Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SVEDENI NA PLOSCE NOHY

OBSAH

Kdy navštívit lékaře

Lékař by měl být kontaktován, pokud svědění uší stále trvá. Svědění může být příznakem infekce nebo vážného ucpání zvukovodu. Svědění může způsobit dočasnou ztrátu sluchu, rozvoj chronické infekce nebo poškození kloubní chrupavky a kosti lebky a vnějšího ucha.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDENI NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

chtela bych se zeptat: Už 3 nebo 4 den me svedi noha a nechce to prestat. Nejhorsi je to v noci. Prosim pomuzete mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Petro, svědění nohou, patrně máte na mysli asi chodidla, bývá nejčastěji způsobeno mykotyckým onemocněním kůže. To může vzniknout zapářkou nohy při zpocení nebo při nedostatečném osušení nohou po umytí. Úplně nejrychlejší způsob jak se toho zbavit, je udělat si doma koupel na nohy z léčivého přípravku Cytéal. Je to francouzké desinfekční tělové mýdlo. Cytéal je k dostání v lékárně na lékařský předpis. Použijte ho podle návodu, který je na něm napsán v češtině. To by Vám mělo od svědění jednoduše pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svedeni nohy

Vyříznutí kuřího oka

V případě velkého kuřího oka je možné provést vyříznutí při lokálním znecitlivění, požádejte o to svého kožního lékaře nebo kontaktujte kožního lékaře, který tyto zákroky provádí.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉKY NA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Dobrý den,
a co způsobuje to svědění ty pupínky a nebo to jak se ten roztoč pohybuje?

A pokud cítím, nevím jak to přesně popsat, takový svědivý pohyb pod kůží na plosce chodidla ale nemám žádné začervenání ani nejsou vidět žádné cestičky, může to být také svrab nebo něco jiného?

Tohle se mi stalo už jednou před několika měsíci ale nic z toho nebylo (žádné začervenání kůže, žádné fleky, žádné viditelné cestičky) nic jsem na to nepoužívala a pak to zmizelo .... Ani se to nerozšiřovalo ....

Ted to mám znovu na tom chodidle a je to prostě cítitelný jako takový lechtivý pohyb v jedné přímce ....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí léky na svrab

Kuří oko nebo bradavice

Kuří oko je bolestivé, tlakem podmíněné nadměrné zrohovatění kůže nad kostními výstupky. Kuří oko nejčastěji vzniká na patě, plosce nohy, v hlubokých kožních prasklinách, případně se na prstech vyskytuje takzvané měkké kuří oko. Nejčastější příčinou vzniku kuřích ok bývají nevhodné boty, které dlouhodobě tlačí na prst proti kosti. Kuří oka nejvíce postihují plošky pat, malíčky a palce na nohou. Jedná se o žlutošedivě zbarvený útvar, asi 3–12 mm velký. Bolest způsobuje zanořený čep pod povrch, který tlačí na kost.

Pokud se vám vytvoří kuří oka, zajděte s nimi na pedikúru. Ale pokud se jedná o virové bradavice, tak ty by měl odstranit lékař. Pokud se jedná o malé bradavice, lze je léčit protivirovými přípravky, například vlaštovičníkem nebo lápisem.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Jak vydloubnout kuří oko

Je také možné laserové odstranění kožního útvaru, ale tato metoda je velmi bolestivá. Je však možné tuto metodu provést s lokální anestezií, tudíž téměř bez bolesti.

Důležitým bodem v léčbě je nahrazení nepohodlných bot za vhodnější, které nebudou obnovovat léčené kuří oko. Pomoci od bolesti mohou ortopedické nebo gelové vložky. Vhodné je pravidelné obrušování plosek nohou pemzou a dostatečná hydratace chodidel. Také byste měli na nohy používat kvalitní hydratační přípravky. Nohy zvláčníte i s pomocí receptu našich babiček, které si nohy mazaly silnou vrstvou krému a přes noc daly nohy do silných ponožek. Další tip doporučuje promazat nohy namísto krému olivovým olejem.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VILIAM ČONKA.

Chtěl bych zjistit z čeho mě stále svědí kůže v hlavě na zádech konečník a to snad celé tělo trpím s akné mám CHOPN

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.

Na svědění konečníku používám hemostop.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ KŮŽE V HLAVĚ A SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Proč si pes kouše tlapky

Když si pes kouše nebo olizuje tlapky, tak je to z toho důvodu, že mu něco způsobuje svědění. To může být zapříčiněno alergií, parazitním onemocněním nebo zánětem nehtového lůžka. Dalším důvodem může být psychický problém, který spočívá v tom, že je pes příliš často sám doma bez jakéhokoli kontaktu se svým pánem a jednoduše se nudí, a proto si začne z dlouhé chvíle okusovat nohy.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Byla jsem u kamarádky na návštěvě a ta mi po měsíci sdělila, že doma měli svrab. Přinesla si ho z nemocnice, když byla na vyšetření. Teď mám obavy z toho, že jsem ho u ní mohla chytit. Tak po 14 dnech mě hrozně svědily nohy a já tomu nevěnovala pozornost, protože jsem něvěděla o tom svrabu. Pak svědění přestalo a já mám strach, že se svrab objeví i u mě. Po měsíci mě nic nesvědí, občas mám někde nějaký pupínek ale jak se popisuje úporné noční svědění nemám. Je možné, že jsem svrab dostala a ještě se u mě projeví? Děkuji Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jarko, buďte v klidu, svrab evidentně nemáte. A nemocnice, jako zdroj nákazy u Vaší kamarádky, se mi zdá dosti nepravděpodobný. Pokud skutečně měla svrab, tak ho zřejmě chytla někde jinde, ale jistě ne v nemocnici. Často se v poslední době stává, že se lidé nakazí ze sedačky v hromadné dopravě, kde před nimi seděl nakažený člověk. Například u bezdomovců je toto chování nyní v zimních měsících časté. V MHD jezdí, aby se trochu ohřáli a při tom na sedačce po sobě mnohdy mimo charakteristického zápachu zanechají i zákožku svrabovou. Právě v MHD bych v zimních měsících hledal nejpravděpodobnější zdroj nákazy svrabem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Náplast na kuří oka

Náplastí na kuří oka je celá škála. Vhodné jsou hydrokoloidní náplasti, které urychlují odstranění kuřího oka. Tlumí bolest při došlapu v obuvi. Hydrokoloidní polštářek změkčuje kuří oko, napomáhá tak k jeho hojení a regeneraci kůže. Tvar náplasti umožňuje lepší přilnutí a přizpůsobení se vaší pokožce. Náplast je průsvitná, takže můžete sledovat ránu i její okolí. Výše popsané náplasti zakoupíte například pod názvem Cosmos – Náplast na kuří oka.

Nová celohydrokoloidní náplast Cosmos „Na kuří oka Twin tec“ se dvěma vrstvami hydrokoloidů je určena pro dvojí ochranu a účinnou léčbu kuřího oka. Mírní tlak a bolest, je diskrétní a prodyšná, snadno se odstraňuje. Je voděodolná. Více se těchto produktech dozvíte zde.

Tento typ náplastí je dostupný v lékárnách nebo prodejnách se zdravotnickými prostředky.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi SVĚDIVÉ PUPÍNKY PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den mám svědění těla, nejvíc mě svědí dole nohy stehna a zadek, mám na sobě dost chlupy a používám šampon na vypadavání vlasů měl jsem i léky na alergia, ale pořád mi to nepomáhá. Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědivé pupínky po celém těle

Co pomáhá na kuří oka

Zrohovatělou kůži lze odstranit seškrábáním po horké koupeli, nebo můžete použít masti obsahující látky, které rozpouštějí zrohovatělou kůži (například kyselina salicylová). Rizikem u tohoto defektu je, že se neléčená kuří oka mohou zanítit. V případě, že se defekt nebude hojit, musíte počítat s vyříznutím na chirurgické nebo dermatologické ambulanci.

Pokud si chcete od kuřích ok pomoci sami, máčejte nohu v teplé vodě nebo v kyselině salicylové (koupíte v lékárně) do té doby, než kůže na kuřím oku zbělá. Poté odumřelou kůži lehce odstraňte nožíkem či žiletkou a zalepte náplastí. Po čtyřech dnech náplast odkryjte a postup opakujte do vyléčení. V lékárně lze zakoupit i speciální náplasti napuštěné kyselinou salicylovou, které mohou být na postiženém místě nalepeny, tudíž působí celý den.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda Bečková.

Dobrý den. V dětství jsem trpěla nedostatkem červených krvinek a léčila jsem se na to i v ozdravovně. Před týdnem mě napadlo, jestli má únava nepramení z nedostatku železa v těle. Tak jsem si koupila prášky Superželezo forte a začala jsem je brát jeden na lačno každé ráno. Po čtyřech dnech mě začalo při chůzi bodat a pálit v plosce nohy a po masírování Ice creamem - Ledová mast, mě po dvou dnech masáže plocha píchat přestala, ale udělal se mi na dotek bolestivý otok zevnitř u kloubu kotníku. Nikdy jsem podobný zdravotní problém se šlachami neměla, i když jsem hodně sportovala. Napadlo mě podívat se na negativní účinky přebytku železa v těle a jsem velmi překvapená, že nějaké vůbec mohou být ! Máte někdo s tímto problémem zkušenost? Prosím napiště mi zda ano a jaké. Moc děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky při nadbytku železa v krvi

Parazit

Kožní parazitózy jsou svrab, demodikóza a blechy. Svrab je silně intenzivní postižení kůže způsobené zákožkou svrabovou. Je to infekční postižení přenosné mezi zvířaty. Demodikóza patří také mezi svrabová onemocnění a je vyvolávaná parazitem Demodex canis. Primárně svědivá není, až po následné infekci kůže se projevuje svědivost. Primárním projevem bývá vypadávání srsti v malých místech, která se postupně rozšiřují. Blechy způsobují svědění i u psů bez alergie, ale míra svědění je zde daleko menší.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Diskuze

V diskuzi PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Pekárková.

Dobrý den. Mám už asi 4 roky problém - ztluštělý nehet na prstu u nohy - minulý rok se k mému úděsu problém rozšířil i na ostatní nechty a přešlo to i na druhou nohu. Krom toho mám - čas od času - nezvladatelné svědění na chodidlech. Udělají se jakési puchýře a po protržení svědění téměř ustane. Paní doktorka mi napsala Batrafen mast, ale nepomohlo to. Nevím jestli je to plíseň, ale prý pomáhají octové nebo citronové obklady. Prosím o Váš názor a radu. Děkuji. Dagmar.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JK.

Dobry den,
s nejvetsi pravdepodobnosti jde opravdu o plisen a mela by jste to resit, nikoli jen jednou navstevou lekare. Svedci o tom i skutecnost, ze se nemoc siri. Mohu doporucit konopni olej, pripadne TTO, jenze v tomto stavu se nelze spolehat jen na pripravky volne prodejne v lekarnach. Obratte se prosim na dermatologickou ordinaci. Pokud nezaberou protiplisnove lokalni pripravky, je nutne nasadit lecbu antibiotiky.

Ocet a citronova stava pusobi protiplisnove jelikoz navozuji kysele pH, ktere plisne nesnaseji. Nekdy mohou opravdu pomoci, avsak vice mene jen u lehcich forem onemocneni.

Hezky den,
JK

Zdroj: diskuze Plísně

Svědění hlavy a kvasinky

Na svědění hlavy způsobené kvasinkami je účinný lék bez receptu například Nizoral šampon či Clotrimazol sprej.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robo.

Mě svědí šouřek už kolik let.A když se podrbu a někdy až na hranici krve je to krásná ůleva .-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

mam stale mravenceni a svedeni na varletech a jde me to do leve nohy. byl jsem na mag.rezonanci krcni a bederni patere a panve a nic se vazneho neprokazalo. jsem z toho nestastny a dekuji moc za radu.

Zdroj: diskuze Svědění kůže na varlatech

Svědění bez vyrážky

Pokud se jedná o svědění bez jakéhokoli doprovodného onemocnění, jako je například alergie či ekzém, je velmi dobrou metodou volby homeopatie.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi BYLINKY PROTI SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala .

Chtela bych zeptat,uz 2.rokem me svedi cele telo,a nekdy mam i pocit ze me furt neco picha.Vyzkousela sem vsechny druhy masticek co me doporucily na Koznim.A i sama sem toho spousty vyzkousela.A stale nic nepomaha.V bylinkarstvi sem zkousela caje na pokozku,a nic.A na Alergologii mam vse v poradku.Uz opravdu nevim si rady.Prosim o nakou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Ahoj Míšo, ještě jsi na nic nepřišla skrz svědění? Já mám svědění a píchání těla též dva roky a stále nevím proč, můžeš mi napsat na email? elvickaku@seznam.cz díky

Zdroj: diskuze Bylinky proti svědění kůže

Svědění nohou večer

Svědění nohou večer, jak již bylo popsáno výše, může způsobovat svrab. Svrab je infekční kožní onemocnění, které způsobuje roztoč jménem zákožka svrabová a jde o relativně častou dermatózu.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Svědění kůže na lýtkách

Svědění kůže na lýtkách bývá způsobeno sprchováním v horké vodě. Používejte ke sprchování spíše vlažnou vodu a uvidíte, že potíže odezní.

Zdroj: Svědění kůže na nohou

Puritus

Pokud váš pes tráví většinu času škrábáním a kousáním se, jedná se nejspíše o pruritus – extrémní svědivost pokožky. Svědění je vyvoláno chemickou reakcí probíhající v kůži. Ta stimuluje nervy, které informují mozek a ten pak cítí svědění. Následné škrábání pak podporuje vyvolávající zánětlivou příčinu v kůži a tím se stav zhoršuje. Cokoliv, co vyvolává zánět kůže, způsobuje zároveň pruritus. Jak pruritus ovlivní zdraví vašeho psa, závisí na stupni pruritu. Mírné svědění bude mít těžko nějaký výrazný dopad, ale intenzivní svědění vede k intenzivnímu škrábání, a to pak vede ke vzniku bolestivých a postupně infikovaných ložisek na kůži. Pes může mít problémy se spaním, kňučet bolestí, pořád se okusovat a drbat. Každý pes má svůj práh svědivosti – to je míra svědivosti, kdy jakýkoliv vyvolávající podnět způsobí dostatečné podráždění vedoucí k neodolatelné touze po škrábání. Svědění je hlavním příznakem výskytu alergie nebo přítomnosti vnějších parazitů, ale může být spojován i s bakteriální nebo kvasinkovou infekcí kůže.

Zdroj: Pes si kouše nohy

Nemocná játra

Svědění souvisí se špatnou funkcí jater, je jedním z jeho příznaků. Cholestáza je stav, kdy žluč nemůže řádně odtékat do tenkého střeva a produkty, které jsou jí odváděny, se hromadí v organismu. Svědění se zhoršuje v noci.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Šampon proti svědění hlavy

Velmi účinné jsou jemné šampony. Naopak by se neměly používat keratolytické šampony. Také existují kosmetické výrobky, které mohou být použity po mytí vlasů pro zklidnění příliš citlivé pokožky hlavy.

Zde je vidět cena šamponu, který je účinný proti svědění hlavy: svědění hlavy cena.

Zdroj: Svědění hlavy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP