Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

TOČENÍ HLAVY U DĚTÍ

OBSAH

Neustálé točení hlavy

Neustálé točení hlavy může provázet například užívání některých léků, onemocnění krční páteře nebo vnitřního ucha, kardiovaskulární onemocnění, útlak rovnovážného nervu nebo poškození části mozku. Hlavním krokem je zjištění příčiny tohoto příznaku a poté lze přistoupit k řešení. Jsou-li na vině léky, je možné změnit terapii nebo vyčkat, až se organismus na jejich užívání adaptuje a točení hlavy pomine.

Je-li příčina vážná, může zanedbání léčby vést i k ohrožení života, proto by nápadné točení hlavy bez zřejmé příčiny mělo být důvodem k návštěvě lékaře.

Zdroj: Točení hlavy

Diskuze

V diskuzi TOČENÍ HLAVY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Borčová.

Na dnešní noc mě vzbudilo silné ač chvilkové motání hlavy, bylo mi až na zvracení. Pak to pokračovalo i přes den. Cítím se jako po větší zábavě. Opakovalo se to a z ničeho nic,asi tak šestkrát. Mám zvýšený tlak, beru na tlak léky jednou denně, Tezeo HCT 80mg/12,5 mg. Mohla bych vědět příčinu prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lidka.

Dobrý den ....mám problém točení hlavy ve spánku a při stávání si dávám pozor at neupadnu ,,není to celý den jen málo ,Chtěla bych poradit před měla narkozu na operaci kolena ,mívám nízký tlak ..děkuji za radu

Zdroj: diskuze Točení hlavy ve spánku

Točení hlavy v těhotenství

Poměrně častou příčinou točení hlavy, a to zejména v těhotenství, je chudokrevnost neboli anémie. V tomto případě bývá většinou na vině nedostatečné zásobení mozkových buněk kyslíkem, což je způsobeno nedostatkem červených krvinek. Chudokrevnost je velmi často zapříčiněna dlouhodobým deficitem železa nebo kyseliny listové, a proto významnou podmínku prevence tohoto zdravotního problému představuje nepodceňování dostatečného přísunu výše uvedených důležitých živin. Gravidní ženy by přitom měly mít na paměti, že potřeba kyseliny listové a železa v období těhotenství a kojení stoupá, a přizpůsobit tomu svůj jídelníček.

Zdroj: Točení hlavy

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Neví někdo nebo nemá zkušenosti s pocitem točení hlavy při užívání cipralexu? Beru 10 mg 1x denně po dobu 3,5 měsíce.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

V únoru jsem začla brát Cipralex 10 mg, pak jsem v červnu dostala 20 mg. Mám pocit, že moje úzkost celkově ustoupila, ale chvíle, kdy ji mám, jsou naprosto hrozné a závratě jsou v podstatě konstantní od doby, kdy jsem začala Cipralex užívat. Všimla jsem si, že to na pár měsíců trochu kleslo, ale v poslední době se mi to vrací docela extrémně. Nevyrovnaná, unavená, letargická, závrať, která vyvolává pocit děsu. Mám pocit, jako bych neustále měla omdlít, což mou úzkost ještě více pohání a vyvolává ve mně pocit, že mám každou chvíli zemřít. Za pár dní mám schůzku s doktorem, tak uvidím, co mi řekne.

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Jak vyřešit točení hlavy

Závratě a motání hlavy mohou doprovázet řadu nemocí, ale mohou být také fyziologické. Patologické závratě můžeme dělit na periferní vestibulární, nevestibulární a centrální. Závrať se projevuje jako motání hlavy, nevolnosti, nejistota, vrávorání, může být provázena zvracením, zblednutím či pocením. Ne vždy je možné závratě léčit, v nejlepším případě postačí vyloučit ze života vyvolávající příčinu. V případě akutních atak spojených například se zvracením je vhodné použít antiemetika a antiverginóza. Další možnou léčbou je podávání vasodilatačních léků a léků zlepšujících okysličení mozku a jeho zásobení živinami. V některých případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace. Mnohdy je nutný i chirurgický zákrok, zvláště pak u příčin nádorových, u traumat, zánětů či uzávěrů cév a jiných.

Točení hlavy nikdy nepodceňujte. Může se jednat o život ohrožující stav.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Točení hlavy vleže a ve spánku

Točení hlavy vleže a ve spánku může mít příčinu v onemocnění krční páteře, nebo se může jednat i o neurologické onemocnění. Zde je nutná návštěva neurologa.

Pokud je příčinou onemocnění páteře, je vhodné provádět cvičení, které povede k uvolnění krční páteře. Lehněte si na tvrdou podložku, pokrčte nohy v kolenou a střídavě otáčejte hlavu (která je položená na zemi) na opačnou stranu, než kam pokládáte pokrčené nohy. To znamená, že pokud otáčíte hlavu s krkem napravo, zároveň pokládáte pokrčené nohy nalevo. Opakujte alespoň desetkrát, poté strany vyměňte. Při pokládání hlavy na stranu byste měli cítit lehké prasknutí, po ukončení cvičení celkové uvolnění. Pokud nemáte možnost si lehnout na tvrdou podložku, uvolněte páteř alespoň prostým otáčením hlavy. Hlavu otáčíte střídavě na obě strany, jako byste se chtěli podívat přes rameno.

Zdroj: Točení hlavy

Diskuze

V diskuzi KREVNI TLAK U DETI 5 10LET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emília Novotna.

syn 8let atypicky autista časte bolesti hlavy a unava jaky je správnya hodnota krevniho tlaku?děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevni tlak u deti 5 10let

Co je závrať a co točení hlavy

Točení hlavy je stav, kdy postižený vnímá zdánlivý pohyb okolí vůči sobě v různých směrech. Závrať je pocit porušení rovnováhy. Dochází ke ztrátě přesného rozeznání polohy těla či jeho částí v prostoru, což může vést k vrávoravé chůzi, tápání po opoře nebo pádu. Závrať může být doprovázena nevolností (pocitem na zvracení) a zvracením.

Projevy závratě jsou velice rozdílné. Periferní závrať se projevuje jako závrať z otáčivého pohybu, polohová závrať nebo pocit snění. Hodiny nebo dny dlouhá závrať je typická pro Meniérovu chorobu, záněty sluchového nervu nebo poškození vnitřního ucha. Tyto formy závratě jsou často doprovázeny náhlou nevolností a zvracením. Centrální závrať se projevuje jako pocit snění, nejistota nebo omámení a případnou tmou před očima. Nápadně často se společně vyskytují projevy závratě, nedoslýchavosti a tinitu.

Závrať neznámého původu by měla být co nejdříve vyšetřena neurologem. Je-li provázena silnými přidruženými příznaky (zvracením, bolestí hlavy), může si vyžádat i transport záchrannou službou na neurologické oddělení. Při závrati po tupém úraze hlavy bychom postiženého měli vždy transportovat na chirurgické oddělení či traumatologii k řádnému vyšetření.

Zdroj: Točení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální pociťovat závratě po Cipralexu?
Cipralex (escitalopram) je SSRI antidepresivní lék, který působí tak, že ovlivňuje hladiny serotoninu v určitých oblastech mozku. Jako všechny léky může mít nežádoucí účinky, z nichž většina není závažných a časem vymizí. Mezi běžné vedlejší účinky přípravku Cipralex patří právě závratě.
Kdy u Cipralexu závratě zmizí? Než závratě odezní, může trvat několik dalších měsíců. Můžete zkusit jiné antidepresivum, nebo vyzkoušet pomoc jiného psychiatra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Krční páteř a závratě

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Mnoho pacientů si stěžuje, že trpí závratí. Pokud pacienti závrať blíže popíšou, tak zmiňují pocity motání a točení hlavy. S točením hlavy souvisí i onemocnění páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bolest za krkem, motání hlavy, točení hlavy vleže při špatné poloze spánku a podobně. Člověka s typickými příznaky bolesti krční páteře (nebo osobu jimi ohroženými) lze také snadno poznat podle vadného držení těla – typické je předsunuté držení hlavy, protrakce ramen, přitažení ramen k uším (zapadlý krk) a celkově kulatá záda.

Blokády v pohybovém aparátu pak mohou vést k akutnímu ústřelu krční páteře. Ústřel se projevuje zpravidla bolestí pouze na jedné straně, někdy vystřelující do horních končetin či temene hlavy. Bolestivý je pohyb do všech stran a vyskytují se závratě a nevolnost. Blokády krční páteře provází i náhle vzniklá ztuhlost šíjových svalů.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHLÉ UCHO A TOČENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel BělaHrůzová.

Manžel 72 let,již 3 měsíce trpí stálým zalehnutím obou uší a závratěmi.Byl na ORL,jen hůře slyšímá naslouchátko,uši čisté,Vysoký tlak léčen praktickou lékařkou Betaxa,Tanatril,Cynt,Indap hodnoty po celý den bez velkých výkyvů.Co podniknout dále? Děkuji za odpověď Běla Hruzová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zalehlé obě uši musíte řešit jedině s lékařem v ordinaci ORL. Pokud nepomohla jedna návštěva, musíte absolvovat další u jiného lékaře ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho a točení hlavy

Bolest hlavy na spáncích

Bolest hlavy na spáncích je často spojená s tlakem v hlavě, který má tupý charakter. Objevuje se jak u dětí, tak dospělých, žen i mužů. Může být vyvolaná různými příčinami jako například migrénou, zraněním hlavy, sinusitidou, zánětem spánkové tepny, nádorem či chronickým stresem. Nikdy byste neměli vaše zdravotní problémy podceňovat.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

V únoru jsem začla brát Cipralex 10 mg, pak jsem v červnu dostala 20 mg. Mám pocit, že moje úzkost celkově ustoupila, ale chvíle, kdy ji mám, jsou naprosto hrozné a závratě jsou v podstatě konstantní od doby, kdy jsem začala Cipralex užívat. Všimla jsem si, že to na pár měsíců trochu kleslo, ale v poslední době se mi to vrací docela extrémně. Nevyrovnaná, unavená, letargická, závrať, která vyvolává pocit děsu. Mám pocit, jako bych neustále měla omdlít, což mou úzkost ještě více pohání a vyvolává ve mně pocit, že mám každou chvíli zemřít. Za pár dní mám schůzku s doktorem, tak uvidím, co mi řekne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Moc děkuji za odpověď, mám úplně stejné pocity já jdu k lékaři až 22.8 .když jsem mu posledně sdělila své problémy
Předepsal mi pregabalin a jeho vedlejším účinkem je točení hlavy, ale prý snižuje úzkost.Nemám odvahu si tobolku vzít už takhle se.mi hlava točí a mám rozmazané vidění
Budu ráda pokud zůstaneme v kontaktu
Je dobré pokud si můžete promluvit s člověkem, který má stejné problémy.

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Proč se mi točí hlava

Točení hlavy může být způsobeno mnoha příčinami a projevuje se například při změně polohy nebo vleže. Vyskytuje se motání hlavy při vstávání, pocit na zvracení, závratě při chůzi, vysoký tlak. U postiženého se objevuje únava. Příčin je opravdu mnoho.

Zde je několik příkladů příčin točení hlavy:

Benigní paroxysmální polohové vertigo – představuje jednu z nejčastějších forem periferního vertiga. Nastává, když se křišťálové usazeniny ve vnitřním uchu uvolní a skončí v kanálech. Když se budete pohybovat, krystaly naruší přísun tekutin, což zmate rovnovážné orgány a to vede k závratím.

Labyrintitida – toto onemocnění je definováno jako zánět labyrintu vnitřního ucha. Vzhledem k tomu, že labyrint obsahuje rovnovážné i sluchové orgány, zánět může způsobovat závratě, ale i problémy se sluchem.

Meniérova choroba – je charakterizována abnormální produkcí tekutiny uvnitř vnitřního ucha, což způsobuje tlak z jejího nahromadění a závratě. Tímto stavem může být ovlivněn sluch.

Nádor – nezhoubný nádor může růst v lebečním nervu vašeho vnitřního ucha. Když se nádor zvětší, začne tlačit na přilehlé nervy, což způsobuje závratě, ztrátu sluchu, bolesti hlavy, a dokonce brnění obličeje.

Migréna – jedná se o mnohem silnější bolesti hlavy než ty obvyklé. Bolest může způsobovat závratě doprovázené zvracením a nevolností.

Roztroušená skleróza – je onemocnění, které způsobuje zánět myelinu, ochranné vrstvy nervových buněk, což způsobuje tělu problémy s koordinací svalů, problémy se zrakem a závratě.

Zánět sluchového nervu – vzniká na základě infekce, následný otok ve vnitřním uchu způsobuje závratě a bolesti.

Vysoký a nízký krevní tlak – obě varianty způsobují závratě.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Smejkalová Zdeňka.

Vážený otče Pleskači,
Prosila jsem o radu na úporné točení hlavy mé dcery po lumbální punkci.Zatím mně nikdo neodpověděl,dcera má problém stále-prosím mohu doufat v odpověď?
Moc děkuji Zdenka Smejkalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta Švejnohová.

Dobrý den, prosím o radu. Na pokožce se mně i manželovi dělají ve velkém množství útvary, které se podobají mateřským znaménkům. Jsou na povrchu zrohovatělé, většinou hnědé až černé barvy. Vytvoří se třeba 2 malé, které se potom srostou v jeden větší útvar. Nejvíc se tvoří na zádech a na břichu. Nikdo nám nedokáže říci, proč se tvoří a jak proti nim bojovat. lékaři doporučují buď seškrábání nebo laserovou operaci. Tu bychom museli absolvovat hodně často, protože tyto útvary rostou hodně rychle. Prosím tedy o radu zda neexistuje nějaký přírodní prostředek, jak se jich zbavit. Děkuji.

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Šampon proti svědění hlavy

Velmi účinné jsou jemné šampony. Naopak by se neměly používat keratolytické šampony. Také existují kosmetické výrobky, které mohou být použity po mytí vlasů pro zklidnění příliš citlivé pokožky hlavy.

Zde je vidět cena šamponu, který je účinný proti svědění hlavy: svědění hlavy cena.

Zdroj: Svědění hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZVOR PRO DETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj potrebuju poradit muze rok a pul stare dite zazvorovy sirup nebo caj ze zazvoru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zázvor není bezpečný u malých dětí, protože je příliš agresivní na jejich rozvíjející se zažívací systém. V alternativní medicíně se zázvor používá k léčbě koliky a žaludečních problémů u dětí, ale v této věkové skupině to není považováno za bezpečné. Kromě toho byste neměla užívat zázvor, pokud kojíte. Zázvor může být bezpečný u dětí ve věku od dvou let. Zde už může být použit k léčbě mírných zažívací potíží a při bolestech hlavy. Nicméně, věk nemusí nutně znamenat, že zázvor bude bezpečný prostředek pro vaše dítě. Vždy se o bylinných lécích poraďte se svým dětským lékařem, protože byliny mohou způsobit nežádoucí účinky a představují riziko lékových interakcí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zazvor pro deti

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Zvracení a nevolnost z točení hlavy

K preventivnímu boji proti závrati, zvracení a nevolnosti ve spojení s cestovní horečkou je často používán dimenhydrinat nebo embramin. Jedná se o antihistaminika, která přednostně zablokovávají takzvané H1-receptory, které jsou v mozkových buňkách v centru zvracení. Protože všechny tyto preparáty mají za následek únavu a celkový útlum, mělo by být jejich použití velice dobře uváženo. Ke zmírnění silných závratí je vhodný diazepam, který snižuje dráždivost vestibulárního aparátu. Obecně platí, že léčba sice musí být dostatečně dlouhá a pacient musí léky užívat pravidelně, ale je vždy časově omezená. Mozek je totiž velice přizpůsobivý orgán a může si po určitém čase na změnu způsobenou léky zvyknout a začít nervové signály zpracovávat nenormálním způsobem.

Nevolnost může být způsobená i mechanickou příčinou, například na pouťových atrakcích. Pacientův rovnovážný systém může být zmaten delším točením, stavěním na hlavu nebo vibracemi a ten pak pociťuje točení hlavy nebo někdy i pocity na zvracení.

Typické motání hlavy a nevolnost jsou časté také po požití alkoholu. Ten ovlivňuje mozeček, což je část mozku zodpovědná za udržování rovnováhy. I některé otravy a nauzea jsou se závratěmi spojené.

Důležitou úlohu při léčbě závratě hrají cvičení na udržení rovnováhy a zlepšení koordinace. Tento trénink se hodí pro každého pacienta, bez ohledu na to, jakým typem závratě trpí. Částečně doplňuje medikamentózní léčbu, zkracuje akutní potíže a je dobrý jako preventivní opatření.

Cvičení pro začátek: Položte se s otevřenýma očima a poté pohybujte očima nejdříve pomalu, poté stále rychleji nahoru a dolů, doprava a doleva. Opakujte cvičení i se zavřenýma očima. Dále můžete zkusit totéž, ale přidejte pohyby hlavy. Poté fixujte jeden bod na protější stěně a pohybujte hlavou nahoru a dolů, doprava a doleva, aniž byste ztratili bod z očí. Když se nedostaví závrať, opakujte cvičení vsedě.

Zdroj: Točení hlavy

Bolest hlavy u dětí

Hlava může bolet v kterémkoli věku, třeba i kojence. Dokonce už děti zhruba od deseti let věku mohou mít klasickou migrenózní bolest hlavy včetně aury a ostatních příznaků. Migréna se může projevovat atypicky – jako bolesti břicha, výpady zorného pole nebo potíže s řečí. Není však důvod, proč by děti hlava neměla bolet při akutním zánětu dutin stejně jako dospělé, při nekorigované oční vadě, po úrazu nebo při počínajícím zánětu mozkových blan.

S bolestí hlavy se setkáváme většinou u dětí školního věku, ale ani u mladších není výjimkou. Většinou nemá organický podklad, děti jsou totiž nesmírně citlivé a vnímavé, napodobují své rodiče a často opakují vše, co doma uslyší, včetně stížnosti některého z nich, že ho bolí hlava. Dítě může být jen unavené, trpět nedostatkem spánku, tekutin, ale může také velmi intenzivně prožívat konfliktní situace v rodině nebo ve škole.

Celá řada onemocnění může začít právě bolestí hlavy – počínaje virovým infektem, dětskou neurózou, chudokrevností, chybným stravovacím a pitným režimem až po závažné choroby různých orgánů. Proto situaci nepodceňujte, nevyvine-li se virový či jiný infekt, nemá smysl bolest hlavy tlumit, je třeba hledat příčinu, tj. navštívit dětského lékaře. Stesky dětí by tedy neměly být brány na lehkou váhu a jejich bolestem hlavy by se měla věnovat stejná pozornost jako třeba zvýšené teplotě nebo píchání v uchu.

Zdroj: Bolest hlavy

Točení hlavy při nízkém tlaku

Při nízkém tlaku se u pacientů objevují mžitky před očima, zalití studeným potem, závratě, může dojít až k omdlívání (zejména u mladých vysokých lidí je časté omdlívání při dlouhém stání, zejména při kombinaci s vydýchaným vzduchem – MHD, sborová pěvecká vystoupení). Běžným projevem hypotenze, který v životě potká skoro každého, jsou mžitky před očima, slabost, motání hlavy po rychlém zvednutí, například ze sedu do stoje. Velmi těžká hypotenze (zejména při šokových příčinách) může vést až k bezvědomí (nestavěné krvácení).

V případě hypotenze projevující se při prudkém vstávání je potřeba provádět tento pohyb pomalu, postupně, jde-li například o vstávání z postele, je vhodné se na posteli nejprve na chvíli posadit a pak se pomalu zvedat. U lidí, kterým dělá nízký tlak problémy při dlouhém stání ve vydýchaných prostorech (tramvaj, autobus, koncertní haly), může pomoci zkřížit nohy (alespoň trocha krve se tak „vymáčkne“ z nohou a může téct k srdci a pak do hlavy) či snížit polohu hlavy (sednout si, dát hlavu mezi kolena, dát ruce nahoru, sklonit se k zavázání tkaničky). V případě těžší hypotenze s omdlíváním, uložte pacienta do polohy vleže a zvedněte mu nohy, aby krev z nohou měla ulehčenou cestu do vršku těla). Hypotonik by měl hodně pít (aby byl objem tělních tekutin – tedy i krve – co největší). S kávou, která se běžně na zvýšení tlaku doporučuje, však opatrně, neboť navodí chvilkové zvýšení tlaku, pak však může tlak naopak klesnout ještě víc. Vhodnější je slabý černý čaj s cukrem. Doporučit lze vitamín C, lékořici. Někomu také může pomoci více solit. Obecně je vhodné zvyšování fyzické odolnosti.

Zdroj: Točení hlavy

Příčiny pocení hlavy

Pocení hlavy není nemoc, spíše jen vsugerovaný jev. Na pocení hlavy má velký vliv počasí, zejména jeho časté změny. Proměnlivé počasí se nejčastěji vyskytuje na jaře a na podzim. Zvýšené podněty počasí způsobují bolesti hlavy, problémy s krevním oběhem, poruchy spánku, podrážděnost a snížený výkon. Tento stav je velmi nepříjemný zejména u lidí s dlouhými vlasy.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Náhlá a nevysvělitelná bolest hlavy, to může být aneurizma.

V případě náhlé a silné bolesti hlavy je třeba provést vyšetření CT hlavy, aby se vyloučilo aneurizma - krevní výduť v mozku. Pokud je bolest hlavy způsobena aneurizma, tak na to nezabírá žádný z léků proti bolesti a žádný z léků tuto nemoc hlavy nevyléčí. Jediné řešení, jak léčit aneurizma, je zavedení ketetru přes nějakou tepnu v těle, nejčastěji v noze. Krevním řečištěm se pak zavede do postiženého místa v mozku buď svorka nebo cívka, kterou se prasklina zaškrtí. Teprve pak bolest hlavy zmizí a aneurizma je vyléčeno.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Svědění hlavy a kvasinky

Na svědění hlavy způsobené kvasinkami je účinný lék bez receptu například Nizoral šampon či Clotrimazol sprej.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP