Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

TUKOVY UTVAR NA BELMU OKA

OBSAH

Pinguecula v oku

Pinguecula je definována jako nažloutlá skvrna na bělmu oka, vypadá jako „rosolovitý výrůstek na bělmu“. Je často umístěna na straně oka blíže k nosu a jeví se jako „cysta na očním bělmu“. Nejedná se o nádor, ale jde o hyperplastické ztluštění spojivky. Obvykle má trojúhelníkovitý tvar a žlutobělavou barvu. Vzniká hyalinní degenerací subepiteliálního kolagenu. Vznik pravděpodobně souvisí s působením fyzikálních faktorů, hlavně s UV zářením, a s věkem. Původně se lidé domnívali, že jde o hromadění tuku. Odtud také název odvozený od tučňáků. Většinou nepůsobí žádné obtíže.

Léčba

Není nutná specifická léčba. Při dráždění lze aplikovat lubrikantia, chirurgické řešení se nabízí v případě potíží s nošením kontaktních čoček či z kosmetických důvodů. Pokud se zvolí léčba chirurgická, odstraňuje se pinguecula vyříznutím v případě, že je tak nápadná, až se jedná o kosmetickou vadu.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pinguecula.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNI ÚTVAR NA PRAVEM LÝTKU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra entova.

Na pravém lýtku nohy mého muže se objevil na kůži červený zvětšujicí strupujici útvar zatím nevíme k čemu to přiřadit.dekuji Entova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě jde o nějaký druh keratozy. Seboroicka nebo aktinická. Někdy se může takto projevovat i rakovina kůže. Určitě to nechte prohlédnout odborníkem na kožním. Tak jako tak budete potřebovat léčbu na předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožni útvar na pravem lýtku nohy

Fotografie

Zde je k dispozici několik odkazů na fotografie skvrn na očním bělmu:

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Diskuze

V diskuzi VAZOVITÝ ÚTVAR V ÚSTECH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marky.

V ústech se mi udělal podlouhlý tuhý vazovitý útvar: ca 1,5x1cm, je pod kůží/ sliznicí, asi půl cm od pravého koutku. Zvenku i zevnitř okem nepostřehnutelný, jen na dotek. Nebolí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vazovitý útvar v ústech.

Lipomy pod kůží

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně, objevují se tedy pod kůží na ruce, na zádech, na hlavě, na břiše. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, případně pokud jde o takzvaný angiolipom, který může, ale nemusí být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami). Tukové bulky ve vnitřních orgánech se mohou projevit různě, obvykle dle místa lokace a velikosti nádoru.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Diskuze

V diskuzi HÝŽDĚ ÚTVAR V HYZDI TVRDÝ BOLESTIVÝ PLUS BOLEST V PRÁVEM PODBRISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Útvar v dolní části pravého hyzde bolest plus bolest páchání v právem podbrisku stav po hysterectomii

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hýždě útvar v hyzdi tvrdý bolestivý plus bolest v právem podbrisku

Příčiny

Tuková bulka pod kůží je nezhoubný (benigní) útvar (nádor). Roste velmi pomalu, je tvořen tukovými buňkami a projevuje se jako několik centimetrů velké tukové lipomy. Může se však vyskytovat na každém místě v našem těle, kde máme tuk, například poblíž vnitřních orgánů. Výskyt může být i mnohočetný.

Jaká je příčina a jak vzniká tukový lipom? To se zatím nedokázalo přesně zjistit. Uvažuje se o několika příčinách vzniku lipomu. Lékaři se domnívají, že se jedná o poruchu metabolismu. Jednou z příčin, o které se spekuluje, je zanešení těla z důvodu špatné stravy a konzumování chemických léků.

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně a objevují se tedy pod kůží. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, nebo pokud jde o takzvaný angiolipom, který může být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami).

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana konečná.

může gangliom např.utlačením způsobovat bolest palce na ruce a poruchu hybnosti palce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Jak použít řepík na akné

Akné je vnějším projevem ucpaných mazových žláz, v nichž se začne hromadit tukový sekret a dochází k zánětu. Toto se děje, pokud tukový sekret není zcela čistý a obsahuje toxiny. Tukový sekret je tvořen v játrech a odtud putuje složitým lymfatickým systémem až k mazovým žlázám. Je-li s ním tedy něco v nepořádku, souvisí to s tím, že naše játra nepracují tak, jak by měla. Pokud se rozhodnete s akné bojovat, je velmi účinné podstoupit i vnitřní detoxikaci jater. A k ní vám poslouží právě pití řepíkového čaje. Zevně navíc můžete na akné přikládat obklady z řepíkového odvaru nebo jím postižená místa omývat. Dá se zakoupit i řepíková tinktura, kterou můžete používat jako pleťovou vodu.

Zdroj: Řepík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Konečná.

Zdravím bývalého spolupracovníka mého syna a děkuji Vám.

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Jde tuková bulka vymáčknout

Tuková bulka sama o sobě není nijak nebezpečná, pokud se nezanítí. Přesto ji lékaři doporučují raději odstranit. Tuková bulka ovšem nejde vymáčknout, vyžaduje odborné lékařské ošetření.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Stašková.

Dobrý den, na pravé ruce z boku se mi vytvořil jakýsi útvar, kruhového tvaru. Okraje tvoří puchýřky, které se začaly tvořit až později, tak 2. - 4. den po té, co jsem si útvar uvědomila. Trochu to svědí, nebolí, ale stále se zvětšuje. Ptala jsem se nezávisle ve dvou lékárnách, jestli by mi něco nedoporučili, ale v žádné nevěděli, co by to mohlo být. Ani na internetu jsem nenašla něco podobného. Zkraje to připomínalo spíš ekzém, nyní opaření.
Nyní mám tento útvar asi 8. den
Prosím o radu, pokud jsem Vám moje potíže popsala aspoň trochu přesně.
Děkuji a přeji pěkný den, Daniela Stašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležité je vyloučit lymeskou boreliózu, ta vypadá takto: www.google.cz/search…
Kruhové útvary s pupínky po okraji způsobují také plísně a kvasinky. Účinné léky jsou většinou na lékařský předpis, takže
pro přesné určení nemoci a její účinnou léčbu doporučuji navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u lidí

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají milia na víčku.

Zde můžete vidět, jak vypadají xantelasmata.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den cca před měsícem jsem si našla útvar pod palcem u nohy.. samozřejmě po přečtení diskuzí mi to nedá spát. Nejsem si vědoma, že bych se někde bouchla. Útvar je furt stejný nemění tvar zatím ani neodrůstá, ale to je asi ještě brzo.
Odjíždíme na dovolenou, ale hned jak se vrátíme tak plánuji navštívit kožní. Ale jen pro trochu uklidnění zkusím poslat foto.
Děkuju za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je subungvální hematom. Je to přechodný stav, kdy se krev a tekutina nashromaždily pod nehtem vašeho palce na noze. Obvykle je to způsobeno traumatickým zraněním, jako je naražení prstu na noze, ke kterému došlo před 2 měsíci, takže si to dnes již nepamatujete. Může se to také objevit při nošení těsně přiléhajících bot, které omezují průtok krve v prstech u nohou, což vede ke zvýšenému tlaku v krevních cévách na prstech. V obou případech to vede k prasknutí malých krevních cév pod nehtem, ze kterých prosakuje krev do prostoru pod nehtem, což způsobuje změnu barvy nehtu. Za několik měsíců to zmizí. Návštěva kožního lékaře je na místě při každé pochybnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Mazové žlázy a komedony

Mazové žlázy mají za úkol udržovat kůži vláčnou pomocí tuku, který transportují na povrch naší pokožky. Tuk je před vrcholným transportem v našem těle obohacen o mnoho látek, jako jsou soli, feromony, ale také tělu přirozené dezinfekce, které tvoří v okolí ústí mazových žláz ochranný film, říkejme tomu tukový sekret. Mazové žlázy jsou na povrchu kůže rozmístěny tak, aby tukový sekret z nich vylučovaný mohl pokrýt celistvě celý povrch kůže. Tím se pak zlepšují vlastnosti kůže i její odolnost vůči průniku infekcí. Občas se ale stane, že tukový sekret není zcela čistý. V případě, že obsahuje nějaké toxiny - jedy, tak v mazové žláze dojde k reakci a vytvoří se zánět. Mazová žláza se ucpe a začne se v ní hromadit tukový sekret a zesílí zánět. Tím vzniknou typické komedony, které všichni dobře známe a nazýváme je akné, nebo i beďary, či uhry. Kdyby tedy byl onen tukový sekret čistý a zabven od všech nežádoucích toxinů, tak bysme nikdy nepoznali co je to akné! A recept, jak se zbavit beďarů je na světě, nebo také postup na hojení uhrů a akné.

Zdroj: Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Průhledná bulka na oční bulvě

Výrůstek na oku, nebo také průhledná bulka na oční bulvě, signalizuje, že by mohlo jít o tukovou tkáň. Tento stav se vyskytuje u mnoha lidí, ale většinou až ve starším věku. A vůbec ničemu to nevadí. Takže pokud by se jednalo o tento problém, nic se neděje. Každopádně vás ošetřující lékař pošle na oční, aby se na to pro jistotu ještě pořádně podíval odborník a zhodnotil nález.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Diskuze

V diskuzi PUPENEC VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doxy.

co je pupenec ve vlasech? Prý je to tukový nádorek,jak se to odstraňuje???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Štefanka.

nasla jsem sn pupenec ve vlasek nevim co to je poradte

Zdroj: diskuze Pupenec ve vlasech

Odstranění tukové bulky

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, léčba se provádí především z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy lipom vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza S.

Dobrý den objevil jsem na jazyku takovýto útvar nevíte o co se jedna ? Viz přiložené foto.
Krev je od kartáčku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se vám zduřely papily vzadu na jazyku. Příčin je mnoho, od virové infekce až po alergickou reakci na nějaké jídlo. Teď je to určitě nepříjemné, ale obvykle se to samo zklidní do tří dnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak poznat zhoubný a nezhoubný útvar

Zhoubný útvar

Každý člověk by měl sledovat pigmentové projevy své kůže. Je-li mateřské znaménko o průměru větším než 5 mm, je-li nesouměrné, nepravidelně ohraničené nebo vyvýšené, rozhodně by měl neprodleně vyhledat lékaře a nechat si znaménko odborně vyšetřit. Zvlášť alarmujícím signálem je, když znaménko svědí či krvácí, nebo dojde ke změně jeho velikosti či barvy.

Zde můžete vidět, jak vypadají zhoubné kožní výrůstky.

Nezhoubný útvar

Nezhoubné kožní výrůstky jsou drobné, různě velké a barevné útvary na kůži. Některé mohou mít infekční původ a jiné mohou být příkladem nezhoubného růstu buněk. Vlivem různých příčin se může znaménko poškodit a vybujet v ohrožující útvar. Odstranění těchto útvarů se vždy ponechává na rozhodnutí kožního lékaře, který na základě vyšetření určí útvary k odstranění.

Zde můžete vidět, jak vypadají nezhoubné kožní výrůstky.

Důležitým znakem znamének je také jejich barva. Naši pozornost si zaslouží tmavě hnědá až černá nebo nepravidelně skvrnitá znaménka. Pokud taková máte, rozhodně navštivte dermatologa, který je vyšetří. U tohoto typu hrozí nebezpečí malignity.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Demodex folliculorum

Na lidské tváři přežívají dva druhy trudníků. Roztoči rodu Demodex jsou mikroskopičtí tvorové s osmi nohama. Tráví celý svůj život na našich tvářích, jedí zde, rozmnožují se i umírají. Dříve než si začnete drhnout tváře tím nejlepším přípravkem na čištění pleti, měli byste vědět, že těchto roztočů se ani náhodou jen tak nezbavíte. A co je hlavní, tito nájemníci pro nás nepředstavují žádný závažný problém. Na tváři žijí dva druhy roztočů – trudník tukový (Demodex folliculorum) a trudník mazový (Demodex brevis). Jedná se o členovce, tedy živočichy, jejichž končetiny mají klouby (do stejné skupiny patří například i hmyz a krabi). Mezi nejbližší příbuzné trudníků patří pavouci a klíšťata.

Trudníci mají osm krátkých tlustých nohou kousek za hlavou, jejich těla jsou válcovitá a protáhlá, připomínající červy. Oba dva druhy žijí na odlišných místech, trudník tukový žije v pórech a vlasových folikulech, trudník mazový žije hlouběji, v mazových žlázách.

Počet roztočů se u jednotlivých lidí liší. Ve srovnání s jinými částmi těla jsou na obličeji širší póry i četnější mazové žlázy, proto se trudníci rádi zdržují právě zde. V některých případech však byli nalezeni i v genitáliích či na prsou.

Není známo, čím přesně se tito roztoči živí, zda jsou to bakterie, odumřelé buňky, nebo zda se požírají navzájem. Co se týče rozmnožování, ví se pouze to, že samičky kladou vajíčka kolem okraje póru, ve kterém žijí. Nejspíš jich však nemají mnoho.

Zdroj: Trudník tukový

Příčiny červených žilek

Hlavní příčinou výskytu červených žilek v bělmu je dráždění, delitace a otok krevních cév uvnitř oka. Toto podráždění a rozšíření může být způsobeno několika faktory, mezi něž patří následující:

  • Suchý vzduch způsobuje podráždění očí, které často vede k viditelnosti červených žilek v očích.
  • Vystavování se slunečnímu záření a prachu.
  • Cizí těleso, které může poškodit nebo snížit funkci očí.
  • Alergická reakce a nachlazení.
  • Trauma, které může být způsobeno přílišným namáháním nebo kašlem.
  • Únava a stres.
  • Subkonjunktivální krvácení.
  • Zánět očního víčka.
  • Zánět spojivek.
  • Vřed na rohovce.
  • Uveitida (zánětlivé onemocnění duhovky).
  • Akutní glaukom.
  • Škrábance na rohovce způsobené dlouhodobým používáním kontaktních čoček.
  • Krvácení způsobené nadměrným používáním léků na ředění krve.
  • Centrální okluze retinální žíly.
  • Gravesova choroba nebo hypertyreóza může mít rovněž za následek vznik červených žilek v očích.

Zdroj: Jak na červené žilky v oku

Soolantra

Soolantra je krém, který je indikován na topickou léčbu zánětlivých (papulopustulózních) lézí rosacey (růžovky) u dospělých pacientů. Soolantra obsahuje léčivou látku ivermektin, která patří do skupiny léčiv nazývaných avermektiny. Ivermektin je širokospektrální antiparazitikum a spolehlivě zabijí parazity lidského těla jako je například svrab, vši nebo trudník tukový.

Je to bílý až světle žlutý hydrofilní krém a 1 gram obsahuje ivermectinum 10 mg, 35 mg cetylalkoholu, 25 mg stearylalkoholu, 2 mg methylparabenu (E218), 1 mg propylparabenu (E216) a 20 mg propylenglykolu.

Dávkování

Doporučuje se jedna aplikace denně, obvykle se podává v délce 4 měsíců. Soolantru je nutné během léčebné kúry aplikovat denně. Léčebnou kúru je možné opakovat. V případě, že nedojde ke zlepšení po 3 měsících, je třeba léčbu přerušit.

Bezpečnost a účinnost Soolantry u dětí a dospívajících mladších 18 let nebyla stanovena. Příslušné údaje nejsou dostupné.

Způsob podání

Soolantra je krém určený jen pro kožní podání. Přípravek se aplikuje na kůži v množství velikosti hrášku na každou z pěti částí obličeje: čelo, brada, nos a obě tváře. Přípravek je třeba rozetřít v tenké vrstvě po celé kůži obličeje, přičemž je nutné vynechat oči, rty a sliznice.

Soolantru lze aplikovat pouze na obličej. Po aplikaci přípravku je třeba si umýt ruce. Kosmetické přípravky se na místa aplikace mohou nanést po zaschnutí přípravku.

Zdroj: Trudník tukový

Pannus

Pannus je prorůstání cévnaté tkáně spojivky do rohovky, která za normálních okolností žádné cévy neobsahuje, s postupným narušením její průzračnosti. Jde tedy o povrchovou vaskularizaci rohovky. Pannus scrophulosus vzniká při šíření flyktény na rohovku. Pannus trachomatosus se šíří z horního okraje limbu, a není-li trachom léčen, může postihnout celou rohovku. Onemocnění není bolestivé a není spojené s výtokem z oka.

Léčba

Onemocnění nelze vyléčit, lze jen ovlivňovat a kontrolovat jeho průběh. Terapie je doživotní a spočívá v přechodné aplikaci kortikosteroidů ve formě masti nebo kapek a v aplikaci cyklosporinu A ve formě kapek nebo masti. Pokud se oči pravidelně ošetřují, nedochází často k výraznému zhoršení. Při výrazné pigmentaci, která může postihnout téměř celou plochu rohovky, a pokud se není odezva na lokální terapii, je možné chirurgicky odstranit povrchovou vrstvu rohovky pomocí lamelární keratektomie.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění oka označované jako pannus.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Pterygium oka

Pterygium oka je degenerace spojivky spolu s rohovkou. Tento stav se projevuje tak, že spojivka přerůstá z bělma na rohovku. Postiženými jsou zejména lidé vystavení dlouhodobě nepříznivým vlivům, jako je písek, prach nebo vítr. Název pterygium pochází z řeckého výrazu netopýr, jelikož svým tvarem tohoto živočicha připomíná. Někdy dochází k záměně s onemocněním „pseudopterygium“. Pseudopterygium je bujení novotvořených cév do povrchových částí poškozené rohovky. Jedná se o poúrazovou jizevnatou adhezi mezi sklérou, spojivkou a rohovkou. Vzniká na podkladě poškození oka termicky, chemicky či mechanicky. Terapie je chirurgická. Na rozdíl od pterygia se může vyskytnout v kterémkoli místě.

Léčba

Léčba je chirurgická a provádí se ambulantně. Zákrok není příliš rozsáhlý.

Operace

Operace se provádí ambulantně a jde o prostou excizi s přenosem lamely spojivky/rohovky. Využívá se při tom fotoablace až po lamelární keratoplastiku a lokální aplikaci mitomycinu u těžkých recidivujících případů.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pterygium oka.

Zdroj: Výrůstek na bělmu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Romana Šebková


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP