Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

VITILIGO ALTERNATIVNÍ LÉČBA

OBSAH

Vitiligo – obrázky

Vitiligo proslavilo modelku, která ze své nevýhody udělala výhodu, posuďte sami jakou.

Vitiligo postihuje i naše známé osobnosti, příkladem je sportovní moderátor Robert Záruba, který má toto onemocnění. Zde můžete vidět, jak se u něj projevuje.

Vitiligo se bohužel vyskytuje i u dětí, zde můžete vidět, jak se projevuje.

Více o této problematice naleznete zde.

Zdroj: Vitiligo detoxikace – novinka

Diskuze

V diskuzi VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xarra.

Vitiligo spôsobuje parazit menom Vlasovec. Prenáša ho krv sajúci hmyz ako komár a pod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

www.jaad.org/article…
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vitiligo

Vitiligo modelka

Chantelle Brown-Young je kanadská modelka, která se jako vůbec první modelka na světě s vitiligem dostala mezi naprostou světovou špičku v tomto oboru. Zde si ji můžete prohlédnout.

Zdroj: Vitiligo

Diskuze

V diskuzi VIRONAL LÉČÍ VITILIGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra.

Já mám vitiligo.Jak Vironal léčí vitiligo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vironal léčí vitiligo

Nelicencované léky na vitiligo

Mnoho léčebných postupů používaných pro vitiligo není licencováno. „Nelicencovaný“ znamená, že výrobce léku nepožádal o licenci, aby mohl být použit k léčbě tohoto onemocnění. Lék neprošel klinickými zkouškami, aby se zjistilo, zda je účinný a bezpečný při léčbě tohoto stavu.

Lékaři mohou doporučit použití nelicencovaného léku, pokud se domnívají, že bude účinný a přínosy léčby převažují nad jakýmkoli souvisejícím rizikem. Před předepsáním nelicencovaného léku by vás lékař měl informovat, že je nelicencovaný, a probrat s vámi možná rizika a přínosy.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVNÍ LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav.

Dobrý den, maminka má zhoubný nádor na ledvině. Jedna ledvina vyoperovaná, druhá částečně vyoperovaná (zbytek ledviny nefunkční). Jedná se o grawitzův tumor, metastáze v uzlinách, cévách , svalech a zřejmě i na plicích. Nádor je označen g4- tedy nejvíce agresivní. Lékaři již nedávají žádnou naději a na vlastní riziko ji zřejmě odvezeme domů (dle lékářů zemřít). Nechceme se však vzdát bez boje proto bojujeme alternativní léčbou, které věřim více než chemoterapiím. Mamka pobírá z prášků pouze paralen na teplotu a zřejmě nějaký prášek na srdce. Dále proti problémům při dýchání dostává cca jednou za den morfín.
Chtěl jsem se zeptat na níže sepsaný jídelníček, který jsme sestavili.


Ráno – 250 ml zeleninové štávy,
Tvaroh se lněným olejem a rozemletými lněnymi semínky cca 8lžic
Aloe vera – 30ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Oběd- zásaditá potrava (zelenina)
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Odpoledne- zeleninová štáva 250ml
Večeře- zelenina/ovoce
Aloe vera 30 ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Čaj z kořene pampelišky
Případné doplňky-liposomální vitamín C, koloidní stříbro,chlorela, graviola , cordyceps
Z těchto doplňků bych vybral pouze něco, aby se vše nepřeplácalo a aby bylo tělo schopno vše strávit a vyloučit. Celkem se mi líbí graviola a vit. C. Mam ale obavy vzhledem k nefunkčnosti ledvin zda nemohou nastat nějaké problémy? Proto prosim o radu, opakuji že ledviny nefungují a mamka chodí 3x týdně na dialízu.
Dále bych chtěl poradit s léčbou chloridem cesným- tato léčba se mi zdá velmi účinná , ale myslím, že je zde nutné poradit se o dávkování,aby se to více nezhoršilo. Mamka váží cca 60kg a je jí 59let. Našel jsem toto dávkování , nevím co je z toho nejvíce důležité, nebo zda jde něco vynechat, či není li problév v ledvinách?
Denní dávkování rozložené na 3 až 4 dávky
a. CsCl (chlorid cesný) 3 – 6 gramů (viz poznámky autora 1,2,3)
b. KCl (chlorid draselný) 2 – 4 gramy
c. Vitamn C 5 – 10 gramů
d. Vitamín A 50 000 international units
e. Zn gluconate 100 – 200 miligramů
f. Organický selén 100 – 200 mikrogramů
g. Amygdalin (laetrile) Podle ošetřujícího lékaře

Mohl byste mi něco doporučit či poradit? Děkuji mnohokrát
Vladislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle popsané diagnózy se skutečně jedná o terminální fázi v životě vaší maminky. Chápu vaši snahu za každou cenu něco podniknout k prodloužení života, ale v některých situacích to bohužel nedokážeme vůbec ničím a toto je zřejmě ten případ. Váš jídelníček je dobrý. Důležité je aby vyhovoval požadavkům nofrologů, kteří dozorují dialýzu, s nimi je to třeba prodiskutovat. Také je třeba brát ohledy na chuťové požadavky vaší maminky, aby ji především jídlo chutnalo.
Připravte se na to že maminka brzi zemře a přijmněte to jako součást její další existence v nové dimenzi. Vnímejte to jako transofrmaci jejího života do nových podmínek, kde nebude tato její nemoc ani bolesti, které nyní má. Tím že zemře se vysvobodí z pozemských těžkostí a nalezne klid a odpočinek. Když toto přijmete, tak ulehčíte její odchod pro ní samotnou i pro sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativní léčba rakoviny

Piperin krém na vitiligo

Ztráta pigmentace kůže neboli vitiligo trápí až čtyři procenta populace. Tato porucha se dá údajně léčit pomocí černého pepře. Alkaloid v něm obsažený totiž pigmentaci kůže výrazně podporuje. Piperin je látka, která způsobuje pověstnou štiplavost pepře a právě díky ní se staly bobule oblíbeným a dobře známým kořením. Dosud se vitiligo léčí především kortikosteroidními krémy a radioterapií pomocí zářičů UV. Místní léčba piperinem stimuluje vyrovnaně pigmentaci kůže, takže kombinace této léčby s UV ozařováním výrazně zlepšuje pigmentaci a její výsledky jsou úspěšnější než dosavadní léčba vitiliga.

Zdroj: Piperin

Vitiligo a ochrana před sluncem

Spálení sluncem je vážné riziko, pokud máte vitiligo. Musíte chránit pokožku před sluncem a nepoužívat solária.

Když je pokožka vystavena slunečnímu záření, produkuje pigment zvaný melanin, který ji pomáhá chránit před ultrafialovým (UV) světlem. Pokud však máte vitiligo, ve vaší kůži není dostatek melaninu, takže není chráněna a nikdy si tak zvaně nezvykne na slunce.

Pokud se venku odhalíte, nebo místo s vitiligem není možné účelně zakrýt oděvem, tak vždy aplikujte opalovací krém, ideálně s ochranným slunečním faktorem (SPF) 30 nebo vyšším, abyste pokožku ochránili před spálením a dlouhodobým poškozením.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

NN je to i proti UV, na rozjaasnění a hydrataci. Takový na všechno :)

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Robert Záruba

Robert Záruba je český sportovní novinář, redaktor, komentátor a spisovatel. Mimo jiné je držitelem dvou diváckých cen TýTý z let 2003 a 2004. Robert Záruba trpí kožním onemocněním vitiligo, které je nejviditelnější kolem očí („opálené sluneční brýle“). Zde můžete vidět projevy onemocnění.

Zdroj: Vitiligo

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KatkaK.

A zabírá to? Z čeho ty skvrnky vlastně jsou?

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Fototerapie a vitiligo

Fototerapie (léčba světlem) může být použita u dětí nebo dospělých, pokud:

  • lokální léčba nefungovala;
  • vitiligo je moc rozšířené;
  • vitiligo má významný dopad na kvalitu vašeho života.

Důkazy naznačují, že fototerapie má pozitivní vliv na vitiligo, zejména v kombinaci s jinými zde uvedenými léčbami.

Během fototerapie je vaše pokožka vystavena ultrafialovému A (UVA) nebo ultrafialovému B (UVB) záření ze speciální lampy. Před tím vám může být podán lék zvaný psoralen, díky kterému je vaše pokožka citlivější na světlo. Psoralen lze užívat ústy nebo jej lze přidat do vody při koupeli.

Tento typ ošetření se někdy nazývá PUVA (psoralen a UVA světlo).

Jako každá léčba, i fototerapie má své nežádoucí účinky. Fototerapie může zvýšit riziko rakoviny kůže kvůli zvýšené expozici UVA paprskům. Riziko rakoviny kůže je nižší u UVB záření. Váš dermatolog by s vámi měl probrat rizika, než se rozhodnete pro fototerapii.

Sluneční lampy, které si můžete koupit pro domácí použití pro světelnou terapii, se nedoporučují. Nejsou tak účinné jako fototerapie, kterou dostanete v nemocnici. Lampy pro domácí opalování také nejsou nijak regulované, takže nemusí být bezpečné.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVNÍ LÉČBA ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Růžička.

Co léčba astmatu vodíkem???

Viděl jsem léčbu MLS laserem na longCOVID. Nešlo by i na astma??


Děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativní léčba astmatu

Vitiligo a Vitamín D

Pokud vaše pokožka není vystavena slunci, existuje zvýšené riziko nedostatku vitaminu D. Vitamin D je nezbytný pro udržení zdravých kostí a zubů. Sluneční záření je hlavním zdrojem vitaminu D, i když určitá forma vitaminu D se nachází také v některých potravinách, jako jsou mastné ryby.

V případě, že se důsledně chráníte před sluncem, může pak být obtížné získat dostatek vitamínu D pouze z jídla a omezeného slunečního záření. Měli byste proto zvážit užívání denního doplňku stravy obsahujícího 10 mikrogramů vitaminu D.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Poradna

V naší poradně s názvem KOLAGENOVÉ INJEKCE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Také by mě zajímalo zda hradí pojišťovna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba kolagenovými injekcemi je chápána jako alternativní metoda, která není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Pacient si cenu injekcí s kolagenem hradí sám v plné výši.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Guna injekce cena

Lokální pimekrolimus nebo takrolimus na vitiligo

Pimekrolimus a takrolimus jsou typem léků nazývaných inhibitory kalcineurinu, které se obvykle používají k léčbě ekzému.

Pimecrolimus a takrolimus nejsou licencovány pro léčbu vitiliga, ale mohou být použity k obnovení kožního pigmentu u dospělých a dětí s vitiligem.

Mohou způsobit nežádoucí účinky, jako jsou:

  • pocit pálení nebo bolesti při aplikaci na kůži;
  • zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření;
  • zarudnutí obličeje (návaly horka) a podráždění kůže, zvláště pokud pijete alkohol.

Na rozdíl od steroidů však pimekrolimus a takrolimus nezpůsobují ztenčení kůže.

V Česku je k dispozici pimekrolimus a takrolimus v těchto léčivých přípravcích:

  • pimekrolimus je v krému Elidel;
  • takrolimus je třeba nechat namíchat v lékárně

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

JE to jen na skvrnky?

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Foto bílých skvrn

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PLIC ALTERNATIVNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Polívka.

Dobrý den, nějak tento článek moc nechápu. Píšete zde, že je Breussova dieta vyloženě škodlivá pro onkologické pacienty a hned pod článkem je na ní napsán postup s nadpisem: Správně provedená protirakovinná kůra. To si trochu protiřečí, nemyslíte?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina plic alternativní léčba

Jak zastavit vitiligo

Podle statistiky lze 70 % případů vitiliga vyléčit nebo přinejmenším zastavit další rozrůstání bílých skvrn a převzít tak kontrolu nad rozvojem choroby.

Přípravek VITILEM+ byl speciálně vyvinut pro podporu při léčení takových těžkých chorob, jako je vitiligo či psoriáza. Do složení přípravku patří Lemna minor, respektive okřehek menší, který se již dávno se používá v lidové medicíně, také v čínské, a považuje se za nejsilnější prostředek v léčení vitiliga.

VITILEM+ se vyrábí v České republice. Používaný okřehek je sbírán pouze v ekologických, čistých vodojemech a prochází důkladným výběrem.

Přípravek VITILEM+ je přírodní produkt a nemá vedlejší účinky. Lze jej používat i na posílení imunity, která je důležitá při oslabení organismu.

Přípravek VITILEM+ byl schválen Ministerstvem zdravotnictví ČR a obdržel i další certifikáty v Ruské federaci i v Evropě.

Zdroj: Vitiligo detoxikace – novinka

Depigmentace vitiliga

Depigmentace může být doporučena pro dospělé, kteří mají vitiligo na více než 50% jejich těla.

Během depigmentace se na normální pokožku natírá pleťová voda, aby se vybělil zbývající pigment a aby měla stejnou barvu jako depigmentovaná (bílá) pokožka. Používá se lék na bázi hydrochinonu, který se musí aplikovat nepřetržitě, aby se zabránilo opětovnému pigmentování kůže.

Hydrochinon může způsobit nežádoucí účinky, jako jsou:

  • zarudnutí;
  • svědění;
  • štípání.

Depigmentace je obvykle trvalá a zanechává pokožku bez ochrany před sluncem. Po ukončení léčby může dojít k návratu barvy a nová barva kůže se může lišit od vaší původní barvy. Aplikace depigmentačních ošetření na jednu oblast kůže může někdy způsobit ztrátu pigmentace na kůži i na jiných neošetřovaných částech těla.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Kožní štěpy na léčbu vitiliga

Kožní štěp je chirurgický zákrok, při kterém se z nepostižené oblasti těla odebere zdravá kůže a použije se k pokrytí oblasti, kde byla kůže poškozena nebo ztracena. K léčbě vitiliga lze použít kožní štěp k překrytí bílé skvrny.

Kožní štěpy mohou být zváženy u dospělých v oblastech, které ovlivňují váš vzhled, pokud:

  • za posledních 12 měsíců se neobjevily žádné nové bílé skvrny;
  • bílé skvrny se za posledních 12 měsíců nezhoršily;
  • vitiligo nebylo spuštěno poškozením kůže, jako je těžké spálení sluncem (Koebnerova reakce).

Alternativou k transplantaci kůže může být odebrání vzorku kůže, ze které se vypreparují melanocyty a transplantují se do oblastí vitiliga.

Tyto typy ošetření jsou časově náročné, nesou s sebou riziko jizev a nejsou vhodné pro děti. Nejsou také široce dostupné a nejsou financovány z veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Zákalky ve sklivci alternativní léčba

Za slunného počasí se doporučuje nosit tmavé brýle. Na modré letní obloze, v zasněžené krajině či za jasné viditelnosti jsou totiž zákalky vidět naprosto perfektně. Na tento problém zabírají homeopatické kapky ze světlíku lékařského a tablety Protectum ginkgo.

Zdroj: Zákalky ve sklivci

Maskování kůže

Na bílé skvrny na kůži lze aplikovat maskovací krémy. Krémy jsou vyrobeny tak, aby odpovídaly vaší přirozené barvě pleti. Krém pomáhá sjednotit bílé skvrny se zbytkem pokožky, takže nejsou tak nápadné. Pro radu ohledně maskování kůže vás může praktický lékař odkázat do kosmetického salonu. Vyškolení v používání maskovacích krémů je velkou výhodou.

Maskovací krémy jsou voděodolné a lze je aplikovat kamkoli na tělo. Na těle vydrží až 4 dny a na obličeji 12 až 18 hodin. Můžete si také pořídit pleťový maskovací krém, který obsahuje opalovací krém nebo má hodnocení SPF.

Zdroj: Vitiligo nová léčba

Léčba

Onemocnění nelze uspokojivě léčit. K dispozici je léčba podpůrná, tedy podávání antioxidantů, které tlumí poškození buněk vznikajícími působky v melanocytech, a podávání betakarotenů, které stimulují pigmentaci. Jako nejúčinnější je považována léčba pomocí krémů s obsahem kortikoidů (léky tlumící imunitní děje, tedy i depigmentaci v kůži), dále pak světloléčba, což je léčba pomocí ultrafialového světla, kdy pacient dochází na pracoviště, kde je ozařován UV lampou.

Modifikací světloléčby je metoda PUVA, kdy jsou na kůži před ozařováním aplikovány psoraleny, látky zesilující účinky UV záření či balneoterapie, přičemž je léčba UV světlem podpořena léčivými koupelemi. Obvykle pacient na fototerapii dochází po dobu minimálně 3 až 12 měsíců. Pokud je tato léčba bez výsledku, nemá smysl v ní pokračovat.

Velmi málo používanou metodou je autotransplantace, to znamená přenesení vlastních pigmentových buněk (melanocytů) ze zdravých částí kůže do postižených oblastí. V případě rozsáhlého postižení se v některých státech provádí ireverzibilní (nevratná) depigmentace zbylých normálně pigmentovaných částí těla pomocí chemických látek (hydrochinonmo­nobenzyletherem). Ireverzibilní depigmentace je trvalé zbavení kůže pigmentu pomocí krému s účinnou látkou, která zničí melanocyty. Vybělení trvá 8–12 měsíců. Je důležité si uvědomit, že tento krok je nevratný a že nemocný musí být velmi účinně chráněn před slunečním zářením pomocí oděvu a krémů s vysokým ochranným faktorem. Veškerá léčba vitiliga je časově velmi náročná a je dlouhodobá. Nejčastěji se vyskytuje u dětí ve věku 9 až 12 let.

Takto vypadá onemocnění vitiligo.

Zdroj: Vitiligo


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP