Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

SVĚTELNÉ ZÁBLESKY V OKU

OBSAH

Jak vypadají mžitky

Mžitky v očích má někdy každý. Popis mžitek je individuální – jedinec buď vidí světýlka, nebo má pocit, že vidí něco jako vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky, případně barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádná operace není bez rizika. Ablace sklivce je poměrně časté onemocnění a existuje několik vyzkoušených postupů, jak omezit nepříjemné projevy. Nápravou těchto očních vad se zabývá například Evropská oční klinika Lexum: www.lexum.cz/kontakt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Mžitky a krční páteř

Mžitky mohou souviset i s krční páteří. Změny na páteři se mohou projevovat i v podobě takzvaných Schmolových uzlů, což je nevratné poškození páteře, které se nedá vyléčit ani odstranit. Dochází k otisku uzlu do kosti obratle, takže vznikají nerovnosti na povrchu obratle a s tím následně i projevy, mezi něž mohou patřit i mžitky před očima, vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky či barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina jelínková.

Prosím o radu,,při trhání zubů dle Dr mě došlo k odchlípnutí sklivce.....řekla mě že to nejde léčit,,,,,čeká mě operace,,??nebo se to spraví ,,létají mě v oku blesky ,hlavně ve tmě?????je mě 65,,,co by jjste mě poradili,,prosím na imeil Děkuji Jelíková
Na jiné vyšetření jsem nebyla poslána,,,,pouze ambulantně....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,

už asi rok mám odchlípení sklivce. Prý je to věkem, ale večer před tím, než jsem ráno viděla na pravém oku jakoby černé vlasy a skvrnku, jsem se do oka šťouchla.
Lékaři, dva na sobě nezávislí očaři, mi ale řekli, že je to věkem /63 let/ a že se s tím v podstatě nedá nic dělat. Nemám tahat těžké věci, aby nedošlo následně k odchlípení rohovky. To by pak hrozila slepota.
Operaci sklivce mi oční lékaři nedoporučovali, že by mohlo dojít k většímu narušení této křehké blanky. Když večer, ve tmě, zavřu oči, vidím periferně jakoby záblesky. Onu tečku - jakoby mušku už vnímám jen občas, ale je na oku stále. Někdy se to trochu zhorší, obzvláště při studeném, větrném počasí a námaze. Jde o zvyk, zpočátku mě to nervovalo, teď, i když je vada stejná, ji někdy ani nevnímám.
Musím dát pozor, pokud bych opět měla v zorném poli znovu jakoby černé čmouhy a skvrnku větší, jít okamžitě na oční, aby náhodou nešlo o odchlípení rohovky, protože to je pak průšvih, který, pokud se neřeší ihned operativně, vede ke slepotě.
Uklidnil mě můj soused, který má tuto "mušku", ve svám zorném poli, od svých 30 let. Teď mu je asi 70 a tato vada se mu za ta léta nezhoršila.

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Migrény

Alkohol způsobuje časté migrény a bolesti hlavy. Těsně před nástupem bolesti hlavy se objevuje dočasná zraková aura. Zraková aura se může jevit jako slepá skvrna, šedivý vjem nebo záblesky světla.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Proč mám mžitky před očima

Příčiny vzniku mžitek před očima mohou být různé, viz níže, a navíc mohou mít mžitky různou podobu, jako jsou světelné záblesky, jiskření před očima, blikání, vlnění.

Jak vznikají:

  • Mnutí očí – promnutí očí rukama je situace, která mžitky vyvolává snad nejčastěji. V tomto případě se používá termín „tlakové fosfény“, kdy je falešný vjem mžitek vyvolán tlakovým podrážděním smyslového aparátu oka.
  • Úder do hlavy – i relativně malé úrazy hlavy bez otřesu mozku a bez nutnosti ošetření rány chirurgem jsou často spojeny s dočasnými mžitkami. Důvodem je podráždění mozku zevní silou.
  • Migréna – mžitky před očima typicky doprovázejí některé záchvaty migrény. Objevují se spíše před vlastním záchvatem a bývají proto součástí takzvané aury.
  • Změny krevního tlaku – mžitky před očima se mohou objevit u stavů s výrazně zvýšeným krevním tlakem, ale vyskytují se spolu s motáním hlavy a celkovou slabostí i u stavů se sníženým krevním tlakem.
  • Roztroušená skleróza – postihne-li toto onemocnění zrakový nerv (což není zvláště u mladších žen s roztroušenou sklerózou až tak vzácné), mohou se kromě různých výpadků zorného pole a rozmazaného vidění objevit i mžitky před očima.
  • Oční choroby – řada očních onemocnění – typicky zahrnují-li poškození či podráždění sítnice – se může projevit nepříjemnými mžitkami. Patří sem například odchlípení sítnice, glaukom a jiné. Ze vzácných příčin se možný výskyt udává i u oční formy melanomu. Fosfény se někdy objevují u pacientů po operaci čočky kvůli kataraktu.

Zdroj: Mžitky před očima

Jak může laserový hřeben snížit vypadávání vlasů?

Laserový hřeben pracuje na principu fototerapie nebo světelné terapie. Správná laserová frekvence na hlavě, soustředěná kolem krevního oběhu vede ke zvýšení růstu vlasů. Jedná se o proces, který je velmi podobný fotosyntéze v rostlinách. Proces, který se používá na vlasy je známý jako fotobiologický stimulátor. V laserovém hřebenu jsou červené laserové paprsky nebo studené světelné vlny. Toto světlo způsobuje zvýšený molekulární účinek adenosintrifosfátu (ATP). Je zde zvýšení metabolismu buněk. Buňky jsou stimulovány, přijímají živiny a odstraňují odpad. V tomto procesu dochází k nahrazení poškozené tkáně rychlou opravou. Zároveň je zvýšen růst ochlupení a vlasů.

Zdroj: Laserový kartáč proti vypadávání vlasů

Ganglion ciliare

Ganglion ciliare vychází z očního nervu za oční bulvou a prorůstá do očního důlku. Dochází tak k poškozením ciliárního ganglia, ztrátě reflexu rohovky, takže pacient nemůže reagovat na světelné podněty. Léčba je v tomto případě chirurgická a probíhá na specializovaném očním oddělení.

Takto vypadá ganglion ciliare.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

IPL přístroj

IPL v angličtině znamená Intense Pulsed Light. Jedná se tedy o intenzivní pulzní světlo. V současnosti je to nejčastěji používaná metoda pro trvalé odstraňování chloupků a omlazení pokožky. Silný světelný zdroj IPL přístroje vysílá velmi krátké a intenzivní světelné pulzy, které se v pokožce přeměňují na teplo. Použitím speciálních nástavců, filtrů, se získá požadované spektrum vlnových délek, vhodné pro určitý druh léčby. Při ošetření pokožky pulzním světlem dochází k zajímavému jevu, a to ke zmnožení kolagenových vláken ve vrchní vrstvě pokožky. Protože kolagen je bílkovina zodpovědná za pružnost a elastičnost pokožky, dochází k přirozenému omlazení pokožky. Pokožka se vypne a drobné vrásky zmizí. Vzhled pleti je pak zdravější a mladistvější. Pro tento druh zákroku je nejvhodnější světelné spektrum 560–950 nm. Přístroj se také používá k trvalé epilaci, k odstranění pigmentových skvrn, k odstranění žilek, k léčbě aktivního akné. Přístroj IPL je navržen a schválen pro medicínské použití a splňuje všechny stanovené podmínky pro lékařská vybavení. IPL přístroj používají lékaři, kožní terapeuti, odborníci na kosmetiku a všichni, kdo jsou vyškoleni kvalifikovaným odborníkem IPL.

Zdroj: Jak na vrásky

Co znamená, když žloutnou listy

Žloutnutí, usychání konečků, opadávání listů může znamenat fyziologickou reakci na různé podněty a nebývá snadné tyto příčiny zjistit. Samozřejmě nemusí jít jen o zálivku a hnojení, ale také o umístění a světelné podmínky, vlhkost, průvan, otáčení. Mimochodem, že se s květinami má otáčet, aby byly pěkné ze všech stran, je mýtus. Většina květin otáčení nesnáší, a pokud už je otáčíte, tak vždy jen o kousek.

Žluté listy bývají signálem přehnojení, přelití nebo sucha. Takže jestli zaléváte květinu často, může být příčina zde (osvědčené je méně časté zalévání – jednou za týden i déle – a květinu rosit).

Zdroj: Pachira

Zvracení při úžehu

Úžeh je přehřátí mozku, které vzniká dlouhotrvajícím působením slunečního záření. Stane se tak, když člověk tráví příliš mnoho času na slunci bez dostatečné ochrany – pokrývky hlavy. Tím dochází k podráždění mozku a mozkových blan. Působením slunečních paprsků se tělo přehřeje. Pocením pak z těla odchází voda a dochází k dehydrataci. Úžeh se může projevit až s několikahodinovým zpožděním. Úžeh může být podpořen také přílišným oblékáním, nadměrnou konzumací jídla a pitím alkoholických nápojů. Zvracení je průvodním příznakem úžehu.

Nejčastější příznaky:

  • bolesti hlavy
  • závratě
  • zvracení
  • zarudlá a horká kůže, ale i spálená kůže
  • zmatení, dezorientace
  • zvýšené pocení, zrychlený tep
  • hukot v uších
  • záblesky před očima, poruchy vidění
  • křeče
  • velká žízeň a projevy dehydratace (sucho v ústech, ospalost, neklid, tmavá moč)
  • horečka, zimnice
  • ztuhlost šíje
  • přecitlivělost na světlo a hluk

Zdroj: Úžeh a zvracení

Co způsobuje šedý zákal?

Oko funguje stejně jako fotoaparát. Světelné paprsky procházejí do oka rohovkou, komorovou vodou, což je transparentní tekutina v přední části oka, dále zornicí, až se dostanou do čočky. Čočka láme světelné paprsky a koncentruje je na určité místo na sítnici v zadní části oka. Ze zadní části oka obraz prochází sítnicovými buňkami do zrakového nervu a následně do zadní části mozku, která danou informaci zpracuje.

Pokud však postupným nahromaděním bílkovin dojde v čočce k zákalu, světlo nemůže pronikat dále do oka a nastává ztráta vidění. Nové buňky čočky se tvoří na vnější straně objektivu oka a stlačují starší buňky do středu čočky, což pak vede k rozvoji šedého zákalu.

Vznik šedého zákalu

  • Souvisí s věkem, je důsledkem stárnutí buněk.
  • Vrozený šedý zákal – může vzniknout během těhotenství nebo v průběhu vývinu dítěte, je způsoben infekcí, zraněním nebo špatným vývojem – miminko se již narodí se šedým zákalem.
  • Sekundární šedý zákal se vyvíjí v důsledku jiných onemocnění, jako je například cukrovka. Také může být způsoben toxickými látkami, některými léky (kortikosteroidy nebo diuretika), dále ultrafialovým nebo slunečním zářením.
  • Traumatický šedý zákal se vytvoří po poranění oka.

Mezi další faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku šedého zákalu, patří kouř z cigaret, znečištění ovzduší a otrava alkoholem.

Zdroj: Šedý zákal

Co znamenají červené mžitky

Sítnice plní různé klíčové funkce – a skrývá i odpověď na to, proč máme někdy červené mžitky před očima, když příliš rychle vstaneme nebo silně kýchneme. Náhlý pohyb vede k odkrvení hlavy a přesunu krve do zbytku těla. Než se krevní tlak stabilizuje, mozek a oči trpí nakrátko nedostatkem krve a kyslíku. To sítnici brání v normálním výkonu funkce, takže tuto informaci předá mozku opožděně. Právě proto vidíte záblesky či mžitky před očima. Pokud nedostatek kyslíku přetrvává, přejde tělo do další fáze, kdy fotorecepční buňky v sítnici přestanou vysílat informace do mozku. V tomto stadiu je vše černé. Obvykle dojde k rychlé obnově vidění, neboť tyto symptomy vymizí, jakmile vám začne krev opět normálně proudit. V některých případech mohou být zmiňované symptomy způsobeny některou z nemocí či vedlejším účinkem léků.

Zdroj: Mžitky před očima

Zazimování

Surfinie jsou trvalky, ale v našich podmínkách je docela obtížné je po celý rok zachovat v dobré kondici. Zvláště v pozdním létě nebo na podzim hrozí napadení rostlin plísněmi. Pokud surfinie včas proti plísním nepostříkáte a rostlina bude napadena, nezbývá, než ji vyhodit a na jaře sehnat novou. Jestliže vám rostlina zůstane zdravá, zkraťte jí šlahouny asi na 20 cm a přendejte ji na světelné a nemrznoucí místo, kde se teploty budou pohybovat mezi 5 a 10 °C. Omezte zálivku na minimum, jen aby zemina úplně nevyschla, a dopřejte rostlině odpočinek, aby nabrala sílu na další rok.

Na jaře rostlinu vyjměte z truhlíku, odstraňte starou zeminu, dejte nový substrát, rostlinu zaštípněte, aby měla snahu vyhnat nové postraní výhonky a stala se z ní znovu ta krásná bohatá rostlina. Truhlík nedávejte ven dříve než po zmrzlých, tedy po polovině května.

Zdroj: Surfinie

Červené suché fleky na kůži

Příčiny

Příčinou výskytu červených suchých fleků může být lupénka, což je neinfekční vyrážka, která se projevuje právě výskytem větších červenavých skvrn s odlupujícími se částečkami kůže. Většinou postihuje pokožku hlavy, lokty, kolena a dolní části zad. Může se vracet celý život. Příčina lupénky není známa, ale imunitní systém při jejím propuknutí vytváří nové kožní buňky příliš rychle.

Co s tím dělat

Bohužel není v moci současné medicíny lupénku zcela vyléčit. Léčba zahrnuje medicínské přípravky aplikované na kůži, světelné terapie, léky standardně užívané ústy, injekce nebo infuze. Tradiční lokální léčbou je natírání poškozených částí těla kamenouhelným dehtem nebo jemu podobným ditranolem. Nevýhodou této léčby lupénky je dočasné tmavé zabarvení kůže a zanechávání tmavých skvrn na oblečení a nábytku.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Co to jsou zákalky

Sklivcové zákalky proplouvají zorným polem. Mohou se objevit jako černé nebo šedé skvrny nebo pavučiny, které se pohybují po každém pohybu vašich očí. Pokud se však pokusíte přímo podívat na ně, mají tendenci se odrazit. Sklivcové zákalky se objevují v různých formách většinou na periferii oka. Člověk, který má sklivcové zákalky, v podstatě vidí kolečka, trojúhelníčky, chuchvalce či jiné prapodivné tvary, které se pohybují. Někdy je to horší, jindy lepší. Nejlepší je tmavé prostředí a nejhorší bílá a modrá barva, jak uvádějí pacienti. V některých případech stačí odvést pozornost. Mozek zase tak chytrý není a dokážete ho zmást.

Příčiny:

  • změny spojené s věkem;
  • zánět;
  • krvácení;
  • poškození sítnice;
  • některé oční léky anebo operace;
  • zdravotní stavy, jako je diabetes mellitus, hypertenze a zranění;
  • krátkozrakost.
Typy sklivcových zákalků:
  • vláknité prameny: Pokud vidíte vláknité tvary ve svém zorném poli, mohlo by jít o důsledek rozpadu kolagenu. Vláknité prameny jsou nejčastějším a neškodným typem sklivcových zákalků, i když velmi nepříjemným.
  • mraky: Jsou rozptýlené a méně definovatelné tvary než vláknité prameny. Přirozený proces stárnutí vede k viditelnosti těchto zákalků.
  • kroužky: Jsou větší, mají kruhový tvar. Často se tvoří, když se tkáň obklopující optický nerv odděluje.
  • záblesky světla: Můžete vidět záblesky světla, když membrána stimuluje sítnici během jejího oddělení.
  • body: Pokud vidíte tečky nebo skvrny v zorném poli, mohlo by to být způsobeno slzou v sítnici, která způsobila, že krev (viditelné tečky) pronikla do membrány.

Léčba není jednoduchá. Většina lékařů tento problém ani neřeší. Pokud však změny obtěžují, existují přirozené způsoby, jak potlačit tyto symptomy.

Nejčastější patogeny:

  • bakterie – Chlamydia pneumonie, Borrelia;
  • paraziti – Toxocara, Toxoplasma;
  • viry – zejména Herpes simplex;
  • autoimunitní zánět – kdekoli, onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Sklivcové zákalky

Léčba

V závislosti na závažnosti příznaků mohou možnosti léčby zahrnovat:

  • Kortikosteroidy
    Krémy a masti s vysokou účinností kortikosteroidů mohou pomoci urychlit vymizení puchýřů. Zabalení ošetřované oblasti do plastové fólie může zlepšit absorpci. Po aplikaci kortikosteroidu lze také aplikovat vlhké obklady, aby se zvýšila absorpce léku.
    V závažných případech může lékař předepsat kortikosteroidní pilulky, jako je Prednison. Dlouhodobé užívání steroidů může způsobit vážné vedlejší účinky.
  • Fototerapie
    Pokud jiná léčba není účinná, může lékař doporučit speciální druh světelné terapie, která kombinuje ozáření ultrafialovým světlem s léky, které pomáhají, aby pokožka byla vnímavější vůči účinkům tohoto typu světla.
  • Imunitní masti
    Léky, jako je takrolimus (Gecrol) a pimekrolimus (Elidel), mohou být užitečné pro lidi, kteří chtějí omezit svou expozici steroidům. Vedlejším účinkem těchto léků je zvýšené riziko kožních infekcí.
  • Botulotoxinové injekce
    Někteří lékaři mohou zvážit doporučení botulotoxinových injekcí k léčbě závažných případů dyshidrózy.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Refrakční vady očí

Refrakční oční vady jsou provázeny sníženým, nepřesným nebo zamlženým viděním. Mezi nejčastější patří dalekozrakost (hypermetropie), krátkozrakost (myopie) a astigmatismus. Specifickou refrakční vadou je presbyopie. Všechny však mají jedno společné – je možné je korigovat nošením dioptrických brýlí nebo kontaktních čoček.

Dalekozrakost

Do dálky vidíte bez větších problémů, ale potíže vám dělá zaostření na blíže umístěné předměty? Pak jste pravděpodobně dalekozraký. Světelné paprsky dopadající do oka se setkávají za sítnicí a obraz na ní není ostrý. Při dalekozrakosti je optická mohutnost rohovky a čočky nižší, než by odpovídalo délce oka. Na korekci dalekozrakosti se používají konvexní čočky – spojky, které světlo lomí a na sítnici ho zostřují.

Krátkozrakost

Jestli vidíte neostře předměty v dálce a pracně se snažíte obraz zaostřit a nedaří se vám to, jste pravděpodobně krátkozraký. Slovo myopie pochází z řeckého názvu pro zavřené oči. Při krátkozrakosti je optická mohutnost rohovky a čočky větší, než by odpovídalo délce oka. Paprsky světla se setkávají před sítnicí a obraz na ní je neostrý. Oční bulva je v tomto případě příliš dlouhá. Krátkozrakost je možné velmi jednoduše korigovat nošením správných očních pomůcek, které zajistí, že světelné paprsky budou dopadat přímo na sítnici, kde se utvoří ostrý obraz.

Astigmatismus

Mezi další časté refrakční vady patří astigmatismus, což je nepravidelné zakřivení rohovky, které způsobuje, že je část viditelného obrazu rozmazaná. Vytvářejí se dvě různá ohniska, která mohou být jak na sítnici, tak před nebo za ní. Kontaktní čočky nebo brýle dokážou tuto refrakční vadu dobře korigovat.

Stařecká vetchozrakost

Mezi refrakční vady můžeme zařadit taky presbyopii, i když to není typická refrakční vada, je podmíněná věkem. Presbyopie se projevuje tím, že oko v určitém věku ztrácí schopnost zaostřit na bližší objekty. Častým příznakem je únava očí, bolest hlavy při práci na blízko, například u počítače, šití nebo při dlouhodobém čtení knížek. Čím jsme starší, tím jsou tkáně v oku méně elastické. Ztráta elasticity je postupná. Dlouho před tím, než si uvědomíme, že nám děla problém zaostřit na blízké předměty, už čočka začala ztrácet schopnost rozšiřovat se a zplošťovat.

Presbyopie je zvětšování objemu čočky, čím dochází k uvolnění svalů, které čočku přidržují. Tím je znemožněná její funkce měnit tvar čočky. Postižení se nejčastěji projevuje kolem 40. roku života. Presbyopie postihuje každého a není známa žádná prevence. Obyčejně se presbyopie koriguje nošením brýlí nebo kontaktních čoček.

Foto refrakční vady očí

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět refrakční vady očí.

Zdroj: Nemoci očí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP