Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZÁSADY BEZLEPKOVÉ DIETY

OBSAH

Co jíst při bezlepkové dietě

Je potřeba si uvědomit, že bezlepková dieta není úplně dieta, při jejím dodržování je důležité spíše co jíte, než kolik toho jíte. Tím, že lidé držící tuto dietu nemohou konzumovat některé potraviny, které jsou zdrojem bílkovin, je musí logicky nahradit za  jiné zdroje.

  • bezlepkové potraviny

Při  bezlepkové dietě je vhodné konzumovat mléko, tvrdé sýry, smetanu, maso, vnitřnosti (např. játra, ledviny), vejce, ovoce, zeleninu, rýži, kukuřici, sóju, laskavec, pohanku, tuky, cukry, med, kávu, čaj, kakao a potraviny vyrobené z těchto produktů.

  • zakázané potraviny

Při  bezlepkové dietě je třeba se vyhnout všem potravinám, které obsahují lepek, například běžné pečivo, těstoviny, strouhanka, knedlíky, jíšky, omáčky, salámy, šunky, sekané, dochucovadla, kečupy, majonézy, dresinky, sójová omáčka, pudinky, zmrzliny, kypřící prášky, cornflakes, ovesné vločky, kroupy, krupice, seitan (rostlinné maso), a potravinám, které obsahují pšeničný škrob, který je přidáván do cukrovinek a  zákusků. Vždy je potřeba si přečíst složení výrobků, protože lepek se objevuje i v potravinách, kde by jej nikdo nečekal, například v jogurtech, sojových řezech, v rýži v  čokoládě, lipu, a podobně. Složení není potřeba sledovat jen u výrobků, které jsou jasně označené jako bezlepkové buď nápisem, nebo symbolem přeškrtnutého klasu. Je třeba si uvědomit, že pokud trpíte celiakií, neznamená to, že přijdete o těstoviny a pečivo, naopak pro celiaky existují bezlepkové varianty. Je pravda, že bezlepkové varianty jsou o něco dražší, ale do budoucna se předpokládá, že se cena těchto potravin srovná s potravinami obsahující lepek. Dnes už se bezlepkové potraviny dají najít nejen v obchodech se zdravou výživou, ale už i v některých supermarketech.

U bezlepkové diety je třeba vždy zvážit i konzumaci alkoholu, například některé zdroje řadí k zakázaným potravinám i pivo. Dokonce i pivo označené jako bezlepkové totiž obsahuje lepek, jen je v něm jeho obsah snížen na minimální hranici. Celkově ale platí, že obsah lepku v běžných pivech není vysoký. Některé starší zdroje uvádí, že se lepek objevuje i ve vodce a whisky, ale novější zdroje tato tvrzení vyvrací.

Zdroj: Bezlepková dieta

Diskuze

V diskuzi BEZLEPKOVÉ PSÍ GRANULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alzbik.

Brit i Purina se dlouhodobě objevují mezi nejoblíbenějšími psími granulemi. Z recenzí www.equiplo.cz/granu… vychází dobře i zmiňovaná Acana, například pro psy seniory, které jsou bezlepkové a neobsahují obiloviny.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bezlepkové psí granule

Bezlepková dieta

Jedním z  důvodů dodržování bezlepkové diety, může být onemocnění celiakií. Toto onemocnění je známé pod spoustou jiných názvů, například celiakální sprue, glutenová enteropatie, primární malabsorpční syndrom. Jedná se o nesnášenlivost lepku (nejedná se ale o alergii na lepek). Celeakie je chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva, což způsobuje právě nesnášenlivost lepku. Lepek (jinak zvaný gluten) je směs bílkovin, která se  nachází v pšenici, žitu, ječmeni a v ovsu. Při bezlepkové dietě je třeba nejen vyloučit z jídelníčku všechny tyto obilniny, ale zároveň si i hlídat přísady potravin, protože u  některých potravin se lepek používá jako emulgátor a nositel aromatických látek. Pokud člověk trpící tímto onemocněním konzumuje potraviny vyrobené z těchto obilnin, vzniká v jeho tenkém střevě zánět sliznice. Tento zánět způsobuje, že jsou živiny velmi těžko vstřebávány a zůstávají nestrávené ve  střevě. Člověka trpícího tímto onemocněním trápí úbytek váhy, průjmy, pocity dávení, nechutenství, únava a u některých lidí i cukrovka. U dětí může být symptomem i porucha růstu. Pokud by se celeakie neléčila, může způsobit rakovinu střeva i  rakovinu lymfatických žláz. Toto onemocnění je částečně dáno geneticky a nelze se z něj v současnosti vyléčit. Ale při  dodržování bezlepkové diety vymizí příznaky této nemoci. Vyšetření ke zjištění, zda člověk trpí celiakií, se provádí zjišťováním množství protilátek tkáňové transglutaminázy v  krvi a rozborem bioptického vzorku z lačníku. Lidé obvykle zjistí, že touto nemocí trpí, až když se u nich objeví některý ze symptomů a oni to začnou řešit, ve společnosti je jinak mnoho lidí, kteří trpí touto chorobou, ale neví o tom.

Při  bezlepkové dietě jde tedy o to vyloučit z konzumace všechny potraviny, které obsahují lepek. Osoby, které drží bezlepkovou dietu, tedy nekonzumují potraviny, jež běžně obsahují lepek, ale nahrazují je bezlepkovými potravinami.

Zdroj: Bezlepková dieta

Diskuze

V diskuzi CGA 800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natasha.

Dobrý den všem, mám dotaz, nevíte někdo jestli se u toho musí držet nějaká dieta a cvičit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Jednoznačně ano!!! Bez diety a cvičení to prostě skutečně nejde, to jsou zákony přírody. Všichni co tu píšou, že zhubli bez diety a cvičení jenom z toho, že užívali CGA tak nepíší pravdu, ale snaží se podpořit prodej tohoto přípravku!!! CGA 800 pomáhá zhubnout, ale samo na hubnutí nestačí.

Zdroj: diskuze CGA 800

Alergie na lepek

Alergií na lepek tělo reaguje na přítomný antigen přehnanou imunitní odpovědí přes IgE protilátky a uvolněním histaminu. Alergií na lepek můžeme trpět v kterémkoli věku, někdy se stává, že časem sama odezní.

Konzumace lepku mívá u alergiků okamžité následky, jako jsou křeče, nevolnost, nadýmání, průjem, únava, otoky či bolest kloubů, ale také akné. U dětí je častým příznakem alergie na lepek mastná a zapáchající stolice, snížená chuť k jídlu, vzedmutí bříška, zpomalení růstu, neprospívání. Kromě již zmíněných se mohou u dospívající mládeže projevit i takové příznaky jako bolest kloubů, únava, nepravidelná menstruace, opožděná menstruace, potraty, neplodnost, nechutenství, nadýmání, řídnutí kostí, anémie, větší kazivost zubů a jiné.

V současnosti nejsou doposud žádné léky, které by pomohly s alergií na lepek. Jediným možným způsobem je dodržování takzvané bezlepkové diety, díky které se nemocný zbaví uvedených příznaků a dojde k obnovení poškozené střevní sliznice.

Zdroj: Lepek

Diskuze

V diskuzi RECEPTY PURINOVÉ DIETY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Bartoň .

Poptavám recept purinove diety.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty purinové diety

Je bezlepková dieta na hubnutí?

Mnoho slavných osobností v současnosti drží bezlepkovou dietu, aby si udržely štíhlou postavu. Osobnosti jako Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Lady Gaga, Miley Cyrus, Victoria Beckham, Ryan Phillipe tuto dietu doporučují. Ve svém názoru se ale neshodnou s  nutričními specialisty, kteří bezlepkovou dietu doporučují jen nemocným lidem, protože v okamžiku, kdy zdravý člověk vysadí všechny potraviny obsahující lepek, připravuje se o vlákninu a  některé vitamíny a minerální látky, které pro své tělo potřebuje. Nedostatek těchto látek u něj pak může vyvolat únavu, podrážděnost a nesoustředěnost. Odborníci doporučují zdravým jedincům, kteří by tuto dietu chtěli vyzkoušet, nejprve se poradit s lékařem a ze zásad bezlepkové diety si vybrat ty, které člověku neuškodí. Jedná se o vynechání potravin, v  nichž je základem mouka (pečivo, těstoviny, koláče, buchty, dorty, sušenky, oplatky, čokolády ale i uzeniny). Toto stravování je pak prospěšné, pokud se chcete zbavit tuku na břiše, kam se  lepek zejména ukládá.

Zdroj: Bezlepková dieta

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOS NEMOCI RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Kročil.

Jak moc je nemoc nebezpečná pro nejbližší okolí.Jak se trochu obrnit doma ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za určitých okolností je možné nakazit se od nemocného růží dotykem. Proto je vhodné v domácnosti s růží používat zásady osobní hygieny, zejména antibakteriální mýdlo, desinfekci na prádlo (místo aviváže) a vlastní ručníky a oblečení, i obuv. Člověk s celistvou pokožkou a normální imunitou by se pak růží nakazit neměl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos nemoci růže

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je dieta spočívající v omezení konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by totiž mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. Osoby držící bezlepkovou dietu konzumují nejlépe potraviny přirozeně bezlepkové. Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z běžných obilovin, jako je ječmen, pšenice, žito, které jsou na lepek bohaté. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie a alergie na lepek.

Potravin, které neobsahují lepek, je větší množství, než by se mohlo na první pohled zdát. Jedná se například o rýži, pohanku, kukuřici, amarant, proso, luštěniny (fazole, hrách, čočka, sója), veškerou zeleninu a ovoce, veškeré maso. U ostatních potravin, respektive výrobků, je zapotřebí pečlivě číst. Ani mléčných produktů není nutné se vzdát, jen je třeba sledovat složení, typ zahušťovadel a podobně.

Pečiva se také vzdát nemusíte. Místo pšeničného či žitného pečiva si zvolíte pečivo z kukuřičné mouky, prosa, pohanky.

Zdroj: Lepek

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI TVRDÉ NEHTY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Myšková.

Dobrý den mám příbuzného ( o kterého se částečně starám po smrti jeho matky),je mu
65 roků a má strašne tvrdé nehty na nohou,které nejdou ostříhat ani oštípat kleštičkami.
když jsem volala jeho lékaři poslal mě slušně kamsi,řekl, že ho pošle na kožní,ale nestalo se.Prosím o radu, jak změkčit nehty ,aby šly ostříhat. nemá asi zásady hygieny. Děkuji za radu. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na dvacet minut namočit nohy do teplé mýdlové vody. Pak osušit a pomocí pilníku opilovat nehty. Zbytky pak zastřihnout. Neodstraňujte kůžičku po stranách nehtu. Pokud se jedná o diabetika, tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke zranění. Taktéž i u člověka léčeného léky proti srážení krve. V těchto případech je lepší, když nehty zkrátí pedikérka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi tvrdé nehty na nohou

Druhy diet ADHD

  • Celková výživa pro ADHD. Zahrnuje jídlo, které jíte každý den. Potraviny, které konzumujete, mohou příznaky ADHD zlepšit nebo zhoršit. Dieta by měla vést k tomu, abyste přijímali jen ty příznivě působící potraviny.
  • Suplementace diety pro ADHD. Zahrnuje přidávání vitamínů, minerálních látek nebo jiných živin, aby nedošlo k nedostatkům ve skladbě stravy, které by mohly vést k příznakům ADHD. Cílem této diety je to, aby ve vašem jídelníčku nechyběla žádná nutriční složka, kterou vaše tělo potřebuje.
  • Eliminační diety pro ADHD. Jedná se o odstranění potravin nebo složek, které způsobují zhoršení příznaků ADHD.

Zdroj: ADHD diety

Diskuze

V diskuzi STRAVAPŘED KOLONOSKOPII PŘI DIABETU 2STUPNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o upřesnění stravy před kolonoskopii při diabetu 2stupně-léčba- léky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mareš.

Prosim o upřesnění diety při diabetu 2 stupně. před kolonoskopii

Zdroj: diskuze Stravapřed kolonoskopii při diabetu 2stupně

Bezlepková dieta - jídelníček

Jídelníček při bezlepkové dietě by měl být vyvážený, měl by se vyhnout potravinám obsahujícím lepek a zároveň nahradit chybějící vitamíny.

Snídaně

Ke  snídani při bezlepkové dietě je vhodný ovocný (bylinkový) čaj, müsli (bezlepkové) či pečivo (bezlepkové) s pomazánkou (například rybí, mrkvová, vajíčková), s máslem, kvalitní šunkou, taveným sýrem, slaný pohankový koláč, jáhly s  ovocem, vločky s ovocem a medem.

Svačina

Denní dávka vitamínu se v jídelníčku dá splnit vhodnou ovocnou (zeleninovou) svačinou: například banán, meloun, blumy, broskve, jablka, mrkvový salát, citrusy.

Oběd

Správný oběd se skládá ze dvou chodů: z polévky a hlavního jídla. Polévka může být jakákoliv, důležité je, aby nebyla zahuštěná moukou, vhodná je například polévka hrášková, gulášová, kmínová s vejci, hovězí vývar s bezlepkovými těstovinami, zeleninová, koprová, celerová. Jako hlavní jídlo je vhodné například pečené kuře s dušenou rýží, bezlepkové jahodové knedlíky, plněné papriky sójovým masem, rajská omáčka a  bezlepkové těstoviny, španělský ptáček a dušenou rýží, grilovaný pstruh s bramborovou kaší, pečený králík s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem, čočka s vejcem, ryba s bramborem a zelenými fazolkami, rýže s kuřecím masem a žampiony.

Svačina

Odpolední svačina může být nápaditější, k pití je vhodné mléko/mléko, k jídlo například: perník, knockebrot, jogurt s ovocem, bezlepkový croissant, šlehaný tvarohem, jáhlový nákyp s  meruňkami, pohankové palačinky s ovocem.

Večeře

I večeře může být velmi pestrá: zapečené brambory se špenátem a sýrem, kuřecí nudličky s cuketou a těstovinami, pohankový chléb s tvarohovou pomazánkou, jáhlová kaše s jablky a skořicí, lasagne s mletým masem, pohankové rizoto se žampiony, zapečené toasty se šunkou, žampiony plněné nivou, bezlepkové těstoviny s  dýní a žampiony, zelenina s kozím sýrem, zapečený fenykl.

Zdroj: Bezlepková dieta

Diskuze

V diskuzi ANTONIE MAČINGOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana štieberová.

chtěla bych vědět přesné preferování této diety více info děkuji moc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antonie mačingová

Bezlepkové perníčky

Ingredience:

  • 120 g medu
  • 130 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 400 g bezlepkové mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vejce na potření perníčků

Postup:

Med mírně zahřejte, přidejte máslo, aby se rozehřálo, a odstavte z tepla. Do této směsi ještě vmíchejte vejce. Na vále smíchejte mouku, perníkové koření, skořici, sodu a nastrouhanou citronovou kůru. Na závěr přidejte směs z medu, másla a vajec a vypracujte důkladně hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.

Odpočaté těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o síle 5 mm, vykrájejte požadované tvary, přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 170 °C. Pečte asi 10 minut, hned po vyjmutí z trouby potřete perníčky rozšlehaným vajíčkem, aby se leskly, a přendejte je na kuchyňskou mřížku, kde je nechte vychladnout. Po vychladnutí můžete zdobit.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁBALY Z KOPŘIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva T..

Dobrý den,
Můj muž trpí záchvaty dny v kotníku,kdy už ho má delší dobu oteklý z obou stran,tak jsem hledala,jak bych mohla vyrobit po domácku kopřivový zábal z čerstvých mladých kopřiv.Děkuji a zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba vyléčit dnu a tím zmizí i otok kotníku. Zábaly v tomto případě nic nevyřeší. Dna se vyléčí dodržováním diety a užíváním léků na dnu na předpis od lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zábaly z kopřiv

V kterých potravinách je lepek

Bezlepkové potraviny můžeme rozdělit na přirozeně bezlepkové a takové, ze kterých byl lepek odstraněn během výrobního procesu. Většina lidí automaticky předpokládá, že přirozeně bezlepkové potraviny lepek nemůžou obsahovat. To ovšem nemusí být nutně pravda.

Nařízení ES č. 41/2009 vymezuje dvě základní kategorie potravin pro zvláštní výživu vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku, na které se vztahují odlišné požadavky na obsah i označování, a to potraviny označené údajem „BEZ LEPKU“: Obsah lepku může být nejvýše 20 mg/1 kg potraviny; nebo označené údajem „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: Obsah lepku může být nejvýše 100 mg/1 kg. V praxi to tedy znamená, že bezlepková potravina nemusí být zcela bez lepku. Je ovšem nutné, aby bezlepková potravina splňovala výše uvedenou maximální hranici obsahu lepku na 1 kg hmotnosti produktu. Označení „bez lepku“ je primárně určeno pro potraviny, které neobsahují pšenici, ječmen, žito, oves nebo jejich křížence a obsahují jiné složky nahrazující pšenici, ječmen, žito a oves (to znamená přirozeně bezlepkové suroviny).

Lepek je obsažen v těchto potravinách: bulgur, kuskus, farro, hydrolyzovaný syrovátkový protein, slad, sladový extrakt, sladový sirup, sladový ocet, modifikovaný pšeničný škrob, seitan, robi. Z méně známých zdrojů sem patří attu (mouka na přípravu indických placek chapati), eikorn (pšenice jednozrnka), emmer (takzvaná biblická pšenice). Z komerčně prodávaných potravin pak lepek najdete například v pivu, těstovinách, nudlích, chlebu a dalším sladkém i slaném pečivu, knedlících, v instantních polévkách, cereáliích, sušenkách, bramborových chipsech, salátových dresincích, dochucovacích omáčkách, kečupech, sójové omáčce a podobně.

Oves jako takový lepek neobsahuje.

Zdroj: Lepek

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.

Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze

Připomenutí

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta, podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady (viz výše), ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulínu či lékové léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Zdroj: Pohanka a cukrovka

Diskuze

V diskuzi CGA 800 DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenda.

já to zkusil asi před půl rokem a zhubl jsem 6 kg za měsíc. kila se mi nevrátily, takže já su spokojený.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Bláhová.

Tak jsem to tedy vyzkoušela taky. Zhubla jsem o kilo méně, ale bez spešl diety. Potřebuju zhubnou cca. 15 kg, takže si koupím další balení. To minulé mi doručili do 2 dnů.

Zdroj: diskuze Cga 800 diskuze

Zkušenosti s ketózou

Při změně stravy z klasické sacharidové na tu s převahou tuků a bílkovin se v organismu zpočátku udržuje v krvi glukóza, mozek ještě ketony nespaluje. Avšak tyto látky použije na syntézu lipidů v mozku. Glykogen se postupně vyčerpá ze svalů. Po dvou dnech začíná mozek spalovat ketony a energie se bere z tukových zásob. A protože se při tomto stavu rychle spalují tuky, které organismus spaluje místo energie ze sacharidů, je ketóza využívána při hubnutí. Ketózu využívají mnohé diety, například proteinová, Atkinsova a počáteční fáze Dukanovy diety nebo diety ze South Beach. Jídelníček je tvořen převážně masem, rybami, mléčnými výrobky, vejci, oleji, semínky, ořechy a zeleninou. Na ketóze je založena i pravěká dieta neboli paleodieta, která se často využívá k léčbě různých nemocí.

Zdroj: Jak dostat tělo do ketózy

Výživové doplňky a ADHD

Všichni lidé s ADHD by měli užívat 100% denní dávky vitamínů a minerálů. Mnoho dětí, dospívajících a dospělých však nemá vyváženou stravu, v tomto případě je tedy nutné užívat vhodné potravinové doplňky.

Zdroj: ADHD diety

Tvorba účinnější diety ADHD

Nezapomeňte na další kroky, které vám mohou pomoci s ADHD. Mezi ně patří následující:

  • Pravidelné užívání léků, které byly předepsány na ADHD.
  • Dopřejte si dostatek spánku, nejméně sedm až osm hodin.
  • Pravidelně cvičte, alespoň 20 až 30 minut denně.
  • Začněte s užíváním hlubokých technik dýchání, pomohou vám se zvládáním úzkosti či hněvu.
  • Relaxační trénink a meditace mohou pomoci zvýšit vaše soustředění, stejně jako snížit roztěkanost.

Čím více víte o svém ADHD a o svém celkovém zdraví, tím lépe můžete posoudit léčbu, která vám může pomoci. Postupem času tak určitě naleznete ty správné potraviny, které na vás působí pozitivně, nebo naopak dokážete ze svého jídelníčku vyřadit ty „škodlivé“. které zhoršují příznaky ADHD.

Zdroj: ADHD diety

Zásady kojení

  • Položte dítě co nejblíže ke svému tělu, takže břicho na břicho.
  • Tvář dítěte mějte na své hrudi.
  • V prvních dnech mějte dítě na paži.
  • Nos dítěte by měl být ve výšce bradavky.
  • Ucho, rameno a předloktí dítěte leží v jedné přímce.
  • Nyní kontakt s bradavkou – rty dítěte přiložte k bradavce a počkejte, než se otevřou.
  • Když chcete dítěti prs odebrat, vložte malíček do koutku úst, dítě bude cucat váš prst a bradavku můžete v klidu a bezbolestně vyjmout.

Jestliže jste proti kojení, dopřejte svému dítěti alespoň novorozenecké mléko, takzvané kolostrum, které mu poskytne všechny potřebné nutriční látky.

Zdroj: Kojení

Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Chcete-li připravit jíšku pro diabetiky, kde je rozhodující množství sacharidů, tak místo mouky použijte xanthanovou gumu.

Xanthanová guma

Xanthanová guma je zahušťovadlo a stabilizační činidlo na rostlinné bázi. Funguje jako emulgátor a umožňuje tekutinám, které se normálně nemají rády, aby se smíchaly. Působí také jako zahušťovadlo, zvyšuje viskozitu kapalin a těst. Navíc je vhodná pro diety s nízkým obsahem sacharidů a bez lepku.

Zdroj: Čím zahustit omáčku pro diabetiky

Jak napsat smuteční řeč – obecné zásady

Vzorová smuteční řeč by měla být věcná, citlivá a prostá. Může obsahovat životní filozofii a zkušenosti, které dokážou pozůstalé povzbudit do dalšího života. Smuteční řeč by měla být brána vážně, proto je zapotřebí zbavit se veškerých všeobecných a prázdných klišé.

Obsah smuteční řeči by měl být zaměřen na zesnulého. Vyzdvihuje zesnulého jako člověka, poukazuje na jeho přednosti a rekapituluje život, který žil. Posluchači jsou připraveni slyšet především pozitivní zprávy, proto by celkový obsah smuteční řeči měl být věnován pouze dobré stránce zesnulého.

Smuteční proslov si může rodina připravit sama a zvolit zástupce, který ho bude prezentovat. Projev pak může být více osobní.

Zdroj: Smuteční řeč a její ukázky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP