Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

VYBĚLENÍ BĚLMA

OBSAH

Chirurgické vybělení bělma

Bílá část oka je pokryta tenkou membránou. Tato membrána je místem, kde se nacházejí červené žilky. Chirurgické vybělení bělma zahrnuje odstranění membrány v konkrétním místě. Chirurgické odstranění membrány bývá správnou volbou pro léčbu červených očí. Při této operaci se používají anestetika, je tedy bezbolestná. Samotná operace trvá 15 až 20 minut. Po zákroku se používá speciální prostředek, který napomáhá oku ve znovuobnovení membrány.

Podstoupit tuto operaci může téměř kdokoliv, ale musí mít v dobrém stavu povrchové cévy očí. Operaci nemohou podstoupit pacienti se žloutenkou, glaukomem, infekcí a zánětlivým onemocněním oka, revmatoidní artritidou, chudokrevností nebo pacienti s tenkým očním bělmem.

Stejně jako u každé operace i zde jsou určitá rizika. Pacientům jsou po operaci nasazeny antibiotické oční kapky, aby se zabránilo infekci. Zároveň se během procesu hojení může objevit zbarvení oka. K tomuto stavu dochází kvůli zvýšenému výskytu cév nebo jejich zvětšení.

Červené žilky v očích jsou nežádoucí, i když nejsou závažným zdravotním problémem. Jejich odstranění je spíše kosmetickou úpravou. Chirurgické vybělení způsobuje mladší a jasnější vzhled. Jde o bezpečný zákrok, který neovlivní zrak. Rizika jsou mírná, operace je bezbolestná a následná péče je minimální. Pokud opravdu toužíte mít bílé a světlé oči, chirurgické bělení očí může být pro vás ideálním řešením.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVALD :P se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Zdravím,prosím a kde se to dá udělat? To vybělení bělma? :O zní to zajímavě a lákavě..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chirurgické bělení bělma se zatím v ČR neprovádí, protože není schválen postup bělení. Normálně se tento postup používá ve Spojených státech, kde je mnoho soukromých ordinací s touto nabídkou. Tato metoda bělení není zcela bez rizika. Při chirurgickém bělení očního bělma se používají silné chemikálie a objevují se zprávy o komplikacích po operaci. Tyto komplikace s hojením již vedly k úplnému rozleptání bulvy a následné destrukci oka. Pro příklad výsledku když se to povede je zde odkaz na operační centrum v USA: www.eyesbyklein.com/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvald :P

Kdy dochází k vyšetření?

  • při příznacích jaterního poškození: žloutenka (zežloutnutí kůže a bělma), tmavě hnědá moč, nevolnost, zvracení, zvětšení břicha tekutinou, váhový úbytek, svědění kůže, bolesti břicha, pobolívání v pravém podžebří, chřipkové příznaky, kloubní či kožní příznaky
  • při podezření na alkoholismus
  • u léčených alkoholiků ke sledování dodržování abstinence

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Diskuze

V diskuzi CHIRURGICKÉ VYBĚLENÍ BĚLMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Prosím o radu.. Kde se provádí tento zákrok? Na koho se obrátit? Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chirurgické vybělení bělma

Jak mít bílé bělmo

Barva očního bělma je dána geneticky, tedy je to něco, co jsme zdědili po předcích. Tmavší bělmo většinou mívají tmavovlasé typy lidí a žádné „vybělení“ není možné.

Bylinkáři radí z hrsti slupek od brambor uvařit čaj.

Ingredience: 1 hrst slupek, 2 dl vody

Postup: Vše vařit 2 minuty. Chutná-li tento čaj, jsou játra nemocná, až přestane čaj chutnat, je po nemoci.

Zdroj: Žluté bělmo očí

Poradna

V naší poradně s názvem KOSMETYKA UPLNE VYBELENI PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga .

mam zajem o vas pridukt na vybeleni pleti jak si je mam objednat. dekuji P horvathova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bělící krémy se dají objednat tady: www.krasa.cz/pigment…

Zdroj: diskuze Kosmetyka uplne vybeleni pleti

Co dělat, když mám žluté bělmo

Pokud si všimnete žlutého bělma, a to při pohledu do stran, vzhůru nebo nahoru, vždy je dobré navštívit lékaře, který vás pošle na doplňující vyšetření, aby se vyjasnila příčina žloutenky. Samotné zežloutnutí bělma neznamená ještě nic určitého, proto ani nepodnikejte žádné kroky v samoléčbě.

Zdroj: Žluté bělmo očí

Kalciová mast na pigmentové skvrny

Dle výrobce kalciové masti nejsou uvedeny léčebné účinky na vybělení pigmentových skvrn.

Zdroj: Kalciová mast

Kde bolí žlučník

Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Diskuze

V diskuzi KRÉMY NA BĚLENÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrá den, chci se zeptat jestli je to opravdu odzkoušené a zda zuby něco neutrpí jako třeba drolení, vypadávání atd pří častém bělení, a za jak dlouho uvidím výsledky ? uvidím je opravdu hned po vybělení ? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krémy na bělení kůže

Zažloutlé bělmo ve stáří

Pokud máte zažloutlé bělmo, preventivně byste měli absolvovat jaterní krevní testy. Existují i jiná onemocnění a poruchy jaterních funkcí, které mohou toto způsobit, než jen všeobecně známá žloutenka. Na druhou stranu je třeba podotknout, že někteří jedinci mají bělmo přirozeně žlutavější (častější je to například u některých etnik).

Pokud se vyskytnou žluté skvrny, a nikoliv zežloutnutí celého bělma, je to buď signál delšího působení slunečních paprsků, na které oči reagují, nebo je to varování před možnou poruchou metabolismu cholesterolu. Žluté zbarvení bělma odhalíte a uvidíte zejména pod víčky. Důvodem je prostý fakt, že bilirubin se na světle rozpadá, a proto na první pohled viditelné části bělma nemusí být tolik žluté. Vždy záleží na množství bilirubinu v krvi.

Zdroj: Žluté bělmo očí

Diskuze

V diskuzi JAKÉ MÁTE ZKUŠENOSTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s přípravkem White Pearls, a také by mne zajímalo, jak moc jste zuby měli zažloutlé? Jelikož já mám velice ŽLUTÉ ZUBY a už mě nebaví, když se mi každý směje ( za to já se ani smát nemůžu) ... Moc mne to mrzí, protože např. na fotkách se všichni smějí dokořán, ale já se jen tak pousmívám ... Jinak dík za info. :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zaneta.

Ahojky Karol,

White pearls je vyborny prostredek na vybeleni zubuJja sama ho pouzivam pravidelne 3x do roka a vzdy je vysledek vyborny.Je dobre ho pouzivat tyden i vice v kuse aby byl vysledek viditelny.Ja mela zuby velmi zazloutle a nyni jsou tak o 4-6 stupne belejsi,kazdy mi chvali barvu. Sice te budou zuby po oplikaci bolet ale po dvou dnech te to prejde.Ma kamaradka byla nedavno na vybeleni u lekare a nema takovy efekt jako ja:) takze to urcite vyzkousej.

S pozdravem
Zanet

Zdroj: diskuze Jaké máte zkušenosti?

Příznaky spojené se světlou stolicí

Pokud je acholická stolice doprovázena žlutým zbarvením očního bělma nebo tmavou močí, vyhledejte lékařskou pomoc, s vysokou pravděpodobností se jedná o příznaky žloutenky.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÉ ŽILKY A ČERVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr blažek.

Dobrý den,mohu to mít ze sváření kovu.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano,při sváření kovů vzniká celé spektrum silného záření, které může oči takto poranit. Nejlepší léčba teď je chránit oči před ostrým světlem a nechat to přirozeně zahojit. Hojení trvá asi týden. Nejdříve odezní otok a pak i to zčervenání bělma. Příště používejte při sváření tlumící ochranné sklo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a červené oči

Dieta na vyčištění bělma

Omezte příjem rafinovaných cukrů a sacharidů. Když začnete do svého jídelníčku přidávat více čerstvé zeleniny a ovoce, začnete postupně snižovat množství rafinovaného cukru a sacharidů ve stravě. To vám pomůže s detoxikací vašich jater. Také snížení množství nezdravého jídla vám pomůže s dobrým spánkovým režimem, pokud se potýkáte se špatným spánkem v noci.

Zdroj: Jak vyčistit bělmo

Diskuze

V diskuzi PIGMENTACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Janíková.

Jediná pomoc při odstraňování, vybělení různých pigmentových skvrnek je gel od Biodermy White Objective. Já jej používám již několik let...a už budu muset stále......přírodní bělení nedoporučuji nikomu, nepomáhá a ještě hrozí poškození pleti. Je také dobrý chemický peeling, také jsem vyzkoušela....je potřeba si připravit finanční prostředky.... Nejlepší ze všeho je se s pihami a skvrnkami smířit......a preventivně se chránit.....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pigmentace

Bělení zubů Zoom

Profesionální bělicí systém Zoom je bělicí systém prováděný v ordinacích a představuje vědecký, vylepšený, patentovaný systém bělení zubů. Je bezpečný, efektivní a rychlý! Za pouhých 45 minut dojde k dramatickému vybělení vašeho chrupu.

Příčiny způsobující zbarvení zubů: věk a konzumace substancí, které obsahují pigmenty (káva, čaj, tabák a tak dále), užívání tetracyklinu a některých antibiotik.

Zoom je bělicí proces, který odstraňuje pigment a zbarvení skloviny a dentinu. Bělicí látka má vliv jen na zubní tkáň. Bělení je určeno téměř pro každého a je nejbezpečnější dentální kosmetickou procedurou. Pro zachování nejvyšší bělosti doporučujeme používání dentální nitě, čištění kartáčkem dvakrát denně a občasné použití Zoom Weekender nebo Nite White & Day White Gelu.

Zdroj: Bělení zubů

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ KONEČÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EMkeee.

Dobrý den, doufám, že svým dotazem nikoho nepohorším. Již dlouho plánuji ambulantní vybělení konečníku. Tento zákrok ale provádí pouze jedna klinika v české republice a tu mám poměrně z ruky. Speciální bělící prostředky pro tento účel nemohu na českém trhu najít.. Myslíte tedy, že nebude zdravotně závadné zkusit aplikovat přípravek Medik8 White Balance na citlivou anální oblast?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Ahoj,chtela jsem se jenom zeptat,jestli sis objednala Medik8 White Balance na citlivou anální oblast,a jestli ti pomohl,budu rada kdyz mi napises at vim jestli si ho mam koupit a nebo ne diky moc :)

Zdroj: diskuze Bělení konečíku

Žloutenka

Žluté skvrny v obličeji neboli žloutenka kůže poukazuje na těžší nemoci jater, slinivky ale i nemoci žlučníku a žlučových cest. Nejmarkantněji se to projevuje u infekční žloutenky, kdy žluč nemůže volně odtékat do dvanáctníku a přechází do krevního oběhu. Obvykle jsou nažloutlá zároveň i bělma očí. Při jakémkoliv náznaku zažloutnutí pokožky byste se měli vyhýbat masu a nadměrnému solení a spíše konzumovat zeleninu. Vhodné je také zahájit efektivní detoxikaci - odjedování těla například užíváním zelené bio řasy chlorella -> www.zdravi-lecba.cz/ch...

Zdroj: Žluté skvrny v obličeji

Bílé bělmo pomocí domácích prostředků

V extrémních případech spojených s náhlou změnou barvy očního bělma, je nejlepší obrátit se na optika nebo lékaře.

Tyto jednoduché domácí prostředky pomohou k vyčištění bělma:

Čajové sáčky

Jednoduše ponořte 2 sáčky zeleného nebo černého čaje do hrnku horké vody na 5 minut, vyjměte čajové sáčky, vymačkejte přebytečnou vodu a dejte je do lednice asi na 10 minut nebo trochu déle. Vychlazené čajové sáčky přiložte na zavřené oči a nechte 5 minut působit.

Okurka

Nakrájejte pár silných plátků okurky a dejte je na 15 až 20 minut do lednice. Poté chlazené plátky položte na zavřená víčka, dokud se nezahřejí. Poté vypláchněte oči vodou.

Dostatek ovoce a zeleniny

Oranžové a žluté ovoce a zelenina, jako je mrkev, dýně, citrony a pomeranče, obsahují vitamíny a antioxidanty, které vám pomohou udržet oči bílé. Jíst zelené, listové potraviny, jako je špenát a kapusta, má také pozitivní vliv na zdraví vašich očí.

Dostatek spánku

Důrazně se doporučuje, abyste si dopřáli alespoň 7 až 8 hodin spánku každou noc, protože dostatek spánku každou noc zajistí, že vaše tělo bude odpočaté a v důsledku toho budou i vaše oči odpočaté a budou obnoveny do své přirozené bílé barvy.

Zdroj: Jak vyčistit bělmo

Jak fungují oční kapky Visine

Tetrahydrozolin hydrochlorid je účinnou látkou očních kapek Visine. Při podráždění očí tato účinná látka v kapkách Visine způsobí, že začervenání očí omezí tím, že stahuje cévy, takže oko se rychle zpět jakoby vybělí. Tohoto efektu s oblibou užívají kuřáci konopí, protože jak známo, hlavním vizuálním znakem intoxikace látkou THC, kterou obsahuje marihuana, je právě rozšíření cévek v očích, které způsobí zakalení jejich bělma do červena. Oční kapky Visine tento efekt zčervenání očí dokážou okamžitě odstranit. Jenže ne napořád, neboť jak se časem a praxí ukazuje, tak oční kapky Visine po dlouhodobém užívání naopak červenání očí trvale zhoršují.

Zdroj: Oční kapky Visine při léčbě červených očí

Itakem vedlejší účinky

Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek vedlejší účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Vedlejší účinky se nejčastěji objevují v prvním nebo druhém týdnu léčby a obvykle jsou při pokračování léčby méně závažné a méně časté. Pokud se u vás vyskytnou následující nežádoucí účinky, navštivte ihned svého lékaře nebo nejbližší nemocnici: obtížné močení, křeče (záchvaty), žluté zabarvení kůže a bělma očí, které může být známkou poruchy funkce jater/zánětu jater, rychlý, nepravidelný srdeční tep a mdloby, které mohou být příznaky život ohrožujícího stavu známého jako torsade de pointes. Během prvních týdnů léčby se u vás mohou projevit příznaky, jako je neklid, neschopnost sedět nebo stát v klidu, sebevražedné myšlenky a zhoršení vaší deprese nebo úzkostné poruchy. Pokud se u vás toto projeví, sdělte to ihned svému lékaři.

Zdroj: Lék Itakem

Bělení zubů jedlou sodou

Soda má mírně abrazivní mechanický účinek při tření o zuby a zároveň působí také chemicky, protože reaguje se zubním kamenem, čímž jej rozpouští. Velkým přínosem je, že pomáhá také neutralizovat bakterie a tímto způsobem vlastně bělení zubů léčí špatný dech.

Vybělení zubů můžeme vidět okamžitě a je bezbolestné. Navíc soda napomáhá odstranění zubního kamene. Ovšem je třeba se vyhnout agresivnímu tření dásní, které mohou být podrážděny mechanickým účinkem sody.

Použití jedlé sody k bělení

Nejšetrnějším způsobem je kúra na jeden měsíc dvakrát ročně, přičemž sodu aplikujeme jen jednou nebo dvakrát týdně, abychom se vyhnuli možnému poškození skloviny zubů, protože soda má silný abrazivní účinek při užívání v dlouhodobém horizontu.

Mokrý kartáček namočíme do práškové jedlé sody, přičemž pokryjeme zcela štětiny kartáčku shora, a takto si vyčistíme zuby. Sodu lze rovněž nasypat na zubní pastu a touto směsí si vyčistit zuby. Smíchání sody se zubní pastou zmírňuje slanou chuť sody, ale zvyšuje brusný účinek.

Jiná forma použití je rozpustit sodu do vody, a to tak, že přidáme lžíci jedlé sody do sklenice s polovinou vody, rozmícháme a vyplachujeme tímto roztokem ústa. Tím sice příliš zuby nevybělíme, ale zato získáme domácí ústní vodu, která neutralizuje bakterie v ústech.

Zdroj: Bělení zubů

Pterygium oka

Pterygium oka je degenerace spojivky spolu s rohovkou. Tento stav se projevuje tak, že spojivka přerůstá z bělma na rohovku. Postiženými jsou zejména lidé vystavení dlouhodobě nepříznivým vlivům, jako je písek, prach nebo vítr. Název pterygium pochází z řeckého výrazu netopýr, jelikož svým tvarem tohoto živočicha připomíná. Někdy dochází k záměně s onemocněním „pseudopterygium“. Pseudopterygium je bujení novotvořených cév do povrchových částí poškozené rohovky. Jedná se o poúrazovou jizevnatou adhezi mezi sklérou, spojivkou a rohovkou. Vzniká na podkladě poškození oka termicky, chemicky či mechanicky. Terapie je chirurgická. Na rozdíl od pterygia se může vyskytnout v kterémkoli místě.

Léčba

Léčba je chirurgická a provádí se ambulantně. Zákrok není příliš rozsáhlý.

Operace

Operace se provádí ambulantně a jde o prostou excizi s přenosem lamely spojivky/rohovky. Využívá se při tom fotoablace až po lamelární keratoplastiku a lokální aplikaci mitomycinu u těžkých recidivujících případů.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá pterygium oka.

Zdroj: Výrůstek na bělmu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP