Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

UCPÁVÁNÍ CÉV DOLNÍ KONČETINY

OBSAH

V cévním systému kvůli špatné životosprávě dochází k ukládání cholesterolových a vápenatých nánosů, které způsobují kornatění a zužování cév. Sklerotické změny v cévách tak mohou mít za následek vážné srdeční a mozkové příhody. Kardiovaskulární choroby představují hlavní příčinu nemocnosti a úmrtnosti v ČR, každoročně umírá na tato onemocnění v naší zemi přibližně 60 tisíc osob.

Zdroj: Čištění cévního systému

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dostálová.

bolí mě dolní končetiny, mravenčení. Pravá tvář ochrnuje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud tyto potíže pociťujete nyní a jsou-li pro vás nové teprve několik hodin, tak byste měla zavolat číslo 122 - rychlou záchrannou službu a nechat se vyšetřit lékařem ze sanitky. Je-li to začátek mrtvice, tak každá minuta je důležitá pro záchranu života jak ho doposud znáte. Pokud jsou tyto potíže dlouhodobé a pociťujete je už několik dní, či týdnů, tak stačí když co nejdříve zavoláte svému praktickému lékaři a dohodnete se s ním na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozková mrtvice u žen

Noha teplá na dotek

Noha teplá na dotek může signalizovat zánět povrchních žil s trombózou. Jeho rozpoznání nebývá obtížné, projevuje se tuhými, zarudlými, silně bolestivými pruhy v průběhu žil nejčastěji u dolní končetiny. Postihuje povrchní žilní systém nejčastěji v souvislosti s infekčním ložiskem (často i drobným) nebo s mechanickým či chemickým podrážděním žilní stěny. I když se nejedná o složité a život ohrožující onemocnění, je to stav bolestivý a ustupuje zdánlivě pomalu. Léčí se v absolutní většině případů zklidněním končetiny a podáváním mastí a léčebných roztoků. Jen vzácně přestupuje na hluboký žilní systém.

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ČIŠTĚNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Houška.

Prosím o radu ohledně ucpávání cév.Bolí mě dolní končetiny,jak při chůzi a i v klidu.Neujdu větší vzálenost a musím odpočinout pak mohu chvíli jít.Beru léky stacyl,valsacombi,enelbin.Ten mi předepsal chirurgicko cévní lékař za 3 měsíce mám přijít na kontrolu.Zatím mi to moc nepomáhá.Byl jsem zlvyklí stále něco dělat a ted mi to moc nejde.Prosím mohl by jse mi poradil,zdali je možné ještě nějaké jiné léky.Předem děkuji za odpověd.S přáním hezkého dne Miroslav Houška Mohelnice.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Macura.

Dobrý den,jsem ročník 1948,na čistění cév si dělám tento nápoj - je to na 2 litry
vody 4 citrony,4 stroužky česneku 4 cm pěkného zázvoru.Vše oloupat zbavit jadérek
potom rozmixovat a 30 minut nahřát v hrnci.Po zchladnutí přecedím do lahví a každé ráno piji slenici na lačno.Sdělte mi prosím jestli takovou kůru mohu užívat
stále,nebo je to nějak časově omezené.Předem děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Léky na čištění cév

Anatomie nohy = dolní končetiny

Lidská noha se skládá z 26 kostí, 19 svalů a ze 107 vazů a je tvořena dvěma částmi, a to pletencem a kostrou volné dolní končetiny. Pletenec tvoří jediná velká kost, která vznikla tím, že srostly tři kosti v jednu (pánevní, křížová a spona stydká). Je třeba si také uvědomit, že dolní končetina je k trupu připevněna mnohem pevněji než ta horní.

Zdroj: Lidská noha

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radovan kráčmar.

Dobrý den
prosím o doporučení lázeňského zařízení Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Za mě lázně Bechyně.

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Lymfatické příčiny otoků

Za odtok tekutin z oblasti dolních končetin je kromě žilního řečiště odpovědný i mízní systém. Nejčastější blokády odtoku tekutin tímto systémem vznikají v oblasti mízních uzlin – jejich příčinou mohou být onemocnění infekční nebo nádorová. Špatná funkce mízního systému může být ale i následkem úrazů nebo některých operačních výkonů. Otoky nohou způsobené špatným odtokem mízy postihují obvykle pouze jednu dolní končetinu, bývají nebolestivé a na pohmat tuhé až gumové.

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Grobelná.

Prosím o radu na osvědčený lék na ucpávaní cév na dol. končetinách.Toho času užívám Enelbin a na ředění krve Stacyl.

děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Ucpané cévy na nohou

Ucpané cévy vznikají nejčastěji v hlubokých žilách dolních končetin. Ucpání se projevuje otokem dolní končetiny a výraznou bolestivostí. Onemocnění je nebezpečné tím, že se krevní sraženina může z dolní končetiny utrhnout a dostat se až do plic za vzniku závažné a život ohrožující plicní embolie.

Pacient s diagnózou ucpané cévy dolních končetin pozoruje náhlý otok nohy, která bolí v klidu a zvláště při pohybu. Způsobuje to hromadění krve, která má ztížený odtok.

Je nutné zahájit co nejdříve protisrážlivou léčbu. Provádí se i katetrizační léčba. Ta spočívá v zavedení katétru, tedy tenké dlouhé hadičky, až ke krevní sraženině, která se tak mechanicky i chemicky rozruší.

Zdroj: Ucpané cévy

Invalidní důchod

Zda váš zdravotní stav odpovídá invaliditě, zjistíte jedině, když si požádáte o invalidní důchod a váš zdravotní stav zhodnotí posudkový lékař. Zde je postup, jak žádat o důchod.

Zdroj: Polyneuropatie dolní končetiny

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VĚRA POSPÍŠILOVÁ.

nerozumím slovu POLY-NEUROPATIE, t.zn. že se týká rukou i nohou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pojem polyneuropatie vychází z pojmenování dvou druhů periferní neuropatie.
Když periferní neuropatie postihne více nervů, hovoříme o polyneuropatii. Když periferní neuropatie zasahuje pouze jednu nervovou skupinu, hovoříme o mononeuropatii. Většina lidí trpí právě polyneuropatií, což je společný termín pro poškození zahrnující mnoho nervů současně. Polyneuropatie se může týkat rukou i nohou současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Co znamená ucpávání cév

Ucpávání cév je chronické degenerativní onemocnění, při kterém se ukládají zejména tukové látky do cévní stěny a tím dochází k patologickým změnám ve vnitřní a střední vrstvě cév. Naše cévy postupně tvrdnou a jejich stěna se ztlušťuje. Vznikají pláty, které pak bývají příčinou chronické ischemické chorobě srdeční, cévní mozkové příhody, nebo ischemické choroby dolních končetin. Cévní stěna přestává být elastickou a proces vede k zúžení cévního průsvitu. K předčasnému či urychlenému rozvoji aterosklerózy pak vede zvýšená hladina krevních tuků, spolu s porušenou funkcí vnitřní výstelky cév.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVA ANESTEZIE A KRECOVE ZILY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobry den,zajimalo by me,zda jsem vice ohrozena plicni embolii kdyz mam na prave noze viditelne krecove zily a to od kolene po litko,nez ty pacientky,ktere je nemaji???Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, jste více ohrožena. Před operací určitě dostanete kompresní punčochy na obě dolní končetiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celkova anestezie a krecove zily

Lidská noha - popis

Noha člověka se skládá v podstatě ze dvou hlavních částí, a to dolní končetiny tvořené stehnem, lýtkem a holení; a nohy, která se skládá z chodidla a nártu.

Zdroj: Lidská noha

Diskuze

V diskuzi SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvana Andelova.

Mám těžkou polyneuropatii jsem na vozíku .Mám zúžený páteřní kanál a cukrovku a bolesti hlavně v noci .Ráda bych cvičila .Můžete mi pomoci .

Zdroj: diskuze Specialista na polyneuropatii

Příznaky embolie dolních končetin

U některých pacientů se nemusí toto onemocnění projevovat žádnými příznaky, většinou však bývá spojeno s následujícími projevy:

  • bolest, otok a pocit napětí v postižené dolní končetině (obvykle v lýtku);
  • silná bolest v postiženém místě;
  • teplá pokožka v místě, kde se utvořila krevní sraženina;
  • zčervenání kůže, zejména na zadní straně postižené dolní končetiny v oblasti pod kolenem.

Onemocnění obvykle postihuje jenom jednu dolní končetinu, ale nemusí to být vždy pravidlem. Bolest se zhoršuje při pohybu špičky nohy nahoru (směrem ke kolenu) nebo dolů.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Martinek.

Dobrý den,
v roce 2012 mi byla diagnostikována chronická,symetricko primárně axonální
senzo-motorická polyneuropatie DK těžkého stupně na neurologické klinice v Praze.
V poslední době cítím výrazný úbytek svalové hmoty dolních končetin a silné pálení pokožky.

Jako léčbu používám pouze Lyricu a Maxi Mag.
Rád bych zjistil zda je možnost zažádat na příspěvkovou péči v lázních specializujících se na tuto diagnozu.
Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Promluvte si o lázních se svým lékařem neurologem, jestli bude ochotný pro vás vyhotovit návrh na lázeňskou léčbu. Pokud uspějete, tak máte velkou šanci, že vám to vaše zdravotní pojišťovna umožní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Žíly

Žíly dolní končetiny je možné rozdělit na žíly hluboké, probíhající většinou ve dvojicích podél stejnojmenných tepen, a na žíly povrchové.

Hluboké žíly – nohy a bérce jsou komitantní k tepnám a jsou vždy dvě v. poplitea, femoralis jen jedna, mají obdobné přítoky jako tepenné větvení. Část žilní krve se svalovou prací vytláčí přes perforátory do povrchového žilního systému.

Povrchové žíly – na noze vytvářejí slabé rete venosum plantare a větší rete venosum dorsale – přijímá vv. metatarseae dors., dorzální síť propojuje arcus venosus dorsalis pedis. Z jeho okrajů vzniká v. saphena magna a parva.

V. saphena magna – četné chlopně, probíhá před mediálním kotníkem ↑ na ventromediální bérec, paralelně s n. saphenus na stehno, do trigonum femorale, ↓ přes hiatus saphenus do v. femoralis. Přítoky: v. saphena accessoria – z mediálního stehna, často i v. epigastrica spfc., v. circumflexa ilium spfc., vv. pudendae ext. (vlévají se i do v. femoralis).

V. saphena parva – má chlopně, vzniká za laterálním kotníkem, ↑ na zadní bérec, paralelně s n. suralis, do fossa poplitea, ↓ přes fascia poplitea do v. poplitea; přijímá v. femoropoplitea ze zadní strany stehna.

Zdroj: Ucpávání cév na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den . Prosím o radu , v roce 2019 jsem prodělal transplantací obou plic , v roce 2021 mne zjistily Polyneuropatii dolních končetin , pán lékař mne naordinoval při chůzi používat chodítko neb sem tam spadnu na zem a berle, mám problém s chůzi . Prosím o radu mám nárok na průkaz ZTP. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O vašem nároku na průkaz ZTP může rozhodnout pouze Úřad práce. Vy musíte vyplnit tiskopis, který dostanete na Úřadu práce. Tiskopis k žádosti o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením můžete vidět také tady: www.mpsv.cz/document…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Prognóza

Obecně je prognóza poměrně příznivá, k funkční úpravě dochází asi u 85 % nemocných během 6–12 měsíců po léčbě. Po těžkých formách může zůstat i reziduální deficit, rezidua po 1 roce mohou nastat až u 15 % nemocných. Mortalita se udává 2–5 % v závislosti na kvalitě komplexní péče.

Zdroj: Polyneuropatie dolní končetiny

Příčiny ucpávání cév

K ucpání tepen dochází v důsledku stavu známého jako ateroskleróza, ke kterému dochází, když se tukový materiál z krve přilepí na vnitřek tepen. Časem se může nahromadit dostatek tohoto materiálu, který začne ovlivňovat průtok krve. Účinky tohoto mohou záviset na umístění zablokování. Ucpané tepny mohou být zvláště nebezpečné, když omezují průtok krve zásobující srdce nebo mozek, protože tyto orgány potřebují nepřetržitý přísun kyslíku, aby správně fungovaly.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Čištění cév pomocí operace

Tepny dolních končetin jsou nejčastější periferní lokalizací projevů aterosklerózy – kornatění tepen. Při progresi aterosklerotického postižení tepen dolních končetin dochází k zužování tepen, jejich uzávěrům a tím také k adekvátním klinickým potížím pacienta. Onemocnění může být velmi často takzvaně němé, tedy bez příznaků. Postupně se ale projevuje širokou škálou potíží. Nejčastějším prvním příznakem je bolest končetiny nebo její části při určitém zatížení, například při chůzi. Bolesti postihují nejčastěji svaly lýtka, stehna, ale i chodidla nebo hýžďové svaly. Často se potíže mylně přisuzují postižení kloubů nebo páteře. Intenzita potíží se často zvětšuje a v pokročilých stadiích mohou být bolesti i klidové a mohou se objevit i trofické defekty tkání dolních končetin, nejčastěji na bérci a chodidle. Toto již jsou velmi alarmující známky ohrožení končetiny. Proto je vhodné onemocnění řešit v jeho časnějších stadiích. Onemocnění může mít formu chronickou, tedy podobu dlouhodobých potíží, nebo může přijít náhle, akutně, a bezprostředně ohrožovat vitalitu končetiny a ohrožovat pacienta i na životě.

Podstatná část oboru cévní chirurgie se zabývá právě problematikou tepen dolních končetin. K dispozici je rozsáhlé portfolio možností, jak následky aterosklerózy napravit a zlepšit prokrvení dolních končetin.

Z chirurgických výkonů se provádějí výkony, jakými jsou různé typy desobliterací tepen (odstranění zužujících sklerotických plátů z tepny), dále bypassy nejrůznějších typů a délek. Od bypassů, které přemosťují pouze několikacentimetrový úsek, až po bypassy, které přemosťují uzavřené tepny dolní končetiny téměř v celé jejich délce. Možností jsou i extraanatomické bypassy, které přivádějí do dolní končetiny krev z míst neobvyklých pro cévní zásobení dolní končetiny.

Jako materiál pro bypassy se používá buď povrchní žíla z dolní končetiny, která se použije jako tepenná náhrada, nebo cévní protézy z různých speciálních biosyntetických či syntetických materiálů.

Postižení tepen může být chronické nebo akutní (náhlé, bez předchozích postupně nastupujících problémů). A stejně tak i řešení vyšetřování může být plánované (u chronických potíží) nebo akutní u potíží akutních. Často se musí provést cévní rekonstrukce okamžitě, aby se zachránila končetina nebo život pacienta.

U akutních cévních uzávěrů se provádí obvykle trombembolektomie, tedy urgentní odstranění krevních sraženin z tepen pomocí speciálních katetrů. Obdobnými technikami se řeší také výdutě na tepnách dolních končetin, které pacienta ohrožují jednak svým prasknutím a krvácením, jednak postupným ucpáváním krevními sraženinami, čímž ohrožují končetinu nedostatečným zásobováním krve.

Stejně jako u jiných typů cévních výkonů i zde je široké pole využití endovaskulárních intervenčních technik a také možnost využití hybridních výkonů, které umožňují reparovat velmi rozsáhlá postižení tepenného systému dolních končetin za spolupráce cévního chirurga a intervenčního radiologa.

Zdroj: Ucpávání cév na nohou

Celková onemocnění jako příčiny otoků

Častou příčinou těchto otoků je onemocnění srdce (srdeční selhání), chronické onemocnění ledvin, onemocnění jater, nízká hladina krevních bílkovin, onemocnění štítné žlázy, poruchy hormonálních funkcí či některé léky. Tyto otoky jsou obvykle vodnaté, měkké, při stisknutí zanechávají otisky a postihují obě končetiny najednou. Jejich léčbu je možné zahájit až po důkladném vyšetření funkce těchto orgánů. Jejich řešení vyžaduje následné dlouhodobé sledování a pravidelné kontroly ve specializovaných ambulancích.

Otoky dolních končetin tedy mohou být projevem postižení jednak místních orgánů (žíly, mízní systém), ale i orgánů vzdálenějších a životně důležitých. Obecně platí, že při otoku nohou je v první řadě nutné objasnit jejich příčinu – a podle ní poté zvolit i odpovídající léčbu.

Zdroj: Příznaky ucpávání cév na nohou

Léčba

Léčba se může rozdělit na prevenci a na zabránění dalšímu rozvoji komplikací u již nemocných osob. Akutní koronární stavy se řeší vždy pod dohledem lékaře na specializovaných pracovištích. V prevenci nám budou pomáhat nejvíce potravinové doplňky, úprava životosprávy a vyvážený pohyb. Zdravá strava patří k důležitým opatřením. Začněte cvičit. Vyvážený pohyb nebo chůze prospívá cévám. Snažte se také omezit kouření.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP