Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

VEŠ ŠATNÍ A JEJÍ HUBENÍ

OBSAH

Při napadení vešmi mluvíme o parazitárním přenosném onemocnění. Postihnout může člověka bez ohledu na jeho věk či pohlaví. Typicky se vši objevují u dětí povinných základní školní docházkou, přičemž více jsou k němu náchylná děvčata. Onemocnění je při dodržení všeobecně platných zásad odvšivování obvykle nekomplikované a jeho zvládnutí je otázkou 14 dnů. Nejsou však vyloučeny některé komplikace, o kterých je pojednáno níže.

Zdroj: Jak se rychleji zbavit vší

Diskuze

V diskuzi VEŠ ŠATNÍ A JEJÍ HUBENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terezia.

jak se zbavit vši šatní v byte.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Veš šatní a její hubení

Párou

Pokud se vám nechce převařovat a rozlévat voda, je možné použít horkou páru rovnou z napařovačky. Tento pomocník je určen na hubení plevele ekologickou cestou a koupit se dá v zahradnictvích.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi HUBENÍ PLEVELE V DLAŽBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hron.

Hubení plevele horkým vzduchem. Plevel se musí ohřát tak, aby vypadala jako opatřena vařící vodou. Uschne za pár dní. Nemá cenu plevel rychle upálit celou, zůstanou zde kořeny, které do 14 dnů zase rostou znovu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hubení plevele v dlažbě

Hubení štěnic

Rozhodně se nepouštějte do hubení štěnic sami, stejně se vám to nepodaří. Volně dostupné prostředky na štěnice nezabírají. Vyplatí se vám svěřit se do rukou odborné firmy. Na internetu je spousta informací, stačí si je přečíst a při telefonickém kontaktu firmu trochu vyzpovídat. V tomto případě se nedoporučuje objednávat to nejlevnější, i když samozřejmě i cena hraje svoji roli. Zeptejte se rovněž na zákaznický servis a garance. Máte právo požadovat OSVĚDČENÍ O ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI.

Zdroj: Štěnice

Diskuze

V diskuzi DRAVY ROZTOC NA HUBENI MSIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Volfova marie.

Kde se dravy roztoc koupit

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dravy roztoc na hubeni msic

Solí

Nasypte sůl přímo na plevel, případně sůl nařeďte vodou. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat, a to díky silným dehydratačním účinkům soli.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SVRABU BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

My bydlíme na vesnici a občas se stává, že nějaké dítko dostane svrab. Léčíme je normálně permethrinem. Permethrin je v masti Infectoscab, ale ta je jen na lékařský předpis a my to máme k doktorům daleko. Proto používáme Permethrin, který se dá volně koupit jako postřik proti mouchám. Je to vodný roztok 10% permethrinu. Já to vždycky naředím jedna ku jedné s tělovým mlékem a potom s tím natřu celé tělo. Funguje úplně stejně jako Infectoscab a je to bez lékařského předpisu volně prodejný přípravek. Tady je vidět cena a obchody, kde to mají www.zbozi.cz/hledani…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Dobry den a nemate problemy?Prece jen je to prostredek na hubeni hmyzu....navic davate 1:1..
Budu vdecna za info,dekuji

Zdroj: diskuze Léčba svrabu bez receptu

Vodkou

Na hodně odolný plevel, který má dlouhé kořeny, je možné použít vodku. Připravte roztok ze dvou lžic vodky a dvou šálků obyčejné vody a dejte do rozprašovače. Dehydratační účinky vodky plevel zničí.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi OCHRANNÉ PÁSMO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Hron.

V ochranném vodním pásmu 1. a 2. stupně se nesmí používat Roundup a přípravky s glyfosáty.
Psi znečistijí nejen Prahu zapachem. Psi moc smrdí hlavně Roundupem, protože psi lezou do postříkaných ploch.
V celé ČR ve městech v supermarketech jsou puštěné dveřní clony, které topí. Je už teplo nemusely by topit už vůbec, nebo topit méně na nižší teplotu. Jde z nich nepříjemný vzduch, který je cítit Roundupem a prachem. Postřik smrdí i na podlaze v prodejně, hlavně u vchodů do budov. Nosí ho sem pravděpodobně lidé, zákazníci na botech z venkovního prostředí parkoviště. Lidé také stříkají Roundup před garáže bytové domy, chodníky domků. Někteří lidé stříkají i městské chodníky Roundupem. Neumí ho ani naředit. Používají silné koncentrace roztoku. Chodník je od toho zalepený, špinavý ještě příští rok. Neměl by se Roundup a přípravky jemu podobné prodávat jen naředěný v poměru 1:10 pro běžné spotřebitele? Účinnost postřiků méně naředěných není vyšší.Do Roundupu lezou i psi. Psi s Roundupem v sobě potom močí na stromy, ty pak často usychají. Žloutne od nich i trávník. Loňský postřik ještě smrdí více než rok..Lepší je ho vůbec neprodávat. Hubit plevel třeba vařící vodou, nebo horkým vzduchem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Hron.

Hubení plevele horkým vzduchem.
Plevel se musí ořrat horkým vzduchem, tak aby vypadala jako opatřená vařící vodou.Plevel potom za pár dní uschne.

Zdroj: diskuze Ochranné pásmo

Solí a octem

Připravíme si roztok (2 hrnečky octa a čtvrt hrnku soli a několik kapek prostředku na nádobí). Roztok pořádně promícháme a nalijeme do rozprašovače. Následně tímto roztokem postříkáme zámkovou dlažbu.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi DESTILOVANÝ BÍLÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIbovicka IvANA.

Dobrý den,
prosím , četla jsem, že 20 % octem se dá hubit plevel, ale nebylo tam napsáno, kde se tak vysoká hodnota dá koupit. V obchodech prodávají myslím nejvýše 8% ocet. Kde ho prosím mohu objednat či koupit. A pomáhá to skutečně na hubení plevele. Děkuji moc za odpověď.
Srdečně zdraví
Ivana Libovická

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej.

Dobrý den, podrobné info k tomuto tématu najdete zde.
www.aromka.cz/blog/k…

V eshopu Aromky Brno pak můžete koupit jak 10% bílý ocet, tak Kyselinu octovou 25%

Zdroj: diskuze Destilovaný bílý ocet

Motolice slinivková a cukrovka

Někteří vědci tvrdí, že přítomnost motolice slinivkové u člověka způsobuje cukrovku kvůli poškození, které vytváří ve slinivce břišní. Motolice slinivková se zavrtává přímo do žlázy a ničí její tkáň. Tito vědci uvádí, že v jejich vlastní praxi někteří pacienti s diabetem zjistili, že se jejich hladina cukru v krvi normalizovala a byli schopni ukončit léčbu po dokončení programu vyhubení parazitů. I když je to reálná možnost, je velmi obtížné někoho pro to otestovat. Jediným způsobem, jak zjistit, zda-li je viníkem diabetu motolice, by bylo zavedení režimu hubení parazitů.

Zdroj: Motolice slinivková

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Zdravím všechny a prosím o radu, koment...už jsem zoufala, léčíme s přítelem svrab už přes měsíc a stále neúspěšně. Infectosvrab mastičku jsme aplikovali již 2x, tak týden poté to bylo ok, ale vždy se nám to vrátí a to jsem vše vyprala, zmrazila, vystříkala, už nevím jak předejít tomu, aby se nám to nevrátilo. Mažeme se i teetrea olejem, abychom pomohli hubení. Pokud máte nějakou zkušenost jak se toho zbavit, budu ráda za každou radu, jelikož už vááážně nevím co víc pro to udělat. díky moc M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě se neustále dostáváte do kontaktu se zdrojem svrabu. To může být židle v práci, sedačka v autě, domácí zvíře, kolega v práci, atd. Zamyslete se nad tím a zkuste to najít. Také ke důležité ověřit, že jde skutečně o svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Druhy vší

  • Veš šatní (Pediculus corporis)
  • Veš dětská (Pediculus capitis)
  • Veš muňka (Phithirus pubis)

Někteří entomologové považují prvé dva druhy za dva poddruhy jednoho druhu (Pediculus humanus). Veš šatní žije v záhybech prádla, ze kterého se vydává sát na lidskou pokožku a opět se vrací do prádla. Může přenášet skvrnitý tyfus. Veš dětská neboli hlavová se může vyskytovat ve vlasech a vousech. Jméno dětská souvisí s tím, že je často přenášena mezi dětmi ve školce nebo škole. Většinou její výskyt identifikujeme nálezem hnid ve vlasech. Veš dětská nepřenáší žádné nebezpečné onemocnění, ale po jejím sání vznikají svědivé ranky, které bývají rozškrábány, a může docházet k následné infekci. Někdy mohou vznikat i ekzémy. Veš muňka („filcka“) žije v lidském ochlupení (v ohanbí, na prsou, v podpaží), nikdy se nevyskytuje ve vlasech. Je přenášena mimochodem při pohlavním styku nebo z ložního prádla. Pupence svědí a po jejich rozškrabání dochází k sekundárním infekcím.

Zdroj: Přírodní prostředky na vši a hnidy

Diskuze

V diskuzi VŠI ŠATNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Prosím,má někdo zkušenost s likvidací vší šatních? Mám podnájemníka a zjistila jsem,že mi je s největší pravděpodobností přinesl do domu. Jak se dostávají ze šatů,postele či přímo z těla či vlasů,jsou li i v nich? A jak douho vydrží bez tzv. hostitele? V čem mám podnájemníka vymáchat? A stačí vyprat vše v horké vodě? Děkuji za každou radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vši šatní

Kaput

Kaput lze použít k odstranění nežádoucí vegetace na chodnících, parkovištích, hřbitovech, skladovacích plochách, v areálech podniků a ostatních plochách.

Přípravek se aplikuje pozemně postřikem schválenými postřikovači. Zásah proti vytrvalým a hluboko kořenícím plevelům je úspěšný v době, kdy již vytvořily dostatečnou listovou plochu, při současném zajištění jejího dostatečného smočení. Aby bylo dosaženo při hubení vytrvalých plevelů nejvyšší účinnosti, má být aplikace přípravku provedena v době plného růstu plevelů, od nasazení poupat do odkvětu rostliny. Postřik na pýr se provádí v době, kdy má obrostlý pýr 3–4 nové listy, to znamená, že dosáhne výšky 15–25 cm.

Postřik nesmí zasáhnout sousední porost.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Diskuze

V diskuzi BABSKÁ RADA JAK NA KOČIČÍ BLECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav Blaha.

dobry den,poradi mi prosim nekdo,jak na blechy u domaci kocky?mam dva petimesični kocoury,kteří chytli blechy v domě kde bydlím,od psa paní,která tu bydlí.utíkali mi na chodbu a otírali se o rohožku té paní.před třemi týdny jsem použil přípravek na hubení blech vtíráním do kuže,hodně blech jsem jim odstranil,ale trus na jejich kuži je stále,i když v podstatně menším množství.vše jsem vypral,nastříkal do okolí přípravek proti blechám,nikde jsem žádné larvy ani vajíčka nenašel,ale blechy na kočkách nacházím stále,i když málo.Má s tím někdo zkušenosti,zbavit se jich jiným způsobem než jenom použitím prostředků od veterináře?mám obavy používat tyto prostředky třeba po měsíci,jak mi radili na veterině,připadají mi kočky ještě dost malé,přece jen je to chemie,kočky se pohybují pouze v bytě,po baráku již neutíkají.děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babská rada jak na kočičí blechy

Olejem

Stačí, pokud vezmete jakýkoli rostlinný olej, který doma máte, a nakapete jej na listy rostliny. Tímto postupem ucpete průduchy rostliny, která tak rychle zahyne.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Fabian.

Dobry den, prosim o radu.... Co je to za parazita na listech vavrinu? Nejaky podtyp puklice...? A jaky tedy postrik na vzrostly strom (Chorvatsko)?
Za odpoved predem dekuji.
Fabian Jiri

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vypadá to jako Trioza alacris, což je ploštice sající mízu z čeledi Triozidae, která vytváří hálky na listech vavřínu vznešeného (laurus nobilis). Nachází se v Evropě. Jak vypadá je vidět tady: www.google.com/image…
Trioza alacris způsobuje, že okraje listů ztloustnou a srolují se dolů a vytvoří světlé, podlouhlé váčky. Tyto hálky mohou v létě ubytovat dvě generace až třiceti bledězelených nymf, které jsou pokryty chmýřím z bílého vosku. Dospělci obvykle přezimují v podestýlce, ale mohou přezimovat i v hálce. Mezi druhy vavřín, které trpí tímto škůdcem, patří vavřín azorský (Laurus azorica), vavřín vznešený (Laurus nobilis), Laurus novocanariensis a Persea indica.
Co s tím dělat?
Je to svízel, protože tyhle potvory jsou chráněni voskem a kontaktní insekticid nebude dostatečně účinný, aby zneškodnil všechny tvory. Je to stejně těžké, jako u puklic, které zmiňujete.
Doporučena je ekologická léčba, při které se napadené listy nejprve omyjí draselným mýdlem, aby se očistil list od medovice vylučované hmyzem, a poté se aplikuje neemový olej k boji proti hmyzu. Kúra se opakuje týdně, dokud neuvidíte, že nákaza ustupuje.
Pokud to nepomůže, nebo chcete radikální řešení, tak pak je na řadě systémový insekticid, který si rostlina natáhne do sebe a rozprostře ho po celém svém těle. Stane se tak po určitou dobu jedovatou pro všechen hmyz, který ji saje mízu. Problém je, že se tím na dlouhou dobu znemožní použití listů při vaření.
Existují poznatky o účinku acetonu při hubení těchto škůdců. Podle nich je třeba rostlinu na 24 hodin umístit do velkého pytle na odpadky a dovnitř umístit 20 ml acetonu na 100 litrů prostoru pytle, aby se mohl přirozeně vypařit.

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Hubení klíšťat – přípravek se aplikuje formou postřiku ručními tlakovými postřikovači. Je vhodné použít hrubšího postřiku. Větší množství zajistí dokonalejší pokryvnost plochy insekticidem a tím i spolehlivější účinnost. Při postřiku se asanovaná plocha prochází dvakrát, a to ve směrech na sebe kolmých. Nejvhodnější dobou provedení zásahu je duben až červen. Při dodržení výše uvedených podmínek se omezí výskyt klíšťat o 97–100 % od doby asanace až do poloviny září téhož roku, kdy do aktivity vstupuje nová generace klíšťat.

Hubení švábů – přípravek aplikujeme jako pásový postřik kolem vstupních otvorů do místnosti (okna, dveře), okolo zdí, výlevek, lednic, mrazáků, rozvodů topení a vody. Aplikaci provádíme postřikovačem v poměru 10 ml/l vody.

Hubení štěnic – přípravkem postříkáme konstrukce nábytku, postele, naneseme i za obrazy a na jiná místa, která slouží štěnicím jako úkryt. Aplikaci provádíme postřikovačem v poměru 10 ml/l vody.

Hubení blech – přípravkem se ošetřují podlahy v celé ploše, dále místa, kde se zdržují domácí zvířata (psi, kočky). Aplikaci provádíme postřikovačem v poměru 10 ml/l vody.

Zdroj: K-Othrine účinný proti hmyzu

Horkou vodou

Dalším možným způsobem je, že polijeme plevel vřelou vodou. Zvlášť vhodné to je při likvidování plevele v těžko dostupných místech, jako jsou úzké škvíry mezi dlažbou. Tento způsob se dá i několikrát opakovat. Jedná se o úplně ekologický postup.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Octem

Účinným pomocníkem v boji s plevelem je také ocet. Stačí, když si pořídíte jakýkoliv rozprašovač, do kterého nalijete ocet, a rostliny jím postříkáte. Jedná se o jednoduchý postup, který je ale zapotřebí opakovat vícekrát. Ocet se totiž nejdříve dostane pouze na listy, ne k samotným kořenům. Opakovanou aplikací však plevel zničíte.

Zdroj: Hubení plevele v dlažbě

Lepivé desky Rebel amarillo

Žluté lepivé desky Rebel amarillo byly vyhodnoceny nezávislou vědeckou studií jako nejúčinnější zbraň tohoto typu k hubení vrtule ořechové [1].

Rebell amarillo se používá pro hubení a snížení zamoření vrtulí ořechových. Zavěšují se od poloviny června do různých výšek ve východní, jižní a západní části stromů tak, aby byly dobře viditelné. Používá se 4 až 8 pastí na jeden strom. Pro zlepšení efektivity pasti Rebell amarillo doporučujeme použít i kartu TMA. Karta TMA obsahuje různé proteinové sloučeniny, které mají atraktivní účinek na vrtule. Karta TMA se připevňuje ke spodní části Pasti Rebel amarillo, čímž se zvyšuje schopnost Pasti Rebel vrtule zachytit. Zde je vidět jaké aktuální nabídka žlutých lepivých desek proti hmyzu.

Zdroj: Vrtule ořechová postřik

Octový zábal prtoti vším

Jiné babské rady doporučují použití octa. Ocet totiž narušuje povrch vajíček - hnid, do kterých se pak lépe dostává prostředek na hubení vší. Zábal z octa na vši se udělá jednoduše tak, že se do vlasů nastříká neředěný ocet pomocí rozprašovače a ten se pak důkladně promne mezi vlasy a přikryje igelitem na 5 až 15 minut, podle vlastních pocitů. Ocet může trochu pálit, ale ne moc.

Zdroj: Přírodní prostředky na vši a hnidy


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP