Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

UCPANÉ TLUSTÉ STŘEVO

OBSAH

Neprůchodné bývá tenké nebo tlusté střevo

Střevní neprůchodnost může postihnout tenké i tlusté střevo.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Malý.

Dobrý den mám na vás dotaz se kterým mi doufám poradíte. Když jdu na záchod tak se mi objevuje na papíře krev. Ze začátku se moc neobjevovala ale posledních dnech se to zhoršilo. Po sprše když jdu na záchod tak se neobjevuje ale druhý den už se opět objeví. Poradíte mi děkuji Karel Malý .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležitým ukazatelem je barva krve. Je-li čerstvá, červená, tak zřejmě máte hemoroid. Pokud je krev tmavá, tak krvácí tlusté střevo. Nejlepší bude, když zajdete na gastroenterologii. Tam vám vyšetří celý konečník i střevo a vy přesně budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení z konečníku

Včasná diagnóza

Včasná diagnóza znamená lepší šanci na přežití a trvalé vyléčení, které je podle odborníků snadnější, dokud nádor zasahuje pouze sliznici a podslizniční oblast. V případě, že proniká do mízních uzlin a mikrometastázy se už krevním oběhem dostaly i do dalších orgánů, je situace horší, neboť tento druh rakoviny nereaguje dobře na chemoterapii. Umístění nádoru má i další význam. Zatímco napadené tlusté střevo lékaři odstraňují bez trvalých následků pro pacienta, u rozsáhlejších nádorů na konečníku operace častěji končí umělým vývodem. Umělý vývod je krajním řešením, k němuž lékaři přistupují jen ojediněle.

Je-li test na rakovinu tlustého střeva pozitivní, je důležité provést detailnější vyšetření pomocí kolonoskopie. Kolonoskopie je endoskopické vyšetření tlustého střeva a konečníku. Provádí se pomocí ohebné sondy (endoskopu) o průměru 11–13 mm. Obraz je přenášen digitálně, vyšetření trvá přibližně 30 minut. Před provedením vyšetření je třeba střevo očistit speciálním roztokem. Doporučuje se týden před kolonoskopií nejíst potraviny s nestravitelnými složkami, jako je například ovoce a zelenina s pecičkami, celozrnné pečivo a podobně. Alespoň 3–4 dny před kolonoskopií je vhodné jíst převážně dobře stravitelnou stravu – rýži, těstoviny, bramborovou kaši, jogurty. V průběhu přípravy projímadlem den před kolonoskopií vypijte navíc co nejvíce dalších tekutin (ideálně 3 litry). Ráno před kolonoskopií pijte výhradně čiré tekutiny – vodu, ovocné čaje. K tomuto vyšetření je potřeba přinést výsledky krevního obrazu, včetně počtu krevních destiček a testů srážlivosti krve – Quickova času (INR) a APTT. Tyto výsledky nesmí být starší než 14 dní. Požadovaná vyšetření zajistí ošetřující lékař.

Dlouhodobě užívané léky, zejména medikamenty na srdeční činnost, krevní tlak či psychofarmaka, doporučujeme nevysazovat a užít je ráno před vyšetřením. Léky typu vitamínů a potravinových doplňků lze bez problémů užít po vyšetření. Pro vyšetření je nutno neužívat léky ovlivňující srážlivost krve, jako je warfarin či heparin. Léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou (Anopyrin, Acylpyrin, Godasal) je doporučené vynechat asi 3–5 dní před vyšetřením. O lécích, které užíváte, informujte lékaře provádějícího vyšetření a o jejich případném vysazení či omezení se vždy poraďte s lékařem, který je předepsal. Lékaře provádějícího vyšetření nezapomeňte informovat také o případných alergických reakcích na léky a o závažných onemocněních, pro která jste léčen.

Těsně před vyšetřením vám bude podána injekce se sedativem a analgetikem (lékem proti bolesti), která zamezí vnímání nepříjemných pocitů při vyšetření. Jakmile budete v poloze na levém boku, lékař zavede přístroj do konečníku. Postupně prohlédne celé tlusté střevo. V průběhu vyšetření je obvykle potřeba změnit polohu pacienta, s tím vám pomůže sestra. Při průchodu střevními ohyby můžete někdy pociťovat nepříjemný tlak v břiše, který po překonání ohybu ustoupí. Po vyšetření bez jakýchkoliv komplikací pacienti ještě asi 2 hodiny odpočívají a po odeznění sedativního účinku injekce a se souhlasem lékaře mohou opustit endoskopické pracoviště. Po vyšetření není možné řídit a obsluhovat stroje. Dle provedených úkonů během kolonoskopie je možno jíst a pít bez větších omezení.

Zdroj: Bolesti zad a rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Colonix doporučuji,ale s podmínkou příjmu čisté vody.Střevo celé nevyměníme jako třeba zanesené vodovodní trubky. Proto je potřeba se o své střevo starat včas a je nutné provádět jeho pravidelnou údržbu

Vhodné je vyčistit si jednou za rok šetrně a důkladně tlusté střevo, nejlépe několikrát po sobě. Tak jak nemůžete očekávat od jedné tablety zmizení všech nemocí a problémů přes noc.Zuby si čistíme nejméně dvakrát denně, o čistotu svojí kůže se staráme také denně. A co naše tlusté střevo, necháme je pro nás tvrdě pracovat bez úlevy?! Vytvoří-li se na stěnách lepkavý potah, nemohou ho uspokojivě rozpustit ani opakované klasicky známé nálevy. Pokud by se toto odstranilo příliš rychle, mohlo by to kromě jiného také vést k bolestivé reakci sliznice tlustého střeva. Obdobně jako při odstraňování tapet, musí se povlak z fekálií v tlustém střevě nejdříve pořádně nasáknout tekutinou, aby vyloučení mohlo proběhnout účinně a bez potíží.Proto je tak důležité při kůře Colonix pít dostatek čisté vody.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Ucpané cévy na nohou

Ucpané cévy vznikají nejčastěji v hlubokých žilách dolních končetin. Ucpání se projevuje otokem dolní končetiny a výraznou bolestivostí. Onemocnění je nebezpečné tím, že se krevní sraženina může z dolní končetiny utrhnout a dostat se až do plic za vzniku závažné a život ohrožující plicní embolie.

Pacient s diagnózou ucpané cévy dolních končetin pozoruje náhlý otok nohy, která bolí v klidu a zvláště při pohybu. Způsobuje to hromadění krve, která má ztížený odtok.

Je nutné zahájit co nejdříve protisrážlivou léčbu. Provádí se i katetrizační léčba. Ta spočívá v zavedení katétru, tedy tenké dlouhé hadičky, až ke krevní sraženině, která se tak mechanicky i chemicky rozruší.

Zdroj: Ucpané cévy

Diskuze

V diskuzi VÝVOD PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Mění se sáček denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bláha Emil.

V roce 2017 jsem byl 38x ozařován pro rakovinu¨ ¨prostaty.Ozařováním mě poškodíli tlusté střevo 8 cm od konečníku (krvácím už rok ) Vyjmout tu poškozenou část nejde protože je blízko konečníku.Zda je možné udělet dočasný vývod před poškozeným místem a po zahojení dané části střevo znovu napojit. Takhle je ta poškozená část neustále rušena stolicí . Nebo mě hrozí trvalý vývod,protože tak jak to mám teď se stav stále zhoršuje Už má 4 transfuze
a věčně prý transfuze nelze dávat,
Moc děkuji za odpověď Bláha Emil Nové Město na Moravě

Zdroj: diskuze Vývod po operaci tlustého střeva

Ucpané cévy na rukou

Onemocnění periferních cév na horní končetině většinou vzniká v důsledku zúžení cév na základě aterosklerotického procesu. Příznaky mohou zahrnovat bolest, chladné končetiny a namodralé zabarvení kůže, pocit necitlivosti nebo mravenčení. Odhalování problému a správná léčba jsou velmi důležité. Zanedbání léčby může vést k poškození postižených končetin. Neprůchodnost cév na rukou vede k nevratným změnám.

Onemocnění periferních tepen je častý a chronický problém, který nelze zcela vyléčit. Ale léčba může velmi pomoci, aby se zabránilo dalšímu poškození krevních cév a snížilo se riziko rozvoje komplikací.

Léčba může pomoci zabránit dalšímu poškození oběhového systému. Podávají se léky na zlepšení průtoku krve, snížení hladiny cholesterolu a jako prevence vzniku krevních sraženin v zúžených cévách. Účinným lékem je Crestor, který dokáže pročistit ucpané cévy. Právě jejich neprůchodnost vede k trvalým a nezvratným změnám na rukou. Lék Crestor je prvním medikamentem, který dokáže uvolnit již ucpané cévy, zatímco ostatní léky působí pouze preventivně. Jeho vyšší dávky rozpouští v cévách tuk. Pokud je stav závažnější, nastupuje chirurgické otevření ucpané cévy a obnovení průtoku a bypass.

Zdroj: Ucpané cévy

Diskuze

V diskuzi ŽEN ŠEN A UCPANE CEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Knicka.

Dobrý den.Chtela jsem se zeptat jestli můžu na ucpané krkavice používat ženšen.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila léblová.

rada by jsem vedela kde se muzu dovedet zda se da u nas lecit ucpani cev na dolnich koncetinach laeserem jako v nemecku a nebo kde sehnat kontakty do nemecka a dovedet se blizsi informace.Dekuji za odpoved Léblová Jarmila

Zdroj: diskuze Žen šen a ucpane cevy

Vyšetření

Lékaři rakovinu tlustého střeva dnes už umějí odhalit, i když je v zárodku. Včasná diagnóza znamená lepší šance na přežití a trvalé vyléčení, které je podle odborníků snadnější, dokud nádor zasahuje pouze sliznici a podslizniční oblast. V případě, že proniká do mízních uzlin a mikrometastázy se už krevním oběhem dostaly i do dalších orgánů, je situace horší, neboť tento druh rakoviny nereaguje dobře na chemoterapii.

Umístění nádoru má i další význam. Zatímco napadené tlusté střevo lékaři odstraňují bez trvalých následků pro pacienta, u rozsáhlejších nádorů na konečníku operace častěji končí umělým vývodem. Umělý vývod je krajním řešením, k němuž lékaři přistupují jen ojediněle.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi JAK VYČISTIT UCPANÉ UCHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Marhanová.

Dobrý den.Prosím vás rozpustí peroxid vodíku i ucpané ucho krví?Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyčistit ucpané ucho

Jak poznám ucpané žíly

Lidské tělo má systém varovných příznaků, jež souvisejí s ucpanými žílami a cévami vedoucími k srdci (cévy k srdci, ucpaná céva k srdci). Tyto příznaky však v některých případech mohou být velmi nenápadné.

Bolest nohou a necitlivost: Bolest nebo znecitlivění v lýtkách při chůzi může znamenat ucpané tepny. Dalším znakem tohoto stavu je úleva od bolesti či znecitlivění, když si dáte nohy nahoru k odpočinku. Tento příznak se nazývá klaudikace.

Erektilní dysfunkce: Erektilní dysfunkce u mužů může být rovněž indikátorem blížícího se kardiovaskulárního onemocnění. Je proto vhodnější místo užívání modré pilulky zajít k lékaři a hledat prvotní příčinu potíží.

Ztráta vlasů: Vypadávání vlasů, i když je pravidelně přičítáno stárnutí, může znamenat vysokou hladinu triglyceridů v krevním řečišti. A právě vysoké hladiny triglyceridů nebo špatný tuk v krvi mohu bránit cirkulaci krve, což může způsobit plešatost u mužů i žen.

Zvrásnění ušního lalůčku: Úhlopříčné zvrásnění ušního lalůčku sice není definitivním znamením ucpané tepny – stejně snadno se s tímto úkazem můžete i narodit –, nicméně spolu s dalšími ukazateli, jako je věk, hmotnost a pohlaví, je prokázáno, že tento stav je spojen s vyšším rizikovým faktorem pro koronární arteriální kalcifikace, což je lékařský termín pro ucpané srdeční tepny.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem SLEPÉ STŘEVO PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý den, mám bolesti v pravém podbřišku.Může se jednat o slepé střevo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být zánět slepého střeva, ale taky to může být gynekologický problém. Určitě by bylo vhodné poradit se o tom se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slepé střevo příznaky

Příznaky ucpané krkavice

Ucpaná krční tepna se projevuje ochrnutím či brněním poloviny těla, poruchami řeči či náhle vzniklou poruchou zraku (dočasná slepota). Navíc zúžení krční tepny nemocného ohrožuje oddrolením části plátu (který zúžení způsobuje) a jeho „vmetením“ (embolií) do mozku, čímž může vzniknout rovněž mozková mrtvice.

Zdroj: Ucpaná krkavice

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Archman.

Dobrý den chci se zeptat jaký lék na ucpané cévy je dobrý bez receptu.Děkuji.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Testy na ucpané cévy

Srdeční screening může odhalit, zda máte ucpané tepny. Krevní testy na vysoký cholesterol, který může zvýšit pravděpodobnost hromadění tukových usazenin ve vašich cévách. Pokud jste vystaveni vysokému riziku, trpíte problémy, jako je angina pectoris, nebo jste již prodělali mrtvici nebo srdeční infarkt, pak existují některé testy, které mohou prozkoumat vaše tepny a zkontrolovat jejich ucpání. Pomocí ultrazvuku lze hledat známky blokád. Echokardiogram je ultrazvuk vašeho srdce, který nám může pomoci posoudit riziko srdečního onemocnění. Karotický dopplerovský ultrazvuk umožňuje měřit průtok krve tepnami, které zásobují váš mozek. Karotický dopplerovský sken se používá k hodnocení rizika mrtvice. Pokud jsou během těchto testů zjištěny nějaké problémy, léčba může pomoci zlepšit průtok krve vašimi ucpanými tepnami a snížit rizika.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Vybornym pričistovánim cev je 4 velke citrony , 5 stroužku česneku, a pulka zazvoru vse rozmixovat v mixeru a pak povarit , a nechat odstat a precedit do vetsi lahve a dat do lednice pit jednu skleničku dene a p az se dopije tak prestat na tyden a pak pokračovat v kůře opravdu to funguje taky to puzivam a je m skvele.taky me bolely nohy a ted uz chodim normakne bez bolesti preji brzke uzdraveni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vašek.

prosím můžete mi poslat přesný postup.děkuji

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Příčiny ucpávání cév

K ucpání tepen dochází v důsledku stavu známého jako ateroskleróza, ke kterému dochází, když se tukový materiál z krve přilepí na vnitřek tepen. Časem se může nahromadit dostatek tohoto materiálu, který začne ovlivňovat průtok krve. Účinky tohoto mohou záviset na umístění zablokování. Ucpané tepny mohou být zvláště nebezpečné, když omezují průtok krve zásobující srdce nebo mozek, protože tyto orgány potřebují nepřetržitý přísun kyslíku, aby správně fungovaly.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem BETA BOJOVNICE NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den potřeboval bych poradit s nejspíše nemocí.
už 2 dny pozoruji že mý 2 samičky jsou extreme (tlusté)
Strašně se jim zvetšilo břicho.
Jedna se dokonce převrací na jednu stranu a nemůže plavat ke dnu.

prosim poradte. Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše bety mají zácpu a proto se jim zvětšilo břicho. Příznakem bývá nechuť při krmení a minimální výkaly. Nadmutá střeva tlačí na okolní orgány i na vzduchový měch, díky čemuž pak rybka plave ke straně a nebo břichem vzhůru. Co s tím? Přestat ryby krmit běžným krmivem a začít léčit pomocí zeleného hrášku. Ten lze koupit zmrazený. Vezměte jednu nebo dvě kuličky, rozmrazte je krátce v horké vodě a zbavte je svrchní kůžičky. Vnitřek hrášku pak použijte na krmení bety. Vždy jen v množství o velikosti jejího oka dvakrát denně. Takto postupujte, než ryba splaskne. V době léčení je třeba častěji měnit vodu v akváriu. Kdyby hrášek nepomohl, tak rybě podejte dafnie. Ty působí jako lehké projímadlo.
Nejčastější příčinou zácpy je překrmování. Ryba Beta bojovnice má žaludek velký asi jako je její oční bulva a najednou pozře jen malé množství potravy. Proto je lepší krmit méně a dvakrát denně. Krmení by mělo být založeno jen na mase, masové granule z rybí nebo krevetové moučky, popřípadě používat červy. Granule se musí nechat asi 10 minut nabobtnat ve vodě, aby k nabobtnání nedošlo až v rybce a neucpalo ji. Aby se zácpa neopakovala, tak svojí betě zařaďte pravidelně každý týden na jeden den půst - každý sedmý den ji vůbec nekrmit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Volně prodejné přípravky na křečové žíly

Báječný chladivý gel Sněhurka pohladí vaše bolavé nohy a zbaví vás pocitu těžkých nohou. Kaštanový gel Topvet zas zvyšuje pružnost žil.

Velmi oblíbené a účinné jsou krémy na křečové žíly značky Ruticelit, s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská.

Volně prodejné jsou rovněž kompresní punčochy či podkolenky značky Maxis nebo Avicenum, můžete na ně dostat i poukaz od lékaře.

Vyzkoušet můžete masti na křečové žíly z přírodních extraktů a silic, například Biomedica Biovenol.

Doplňkovou, ale často velmi příjemnou léčbou jsou bylinné čaje a koupele.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Vybornym pričistovánim cev je 4 velke citrony , 5 stroužku česneku, a pulka zazvoru vse rozmixovat v mixeru a pak povarit , a nechat odstat a precedit do vetsi lahve a dat do lednice pit jednu skleničku dene a p az se dopije tak prestat na tyden a pak pokračovat v kůře opravdu to funguje taky to puzivam a je m skvele.taky me bolely nohy a ted uz chodim normakne bez bolesti preji brzke uzdraveni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav skalický.

prosím kolik litrů vody na povaření dekuji

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Léčba

Konzervativní léčba většinou záleží na nás samých. Je v podstatě cestou tehdy, když onemocnění není natolik vážné, že by se muselo přistoupit k operaci, nebo je řešením pro ty, kteří na operaci nemohou nebo nechtějí.

Kompresní terapie: Spočívá v nošení punčoch, kompresních podkolenek a podobně.

Léky: Bez předpisu jsou k dostání například potahované tablety Ascorutin, chladivé gely, masti, krémy na křečové žíly a jako prevence je skvělý lék Wobenzym.

Radikální léčba: Znamená odstranění křečových žil chirurgickou cestou – dnes existuje mnoho metod.

Přírodní léčba: Zde zabírají různé přírodní gely, masti, krémy na křečové žíly na přírodní bázi a obklady. Ty mnohdy ulevují od bolesti, ale zároveň vyduté žíly stahují.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Léčba

Jak se léčí ucpané tepny nebo arteriální plak?

Existuje celá řada možností prevence a léčby ucpaných tepen. Co vám lékař předepíše ke snížení arteriálního plaku a prevenci ucpání tepen, bude záviset na závažnosti vašeho stavu a vaší anamnéze. Váš lékař může předepsat jedno nebo více z následujících:

Změna životního stylu

Zdravý životní styl je nezbytný pro léčbu arteriálního plaku a léčbu ucpaných tepen.

  • Jíst stravu s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu, s menším množstvím cukrů a jednoduchých sacharidů a bohatou na ovoce a zeleninu;
  • Udržet zdravou tělesnou hmotnost;
  • Nekouřit;
  • Pravidelně cvičit;
  • Omezit stres;
  • Snížit krevní tlak a cholesterol;
  • Udržet nízké hladiny cukru v krvi.

Chirurgické nebo intervenční výkony

V některých případech může být nezbytný chirurgický zákrok k léčbě ucpaných tepen a zabránění další akumulaci arteriálního plaku. Tyto postupy mohou zahrnovat:

  • Umístění stentu. Malá hadička zvaná stent, která může obsahovat léky, může být umístěna do tepny pro udržení dostatečného průtoku krve. Sten se zavádí pomocí katétru, který vede přes tepnu v noze a vede až k srdci.
  • Operace bypassu. Při této operaci jsou tepny z jiných částí těla přesunuty, aby přemostily ucpané tepny a pomohly krvi bohaté na kyslík dosáhnout cílového místa určení.
  • Balónková angioplastika. Tento postup pomáhá otevřít ucpané tepny, které se částečně nebo úplně ucpaly, otevřením blokády pomocí zařízení, které tlačí plát na boční stěny tepen.

Léky

Řada léků může pomoci kontrolovat některé faktory, které přispívají k akumulaci arteriálního plaku.

  • Léky snižující hladinu cholesterolu;
  • Léky snižující krevní tlak;
  • Aspirin a další léky na ředění krve, které snižují pravděpodobnost vzniku nebezpečné krevní sraženiny.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Ucpané cévy v mozku

Ucpané cévy v mozku jsou způsobené uzávěrem některé z mozkových tepen a následnou neprokrveností mozku. Toto závažné onemocnění se řadí mezi nejčastější příčiny úmrtí vůbec.

Alarmující je fakt, že zatímco dříve centrální mozková příhoda neboli mrtvice postihovala mladé lidi jen v extrémně výjimečných případech, dnes není 25letý pacient nebo pacientka až takovou raritou. Může za to především současný nezdravý životní styl, kouření, nedostatek pohybu, tučná strava; u žen s poruchou krevní srážlivosti pak může jít o negativní vliv hormonální antikoncepce.

Projevy onemocnění jsou velmi rozmanité, od téměř bezpříznakového stavu až po závažný stav končící smrtí. Závažnější příhoda se obvykle projevuje ztrátou vědomí a závažnou poruchou hybnosti, nejčastěji jednostranným ochrnutím. Pacient může mít také poruchy citlivosti, poruchy mozkové či okohybné inervace, může zvracet, mít bolesti hlavy a další příznaky. Neurologické projevy i jejich průběh jsou u jednotlivých pacientů velmi rozmanité, společné je však to, že jsou vždy náhlé a jde o závažný stav. Pokud je postižena dominantní hemisféra, zůstává pacient na půl těla ochrnutý, není schopen mluvit a má postižené i myšlení. Je-li naopak zasažena nedominantní hemisféra, je u praváka zachována řeč a ztráta hybnosti je na „levostranných“ končetinách, pacient může být schopen psát a podobně. Někdy ale nevnímá levou polovinu těla. Intenzita příznaků závisí na rozsahu postižení mozkové tkáně.

Léčbou může být:

  • Konzervativní léčba: podávají se léky na zlepšení prokrvení postižené oblasti nebo ostatních tkání jako prevence a léčba otoku mozku, prevence infekčních komplikací (zápal plic, infekce močových cest), prevence dekubitů, prevence časného opakování nebo pokračování příhody a rehabilitace.
  • Intravenózní trombolýza: podávají se trombolytika obvykle do žíly na ruce, případně centrálním žilním katétrem, léčbu je nutné podat do tří hodin od chvíle, kdy došlo k CMP.
  • Intraarteriální trombolýza: je léčebná metoda, při níž se během angiografického vyšetření do ucpané mozkové cévy zavede tříslem speciální mikrokatétr, jímž se aplikuje trombolytikum přímo do krevní sraženiny, působí tedy lokálně. Tato metoda je účinnější a bezpečnější než intravenózní trombolýza, a to díky tomu, že látka působí přímo ve sraženině, při níž se pomocí speciálního nástroje katetrizací sraženina „ručně“ rozrušuje na menší části, které se odsávají nebo „odplaví“ z ucpané tepny a mohou být dále léčeny. Při současném použití obou metod se snižuje i dávka podaného trombolytika, čímž se snižuje riziko krvácivých komplikací. Léčbu je nutné provést do 6 hodin od CMP.

Zdroj: Ucpané cévy

Umístění slepého střeva

Slepé střevo je slepý výběžek a část tlustého střeva, která spojuje poslední oddíl tenkého střeva zvaný kyčelník se vzestupným tračníkem. Tenké střevo ústí do tlustého ne přímo na jeho počátku, ale až kousek za ním. V běžném hovoru dochází k záměně slepého střeva s apendixem, což je červovitý výběžek slepého střeva. Často zmiňovaný zápal slepého střeva je ve skutečnosti zápalem apendixu a pouze apendix je pak při nevyhnutelné operaci odstraněn. Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, připojený na slepé střevo (caecum). Jeden jeho konec je uzavřený a druhý ústí do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a zřejmě se jedná o vývojový pozůstatek. Apendix je uložen v pravém podbřišku a pro trávicí činnost nemá žádný význam. Je spíše pokládáno za lymfatický orgán, bez kterého se však tělo může snadno obejít. Uložení apendixu není u každého člověka stejné. V anatomických atlasech je popsáno 6 různých lokalizací, kde může být červovitý přívěsek nalezen, a proto ani příznaky nejsou vždy stejné.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Příznaky

Ucpané tepny většinou nezpůsobí žádné zjevné příznaky, takže problém je často přehlédnut, pokud nezpůsobí náhlý problém, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Někdy se ale mohou objevit varovné signály toho, že je tepna ucpaná dříve, než způsobí vážnou událost. Například angina pectoris nastává, když dojde k ucpání cévy zásobující srdce. To může způsobit příznaky, jako je bolest na hrudi, dušnost, bušení srdce a pocení, které mohou být vyvolány fyzickou aktivitou. Přechodné ischemické ataky (TIA) nebo malé mozkové příhody se mohou objevit, když dojde k blokádě tepen postihující mozek. Příznaky mohou zahrnovat dočasnou slabost na jedné straně vašeho těla, ztrátu zraku v jednom oku nebo nezřetelnou řeč. Angina pectoris může být známkou toho, že vám hrozí srdeční infarkt, zatímco TIA je varováním, že vám hrozí závažná mozková příhoda.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Příznaky a projevy

Rakovina tlustého střeva a konečníku se od jiných typů nádorového onemocnění liší jen svým umístěním. Místo výskytu nádoru má velký význam pro další vývoj nemoci. Čím je vzdálenější od konečníku, tím méně o sobě dává vědět. Tlusté střevo je poměrně pružné, takže se nádor může vyvíjet dlouho, aniž by člověk pociťoval nějaké příznaky. Naopak, čím blíže k řitnímu otvoru, tím dříve si postižený všimne, že něco není v pořádku, a může včas vyhledat lékaře, který poměrně snadno zjistí, zda se skutečně jedná o rakovinu.

Příznaky rakoviny tlustého střeva: našedlý hlen ve stolici, nepatrná příměs krve ve stolici, poruchy vyprazdňování, kolikovité bolesti, plynatost, zácpa, průjmy nebo stužkovitá stolice, nechutenství, hubnutí, bledost pokožky, mírně zvýšené teploty, stálá únava.

Nádory tlustého střeva a konečníku se tvoří na vnitřní straně stěny střeva a nazýváme je polypy, když jsou benigní, a rakovinou, když jsou zhoubné. Benigní polypy nejsou tak závažné, protože jde jen o malé výrůstky, které nemohou napadnout ostatní tkáně nebo orgány a také se nerozšiřují do zbytku těla. Jsou jednoduše identifikovatelné pomocí kolonoskopie, během níž se také dají jednoduše odstranit, a neohrožují lidský život. Když se ale neodstraní včas, mohou se z nich stát zhoubné nádory, které velmi rychle narostou, dostanou se přes stěnu tlustého střeva a šíří se metastázou do celého těla. Tímto způsobem napadají a poškozují blízké tkáně a orgány, ale mohou se dostat i do vzdálených částí těla a tvořit nádory, například v plicích nebo játrech. Když se rakovina dostane do tohoto stadia, léčba je velmi komplikovaná a úplné uzdravení pacienta je nepravděpodobné.

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina tlustého střeva.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP