Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

TŘES HLAVY CO ZPŮSOBUJE

OBSAH

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi DÁ SE DITHIADEN APLIKOVAT NITROŽILNĚ PŘI BODNUTÍ VOSOU ČI VČELOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zora.

Známá měl reakci na bodnutí vosy, sehnala si Dithiaden ampule. Jedeme na dovolenou a ptá se zda je možné nitrožilně podat Dithiaden v případě alergické reakce. Děkuji za odpověď. Zorka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
Dithiaden existuje i v injekční formě, ale ta se užívá mnohem méně často. Dithiaden má poměrně silné tlumivé účinky, způsobuje ospalost, únavu a celkový útlum. Někteří lidé po požití Dithiadenu pociťovali bolesti hlavy, sucho v ústech a motání hlavy. Po užití Dithiadenu by člověk neměl řídit motorová vozidla a vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost. Je na rozhodnutí lékaře.

Zdroj: diskuze Dá se Dithiaden aplikovat nitrožilně při bodnutí vosou či včelou?

Třes hlavy v klidu

Třes hlavy v klidu může způsobit přílišná únava, jindy stres nebo přemíra alkoholu, případně zdravotní komplikace. V závislosti na celkovém stavu se třes hlavy dělí na benigní a patologický. V případě benigního třesu hlavy dochází k potížím během klidu, nebo naopak tehdy, kdy je jedinec vystaven stresu nebo při aktivitě. Patologický třes se projevuje během „normálního“ života člověka a vyžaduje zvláštní pozornost a léčbu.

Příčiny

Nejčastěji se benigní třes projevuje jako symptom některých nemocí a patologických stavů, jako je roztroušená skleróza, sekundární poranění mozku, onemocnění dýchacích cest, ledvin a jater, otravy tělo těžkých kovů, Wilsonova choroba, hypertyreóza, alkoholismus nebo zneužívání návykových látek.

Co s tím dělat

Cílem je stanovení správné diagnózy. Pokud není zjevná příčina, přistupuje se k alternativní léčbě. Využívají se uvolňovací techniky jógy. Návštěva psychologa může být také doplňkem léčby. Tento typ třesu je často důsledkem komplexu méněcennosti a nejistoty člověka.

Zdroj: Co způsobuje třes hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Třes hlavy a nervozita

Třes hlavy se může objevit i při stresu. Stres je reakce organismu na mimořádně zátěžové situace. Takováto reakce tělo ale značně vysiluje. Proto jakmile stresový faktor pomine, musí člověk odpočívat, aby nabral zpět své síly. Situace, se kterými dnešní člověk přichází do styku (například v zaměstnání, ve škole a podobně), jsou dlouhodobějšího charakteru. Pokud tělo setrvává delší dobu ve vybuzeném stavu, může to mít značný negativní efekt na zdraví. Ke stresu se také často přidružují další negativní faktory jako kouření, alkohol a nezdravá strava. Prvotní problémy, jako je například třes hlavy při stresu, mohou přerůst až v srdeční ischémii, která v nejhorším případě končí infarktem myokardu.

Mezi metody boje se stresem patří efektivní způsoby relaxace, meditace, zdravá strava, sport, rozumné řešení mezilidských vztahů a další.

Zdroj: Co způsobuje třes hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Turková Věra.

Mám Parkinsona již 11 let.Poslední dobou se mi velmi zhoršil třes obou rukou, přidaly se i nohy. Beru Madopar a Rivotril. Neporadil by mi někdo jak třes zmírnit? Lékařka mi vždy zvýší dávkování prášku, ale nikam to nevede. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U 20% nemocných parkinsonem dokáže výrazně potlačit projevy tak zvaná hluboká stimulace mozku. Jen málokdo o této možnosti ví, proto se léčba tak často nevyužívá a nemoc se u spousty lidí zbytečně prohlubuje. Zda-li je tato léčba vhodná i pro vás je třeba zjistit konzultací u lékaře. Osoba nejpovolanější pro tuto léčbu je prof. MUDr. Robert Jech, Ph.D. vedoucí Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN. Adresa: Kateřinská 468, 120 00 Nové Město, Praha, tel: 224 965 550.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parkinsonova choroba kde jsou lázně

Často kladené otázky

Je třes prstů normální?

Třes prstů může být důsledkem každodenních činností, jako je psaní textových zpráv nebo psaní obecně, ale přetrvávající třes, nebo když je kombinován s jinými příznaky, může naznačovat větší problém. Pokud zažíváte třes prstů, je nejlepší poradit se se svým lékařem, aby mohl vyloučit základní onemocnění.

Jak zabráním tomu, aby se mi třásly prsty?

Léčba záškubů prstů závisí na základním problému, který je způsobuje. Pokud jsou vaše záškuby způsobeny pitím příliš velkého množství kofeinu nebo nedostatečným spánkem, jsou to jednoduchá řešení. Ale pokud jsou vaše záškuby způsobeny poškozením nervů, pak to bude vyžadovat lékařský zásah. Váš lékař bude mít nejlepší představu, jak zabránit třesu vašich prstů.

Jaký je rozdíl mezi záškuby prstů a třesem prstů?

Hlavní rozdíl mezi škubáním prstů a třesem prstů je v tom, co to způsobuje. Záškuby prstů jsou obvykle způsobeny stresem, úzkostí, nedostatkem spánku, nadměrným kofeinem nebo fyzickou námahou. Ve vzácných případech mohou být záškuby prstů důsledkem zdravotního stavu, jako je amyotrofická laterální skleróza. Třes prstů je často způsoben základními zdravotními stavy, jako je esenciální třes nebo Parkinsonova choroba.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Janotová.

Dobrý den,chci se zeptat,užila jsem drcený ostropestřec jen čtvrt čajové lžičky v poledne 1/2 h před jídlem a zapila vlažnou vodou.Druhý den ráno při vstávání točení hlavy,závratě.Změřen tlak a byl 166/82/82.Z léků užívám Pradaxu 110mg,Betaloc ZOC 1/2 z 25 mg a Mg.Mám Leidenskou mutaci.Na zvýšený cholesterol nesnáším statiny.To se mi stalo už i dříve,kdy jsem užila ostropestřec v tobolce.Netušíte co mi to způsobuje?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívejte jen léky předepsané lékařem a nepřidávejte k tomu nic víc, ani bylinky. Pokud se necítíte dobře a nebo máte pocit, že je třeba léčit jinak, tak se vždy o tom poraďte s lékařem. Lékař má mnohem více možností, jak změnit nebo doplnit léčbu. Ostropestřec se používá v souvislosti s játry. Cítíte-li, že vaše játra nefungují správně, řekněte to lékaři, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření, aby lékař přesně viděl, co je třeba léčit. Ale sama si nic neordinujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Kdy navštívit lékaře

Pokud jste mladí a zdraví, pak jsou záškuby prstů s největší pravděpodobností jen důsledkem něčeho mírného, ​​jako je stres nebo přepětí. Pokud však tyto mimovolní pohyby prstů pokračují nebo se zhoršují a začnou ovlivňovat vaše každodenní aktivity, měli byste navštívit lékaře, protože by to mohlo být známkou nemoci. V některých případech lze záškuby prstů léčit vitamíny nebo odpočinkem, ale vážnější případy mohou vyžadovat lékařský zásah.

Totéž platí pro třes prstů. Pokud třes trvá delší dobu, měli byste navštívit lékaře. S největší pravděpodobností provedou fyzikální vyšetření, aby sledovali váš třes a otestovali vaši svalovou sílu a reflexy.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE POZNÁ PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavatý Ladislav.

Prosím, jak se pozná Parkinsonova nemoc?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Častým projevem parkinsonovy choroby jsou třes či pocity únavy a ztuhlosti v končetinách a zádech. Také křeče, častější zácpa a problémy se spaním. Následuje zpomalení chůze a zhoršená mimika. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti. Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času postihuje obě strany. Často třesem trpí horní a dolní končetiny křížem, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit taky jazyk, rty a krk.
Onemocnění se potvrdí vyšetření mozku lékařem neurologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se pozná parkinsonova nemoc

Co způsobuje astigmatismus?

Astigmatismus způsobuje rozmazané vidění, bolest hlavy, noční slepotu a závratě, tedy pokud není správně léčen.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Neví někdo nebo nemá zkušenosti s pocitem točení hlavy při užívání cipralexu? Beru 10 mg 1x denně po dobu 3,5 měsíce.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

V únoru jsem začla brát Cipralex 10 mg, pak jsem v červnu dostala 20 mg. Mám pocit, že moje úzkost celkově ustoupila, ale chvíle, kdy ji mám, jsou naprosto hrozné a závratě jsou v podstatě konstantní od doby, kdy jsem začala Cipralex užívat. Všimla jsem si, že to na pár měsíců trochu kleslo, ale v poslední době se mi to vrací docela extrémně. Nevyrovnaná, unavená, letargická, závrať, která vyvolává pocit děsu. Mám pocit, jako bych neustále měla omdlít, což mou úzkost ještě více pohání a vyvolává ve mně pocit, že mám každou chvíli zemřít. Za pár dní mám schůzku s doktorem, tak uvidím, co mi řekne.

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Co je to třes

Definice třesu (nebo latinsky tremoru) říká, že třes je rytmická (pravidelná) oscilace (pravidelný, stejný, opakující se pohyb) části těla kolem fixního bodu. Třesem bývají nejčastěji postiženy prsty, ruce, hlava nebo nohy. Dále lze třes hodnotit podle toho, zdali je třes klidový, nebo polohový – to znamená, že je třes přítomen pouze v klidu, nebo je závislý na poloze končetiny. Často se takový polohový třes vyskytuje, pokud sedíte na židli, vaše stehna slouží jako opěrná plocha pro cokoliv (knihu a podobně) a postavíte chodidlo téže nohy na špičku. Naopak klidový třes se nejčastěji vyskytuje (společně s dalšími příznaky, jako je například hypomimie – snížená mimika obličejového svalstva) u Parkinsonovy choroby. Takový třes bývá pomalý, uvádí se frekvence 4–5 kmitů za sekundu, a začíná velmi pomalu, tudíž ho lidé velmi často zprvu přehlížejí, později mu nepřikládají význam, a když už ho začnou považovat za problém, bývá choroba v pokročilém stadiu.

Samostatnou jednotku třesu tvoří takzvaný idiopatický tremor (idiopatický = není známa příčina), který je často vázán geneticky a postihuje celé generace rodin, proto se lze někdy setkat s pojmenováním idiopatický familiární tremor.

Pokud narazíte na pojem intenční tremor (třes), jedná se o takový třes, který v klidu není přítomen vůbec, ale začíná se projevovat, pokud se nemocná osoba snaží provést nějakou cílenou činnost, například dát si lžíci polévky do úst. Tento druh třesu je cílenými pohyby zesilován a sílí zároveň s přibližováním k cíli.

Takové osoby mají problém se najíst samostatně, protože velikost kmitů u úst je značná a je pro ně prakticky nemožné se strefit. Tento druh třesu je podmíněn onemocněním mozečku a může se projevit společně třes hlavy a rukou.

Dlouhodobě se může třes též vyskytovat u odvykacích stavů – u alkoholiků, toxikomanů a podobně.

Fyziologicky se třes vyskytuje jako reakce na chladné prostředí. Za jeho vznik mohou krátké rychlé stahy kosterního svalstva, které tímto způsobem vytvářejí teplo. Další možností, kdy se člověk může začít třást, je při psychickém napětí nebo velkém množství stresu, mechanismus jeho vzniku je podobný – je to rovněž obranná reakce organismu na nepříznivé podmínky. Tyto uvedené druhy třesů jsou však na rozdíl od výše uvedených třesů krátkodobé.

Zdroj: Co způsobuje třes hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanča.

Je mi 22let a mám svědění hlavy a dst silné a nevím co a tím mám dělat je to hrozné.už to mám dýl jak měsícamám k tpomu lupy může to být aji tím?????????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když svědění hlavy doprovázejí lupy, tak se může jednat o plísňovou dermatitidu. Tu může způsobit třeba plíseň ze zapařené čepice a bebo si ji můžete zanést třeba na prstech, když se drbete, například z klávesnice. Vyzkoušejte přípravek Nizoral. Je to šampon z lékárny a mohl by pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění hlavy

Třes hlavy

Posunčina, vědecky chorea čili tik, lidově Vítův tanec, nebo tanec sv. Víta, je vleklá nervová choroba, která se objevuje u psů mladých, chudokrevných nebo nedostatečně živených, obyčejně jako následek psinky. Projevuje se trvalým, zdánlivě bezděčným poškubáváním jednotlivých svalů, kýváním hlavou, potrhováním nohou, stálým otvíráním a zavíráním huby. Je-li pes sám, objevuje se posunkování méně, než když ho pozorujeme. Zdá se, že tato choroba nemá vliv na celkový stav psa.

Léčení mívá malý výsledek nebo žádný. Doporučuje se použití galvanického proudu, bromové soli, potravinové doplňky arzenové, železité a vápenné. Nejdůležitější je, aby měl pes klid a výživnou potravu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Trpím pocením hlavy hlavně ve vlasové části. Spotím se i několikrát denně tak, že mám vlasy téměř úplně mokré. Mírně se potím i po těle, v podpaží, záda, břicho.Poradíte???

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Příčiny třesu prstů

Níže probereme některé možné příčiny třesu prstů.

Esenciální třes

Esenciální třes je nejčastější pohybová porucha a způsobuje mimovolní rytmické třesy. Nejběžnější je třes rukou , ale esenciální třes může postihnout také prsty, nohy a dokonce i hlasivky. Příznaky se často objevují postupně a mohou velmi ztížit provádění jednoduchých úkolů, jako je pití z šálku nebo používání nádobí.

Podobně jako u záškubů prstů existuje i souvislost mezi třesem a stresem. Zatímco stres a úzkost nemohou způsobit třes, mohou je ale zhoršit. Úzkostné třesy se často objevují v situacích, kdy jsou vaše třesy zjevnější, například když jíte ve společnosti jiných lidí.

Příčina esenciálního třesu není známa, ale dědičné faktory, věk a faktory životního stylu mohou u někoho zvýšit pravděpodobnost, že se u něj vyvine. Některé možnosti léčby zahrnují změny životního stylu, aby se zmírnily příznaky třesu, užívání léků, chození na fyzikální terapii a ve vážných případech chirurgický zákrok.

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, které postihuje pohyb. Symptomy začnou postupně, například mírným třesem rukou, ale postupem času se rozvinou do závažnějších příznaků. Některé běžné příznaky Parkinsonovy choroby zahrnují třes, zpomalený pohyb, ztuhlé svaly, změny řeči a ztrátu schopnosti ovládat pohyb.

Není známa žádná příčina Parkinsonovy choroby, ale předpokládá se, že genetika a faktory prostředí hrají roli v pravděpodobnosti rozvoje této choroby u každého jednotlivce. Neexistuje žádný lék na Parkinsonovu chorobu, ale některé léky mohou pomoci zmírnit příznaky. V závažnějších případech mohou být ke snížení příznaků také provedeny chirurgické zásahy v mozku.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Diskuze

V diskuzi CO ZPŮSOBUJE VYRÁŽKY NA BRADĚ A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIBUŠE.

DOBRÝ DEN MÁM VYRÁŽKU NA BRADĚ PŘÍMO POD RTY A TED I NA OBLIČEJI TROCHU SVĚDÍ TO.Z ČEHO TO MŮŽE BÝT .DÍKY ČERNOHORSKÁ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Pes se třese ve spánku

Pes se může třást i ve spánku, což nemusí nutně znamenat, že se jedná o zdravotní problém, ale psovi se může něco pouze zdát nebo má určitý prožitek.

Pokud třes ve spánku déle přetrvává, bude lepší vyhledat veterinárního lékaře, aby psa vyšetřil.

Zdroj: Svalový třes u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH POKOZKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manima.

Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Taky jsem to řešila a šla jsem se poradit k jedné babce kořenářce, která tuto metodu posílení vlasů pomocí cibule taky znala. Říkala mi, že pach z cibule je ukazatel toho, že cibule na vlasy stále působí. Jinými slovy, žadný pach z cibule, žádné účinky na vlasy. Tak asi tak.

Zdroj: diskuze Zápach pokozka hlavy

Třes nohou u psa

Pes se třese z důvodu stresu, hyperaktivity, otravy, nemoci nebo radosti. Pokud si nejste jisti, z jakého důvodu se pes třese, je lepší vyhledat veterinárního lékaře, který psa vyšetří a stanoví diagnózu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Jaký je rozdíl mezi třesem a Parkinsonovou chorobou?

Nejčastější příčinou mimovolního třesu je stav nazývající se základní třes. Základní třes a Parkinsonova choroba patří mezi poruchy hybnosti. Porucha hybnosti je definována jako nemoc či zranění, které zasahuje do pohybu jedince. Základní třes a Parkinsonova choroba mají různé příčiny, ale někdy může dojít k jejich záměně, jelikož mají mnoho společných projevů.

Základní třes je onemocnění systému nervů v těle, charakteristickým rysem je třes. Mezi nejčastěji zasažené oblasti patří ruce, paže, hlava a někdy i hlas. Neovlivňuje délku života, ale může mít vliv na mnoho aktivit, například psaní a stravování.

Příznaky základního třesu:

  • mimovolní třes objevující se na krátkou dobu;
  • roztřesený hlas;
  • kývání hlavou;
  • záškuby (samovolné pohyby), které jsou zhoršeny v období emocionálního stresu;
  • záškuby zhoršující pohyb;
  • třes;
  • problémy s rovnováhou.

Parkinsonova choroba je chronické progresivní mozkové a nervové onemocnění postihující oblast nervových buněk (neuronů) v oblasti mozku (substantia nigra). Tyto buňky podporují výrobu dopaminu, což je chemický přenašeč signálu mezi oblastmi mozku. Tyto signály při normální funkci koordinují hladký a vyrovnaný pohyb svalů. Parkinsonova choroba způsobuje odumírání neuronů, což vede k nedostatku dopaminu v mozku. Ztráta dopaminu pak vede ke ztrátě schopností ovládání těla.

Příznaky Parkinsonovy choroby:

  • svalová ztuhlost;
  • záškuby (samovolné pohyby);
  • zpomalení pohybu a postupná ztráta spontánní aktivity (Bradykineze);
  • změny v držení těla;
  • změny v řeči (artikulaci) a rukopisu;
  • ztráta rovnováhy a častější pády.

Zdroj: Parkinsonova choroba

Šampon proti svědění hlavy

Velmi účinné jsou jemné šampony. Naopak by se neměly používat keratolytické šampony. Také existují kosmetické výrobky, které mohou být použity po mytí vlasů pro zklidnění příliš citlivé pokožky hlavy.

Zde je vidět cena šamponu, který je účinný proti svědění hlavy: svědění hlavy cena.

Zdroj: Svědění hlavy

Léčba suché a šupinaté pokožky hlavy

Je třeba dodržovat následující doporučení:

  • Vlasy a pokožku hlavy si umývejte několikrát týdně šetrným léčivým šamponem, který obsahuje aktivní složky odstraňující odumřelé keratinocyty a potlačuje jejich dělení, takto jsou eliminována ložiska, aktivní složky pro zmírnění výrazného svědění, účinné zvlhčovací aktivní látky, které působí na suchá místa. V zimním období je dobré používat šampon a kondicionér, aby nedocházelo k suché pokožce. Zároveň je důležité vyvarovat se příliš častému mytí vlasů, protože dochází ke ztrátě vlhkosti na pokožce hlavy.
  • Jemně pokožku hlavy masírujte krouživými pohyby.
  • Důkladně vlasy opláchněte.
  • Velmi opatrně vlasy osušte. Pokud používáte fén, nepřepínejte na příliš horký vzduch, abyste zbytečně nedráždili pokožku hlavy.
  • Neškrábejte svědivá místa, mohli byste poranit pokožku hlavy.
  • Použijte „olejovou léčbu“. Nejčastěji se využívá olivový olej.
  • V letních a slunečných dnech byste měli nosit klobouk. Opalování pokožky hlavy způsobuje její suchost.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Esenciální třes

Benigní familiární tremor, Minorova nemoc či esenciální tremor je poměrně časté onemocnění (výskyt asi 1%). Podle některých prací až 20 % ve věkové skupině nad 65 let. Může se vyskytnout i sporadicky, ale ve většině případů jde o geneticky vázané onemocnění s rodinným výskytem. Často se objevuje v mladších věkových skupinách, někdy i v dětském věku.

Vedle pomalu se zhoršujícího třesu rukou, který se objevuje ve statické poloze a při pohybu, bývá častý i třes hlavy nebo hlasu. Velmi zajímavé je, že onemocnění esenciálním tremorem se obvykle spojuje s dlouhověkostí a se zachovanou tělesnou i duševní svěžestí. Touto chorobou trpěl pravděpodobně i Max Švabinský, francouzský malíř Nicolas Poussin (1594–1665) a norský sochař Magnus Berg (1666–1739). Podstata choroby není objasněna, předpokládá se špatná funkce mozkových bazálních ganglií a mozečku. Esenciální třes neboli esenciální tremor je nepříjemné, i když naštěstí nikoliv nebezpečné neurologické onemocnění. Svým nositelům způsobuje řadu obtíží a jeho léčba není vždy snadná. Choroba se vyléčit nedá, dají se léčit jen příznaky.

Příčiny

Při vzniku onemocnění není přítomno jiné způsobující onemocnění a jiné příčiny vzniku obtíží nejsou moc známy. Zcela jistě existují určité genetické předpoklady a esenciální třes mívá častěji rodinný výskyt.

Projevy

Esenciální tremor je jednou z nejčastějších příčin třesu. Typicky jde o kinetický třes horních končetin, ale třást se může v podstatě celé tělo. Třes se objeví při pokusu o pohyb, v klidu má tendenci vymizet. To je důležitý rozdíl oproti klasickému parkinsonskému třesu, který je nejvýraznější v klidu a mizí při pohybech, například při uchopení předmětu. Další dosti typickou charakteristikou esenciálního třesu je jeho zhoršení při stresu a naopak vymizení po napití se alkoholu. To ovšem není až tak dobrá věc, protože si toho většina postižených všimne a je mezi nimi vyšší riziko alkoholismu. Tíže obtíží je individuální a zvláště těžké formy mohou těžce narušit pacientovo zaměstnání i běžné denní činnosti.

Typické znaky:

  • nepřítomnost jakýchkoliv dalších neurologických příznaků
  • zmírnění potíží po požití alkoholu – pomocná diagnóza
  • zvýrazňuje se při emocích a léky na Parkinsonovu chorobu neúčinkují

Diagnostika

Diagnózu určuje většinou neurolog na základě znalostí pacientových obtíží, fyzikálního vyšetření a vyloučení jiných příčin třesu. Neexistuje nicméně žádné vyšetření, které by esenciální třes objektivně potvrdilo.

Léčba

Léčba je problematická a efekt je individuální. Řadě pacientů pomáhají některé léky ze skupiny beta-blokátorů, i když je mechanismus účinku v tomto případě nejasný. Kromě beta-blokátorů mohou mít efekt benzodiazepiny nebo některá antiepileptika. Terapie je pouze symptomatická, léky se nasazují teprve ve chvíli, kdy příznaky obtěžují – léky první volby jsou: primidon a betablokátory (metipranol), menší efekt lze očekávat od benzodiazepinů (clonazepam, alprazolam) či gabapentinu. V případě výrazného třesu a nedostatečné účinnosti léků je namístě zvážit neurochirurgický výkon.

Zdroj: Co způsobuje třes hlavy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP