Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

VÝROBA JABLEČNÉHO OCTA

OBSAH

Výhody domácího jablečného octa, jeho výroba

Jablečný ocet obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje pokožku, srdce a cévy, dále vlákninu s pektinem, který pomáhá snižovat cholesterol. Také obsahuje vápník, který je důležitý pro tvorbu kostí a zubů. Dalšími látkami obsaženými v jablečném octu jsou i beta-karoten a hořčík. Beta-karoten je důležitý pro boj s volnými radikály a hořčík podporuje látkovou výměnu.

Výroba jablečného octa – první recept

Umyjeme kilo jablek, nastrouháme i se slupkou a jádřincem, vložíme do skleněné nádoby a zalijeme vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Orientačně bude potřeba asi 3 litry vody na jeden kilogram jablek. Poté přiklopíme víčkem a nechám týden na teplém místě. Dvakrát za den je nutno dobře promíchat (dřevěnou vařečkou). Po týdnu se vše scedí a opět uzavře do nádoby na dalších 21 dní na tmavé místo. Poté se ocet přecedí a nalije do lahví, které se uzavřou a uchovávají v lednici.

Výroba jablečného octa – druhý recept

Umytá jablka beze stopky a okvětí se nastrouhají i s jádřincem. Poté se dají do pětilitrové sklenice (do poloviny) a zalijí vodou. Následně se přidá 100 gramů cukru na 1 litr vody a kůrka chleba. Sklenici přiklopíme a nechám v teple kvasit. Jednou denně by se vše mělo promíchat dřevěnou vařečkou a nechat odstát po dobu dvou týdnů. Poté přecedit a vymačkat. Vše se nechá odstát po dobu 6 týdnů, ale již se nic nemíchá. Poté se vše několikrát scedí a kvašení je u konce. Na octu se nesmí vytvořit zátka.

Zdroj: Domácí jablečný ocet

Poradna

V naší poradně s názvem NEVOLNOST PO POŽITÍ JABLEČNÉHO OCTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novák Petr.

po požití většího množství ředěného jablečného octa už 24 hodin přichází nevolnost a zvracení neemohu se ani najíst vše jde po chvilce ven jak to zastavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přestaňte používat ocet a dejte si ho jen občas do salátu. Ne u každého člověka je jablečný ocet prospěšný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevolnost po požití jablečného octa

Rizika jablečného octa

Všeobecně je riziko při příležitostném použití malého množství jablečného octa velmi nízké. Avšak při dlouhodobějším používání nebo užívání ve velkých dávkách by mohl představovat riziko. Zde jsou některé věci, které je dobré mít na paměti:

  • Jablečný ocet je velice kyselý. Jeho hlavní složkou je kyselina octová. Jak název napovídá, je to poměrně ostrá a výrazná složka. Jablečný ocet by se tedy měl vždy před požitím zředit vodou nebo šťávou. Čistý jablečný ocet by mohl poškodit zubní sklovinu a tkáň v ústech a krku. V jedné studii je uveden případ, kdy žena užívající doplňky z jablečného octa utrpěla trvalé poškození jícnu poté, co jí tabletky uvízly v krku.
  • O octu je známo, že způsobil kontaktní poleptání kůže.
  • Dlouhodobé užívání jablečného octa by mohlo způsobit pokles obsahu draslíku a zhoršit hustotu kostní tkáně. Pokud máte nižší hladinu draslíku nebo máte osteoporózu, poraďte se o užívání jablečného octa se svým lékařem.
  • Jablečný ocet může teoreticky reagovat s diuretiky, projímadly a léky proti cukrovce a nemocem srdce. Jestliže máte cukrovku, poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete ocet užívat. Ocet obsahuje i chróm, který může pozměnit hladinu inzulínu.

Zdroj: Domácí jablečný ocet

Pilulky s obsahem jablečného octa

Užívejte prášky s obsahem jablečného octa. Tyto prášky lze zakoupit ve většině lékáren a v obchodech se zdravou výživou. Prášky s obsahem jablečného octa jsou ideální pro lidi, kteří nemohou pít přímo jablečný ocet, protože mají problémy s žaludkem. Ujistěte se však, že užíváte přírodní pilulky.

Zdroj: Jablečný ocet proti vypadávání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Slavík.

Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je třeba dbát na příjem vitamínu K. Množství přijatého vitamínu K za jeden den by mělo být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Různé potraviny mají různé množství vitamínu K. To znamená, že když do svého jídelníčku zařadíte nějakou potravinu, tak byste měl ubrat jinou potravinu s podobným množstvím vitamínu K. Takto můžete konzumovat prakticky jakékoliv potraviny, ale v přiměřeném množství. Ředkvičky, česnek a jablečný ocet patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Rajče obsahuje více vitamínu K a sníte-li jich jeden kilogram během jednoho dne, tak jste vyčerpal téměř veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pro přehled uvádím množství vitamínu K ve vámi uvedených potravinách:
- 100 gramů rajčat obsahuje 7,9 mikrogramů vitamínu K
- 1 hlavička ředkvičky obsahuje 0,06 mikrogramů vitamínu K
- 1 stroužek česneku obsahuje 0,05 mikrogramů vitamínu K
- Jablečný ocet neobsahuje žádný vitamín K a nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin

Domácí přípravek s obsahem jablečného octa

Udělejte si domácí přípravek na vlasy s obsahem jablečného octa. Smíchejte šálek jablečného octa s šálkem Tea tree oleje. Aplikujte směs na pokožku hlavy a vmasírujte ji. Nechte působit po dobu 10 minut. Poté opláchněte teplou vodou.

Zdroj: Jablečný ocet proti vypadávání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem SEBOROICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jedličková.

Lze i Seboroickou keratozu ošetřit a odstranit pomocí jablečného octa ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická keratóza nejde odstranit jablečným octem. Ocet ji jen změkčí a odstraní svrchní odumřelou tkáň, ale ložisko zůstane.
Seboroická keratóza jde odstranit chirurgicky vyříznutím a nebo lejzrem, či zmrazením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seboroická keratóza

Tekutý lék na vlasy z jablečného octa

Smíchejte polévkovou lžíci jablečného octa s vodou. Zamíchejte a vypijte. Tuto směs můžete pít pouze dvakrát až třikrát denně. Za dva měsíce nesmí dojít k viditelnému rozdílu tloušťky vlasů.

Zdroj: Jablečný ocet proti vypadávání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Hájková.

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o jídelníček na berettuv jicen. Mnohokrát děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepším přírodním prostředkem na reflux jícnu je jablečný ocet. Požitím kyseliny před jídlem oklamete svůj žaludek, aby počkal s tvorbou vlastní kyseliny.
Svaly dolního jícnového svěrače se aktivují a stahují v závislosti na kyselině. Pití jablečného octa před jídlem aktivuje svěrač a omezí tak přístupu kyseliny do jícnu. Zastánci jablečného octa navrhují přidat dvě až tři čajové lžičky do malé sklenice vody a vypít ji před každým jídlem.
Také je dobré po každém jídle sníst čtyři mandle, což může omezit reflux.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Jablečný ocet a jeho léčebné účinky

  • Jablečný ocet pomáhá při celkové únavě a rekonvalescenci a je velmi účinný při nemocech srdce, vysokém krevním tlaku a zvýšeném cholesterolu.
  • Jablečný ocet dobře pomáhá i při hubnoucích programech při redukci váhy a i žaludeční potíže se okamžitě zmírní, když vypijeme-li 1 dl teplé vody s 1 lžící jablečného octa.
  • Revma a dna se dají jablečným octem léčit pravidelným popíjením ráno a večer 2 dl vody a 1 lžíce jablečného octa. Pokud by se toto užívalo jen večer, tak se tím stimuluje činnost střev při nočním zpracování bílkovin.
  • Rány od bodnutí hmyzu je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem a zatřít čerstvě rozkrojenou cibulí. Rána se tím vydezinfikuje a také přestane svědit.
  • Na bolest v krku se několikrát denně kloktá 1 dl teplé vody a 2 lžíce domácího jablečného octa.

Jablečný ocet a způsoby jeho použití, video.

Zde je seznam naučných videí, kde je vidět na co a jak se dá použít jablečný ocet v kosmetice: video jablečný ocet.


Zdroj: Jablečný ocet – výroba a účinky

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍHO ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

DOBRÝ DEN,
CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT V JAKÉM POMĚRU JSTE DÁVALA SUROVINY NA VÝROBU ŠAMPONU.
DĚKUJI

VÁVROVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Dobrý den, dávala jsem 1 lžíci sody na 1/2 litru bylinkového odvaru z cca 1 lžíce bylin na 1/2 litru vody. Mezi bylinami byly zbytky z předešlého roku, které jsem chtěla upotřebit už jen na vnější použití. Přelila jsem trochou, asi 1/2 šálku, octa. Držela jsem se receptu, který jsem zde našla.

Zdroj: diskuze Výroba domácího šamponu

Jablečný ocet a hubnutí

Po samotném jablečném octu se sice nehubne, ale jablečný ocet může být velmi dobrým pomocníkem při některé z odtučňovacích kůr. Nejvhodnější je připravit si litr vody, do které se přidají 3 lžíce jablečného octa a 3 lžíce citrónové šťávy. Takto obohacená kyselá voda se pak pije na několikrát v průběhu jednoho dne, každý den. Tímto se dají znatelně umocnit účinky hubnoucí kůry, protože se pomocí octa a citronové šťávy zrychlí metabolizmus a navíc se tím i tělo zbaví různých škodlivin.

Zdroj: Jablečný ocet – výroba a účinky

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Píšete co není z mouky a celozrnný chléb je tedy z čeho?
U mojí dcerky 5 let byl zjištěn reflux jícnu. A moc to jednoduché asi nebude. Máte tady někdo dítě s reflux a co tak malému dítěti dáváte.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se svým dítětem komunikovat a zjišťovat, po čem se mu objevují pocity pálení žáhy a ta jídla pak vyloučit. U malých dětí také pomáhá, aby nechodily spát s plným žaludkem a nejedli před spaním čokoládu. Během dopoledne zkuste podávat nápoj z jablečného octa. Jednu lžíci octa rozmíchejte ve 250 ml čisté vody bez bublinek a podávejte jeden měsíc. Nenahrazujte, ani nedoplňujte ocet citronovou šťávou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Speciální přípravky s obsahem jablečného octa

Kupte si speciální přípravky na vlasy s obsahem jablečného octa. Tyto přípravky lze nalézt ve specializovaných zdravotnických nebo kosmetických obchodech. Také se dají koupit on-line nebo v nejbližším kamenném obchodě.

Zdroj: Jablečný ocet proti vypadávání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ LÉK NA LÉČBU LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Existuje nějaký zaručeně přírodní lék na zlepšení funkce
Jater?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jasně, že existuje, je to jablečný ocet a brusinková šťáva. Směs se připraví ze 4 lžic jablečného octa, 250 ml neslazené brusinkové šťávy, jedné lžíce sirupu z agáve a 100 ml vody. Celé se to vypije hned ráno po probuzení najednou. Během dne se pak pije neslazená brusinková šťáva rozmíchaná s vodou. Takto se to provádí 10 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní lék na léčbu ledvin

Jablečný ocet na hubnutí

O jablečném octu se také hodně hovoří v souvislosti s hubnutím. Podle některých tvrzení dokáže jablečný ocet snížit množství uloženého tuku až o 10 %. Kyselina octová navíc podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Někteří zastánci jablečného octa doporučují vypít polévkovou lžíci ráno nebo před každým jídlem. Ovšem jde jen o doporučení.

Výhody diety:

  • rychlejší spalování přijatých tuků;
  • urychluje metabolismus;
  • zlepšuje trávení;
  • navozuje pocit sytosti;
  • potlačuje chuť na sladké.
Nevýhody diety:
  • dlouhodobé užívání jablečného octa způsobuje zažívací potíže a trpí sliznice žaludku;
  • dlouhodobé užívání octa má špatný vliv na zubní sklovinu;
  • není vhodný pro osoby s častými žaludečními problémy, žaludečním vředy nebo pálením žáhy.

Zdroj: Léčivé účinky jablečného octa

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zavařená červená řepa se zelím , není v nálevu psaný poměr vody ?
Svařit vodu , ale jaké množství na 5 dílů octa , 1 díl soli ?
Děkuji za zprávu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na 5 dílů octa se dává 15 dílů vody.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Jablečný ocet – tablety

Jablečný ocet je hodně kyselý a některým lidem po něm není dobře. Zředit jej můžete vodou. Pokud vám jablečný ocet „nevoní“ vůbec, nahradit jej lze tabletami s obsahem octa, které prodávají v lékárnách. Jablečný ocet mohou užívat i těhotné a kojící ženy, ne však za účelem snižování váhy.

Jablečný ocet je přírodním prostředkem pro zvýšení kyselosti v trávicím traktu. Kyselé prostředí žaludku ničí většinu mikroorganismů, které se dostávají s potravou do trávicího systému. Účinek jablečného octa se projeví postupným úbytkem škodlivých bakterií ve střevě. Jablečný ocet se proto doporučuje pro úpravu látkové výměny v organismu.

Jablečný ocet je produktem fermentace drcených jablek, při níž se štěpí cukry. V prvním stupni jsou přeměněny na alkohol, konečným produktem je ocet. Hlavní složkou (nejen) jablečného octa je kyselina octová. Octy však obsahují i další kyseliny, vitamíny, minerální látky a aminokyseliny.

Dávkování

1–2 tablety jablečného octa 2x denně.

Zdroj: Léčivé účinky jablečného octa

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.

Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Já používám jablečný ocet. Smíchám 1 šálek jablečného octa a 4 šálky vody. Před aplikací šamponu dvakrát nebo třikrát týdně opláchnu vlasy touto směsí. Jablečný ocet obsahuje silné antifungální sloučeniny, které zabíjejí houby a léčí kvasinkovou infekci ve vlasech. Antioxidanty v octu zase pomáhají rychle obnovit kůži. Kdo nemá rád ocet, může místo něj použít citronovou šťávu v poměru 6 lžic citronové šťávy na 1 šálek vody.

Zdroj: diskuze Babské rady

Obnovení vlasů

Ideální pH lidských vlasů kolísá v rozsahu 4–5. Kyselost pH je tedy srovnatelná s jablečným octem. K opláchnutí hlavy potřebujete třetinu šálku jablečného octa smíchaného s litrem vody. Kyselost této směsi napomáhá k udržení rovnováhy pH vlasů a odstraňuje nahromaděné nečistoty z hlavy. Většina přípravků na vlasy je hodně alkalická a může mít na vaše vlasy nepříznivý vliv. Užívání vysoce alkalických nebo kyselých šamponů způsobuje suchost a lámavost vlasů.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Jablečný ocet na pleť

Jablečný ocet vyhoví požadavkům náročné pleti a pomůže s některými jejími nedostatky.

Svědění kůže: Trápí vás nejrůznější ekzémy, svědí vás celé tělo, pokožka je napjatá a loupe se? Pak si při příští lázni nalijte do vany šálek jablečného octa. Díky protizánětlivým schopnostem pomůže ulevit i těžce zkoušené pleti.

Vyhlazení pleti: Díky kyselosti dokáže jablečný ocet uklidnit suchou pokožku, ale také stáhnout póry. Přidejte pár kapek ke svému oblíbenému krému a naneste jej na obličej i tělo. Uvidíte, jak krásně hladká bude vaše pleť.

Akné: Trápí vás mastná pokožka se sklonem k akné? Pak si z jablečného octa vyrobte čisticí a zároveň zklidňující tonikum. Smíchejte stejné množství vody a octa a používejte každý večer na vyčištěnou pleť. Navíc má jablečný ocet protizánětlivé vlastnosti, které problematická pokožka jistě ocení.

Lupy: Trápí vás lupy, pak pokožce hlavy dopřejte kúru z jablečného octa. Opět smíchejte ocet s vodou v poměru 1 : 1, směs nalijte do lahvičky se sprejem a pravidelně aplikujte na pokožku hlavy.

Zarůstání chloupků: Vytvářejí se vám nepříliš elegantní pupínky kvůli zarůstajícím chloupkům? Pak vezměte jablečný ocet a oholené partie s ním přetřete. Dezinfekční vlastnosti octa předejdou zánětům a kyselina pomůže v prevenci zarůstání chloupků.

Detoxikace: Z jablečného octa si můžete připravit domácí pleťovou masku, která pokožku dokonale detoxikuje. Smíchejte čajovou lžičku octa se stejným množstvím kosmetického jílu v prášku (seženete v drogerii nebo v lékárně) a naneste na pleť. Po zaschnutí smyjte vlažnou vodou.

Spáleniny ze slunění: Přichystejte si směs 1 dílu jablečného octa a 4 dílů studené vody. Do ní namočte jemnou žínku a přikládejte ji na postižená místa. Díky protizánětlivým účinkům dojde ke snížení otoků, bolestivosti a zmírnění zarudnutí. Navíc se urychlí hojení.

Zdroj: Léčivé účinky jablečného octa

Jablečný ocet a šalvějový čaj na vlasy

Obvyklým způsobem si umyjte vlasy (šampon a kondicionér na vlasy). Aplikujte do vlasů stejné množství jablečného octa a šalvějového čaje. Poté opláchněte vlasy teplou vodou.

Zdroj: Jablečný ocet proti vypadávání vlasů

Jablečný ocet na spálenou kůži

Jestliže jste si na sluníčku spálili kůži, může vám pomoci jablečný ocet. Směs jablečného octa a vody lze využít nejen na tento problém, ale také ke snížení zánětu, otoku, či dokonce k tomu, abyste si pomohli od bolesti. Léčbu jablečným octem je možno opakovat tak často, jak je třeba.

Zdroj: Jablečný ocet na otoky

Stimulace růstu vlasových folikul

Efektivní krevní oběh je rozhodující pro silné a zdravé vlasy. Jablečný ocet dokáže stimulovat cirkulaci krve do vlasových folikul. Efektivní cirkulace následně více vyživuje vlasové folikuly, posiluje kořeny a vede ke zdravým vlasům.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Jablečný ocet na hemoroidy

Otoky způsobené hemoroidy bývají velmi nepříjemné a často jsou provázené svěděním. Nanášením jablečného octa přímo na hemoroidy můžete snížit otok i vzniklý zánět. Pokud je samotný jablečný ocet příliš silný (štípe, pálí), zřeďte ho přiměřeně vodou. Tento proces opakujte několikrát denně, dle potřeby.

Zdroj: Jablečný ocet na otoky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP