Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

VÝROBA TINKTURY Z PROPOLISU

OBSAH

Jak použít propolis na opar

Důležité je opar vysušit a právě tinktura propolisu toto dokáže. Po nanesení tinktury na opar dojde nejen k jeho následnému vysušení, ale i k účinné léčbě.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Diskuze

V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA VÝROBA ZE SLIVOVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laďa.

Hrstičku zmrzlého propolisu jsem zředil deckem slivovoce. Teď jsem to dal do lednice na tři dny macerovat. Co dál? Děkuji za radu. L :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura výroba ze slivovice

Cena propolisu

Včelí propolis se získává oškrábáním rámečků nebo vložením speciálních mřížek do úlu. Výkupní cena propolisu se pohybuje kolem 700 korun za 1 kg.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNA OD PROPOLISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolínka.

Nevíte někdo čím bych mohla vyčistit potřísněnou látku od propolisu? Zkoušela jsem to prát v pračce s normálním práškem a nepodařilo se mi to odstranit. Budu ráda za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Včely sbírají propolis z pupenů stromů a rostlin a používají ho jako těsnění malých mezer ve včelím úlu. Propolis je tmavě hnědá pryskyřice, která je velmi lepkavá a má tendenci znečistit oblečení a další materiály, se kterými přichází do styku. Propolis je rozpustný v alkoholu a také právě pomocí něj lze skvrny z textílií dostat. Nejdříve je potřeba z látky mechanicky odstranit co nejvíce propolisu, co to jde. Použít je k tomu možné lžíci nebo příborový nůž. Pak látku ponořte na 20 minut do technického lihu s obsahem alkoholu okolo 90% nebo více. Pak tkaninu vyndejte a znovu seškrábněte rozředěný propolis. Namočení do lihu a seškrábnutí opakujte ještě jednou. Pak si připravte dokončovací pastu ze sypkého prášku na praní a tekutého čističe na skvrny v poměru 3:1. Tuto pastu naneste na skvrnu od propolisu a důkladně ji vetřete do tkaniny, kterou pak namočte na půl hodky do vařící vody. Po této době tkaninu vyndejte a vymáchejte ji ve vařící vodě. Znovu naneste dokončovací pastu a nechte ji na prádle působit jdenu hodinu bez namáčení. Pak tkaninu vymáchejte v horké vodě a vyperte běžným způsobem v pračce na vysokou teplotu.

Zdroj: diskuze Skvrna od propolisu

K výrobě česnkové tintkruy budete potřebovat

  • Velký cedník,
  • Vodku nebo ocet,
  • Česnek.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍ TINKTURY Z ALOE VERA A ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Raunerová.

Dobrý den. Ráda bych si udělala tinkturu z aloe vera a alkoholu.(Slivovice). Ne z alpy ,ne s acilpirinem. Jsem vředař. Prosím poradte někdo , jak na to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.

Zdroj: diskuze Výroba domácí tinktury z aloe vera a alkoholu

Skladování česnekové tinktury

Česnekovou tinkturu dejte do tmavých barevných skleněných lahví, které mají kapátko. Označte tyto lahve nápisem „Česneková tinktura“ a znovu napište datum přípravy na lahvičku. Česneková tinktura vám vydrží několik let, pokud se skladuje v chladném, tmavém prostředí.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Píšete v návodu 3 sáčky želatiny Agar Agar (jeden sáček 10g). To znamená 1 sáček 1litr vody, celkem 3 litry vody? A do toho 150 ml kaštanové tinktury? 3 litry vody není trochu moc? U běžně koupené želatiny (Natura) 20g do 150 ml vody. Je to opravdu 3litry vody? Děkuji za odpověď. Růžička

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám jen jeden pytlíček želatiny, aby byla mast dostatečně koncentrovaná.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Výroba propolisu

Výroba propolisové masti

Ingredience: jeden z těchto tuků – lékařská vazelína, sádlo, nebo bambucké máslo, dále propolisová tinktura (1 pětina množství v poměru k množství tuku)

Postup: Do vodní lázně vložíme nádobu, v níž pozvolna rozpustíme tuk, nakapeme tinkturu a zhruba při 50, 60 °C jemně mícháme, dokud cítíme, že se ještě líh z tinktury neodpařil. Po odpaření odstavíme, nalijeme do nádobky, kterou po vychladnutí uložíme do lednice.

Výroba tinktury

Ingredience: alespoň 60% líh k vnitřnímu užití, najemno nakrájený propolis

Postup: Ingredience promícháme, vložíme do tmavé skleněné lahvičky, necháme louhovat při pokojové teplotě cca 20 dnů. Občas protřepeme. Po uplynutí této doby přecedíme přes plátno.

Výroba propolisového másla (vhodné i pro děti)

Ingredience: 250 g másla, 60 g propolisu

Postup: Máslo zvolna rozpustíme, do něj vložíme nakrájený propolis a mícháme, dokud se nerozpustí. Můžeme přecedit. Po mírném vychladnutí nalijeme do sklenice, kterou uchováváme v lednici. Toto máslo pomáhá při léčení zápalu plic, podporuje vykašlávání, tlumí suchý kašel. Užívá se 1 lžička třikrát denně a je velmi vhodné i pro děti. U dětí se dá toto máslo při mírném kašli použít například do teplého mléka, nebo jen tak lžičku na jazyk, nechat rozpustit – „pohladí“ jim sliznici krku a stimuluje jejich imunitu. Při těžších formách potíží s průduškami se užívá i 2 měsíce. Ale skutečně záleží na konkrétním problému. Někdo může mít na propolis alergii, je nutno brát v potaz i tuto možnost.

Surový, nijak nezpracovaný propolis se používá spíše při bolestech zubů, na bradavice a podobně.

Pro vnitřní užití je lepší propolisová tinktura. Neředěná tinktura se užívá pod jazyk, kde se lépe vstřebává. Ale pozor, obsahuje alkohol, který na sliznici pálí, je tedy vhodnější ředit vodou.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT SKVRNY OD PROPOLISU Z PLOVOUČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.piwkova.

jak vyčistit propolis z plovoucí podlahy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit skvrny od propolisu z plovoučky

Použití česnekové tinktury a její dávkování

Česneková tinktura může být použita externě k léčbě virových infekcí kůže, ran nebo vředů. Česneková tinktura může být také použita jako přírodní lék na viry chřipky a streptokoka, červy, respirační onemocnění, vysoký krevní tlak, nachlazení, problémy s ledvinami, problémy s močovým měchýřem nebo ušní bolesti pokud berete česnekovou tinkturu perorálně. Dospělí užívají česnekovou tinkturu 4 krát denně a dávají si 5 kapek, jedná se o perorální užití.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury

Diskuze

V diskuzi PROPOLISOVÁ TINKTURA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Frank.

Čistý líh který je uvedený v článku je na přípravu tinktury moc silný - dochází k rozpouštění vosků. Naopak vodka je zase slabá. Nejlepší je použít 80% konzumní líh a po maceraci zředit. Dobrý recept je například tady: www.domacimed.cz/pro…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Skalický T..

Dobrý den, líh konzumní potravinářský můžete zakoupit na Delis.eu

60% čistý líh, nesmrdí, široké použití.

eshop.delis.eu/alkoh…

Zdroj: diskuze Propolisová tinktura

Další možnosti využití propolisu

Propolis se dále využívá v kosmetickém průmyslu při výrobě krémů, pleťových vod, šamponů a vlasových kúr a dalších přípravků. V lékárnách a prodejnách zdravé výživy lze zakoupit propolisové bonbony. Pozor na alergii po použití propolisu – před používáním je nutno provést 2 dny za sebou kožní test. Propolis nesmí užívat alergik, pacient s těžkým srdečním onemocněním. Pokud někdo užívá propolisovou tinkturu vnitřně, nesmí v žádném případě mít nemocná játra nebo slinivku břišní.

Zdroj: Tinktura z propolisu

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA - ARNIKOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala Dl..

Návod na arnikovou tinkturu najdete i v článku www.zdravi-lecba.cz/…

Potíž s lékařskou vazelinou (nebo také parafín) je ten, že se vlastně nejedná o přírodní produkt, ale o syntetický ropný produkt (pokožka nedýchá, ucpává póry, zamezuje vstřebání jiných účinných složek). Smícháním čisté - třeba i kvalitní arnikové tinktury s tímto ropným produktem si vlastně nepomůžete, jelikož se toho moc nevstřebá.

Mnohem vhodnější je vsadit na hotový výrobek a domnívám se, že Dr. Vitalitis nebo Weleda nabízejí opravdu skvělé řešení. Arnikový krém má i Just, ale vzhledem na složení a cenu, jsou stále ti dva jaksi napřed ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí výroba - arniková mast

Výroba propolisu

Když včela pryskyřici odkousne, zpracuje ji kusadly, čímž ji obohatí o výměšky svých žláz, a zformuje ji do kuličky, kterou přilepí do pylového košíčku. S takto zformovanou propolisovou kuličkou neboli rouskou odletí včela zpět do úlu, kde jí ostatní včely pomohou s okusováním propolisu, protože ona sama si propolisovou rousku nedokáže odstranit. I tyto včely zpracují propolis svými kusadly, obohatí ho opět o výměšky svých žláz a ihned použijí. Včely využívají propolis k potírání vnitřních částí úlu a plástů (dezinfekce), k utěsňování trhlin a otvorů, utěsnění česna a k mumifikaci mrtvolek (včelích, ale i vetřelců).

Propolis jakožto látka pryskyřičné povahy lehce taje, při teplotách nad 45 °C se stává lepivým až gumovým, bod tání se v průměru pohybuje kolem 60–70 °C, chladem pak propolis křehne a tuhne. Vůně je pryskyřičná, chuť trpká a hořká; hustota je 1,112–1,136 g/cm3.

Složení propolisu je velice proměnlivé a patří sem: látky pryskyřičnaté povahy (cca 50 %), vosky a mastné kyseliny (cca 30 %), éterické oleje (10 %), pyl (5 %), ostatní složky (5 %, minerální látky, vitamíny, cukry).

Zdroj: Propolis

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ TINKTURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirda.

Dobrý den,k jakým léčebným účinkům se používá tinktura z plodů černého bezu ?
Jakým způsobem se používají listy černého bezu k obkladům ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je popsáno, jak se připravuje a používá tinktura z černého bezu: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Použití tinktury

Recept na tinkturu z propolisu

Tinktura je nejběžnější přípravek, snadno vyrobitelný a s maximálním terapeutickým účinkem. Z této tinktury můžeme udělat slabší extrakt a z něj stovky různých přípravků a výrobků. Propolisová tinktura může být například na bázi lihového roztoku v kombinaci s mentolem a eukalyptem. Používá se takto především na dezinfekci dutiny ústní, při bolestech v krku, angíně, chřipce, zánětu nosohltanu.

Recept na lihovou tinkturu z propolisu: 30 g propolisu nakrájíme na drobné kousky, které dáme do 500 ml čistého lihu, nebo 250 ml vodky a 250 ml čistého lékárenského lihu, do tmavé láhve. Dobře protřepeme a necháme devět dní vyluhovat. Lahev každý den protřepeme. Desátý den roztok scedíme přes cedník, který musí byt plastový, tekutina s propolisem nesmí přijít do styku s kovem, a máme hotovou propolisovou tinkturu.

Nerozpuštěné zbytky propolisu by se neměly vyhazovat, protože stále obsahují dobré aktivní látky. Tato zbylá hmota se může smíchat znovu čerstvým alkoholem, v poměru 1 : 10. Tato směs se nechá po další 2–3 měsíce louhovat. Po této době se může opakovat filtrace a uložení. Roztok z druhého vyluhování lze také nazývat propolisová tinktura, ale její kvalita je nižší. Tato tinktura obsahuje asi 3–6 % propolisových substancí. Po druhém vyluhování má tinktura více těžkých substancí a je vhodná na použití při dezinfekci včelího bodnutí a podobně.

Zdroj: Tinktura z propolisu

Diskuze

V diskuzi PROPOLIS NA KOŽENÝCH RUKAVICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Prokš.

Má někdo zkušenosti s odstraněním propolisu z kožených rukavic, používaných při včelaření? Ztvrdlé rukavice propolisem neumožňují jemnější práci ve včelstvu.
Po vyprání se mi srazily tak, že už je nelze na ruce navléci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Propolis na kožených rukavicích

Kapky z propolisu

Kapky z propolisu jsou podpůrným prostředkem v péči o ústní dutinu. Jde o lihovo-vodný extrakt propolisu s charakteristickou vůní propolisu a mentolu, slabě nahořklé chuti. Je to bohatá směs aktivních látek s výrazným protizánětlivým a antibakteriálním účinkem. Propolis dokonale dezinfikuje, ničí nebo brzdí růst některých bakterií, virů, kvasinek a plísní, lokálně tlumí bolest, má hojivé a regenerační účinky při ekzémovém onemocnění pokožky.

Použití: K potlačení infekcí a zánětů v dutině ústní a nosohltanu, při nachlazení a virových onemocněních horních cest dýchacích, k tlumení bolesti zubů, masážím dásní při paradentóze, při hojení popálenin.

Zde vidíte, jak vypadají kapky z propolisu.

Tento produkt je nevhodný pro osoby alergické na včelí produkty.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEKOVÁ TINKTURA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Dobrý den, jak mají česnekovou tinkturu užívat děti od 6 let? Děkuji. Kamila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U přírodní tinktury z česneku se pro školní děti dávkování snižuje na polovinu dávky pro dospělého. Četnost užívání je pro obě skupiny stejná.

Zdroj: diskuze Česneková tinktura recept

Propolis v lékárně

Zde můžete vidět výrobky z propolisu.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Jak odstranit propolisové skvrny z textilu

K odstranění propolisu z textilu je vhodné použít škrabku. Pokud je propolis už zaschlý, je možné použít nejprve vlhký hadřík, který propolis navlhčí a pak jej lze teprve odstranit pomocí škrabky nebo nožíku. Poté poškozené oblečení nechte namočené v horké vodě po dobu 20 minut. Po uplynutí této doby se pokuste odstranit zbytky propolisu. Pokud se vám nepodaří takto odstranit vše, naneste na oblečení prací prášek, který vetřete do materiálu. Jakmile tak učiníte, znovu vložte oblečení do horké vody a nechte ho tam po dobu dalších 20 minut. Poté vymáchejte oblečení v horké vodě, aby došlo k odstranění pracího prášku a dalšího množství propolisu. Posléze opět naneste prací prášek a nechte oblečení po dobu jedné hodiny ležet, již bez vody. Nakonec dejte oblečení do pračky a vyperte je obvyklým způsobem. Jakmile je hotovo, skvrna od propolisu by měla být pryč.

Zdroj: Jak odstranit skvrny od propolisu

Doporučené dávkování česnekové tinktury

Doporučená dávka česnekové tinktury pro dospělé je 4 až 5 kapek čtyřikrát denně. Tinktura může být užívána ve sklenici vody. Několik kapek česnekové tinktury může být použito lokálně k léčbě plísňových nebo bakteriálních infekcí. Pokud se objeví nežádoucí účinky, tak přestaňte používat česnekovou tinkturu.

Zdroj: Česneková tinktura a její zdravotní účinky

Bylinné tinktury k dostání na internetu

Existuje řada internetových stránek, které prodávají léčivé bylinné tinktury. Ale je těžké rozpoznat věrohodnou stránku, kde prodávají kvalitní bylinné tinktury. Pokud si koupíme bylinnou tinkturu na internetu nebo v kamenném obchodě, tak se ujistěte, že je tento výrobek organický. Také tinktury, které jsou uloženy v tmavých lahvích, si zachovají svůj účinek na mnohem delší dobu. Dbejte pokynů těchto přírodních přípravků, a pokud nastane onemocnění, které trvá déle než 3 dny, tak se obraťte na svého lékaře.

Zdroj: Léčivé bylinné tinktury

Výroba vlastní bylinné tinktury

Koupě bylinné tinktury je velmi drahá, zejména pokud je koupena v obchodě se zdravou výživou. V závislosti na příslušných bylinách a na značce, mohou stát 300 Kč za lahvičku. Výroba tinktury je docela jednoduchá, k výrobě nepotřebujete moc vybavení. Pokud máte vlastní bylinky, tak si z nich můžete udělat léčivé čaje, nebo si vyrobte vlastní tinkturu, která bude cenově výhodnější. K výrobě tinktury se používají sušené listy, stonky, květy, kořeny, ale také i semena a sušené plody.

Spíše než říkat „rozpouštědlo“, bude mnoho bylinkářů používat slovo „menstrum“. Obecně i alkohol je rozpouštědlo, které se používá k výrobě bylinných tinktur. Léčivé vlastnosti bylin se snadno rozpouští v alkoholu a díky tomu snadněji účinkují v těle. Ale nejen to, alkohol má také konzervační vlastnosti a to pomáhá tinktuře zůstat svěží po velmi dlouhou dobu. Čistý ethanol je tím nejlepším základním rozpouštědlem pro vaši tinkturu. Tento alkohol zřeďte na polovinu s vodou před tím, než budete vyrábět své léky anebo použijete již naředěný 60% etanol. Glycerin nebo olej je také dobrým rozpouštědlem a funguje dobře v tinktuře pro děti. Dříve se používal čistý jablečný ocet jako menstrum, zejména pokud se používala tinktura dlouhodobě a každý den. Výroba bylinné tinktury je jednoduchá a spočívá v usušení rostliny, jejím nasekáním na drobné kousky a úplném namočení do rozpouštědla. Macerace probíhá po dobu několika týdnů za každodenního promíchání. Po maceraci se oddělí pevné části od tekutiny pomocí sítka nebo lépe bavlněného hadříku, přes který se vylisuje z pevného obsahu všechna tekutina. Nejcennější léčivé látky jsou vždy ty, co se musí nejvíce ždímat a lisovat.

Zdroj: Léčivé bylinné tinktury

Recept k výrobě česnekové tinktury

Nasekání česneku

Můžete použít čerstvý nebo sušený česnek. Česnek musí být na jemno nasekaný. Můžete použít kuchyňský mlýnek na zpracování česneku nebo hmoždíř a paličku.

Extrakce čerstvého česneku

Chcete-li extrahovat léčivé vlastnosti česneku, umístěte nasekaný česnek do skleněné nádoby. Přidejte dvojnásobnou část vodky nebo octa než je česneku ve sklenici. Například, pokud jste použili 1 šálek česneku, tak přidáte 2 šálky vodky nebo octa.

Extrakce ze sušeného česneku

Je-li česnek sušený, tak se přidává 5x takové množství vodky nebo octa. Více tekutiny je nutné u sušeného česneku, protože česnek absorbuje tekutiny a nafoukne se, díky tomu jsou léčivé komponenty extrahovány. Česnek by měl být pokryt kapalinou během procesu výroby tinktury.

Zpracování česnekové tinktury

Našroubujte pevně víko na sklenici a třepte s ní. Nechte česnekovou tinkturu po dobu 2 týdnů uležet ve sklenici. Denně musíte česnekovou tinkturu protřepat. Také je velmi užitečné popsat sklenici a přidat datum přípravy, kvůli dalšímu postupu s česnekovou tinkturou.

Filtrace česneku

Po 2 týdenním, uležení, přeceďte česnek od kapaliny. Můžete to udělat pomocí cedníku, síťky nebo síťového hadříku.

Zdroj: Domácí výroba česnekové tinktury


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP