetiky, která výrazně zklidňuje a snižuje svědění kůže. Úlevu přinášejí teplé koupele, vhodné jsou koupele v medicinálních olejích.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP