Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ÚČINNÝ LÉK NA AFTY DOMÁCÍ

OBSAH

Kde se v ústech vyskytují?

Afty se nevytvoří na kterémkoliv místě v dutině ústní, ale pouze tam, kde sliznice není na povrchu takzvaně keratinizována. To znamená, že je nikdy nenajdeme na tvrdém patře a dásních. Afty nacházíme častěji v přední části úst (ve „vestibulu“), na hranách a spodině jazyka. Méně se afty vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi NA AFTY LASEREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Malcharová.

Dobrý den, mám dotaz: je možno léčit afty laserem? Kde to dělají? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na afty laserem

Fotografie aftu

Zde je několik fotografií aftu: Afty foto.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.

Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.

Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.

Zdroj: diskuze Co na afty v puse

Domácí léčba aftů

Afty se mohou potírat jodovou tinkturou a nechají se odeznít. Za týden se obvykle afty na jazyku zahojí.

Zdroj: Odstranění bradavic

Poradna

V naší poradně s názvem NEJUCINEJSI LEK NA AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Gabor.

Dobry den,chtel jsem vas poprosit o pomoc a zaroven o radu manzelka trpi na afty v puse uz jsme skouseli oralmedic ten ji zabiral a ted uz prestal a afty se stale vraceji a jsou vic bolavejsi dekuji vam za brzkou odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na afty je nejlepší český lék Herbadent - roztok na dásně. Jde o směs bylinných tinktur a bolest tlumící benzocain. Herbadent je účiný nejen na afty, ale i na stomatitidu - nechtěné nebo chronické kousnutí se. Ovšem v případě, který zmiňujete u své manželky bude i Herbadent pouze omezovačem nepříjemných projevů aftů, ale nebude afty léčit - tedy omezovat jejich další výskyt. K tomu je potřeba zanalizovat jídelníček a najít potravinu/y, které vyvolávají vznik aftů. Nejčastěji jsou afty příznakem nerovnováhy vitamínu B a to jak jeho nedostatku, tak i jeho přebytku. Proto i ve Vašem případě doporučuji soustředit se právě na potraviny obsahující hodně vitamínů B. Patří sem mouka a výrobky z ní, droždí, pivo, léky a potravní doplňky, jako například multivitamíny a podobně. Také rajčata a vlašské ořechy jsou agresivními podporovateli aftů. Doporučuji absolvovat jarní očistnou kůru, která je založena na významném omezení pestrosti stravy, držet jí po dobu 10 dní a pak postupně zařazovat obvyklou stravu a sledovat reakce na jazyku. Afty jsou rychlé, většinou se projeví do 24 hodin od pozření jejich spouštěče, proto se dá velmi dobře odhalit jejich příčina. Hojení aftů již není tak rychlé a nejrychleji se afty zatáhnou nejdříve za tři dny, pokud nejsou dále povzbuzovány novými alergeny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nejucinejsi lek na afty

Afty na mandlích

Afty na mandlích se řeší na ORL velice rychlým a efektivním zákrokem. Vypálí se. Nemusíte se ničeho obávat, jde o potření mandle štětičkou se speciální tekutinou.

Zdroj: Afty

Diskuze

V diskuzi AFTY A KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den. Trpím afty už 10 let.Je to vyčerpávající a nekonečné.Jsem podle zjištění odborníků alergik se specifikovanými alergeny.Přestože zubní lékařka používá materiály,které jsou pro mne vhodné, afty se stále objevují.Mohou být kvasinky příčinou neustálého výskytu. Po vyšetření (stěry v ústech) bylo zjištěno, že se vyskytují v normě.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Afty a kvasinky

Příznaky

Afty jsou malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem na jazyku, dásních, na patře nebo sliznici rtů a tváří. Projevují se pálením, řezáním, bolestí, a to nejen při dotyku. Dřív než se afty objeví, vyskytuje se palčivá bolest při jídle a mluvení.

Zde můžete vidět, jak vypadají afty.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Afty na jazyku – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět afty na jazyku.

Zdroj: Afty

Diskuze

V diskuzi AFTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Na afty mi skvěle zabraly pastilky Larypront. Poradila mi je kamarádka, já je vyzkoušela a nic jinýho už nechci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Sajdlíčková.

Já jsem na afty trpěla hodně, vždycky se neobjevil jen jeden, ale měla jsem naráz minimálně tři. Sice se mi díky různým pastilkám a vodičkám hojily vcelku rychle, ale chtěla jsem spíš nějakou prevenci než léčbu. Nakonec mi nejlépe zabral ústní olej Stomarom od Original ATOK. Je to přírodní alternativa k ústní vodě a přijde mi, že je to ten důvod, proč se mi afty dělají už minimálně.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Afty

Afty v ústech

Afty v puse jsou sice malé (většinou do 5 mm) defekty, ale o to více bolí. Zpravidla se rychle objeví a zmizí po jednom až třech týdnech. Někdo je na afty náchylný, jiný se s nimi nesetká po celý život. Jestliže máte oslabenou obranyschopnost organismu, mohou se u vás afty objevovat pravidelně. Když vás postihují častěji než třikrát do roka, navštivte lékaře, který vás vyšetří.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana Albina.

Dobry den moje dcera 9let má vysoké aslo 2023,bojům 4 rok. Krční a nosní mandle nemá.čem léčit lékaři doporučuji sledovat.prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pozorovat a podle výsledků přeléčit vhodnými antibiotiky. Z domácí medicíny se nabízí tinktura z lichořeřišnice. Ale spíše důvěřujte svému lékaři a vyčkejte na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aslo

Boraxglycerin na afty

Afty jsou nepříjemností, která v životě potkala mnoho lidí. Jedná se o malé bolestivé vřídky, které se vytvářejí uvnitř ústní dutiny. Nejprve se projevují svěděním a pálivým pocitem. Afty vznikají v důsledku stresu a následné imunitní reakce organismu na bakterie, které se běžně vyskytují v ústní dutině. Na toto onemocnění je účinný právě boraxglycerin, jímž se postižená oblast potírá 2x denně po dobu jednoho týdne.

Zdroj: Boraxglycerin

Diskuze

V diskuzi BRADAVICE AFTY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Mě bylo řečeno že mám velmi špatnou imunitu a proto se mi nesutále dělají afty nebo bradavičky po těle. Koupila jsme si na podpoření mé imunity hlívu ústřičnou 800mg, obsahuje taky rakytník, to je jen dobře. Určitě to skvěle zabralo, imunita se mi hodně posílila a už nebývám ani nemocná tak jako dřív.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bradavice afty diskuze

Kde se mohou udělat afty

Afty jsou drobné, nažloutlé nebo bělavé vřídky, které mohou mít jen několik milimetrů, ale dokážou způsobit až nesnesitelnou bolest. Postihují sliznici v ústech včetně jazyka a projevují se palčivou bolestí při dotyku.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Poradna

V naší poradně s názvem AFTY V ZADNI ČÁSTI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Stačí kloktat ústní vodu Listerine a počkat pár dní než to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

To už právě dělám 3 týden...:(

Zdroj: diskuze Dotaz

Afty v krku

Afty v krku lze léčit lokálně různými přípravky (ke koupi v lékárně), které desinfikují ústa. Je také dobré cucat zinek s vitaminem C, který podporuje imunitu sliznic.

Zdroj: Afty na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOPLAKIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yvetta.

Dobrý den, mám už více než dva měsíce pupínek na špičce jazyka. Jsem kuřačka a jinak dbám o své zdraví. Jsem teď jen více unavená. Je to leukoplakie nebo jiný problém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět aft. Leukoplakie tvoří spíše rozsáhlé bílé povlaky, které se nedají setřít. Afty jde léčit roztokem Herbadent. Roztok se nanáší rovnou na aft pomocí vatičky na špejli a jazyk se po natření nechá pár minut venku vyplazený. Vše by mělo zmizet do nekolika dní. Někdy se afty tvoří i při vitamínové nerovnováze, ale k tomu by bylo potřeba podrobnější vyšetření, které vám udělá váš zubní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukoplakie

Afty v ústech – foto

Zde je možné vidět fotografie aft v ústech.

Zdroj: Afty

Afty na jazyku

Afty se mohou objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo na jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Nepříjemná bolest se obvykle objeví už den v předstihu před objevením aft.

Zdroj: Afty

Afty na jazyku

Příliš častý výskyt aft na jazyku může upozornit na možnost jiné choroby. Jedná se o především o choroby autoimunitní. S opakovaným výskytem aft se setkáme také u syndromu získaného imunodeficitu neboli AIDS.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Příčiny

Afty se objeví, ani nevíte jak. Často to může být právě po nepříjemném kousnutí, kdy narušíte sliznici. S mechanickým poškozením souvisí také špatně sedící protéza či rovnátka. Dalšími příčinami vzniku může být nadbytečný stres, nedostatek vitamínů, a dokonce i konzumace některých jídel (zejména citrusové plody, kořeněné pokrmy či brambůrky a podobně). V neposlední řadě mohou být klidně afty i virového původu, protože v ústech se nachází mnoho organismů a právě při velké zátěži začne váš imunitní systém reagovat přehnaně. Afty v ústech jsou virového původu a poměrně nakažlivé.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Tea tree oil na afty

Tea tree oil je zvlášť výhodné používat na afty v ústech, u nichž není možné postižené místo potírat. Ústa totiž snadno propláchneme čistou vodou, do které přidáme pár kapek oleje. Kloktání často pomáhá také u začínajících bolestí v krku.

Přidejte 10 kapek Tea tree oil do skleničky teplé vody a nechte v ústech několik minut 2x denně.

Zdroj: Tea tree oil

Afty na mandlích

Afty na mandlích nepatří mezi závažná onemocnění, ale způsobují nepříjemné bolesti a mohou tak prakticky znemožnit dodržování pitného režimu, příjem potravy a často dokonce i mluvení. Riziko aft stoupá se stresovou zátěží, což souvisí s rovnováhou naší imunity. Také se objevují častěji u lidí se zubními protézami nebo rovnátky. Trpíte-li zlozvyky, jako je okusování nebo žvýkání tváří, budete k aftám také náchylnější. Rizikovou skupinou jsou rovněž lidé, kteří kouří nebo žvýkají tabák, a ti, kdo trpí nedostatkem vitamínů, hlavně z řady B.

Zdroj: Afty – příčina a léčba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP