Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

TINKTURA Z PROPOLISU

OBSAH

Recept na tinkturu z propolisu

1 díl propolisu se rozmíchá ve 2 dílech 96% etanolu (lze využít i méně procentní čistý bílý alkohol, například vodku). Ve vhodné nádobě s uzávěrem se vše maceruje neboli luhuje několik dní (ideálně týdnů či měsíců – čím déle, tím lépe) při pokojové teplotě a za občasného míchání. Nečistoty z tekutiny se scedí přes gázu či plátno, chcete-li mít tinkturu průzračnou, můžete ještě filtrovat přes filtrační papír a odstranit zbytek kalu. Takováto tinktura je roztokem propolisu. Lze ji využít přímo, anebo ji ředit vodou.

Zdroj: Propolisová tinktura na fibromy

Diskuze

V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Frank.

Čistý líh který je uvedený v článku je na přípravu tinktury moc silný - dochází k rozpouštění vosků. Naopak vodka je zase slabá. Nejlepší je použít 80% konzumní líh a po maceraci zředit. Dobrý recept je například tady: www.domacimed.cz/pro…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Skalický T..

Dobrý den, líh konzumní potravinářský můžete zakoupit na Delis.eu

60% čistý líh, nesmrdí, široké použití.

eshop.delis.eu/alkoh…

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura

Jak použít propolis na opar

Důležité je opar vysušit a právě tinktura propolisu toto dokáže. Po nanesení tinktury na opar dojde nejen k jeho následnému vysušení, ale i k účinné léčbě.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Diskuze

V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA VÝROBA ZE SLIVOVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laďa.

Hrstičku zmrzlého propolisu jsem zředil deckem slivovoce. Teď jsem to dal do lednice na tři dny macerovat. Co dál? Děkuji za radu. L :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura výroba ze slivovice

Další možnosti využití propolisu

Propolis se dále využívá v kosmetickém průmyslu při výrobě krémů, pleťových vod, šamponů a vlasových kúr a dalších přípravků. V lékárnách a prodejnách zdravé výživy lze zakoupit propolisové bonbony. Pozor na alergii po použití propolisu – před používáním je nutno provést 2 dny za sebou kožní test. Propolis nesmí užívat alergik, pacient s těžkým srdečním onemocněním. Pokud někdo užívá propolisovou tinkturu vnitřně, nesmí v žádném případě mít nemocná játra nebo slinivku břišní.

Zdroj: Tinktura z propolisu

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNA OD PROPOLISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolínka.

Nevíte někdo čím bych mohla vyčistit potřísněnou látku od propolisu? Zkoušela jsem to prát v pračce s normálním práškem a nepodařilo se mi to odstranit. Budu ráda za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Včely sbírají propolis z pupenů stromů a rostlin a používají ho jako těsnění malých mezer ve včelím úlu. Propolis je tmavě hnědá pryskyřice, která je velmi lepkavá a má tendenci znečistit oblečení a další materiály, se kterými přichází do styku. Propolis je rozpustný v alkoholu a také právě pomocí něj lze skvrny z textílií dostat. Nejdříve je potřeba z látky mechanicky odstranit co nejvíce propolisu, co to jde. Použít je k tomu možné lžíci nebo příborový nůž. Pak látku ponořte na 20 minut do technického lihu s obsahem alkoholu okolo 90% nebo více. Pak tkaninu vyndejte a znovu seškrábněte rozředěný propolis. Namočení do lihu a seškrábnutí opakujte ještě jednou. Pak si připravte dokončovací pastu ze sypkého prášku na praní a tekutého čističe na skvrny v poměru 3:1. Tuto pastu naneste na skvrnu od propolisu a důkladně ji vetřete do tkaniny, kterou pak namočte na půl hodky do vařící vody. Po této době tkaninu vyndejte a vymáchejte ji ve vařící vodě. Znovu naneste dokončovací pastu a nechte ji na prádle působit jdenu hodinu bez namáčení. Pak tkaninu vymáchejte v horké vodě a vyperte běžným způsobem v pračce na vysokou teplotu.

Zdroj: diskuze Skvrna od propolisu

Tinktura z propolisu – cena

Propolisová tinktura je v lékárnách volně prodejná. Jedná se o směs pryskyřic, vosku, éterických olejů a dalších biologicky aktivních přírodních látek. Propolis je účinný v kombinaci s lihem, který zesiluje jeho přírodní antiseptické a antivirové vlastnosti. Propolis zvyšuje odolnost organismu a urychluje jeho rekonvalescenci, užívá se v „chřipkovém období“ a je vhodným pomocníkem pro ženy v přechodu.

  • Účinky: přírodní antibiotikum, zlepšuje imunitu, odstraňuje bakterie a viry.
  • Užívání: 8–20 kapek 2–3x denně. Vzhledem k vysokému procentu alkoholu doporučujeme dětem ředit vodou v poměru 1 : 1.
  • Upozornění: Nevhodné pro osoby alergické na včelí produkty, pro těhotné a kojící ženy. Není určeno malým dětem.
  • Obsah: 25 ml, případný zákal není na závadu
  • Složení: 2,5 g propolisu na 25 ml v 65% lihu
  • Cena: cca 70 Kč

Zde je uveden seznam nejlevnějších cen, za které se dá tinktura z prolisu koupit.

Zdroj: Tinktura z propolisu

Diskuze

V diskuzi ČESNEKOVÁ TINKTURA A JEJÍ ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

D. den, jak dlouho kolik dní se ma tinktura užívat? děkuji B.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Recept na tinkturu z propolisu

Tinktura je nejběžnější přípravek, snadno vyrobitelný a s maximálním terapeutickým účinkem. Z této tinktury můžeme udělat slabší extrakt a z něj stovky různých přípravků a výrobků. Propolisová tinktura může být například na bázi lihového roztoku v kombinaci s mentolem a eukalyptem. Používá se takto především na dezinfekci dutiny ústní, při bolestech v krku, angíně, chřipce, zánětu nosohltanu.

Recept na lihovou tinkturu z propolisu: 30 g propolisu nakrájíme na drobné kousky, které dáme do 500 ml čistého lihu, nebo 250 ml vodky a 250 ml čistého lékárenského lihu, do tmavé láhve. Dobře protřepeme a necháme devět dní vyluhovat. Lahev každý den protřepeme. Desátý den roztok scedíme přes cedník, který musí byt plastový, tekutina s propolisem nesmí přijít do styku s kovem, a máme hotovou propolisovou tinkturu.

Nerozpuštěné zbytky propolisu by se neměly vyhazovat, protože stále obsahují dobré aktivní látky. Tato zbylá hmota se může smíchat znovu čerstvým alkoholem, v poměru 1 : 10. Tato směs se nechá po další 2–3 měsíce louhovat. Po této době se může opakovat filtrace a uložení. Roztok z druhého vyluhování lze také nazývat propolisová tinktura, ale její kvalita je nižší. Tato tinktura obsahuje asi 3–6 % propolisových substancí. Po druhém vyluhování má tinktura více těžkých substancí a je vhodná na použití při dezinfekci včelího bodnutí a podobně.

Zdroj: Tinktura z propolisu

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT SKVRNY OD PROPOLISU Z PLOVOUČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.piwkova.

jak vyčistit propolis z plovoucí podlahy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit skvrny od propolisu z plovoučky

Propolis na fibromy

Propolis dokonale dezinfikuje, ničí nebo brzdí růst většiny bakterií, virů, kvasinek a plísní. Vůči propolisu není zatím rezistentní žádný bakteriální kmen. Je biologicky neškodný a v běžném dávkování je prakticky netoxický, takže bez vedlejších účinků může být užíván dlouhodobě. Pokud chcete stopkový fibrom odstraňovat pomocí propolisu, tak přikládejte kousíček vaty namočený do propolisové tinktury po dobu 10 dnů 2x denně na fibrom, ten sám odpadne. Fibrom, který je na tenké stopce a visí, můžete klidně podvázat nebo odstřihnout. Tento postup není nebezpečný.

Zdroj: Propolisová tinktura na fibromy

Diskuze

V diskuzi TINKTURA Z HLOHU OBECNÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Může se tinktura z hlohu užívat kdyz beru silné léky na tlak ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktura z hlohu obecného

Cena propolisu

Včelí propolis se získává oškrábáním rámečků nebo vložením speciálních mřížek do úlu. Výkupní cena propolisu se pohybuje kolem 700 korun za 1 kg.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Poradna

V naší poradně s názvem MĚSÍČKOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Můžete mi poradit, kde koupit 80% líh? V lékárně mi řekli, že se nesmí prodávat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Klidně použijte 60% a zvyšte pak dávkování o 20%.

Zdroj: diskuze Měsíčková tinktura

Význam propolisu v léčbě

Propolis má velmi silné antibakteriální a antiseptické účinky, dále způsobuje znecitlivění a rychlé hojení ran, je používán ve stomatologii, ale i k léčbě hemoroidů. Vnitřní požití způsobuje průjem. Propolis je velmi účinný i v malých dávkách a koncentracích, brání růstu bakterií, kvasinek a plísní, ničí virus chřipky, léčí opary, v místě podání tlumí bolest, stahuje rány, hojí poškozenou kůži a sliznici. Důležitou roli hraje i v obraně těla proti infekcím. Podporuje tvorbu protilátek a usnadňuje kontakt bílých krvinek předmětem jejich zájmu. Podle odborníků propolis násobí účinky některých antibiotik.

Zdroj: Tinktura z propolisu

Poradna

V naší poradně s názvem TINKTURA DIVIZNOVÁ PLÍCNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Slámová.

je k dostání a kolik stojí???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, tinktura z květů divizny je běžně k dostání a je výborná na zimní nachlazení a kašel. Tady je cena diviznové tinktury a seznam obchodů, kde je možné ji koupit: www.zbozi.cz/?q=divi…

Zdroj: diskuze Tinktura diviznová plícní

Propolis

Propolis, lidově nazývaný „včelí kyt“, je látka oranžové barvy s mnoha odstíny. Jedná se o pryskyřici, kterou včely obohatí sekrecí svých žláz, čímž ji přemění na propolis. Propolis se získává seškrabáním ze stropu úlu a z rámků, které na podzim včely bohatě tmelí právě propolisem. Propolis nemá stálé chemické složení. Ve vodě je velmi špatně rozpustný, ale rozpouští se v organických rozpouštědlech. Při teplotě 36 °C je měkký a tvárný, pokud je ochlazen, stává se křehkým a drobivým. Propolis je obsažen i v medu a vosku. Propolis je mezinárodně užívaný výraz.

Zdroj: Tinktura z propolisu

Diskuze

V diskuzi PROPOLIS NA KOŽENÝCH RUKAVICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Prokš.

Má někdo zkušenosti s odstraněním propolisu z kožených rukavic, používaných při včelaření? Ztvrdlé rukavice propolisem neumožňují jemnější práci ve včelstvu.
Po vyprání se mi srazily tak, že už je nelze na ruce navléci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolis na kožených rukavicích

Výrobky z propolisu

Mezi výrobky z propolisu patří mast, tinktura, máslo, kapky a sprej.

Propolisová mast

Přísady – lékařská vazelína (5 dílů), propolisová tinktura (1 díl).

Tuk rozpustíme ve vodní lázni, nakapeme tinkturu a při zhruba 50 až 60 °C opatrně mícháme, dokud cítíme, že se ještě líh z tinktury neodpařil. Po odpaření odstavíme, nalijeme do nádobky, kterou po vychladnutí uložíme do lednice.

Mast je vhodná k regeneraci a ošetřování pokožky, zahlazování jizev, zahlazování vrásek.

Orientační cena je dostupná na internetových stránkách a můžete se na ni podívat zde.

Tinktura

Přísady – 60% líh k vnitřnímu užití (500 ml), propolis (100 g).

Včelí propolis očistíme, nakrájíme a vložíme do mrazničky, po zmrznutí nameleme v mlýnku a promícháme s lihem. Postavíme na tmavé místo k maceraci (trvá cca 3 dny). Po dobu macerace občas promícháme. Poté tinkturu přecedíme do tmavých sklenic.

Tinktura je vhodná na posílení imunity, bolesti v krku, paradontózu, zánět ústní dutiny, rýmu, zánět průdušek, žaludeční vředy a problémy s játry.

Orientační cena je dostupná na internetových stránkách a můžete se na ni podívat zde.

Propolisové máslo

Přísady – máslo 800 g, propolisový prášek 100 g.

Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme propolis a při zhruba 50 až 60 °C zlehka mícháme, dokud nevznikne homogenní hmota. Tu poté necháme vychladnout a skladujeme v chladničce.

Máslo je vhodné k posílení imunity, proti kašli, při léčbě zápalu plic.

Propolisové kapky a sprej

Přísady – propolisový prášek 10 g, čistá voda 100 ml.

Propolisový prášek promícháme s vodou, necháme odstát cca 10 hodin, poté přecedíme, přelijeme do lahviček a uchováváme v chladničce.

Kapky jsou vhodné k regeneraci a ošetřování ústní dutiny či do koupele.

Orientační cena je dostupná na internetových stránkách a můžete se na ni podívat zde.

Zdroj: Propolis

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ TINKTURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirda.

Dobrý den,k jakým léčebným účinkům se používá tinktura z plodů černého bezu ?
Jakým způsobem se používají listy černého bezu k obkladům ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je popsáno, jak se připravuje a používá tinktura z černého bezu: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Použití tinktury

Kapky z propolisu

Kapky z propolisu jsou podpůrným prostředkem v péči o ústní dutinu. Jde o lihovo-vodný extrakt propolisu s charakteristickou vůní propolisu a mentolu, slabě nahořklé chuti. Je to bohatá směs aktivních látek s výrazným protizánětlivým a antibakteriálním účinkem. Propolis dokonale dezinfikuje, ničí nebo brzdí růst některých bakterií, virů, kvasinek a plísní, lokálně tlumí bolest, má hojivé a regenerační účinky při ekzémovém onemocnění pokožky.

Použití: K potlačení infekcí a zánětů v dutině ústní a nosohltanu, při nachlazení a virových onemocněních horních cest dýchacích, k tlumení bolesti zubů, masážím dásní při paradentóze, při hojení popálenin.

Zde vidíte, jak vypadají kapky z propolisu.

Tento produkt je nevhodný pro osoby alergické na včelí produkty.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Propolis v lékárně

Zde můžete vidět výrobky z propolisu.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Jak odstranit propolisové skvrny z textilu

K odstranění propolisu z textilu je vhodné použít škrabku. Pokud je propolis už zaschlý, je možné použít nejprve vlhký hadřík, který propolis navlhčí a pak jej lze teprve odstranit pomocí škrabky nebo nožíku. Poté poškozené oblečení nechte namočené v horké vodě po dobu 20 minut. Po uplynutí této doby se pokuste odstranit zbytky propolisu. Pokud se vám nepodaří takto odstranit vše, naneste na oblečení prací prášek, který vetřete do materiálu. Jakmile tak učiníte, znovu vložte oblečení do horké vody a nechte ho tam po dobu dalších 20 minut. Poté vymáchejte oblečení v horké vodě, aby došlo k odstranění pracího prášku a dalšího množství propolisu. Posléze opět naneste prací prášek a nechte oblečení po dobu jedné hodiny ležet, již bez vody. Nakonec dejte oblečení do pračky a vyperte je obvyklým způsobem. Jakmile je hotovo, skvrna od propolisu by měla být pryč.

Zdroj: Jak odstranit skvrny od propolisu

Výroba propolisu

Výroba propolisové masti

Ingredience: jeden z těchto tuků – lékařská vazelína, sádlo, nebo bambucké máslo, dále propolisová tinktura (1 pětina množství v poměru k množství tuku)

Postup: Do vodní lázně vložíme nádobu, v níž pozvolna rozpustíme tuk, nakapeme tinkturu a zhruba při 50, 60 °C jemně mícháme, dokud cítíme, že se ještě líh z tinktury neodpařil. Po odpaření odstavíme, nalijeme do nádobky, kterou po vychladnutí uložíme do lednice.

Výroba tinktury

Ingredience: alespoň 60% líh k vnitřnímu užití, najemno nakrájený propolis

Postup: Ingredience promícháme, vložíme do tmavé skleněné lahvičky, necháme louhovat při pokojové teplotě cca 20 dnů. Občas protřepeme. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátno.

Výroba propolisového másla (vhodné i pro děti)

Ingredience: 250 g másla, 60 g propolisu

Postup: Máslo zvolna rozpustíme, do něj vložíme nakrájený propolis a mícháme, dokud se nerozpustí. Můžeme přecedit. Po mírném vychladnutí nalijeme do sklenice, kterou uchováváme v lednici. Toto máslo pomáhá při léčení zápalu plic, podporuje vykašlávání, tlumí suchý kašel. Užívá se 1 lžička třikrát denně a je velmi vhodné i pro děti. U dětí se dá toto máslo při mírném kašli použít například do teplého mléka, nebo jen tak lžičku na jazyk, nechat rozpustit – „pohladí“ jim sliznici krku a stimuluje jejich imunitu. Při těžších formách potíží s průduškami se užívá i 2 měsíce. Ale skutečně záleží na konkrétním problému. Někdo může mít na propolis alergii, je nutno brát v potaz i tuto možnost.

Surový, nijak nezpracovaný propolis se používá spíše při bolestech zubů, na bradavice a podobně.

Pro vnitřní užití je lepší propolisová tinktura. Neředěná tinktura se užívá pod jazyk, kde se lépe vstřebává. Ale pozor, obsahuje alkohol, který na sliznici pálí, je tedy vhodnější ředit vodou.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Dávkování tinktury z pupenů stromů

Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Propolisová tinktura

Ingredience: 100–200 g rozdrceného propolisu, 1 litr minimálně 60% alkoholu (vyhovuje i ALPA)

Postup: Za každodenního protřepání nechte macerovat 2–3 týdny, poté sceďte přes plátýnko nebo filtrovací papír a naplňte tekutinou lahvičku s nekovovým uzávěrem. Uložte na chladnějším místě. Je dobré nádobku zabalit do alobalu, aby byla v temnu. Nesmí přijít do styku s kovem a pozor na potřísnění oděvu, nepustí to. Ještě informace k drcení: Propolis se dobře drtí, když jej necháte zmrznout, při nízkých teplotách se totiž stává křehkým. Rozdrcení je velmi důležité, protože se tím zvětšuje plocha macerovaného propolisu.

Použití:

  • Na nachlazení, virózy: Přes zimu, když se o vás pokouší chřipka nebo se prostě cítíte mizerně, je vhodný právě propolis. Do teplé vody nakapejte cca 15–20 kapek tinktury a vypijte. Tato směs chutná velmi dobře a účinky posílíte ještě tak, že přidáte kapky echinacey a šalvěje.
  • Na afty a záněty dásní: Kousli jste se v puse a nechcete, abyste se vám vytvořila afta? Nebo už aftu máte, případně vás trápí zánět dásní? Kloktejte propolis nebo ho přímo nanášejte na poškozená místa.
  • Na odřeniny a ranky: Propolis je hojivý, takže jej můžete nanést na jakoukoliv ranku, navíc je antibakteriální.

Zdroj: Propolis a jeho využití


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP