Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZAVODNĚNÉ BŘICHO

OBSAH

Zavodněné nohy

Oteklé nohy jsou způsobené tím, že v těle dochází k zadržování vody. To může mít různé příčiny. Velmi často se kromě otoků objevuje u žen i celulitida. Někteří lidé si myslí, že mají méně pít. Ale to je chyba, měli byste vypít každý den alespoň 2 litry čisté vody.

Možné příčiny: U žilní nedostatečnosti patří otoky kotníků a nohou mezi typické příznaky. Je to způsobeno tím, že žíly špatně plní svoji funkci a dochází k hromadění krve v nohách. Při žilní trombóze se tvoří krevní sraženiny, které zhoršují zpětný tok krve a jsou i velmi nebezpečné. Zároveň způsobují i zmiňované otoky nohou. Například i lymfedém se projevuje otokem – otok obsahuje lymfu, která se nahromadila v důsledku špatné funkce vašeho lymfatického systému.

Zdroj: Zavodnění organismu

Poradna

V naší poradně s názvem HODNE NATEKLE LITKO ZAVODNENE A TVRDE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den ,moje maminka 67 let ma hodne natekle a zavodnene litko lekař ji napsal leky na odvodneni FURON ale ona bohužel nesnese žadne leky .Takže to vysadila a popíjí čaj na odvodněni.Noha je tvrdá a nateklá na kontrolu jedeme v uterý.Dále ji poslal na vyšetření cev,ale tam je plno nejdříve ve stredu .Co by ste nám poradila?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se s lékařem dohodnout na jiné odvodňovací léčbě, kterou vaše maminka snese. Váš výrok, že nesnese žádné léky, je zvláštní a bylo vhodné promluvit si o tom s lékařem. Bez léků se prostě uzdravovat nedá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodne natekle litko zavodnene a tvrde

Příznaky plynatosti

O plynatosti se hovoří, když se v těle postiženého člověka tvoří větší množství plynů, které se nedostatečně vstřebávají nebo neodcházejí přirozenou cestou ven. Mezi projevy plynatosti patří především nafouklé břicho. Obvykle se přidávají také bolesti břicha, které mohou být velmi silné. Často se připojují i nepříjemné křeče. Jejich intenzita je u každého jedince individuální, ale vždy je potřeba začít rychle jednat. Plynatost neboli odchod plynů z těla je nepříjemná i ze společenského hlediska a může zkomplikovat život kvůli zápachu ucházejících plynů. S nadýmáním a plynatostí lze poměrně snadno bojovat.

Nadměrná plynatost však může být i důsledkem stresu nebo organického onemocnění, takže pokud přichází nečekaně a postižený si není vědom, že by předtím snědl některou z potravin, která může vyvolat tyto obtíže, měl by se obrátit na svého praktického lékaře. Podle Wikipedie zdravý člověk vyprodukuje během jednoho dne přibližně půl litru střevních plynů a průměrně si od nich uleví čtrnáctkrát denně.

Jen pro zajímavost můžeme uvést, co s tímto problémem v letadle. Nejlepším řešením je prostě zbavit se studu. S plynatostí zápasíme všichni, bojíme se ale o ní mluvit. Zatímco na zemi zápach rychle zmizí a většinou ho taktně ignorujeme, v letadle je to něco jiného. V letadle klesá tlak, vzduch tak má víc prostoru pro expanzi. Jeden litr plynu zvětší svůj objem o 30 procent. Z toho pak pramení nepříjemný pocit plynatosti během letu. Únik plynu se můžeme pokusit zadržet, což není právě pohodlné a určitě se tento postup nedoporučuje seniorům se slabší tělesnou konstitucí. Mohli by si přivodit i srdeční potíže.

Zdroj: Plynatost

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÝ ZÁNĚT LEDVIN U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Těžko říct. Ale můj pes má nemocné ledviny a spolu s tím srdce, je mu teda 14. Zkusila jsem bachovy květové esence, míchá je Markéta Tomanová na míru - pes začal jíst, chodit. Ledviny nahřívám pohankovými polštářky, aby se trochu rozběhly.... Poté se mu zavodněné břicho zmenšilo na polovinu. To mi poradil p. Toman, který dělá akupunkturu psů, bohužel pouze v Praze.
Takže pokud můžete, stavte se buď za Tomanem nebo zavolejte jeho ženě:
775 353733
Ona má i web stránky. Než uděláte cokoli, zavolala bych prostě jim, a určitě se vám bude rozhodovat lépe :)

Mo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

www.umarkety.cz/akup…

Zdroj: diskuze Chronický zánět ledvin u psa

Příznaky nafouklého břicha

Tekutina v břiše způsobuje otoky, které mohou způsobit, že břicho bude stažené s velmi nepříjemným pocitem. Nafouklé břicho se často vyvíjí během několika týdnů, ale může se objevit i během několika dní.

Tekutina způsobuje tlak na jiné orgány v oblasti břicha a může vést k těmto pocitům:

  • oblečení je vám těsnější nebo potřebujete větší pásek;
  • nadýmání;
  • bolest břicha;
  • bolesti zad;
  • potíže s pohodlným sezením a pohybem;
  • ztráta chuti k jídlu;
  • špatné trávení;
  • zácpa;
  • potřeba často močit;
  • dušnost;
  • únava a slabost (únava);
  • cítit se nebo být nemocný.

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Projevy

Dochází ke zvětšení břicha. Břicho může být tuhé, napjaté jako buben a špatně prohmatné, v takovém případě se mluví o tenzním ascitu. Pohmat a poklep bývají nebolestivé, při opakovaných stlačeních břišní stěny lze vyvolat vlnění břicha dané přítomnou tekutinou. Ascites má mnoho možných komplikací. Při ulehnutí může plné břicho stlačovat bránici a plíce a tím člověka dusit. Tekutina ascitu se může infikovat bakteriemi, které do ní přejdou přes střevní stěnu (spontánní bakteriální peritonitida). Samotná střeva uložená v dutině břišní bývají tekutinou v břiše stlačená, což vede k jejich ochabnutí a důsledkem je zácpa. Ve vzácnějších případech může být břicho tekutinou tak přeplněné a natlakované, že v nějakém slabším místě jeho stěna povolí, protrhne se a ascitická tekutina začne vytékat.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ A PLYNATOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den,
Málem se mi stal pěkný trapas, kdy jsem se zaraženými větry málem skončila na pohotovosti. Dostala jsem večer šílené křeče do břicha a nic nepomáhalo. Kamarádka mne viděla a řekla že mne vezme do nemocnice. Do auta jsem se belhala v předklonu. Jenže během cesty se mi vzduch nějak chtěl uvolnit, řekla jsem kamarádce ať zastaví a hned v křoví jsem si sedla na "bobek" a několikrát za sebou si pěkně nahlas ulevila.* Příhoda břišní rázem skončila a my jeli zase domu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Ahoj Radko,
Buď ráda že to z tebe takto včas vyšlo. Nás když bolelo břicho, mne a sestřenice, babička říkala, sedni si na záchod jako na "velkou" a zmáčkni si břicho, nebo si udělej než si sedneš deset dřepů. A vždy to zabralo.

Zdroj: diskuze Nadýmání a plynatost

Nafouklé břicho plné tekutiny

Lékařský název pro hromadění tekutiny v břiše je ascites. Může se také nazývat maligní ascites.

Břicho obsahuje mnoho orgánů, včetně žaludku, střev, slinivky břišní, jater, sleziny a ledvin. Kolem těchto orgánů je vrstva tkáně (pobřišnice). Skládá se ze 2 vrstev. Jedna vrstva lemuje stěnu břicha. Druhá pokrývá orgány.

Vrstvy za normálního stavu produkují malé množství tekutiny, aby se orgány v břiše mohly plynule pohybovat. Někdy se mezi těmito 2 vrstvami nahromadí tekutina, která způsobí otoky břicha. To může být velmi nepříjemné.

Jednou z příčin hromadění vody v břiše je i rakovina jater. Tekutina se může hromadit, když rakovinné buňky dráždí výstelku břicha a způsobují, že produkuje příliš mnoho tekutiny. Rakovina jater zvyšuje tlak v blízkých krevních cévách a to z nich tlačí tekutinu ven. Také když játra zasažená rakovinou nedokážou vytvořit dostatek krevních bílkovin - albuminu, což má za následek, že tekutina vytéká z žil do břišní dutiny.

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Poradna

V naší poradně s názvem LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,jako malá jsem docházela na dětskou nefrologii -vysoká sedimentace,záněty.Věděla jsem,že nesmím zůstav v mokrém oblečení ani si sedat na studené.Věkem sem se naučila se sebou hospodařit.Posledních 5let v zaměstnání kdy nebyl čas nebo jsem nemohla odejít na toaletu,jsem zadržovala moč a mám dojem ,že se mi to dostalo do těla.Příznaky-otékání rukou,bolesti okolo ledvin až pichlavé-nárazové.Celkově mám dojem,že mám zavodněné tělo a mejdemi ani zhubnout.Pitný režim dodržuju,zkusila jsem čaj,ale účinek je jeden den,co nejvíc na mě funguje je pivo,ale přece nemohu každý den ho pít.
Pokud to pude poradit budu ráda a předem děkuji Hana Toulcová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě byste měla znovu zajít na nefrologii, aby vám vyšetřili funkci ledvin. Ledviny totiž dlouho nebolí, ačkoliv již nemusí fungovat správně a až začnou bolet, tak je již pozdě něco dělat. Neodkládejte návštěvu lékaře nefrologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ledviny

Příznaky

Pomalu se zvětšuje objem břicha, náhlá apatie, anorexie, zvracení, mírně zvýšený příjem tekutin zhruba jeden týden, neochota k pohybu, hubnutí, mírně anemické spojivky, zostřené vezikulární dýchání oboustranně. Břicho bolestivé, spastické, nemožnost palpace.

Zdroj: Zvětšená slezina u psa

Diskuze

V diskuzi ZLUTY PRUJEM A BOLEST BRICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,
už čtrnáct dní mě začalo bolet břicho o kolo pupku a žlutý prujem a ten stále trvá břicho už skoro nebolí co by to mohlo znamenat? Nemocná nejsem. Uvažovala jsem o tom,že bych se objednala na gastroskopii. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zluty prujem a bolest bricha

Na hubnutí jedině cvičení

Řešení této situace nelze jen tak snadno nalézt. Občas postačí posílit svaly a není nutné hned začínat s hubnutím. Při cvičení se část tukové tkáně proměňuje na svalovou hmotu a tukové buňky se zmenší, avšak v zásadě jejich počet zůstává neměnný. Tento počet je nám dán již při narození. Vhodným jídelníčkem a pravidelnou pohybovou aktivitou je možné si vypracovat opravdu pěknou postavu. Tady ale opravdu platí, že nic není zadarmo. Je nutné se řídit pravidlem a to: fyzický výdej musí být větší než příjem.

Zdroj: Jak na ploché břicho

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Ustohal.

JSEM ROČNÍK 1948. Mám asi 3 měsíce po operaci zvětšené prostaty. Byla mě provedena tzv. dezobliterace. Po dvou měsících jsem začal hrát tenis tenis, nejprve se nic nedělo ale nyní 3 měsíce po operaci, mě po každém tenise mě začne bolet břicho, moč je červená a vychází ze mě sražená krev asi 3x o velikosti asi 1 cm.
Horečky ani nic takového nemám. Uklidní se to za dva dny, moč je normální, břicho už nebolí, ale potom při dalším tenise, chodím 3x v týdnu, se to opakuje.
Co s tím?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha po operaci prostaty

Správný jídelníček

Co se týče přímo hubnutí kolem pasu a na břichu, tady je situace ještě o něco složitější. Nestačí jen cvičit, protože tukové tkáně se tím odbourají jen částečně. Ale je obzvláště nutné dbát na skladbu jídelníčku. Většina odborníků zastává názor, že hlavně „pneumatiky“ kolem břicha jsou následkem dlouhodobě špatné stravy, konzumace nevhodných potravin a povalečského stylu života. V našem jídelníčku obecně převládají sacharidy a tuky, naopak jíme málo zeleniny a bílkovin, které nejsou provázané tuky. Jestli chcete opravdu zhubnout, vyměňte standardní večere za bílkovinný plátek Smacker (připravíte si ho na mnoho chutných způsobů). Jeho pravidelná konzumace Vám zajistí dostatečný příjem bílkovin, které jsou důležité pro svalovou hmotu, avšak ještě důležitější je, že se nikdy nepromění v tuky. Společně s fyzickou aktivitou můžete první výsledky zaznamenat už během velmi krátké doby. Recepty a další informace najdete na www.smacker.cz.

Zdroj: Jak na ploché břicho

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘICHO A BOLEST JAKO PŘI NAMOŽENÍ PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ A KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil. Byla jsem 9.7. dneska je to druhý den na odstranění polypu na děložním hrdle a v děloze a na kyretáži v celkové narkóze a mám oteklé celé břicho a bolest a pálení jako při namožení. Dneska už jen trochu špinění, včera trochu bolest jako při menstruaci. Děkuji Helena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé břicho a bolest jako při namožení po odstranění polypů a kyretáži

Stádia rakoviny jater

Stádium rakoviny popisuje, kolik rakoviny je v těle. Pomáhá určit, jak závažná je rakovina a jak ji nejlépe léčit. Lékaři také používají stádium rakoviny, když mluví o statistikách přežití.

Stupně rakoviny jater se pohybují od stadia I (1) do IV (4). Zpravidla platí, že čím nižší číslo, tím méně se rakovina rozšířila. Vyšší číslo, jako je stadium IV, znamená, že se rakovina rozšířila více. Ačkoli je zkušenost s rakovinou u každého člověka jedinečná, rakoviny s podobnými stádii mívají podobný výhled a často se léčí v podstatě stejným způsobem.

K popsání stádia rakoviny jater existuje takzvaný TNM systém, který je založen na 3 klíčových informacích:

  1. Rozsah (velikost) nádoru (T): Jak velká rakovina narostla? Je v játrech více než jeden nádor? Dosáhla rakovina blízkých struktur, jako jsou žíly v játrech?
  2. Šíření do blízkých lymfatických uzlin (N): Rozšířila se rakovina do blízkých lymfatických uzlin?
  3. Šíření metastázy do vzdálených míst (M): Rozšířila se rakovina do vzdálených lymfatických uzlin nebo vzdálených orgánů, jako jsou kosti nebo plíce?

Níže popsaný systém je nejnovějším systémem platným od ledna 2018.

Stádium 1A

Jde o jediný nádor o velikosti do 2 cm, který neprorostl do krevních cév (T1a) a nerozšířil se do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 1B

Jde o jediný nádor větší než 2 cm, který neprorostl do krevních cév (T1b). Rakovina se nerozšířila do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 2

Buď jde o jeden nádor větší než 2 cm, který prorostl do krevních cév, nebo více než jeden nádor, ale žádný větší než 5 cm (T2). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 3A

Více než jeden nádor s alespoň jedním nádorem větším než 5 cm v průměru (T3). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 3B

Alespoň jeden nádor (jakékoli velikosti), který vyrostl do hlavní větve velké jaterní žíly (T4). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 4A

Jeden nádor nebo více nádorů jakékoli velikosti (jakýkoli T), který se rozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N1), ale ne do vzdálených míst (M0).

Stádium 4B

Jeden nádor nebo více nádorů jakékoli velikosti (jakékoli T). Nádor se mohl nebo nemusel rozšířit do blízkých lymfatických uzlin (jakékoli N). Rakovina se rozšířila do vzdálených orgánů, jako jsou kosti nebo plíce (M1).

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPATNÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leja.

dobrý den všem.Je mi trapmě,ale přece jen napíšu.Má stolice je nepravidelná.jE tvrdá jak kámen a bobkuji jako koza--ano asi dělám vše špatně jelikož moc nejím,ale když se přežeru bolí mě celé břicho tím asi usuzuji,že mám ucpané střeva a dávám jim pořádně zabrat.Mám pocit,že v sobě mám ještě vánočního kapra ze salátem,tak se asi cítím.Nemám ráda jogurty a mlečné výrobky a to je asi špatně,tak jestli tohle psaníčko někdo čte prosím o radu..Mám taky pocit,že když se nevyprázdním mám nafoukle břicho a je to hnus.Co dělám,tak každé ráno piju vlažnou vodu. Děkuji za radu ---pěkný den přeji Lejka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zařaďte do své stravy pravidelné užívání přípravku Psyllium. Tím se vše pěkně spraví. Psyllium koupíte běžně v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Špatná stolice

Pnutí v břiše

Pocit pnutí břicha může způsobit strava. Pnutí v břiše není nic příjemného. Může se vyskytovat i v případě, že jste drželi dietu a nyní se vracíte zpět ke svému starému způsobu stravování. Signalizuje to tedy přechod z lehkých jídel zpět na těžší. Pocit pnutí způsobuje u žen také každoměsíční menstruační cyklus, což je spojeno se zadržováním tekutin v těle, k němuž v této době dochází. Obvykle se tyto stavy vyskytují krátce před menstruací, potom břicho takzvaně splaskne.

Někdy se také pnutí břicha může vyskytnout po delší léčbě antibiotiky. Během terapie se vlivem léků oslabí střevní mikroflóra a mohou se zde množit kvasinky. Jakmile sníte potraviny obsahující větší množství cukrů, dochází pak při trávení ke zvýšenému uvolňování plynů. Není zrovna jednoduché odstranit přebytek kvasinek, někdy je třeba přistoupit k tomu, že budete nějakou dobu dodržovat protikvasinkovou dietu.

Pnutí břicha může být i jedním z mnoha příznaků takzvaného dráždivého tračníku. Jde o soubor příznaků, které signalizují dlouhodobou poruchu trávení, související s bolestmi břicha. Často ji zapříčiní stres, špatné stravovací návyky, ale také infekce, hormonální změny nebo třeba potravinové alergie. Projevuje se nejen pnutím, ale i zácpami, průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha aj. Často se pod podobnými potížemi skrývá také celiakie, tedy nesnášenlivost na lepek. Pokud trpíte potížemi s pnutím či nadýmáním delší dobu a pravidelně, navštivte lékaře, který by měl ověřit, zda není příčinou právě tato nemoc. Žádné příznaky není dobré podceňovat, zejména pokud se vyskytují dlouhodobě a v kombinaci s dalšími.

Zdroj: Pocit pnutí

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ TLAK SŘÍDAVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den může delší sezení s tlakem trochu na břicho vyvolat náhlé zvýšení tlaku ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní tlak sřídavý

Léčba tekutiny v břiše

Pokročilá rakovina může někdy způsobit hromadění tekutiny v břiše. Lékařský název pro toto je ascites. Léčba k odstranění tekutiny nebo zabránění jejímu hromadění zahrnuje zavedení hadičky a chemoterapii.

Hadička k vypouštění tekutiny (paracentéza)

Lékař může zavést malou hadičku do břicha, aby skrze ní vypustil tekutinu. Tím se sníží otok a budete se cítit pohodlněji. Říká se tomu abdominální paracentéza.

Vypuštění tekutiny zmírňuje příznaky nepohodlí u 90 ze 100 lidí (90 %). Tuto léčbu můžete podstoupit ambulantně nebo budete muset zůstat v nemocnici až několik dní.

Lehnete si na postel a sestra vám pomůže dostat se do pohody. Váš lékař vyčistí kůži na břiše a podá injekci lokálního anestetika, aby oblast znecitlivila. Udělá do břicha malý řez a jemně pomocí jehly vloží malou hadičku do nitra břicha, tam kde je přebytečná tekutina. Současně může udělat ultrazvukové vyšetření. To mu pomáhá navést trubici do správné oblasti.

Lékař poté připojí hadičku k drenážnímu vaku. Může také udělat pár stehů v kůži, aby ji udržel na místě. Přes trubici dostanete krytí pomocí velké náplasti, které také pomáhá udržet ji na místě.

Možná budete potřebovat mít trubici uvnitř jen několik hodin. Ale pokud máte více než pár litrů tekutin, můžete ji mít na několik dní. Někteří lidé mohou mít trvalý odtok, který v břiše může zůstat několik měsíců.

Chemoterapie

Tato léčba může pomoci zmenšit nebo kontrolovat vývoj rakoviny. U některých lidí to zastaví hromadění tekutiny v břiše. Typ chemoterapie nebo hormonální terapie, která vám může pomoci, závisí na typu rakoviny, kterou máte.

Lékař může použít chemoterapii pomocí sondy do břicha. U některých lidí to pomáhá omezit hromadění tekutin. Ale v tuto chvíli není mnoho důkazů, které by prokázaly, že to funguje dobře.

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP