Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

VYSOKÝ TUK V KRVI

OBSAH

Co znamená vysoký tuk v krvi

Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP). Jednou z dalších život ohrožujících onemocnění je familiární hypercholesterolémie, která je charakteristická částečnou nebo úplnou absencí receptorů pro LDL částice.

Hypercholesterolémie může být: primární (familiární, čili geneticky podmíněná) nebo sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit).

Zdroj: Tuky v krvi

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ DRASLÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka 65 let.

užíval jsem 15 let prestarium neo . dnes mi zjistili vysoký obsah draslíku v krvi, který je obsažen právě v prestárium. můžete mi doporučit jiný lék na vysoký tlak bez draslíku ? Děkuji J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak bez draslíku

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta, kterou lze snížit vysoký krevní tlak je podrobně popsána zde: dieta na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Léky na vysoký tlak

Zde můžete vidět seznam léků na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich.

právě mě glukometr ukázal HI. co to znamená? moc, nebo málo cukru v krvi!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Značka HI může být zkráceninou slova HIGH, což je anglicky vysoký. Opositum k tomu bude LOW možná jako LO.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Dieta na vysoký kreatinin

Dieta na vysoký kreatinin je založena na zvýšeném příjmu tekutin, které pomáhají vyplavit kreatinin z ledvin. Doporučuje se konzumace brusinkového džusu, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest. Do jídelníčku je nutné zařadit okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy. Při zvýšené hladině kreatinu se okamžitě zdržte nadměrné konzumace alkoholu. Vyhněte se konzumaci červeného masa a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin. Používejte ve své stravě ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi a pijte šťávu z aloe vera, která zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. A na závěr: pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie a vyplavujete kreatinin.

Zdroj: Kreatinin

Poradna

V naší poradně s názvem SARKOIDIZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEF.

Jak ovlinuje kakao sarkoidozu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pacienti se sarkoidózou často trpí hyperkalcemií (přebytek vápníku v krvi). Ukazatelem je C-reaktivní protein (CRP) v krvi. Pokud jsou hladiny CRP vysoké nebo rostoucí, je třeba věnovat pozornost jeho snížení pomocí léčby sarkoidózy a také používáním tradičních doplňků. Kakao nebo tmavá čokoláda má mnoho prospěšných kardiovaskulárních a protizánětlivých účinků, ale mimo to má i vysoký obsah oxalátů a fosfátů a proto se nedoporučuje pro nemocné sarkoidózou nebo pro pacienty ohrožené ledvinovými kameny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sarkoidiza

Nápoje

  • Mezi vhodné nápoje se řadí voda, neslazené čaje a neslazené minerální vody. Lze pít neslazenou kávu. Je možné vypít i sklenici vína nebo piva téměř každý den. Doporučuje se vypít asi dva litry tekutin denně (káva a alkohol se do tohoto příjmu nepočítají).
  • Nevhodný je tvrdý alkohol, víno nebo pivo ve větším množství, slazené nápoje a také nápoje se sladidly.

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den dekuji za odpoved ,chtel bych jen dodat ze jsem.mnel cukr v normě dokud jsem nebral warfarin a to dobrejch deset let a warfarin beru asi tri mesice a za tuto dobu mam cukr někdy i 10 i tak vam.moc dekuji s pozdravem Neubauer Otakar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle to vypadá, že si myslíte, že Warfarin způsobil zvýšení vašeho krevního cukru. Ale Warfarin nijak neovlivňuje hospodaření s glukózou. Krevní cukr závisí na funkci slinivky břišní a na míře přijímaného množství glukózy ve stravě. Když nebudete jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem, tak nebudete mít vysoký cukr v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nežádoucí účinky

Léčba

Množství kreatininu je v současnosti základním parametrem, který se vyšetřuje při odebírání krve. Je součástí preventivní prohlídky, ambulantního příjmu, ale i jedním z hlavních parametrů, na který lékař hledí při podezření na onemocnění ledvin. Při tomto podezření se kombinuje vyšetření kreatininu s vyšetřením močoviny v krvi. Kromě toho může lékař stanovit takzvanou clearenci, která informuje o době, za kterou je krev od kreatininu očištěna. K vyšetření je nutný pouze vzorek periferní krve z některé pažní žíly. Opravdu se není čeho bát. Pokud máte vysoký kreatinin, k léčbě se přistupuje vždy individuálně.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Buchtová.

Dobrý den. Jaký lék na vysoký tlak a zvýšený cholesterol?P.doktorka mi předepsala lék Euvascor. užívám ho 2 měsíce ale při mírném rozrušení mám tlak stále vysoký.děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vítek.

Já užívám Cosyrel - 1 tabletu ráno a večer 1 tabletu Orcal Neo. Jsem spokojený, žádné nežádoucí obtíže.
Za několik týdnů využiju Cosyrel k opačnému užití, kdy požiju cca 15 tablet a tím se 100% odtlakuju a zastavím srdce. 46-let mi v tomto státě stačilo, ale to je osobní.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Dieta na snížení kreatininu

Dieta na vysoký kreatinin je založena na zvýšeném příjmu tekutin, které pomáhají vyplavit kreatinin z ledvin. Doporučuje se konzumace brusinkového džusu, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest. Do jídelníčku je nutné zařadit okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy. Při zvýšené hladině kreatinu se okamžitě zdržte nadměrné konzumace alkoholu. Vyhněte se konzumaci červeného masa a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin. Používejte ve své stravě ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi, a pijte šťávu z aloe vera, která zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Také pravidelně cvičte, protože tím nejen spalujete kalorie, ale i vyplavujete kreatinin.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Dobrý den, když už mám vysoký krevní tlak, pomůže mi ho snížit nějaký přípravek z lékárny bez předpisu? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Skarlettka.

S vysokým tlakem si nezahravejte lékařskými pokusy. Ma to vždy vážný důvod a vy to nevíte. Na každou příčinu je jiný přístup.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Nevhodné potraviny

  • cukr, med, marmeláda, kompoty
  • sladkosti – čokolády, sušenky, oplatky
  • pekárenské výrobky – sladké pečivo, cukroví, zákusky, dorty, bílé pečivo, knedlíky
  • tučné mléčné výrobky – tučné sýry, tučné mléko, tučný tvaroh
  • smažená jídla – smažený sýr, řízky, hranolky, krokety, chipsy
  • tučná jídla – slanina, uzeniny
  • přesolené potraviny – tyčinky, keksy, chipsy
  • tučná masa
  • •živočišné tuky – sádlo, máslo
  • slazené nápoje
  • alkohol

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.

Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Příčiny vysokého cukru v krvi

Jedná se především o tyto faktory:

  • Neúčinná léčba cukrovky – na vině může být pacient, když neužívá doporučované léky nebo porušuje dietu, nebo lékař, který naordinuje nevhodnou či nedostatečnou léčbu.
  • Nedodržování dietních a režimových opatření pacientem – dieta je zásadní a nenahraditelnou součástí léčby.
  • Relativní nedostatek inzulinu – dochází k němu nejčastěji u pacienta s diagnózou diabetes mellitus 1. typu, a to například při chybné aplikaci inzulinu inzulinovým perem nebo pumpou.
  • Nerozpoznaná, dosud nediagnostikovaná, a tudíž neléčená cukrovka.
  • Dekompenzace (zhoršení stavu) u jinak dobře léčené cukrovky – zhoršení může nastat z různých důvodů, například vlivem stresu, vlivem horečnatého onemocnění, virózy nebo jiné infekce, důvodem může být rovněž užívání dalších léků, které zvyšují hladinu krevního cukru, například kortikoidů.

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Vhodné potraviny

  • ovoce – bez omezení, s omezením pouze příliš sladké ovoce (banány, švestky, mango a podobně)
  • zelenina – jakákoliv, s omezením většího množství mrkve a červené řepy
  • maso – libové maso (kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí), vždy odstranit kůži a přebytečný tuk, šunka
  • ryby – sladkovodní i mořské, možno i tučné ryby
  • vejce – bílek bez omezení, žloutek maximálně dvakrát týdně
  • mléko a mléčné výrobky – spíše nízkotučné sýry, tvarohy, sýry, sladké jogurty pouze v dia verzi, bílé jogurty
  • sacharidy – celozrnné pečivo nebo grahamové, brambory v menším množství, celozrnné těstoviny, neloupaná rýže
  • vláknina – celozrnné výrobky, vločky, klíčky
  • luštěniny

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Hodnoty močoviny u psa

Močovina, urea, je výsledným produktem při zpracování bílkovin v těle a její přebytečné množství je vylučováno močí. Její normální hodnota v krvi se pohybuje zhruba mezi 3,3–8,5 mmol/l.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Kdy je tlak vysoký

Krevní tlak je síla, kterou působí krev na cévní stěny. Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace má normální krevní tlak hodnoty pod 130/85 mm Hg, za optimální se považují hodnoty mírně pod 120/80 mm Hg. O vysokém krevním tlaku lze hovořit tehdy, když lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP