Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

WARFARIN A HOŘČÍK

OBSAH

Nebezpečí spojené s nevhodným užíváním léků či s jejich reakcí na jinak zcela neškodné potraviny je dlouhodobě podceňováno. Nežádoucí interakce mohou způsobit i některé potraviny, nápoje, byliny nebo doplňky stravy. Účinek některých potravin může být pouze krátkodobý, několikahodinový. U některých ovšem přetrvává i týdny. Účinek léků nejčastěji ovlivňuje alkohol, třezalka, grapefruit, pomerančová šťáva.

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, prosím snáší sewarfarin s hořčíkem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hořčík ve vyšších dávkách bohužel významně ovlivňuje účinky Warfarinu a neměl by být nárazově a samovolně zařazen do výživového režimu. Pokud shledáte nutnost užívat hořčík, tak o tom uvědomte svého lékaře, od kterého dostáváte předpis na Warfarin. Lékař vám řekne, kdy máte s doplňkovou léčbou začít a ve správný okamžik vám změří srážlivost krve a případně upraví dávkování Warfarinu. Pak musíte úžívat oboje, hořčík i Warfarin. Až se rozhodnete ukončit léčbu hořčíkem, tak znovu, ještě před ukončením, se zastavte u svého lékaře a dohodněte s ním postup ukončení doplňkové léčby.
V této souvislosti je rovněž třeba dbát opatrnosti při používání projímadla, protože může obsahovat citronan hořečnatý - účinný zdroj dobře vstřebatelného hořčíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Zdroj: Warfarin

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina. Rodalinda.

Omlovam se bion 3. Warfarin 5 a horcik 375 dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den, prosím snáší sewarfarin s hořčíkem?

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Beru warfarin uzivam. Horcik375a plus vitsmin nion 3 muzu to brat dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité dodržovat přibližně stejný jídelníček, jako jste měla v období, kdy vám lékař odebíral krev na test srážlivosti (Quickův test). Když změníte skladbu jídla a nebo začněte či ukončíte léčbu potravinovými doplňky, tak je nezbytné znovu provést odběr krve na zjištění aktuální srážlivosti a podle toho pak upravit dávkování Warfarinu. Úplně nejlepší je nechat si otestovat srážlivost krve každý měsíc a nedělat velké změny v jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vidimová.

dobrý den ,mám dotaz zda mohu užívat vápník,hořčík pokud užívám warfarin dlouhodobě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Vidimová.

bylo mi řečeno ,že nemohu užívat vitamín K pokud beru warfarin. Děkuji

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem DÉLKA UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den.Magnosolv užívám asi 2 měsíce a mám pocit,že je to s ním fakt lepší...(mám křeče a vibrace ve stehnech při delším běhu)Obvodní lékař říkal,že se může užívat max 3 měsíce což se mi nezdá.Může se používat déle?Může se mi po něm něco stát kdybych ho používal např.rok? děkuji,,Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dostatečný denní příjem hořčíku je důležitý po celý život. Zajistíte si, že hořčík, který je uložen v kostech, nebude spotřebován a omezí se pravděpodobnost řídnutí kostí. Pokud vám účinky vyhovují, tak můžete hořčík užívat bez přestávky. Užívejte nejlépe večer, protože hořčík má mírné uspávací účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Délka užívání

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.

Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinek a warfarin

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem HOŘČÍK A VÁPNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav Sarvaš.

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vápník se užívá ráno hned po snídani v množství 300 až 600 mg - podle postavy. Vápník je vhodné užívat společně s vitamínem d3 - v množství několik stovek UI. Večer se pak užívá hořčík 500 mg společně se zinkem 10 mg a vitamíny b komplex jedna tableta. Během dne dostatečně pijte. Takto docílíte nejlepších účinků všech uvedených minerálů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.

Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky cibulové šťávy na Warfarin

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PAZITKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Můžu pazitku když užívám warfarin.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pažitku můžete jíst i když užíváte Warfarin. Pažitka obsahuje hodně vitamínu K, ale vzhledem k tomu, že pažitku používáte jen v malém množství k ochucení pokrmu, tak se nemusíte hlídat v jejím množství. Jedna polévková lžíce nasekané pažitky obsahuje 6,5 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Nebyly prokázány žádné účinky.

Přípravek Warfarin Orion obsahuje monohydrát laktózy. Pokud víte, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, informujte o tom lékaře ještě před zahájením užívání přípravku Warfarin Orion.

Zdroj: Warfarin - příbalový leták

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP