Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

TMAVA STOLICE

OBSAH

Tmavá stolice po antibiotikách

Tmavá stolice by se po užívání antibiotik neměla objevit. Téměř pravidelně při užívání antibiotik však dochází k dysmikrobii, tedy k úbytku fyziologických bakterií a přemnožení těch potenciálně patogenních.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO JE TMAVÁ STOLICE PO BORŮVKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava.

už jsou to dva dny co jsem měla borůvkový koláč a dodnes mám černou stolici je to možné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá stolice po borůvkách je normální a doba, po kterou zůstává stolice zbarvena do tmava, je u každého jiná. Dva dny po konzumaci je ještě normální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho je tmavá stolice po borůvkách

Černá stolice po živočišném uhlí

Živočišné uhlí a preparáty obsahující železo způsobují černé zabarvení stolice.

Zdroj: Tmavá stolice

Tmavá stolice v těhotenství

Tmavá stolice v těhotenství může souviset s konzumací stravy nebo vitamínů, které zbarvují stolici do tmavé barvy. To samé platí i po porodu. Pokud má stolice tmavou barvu a vyloučila jste barvicí potraviny či vitamíny, bude nezbytné podstoupit odborné vyšetření.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jedounkova.

Dobry den
mám již týden tmavě černou stolici,nevím čím to muž bít stravu mám pestrou jako obvykle.Přes týden beru Maltofer tablety jako doplněk železa ,napadá mě jestli to muže byt příčinou,moc děkují Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být tím. Přestaňte užívat všechny doplňky stravy a pokud nemáte jiné problémy nebo bolesti, tak počkejte až se to srovná. Pak pomalu zase začněte s užíváním doplňkové léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tmava stolice

Co znamená tmavá stolice a současná bolest hlavy

Tmavá dehtovitá stolice ukazuje na krvácení ze žaludku či jícnu, které často bývá doprovázeno dalšími příznaky, jako je bledost, únava, bolest hlavy a bušení srdce.

Zdroj: Stolice u dětí

Diskuze

V diskuzi TMAVÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie provazníkova.

DObrý den mého syna před sedmi měsíci operovali z vrozenou srdeční vadou, a má tmavou stolici čím jeto příčina směje se bolesti bříška nemá zácpu taky ne papá pravidelně je na příkrmech treba piskoty s banánem s mlekem kojeneckym nebo mu dělám mléčné kojenecké kašičky od šestého měsíce ale stoluce je tmavá jak muže byt příčina tohodle děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tmavá stolice

Tmavá stolice u kojence

Střeva novorozence jsou po porodu naplněna smolkou (mecóniem) – tmavou, do zelena zabarvenou a lepkavou hmotou. Většinou se celý střevní obsah vyloučí během prvních 24 hodin po narození. Vyloučení smolky napomáhá příjem mleziva při kojení. Stolice postupně hnědne a nakonec zežloutne.

Zdroj: Tmavá stolice

Poradna

V naší poradně s názvem TMAVÁ ČÁRKA POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Nejde o nic nebezpečného. Během růstu nehtu došlo k nepatrnému výronu krve pod nehet. Krev se srazila a ztmavla, čímž vytvořila tuto čárku. Vzniklá tmavá čárka pod nehtem by se měla posouvat k okraji až do doby, kdy ji normálně ustřihnete.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukáš Suchánek.

Ještě jedna fotografie
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Tmavá čárka pod nehtem

Co znamená černá stolice u dětí

K tmavé stolici může u dětí dojít například při zácpě. Zde je důležité především řešit zácpu, aby dítě netrpělo.

Zdroj: Tmavá stolice

Rychle klesající stolice

Rychle klesající stolice může znamenat, že osoba nekonzumuje dostatek vlákniny, to je dostatek takových potravin, jako je zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, nebo dostatek pitné vody. Tato stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevech po delší dobu.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi ZŮSTÁVÁ V KONEČNÍKU STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Hejlová.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu, delší dobu mě trápí ´častá stolice, která je střídavá a všimla jsem si při sprchování, že mi v konečníku zůstává stolice!!! Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marketa.

Dobry den dcera ma problem je ji 7 a ma vetcne umazany kalhotky nekdy i stolici .Necítí,kdyz to jde ven:-( dekuji za odpoved p. Černá

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Černá stolice u kojenců

V prvních dnech po narození je stolice tmavá, což je způsobeno směsí buněčné drtě, žlučových barviv a minerálních látek, tzv. „smolka“ je vlastně potvrzením průchodnosti střev. Jedná se fyziologický stav, který během několika dní odezní.

Zdroj: Stolice u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Černá stolice po alkoholu

Černá stolice může být způsobena některými jídly nebo léky (borůvky, černé uhlí, červená řepa), z alkoholických nápojů bývá příčinou červené víno. Horší variantou je krvácení do trávicího traktu. S tímto problémem je nutné svěřit se svému praktickému lékaři.

Zdroj: Tmavá stolice

Diskuze

V diskuzi DRUHY STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

co je pricinou kdyz zustavaji zbytky stolice v konecniku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aaa.

muze jit o alergii na laktozu, vynechte mleko, jogurty a vse, v cem je mleko..

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Co znamená nezdravá stolice?

  • Tmavá stolice s příměsí hlenu může odkazovat na krvácení v traktu. Příčinou může být prasklý žaludeční vřed, popřípadě i jjiná vážnější onemocnění traktu. Rozhodně je vhodné navštívit lékaře.
  • Žlutá nebo zelená stolice se zpravidla objevuje během průjmu. Žlutá barva může souviset s onemocněním jater, popřípadě s problémy ve žlučovodu.
  • Tenká stolice nebo stolice rozdělená na více částí může předznamenávat některé z onemocnění tlustého střeva.

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny

Co znamená tmavá stolice a bolesti břicha

Bohužel velmi častou příčinou tohoto stavu může být rakovina tlustého střeva. K jejím dalším příznakům mohou patřit hlenovitá stolice, poruchy vyprazdňování (střídání zácpy a průjmu), pocity plnosti a neúplného vyprázdnění, plynatost, dále může být onemocnění doprovázeno chudokrevností, bolestí břicha, hubnutím, zvýšenou teplotou a podobně. V některých případech ale příznaky chybí a nemoc se projeví až v rozvinutém stadiu. Ke včasné diagnóze napomáhají testy, které lze aplikovat i v domácím prostředí.

Zdroj: Tmavá stolice

Tmavá stolice u dětí

Černá stolice může vzniknout ve dvou situacích. Ta první je vcelku nezávažná – tmavší zabarvení je způsobeno nadměrnou konzumací některých potravin a případně léků. Z potravin jsou to především borůvky, černý rybíz, červené víno a červená řepa. Při užívání živočišného uhlí je stolice také zbarvena černě a rovněž tmavší zabarvení získává i po dlouhodobém užívání preparátů obsahujících železo. Druhý typ černé stolice je už vážnější. Stolice je na rozdíl od výše zmíněného stavu mazlavá a nasládle páchne. Říká se jí meléna a je způsobena krvácením v horních částech trávicího ústrojí.

Černá stolice, hlavně mazlavá a páchnoucí, je projevem vážných až život ohrožujících stavů. Je důležité při těchto příznacích navštívit co nejdříve lékaře, který provede vyšetření ke zjištění příčiny krvácení.

Zdroj: Stolice u dětí

Tmavá stolice

Stolice, která je téměř černá a má hustou konzistenci, může být způsobena krvácením v horní části trávicího traktu. Mezi nejčastější onemocnění, které způsobují tmavou stolici, patří duodenální nebo žaludeční vřed, jícnové varixy, Mallory-Weissův syndrom (spojen s alkoholismem) a gastritida. Některé potraviny, potravinové doplňky nebo léky mohou způsobit dočasně černou stolici. Patří mezi ně:

  • bismut (Pepto-Bismol);
  • železo;
  • aktivní uhlí;
  • aspirin v NSA (které mohou způsobit krvácení do žaludku);
  • tmavé potraviny, jako je černá lékořice a borůvky.

K tmavé stolici může dojít také při zácpě. Pokud se u vás objeví tento typ stolice, měli byste navštívit svého lékaře.

Zdroj: Druhy stolice

Měkká a páchnoucí stolice

Lehce zapáchající stolice, která plave nebo je obtížně smývatelná, může znamenat, že je zvýšeno ukládání tuku ve stolici. Stolice je někdy také bledá.

Zdroj: Druhy stolice

Léčba světlé stolice

Světlá stolice se neléčí. Pokud se u vás objevuje opakovaně světlá stolice, tak je nutné, abyste navštívili lékaře. Ten určí příčinu vašich zdravotních problémů. Podle konkrétní příčiny se pak bude také odvíjet léčba. Světlá stolice představuje pouhý příznak, je třeba vždy řešit primární zdravotní problém.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Žloutenka a světlá stolice

Typickým příznakem žloutenky je světlá, acholická stolice.

Zdroj: Vše o světlé stolici


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP