Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ÚNIK MOČI PO OPERACI PROSTATY

OBSAH

Lázně jsou zařízení sloužící k léčbě nebo rehabilitaci lidí zejména formou koupání ve vodě. Přeneseně se lázněmi rozumí také sídelní útvar, v němž jsou provozovány lázně. Mezi nejnavštěvovanější česká lázeňská města patří Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Luhačovice a Poděbrady. V roce 2011 navštívilo české lázně kolem 700 000 hostů, z nichž přibližně polovina byli cizinci, a to především z Německa, Ruska a Rakouska.

Zdroj: Lázně po operaci

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viktor.

Mám 7 měsícú po robotické operaci odstranění prostaty a stále unik moči a erekce žádná,co mohu pro to udělat.Viktor

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Únik moči u mužů

Únik moči trápí zejména muže při zbytnění prostaty, zánětech močových cest, po operacích ve spodní třetině břicha a u mladších ročníků zejména při poraněních míchy. Močová inkontinence po odstranění prostaty je však na prvním místě, a proto jsou žádané kontroly urologem. Potíže s inkontinencí jsou po této operaci téměř normální, ale zhruba po čtyřech měsících by se měl problém řešit. Postupně by měla inkontinence ustávat mezi 6. až 12. měsícem po operaci zbytnělé prostaty. Ještě před operací by měl být pacient poučen o pánevním cvičení a připraven na samotnou možnost úniku moči. Předchází se tak psychickému nátlaku způsobenému hyperaktivním močovým měchýřem i inkontinencí.

Zdroj: Únik moči

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

d´Dobrý den,mám 8 měsíců po operaci prostaty erekce žádná občas unik moče,co mohu udělat pro zlepšení erekce dík Viktor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Radikální prostatektomie je operace při níž dojde k odstranění prostaty a okolních struktur. Tato operace se nejčastěji provádí při léčbě rakoviny prostaty. Míra úspěšnosti je dobrá, pokud se rakovina nerozšířila za prostatu. Operace má však vedlejší účinky. Jedním z nich je erektilní dysfunkce (ED).

Důvodem, proč radikální prostatektomie nese toto riziko, je to, že dva drobné kavernózní nervy jsou umístěny po stranách prostaty. Normálně tyto kavernózní nervy přenášejí signály do penisu, aby se naplnil krví a stal se vzpřímený. Během operace může dojít k odstranění jednoho nebo obou těchto nervů, pokud jsou příliš blízko ložisku s rakovinou. Také, i když nervy nejsou odstraněny, mohou být během operace poškozeny. Poranění kavernózních nervů je jednou z hlavních příčin ED po operaci prostaty.

Vzhledem k tomu, že ED je častou komplikací po operaci prostaty, je dobré vědět o možnostech její léčby. Je také dobré vědět, že ED postihuje většinu mužů po operaci prostaty a mnoho mužů znovu získá schopnost mít erekci během 2 let po operaci, u které byly zachovány nervy.

Léky na ztopoření
Váš lékař může po operaci předepsat léky jako sildenafil, vardenafil nebo tadalafil. Tyto léky fungují tak, že zvyšují průtok krve do penisu, což může obnovit schopnost mít erekci.

Injekce
Další možností je aplikace léků přímo do penisu. I když to není tak pohodlné jako vzít si pilulku, tato možnost může pomoci k erekci.

Vakuová pumpa
K dispozici je také vakuové zařízení. To zahrnuje umístění mechanické pumpy na penis. Tato pumpa vytváří podtlak, který spouští erekci tím, že krev proudí do penisu. Pro udržení erekce je kolem kořene penisu umístěn malý stahovací pásek.

Chirurgická operace
Existuje také chirurgický zákrok, který může být proveden k léčbě ED. Využívají se různá zařízení, která lze implantovat do penisu, aby vám pomohly dosáhnout erekce. U jednoho typu je pod kůži šourku implantována malá pumpa. Když chcete mít sex, zmáčknete pumpu a tekutina se odešle do válců, které jsou implantovány do penisu. Tekutina pomáhá vytvářet erekci.

Cvičení
Cvičení svalů pánevního dna nabízí také další možnost řešení ED. Jmenuje se kegelovo cvičení a bylo zjištěno, že zlepšuje erektilní funkci u mužů s ED z jiných příčin. Cvičení svalů pánevního dna se provádí po operaci a pomáhá s kontrolou úniku moči a někdy vede i k obnovení sexuální funkce penisu.

Vzhledem k tomu, že existuje mnoho způsobů léčby, které můžete vyzkoušet, je velká šance, že najdete takovou, která bude vyhovovat vašemu životnímu stylu.

Kromě schopnosti dosáhnout erekce však mohou existovat i jiné sexuální problémy. Můžete mít například potíže s orgasmem. Pro muže, kteří mohou mít po operaci prostaty orgasmus, budou mít stále příjemný zážitek. Ale nebudou moci ejakulovat sperma kvůli odstranění prostaty.

ED je po operaci prostaty běžná a v některých případech můžete po nějaké době znovu získat sexuální funkce. To se může pohybovat od několika měsíců do 2 let. Pamatujte také, že ED lze léčit. Díky spolupráci se svým lékařem budete moci najít účinnou léčbu ED.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Únik moči při kýchnutí

Stresová inkontinence je únik malého množství moči například při kýchnutí, smíchu, zakašlání či při těžké fyzické námaze, jako je zvedání břemen nebo cvičení. Tento typ je také nejlépe léčitelný, přičemž je důležité problém včas konzultovat s lékařem.

Zdroj: Únik moči

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Mám 8 měsíců po operaci prostaty,stále unik moči erekce žádná,suché vyvrcholení si vyvolám ve stavu i když nestojí,prosím jak vakuovovou pumpu používat,dík Viktor a nějaké cviky děláte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Ahoj Viktore, promiň že reaguji až teď. Pumpu je nutno používat co možná nejčastěji a nechat si ji asi tak 40 minut. Používám k tomu erekční kroužek. Použitelný penis je cca 30 minut. Chce to hlavně pravidelnost a součinnost s manželkou. Hlavně to chce mít srovnané v hlavě. Tzn. chtít to a toužit potom.
Měj se Milan

Zdroj: diskuze Pohlavní styk při erektivní dysfunkci po operaci prostaty

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Jsem po operaci prostaty a vyjmutí semeních váčků,operace proběhla 15.03.2017 a propuštěn do domácího léčení:24.03.2017.Balonek mně byl odstraněn po 14 dnech.Ano měl jsem úniky moče,ale dnes už je minimální a to z důvodu,deno denné cvičení.Cvičení probíhá vždy ráno po vyprázdnění močového měchýře.Cviky provádím podle k tomu daný beletrii.Po cvičení které trvá 30 minut se jdu vysprchovat.Nedoporučuju pít alkoholické nápoje.Jsem vdovec,tak jsem ještě nezkoušel stopoření penysu.Vše chce svůj čas a hlavně trpělivost.S pozdravem Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav.

Už je to 6 let, kdy jsem prodělal operaci prostaty a odebrání semenných váčků. Mohu říci že únik moči žádný, jelikož cvičím každý den 10-15 minut, ale problém mám s topořením. Jsem vdovec a rád by jsem si chtěl ještě užít. Předem děkuji za odpověď!

Zdroj: diskuze Po operaci prostaty

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi JAK CVIČIT PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Radu pro přítele už bude mít 2 měsíce po operaci prostaty a stále má unik moče.Neposlouchá a pije pivo večer až 3 a do toho rum.Nevím jestli cvičí.Pak má tlak v podbříšku co s ním Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak cvičit po operaci prostaty

Lékařské testy a vyšetření

Před operaci rakoviny prostaty, bude vyžadováno kompletní předoperační vyšetření. Pomocí krevních testů a x-paprsků se lékaři ujistí, že jste na operaci prostaty připraveni. Váš lékař bude s vámi mluvit o možném dárcovství krve. Krev, kterou darujete před operací, bude uložena a může pak později být použita při vaší operaci anebo i po ní, pokud ji budete potřebovat. Jde o takzvanou autotransfuzi krve. Rozhodnete-li se pro autotransfuzi, tak vaše krev může být použita nejdéle do dvou týdnů od odběru.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viktor.

Dobrý den,mám 8 měsíců po operaci odstranění prostaty roboticky,občas unik moči ale erekce žádná teď používám vakuovou pumpu která trochu erekci vyvolá ale penis je asi o čvrtinu kratší a není rovný jako dříve spíše deformován,stává se to po téhle operaci?Prosím co můžu udělat abych dosáhl erekce?cialis ap,moc nezabírají jen vak.pumpa.dík Viktor

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Antibiotika po operaci prostaty

Po operaci jste dostal Cotrimoxazol, který určitě pravidelně stále ještě osmý den užíváte. Cotrimoxazol jsou antibiotika a mají zabránit jednak zánětu močového měchýře a také močové trubice. Takže pokud Cotrimoxazol skutečně od operace správně užíváte, je u vás výskyt zánětu močových cest vyloučen.

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrich.

jsem po operaci prostaty robotem mám unik moče a nefunguji jako muž můžete mi poradit po jaké době se vše zlepší děkuji s úctou Jindrich jeden měsíc po operaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LVL.

Jsem po radikální prostatektomii 7 roků a je mi 66 let. Zcela se splnila předpověď mého operatéra. Ze začátku potečete jako necky, pak se to na 99,9% spraví. S potencí to už nikdy nebude jako předtím, intenzivní ruční manipulace bude asi nutná. Budete mít takový rozvleklý, ženský orgasmus.

Zdroj: diskuze Operace prostaty

Jak probíhá operace prostaty

Zde je několik videí, na kterých je vidět průběh radikální prostatektomie.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem INFORMACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matějka František.

Dobrý den.Chci se zeptat.21.7.2015 jsem prodělal operaci AC prostaty TxNOMO gr.1,GS Někdy se mě stane,že mám problém s vyprazdněním moči.Když si vezmu Algifenové kapky tak to pomuže.Ale musím hlídat unik moči.Škodí když si dám něco pálivého ostrého,česnek atd.Je možné pít pivo a jaké a když je oslava tak i nějakého panáčka.Děkují za radu.
S pozdravem
Matějka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po operaci prostaty je únik moči běžný a postupem času se postupně ztratí. Ostré, kořeněné a česnekové jídlo budete muset vyzkoušet a zjistit sám, jak na něj budete reagovat. Nemělo by to znamenat žádné problémy v souvislosti s prostatou. U alkoholu je to trochu horší, protože hrozí uvolnění močového svěrače a následný únik moči. Navíc alkohol významně ovlivňuje složení moči, která pak může působit dráždivě. Nemělo by vadit jedno až dvě piva a nebo jeden malý panáček. Berte ohledy na užívané léky. Některé mají zakázanou konzumaci alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze INFORMACE

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Čekám na operaci prostaty a nevím co mám dělat!

Mnoho mužů si stěžuje na to, že potom, co se rozhodnou podstoupit operaci prostaty, tak v době čekání na operaci je pro ně nejtěžší, že nevědí, co mají vlastně dělat. Existuje mnoho věcí, které byste mohli během této čekací doby udělat, jako například:

  • Dozvědět se více o tom, co se bude dít během a po operaci karcinomu prostaty.
  • Popovídat si s někým vám blízkým, nebo s někým, kdo již absolvoval operaci rakoviny prostaty.
  • Snažte se udržet se v zaběhnutém pracovním rytmu a dělejte takové činnosti, které jste normálně dělali.

Je důležité najít činnost, která je pro vás nejvíce přitažlivá a tu v této čekací době dělejte. Váš lékař a jeho sestra jsou pro vás v této situaci partneři, kteří vám pomohou se připravit na chirurgický zákrok. Mohou odpovědět na vaše dotazy nebo připomínky týkající se chystané operace rakoviny prostaty.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Můj přítel prodělal robotickou operaci prostaty a ozařování.
Stále věřil , že se vše urovná do normálu - měl jen uzavřený malý nádor v prostatě a tak si dělal naděje . Bohužel má po 3 letech od operace únik moči - 4 pleny za den a o erekci jen sní. Jsem ráda , že zhoubný nádor se nešíří a je tu s námi , ale jeho mužské ego tvrdě narazilo. A povídačkám a slibům lékařů už taky nevěří.
Dle jeho slov by si už dnes rozmyslel , zda chodit jen na kontroly a nebo se nechat zblbnout na operaci. Snažím se mu pomoci tím , že si povídáme o všem , ale dlouho trvalo , než se svěřil.

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Únik moči u žen

Výskyt inkontinence se zvyšuje s přibývajícím věkem ženy, kdy klesá hladina ženského hormonu estrogenu a současně povolují svaly pánevního dna, a to zvláště po menopauze. Důvodem může být i prodělání těžkého porodu nebo dlouhodobá nadměrná fyzická zátěž při zvedání břemen. Samovolný únik moči může také nastat z důvodu jiné nemoci, jako je například diabetes mellitus (cukrovka) nebo neurotické onemocnění. Jednou z možných příčin je také infekce dolních cest močových (při akutní inkontinenci). Větší riziko je také při obezitě nebo chronickém kašli, kdy je močový měchýř vystavován větší zátěži.

Zdroj: Únik moči

Problémy s únikem moči po operaci prostaty.

Někteří muži mají po operaci obtíže s močením. To je proto, že chirurgický zákrok byl proveden blízko močového měchýře a močové trubice. Moč se z těla dostává přes močovou trubici a penisem pak ven z těla. Operace může oslabit svaly svěrače močové trubice, které řídí tok moči a to je důvod, proč moč pak může samovolně unikat. Není-li člověk schopen ovládat tok své moči, tak hovoříme o takzvané inkontinenci. Schopnost ovládat tok moči se začíná obnovovat kolem 3. měsíce po operaci. Obvykle je v tuto dobu člověk schopen ovládat svou moč v noci a pak teprve i během dne. Někdy to trvá až 12 měsíců, aby člověk mohl plně ovládat své močení. U mnoha mužů, se tento problém zlepšuje s časem. Promluvte si se svým lékařem nebo zdravotní sestrou, pokud máte problémy s kontrolou svého močení. Existují speciální přípravky nebo léky, které mohou být v tomto užitečné, takže nemusíte stále měnit své oblečení a umožní vám cítit se pohodlně a bez rozpaků.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Samovolný únik moči

I další zdravotní problém postihuje psy i jejich starší páničky. Svaly starších psů hůře udržují potřebné napětí, a tak u nich může dojít k úniku moči, ale i stolice. Čím je pes starší, tím víc se u něj mohou tyto příznaky objevovat. Zpočátku se může pes pomočovat jen občas a problém vyřeší častější venčení, postupně budou ale k zvládání problému potřeba léky. I v tomto případě je potřeba vyhledat veterináře pro případ, že únik moči není jen zdravotním problémem, ale jedná se o symptom vážnějšího onemocnění, například zánětu močového ústrojí, onemocnění ledvin atd.

Zdroj: Nemoci starých psů

Šance na vyléčení

Stejně jako po operaci i po běžném fotonovém ozařování se u pacientů vyskytuje riziko, že se u nich objeví problémy s dosažením a udržením erekce. U běžného ozařování se jedná až o 40 % pacientů. Trvalá impotence – potíže s udržením erekce jako následek běžného ozařování – je pro pacienty výrazně psychicky vyčerpávající situace. Z pohledu mužů jde o jednu z nejobávanějších věcí, která může v jejich životě nastat v oblasti sexuálního a partnerského života. Běžné fotonové ozařování způsobuje u pacientů bolest v ozařované oblasti až v 30 % případů. Kromě bolesti se vyskytují další komplikace, jako je výrazné pálení při močení, zeslabení močového proudu, časté nucení na stolici, případně i průjem a bolesti břicha. To je způsobeno dávkou fotonového záření, které kromě samotného nádoru zasáhlo ještě okolí nádoru, tedy orgány dutiny břišní nebo konečník. Běžná léčba trvá u fotonového ozařování průměrně 33 dní a je často provázena únavou a nevolností.

Dlouhodobá inkontinence (únik moči) postihuje až 30 % operovaných mužů. Nekontrolovaný únik moči je pro pacienty stresující, společensky zatěžující a značně je znevýhodňuje při snaze zařadit se po léčbě zpět do aktivního života, ať už se jedná o návrat do zaměstnání nebo do společenského života.

Po operaci musí až 30 % operovaných mužů navíc podstoupit pooperační ozáření. Hlavním důvodem je většinou to, že nemohlo být odstraněno celé nádorové ložisko nebo že hrozilo riziko bezprostředního návratu onemocnění. Jestliže je pacient nucen podstoupit ještě pooperační ozáření, přidávají se k riziku komplikací způsobených operací ještě rizika nežádoucích účinků a komplikací spojených s ozařováním.

Po operaci rakoviny prostaty dochází až u 10 % pacientů k návratu rakoviny (relapsu). Návrat onemocnění je vždy závažný problém. V tomto případě je nutné přistoupit k jiné léčbě. Pacientům je doporučena hormonální terapie nebo ozařování. Další léčba s sebou samozřejmě přináší další případná rizika a komplikace.

Po běžném ozařování se návrat rakoviny prostaty vyskytuje až u 8 % pacientů, a to po několika letech od terapie. I v tomto případě je situaci nutné řešit jiným způsobem léčby. Využívá se například hormonální terapie nebo operace. Každá další léčba je zdrojem možných rizik a komplikací.

Zdroj: Rakovina prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP