Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

TMAVÁ BARVA STOLICE

OBSAH

Tmavá stolice po antibiotikách

Tmavá stolice by se po užívání antibiotik neměla objevit. Téměř pravidelně při užívání antibiotik však dochází k dysmikrobii, tedy k úbytku fyziologických bakterií a přemnožení těch potenciálně patogenních.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO JE TMAVÁ STOLICE PO BORŮVKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava.

už jsou to dva dny co jsem měla borůvkový koláč a dodnes mám černou stolici je to možné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá stolice po borůvkách je normální a doba, po kterou zůstává stolice zbarvena do tmava, je u každého jiná. Dva dny po konzumaci je ještě normální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho je tmavá stolice po borůvkách

Černá stolice po živočišném uhlí

Živočišné uhlí a preparáty obsahující železo způsobují černé zabarvení stolice.

Zdroj: Tmavá stolice

Tmavá stolice v těhotenství

Tmavá stolice v těhotenství může souviset s konzumací stravy nebo vitamínů, které zbarvují stolici do tmavé barvy. To samé platí i po porodu. Pokud má stolice tmavou barvu a vyloučila jste barvicí potraviny či vitamíny, bude nezbytné podstoupit odborné vyšetření.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Bezinkový květ v těstíčku, smažený, snědla jsem větší množství - jednorázový průjem, barva ostře žlutá, jako kanár.
Nejsem alergická ani nemívám zažívací potíže, ale na tuto příhodu nezapomenu,
ta barva byla opravdu velmi výrazná.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Co znamená tmavá stolice a současná bolest hlavy

Tmavá dehtovitá stolice ukazuje na krvácení ze žaludku či jícnu, které často bývá doprovázeno dalšími příznaky, jako je bledost, únava, bolest hlavy a bušení srdce.

Zdroj: Stolice u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jedounkova.

Dobry den
mám již týden tmavě černou stolici,nevím čím to muž bít stravu mám pestrou jako obvykle.Přes týden beru Maltofer tablety jako doplněk železa ,napadá mě jestli to muže byt příčinou,moc děkují Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být tím. Přestaňte užívat všechny doplňky stravy a pokud nemáte jiné problémy nebo bolesti, tak počkejte až se to srovná. Pak pomalu zase začněte s užíváním doplňkové léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmava stolice

Co znamená nezdravá stolice?

  • Tmavá stolice s příměsí hlenu může odkazovat na krvácení v traktu. Příčinou může být prasklý žaludeční vřed, popřípadě i jjiná vážnější onemocnění traktu. Rozhodně je vhodné navštívit lékaře.
  • Žlutá nebo zelená stolice se zpravidla objevuje během průjmu. Žlutá barva může souviset s onemocněním jater, popřípadě s problémy ve žlučovodu.
  • Tenká stolice nebo stolice rozdělená na více částí může předznamenávat některé z onemocnění tlustého střeva.

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Malý.

Dobrý den mám na vás dotaz se kterým mi doufám poradíte. Když jdu na záchod tak se mi objevuje na papíře krev. Ze začátku se moc neobjevovala ale posledních dnech se to zhoršilo. Po sprše když jdu na záchod tak se neobjevuje ale druhý den už se opět objeví. Poradíte mi děkuji Karel Malý .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležitým ukazatelem je barva krve. Je-li čerstvá, červená, tak zřejmě máte hemoroid. Pokud je krev tmavá, tak krvácí tlusté střevo. Nejlepší bude, když zajdete na gastroenterologii. Tam vám vyšetří celý konečník i střevo a vy přesně budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení z konečníku

Tmavá stolice u kojence

Střeva novorozence jsou po porodu naplněna smolkou (mecóniem) – tmavou, do zelena zabarvenou a lepkavou hmotou. Většinou se celý střevní obsah vyloučí během prvních 24 hodin po narození. Vyloučení smolky napomáhá příjem mleziva při kojení. Stolice postupně hnědne a nakonec zežloutne.

Zdroj: Tmavá stolice

Diskuze

V diskuzi TMAVÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie provazníkova.

DObrý den mého syna před sedmi měsíci operovali z vrozenou srdeční vadou, a má tmavou stolici čím jeto příčina směje se bolesti bříška nemá zácpu taky ne papá pravidelně je na příkrmech treba piskoty s banánem s mlekem kojeneckym nebo mu dělám mléčné kojenecké kašičky od šestého měsíce ale stoluce je tmavá jak muže byt příčina tohodle děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavá stolice

Co znamená černá stolice u dětí

K tmavé stolici může u dětí dojít například při zácpě. Zde je důležité především řešit zácpu, aby dítě netrpělo.

Zdroj: Tmavá stolice

Diskuze

V diskuzi LYSINY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Karaskova.

Mam dotaz.
Nas mopsik ma po tele lysiny na kuzi.Barva kuze je tmava a srst kremova,takze vypada trochu jako dalmatin.Neskrabe si to a nijak ho to neobtezuje,ale nevim,jestli je to standartni linani nebo nejaky jiny problem.Stari mopsika je 7 mesicu.
Za radu predem dekuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lysiny na kůži

Žlutá stolice

Žlutá barva je způsobena obsahem tuku ve stolici a střevní peristaltikou. Světle žlutá až bílá barva stolice je zapříčiněna nedostatkem žluči při trávení potravy, což může být způsobeno obstrukcí žlučových cest. Žlutý odstín stolice však mohou zavinit i drogy nebo průjem. Dlouhodobější žluté zabarvení stolice byste neměli podceňovat, jelikož obstrukce žlučových cest může být varovným signálem u zákeřné rakoviny.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE, GGT 5 A VICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den
Mám radu let zlutou.. pískovna barva.. stolici, obcas řítkou jak kase. Někdy průjem. Často tlak pod pr zebrem asi zlucnik. Jsem abstinent kvůli těmto problemum, přesto jat.testy GGT 5 a víc. Bral jsem essenciale,ostropestrec kvůli hodnotám, ty se zlepšili jen po dobu užívání. Muže špatně vylučování zluci poškozovat játra? Ta stolice asi je kvůli zlucniku, kameny nemam. Jak zlepšit funkci zlucniku? Zkouším vse, byliny, léky a nic moc nepomaha. Jim zdrave, zřídka něco Tučného a smazaného ale to mi nezpůsobí zhorseni.
Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Okrová barva stolice a střídání průjmů může být pozůstatek po léčbě antibiotiky. Antibiotika vyhubí střevní flóru, která se jen těžko sama obnoví. Proto by bylo vhodné zkusit užívat probiotika (laktobacily). Kupte si probiotika s trávicími enzymy a užívejte je podle návodu. Když se vlivem této léčby váš stav zlepší, tak si kupte ještě jedno balení a užívejte nepřetržitě po jedné kapsli (většinou jde o poloviční dávku doporučeného dávkování) až do vyčerpání obsahu balení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti bricha a zluta ridka stolice

Rychle klesající stolice

Rychle klesající stolice může znamenat, že osoba nekonzumuje dostatek vlákniny, to je dostatek takových potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nebo dostatek pitné vody. Tato stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevech po delší dobu.

Zdroj: Druhy stolice

Černá stolice u kojenců

V prvních dnech po narození je stolice tmavá, což je způsobeno směsí buněčné drtě, žlučových barviv a minerálních látek, tzv. „smolka“ je vlastně potvrzením průchodnosti střev. Jedná se fyziologický stav, který během několika dní odezní.

Zdroj: Stolice u kojence

Diskuze

V diskuzi LÉČBA NAEVUS FLAMMEUS ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva z..

Dobrý den,
od narození mám na obličeji oheň, asi 3krát 3 cm.
Na laseru jsem byla asi 25 krát. Různé typy, VERSA PULSE, V beam candela perfekta. Zcela bez efektu. Barva je stejně tmavá, jako před zahájením léčby. Investoval jsem mnoho peněz a výsledek žádný. Jestli to bude číst někdo, kdo se s tímto problémem setkal a má zkušenost s laserem, budu ráda za odpověď. jen by mě zajímalo, jestli je ještě někdo, komu lasery po tolika zákrocích vůbec nepomohly. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba naevus flammeus zkušenosti

Černá stolice po alkoholu

Černá stolice může být způsobena některými jídly nebo léky (borůvky, černé uhlí, červená řepa), z alkoholických nápojů bývá příčinou červené víno. Horší variantou je krvácení do trávicího traktu. S tímto problémem je nutné svěřit se svému praktickému lékaři.

Zdroj: Tmavá stolice

Jakýkoliv odstín hnědé

Odstíny hnědé, šedé cihlové či žluté odstíny jsou způsobené potravou, nápoji, které konzumujeme. Barva stolice v těchto odstínech může být způsobena rovněž stresem.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Co znamená tmavá stolice a bolesti břicha

Bohužel velmi častou příčinou tohoto stavu může být rakovina tlustého střeva. K jejím dalším příznakům mohou patřit hlenovitá stolice, poruchy vyprazdňování (střídání zácpy a průjmu), pocity plnosti a neúplného vyprázdnění, plynatost, dále může být onemocnění doprovázeno chudokrevností, bolestí břicha, hubnutím, zvýšenou teplotou a podobně. V některých případech ale příznaky chybí a nemoc se projeví až v rozvinutém stadiu. Ke včasné diagnóze napomáhají testy, které lze aplikovat i v domácím prostředí.

Zdroj: Tmavá stolice

Okrová stolice

Okrová barva stolice, takzvaná jílová, může být způsobena krvácivými stavy v zažívacím traktu. Taktéž může být signálem u rakoviny.

Touto stručnou charakteristikou barevného spektra stolice můžete rozlišit závažné stavy od banální konzumace potravin. Pokud si nebudete jistí, tak tím nejjednodušším způsobem, jak zjistit, zda se jedná o krvácení, či dokonce o rakovinu, je test na rakovinu tlustého střeva.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Je to nebezpečné?

Pokud zelená stolice vzniká po konzumaci potravin, které obsahují chlorofyl, nemusíme mít obavy. Zelená stolice může znamenat i následek užívání antibiotik. Ovšem zelená stolice může být i následkem různých závažných onemocnění. Obecně platí, že pokud zelená barva stolice nezmizí po dvou až třech dnech, je třeba navštívit lékaře z důvodu stanovení správné diagnózy.

Zdroj: Tmavě zelená stolice u dětí

Zelená stolice

Pro normální peristaltiku střeva je charakteristická zelená barva. Pohyby střevního ústrojí začínají zbarvovat stolici do zeleného odstínu, čímž vzniká takzvaný zelený chvost na vaší stolici. Zelené potraviny a zelená zelenina taktéž zbarvují stolici do tohoto odstínu. Patří sem například listový salát, okurky, papriky a další. Rovněž potravinové doplňky a doplňky stravy se železem mohou při rychlé distribuci stolice způsobit zelený odstín. Rychlá peristaltika střeva navíc neposkytuje dostatek času k rozkladu žluči, čímž zůstává charakteristická zelená barva stolice. Toto jsou tedy hlavní příčiny zeleného zbarvení stolice.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP