Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

TENKÁ STOLICE PŘÍČINY

OBSAH

Co znamená nezdravá stolice?

  • Tmavá stolice s příměsí hlenu může odkazovat na krvácení v traktu. Příčinou může být prasklý žaludeční vřed, popřípadě i jjiná vážnější onemocnění traktu. Rozhodně je vhodné navštívit lékaře.
  • Žlutá nebo zelená stolice se zpravidla objevuje během průjmu. Žlutá barva může souviset s onemocněním jater, popřípadě s problémy ve žlučovodu.
  • Tenká stolice nebo stolice rozdělená na více částí může předznamenávat některé z onemocnění tlustého střeva.

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den,mám stejné problémy.Jak prosím dopadla další šetření?Děkuji M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radoslav.

Zdravím, tiež mám taký problém,aké vyšetrenia ste absolvoval.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Léčba světlé stolice

Světlá stolice se neléčí. Pokud se u vás objevuje opakovaně světlá stolice, tak je nutné, abyste navštívili lékaře. Ten určí příčinu vašich zdravotních problémů. Podle konkrétní příčiny se pak bude také odvíjet léčba. Světlá stolice představuje pouhý příznak, je třeba vždy řešit primární zdravotní problém.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi VODA MÍSTO STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobry den, chci se zeptat uz vic nez tyden mam misto stolice jen vodu, chodim 10krat dene, vlastne po kazdem jidle, zadne leky nezabiraji, mam se bat neceho vaznejsiho?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukáš Lukáš.

Dobrý den, mám stomii,a místo pevné stolice mi víceméně náhodou odchází voda. Co stím?

Zdroj: diskuze Voda místo stolice

Stužkovitě tenká stolice

Stejně jako nepravidelná stolice, může být i stužkovitě tenká stolice způsobena nedostatkem v oblasti sleziny. Dalšími příznaky nedostatku jsou snadná tvorba modřin, nadýmání, plynatost, nepravidelná stolice, únava, nechutenství, řídká stolice se slabým zápachem. Také může dojít k problémům, které jsou způsobeny stresem a přepracováním. Jedení některých potravin bývá také příčinou zhoršení. Mezi špatné potraviny patří smažené nebo mastné potraviny, mléčné výrobky, syrové ovoce a zelenina a studené nápoje. Dietní léčba pak zahrnuje příjem teplé, vařené potravy, vhodný je také zázvorový a skořicový čaj, oba dva zahřívají organismus. Stužkovitě tenká stolice může být způsobena střevní obstrukcí. Benigní rektální polypy, zvětšená prostata, zvětšení tlustého střeva nebo rakovina prostaty jsou dalšími možnými příčinami, které mohou způsobit obstrukci.

Zdroj: Druhy stolice

Co znamená oranžová stolice

Zatímco některé neobvyklé barvy stolice naznačují potenciální zdravotní problém, oranžová je obvykle neškodná a dočasná změna barvy. Mezi příčiny oranžové stolice zpravidla patří určité potraviny nebo přísady do potravin. Jakmile jsou stráveny, vaše stolice by se měla vrátit do normálu. Konzultace s lékařem je na místě, pokud je oranžová stolice řídká nebo tekutá a vypadá jako vytékající oranžová tekutina z konečníku.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Já bych v tomto případě hledal příčinu ve žlučníku a nebo ve slinivce břišní. Vitamíny zde nebudou hrát velkou roli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Děkuji za reakci. Minulý týden jsem byl na gastroskopii a nic mi nenašli. Nevím, jestli při tomto zákroku i kontrolují slinivku břišní, ale pan doktor mi pouze sdělil, že mám lehký zánět v žaludku, ale že to není nic závažného. Teď mě ještě čeká kolonoskopie, ale to až za 2 měsíce.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Černá stolice po živočišném uhlí

Živočišné uhlí a preparáty obsahující železo způsobují černé zabarvení stolice.

Zdroj: Tmavá stolice

Diskuze

V diskuzi ZŮSTÁVÁ V KONEČNÍKU STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Hejlová.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu, delší dobu mě trápí ´častá stolice, která je střídavá a všimla jsem si při sprchování, že mi v konečníku zůstává stolice!!! Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketa.

Dobry den dcera ma problem je ji 7 a ma vetcne umazany kalhotky nekdy i stolici .Necítí,kdyz to jde ven:-( dekuji za odpoved p. Černá

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Měkká a páchnoucí stolice

Lehce zapáchající stolice, která plave nebo je obtížně smývatelná, může znamenat, že je zvýšeno ukládání tuku ve stolici. Stolice je někdy také bledá.

Zdroj: Druhy stolice

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Diagnostika základního onemocnění

Aby mohla být světlá stolice léčena, musí být diagnostikovány příčiny. Kromě kompletní anamnézy, mohou být ke stanovení diagnózy použity i některé z níže uvedených testů:

  • břišní ultrazvuk
  • odběr krve na testování infekce
  • endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie
  • jaterní testy
  • chirurgické odstranění vad ve žlučových cestách

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny

Diskuze

V diskuzi DRUHY STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

co je pricinou kdyz zustavaji zbytky stolice v konecniku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aaa.

muze jit o alergii na laktozu, vynechte mleko, jogurty a vse, v cem je mleko..

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Zelená stolice u kojenců na umělé výživě

Zelená stolice je u umělé stravy normální. Ale měla by být bez zápachu a bez přítomnosti hlenu nebo krve. Pokud je stolice zelená, jedná se zvláště v první fázi života dítěte většinou jen o efekt konzumace železa anebo hypoalergenního mléka. Je nutno si jen hlídat, jestli se kojenec cítí dobře, a vše by mělo být v naprostém pořádku. Pokud se kojenec nevyprazdňuje sám, je samozřejmě dobré mu pomoci rektální rourkou, proto se také prodává. Kojenci tím neublížíte, je velmi tenká a ohebná, nepoškodí nic. Pokud stolice zapáchá, bude se pravděpodobně jednat o porušenou rovnováhu střevních bakterií ve střevě, vzniklou po prodělané střevní infekci, která by se měla brzy upravit při užívání probiotik (například Lacidofilu). Dejte pozor, abyste kojenci nedávali Lacidofil ve stejnou dobu jako Smectu (Smecta má absorpční schopnosti a může bránit vstřebání Lacidofilu ze střeva), mezi těmito dvěma léky by měl být odstup minimálně 3 hodin, eventuálně můžete zkusit Smectu vysadit úplně. Během 1 až 2 týdnů by se stolice měla upravit.

Zdroj: Stolice u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE PROTI PRUJMU ENDIARON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

mám prujem mám deprese beru kvastax na spaní steval déle seropram . no avšak prujem začal při použití piva rebel , to je asi před 3 dny jinak chodim neustále na záchod asi po hodině mám křeče v břiše mužete mi poradit co a jak dále díky za odpověd jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kupte si v lékárně Imodium. Je to léčba průjmu na 4 dny. Pokud průjem nezmizí, tak se obraťte na svého praktického lékaře, protože budete potřebovat laboratorní vyšetření stolice pro zjištění přesné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je proti prujmu endiaron

Léčba světlé stolice

Léčba samozřejmě závisí na diagnostikované příčině. Pokud je příčinou malá absorpce tuků, může být předepsána změna stravy a doporučeny vitamínové doplňky. V případě zablokovaných žlučových cest bývá nutný chirurgický zákrok, aby byly cesty znovu průchozí. Pokud je acholická stolice příznakem jiného onemocnění, například hepatitidy, měla by být léčena původní příčina.

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny

Diskuze

V diskuzi ŘIDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den měl bych dotaz. Moje stolice je tak poslední měsíc řidší. Je to taková kaše ale někdy zase hustší nevíte čim by to mohlo být ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řidká stolice

Strava způsobující žlutou stolici

Pokud večeříte brambory, ať již jako přílohu nebo jako samostatné jídlo, tak druhý den očekávejte, že se u vás objeví žlutá stolice. Také větší množství snědených arašídů zbarví stolici do žluta. Sníte-li velké množství kešu oříšků, pak vaše zítřejší stolice bude žlutá až bílá. Také některé houby, jako je ryzec pravý, můžou zbarvit stolici, která pak může být až rezatá. Žádný z těchto symptomů neukazuje na závažné onemocnění, barva stolice je v těchto případech ovlivněna jen zmíněnou stravou.

Zdroj: Jaké jsou příčiny žluté stolice

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ JSOU PŘÍČINY ŽLUTÉ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Derynk.

už několik let trpím bolesti břicha , a mám žlutou stolici .Ošetřující lékař mi říká že je to od moč. měchýře. Napsal mi algifen. Jinak se mnou nic nedělá . Několikrát jsem byl v nemocnici a tam mi říkali že je to od páteře. Nevím co mám podniknout aby jsem se zbavil bolestí. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte jít ke specialistovi. Na páteř je to ortoped a na močový měchýř je to urolog. Teprve po vyjádření těchto lékařů se uvidí jak dál postupovat. Pokud tito lékaři nenajdou příčinu vašich bolestí, tak zbývá lékař hepatolog, který se bude soustředit na vaše játra a s tím související žlutou stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké jsou příčiny žluté stolice

Žloutenka a světlá stolice

Typickým příznakem žloutenky je světlá, acholická stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Příznaky

Příznaky, které se mohou objevit u páchnoucí stolice:

  • tekutá stolice nebo průjem;
  • měkká stolice;
  • časté pohyby střev;
  • bolest břicha;
  • nevolnost;
  • zvracení;
  • nadýmání;
  • nadýmání břicha.

Odporně páchnoucí stolice může být známkou vážného zdravotního stavu. Okamžitě navštivte svého lékaře, pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků:

  • krev ve stolici;
  • černá stolice;
  • světlá acholická stolice;
  • horečka;
  • bolest břicha;
  • neúmyslné hubnutí;
  • zimnice.

Zdroj: Kyselý zápach stolice u dospělých

Acholická stolice - příčiny

Biliární systém je drenážní systém žlučníku, jater a slinivky břišní. Žluč se vytvoří v játrech, uloží ve žlučníku a ten ji pak uvolňuje do první části tenkého střeva (duodenum), kudy prochází potrava. Žluč je to, co dodává stolici její hnědou barvu, takže pokud není žluč vyrobena nebo jsou blokovány žlučovody, bývá výsledkem stolice, která je světlá.

Mezi běžné příčiny světlé nebo jílově zbarvené stolice patří:

  • Alkoholická hepatitida
  • Biliární cirhóza
  • Vrozená vada
  • Cysty
  • Žlučové kameny
  • Hepatitida typu A, B nebo C
  • Infekce
  • Sklerozující cholangitida
  • Nežádoucí účinky léků
  • Zúžení trubicového orgánu (striktury)
  • Nádor

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Tmavá stolice u dětí

Černá stolice může vzniknout ve dvou situacích. Ta první je vcelku nezávažná – tmavší zabarvení je způsobeno nadměrnou konzumací některých potravin a případně léků. Z potravin jsou to především borůvky, černý rybíz, červené víno a červená řepa. Při užívání živočišného uhlí je stolice také zbarvena černě a rovněž tmavší zabarvení získává i po dlouhodobém užívání preparátů obsahujících železo. Druhý typ černé stolice je už vážnější. Stolice je na rozdíl od výše zmíněného stavu mazlavá a nasládle páchne. Říká se jí meléna a je způsobena krvácením v horních částech trávicího ústrojí.

Černá stolice, hlavně mazlavá a páchnoucí, je projevem vážných až život ohrožujících stavů. Je důležité při těchto příznacích navštívit co nejdříve lékaře, který provede vyšetření ke zjištění příčiny krvácení.

Zdroj: Stolice u dětí

Acholická stolice u dospělých

Světlá stolice u dospělých je patologický příznak, který ukazuje na poruchu jaterní tkáně nebo na problém s odtokem žluči. Barva stolice je dána přítomností žluči ve stolici, a je-li stolice světlá, znamená to, že se žluč v játrech netvoří nebo že do střeva nepřitéká. Obě tyto příčiny světlé stolice mohou být velmi závažné a neměly by se podceňovat. Pokud jste si všimli, že je vaše stolice či stolice někoho z vašich blízkých světlá, neváhejte a obraťte se na svého lékaře, který navrhne další vyšetření, aby se zjistila příčina. Předtím než začnete pomýšlet na různá onemocnění, je nutné zapátrat v paměti, zda jste v posledních dvou dnech nekonzumovali potraviny, které by mohly stolici zbarvit tak, že se jeví světlejší než obvykle. V příbalovém letáku užívaných léčiv byste také mohli najít informaci o tom, že preparát mění barvu stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Rychle klesající stolice

Rychle klesající stolice může znamenat, že osoba nekonzumuje dostatek vlákniny, to je dostatek takových potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nebo dostatek pitné vody. Tato stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevech po delší dobu.

Zdroj: Druhy stolice


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP