Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SVĚDĚNÍ UCHA

OBSAH

Příznaky svědění uší

Symptom svědění uší může být spojený s dalšími příznaky (často záleží na příčině):

  • krusty (strup) nebo šupiny na vnější straně ucha;
  • přítomnost vyrážky a zarudnutí;
  • hnisavý nebo vodnatý výtok z uší;
  • zčervenání a otok ucha;
  • ucho může být teplé na dotek;
  • může se objevit i bolest ucha;
  • kýchání, rýma, oteklé oči, mírné až střední horečky.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Tento problém svědění mám také.když svědění už nemohu vydržet,dám si na ušní tyčinku trochu framikoinu a opatrně zavedu do ucha.Okamžitě se mi uleví a mám na několik dní pokoj.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Framykoin je antibiotická mast a jeho příznivé účinky při aplikaci do ucha naznačují, že by sliznice zvukovodu mohla být napadena bakterií, která se pomnoží při zvýšené vlhkosti, například po koupeli a nebo po nošení sluchátek. Ale bakterie nemusí být jedinou příčinou, protože Framykoin ovlivňuje i některé plísně a nebo jen působí zklidňujícím účinkem díky obsahu lanolinu. Každopádně občasné a krátkodobé používání Framykoinu, třeba jen jednou a nebo s dlouhými přestávkami, není dobré a může vést k vytrénování patogenu v uchu, který si pak zvykne na toto léčivo a stane se těžko léčitelným. Antibiotika v drtivé většině vyžadují vytrvat v léčbě několik dní ještě po odeznění příznaků, jinak hrozí vznik nebezpečné odolnosti. Nejlepší řešení bude zajít na ORL a nechat laboratorně vyšetřit ušní sekret. Tak se přesně zjistí co svědění způsobuje a umožní to zvolit účinnou léčbu a opatření, aby se to neopakovalo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Uši

Kdy navštívit lékaře

Lékař by měl být kontaktován, pokud svědění uší stále trvá. Svědění může být příznakem infekce nebo vážného ucpání zvukovodu. Svědění může způsobit dočasnou ztrátu sluchu, rozvoj chronické infekce nebo poškození kloubní chrupavky a kosti lebky a vnějšího ucha.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Hlavně v noci mám pocit ,že mne svědí uši vevnitř..nebo jako by mi v nich něco lozilo....je to asi půl roku...co je na to dobré??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Na svědění uší je dobré použít vodičku do ucha, která se jmenuje Otic Solution. Jde koupit volně v lékárně. Tady je vidět její cena: www.zbozi.cz/hledani…
Při použití postupujte podle přiloženého návodu.

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Příznaky svědění uší

Symptom svědění uší může být spojený s dalšími příznaky, často záleží na příčině.

  • Svědění může být doprovázeno dalšími příznaky, jako jsou krusty (strup) nebo šupiny na vnější straně ucha.
  • Přítomnost vyrážky a zarudnutí je dalším běžným příznakem svědění uší.
  • Může se vyskytnout hnisavý nebo vodnatý výtok z uší, který vede ke svědění.
  • Může dojít ke zčervenání a otoku ucha.
  • Ucho může být teplé na dotek.
  • Může se objevit i bolest ucha.
  • Kýchání, rýma, oteklé oči, mírné až střední horečky jsou dalšími přidruženými příznaky svědění uší.

Zdroj: Svědění v uších

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Dobrý den,svědění v uších je moje noční můra.Protože nejvíc to snad svědí v noci!
Použil už jsem veškeré možné vodičky a návody,stejně to působí jen krátkodobě,Někdy to svědí tak moc,že se přestávám kontrolovat,a v uchu se "podrbu" prstem.Zásadně nedoporučuji,už týden mám zánět zvukovodu a nepředstavitelné bolesti.Čtyři dny beru silná antibiotika a ještě nezabraly,polykám Brufen jak lentilky,protože jen tak přežiju,abych se nezbláznil!!!Doufám,že se přijde na důvod mého svědění,navštívím alergologa,snad na něco přijde.Pokud máte stímto zkušenosti a znáte účinnou léčbu,napište mi ,prosím!!
Ještě jednou opakuji,prsty se v uchu nedrbejte!!!
Stanislav 65roků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarina.

Musíte vydržet pár dni nesahnout do ucha. Max. zásadně lehce jen suchou vat. tyčinku. Nikdy ne vlhkou ať vodou nebo usnimi kapkami. Taky jsem se čištěním uši k tomu dopracovala.Nicim chvíli nemazat a nechat obnovení ústního mazu a svědění zmizí. Vydržet, spraví se to samo. Věřte mi. Hezký den a držím palce.

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte na své svědivé ucho léčivý roztok přírodních olejů a dezinfekčních silic s názvem Otic Solution. Kdyby to nepomohlo, tak vyzkoušejte výplachy zvukovodu peroxidem vodíku a nebo ještě osvědčený višněvského balzám, kterým si ucho vytřete dvakrát denně. Všechny zde uvedené postupy působí protizánětlivě a jsou volně prodejné v lékárně. Zánět v uchu se normálně vyléčí do 7 dnů, tak k tomu přizpůsobte svá očekávání a nehodnoťte to hned po druhém dni léčby. Do ucha nevkládejte žádná sluchátka a chraňte si ho před natáčením vody, třeba při sprchování. Kdyby ani toto nezabíralo, tak změňte svého lékaře a navštivte jiné oddělení ORL. Držím vám palce, ať se toho co nejdříve zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rav.

Prosim vas, vubec si tam nekapejte zadny peroxid. Povrch vnitrku ucha si poskodite i kdyz se vam zda, ze to na chvilku pomaha. Mluvim z vlastni zkusenosti. Problemy se zvukovodem jsem mival velmi caste. Navstivte ORL, vysetreni neni nijak nevydrzitelne. Peroxid akorat zpusobi, ze to bude vic svedet, protoze budete mit kuzi uvnitr ucha popalenou

Zdroj: diskuze Svědění v uchu

Bolest ucha z větru

Na bolest ucha z větru pomůže teplý zábal, při delší bolesti je nutné navštívit ORL, protože to může být zánět středního ucha nebo zánět zvukovodu.

Zdroj: Bolest ucha

Poradna

V naší poradně s názvem ZKOUŠELA JSEM TU PODLE TOHO A NIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den může mi někdo poradit zkoušela jsem to tu podle toho jak udělat ale myslím si že mi to nepomohlo strašně mě svědí v uchu vždy si to vyčistit ale nic tam nemám mám čisté ucho ale strašně mě tam svědí ten bubínek nebo co to je mám strach zajít dochtorce že mi budou něco dělat totiž se bojím dochtorku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Někdy se stane, že ucho je čisté a přesto svědí. To když se do ucha dostane infekce, která způsobí toto nepříjemné svědění. Svědění se pak zhoršuje po každém pokusu ucho vyčistit nebo ho poškrábat. Jestliže nepomáhá žádný z uvedených postupů, tak bude třeba ucho vyšetřit a zjistit pravý důvod svědění. Nejlépe to udělá lékař na oddělení ORL. Vyšetření nebolí a ani nehrozí žádné jiné nepříjemné léčebné postupy. Svědění po zákroku lékaře přestane většinou ještě ten den. Zastavte se na poliklinice v ordinaci ORL, tam vám rychle a bezbolestně pomohou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zkoušela jsem tu podle toho a nic

Co způsobuje svědění v uších?

Svědění uší vás může trápit na vnitřní straně zvukovodu, anebo na vnější straně ucha. Zde je několik důvodů, které mohou způsobit svědění v uchu.

  • Svědění uvnitř ucha může být způsobeno hromaděním nadměrného ušního mazu. Nadměrné vylučování mazu může blokovat ušní kanál a způsobit podráždění a svědění v uších.
  • Pokud dojde ke snížení mazu, kůže zvukovodu vysychá, což může být právě příčinou svědění uší.
  • Plísňová infekce ucha je jednou z běžných příčin svědění uší. Zejména pokud je uvnitř ucha hodně vlhkosti, začíná se plíseň množit. Tyto problémy mají nejčastěji plavci a lidé, jejichž uši jsou často vystaveny vodě.
  • Svědění v uchu může být dále způsobeno nejen štípnutím hmyzem, ale také lupénkou nebo ekzémem.
  • Pokud nosíte náušnice či jiné ozdoby měli byste kontaktovat alergologa. Za problém je často zodpovědný nikl, který používají šperkařství.
  • Svrab, neštovice, spalničky, pásový opar jsou dalšími důvody způsobujícími svědění uší.
  • Někdy i potravinová alergie vede ke svědění uší.
  • Infekce horních cest dýchacích může způsobit svědění v uších spolu s dalšími příznaky, jako je rýma a slzení očí.

Zdroj: Svědění v uších

Diskuze

V diskuzi CENA PEROXIDU DO UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarosloav.

Potřebuji znat cenu Peroxidu do ucha na čištění. A to včetně DPH. Popřípadě zaslaní i poštovné a balné. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Potřebuji jednoduchou odpověd na jednoduchou odpověd a počítač po mě chce ůplné nesmysly,které nesouvisí s dotazem. a to mě už nebaví.

Zdroj: diskuze Cena peroxidu do ucha

Nakažlivost zánětu středního ucha

Zánět středního ucha může probíhat v akutní nebo chronické podobě. Dále se rozlišuje nehnisavý a hnisavý zánět ucha. Od tohoto se také odvíjí nakažlivost zánětu středního ucha. Samotný zánět středního ucha není nakažlivý, nakažlivá je infekce, která zánět středního ucha způsobila.

Zdroj: Zánět středního ucha

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUCIE.

dobry den,je to uz po seste za posledni tri mesice co mam zanet zvukovodu a take plisen v uchu.kdyz opomenu jak me brutalne to ucho lechta a jak se snazim si ho podrbat ale nepomaha to,a nebo to pomuze ale v zapeti ho mam tak napuchle ze se mi tam nevejde ani vatova ty\cinka.k tomu jsem na to ucho uplne hlucha a navic se mi mota hlava.je to opravdu hnus a chtela bych od toho pomoct.prosim kdo vite co mi pomuze,poradte doktor mi pise to samr porad dokola a vicemene semnou uz nic nedela.jsem z toho nestastna a proto v\s zadam o radu a predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Tůmová.

Dobrý den, svědění v uchu spolu s nadměrným mazem a šupinami v uchu a záněty ucha a ohluchnutí u mé dcery způsobili paraziti -nevím přesně typ, moc se v tom nevyznám ale definitivně pomohla diagnostika přístrojem Oberon a následně terapie přístrojem - frekvenčním generátorem Plazma. hned po první terapii příznaky ustoupili. tito paraziti nejsou totiž jen v uchu ale ve vícero místech v těle a frekvenční generátor prostě působí na celé tělo.
s pozdravem Jana Tůmová

Zdroj: diskuze Svědění v uchu

Domácí léčba zánětu středního ucha

Léčba zánětu středního ucha patří do rukou lékaře z toho důvodu, aby se předešlo případným komplikacím, které zánět středního ucha může jedinci způsobit. Jako první pomoc můžete použít obklad ucha a čípky ke snížení teploty.

Zdroj: Zánět středního ucha

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Zánět ucha jsme u naší Verunky vyléčili cucáním Bactoralu. Poradila nám ho jedna maminka ve školce. Její malé Bactoral taky pomohl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stázka.

Zbavit se zánětu ucha = cucat Bactoral. Je to jednoduchá rovnice.

Zdroj: diskuze Zánět ucha

Co způsobuje svědění v uších?

Svědění uší vás může trápit na vnitřní straně zvukovodu, anebo na vnější straně ucha. Zde je několik důvodů, které mohou způsobit svědění v uchu:

  • hromadění nadměrného ušního mazu – nadměrné vylučování mazu může blokovat ušní kanál a způsobit podráždění a svědění v uších;
  • snížení mazu způsobující, že kůže zvukovodu vysychá;
  • plísňová infekce ucha – zejména pokud je uvnitř ucha hodně vlhkosti, začíná se plíseň množit; tyto problémy mají nejčastěji plavci a lidé, jejichž uši jsou často vystaveny vodě;
  • štípnutí hmyzem, ale také lupénka nebo ekzém;
  • náušnice či jiné ozdoby – v tomto případě byste měli kontaktovat alergologa; za problém je často zodpovědný nikl, který používají šperkařství;
  • svrab, neštovice, spalničky, pásový opar;
  • někdy i potravinová alergie;
  • infekce horních cest dýchacích může způsobit svědění v uších, spolu s dalšími příznaky, jako je rýma a slzení očí.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rita.

Dovoluji si všem doporučit Bactoral. Byla jsem mile překvapená, jak díky němu a bez antibiotik, naše malá zdolala zánět ucha. Kdybych to neviděla, asi neuvěřím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět ucha

Kapky na bolest ucha

Přípravky na bolest ucha dostupné v kamenných či internetových lékárnách můžete vidět zde.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi ZÁNT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ála.

Nevím, jestli by se dal tento balzám použít na zánět ucha u čtyřletého dítěte. Nám moc pomohl Bactoral. Koupili jsme ho na radu lékařky. Teď už malýho ucho nebolí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánt ucha

Babské rady na zánět středního ucha

Při zánětu středního ucha použijte šťávu z netřesku. Postup je následující: utrhne se šťavnatý lísteček netřesku a šťáva se přímo vymačká do ucha. Výborný je i octan hlinitý. Na zánět středního ucha babské rady dále doporučují třeba stroužek česneku (tedy všestranný přírodní zázrak s antibiotickými účinky), který velmi dobře dezinfikuje.

Zdroj: Zánět středního ucha

Česnek na bolest ucha

Česnek na bolest ucha je častou babskou radou. Ovšem tato rada může být zavádějící a aplikovala se dříve. Nyní to nezkoušejte. Celé vnitřní prostředí byste mohli ještě více podráždit.

Zdroj: Co na bolest ucha

Jak na bolest ucha u dospělých

Bolest ucha může mít mnoho příčin, tudíž se liší i léčba. Zánět se léčí nejčastěji antibiotiky. K tlumení případné bolesti lékaři doporučují i teplé obklady. Pokud je ucho poraněno, pomohou naopak obklady studené.

Zdroj: Bolest ucha

Jak použít peroxid vodíku do ucha

Do postiženého ucha se nalije 3procentní peroxid vodíku. Připravte se, že aplikovaná tekutina studí a bublá. Peroxid vodíku ve zvukovodu rozpouští nečistoty, bublá, nic přitom nebolí. Až tekutina v uchu došumí, zvukovod se vytře vatičkou, nebo se pacient položí na stranu vyplachovaného ucha a zbytek obsahu se nechá vytéct na tamponek.

Zdroj: Jak použít peroxid vodíku do ucha

Babské rady na bolest ucha

Na prudkou bolest v uchu použijte malý smotek vaty, který pokapete francovkou a vložíte do ucha. Přikryjte kouskem suché vaty a převažte šátkem. Na začínající zánět středního ucha můžete použít kousek čerstvé cibule zabalené do plátýnka a přiložené k uchu, nebo stroužek česneku vložený do ucha. Pozor ale na prasklý bubínek. Návštěva odborného lékaře je vždy lepší!

Zdroj: Co na bolest uší

Homeopatika na zánět středního ucha

Pokud se záněty středního ucha opakují, je nutná celková léčba individuálním konstitučním homeopatickým lékem. To vyžaduje vyšetření klasickým homeopatem. Akutní záněty středního ucha je možné léčit těmito léky: Ferrrum phosphoricum, Kalium muriaticum, někdy i Pulsatilla, Belladona, Aconitum.

Zdroj: Zánět středního ucha


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP