Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZÁBALY NA SNÍŽENÍ TEPLOTY

OBSAH

Octové ponožky

Octové ponožky jsou účinné na vysoké horečky u dětí (39 °C a více). Octové zábaly se mohou použít i při medikaci.

Návod na přípravu

Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ponožky jsou výborné i pro malé děti, u kterých se moc nedoporučují zábaly.

Na zábaly lze použít obyčejný ocet nebo jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet: Utrhnete 2 –4 kusy bezinkových květů, dáte je do 1 litru jablečného 5% octa a pevně zavřete. Necháte „uzrát“ na sluníčku asi 14 dní.

Jak dlouho ponožky nosit

Po 20 minutách působení zábal vyměňte.

Efekt

Snížení horečky o jeden stupeň.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

V případě teploty nebo nastuzení- co je možno brát na srážení teploty při užívání ELAQUISu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě lékem Eliquis můžete na snížení teploty bez obav použít paracetamol (Paralen). Pokud ale trpíte na hypertenzi, poruchy funkce jater, ischemickou chorobu srdeční či zadržujete moč, tak byste si sám neměl žádný další lék ordinovat, ale kontaktovat svého ošetřujícího lékaře a poradit se s ním o léčbě zvýšené teploty.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Klasický zábal

Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes to dejte suchou osušku a překryjte se peřinou, po 20 minutách obklad sejměte, osprchujte se, osušte a opět se uložte do postele.

Připomenutí

Zdravé dítě se vypořádá bez obtíží s horečkou kolem 39,5 °C, a to i po dobu 3–4 dnů.

U dětí od 4 let můžete třikrát denně opakovat 3–4minutové sprchování vlažnou vodou. U kojenců můžete použít ponožky a bavlněné rukavičky nebo kapesníky, které namočíte ve studené vodě, dobře vyždímáte a oblečete nebo zabalíte dítěti ručky a nožky. To celé lze opakovat maximálně třikrát za den.

Přednost zábalům se dává i před aplikací léků proti horečce. Zábaly dítěti uleví a během několika aplikací mohou horečku skutečně podstatně snížit. Je ovšem třeba, aby jejich použití bylo prováděno správně. Starší děti by si měly (pokud to zdravotní stav dovolí) před přiložením zábalu vyprázdnit močový měchýř.

A jaké typy na snížení horečky máte vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁBALY Z KOPŘIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva T..

Dobrý den,
Můj muž trpí záchvaty dny v kotníku,kdy už ho má delší dobu oteklý z obou stran,tak jsem hledala,jak bych mohla vyrobit po domácku kopřivový zábal z čerstvých mladých kopřiv.Děkuji a zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba vyléčit dnu a tím zmizí i otok kotníku. Zábaly v tomto případě nic nevyřeší. Dna se vyléčí dodržováním diety a užíváním léků na dnu na předpis od lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zábaly z kopřiv

Tabulka pro záznam teploty ke stažení

Zde je k vytisknutí tabulka pro záznam teploty.

Zdroj: Bazální teplota

Octový zábal na nohy

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit. První pozitivní účinek se dostavuje za 15–20 minut. Nenechávejte si zábal ale déle než hodinu, protože ocet je kyselina a může způsobit kožní problémy.

Princip účinku

Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují i „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Na co účinkuje

Ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na kotník proto, že snižují horečku a otok.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem KARDIOSTIMULÁTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kadeřávková Alena.

Mám kardistimulátor a pužívámp Xarelto na ředění krve a jaště Rytmonorm,teď jsem nachlazená,mám rýmu, kašel a zvýšenou teplotu , co můžu užívat na bolest hlavy a snížení teploty . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete použít paracetamol - lék na snížení horečky a na tlumení bolesti. Přípravky s paracetamolem jsou volné prodejné a zcela bezpečné pro pacienty užívající Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Bylinkami proti horečce

Můžete využít černý bez nebo lípu srdčitou.

Dvě čajové lžičky sušených květů bezu (nebo lípy) se spaří se¼ l vody a 10 minut nechá vylouhovat. Pro vypocení stačí vypít dva šálky horkého čaje.

Obě bylinky můžete koupit v lékárně jako sypaný čaj.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁBALY Z KOPŘIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba vyléčit dnu a tím zmizí i otok kotníku. Zábaly v tomto případě nic nevyřeší. Dna se vyléčí dodržováním diety a užíváním léků na dnu na předpis od lékaře.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva T..

Děkuji za odpověď,
Určitě k tomu dnu léčíme i léky,dietou,atd...i se snaží o snížení váhy,což je důležité také..jen ale asi tím,jak stejně chodí do práce,živnostník-automechanik,tak patrně ten kotník zátěží je stále namáhán...dokonce mám už i kostivalovou tinkturu,takže i tak děkuji za radu.Chtělo by to podle mě určitě,aby marodil,nenamáhal nohu,ale to u něj bohužel nejde,takže bude patrně hojení o to těžší...no uvidíme...Děkuji a zdravím.
Eva T.

Zdroj: diskuze Zábaly z kopřiv

Několik rad před použitím zábalů:

  • Zábal musíte mít na hlavě minimálně 20 až 25 minut, jinak postrádá smysl.
  • Vlasy zabalte do igelitu a poté ještě obalte ručníkem, aby byl zábal v teple a účinnější, pro urychlení ho můžete zahřát trošku fénem.
  • Vlasy musí být pořádně umyté a hlavně bez kondicionéru.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VLASOVÉ ZÁBALY PRO POŠKOZENÉ VLAS DOMÁCÍ RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Ahoj...Mám úplně hrozné vlasy. Strašně husté, suché, polámané konečky, nepoddajné, trochu krepaté. Teď sháním nějaké dobré přírodní domácí recepty na vlasové zábaly. Tak se chci zeptat jaké jsou pro tyto vlasy nejlepší. Nemáte někdo zkušenosti třeba s medem???? Děkuji moc za reakce a odpovědi. ;-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší vlasové zábaly pro poškozené vlas domácí recepty

Zábal z bílého jogurtu na mastné vlasy

  • bílý jogurt
  • 1 lžička medu

Bílý jogurt smíchejte společně se lžičkou medu. Masku vetřete na vlasovou pokožku a nechte působit alespoň 20 minut. Jogurt výborně čistí pokožku a vyrovná pH. Dobře hydratuje.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Diskuze

V diskuzi SKOŘICOVÝ KRÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mat.

Souhlasím, na celulitidu je třeba jít komplexně, je třeba upravit celou životosprávu, ale jsou prostředky, které proti celulitidě mohou pomoci. Já doporučuji skořicový olej, resp. skořicový krém pro skořicové zábaly a lymfodrenáž. Skořicový krém zakoupíte např. zde: www.siladoteku.cz/si… Je vhodný i pro domácí použití, seženete tam i balení, které vystačí na celou kúru, vyjde podstatně levněji než skořicové zábaly v salónech a efekt je stejný.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicový krém

Zábal z avokáda na suché vlasy

  • avokádo
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 lžičky medu

Zralé avokádo rozmixujte na kašičku, přidejte lžičku olivového oleje a 2 lžičky medu. Vše společně promíchejte, vetřete do vlasů a nechte působit alespoň 20 minut. Poté pořádně opláchněte.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem MYRTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julir90.

Takže venku by zimu nepřežila v našich podmínkách? Hledám něco na zahradu co by vydrželo celo ročně zelené.. Jinak super článek je vidět že paní co to psala tak super. Taky se teď snažím věnovat takovému www.seoprofy.cz/ marketingu tak doufám že jednou budu psát takové super články.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Myrta je mrazuvzdorná do -12°C. Nižší teploty ji zničí.

Zdroj: diskuze Myrta

Zábal z banánu pro vlasy bez lesku

  • 1 banán
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička olivového oleje

Banán pořádně rozmixujete na kašičku. Důležité je, aby v ní nebyly kousky, protože ty se obtížně z vlasů vymývají. Poté přidejte lžíci medu a olivový olej. Vše pořádně promíchejte a naneste na vlasy. Nechte působit alespoň 20 minut.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Diskuze

V diskuzi ZIMNICE BEZ TEPLOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav roudny.

Před par dni jsem přišel k večeru s prace a asy za pul hodiny začali brnet ruce a vtom přišla zimnice bez teploty tráví 2 hod než to ustalo použil paralen brufen stalo to poprvé ještě nikdy jsem to nemnel pretim jsem přestal brát léky na vysoký tlak jeslí to stín nesouvisí děkuji za radu přejí heskej den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zimnice bez teploty

Zábal z kiwi na křehké vlasy

  • 1 kiwi
  • šťáva z jednoho citronu

Kiwi oloupejte a pořádně rozmixujte do hladka. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu. Pořádně smíchejte. Masku naneste na vlasy, zabalte igelitem a přes to ručníkem. Nechte působit alespoň jednu hodinu. Pak vlasy pořádně propláchněte.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Krchňavá.

Prosím o sdělení kolik čaje z kořene kostivalu je vhodné pít a jak dlouho
při osteroporoze.Dále moc prosím o informaci co je vhodné pro zvýšení he-moglobinu v krvi,manžel má 113 po chemoterapii. Prosím jak je to se zábaly na bolavá kolena.Předem Vám moc děkuji

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Zábal z majonézy

  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce olivového oleje

Umíchejte majonézu spolu s olivovým olejem na hladkou kašičku. Poté vetřete do vlasů a nechte působit alespoň 30 minut. Pro lepší působení přikryjte igelitem a na něj ještě přidejte ručník. Krásně se vám zábal zahřeje a vlasy budou nádherně lesklé a zdravě vypadající.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Test štítné žlázy podle bazální teploty

Evidence bazální teploty nemusí ukazovat jen na ovulaci. Je lékařsky známo, že hormony štítné žlázy také mají přímý vliv na bazální teplotu. Podchlazení nebo snížení tělesné teploty je zase známým příznakem hypotyreózy nemoci štítné žlázy. Tělesná teplota je neomylný diagnostický nástroj. Bazální teplota je také diagnostickým nástrojem pro zjištění hypotyreózy. Jedná se o osvědčenou diagnostickou a monitorovací metodu.

Chcete-li měřit bazální teplotu kvůli štítné žláze, je důležité používat starý rtuťový teploměr. Rtuťový teploměr by se měl před použitím důkladně protřepat a být po ruce k rannímu použití. Jakmile se ráno probudíte, s minimálním pohybem vložte teploměr do podpaží a nechejte jej tam po dobu 10 minut. Je důležité, aby došlo k zaznamenání tří až pěti po sobě jdoucích dnů. Ženy, které mají menstruaci, by neměly měřit bazální teplotu v prvních pěti dnech menstruace, ale až po pátém dnu.

Pokud je průměrná bazální teplota nižší než 36,5 °C, lze diagnostikovat onemocnění štítné žlázy, nebo nedostatečné množství hormonů štítné žlázy. Průměrná bazální teplota mezi 36,5 a 36,7 °C je považována za normální. Teploty mezi 36,4 a 36,6 °C jsou považovány za důkaz možné hypotyreózy.

Zdroj: Bazální teplota

Zábal z vaječného žloutku pro suché a lámavé vlasy

  • 1 žloutek
  • 1/2 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 nebo celá lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžíce kávy

Vše společně smíchejte a naneste na vlasy. Nechte působit alespoň 20 až 25 minut. Poté vlasy pořádně opláchněte, ale pozor, jen vlažnou vodou, vajíčko by se mohlo srazit. Pokud by k tomu přece jen došlo, nechte ho zaschnout a poté vyčešte.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy

Účinky olejů na vlasy

Pro navrácení zdravého vzhledu suchých vlasů je zapotřebí udělat dva důležité kroky – obnovit chybějící hydrolipidní film a vyrovnat povrchovou strukturu vlasů. K tomu nám skvěle poslouží oleje, nejlépe za studena lisované. Velkou oblibu si získávají BIO oleje, které pocházejí z ekologického zemědělství. Zakoupíte je v každé prodejně zdravé výživy.

Zdroj: Olejové zábaly na vlasy

Černý bez

Účinek na snížení krevního cukru

Staré přísloví praví, že bez černý je lékem proti devíti nemocem. Léčebné účinky bezu jsou známé spoustu let a nedají se zpochybnit. Bez se využívá v léčitelství, potravinářství i farmacii. U bezu je důležité, že jeho plody obsahují rostlinný inzulín, který je diabetikům doporučován.

Způsob použití

Plody černého bezu je samozřejmě nutné pro snížení krevního tlaku přijímat vnitřně. Žádné zábaly nám v takovém okamžiku opravdu nepomohou. Vhodné je si třeba připravit z černého bezu čaj. Jeho plody se dají v létě usušit, nebo si je můžete koupit v lékárně. Plody se také dají zavařit.

Na co si dát pozor

U černého bezu si určitě dávejte pozor, abyste bezinky konzumovali vždy tepelně upravené nebo usušené, protože čerstvé plody bezu mají projímavé účinky. Pozor si také dejte, abyste nekonzumovali kůru nebo listy, protože jsou považovány za poněkud jedovaté. Příznaky otravy jsou zvracení, průjmy, slabost. Stejné příznaky se ale mohou projevit, i když sníte větší množství syrových plodů. Pokud sami sbíráte plody bezu černého, dávejte pozor, abyste je nezaměnili s jinými druhy bezu, protože ty jsou označovány jako toxické.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Zábal z kávy a tvarohu

  • turecká káva
  • tvaroh
  • olivový olej

Tvaroh smíchejte společně s troškou olivového oleje. K takto připravené směsi přilijte hotovou kávu. Stačí tolik, aby vám vznikla dobře se vtírající kašička. Pokud máte v masce kávová zrníčka, vůbec to nevadí. Vetřete je přímo ke kořínkům vlasů. Kofein z kávy má dobrý vliv na růst vlasů a káva jako taková dobře barví, proto se nedoporučuje používat na světlé vlasy. Masku nechte na vlasech působit minimálně 30 minut.

Zdroj: Domácí zábaly na poškozené vlasy


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP