Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

VOLNĚ PRODEJNÁ ANTIHISTAMINIKA

OBSAH

Volně prodejná antihistaminika

Fenistil por.gtt.sol.1x20ml

Účinná látka: Dimetinden

Charakteristika: Dimetinden je antihistaminikum, které má výrazný protialergický a protisvědivý účinek. Léková forma gelu má příjemný chladivý účinek.

Použití: K terapii alergických projevů na kůži (alergický ekzém, poštípání hmyzem), u solární dermatitidy a u popálenin 1. stupně.

Kontraindikace: Při přecitlivělosti na dimetinden. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství a v období kojení je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem.

Nežádoucí účinky: Ojediněle se může vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce.

Dávkování: Obvykle se dospělým i dětem aplikuje ve formě gelu nebo pomocí speciální kuličky (roll-on) 2–4krát denně v tenké vrstvě na postižená místa.

Patří sem například Fenistil gel, Fenistil Roll-on.

Zde můžete vidět cenu Fenistilu.

Zdroj: Antihistaminika

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie .

dobrý den. už 3 týdny mě každý večer hrozně svědí ruce víc a víc nevím jak se toho zbavit dekuji za radu Lucie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mazat, mazat a mazat. Zkuste krémy s heřmánkem, popřípadě můžete zkusit promazávat kalciovou mastí, která je volně prodejná v lékárně. Když to nepřejde, tak bude potřeba vyšetření u kožního lékaře, který určí příčinu a zvolí vhodnou léčbu.

Zdroj: diskuze Svědení rukou

Antidepresiva a antihistaminika

Antihistaminika mohou ovlivňovat některá antidepresiva (TCA, NaSSA, SARI) a některá antipsychotika či neuroleptika. Proto se vždy poraďte se svým lékařem o vhodnosti užívání.

Zdroj: Antihistaminika

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Přítel pracuje v Brně je na ubytovně.Objednal si v jednom bistru kde vaří Vietnamská komunita hamburger s masem a čínským zelím to bylo odpoledne.Večer mu natekl spodní ret.Ma to už druhý den a otok stále neklesá.Co může být příčinou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být projev alergické reakce na některou ingredienci v jídle. Nyní zbývá jen čekat, dokud se otok nevstřebá. Urychlit to můžete volně prodejnými léky na alergii (antihistaminika). Způsob užití vám řeknou v lékárně při nákupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok rtu

Venofarmaka volně prodejná

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÉ KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na suché kolem nosu je dobré použít mast Borosan. Mast Borosan je volně prodejná v lékárně. Mast Borosan je také vhodná na odřený nos od smrkání. Spotřebovává se velmi pomalu, takže na dlouho vydrží.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suché kolem nosu

Volně prodejná hnojiva

Chcete-li vytvořit co nejlepší kombinaci půdy v co nejkratším čase nebo bez zakládání vlastního kompostu, naleznete ve specializovaných prodejnách velký výběr volně prodejných schválených hnojiv. Tyto produkty obvykle obsahují krev, kostní moučku, řasy, rybí prášek a granulované kuřince, tyto složky vám poskytnou dostatečný zdroj dusíku, fosforu i draslíku a obohatí vaši zahradní zeminu. Jejich nevýhodou ale je, že za jejich snadné použití zaplatíte vyšší cenou.

Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu

Poradna

V naší poradně s názvem DYSHIDROTICKÝ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý je to ekzém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dyshidrotický ekzém?

Látky chránící cévní stěnu - venofarmaka

Rostlinné látky

  • rutin,
  • hesperidin,
  • aescin (z jírovce),
  • ženšen,
  • vilín, extrakt z listů vinné révy.

Polosyntetické látky

  • oxerutin,
  • troxerutin,
  • diosmin (modif. hesperidin).

Syntetické látky

  • dobesilan vápenatý,
  • tribenosid,
  • analgetika a antiflogistika.

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ ANTIHISTAMINIKUM MŮŽE PES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Burianová.

Jaké antihistaminikum může 10kg velký mladý pes,?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pes může stejná antihistaminika jako člověk, ale jen v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Jaké antihistaminikum může pes

Antihistaminika pro psy

Antihistaminika mají jen minimální efekt, omezují svědění u 20 % psů.

Zdroj: Co na svědění kůže u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Antihistaminika – Zyrtec

Jedním z nejvýznamnějších mediátorů, které spouštějí alergický zánět, je histamin. Ten se po vyplavení ze zásob nebo nově tvořený ze žírných buněk a bazofilních granulocytů váže na histaminové receptory na cévách, hladkých svalech a dalších tkáních a dochází ke spuštění alergického zánětu (zarudnutí, otok, svědění, eventuálně zúžení průdušek a další projevy). Antihistaminika se dovedou na tyto receptory navázat a zabránit tak histaminu v jeho působení. Tímto mechanismem se prezentují jako protizánětlivé – imunomodulační léky. Některá nová antihistaminika (cetirizin, loratadin a jejich nejnovější lékové formy levocetirizin a desloratadin) mají tyto protizánětlivé schopnosti ještě širší a působí tlumivě – protizánětlivě na některé buňky zánětu. Zyrtec patří do skupiny volně prodejných antihistaminik.

Zdroj: Lék Zyrtec

Poradna

V naší poradně s názvem COAFIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Cejthamrová.

Dobrý den,mám dotaz,jsem kojící matka,léta užívám ráno jednu tabletku Euthyroxu a měsíc teď kostičku Colafitu.Teď poslední tři dny se mi udělaly na hřbetu obou ruk i prstech nepatrné pupínky,které svědí,bolí a jsou červené.Myslíte,že by to mohla být reakce úžíváni ??děkuji Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nepatrné červené pupínky na rukách, které svědí a bolí určitě nezpůsobil Colafit. Může je způsobit lék na štítnou žlázu Euthyrox. Měla byste s tímto výsevem zajít na endokrinologii, aby se zhodnotila role léku Euthyrox. Další příčiny můžou být například gumové rukavice při úklidu. V nich se můžou ruce zapařit a taktéž se pak často vytváří tento druh vyrážky. Zkuste to mazat mastí Hydrocortison, která je volně prodejná v lékárnách. Tato mast je bezpečná i v době kojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Coafit

Antihistaminika III. generace

Jako III. generaci je někdy snaha označovat látky se selektivnějším účinkem, a tedy předpokladem pro vyšší účinnost a bezpečnost. Jde buď o aktivní enantiomery (levocetirizin), nebo o farmakologicky aktivní metabolity (desloratadin – metabolit loratadinu či fexofenadin – metabolit terfenadinu). Jsou využívány pouze pro systémovou aplikaci.

Ve srovnání s první generací mají antihistaminika druhé a třetí generace nižší závažnost vedlejších účinků.

Zdroj: Antihistaminika

Poradna

V naší poradně s názvem MYKÓZA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobrý den, poslední dobou mam problémy v třiskach. Svědění a vlhkost kolem varlat. Můžete mi poradit co s tím mohu dělat.
Dekuj

Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jsou přesně podmínky pro vznik "vlka". U toho pak nesnesitelně svědí pokožka, a když to k uspokojení poškrábete, tak to začne pálit, jako když se do toho zakousne vlk - proto také ten název. Nejlepší péče je pravidelné mytí mýdlem a dobré vysušení - nikoliv drhnutí ručníkem. Ideální je vysušit to fénem a pak hned nanést tekutý pudr nebo dětský zásyp. Do dvou dnů je to pryč. Se zásypem ale ještě pokračujte, obzvláště když se hodně potíte ve vedru nebo při zátěži. Zásyp aplikujte ráno i večer před spaním. Kdybyste již vlka měl tak použijte mast Hydrocortisone, která je volně prodejná v lékárně. Pomůže vám do jednoho nebo dvou dnů se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mykóza v tříslech

Antihistaminika II. generace

II. generace se označuje jako nesedativní antihistaminika. Jedná se o látky se selektivnějším účinkem a lepším účinnostně-bezpečnostním profilem. U mnohých zástupců je popisován i negativní vliv na expresi specifických molekul (ICAM, VCAM, Eselektin), které potencují adhezi eozinofilů k buňkám endotelu, čímž se utlumí zánětlivá reakce. Zástupci pro systémové užití jsou cetirizin, loratadin; v lokálních formách se používá azelastin, levokabastin, emedastin, epinastin a olopatadin.

Zdroj: Antihistaminika

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ PRODEJNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mráz.

Dobrý den, sháním pro kamarádku čaje bazalky posvátné, v hodnotě asi 300kč. Jestli ho máte, a jak by se to dalo předat když jsem od Jihlavy? (přijít osobně nebo poštou?)
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec pleskač prodejna

Antihistaminika a histamin

Antihistaminika jsou látky blokující účinky histaminu na receptorech. Antihistaminika lze rozdělit na dva základní typy. Jedny působí na histaminové H1-receptory a mají příznivý účinek u alergických reakcí, jako je zčervenání, pálení, svědění a otok, druhé pak působí na histaminové H2-receptory a snižují tvorbu a vylučování žaludeční kyseliny chlorovodíkové a používají se jako antiulceróza.

Antihistaminika lze podat celkově (obvykle perorálně) nebo lokálně na kůži či na sliznice. Jejich hlavním využitím je léčba alergických stavů různé lokalizace a různého původu. Jsou vhodná při alergické rýmě, zánětu spojivek (konjunktivitidě) alergického původu, různých alergických kožních reakcích nebo při potravinových alergiích.

Lokální aplikace antihistaminik v podobě mastí a gelů vede k poměrně rychlé úlevě při alergických stavech lokalizovaných na kůži nebo sliznicích. Při postiženích kůže snižuje svědění a pálení, u rýmy alergického původu snižuje nosní sekreci a u alergického zánětu spojivek snižuje jejich překrvení. Antihistaminika se používají bez konzultace s lékařem jen krátkodobě. Lokálně se obvykle aplikují po dobu 5–10 dnů u dospělých a 2–3 dny u dětí.

Mezi léky, které lze použít při alergických stavech, patří celá řada skupin účinných látek. Z volně prodejných léků jsou to především kortikosteroidy, antihistaminika a sympatomimetika. Často se některé z těchto skupin léků vzájemně kombinují v jednotlivých přípravcích s cílem docílit vyšší účinnosti a působit proti specificky lokalizovaným alergickým projevům (na kůži, na sliznici nosu, na sliznici očí).

Zdroj: Antihistaminika

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elena Pomaizlova.

Dobrý den,
ráda bych si u Vás koupila kefírovou houbu. Mám s ní výborné zkušenosti. V mládí jsem držela přísnou dietu na onemocnění ledvin, kefír výborně pomohl. Dnes potřebuji zregulovat průvodní zdravotní neduhy seniorského věku.

P.S.
Kdysi v centru Prahy ve Vodičkově ul. byla prodejna, kde se mj. tyto kultury prodávali. Teď je tam prodejna módních doplňků :-( .... Kde by se teď v Praze dala kef. houba sehnat, netuším. Nemáte náhodou tip? Jinak si ráda od Vás houbu koupím. Jen je to kapánek "přes hlavu", pravda? :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den paní Pomaizlová,
napište mi prosím na můj e-mail
radomira.r@seznam.cz

Děkuji

Zdroj: diskuze Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Inhalátor na astma bez receptu

Volně k dispozici je možné si pořídit maximálně systémová antihistaminika (Zyrtec, Xyzal, Claritine a další) či mukolytika na bázi Mucosolvanu či Vincentky, tyto však navýší vitální kapacitu plic jen minimálně a nebyly by v urgentní situaci k užitku.

Pro použití při akutní dušnosti se předepisuje bronchodilatační léčivo (Ventolin, Ecosal, Atrovent, Berodual, Berotec) od lékaře (nejlépe na podkladu vyšetření) v podobě malého praktického maximálně mobilního inhalátorku s tlakovou nádobkou s hnacím plynem a rozptýlenou účinnou látkou v podobě aerosolu (vše je samozřejmě součástí balení). Proto se doporučuje při jakýchkoliv podezřeních na stenózu respiračního traktu a nedokonalou ventilaci, vyhledat doktora medicíny a s jeho pomocí si „sprej“ opatřit.

Zdroj: Volně prodejné léky na astma

Co na svědění kůže

Svědění mohou ulevit antihistaminika či kortikoidy a důsledné promašťování kůže.

Zdroj: Svědění po léčbě

Léčba

Léčba je symptomatická, podávají se lokální antihistaminika, steroidy a podobně.

Zdroj: Cerkariální dermatitida

Venofarmaka

Venofarmaka jsou látky, které podle jejich výrobců chrání cévní stěnu a pomáhají zlepšit její funkci. Jejich působení zatím u žádného z nich nebylo řádně objasněno a ani klinicky prokázáno, s výjimkou nespecifických analgetik a látek tišících zánět. To ale neznamená, že jsou nutně neúčinné. Hypotetické mechanismy účinku jdou od vlivu na cévní a lymfatický systém, přes protizánětlívý vliv, antitrombotický účinek, vliv na hladké svaly a pojivo cévní stěny až k vlivu na genovou expresi: například syntézu lamininů (tribenosid) nebo expresi cykloxygenázy (ženšen). Mohou být přírodního, polosyntetického i syntetického původu. Často se jedná o rostlinné flavonoidy, jejich glykosidy, nebo saponiny. Jejich účinek byl kdysi vysvětlován antioxidačním působením, což je však nepřípustným zjednodušením. Účinnost proteolytických enzymů (třeba propagovaný Wobenzym) nebyla klinicky nikdy prokázána.

Používají se především při zánětu žil (akutní tromboflebitidě), varixech (křečových žilách) a hemoroidech.[1]

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Antibiotika bez předpisu v zahraničí

Některá antibiotika lze volně zakoupit v lékárnách ve Velké Británii, Španělsku, v Egyptě a Jižní Americe. Ceny jsou podobné jako u nás bez přispění pojišťovny. V některých zemích, jako je třeba Mexiko, se dají antibiotika koupit zcela volně.

Zdroj: Volně dostupná antibiotika

Použití antihistaminik u psa

Jejich úkolem je snížit až potlačit uvolňování histaminu v případech, kdy je toto uvolňování nepřirozené, nežádoucí a přehnané.

Antihistaminika jsou látky blokující účinky histaminu na receptorech. Antihistaminika lze rozdělit na tři základní typy. Jedny působí na takzvané histaminové H1-receptory a mají příznivý účinek u alergických reakcí, jako je zčervenání, pálení, svědění a otok, druhé pak působí na takzvané histaminové H2-receptory a snižují tvorbu a vylučování žaludeční kyseliny chlorovodíkové a používají se jako antiulceróza. Třetí pak působí na takzvané histaminové H3-receptory, které se nacházejí v centrálním nervovém systému, po jejich aktivaci zde dochází ke snížení uvolňování látek podílejících se na přenosu informací.

Antihistaminika lze podávat celkově (obvykle perorálně) nebo lokálně na kůži či na sliznice. Jejich hlavním využitím je léčba alergických stavů různé lokalizace a různého původu. Jsou vhodná při alergické rýmě, zánětu spojivek (konjunktivitidě) alergického původu, různých alergických kožních reakcích nebo při potravinových alergiích.

Lokální aplikace antihistaminik vede k poměrně rychlé úlevě při alergických stavech lokalizovaných na kůži nebo sliznicích. Při postiženích kůže snižuje svědění a pálení, u rýmy alergického původu snižuje nosní sekreci a u alergického zánětu spojivek snižuje jejich překrvení. Antihistaminika se používají bez konzultace s lékařem jen krátkodobě. Lokálně se obvykle aplikují po dobu 3–10 dnů.

Zdroj: Antihistaminika pro psy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP