Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

VOLNĚ PRODEJNÁ MAST S KORTIKOIDY

OBSAH

Bezpečnost kortikoidů

Ještě malá odbočka ohledně té kortikoidní masti, protože zde panuje taková utkvělá představa, že kortikoidy jsou obecně škodlivé a měli bychom se jim vyhýbat. Každý lék se musí použit v pravou chvíli, zbytečně nebo nadbytečně je používat, je určitě špatné. V tomto případě, kdy je opravdu bodnutí hmyzem nepříjemné, je tam otok a zarudnutí a namažeme si to jenom párkrát za týden, tak jsou kortikoidy obsažené v masti naprosto neškodlivé. Pravidelné a dlouhodobé užívání kortikoidů je možné jen po poradě s lékařem, protože kortikoidy škodí jen při dlouhodobém a pravidelném užívání.

V lékárně je k dispozici volně prodejná mast s kortikoidy Hydrocortison. Tady se můžete podívat jak vypadá a kolik stojí: mast s kortikoidy bez receptu cena.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÉ KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na suché kolem nosu je dobré použít mast Borosan. Mast Borosan je volně prodejná v lékárně. Mast Borosan je také vhodná na odřený nos od smrkání. Spotřebovává se velmi pomalu, takže na dlouho vydrží.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suché kolem nosu

Co jsou kortikoidy

Kortikoidy v lécích jsou uměle vyrobené chemické látky. Jedině v našem těle lze nalézt přírodní kortikoidy. Přírodní kortikoidy produkuje jen kůra lidských nadledvinek a nazývají se kortikosteroidy. V žádné z bylin, kromě brambor nelze přírodní kortikoidy nalézt. V domácích podmínkách ale není možné vyrobit si domácí mast s domácími kortikoidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie .

dobrý den. už 3 týdny mě každý večer hrozně svědí ruce víc a víc nevím jak se toho zbavit dekuji za radu Lucie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mazat, mazat a mazat. Zkuste krémy s heřmánkem, popřípadě můžete zkusit promazávat kalciovou mastí, která je volně prodejná v lékárně. Když to nepřejde, tak bude potřeba vyšetření u kožního lékaře, který určí příčinu a zvolí vhodnou léčbu.

Zdroj: diskuze Svědení rukou

Venofarmaka volně prodejná

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE NA NÁRTECH A NOHOU, V LÉTĚ ZHORŠENÍ POTÍŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Havlíčková.

Dobrý den. Po 50. roce věku hlavně v letním období trpím svědivými ataky hlavně na nártech nohou, lehce na nártech rukou. Kožní lékař předepisuje kortikoidy, které zmírňují projevy boláčků poškrábané kůže. Praktický lékař nasadil léky na žilní nedostatečnost. Nepocítila jsem změnu k lepšímu.
Dočetla jsem se na netu, že příčinou může být i jaterní nedostatečnost nebo další příčiny.... Jak si mohu sama pomoci?
Děkuji za odpověď , kdo má nějakou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Používejte dále předepsanou mast s kortikoidy a přidejte k tomu lék Claritine tablety, který utlumí svědění a pomůže předejít opakování svědivých ataků. Claritine užívejte vždy od jara jako prevenci. Lék je volně prodejný v lékárnách a je možné ho užívat dlouhodobě. Také si nechte průběžně měřit hladinu krevního cukru, pro vyloučení diabetu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže na nártech a nohou, v létě zhoršení potíží

Mast s kortikoidy

U zevního použití kortikoidů nedochází k systémovému vstřebávání léků, takže konzumace alkoholu v minimálním množství je tolerována, i když se jedná o zátěž organismu obecně a alkohol může zhoršit kožní projevy onemocnění.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem COAFIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Cejthamrová.

Dobrý den,mám dotaz,jsem kojící matka,léta užívám ráno jednu tabletku Euthyroxu a měsíc teď kostičku Colafitu.Teď poslední tři dny se mi udělaly na hřbetu obou ruk i prstech nepatrné pupínky,které svědí,bolí a jsou červené.Myslíte,že by to mohla být reakce úžíváni ??děkuji Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nepatrné červené pupínky na rukách, které svědí a bolí určitě nezpůsobil Colafit. Může je způsobit lék na štítnou žlázu Euthyrox. Měla byste s tímto výsevem zajít na endokrinologii, aby se zhodnotila role léku Euthyrox. Další příčiny můžou být například gumové rukavice při úklidu. V nich se můžou ruce zapařit a taktéž se pak často vytváří tento druh vyrážky. Zkuste to mazat mastí Hydrocortison, která je volně prodejná v lékárnách. Tato mast je bezpečná i v době kojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Coafit

Kortikoidy a alkohol

Léčba kortikoidy představuje pro organismus velkou zátěž, z tohoto důvodu se konzumace alkoholu nedoporučuje.

Zdroj: Kortikoidy a oči

Poradna

V naší poradně s názvem SIRNÁ MASTKOUPIM MAST FLUCINAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Na pravej ruke sa mi od umývania riadu vyhodili škvrny ktoré mi mokvaju a svrbia.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z volně prodejných léku můžete použít mast Hydrocortizon a Kalciovou mast. Jistější řešení bude návštěva kožního lékaře, který vyrážku vyšetří a zvolí nejlepší způsob léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koupím mast flucinar

Infuze s kortikoidy

To samé jako u injekce s kortikoidy platí i u infuze. Jedná se o život ohrožující stav, a tudíž by požití alkoholu mohlo mít fatální následky.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem SIRNÁ MASŤ. FLUCINAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Prosím Vás potrebujem masť flucinar táto masticka mi pomoze. Ja som to už raz mala a tie masticky čo mi predpisala2 kozna lekárka mi nepomohli.
Veľmi pekne vás prosím. Chcem si kúpiť masticky Flucinar
DAKUJEM.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mast Flucinar nelze volně koupit. Mast Flucinar je k dostání pouze na lékařský předpis. Domluvte se se svým lékařem a získejte od něj předpis. Pak tuto mast dostanete v kterékoliv lekárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koupím mast flucinar

Účinky kortikoidů

Kortikoidy se používají hlavně k léčbě alergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou a nebo i při dýchacích obtížích, například při léčení nemoci astma bronchiale.

Pojem kortikoidy se někdy nesprávně používá pro označení kortikosteroidů.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Poradna

V naší poradně s názvem MYKÓZA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobrý den, poslední dobou mam problémy v třiskach. Svědění a vlhkost kolem varlat. Můžete mi poradit co s tím mohu dělat.
Dekuj

Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jsou přesně podmínky pro vznik "vlka". U toho pak nesnesitelně svědí pokožka, a když to k uspokojení poškrábete, tak to začne pálit, jako když se do toho zakousne vlk - proto také ten název. Nejlepší péče je pravidelné mytí mýdlem a dobré vysušení - nikoliv drhnutí ručníkem. Ideální je vysušit to fénem a pak hned nanést tekutý pudr nebo dětský zásyp. Do dvou dnů je to pryč. Se zásypem ale ještě pokračujte, obzvláště když se hodně potíte ve vedru nebo při zátěži. Zásyp aplikujte ráno i večer před spaním. Kdybyste již vlka měl tak použijte mast Hydrocortisone, která je volně prodejná v lékárně. Pomůže vám do jednoho nebo dvou dnů se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mykóza v tříslech

Volně prodejná hnojiva

Chcete-li vytvořit co nejlepší kombinaci půdy v co nejkratším čase nebo bez zakládání vlastního kompostu, naleznete ve specializovaných prodejnách velký výběr volně prodejných schválených hnojiv. Tyto produkty obvykle obsahují krev, kostní moučku, řasy, rybí prášek a granulované kuřince, tyto složky vám poskytnou dostatečný zdroj dusíku, fosforu i draslíku a obohatí vaši zahradní zeminu. Jejich nevýhodou ale je, že za jejich snadné použití zaplatíte vyšší cenou.

Zdroj: Nejlepší substrát pro zeleninovou zahradu

Poradna

V naší poradně s názvem DYSHIDROTICKÝ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý je to ekzém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dyshidrotický ekzém?

Látky chránící cévní stěnu - venofarmaka

Rostlinné látky

  • rutin,
  • hesperidin,
  • aescin (z jírovce),
  • ženšen,
  • vilín, extrakt z listů vinné révy.

Polosyntetické látky

  • oxerutin,
  • troxerutin,
  • diosmin (modif. hesperidin).

Syntetické látky

  • dobesilan vápenatý,
  • tribenosid,
  • analgetika a antiflogistika.

Zdroj: Venofarmaka volně prodejná

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKUM FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Nevíte prosím, pod jakým názvem se dá objednat Framykoin na zahraničních internetových obchodech?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Framykoin obsahuje v 10 gramech masti dvě účinné látky:
- bacitracinum zincicum 2500 m. j.
- neomycini sulfas 52 mg (což odpovídá neomycinum 1000 m. j./33 mg).
Obě účinné látky jsou antibiotika. S Framykoinem byly v poslední době problémy s jeho dostupností v lékárnách. Pro udržení dostupnosti tohoto léčiva lékárníci umožnili přípravu masti přímo v lékárně smícháním těchto dvou antibiotik, ale musí to být na receptu napsáno - rozpis magistraliter. Takže pokud chcete dostat Framykoin nebo jeho ekvivalent, dohodněte se svým lékařem na předpisu. Je to nejjednodušší způsob k získání tohoto léčiva. Další řešení je objednat si podobnou mast ze zahraničí. Ve Spojených státech je volně prodejná mast Neosporin, která obsahuje také tato dvě antibiotika, jako Framykoin, a navíc ještě třetí antibiotikum s názvem Polymyxin B. Je možné ji objednat na internetu na této adrese:
www.amazon.com/s?k=n… Zásilka půjde z USA, takže musíte počítat s vyšší cenou za poštovné a platbou předem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotikum Framykoin

Mast s kortikoidy

Při aplikaci kortikoidů na kůži v podobě mastí platí, že jsou vstřebávány více. V žádném případě si neměňte dávkování kortikoidů. Vždy důvěřujte lékaři, protože nikdy nevíte, v jaké míře různé kortikoidní molekuly působí. Pokud se u vás objeví zvlášť závažné nežádoucí účinky při používání kortikoidů, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře. Ten odborně posoudí váš stav a v případě potřeby dávkování upraví. Kortikoidní léky mají výrazné účinky a pomáhají často tam, kde jiná léčba selhává. Bez nich se proto často neobejdeme, ale měli bychom znát i jejich nežádoucí účinky.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

je možné koupit antibiotika bez lékařského předpisu nebo který lékař mi je může předepsat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Antibiotika jinak než na předpis koupit nejdou. Předepsat je může kterýkoli doktor, i praktický lékař. Na svědění penisu zpravidla antibiotika nepomůžou. Na to se předepisuje mast s kortikoidy, která nepříjemné svědění rychle odstraní. Doporučuji nestydět se a zajít ke kožnímu lékaři, nežli se snažit o samoléčbu ATB.

Zdroj: diskuze Svědění penisu

Kortikoidy, co to je?

Kortikoidy jsou syntetické látky s vystupňovaným protizánětlivým účinkem a jsou v medicíně používány již několik desítek let. Kortikosteroidy působí po celkovém podání (například ústy či formou injekce) nebo po podání lokálním, a to buď na sliznici, nebo na kůži (kortikosteroidní dermatologika). Když se kortikoidy aplikují na nosní sliznici, tak mají výrazný protizánětlivý účinek, snižují překrvení a vedou ke snížení sekrece. U neinfekčních onemocnění, například u alergické rýmy, kortikoidy mají účinek nejen léčebný, ale při včasném podání též účinek preventivní.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Cena

Višněvského balzám je ve většině případů dostupný v kamenných lékárnách. Například lékárna Dr. Max jej má volně prodejný. Cena se pohybuje okolo 140 Kč.

Zdroj: Višněvského mast

Kdy je lepší injekce

S lokálními kortikoidy není takový problém jako s celkově podávanými (tabletami či nitrožilní aplikací). Problém bývá s vysazováním léku, kortikoidy si tvoří tělo v nadlevinách, a jakmile začnou být podávány „zvenku“ (tablety, nitrožilní aplikace), tělo vlastní výrobu kortikoidů utlumí a chvíli pak trvá, než ji po vysazení zase nastartuje. Proto když se podávají kortikoidy dlouhodobě, musí se vysazovat postupně, ne ukončit léčbu ráz na ráz ze dne na den.

Kortikoidy jsou takzvané stresové hormony, jako léčiva mají celkem široké spektrum použití, ale v zásadě se podávají především při alergiích a autoimunitních chorobách, tlumí imunitu a imunitní reakce. A to je obvykle důvod jejich podávání – u alergií je potřeba tlumit reakci organismu na alergen, u autoimunitních onemocnění se pak potlačují projevy. Takže v podstatě příčinu problémů přímo neřeší, jen korigují reakci těla.

S kortikoidy je to složitější, umějí být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Nicméně u krátkodobého lokálního podávání ve formě masti se jejich nežádoucích účinků nemusíte bát, ale také není vhodné kortikoidovou mast používat jako lék první volby.

Injekce jsou podávány v akutních případech nebo dle indikace lékaře, a to individuálně. Krátkodobě často zabrání rozšíření problému a velmi rychle zabírají. Pokud používáte kortikoidovou mast, tak ji na svého psího miláčka aplikujte v rukavicích.

Zdroj: Prednison pro psa

Kortikoidy a alkohol

Velmi střídmá konzumace alkoholu by při užívání tablet léku Prednison či Medrol neměla vadit. Ale alkohol se při užívání kortikoidů obecně nedoporučuje. Není vhodné během léčby pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Mělo by platit:

  • Kortikosteroidy jsou hormony z kůry nadledvinek a jsou to přírodní látky.
  • Kortikoidy jsou synteticky (uměle) připravené látky se stejnou strukturou, jako kortikosteroidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP