Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZAUZLOVANI STREV

OBSAH

Vyšetření průchodnosti střev

Při neprůchodnosti střev je nezbytné se co nejdříve dostavit do nemocnice na chirurgické oddělení. Lékař odebere od pacienta nebo jeho doprovodu anamnézu, vyšetří břicho pacienta. Následně se využívá některé ze zobrazovacích metod – nejčastěji se dělá snímek břicha vestoje, také ale ultrazvuk břicha nebo CT vyšetření.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Motal.

Dobrý den byl j sem hospihalizovánpodobu osmi dnu a deváty propuštěn.operace :kompletní adheziolýza tenkeho střeva.Při kontrole a převazu doporučili mi lázeňskou lečbu cestou praktického lékaře a ten neví do jaké skupiny to má zařadit.

Děkuji a s pozdravem Stanislav Motal.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ze všeho nejdřív musíte získat doporučení na lázně od vašeho lékaře specialisty, který vede léčbu vašich strev. V doporučení pak bude vše potřebné k tomu, aby mohl váš praktický lékař sestavit návrh na lázně a předložit ho zdravotní pojišťovně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci střev

Zauzlení střev v těhotenství

Zauzlení střev v těhotenství je vzácnou komplikací těhotenství, které se vyskytne cca jednou na 20 000 těhotenství. Mívá stejnou příčinu jako zauzlení střev v období mimo těhotenství.

Mechanický ileus se vytváří v důsledku uskřinutí kliček tenkého střeva ve srůstech u žen, které byly předtím operovány, nebo se jedná o otočení kličky tenkého střeva na okruží. Esovitá klička může být stlačena v malé pánvi inkarcerovanou (zaklíněnou) těhotnou dělohou nebo nádorem.

Funkční ileus se vyvine druhotně jako symptom jiného onemocnění (mimoděložního těhotenství, zánětu pánevní pobřišnice, zánětu ledvinné pánvičky, trombózy žil okruží a podobně). Jsou však i případy, kdy se ileus vyvine bez zmíněných stavů, čistě jako projev snížení funkce střevního svalstva. Takový těhotenstvím vyvolaný ileus je nazýván „ileus e graviditate“.

Příznaky a léčba: Příznaky střevní neprůchodnosti jsou stejné jako mimo těhotenství, stejně tak i léčba. Zauzlení střev v těhotenství není léčitelné jinak než ukončením těhotenství.

Zdroj: Zauzlení střev

Diskuze

V diskuzi ZAUZLENÍ STŘEV U PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudelková.

Dobrý den,

mám dotaz náš Německý ovčák byl zvyklý chodit 3 denně na vycházky. Bohužel v současné době se zranil a nezvedene se na zadní nohy, má problém se jít na dvorek vyčůrat. Veterinář nám doporučil 3 týdny klid a žádné vycházky. Je možné že by mohlo dojít k zauzlení střev, když by se nám odmítal na dvorku vykadit?
Děkuji
Koudelková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jenda.

Asi ne. Bez pohybu psa k zauzlení střev nedojde.

Zdroj: diskuze Zauzlení střev u psů

Léčba a doporučení

Při podezření na zauzlování střev je potřeba okamžitě vyhledat veterinární pomoc, protože je zde velké riziko úhynu psa.

Pokud se tyto příznaky nebo alespoň některé z nich objeví, je nezbytné se co nejdříve dostavit se psem k veterinárnímu lékaři. Lékař vyšetří břicho pacienta. Následně použije některé ze zobrazovacích metod, nejčastěji se provádí snímek břicha, také ale ultrazvuk břicha, nebo CT vyšetření.

Léčba ileu je ve většině případů chirurgická, okamžitá operace může pacientovi zachránit život. Lékař také předepíše šetrné projímadlo, které dostane stagnující střevní obsah z organismu ven.

Zdroj: Zauzlení střev u psa

Diskuze

V diskuzi OČISTA STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Pokud se zabýváme očistou střev,chybí mi zde zcela základní věci a to je klyzma,eventuelně jógová šanghaprakšalána....Proč jsou tyto očisty nepopsány,nebo alespoň nezmíněmy,nechápu....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Očista střev

Kdy dochází k zauzlování střev u psů

Střevo je dutý trubicovitý orgán, ve kterém dochází k dotrávení a vstřebávání živin do krve a lymfy (stejně funguje i naše trávicí trubice). Střevo je obaleno svaly umožňujícími posun potravy, nervy, které dávají k posunu impulzy, a cévami, které přivádějí kyslík střevním buňkám a rozvádějí vstřebané živiny do těla.

Střevní ileus znamená neprůchodnost střevního potrubí. Může se jednat o zúžení, zauzlení až úplné ucpání střeva.

Hlavní příčiny:

  • Tenké střevo se samo zauzlí peristaltickými pohyby. V zablokované části střeva se přeruší krevní oběh. Neprůchodný úsek začne odumírat a musí být neprodleně chirurgicky odstraněn, jinak tato příhoda končí smrtí.
  • Dojde k mechanickému ucpání střeva, tedy že něco brání v průchodu střevem, může jít buď o vrozené zúžení střeva, nebo o zauzlení střeva, žlučové kameny, břišní kýlu, zánět či rakovinu tlustého střeva nebo blízkého orgánu, Crohnovu chorobu, srůsty v břišní stěně.
  • Neprůchodnost může způsobit ochabnutí střevní pohyblivosti, důvodem může být například zánět slinivky břišní, pobřišnice, žlučníku, ledvin, zadržování moči v měchýři, špatně léčená cukrovka, zlomeniny páteře, přestane fungovat nervové řízení, selhávání ledvin, nízká hladina draslíku a sodíku v krvi.

Zdroj: Zauzlení střev u psa

Diskuze

V diskuzi ZAUZLENÍ STŘEV U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, je vhodné,po požití potravy a následné běhaní psa za balónem,prostě pohyb,jestli nehrozí zauzlení střev. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peu.

Dobrý den,
po krmení se pohyb nedoporučuje. Pes ma mít klid alespoň 2hodiny, jinak hrozí torze žaludku.

Zdroj: diskuze Zauzlení střev u psa

Babské rady proti (i při) nadýmání

V případě nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na břišní stěnu. Pokud se bolesti opakují nebo jsou silné vyhledat lékařskou pomoc.

U nadýmání dospělých: pití bylinných směsí s obsahem fenyklu a jiných účinných látek (Rosa Canina a podobně), nahřívání, například ve vaně, detoxikace střev, masáž a cviky na zlepšení peristaltiky střev, užití léků snižujících plynatost, napětí střev a další (například Colonic).

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Výhody dobrého zdraví střev

Snadné vyprázdnění střev je důležitou součástí dobrého zdraví střev a může pomoci udržet svaly, které ovládají střeva, aktivní a silné.

Měli byste se zaměřit na:

  • chodit na toaletu 3krát týdně až 3krát denně
  • vytvářejte dobře tvarované hladké lejna, která snadno projdou
  • vyhněte se namáhání (tlačení) na záchodě.

Většina lidí se v mládí naučí dobrým střevním návykům (kdy a jak chodit na toaletu) a během rané dospělosti si vybuduje silné svaly pánevního dna (svaly, které řídí pohyb střev).

Někteří lidé mohou mít s věkem problémy. Chronická zácpa, chronický kašel, zvedání těžkých břemen, porod a menopauza mohou oslabit pánevní svaly a vést k:

  • namáhání a tlačení na záchodě
  • špatné kontrole konečníku (inkontinence).

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Poradna

V naší poradně s názvem ŘÍDKÁ STOLICE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Kraus.

Dobrý den potřebujeme poradit. Máme německého ovčáka stáří 4.11.2014 má průjem, který se občas změní v trochu tužší. Již se nedokážeme s tím poradit. Dáváme stravu jen granule. Děkuji za radu.
S pozdravem Petr Kraus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste psí probiotika. Probiotika upraví střevní flóru a zajistí správné fungování střev. Stolice pak zhutní a pes bude mít zase správný přísun živin ze střev. Psí probiotika se prodávají ve formě pasty a její dávkování je závislé na hmotnosti psa. Dají se koupit v lékárně a nebo u veterináře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Zánět střev

Zánět střev je velmi frekventované onemocnění psů.

Častou příčinou jsou dietní chyby (příliš teplé nebo studené krmivo, znečištěné krmivo, náhlá změna krmení, zaplísněné, nakvašené nebo jiným způsobem znehodnocené krmivo). Poměrně často vyvolávají zánět střev cizí tělesa pozřená psem (kamínky, pecky, kousky rozkousaných hadrů, dřeva, umělých hmot a podobně). Uplatňují se i parazitární infekce, choroby vnitřních orgánů (játra, ledviny) i druhotné vlivy infekčních onemocnění.

Hlavním klinickým příznakem zánětu střev je průjem. Výkaly jsou řídké, zapáchající, někdy potažené hlenem, případně s krví. Okolí konečníku je potřísněno trusem. Břicho je bolestivé, napnuté, pes je neklidný, při vážnějším průběhu až apatický, vyhublý a dehydratovaný. Objevuje se i teplota, plynatost a uchem slyšitelná činnost střev.

Prognóza je poměrně příznivá při včasně zahájené léčbě. U chronických nebo celkovou infekcí komplikovaných případů i nejistá a méně často příznivá.

Zdroj: Psí nemoci

Diskuze

V diskuzi OKROVA BARVA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Otter.

Ziji v Nemecku, kde se vzhledem ke spatne strave a nedostatecnou hygienou mnoha lidi stale jeste vyskytuje zloutenka - hepatitis. Byla jsem u lekare, jdu na vysetreni strev. Ja mam ale podezreni na spatnou funkci zlucniku nebo jater. Pozna se tato diagnosa pri strevnim vysetreni?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Okrova barva stolice

Neprůchodnost střev u novorozenců

Neprůchodnost střev u novorozenců může nastat na základě vrozené dispozice.

Patří sem pylorostenóza, což je vrozená porucha, která způsobuje blokádu vrátníku. Vrátník je trubice vedoucí ze žaludku do tenkého střeva. Sval kolem vrátníku slábne a neumožňuje průchod stravy do tenkého střeva. Porucha postihuje především chlapce a projevuje se ve 2. až 8. týdnu života. Příznaky zahrnují zvracení, dehydrataci, nerovnováhu chemických látek v těle a podvýživu. Léčba spočívá v chirurgickém otevření vrátníku.

Dále atrézie střeva. Děti, které se narodí s atrézií, mají neprůchodná střeva, neboť jim část tenkého nebo tlustého střeva chybí, nebo je nedostatečně vyvinutá.

Stenóza střev je částečná blokáda střev, která je následkem vrozeného zúžení části tenkého nebo tlustého střeva.

Příčinou střevní neprůchodnosti mohou být některé nemoci nebo poruchy, například Crohnova nemoc, Hirschsprungova nemoc, neprůchodná řiť, anebo některé kýly, jako je kýla brániční a kýla tříselná. Možnou příčinou je i vsunutí jedné části střeva do jeho následné části.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO A KEFÍR - LÉK NA ČIŠTĚNÍ STŘEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Tím, že lněné semínko bobtná, tak započne proces klíčení, při kterém se začnou spotřebovávat prospěšné látky v něm obsažené k vytvoření klíčku. Nabobtnáním dojde ke změně v jeho obsahu. Proto je žádoucí předejít nabobtnání lněného semínka.
Třítýdení kůru můžete praktikovat tak často, jak vám to bude vyhovovat. Nehrozí zde žádné předávkování ani výživový nedostatek.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mária Vašíčková.

Děkuji za reakci

Zdroj: diskuze Lněné semínko a kefír - lék na čištění střev

Jak by měl vypadat výsledek ideální funkce střev?

Ideálním produktem střev je středně hnědá stolice, přibližně barvy obyčejného kartonu, která opouští tělo snadno, bez námahy nebo nepohodlí. Konzistence by měla být podobná zubní pastě. Přibližně 8 až 16 centimetrů dlouhá stolice by měla do vody sklouznout hladce a pomalu klesat, jakmile dosáhne hladiny. Měly by ji doprovázet jen minimální plynatost a zápach.

Zdroj: Druhy stolice

Diskuze

V diskuzi STŘEVNÍ PARAZITI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Na Wurm-ex nedáme dopustit. Je to výtečný pomocník při očistě střev.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patricie.

Já wurm-ex taky preventivně užívám. Super věc :)

Zdroj: diskuze Střevní paraziti u lidí

Léčba

Léčba neprůchodnosti střev je ve většině případů chirurgická, okamžitá operace může pacientovi zachránit život. Jenom ve výjimečných případech se zvolí takzvaná konzervativní, tedy nechirurgická terapie. Tehdy se přes nos zavede do žaludku pacienta sonda, kterou bude krmen, musí mít také zavedenou infuzi v žíle a močovou cévku, kterou se vyvádí moč do sběrného pytlíku, a tím se kontroluje jeho výdej tekutin. Lékař také předepíše šetrné projímadlo, které dostane stagnující obsah střevní z organismu ven.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI ILEUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Nocarová.

Prosím o doporučení lázní po operaci střev - Ileus

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi nejlepší lázně léčící onemocnění žaludku a střev patří Lázně Luhačovice, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně a Lázně Karlovy Vary. Na Slovensku to jsou pak Lázně Lúčky a Lázně Brusno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Recepty na domácí dietu k očistě střev

Jablečný mošt

Čerstvá jablečná šťáva je jedním z nejlepších domácích léků na pročištění tlustého střeva. Pravidelná konzumace jablečné šťávy povzbuzuje pohyb střev, odbourává toxiny a zlepšuje zdraví jater.

Citronová šťáva

Citrony mají antioxidační vlastnosti a vysoký obsah vitamínu C, který je velmi účinný na trávicí systém.

Voda

Pro pročištění tlustého střeva je nejlepší konzumace čisté vody. Důležité je vypít alespoň deset až dvanáct sklenic vody za den. Pravidelná konzumace vody dodává tělu tekutiny a odplavuje škodlivé toxiny a další odpad z těla.

Jogurt

Konzumace čerstvého jogurtu udržuje zdravé tlusté střevo. Jogurt dodává tělu probiotické bakterie a zbavuje tělo špatných bakterií. Zároveň obsahuje dostatečné množství vápníku.

Aloe vera

Aloe vera je známo pro své detoxikační schopnosti a působí i jako projímadlo, proto je považováno za efektivní prostředek pro očistu střev.

Zázvor

Zázvor může přispět ke snížení nadýmání, stimuluje funkci tlustého střeva.

Zdroj: Očista střev

Za jak dlouho zabere?

Endiaron k tomu, aby účinkoval na průjem, nepotřebuje proniknout do organismu. Stačí pouze jeho přítomnost v obsahu střev. Účinná látka z Endiaronu chloroxin se jen velmi nepatrně vstřebává do organismu a většina ho zůstává ve střevech, až do jeho vyloučení stolicí. Chloroxin zpomaluje pohyb střev, čímž způsobí, že se obsah střev pohybuje pomaleji a může tak být zbaven většího množství vody. Stolice se tak stává hustší a průjem mizí. Účinky se dostavují rychle. Po spolknutí Endiaronu a zapitím sklenice elektrolitického nápoje (pomerančová šťáva a voda s trochou soli) dojde k rozpuštění tablety v žaludku. Do 20 minut se dostane účinná látka chloroxin do tenkého střeva, kde začne okamžitě působit. Tím, jak postupuje obsah střeva směrem ke konečníku, se projevují jeho účinky. Do tří až čtyř hodin dojde ke kontaktu celého střeva s chloroxinem a v tuto dobu je jeho účinek nejsilnější. Klinické zlepšení je obvykle pozorováno do 48 hodin.

Zdroj: Endiaron, za jak dlouho zabere?

Projevy

Neprůchodnost střev se může v závislosti na příčině jejího vzniku projevovat různě. Typickými varovnými příznaky rozvoje onemocnění jsou ale: zástava odchodů plynů a stolice, ať už v důsledku překážky, nebo zástavy peristaltiky. Ve střevě tak dochází k jejich hromadění, což způsobí roztažení střev, které se projeví vzedmutím břicha. Jelikož potrava se kvůli překážce ucpávající střevo nemůže posouvat dále, dochází k úpornému zvracení. Tyto příznaky doprovází silná bolest, která může mít kolikovitý charakter (přichází ve vlnách, stupňuje se až do maxima, pak slábne, a znovu zesiluje), nebo může být trvalá, krutá a neutišitelná – tak tomu bývá u strangulačního ileu, kdy střevo trpí nedostatkem kyslíku. U strangulačního ileu (nejvíce nebezpečného) se také mohou objevit příznaky počínajícího šoku – tedy neklid, nebo naopak výrazná spavost, bledá kůže se studeným potem, rychlé bušení srdce, zrychlené dýchání.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Zauzlení střev u miminka

Neprůchodnost střev u kojence může nastat na základě vrozené dispozice.

Pylorostenóza: Pylorostenóza je vrozená porucha, která způsobuje blokádu vrátníku. Vrátník je trubice vedoucí ze žaludku do tenkého střeva. Sval kolem vrátníku slábne a neumožňuje průchod stravy do tenkého střeva. Porucha postihuje především chlapce a projevuje se ve 2. až 8. týdnu života. Příznaky zahrnují zvracení, dehydrataci, nerovnováhu chemických látek v těle a podvýživu. Léčba spočívá v chirurgickém otevření vrátníku.

Atrézie střeva: Děti, které se narodí s atrézií, mají neprůchodná střeva, neboť jim část tenkého nebo tlustého střeva chybí, nebo je nedostatečně vyvinutá.

Stenóza: Stenóza střev je částečná blokáda střev, která je následkem vrozeného zúžení části tenkého nebo tlustého střeva.

Příčinou střevní neprůchodnosti mohou být i některé nemoci nebo poruchy, například Crohnova nemoc, Hirschsprungova nemoc, neprůchodná řiť, anebo některé kýly, jako je kýla brániční a kýla tříselná. Možnou příčinou je i vsunutí jedné části střeva do jeho následné části.

Projevy: Křeče a bolest břicha, teplota, úzkostný pláč, zvracení i s příměsí stolice, vzedmuté bolestivé bříško.

Léčba: Léčba je vždy individuální dle stavu onemocnění. Pokud se u kojence objeví tyto příznaky, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Rizika: Jedná se o velmi vážný stav, který vyžaduje rychlou lékařskou pomoc.

Zdroj: Zauzlení střev

Očista střev

Byť svému zdraví a správné výživě věnujeme jakkoliv velkou pozornost, v organismu se přece jen za dlouhé roky nahromadí látky, které poškozují zdraví a zabraňují optimálnímu fungování organismu, což se odrazí na našem celkovém stavu. Tento škodlivý proces ovlivňuje organismus postupně, proto si na něj zvykneme a domníváme se, že nemáme žádné obtíže. Přitom však existuje mnoho příznaků, kterých nás může zbavit právě očista střev. I když třeba konzumujeme zeleninu a ovoce z vlastní zahrady a jíme maso ze zvířat z vlastního chovu, ani v tom případě nemůžeme mít jistotu, že se do organismu nedostanou žádné škodlivé látky. Škodlivé látky se postupně hromadí a způsobují lehčí nebo výraznější obtíže. Vhodný program na očistu střev tyto příznaky ve výrazné míře zmírní a v mnoha případech také úplně odstraní. Očista střev nás zbaví nejen nepříjemností, ale pomocí pečlivě naplánované kúry můžeme předejít i vzniku vážnějšího onemocnění.

V dnešní době je fakt, že očista střeva a detoxikace organismu je pro obnovu a zachování zdraví nezbytná, už široce známý. Ještě předtím, než si vybereme z mnoha možností detoxikace, měli bychom se seznámit s tím, jak očista střev a detoxikace funguje.

  • Prvním krokem je očista střev pomocí rostlinných vláknin. Cílem je, abychom se postupně zbavili toxických látek a škodlivých parazitů, nashromážděných během dlouhých let.
  • Když probíhá očista střev, je nevyhnutné doplňovat prospěšné bakterie (probiotika), a to z toho důvodu, aby se zachovala rovnováha střevní mikroflóry. Dále je nutné pomocí účinných látek z různých léčivých rostlin, například s dobře známým výtažkem ze semen ostropestřce mariánského – silimarinem – očistit také játra.
  • Při posledním kroku této kúry potřebuje organismus dodat specifické aminokyseliny, minerální látky, vitamíny a léčivé rostliny, aby se z těla odstranily i škodlivé těžké kovy (rtuť, olovo) a jiné toxické látky.

Zdroj: Očista střev

Nadýmání v začátku těhotenství

Těhotenství je provázeno řadou hormonálních změn, které vedou i ke zpomalení trávicích procesů a k omezení pohybu střev. Tyto jevy pak mohou mít za následek nepříjemné pocity plynatosti, nadýmání nebo zácpu. Vzhledem k tomu, že v těhotenství se obvykle ženy snaží obohatit svůj jídelníček o zdraví prospěšné potraviny, tak tyto náhlé změny mohou působit nadýmavě. Důležitý je způsob stravování. Jíst by se mělo v klidu a beze spěchu, jídlo je dobré rozdělit na menší dávky a jíst vícekrát denně. Snažte se neomezovat pohyb, příznivě ovlivňuje činnost střev a pomůže vyhnout se nadýmání. Vhodné jsou například procházky nebo plavání.

Zdroj: Nadýmání a plynatost


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP