Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZARUDLÁ TŘÍSLA

OBSAH

Vyrážka v tříslech po holení

Pokud je vaše pokožka po holení v tříslech podrážděná a plná „hrbolků“, může jít i o zvlněné chloupky, které se po oholení jakoby vracejí zpátky do kůže, což způsobuje podráždění a pupínky, místy rovněž jizvy.

Zde můžete vidět vyrážku v tříslech po holení.

Bezpečnější holení vypadá takto: Nejprve si opláchněte třísla horkou vodou, pak se holte ve směru růstu chloupků a nenapínejte přitom kůži. Nakonec si oholenou oblast opláchněte studenou vodou, poté naneste hydratační krém. Pokožka v oblasti třísel také uvítá volnější prádlo, případně takové, jehož okraje nebudou zbytečně dráždit.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den,
mám zarudlá oční víčka a strašně svědí. Prosím o radu. Děkuji

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Co znamená bolest kyčle a třísla

Bolest kyčle a třísla může signalizovat svalový spasmus po přetížení při cvičení v průběhu přitahovače stehna. Někdy pomůže rehabilitace, také je vhodné ultrazvukové vyšetření, které by mělo případné patologické změny vyloučit.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi AKNÉ A ČERNÉ TEČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Mám velký problém s pletí, trápí mne na čele, nose a bradě černé tečky a pupínky (nejvíce jich mám na čele). Chtěla bych poradit co mám udělat, aby akné a černé tečky zmizely. Nejlépe, pokud by to nebylo moc drahé. A jak akné a černé tečky správně zamaskovat? Vyzkoušela jsem mnoho přípravku od vichy, garnier, loreal a La-roche. Ale žádné pozitivní výsledky nevidím. Děkuji předem, I.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dr. David.

Detoxikace organismu pomáhá snižovat nežádoucí látky v těle, jejichž důvodem mohou být pupínky, nebo zarudlá místa. Info například zde - www.5pprozdravi.cz.

Zdroj: diskuze Akné a černé tečky

Fotografie

Zde můžete vidět fotografie zobrazující opruzená třísla.

Zde můžete vidět fotografie zachycující svrab v tříslech.

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

mam dotaz praskají mně oční koutky a okolo očí mne svědí a zároven pálí zarudlá pokožka nevíte někdo co s tím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, praskání očních koutků a svědění a pálení pokožky kolem očí je jasný projev alergie. Klidně by to mohla být alergie na některý pleťový krém nebo makeup, či čistící mléko. Někdy takto oči reagují i na náhlé změny teplot okolního vzduchu. Pokud můžete, navštivte očního, ať se na to podívá a v případě, že jde o alergii, tak ať případně předepíše akutně Maxitrol, popřípadě na delší dobu Zaditen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční koutky

Typ pleti

Typ pleti Charakteristika
normální pleť bez viditelných rozšířených pórů, svěží, růžová, vypnutá, vypadá velmi hezky, sametová, jemné póry, T-zóna může být mírně mastná, pokožka bez skvrn
mastná pleť nečistá pleť, má rozšířené póry, rychle se mastící, leskne se, typická je tvorba komedonů (uhrů)
aknózní pleť typická v období dospívání ale trápí i dospělé, mastná, zarudlá, vyrážky a komedony jsou viditelné
suchá pleť jemné póry, nemastná, chybí ji potřebná hydtratace, často se dostavuje pocit napětí, červené flíčky, pleť bledá
citlivá pleť zarudlá, skvrnitá, reaguje na jakoukoli změnu pleťové kosmetiky, někdy stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), pocit svědění, šupinatá
smíšená pleť kombinovaná: nečistá T-zóna, velkopórovitá, rychle se mastící, ale partie v oblasti tváří jsou mírně suché
zralá pleť povadlá, snížená elasticita pleti, viditelné vrásky, tendence vysušování, případně stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), objevují se pigmentové skvrny

Zdroj: Diagnostika pokožky

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA TŘÍSLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Nový.

Jak se rakovina třísla projevuje.děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V třísle se může vyvinout rakovina mízních uzlin, tak zvaný Hodgkingův syndrom. Mezi hlavní příznaky patří hrudky pod kůží, což je zvětšená lymfatická uzlina. Obvykle to nepřekáží, ale po pití alkoholu může být toto místo bolestivé. Hrudka se může časem zvětšovat, nebo se mohou objevovat nové hrudky poblíž nebo dokonce v jiných částech těla.

I jiné rakoviny mohou také způsobit oteklé lymfatické uzliny. Pokud máte zvětšenou lymfatickou uzlinu, zejména pokud jste v nedávné době neměli infekci, je nejlepší navštívit lékaře, aby byla příčina nalezena a léčena, pokud to bude potřeba.

Někteří lidé mají tzv. Příznaky B, kam patří:

Horečka (která může trvat několik týdnů) bez infekce
Mokré noční pocení
Ztráta hmotnosti bez vysvětlení (nejméně 10% vaší tělesné hmotnosti po dobu 6 měsíců)
Tyto příznaky jsou důležitou součástí diagnostiky a určují výhled do budoucna.

Obecné (nespecifické) příznaky

Svědění kůže
Pocit únavy (únava)
Ztráta chuti k jídlu
Někdy jediným příznakem může být pocit únavy po celou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina třísla

Svědění ovlivňující tříselnou oblast

Tinea cruris

Je dermatofytická infekce způsobující svědění a podráždění v oblasti třísel, postihuje zejména muže. Tato vyrážka je zapříčiněna pocením a těsným oblečením. Někdy se v záhybech kůže může objevit zarudlá vyrážka se šupinami, která se šíří plošně dále.

Kandidóza

Kandidóza je kvasinková infekce, která se objevuje u obou pohlaví. U žen se objevuje v oblasti pochvy a způsobuje výtok spojený s pálením nebo intenzivním svěděním. U mužů bývá spojena s infekcí „glans penis“, která je prvotním příznakem onemocněním cukrovkou. Kandidóza může být způsobena nejen pohlavním stykem s nakaženou osobou, ale i užíváním antibiotik, které narušují střevní bakteriální flóru. Kvasinková infekce způsobuje podráždění, pálení, svědění a bolest v oblasti třísel. Těhotné ženy mohou být ke kandidóze náchylnější.

Psoriáza

Psoriáza je chronické kožní onemocnění vyznačující se zarudlou a svraštělou kůží se stříbrnými šupinami. Tyto šupiny se objevují na kolenou, loktech, spodní části zad a na pokožce hlavy. Lupénka se může objevit i v rozkroku, zejména v oblasti třísel, protože se jí lépe daří na vlhkých místech, kde vytváří červené skvrny se šupinami.

Seboroická dermatitida

Seboroická dermatitida rovněž zasahuje třísla a je podobná lupénce (psoriáze).

Zdroj: Rada proti svědění varlat

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA OTEKLÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holubková Jiřina.

Dobrý den,
jak léčit otok ruky jsem se už dočetla, jen bych chtěla vědět, kdy s léčbou začít. Jsem 11 dní po ATB, ruka nebolí , je mírně zarudlá / k večeru více/. Ruka je otokem napjatá a kůže už je nová, hebká.

Děkuji za odpověď. Holubková Jiřna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší by byly manuální lymfodrenáže, ale můžete vyzkoušet všechny uvedené. Jen se vyvarujte nanášení domácích mastí nebo tinktur. Ty mohou narušit mladou kožní bariéru a odstartovat nový erisypel. Podobné riziko je i u zmíněné vodoléčby. S léčbou začněte hned a to tím, že proberete s terapeutem možnosti další léčby a naplánujte si návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit otok ruky po kožní nemoci zvané růže

Kvasinky u mužů

Dalším místem, kde se mykóza často objevuje, zvláště pak u mužů, jsou třísla a vnitřní plochy stehen.

Zdroj: Kvasinky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ OLEJ LÉČÍ POKOŽKU PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Sedláková.

Máme labradora, který má alergické problémy s kůží. Momentálně je vše na ústupu, dostal dvě injekce proti svědění, kůže už není zarudlá, suché stroupky vyčesáváme, ale má pořád dodně lupů. Poradte mi prosím jaký olej mu nejlépe přidávat do krmení.
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O tom, které krmení bude pro vašeho pejska nejlepší, se musíte pobavit s lékařem, kterému se podařilo omezit příznaky alergie. Tento veterinář patrně zjistil na co je pejsek alergický a mohl by tak nejlépe odpovědět na vaši otázku čím dále krmit. Zároveň vám doporučí i doplňky stravy, které nebudou pejskovi ubližovat prostřednictvím nežádoucích alergenů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký olej léčí pokožku psa

Zarudlá oční víčka

Zarudlá oční víčka mohou mít více příčin. Je to příznak, který se vyskytuje u řady chorob. Při nálezu je vhodné podívat se, zda otok postihuje jen jedno nebo obě oči.

Příčiny

Při alergické reakci jsou nezřídka postiženy i oči. Ty jsou červené, svědí a pálí, víčka otékají. Alergii může vyvolat rovněž použití kosmetických přípravků, těm je pak nutné se vyhnout. Dramatický průběh má píchnutí hmyzem v blízkosti oka, kdy se v krátké době rozvine velký otok.

Infekční záněty víček mohou vypadat velmi vážně, ale nedochází k poškození samotného oka a ke zhoršení zraku. Postižená víčka jsou zarudlá, bolestivá, nateklá. Příčinou je zánět dutin, horních cest dýchacích nebo kožní defekt u samotného oka. Stav vyžaduje lékařskou pomoc.

Závažným infekčním onemocněním, které postihuje jedno nebo obě oči, je takzvaná orbitální celulitida. Začíná často bolestí za okem zhoršovanou pohybem oka, překrvením spojivek a zhoršením zraku. Pravidelně jsou přítomny celkové příznaky. Nejčastější příčinou je přestup zánětu z dutin. Pro ohrožení zraku je nutná bezodkladná lékařská pomoc!

Oční projevy má i onemocnění štítné žlázy, jako například Graves-Basedovova nemoc. Otoky víček zde provází i vystouplé oční bulby, latinsky exoftalmus.

Blefaritida je zánětlivé onemocnění okrajů víček. Oční víčka jsou zarudlá, ztluštělá, mezi řasami jsou drobné abscesy, šupinky a krusty. Typické je slzení a pocit cizího tělesa v oku. Potíže mohou vzniknout po pobytu v dráždivém prostředí, v souvislosti s nekorigovanou krátkozrakostí či dalekozrakostí nebo atopickou dermatitidou.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPSI MINERALY A LEKY PRO ALERGIKY S EXEMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drapal lumir.

jsem alergicky na skoro vsechny stromy nektere travy psi a kocky jidla cokolady orechy.pokozka zarudla a vyrazka strasne svedi.nic moc nepomaha .mam 32 let.predem dekuji za jakoukoli radu.preji pekny den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při těchto projevech alergie bych doporučil dlouhodobou léčbu Claritinem a na vyrážku bych zkusil použít fenistil gel. Od praktického lékaře, si nechte předepsat lék Prednizon a při těžkých projevech ho krátkodobě užívejte.
Samozřejmě platí vyhýbat se alergenům co to jde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nejlepsi mineraly a leky pro alergiky s exemy

Bolest třísel

Většina lymfomů se při svém vzniku projeví zvětšením mízních uzlin. Pokud jsou tyto uzliny hmatné (na krku, v podpaží, v tříslech), projeví se většinou jako různě velká, nebolestivá bulka, na pohmat pružná (podobně jako tvrdá guma). Pokud je uzlina malá, většinou se dá dobře posunovat, větší uzliny mohou být k podkladu pevně přirostlé.

Zdroj: Rakovina třísla

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Miňhová.

Víc jak měsíc mě trápí bílý povlak jazyka, špička je zarudlá s pár puchýřky které se objevují i na pravé hraně jazyka.
Střídavě jsen zkoušela propolisou tinkturu, konopnou tinkturu, na kloktání florsalmin. Stav se nezlepšuje ani nezhoršuje.
Ve středu 14.4. mám jít na první vakcínu Covid a obávám se zhoršení stavu. Mám jít k obvodnímu nebo zubnímu lékaři?

Prosím o radu. Děkuji.
Miňhová Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoci jazyka léčí zubní lékař. Vakcinace se nebojte, ale na prohlídku k zubnímu jděte co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc jazyka

Trudník

Roztoč trudník psí (Demodex canis) způsobuje zánět chlupových folikulů a mazových žláz. K přenosu dochází kontaktem mláďat s matkou při sání mléka. Tento parazit vyvolává onemocnění zvané demodikóza nebo také červená prašivina. Postižená ložiska jsou bez chlupů, zarudlá, se zvýšenou tvorbou šupin.

Trudníci jsou dlouzí okolo 0,2 až 0,3 mm. Mají doutníkovitý tvar a čtyři páry končetin. Usídlují se v mazových váčcích chlupů, kde se poměrně rychle množí, v jednom váčku jich mohou být během chvíle desítky. Jejich výskyt způsobuje primárně vypadávání srsti, druhotně pak různé infekce. Postižená místa hnisají a vznikají záněty.

Onemocnění zpravidla probíhá ve formě šupinaté nebo pupenečkovité. Při šupinaté formě jsou charakteristickým příznakem drobné, různě velké okrsky s prořídlou srstí na kůži hlavy (okolí očí, na čele, na pyscích, na nose), případně i dalších místech těla. Řídnutí srsti se může stupňovat, až se vytvoří lysá místa s šedavě zbarvenou až zarudlou kůží. V případě pupenečkovité formy je možné v místě vylysání pozorovat dobře hmatné uzlíky, které mnohdy hnisají, zduří a praskají. Pak lze nalézt na postižených místech strupy zaschlé krve a hnisu. Lokalizovaná forma se vyskytuje hlavně u štěňat na hřbetě nosu, na čele a kolem očí. Postižená ložiska jsou holá, zarudlá a objevuje se zde zvýšená tvorba šupin. Generalizovaná (celková) forma onemocnění se může vyskytovat v jakémkoli věku a kdekoliv na těle. Nedoléčená generalizovaná demodikóza často přechází v úporný zánět meziprstí.

Na ochranu psů proti vnějším parazitům se používají antiparazitární přípravky, které jsou ve formě spreje, obojku, šamponu nebo jako spot on. Záleží vždy na majiteli, jaký preparát pro své zvíře zvolí.

Zdroj: Parazité u psů

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLÍČKY NA DLANÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pojerová Michaela.

Dobrý den,
synkovi (27m) se před pár dny udělaly červené flíčky.Nejsou suchý, ani vystouplý. Jen zarudlá kůže.
Našla jsem mu i zarudlou kůži mezi prstíkama na nohách. Měl tam až oloupaný puchýřky.
Evidentně ho to svědí.
Jsem z toho hodně na nervy. :(
Byli jsme cca před 3 týdny na veřejným bazénu.
Myslíte, že by to mohl mít z toho? Ekzém?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené flíčky na dlaních

Příznaky

Lymfomy se mohou vyskytnout na různých místech lidského těla a jejich příznaky tak mohou být velmi rozdílné. Můžeme je rozdělit na příznaky místní, které jsou způsobené postižením konkrétního orgánu lymfomem, a celkové, což jsou příznaky, kterými tělo reaguje na přítomnost onemocnění. Můžeme se však často setkat i se situací, že se lymfom (dosud) žádnými příznaky neprojevuje a podezření na onemocnění lymfomem vyplyne až z běžného, například předoperačního vyšetření.

Zdroj: Rakovina třísla

Diskuze

V diskuzi ŠUPINY NA UŠNÍCH BOLTCÍCH U PSA LABRADOR-RETRIVER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Pítr.

Na ušních boltcích se utvoří černé přilepené šupiny, které jdou těžko odstranit jedině seškrabat. V loni je měl v tuto dobu taky. Jsou mastné po sejmutí je kůže zarudlá. V loni jsem je seškrabal vydesinfikoval a namazal měsíčkovou mastí. Po nějaké době byly uši opět v pořádku. Nevím co to je a proč se to objevuje vždy v létě v horku.
DĚKUJI ZA RADU CO NA TO POMŮŽE
Miroslav

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Šupiny na ušních boltcích u psa LABRADOR-RETRIVER

Prognóza

U každého typu lymfomu existuje reálná šance na dosažení dlouhotrvajícího ústupu onemocnění a u řady typů i na vyléčení. V posledních letech se ukazuje, že i v rámci jednotlivých typů lze diagnostikovat některé znaky, které souvisí s prognózou. Velmi často se jedná o genetické analýzy nebo analýzy na úrovni bílkovin. K jejich provedení je však mít k dispozici zmraženou tkáň lymfomu, proto může být nemocný na některých pracovištích požádán o dodatečný odběr vzorku tkáně.

Zdroj: Rakovina třísla

Bolest varlat a třísel

Bolest varlat a třísel může souviset s torzí varlat. Jde o stav, kdy se nejčastěji jedno varle otočí kolem svých vyživujících cév, což způsobí nedokrvení tkání varlete až odúmrtí těchto struktur. Nejčastěji se torze vyskytne v novorozeneckém až mladším dospělém věku, ale může se přihodit i mužům starším. Od vzniku obtíží, což jsou silné, prudké bolesti vystřelující do třísla či stehna, často zvracení, studený pot, otok šourku, má pacient nejvíce šest hodin na to, aby se k lékaři dostavil a bylo mu možné postihnuté varle operací zachránit před odúmrtím.

Zdroj: Bolest varlat

Příznaky opruzení u dospělých

Výsledkem onemocnění je mechanické nebo chemické podráždění kůže způsobené rozkladem potu, moči nebo stolice. Tento typ opruzenin vzniká zejména nedostatečnou hygienou a nevhodnou volbou oblečení. Postižená místa jsou červená, se sklonem k mokvání.

Při výskytu opruzeniny lze v mnoha případech základní léčbu zvládnout i bez návštěvy lékaře. Lékárny nabízí nespočet přípravků, které mohou pomoci problém vyřešit. Vhodné jsou například zásypy, speciální masti, krémy, pudry či koupele.

Dále je u postižených míst třeba dodržovat:

  • suchou a čistou pokožku, zabránit dalšímu zapařování;
  • upřednostňovat vzdušné oblečení a spodní prádlo z přírodních materiálů – v domácím prostředí pak nosit co nejméně oblečení;
  • při intimní hygieně používat čistou vodu a případně antibakteriální mýdlo;
  • výborným pomocníkem, zejména na cestách, jsou i speciální vlhčené ubrousky napuštěné antimykotickým nebo antibakteriálním roztokem.

Pokud domácí samoléčba nepomáhá a postižená pokožka je stále zarudlá, zanícená, či dokonce mokvá a bolí, jedná se s největší pravděpodobností o opruzeniny způsobené kvasinkami, bakteriemi nebo plísněmi. V takovém případě je vhodná návštěva lékaře-dermatologa, který provede stěry z postižených míst a doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Opruzeniny kolem konečníku

Léčba

Obecně platí, že se vzrůstajícím věkem klesá šance na vyléčení. Z tohoto důvodu je zapotřebí každého nemocného před zahájením léčby pečlivě vyšetřit a stanovit tak možná rizika léčby. Jako základní léčebný postup se volí „systémová léčba“, to je léčba, která zasahuje celý organismus. Mezi ni se počítá chemoterapie a imunoterapie. V určitých situacích pak lékař navrhuje použití radioterapie. Mezi speciální formy chemoterapie a imunoterapie patří vysoce dávkovaná léčba s autologní transplantací krvetvorných buněk a alogenní transplantace krvetvorných buněk. Tyto metody jsou známé pod starším označením jako transplantace kostní dřeně. Dále se používá chemoterapie.

Zdroj: Rakovina třísla

Všenka

Světle žlutá všenka psí (Trichodectes canis) se živí odlupujícími se částečkami kůže, nesaje krev.

Všenky měří okolo 2 mm, jsou ploché, mají žlutohnědou barvu, krátké silné hákovité drápky na konci každé končetiny, které parazit užívá k pevnému přichycení se k chlupům hostitele. Je možné je pozorovat pouhým okem. U zvířat obvykle napadají hlavu, podpaží, třísla a záda. Psi napadení druhem Trichodectes canis mohou být rovněž mezihostitelem tasemnice psí. To je další důvod, proč je úspěšná eradikace všenek tak důležitá.

Na ochranu psů proti vnějším parazitům se používají antiparazitární přípravky, které jsou ve formě spreje, obojku, šamponu nebo jako spot on. Záleží vždy na majiteli, jaký preparát pro své zvíře zvolí.

Zdroj: Parazité u psů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP