Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZAVODNĚNÍ PLIC

OBSAH

Zavodnění svalů

Trénink způsobuje zavodnění svalů. Nevhodné aktivity při zavodnění svalů jsou veškeré tvrdé a silové sporty, posilování, jako je posilovna, běhání, vacupressy, jízda na kole, jízda na rotopedu, zumba, aerobik. Při užívání sportovní výživy, která obsahuje samotný kreatin monohydrátu, se může vyskytnout zavodnění a následné zatuhnutí svalů.

Zdroj: Zavodnění organismu

Diskuze

V diskuzi ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vincenc Kaštyl.

Dobrý den po covidovem zápalu plic mam počínající rozedmu plic při dodržování všech léčebných postupu kolik let se takto asi dá žít Děkuji. Kaštyl

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Zavodnění při menstruaci

Častou příčinou, proč se zdražuje voda v organismu, je přehnané solení, cukr, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může být tělo zavodněno i před menstruací, po ní však problém ustoupí.

Zdroj: Zavodnění organismu

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRAŇOVÁNÍ VODY Z PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Pilipčincová.

Zajímá mne, jakým způsobem se odstraňuje voda z plic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Voda v okolí plíce se nejčastěji odstraňuje punkcí. Nejdříve se zrentgenuje hrudník, podle snímku se určí místa vpichu a pak pomocí tlusté jehly, která se zabodne do hrudníku, se odsaje do injekční stříkačky všechna tekutina. Pokud se tekutina stále tvoří, tak se do hrudníku zavede hrudní drenáž, přes kterou tekutina vytéká z těla ven. V polních podmínkách se hrudník propíchne špičkou ostrého nože a nádechem do plic se vytlačí všechna voda kolem plíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstraňování vody z plic

Jak se pozná zavodnění plic

V lékařské terminologii se tento stav označuje jako fluidothorax. Není to nemoc sama o sobě, ale pouze příznak mnoha onemocnění. V hrudníku se uprostřed za hrudní kostí nachází srdce, za ním probíhá průdušnice, jícen a aorta. Na obou stranách hrudníku se nachází plíce. Každá z obou plic je uložena v takzvané pleurální dutině, kterou prakticky vyplňuje. Vnitřek pleurální dutiny vystýlá tenká blána, která se nazývá pleura. V pleurální dutině zůstává okolo plic jen málo volného prostoru. V tomto prostoru se udržuje podtlak umožňující snadnější rozepínání plic při nádechu. Pokud se ovšem v tomto prostoru kolem plíce objeví tekutina, hovoří se o „vodě na plicích“ neboli o fluidothoraxu.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Poradna

V naší poradně s názvem ROZEDMA PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, je při rozedmě plic vhodná parní sauna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje studie, www.nzip.cz/clanek/1… která uvádí, že sauna, i ta parní, zlepšuje funkci plic zvýšením vitální kapacity a objemu ventilace při nuceném výdechu. Rozedma plic (plicní emfyzém) je chronické onemocnění plic, které je způsobeno trvalým poškozením či úplným zánikem přepážek uvnitř plicních sklípků. Plicní emfyzém se projevuje zejména dušností a obtížemi s vydechováním, což postupně vede k hromadění vzduchu v plicích. S ohledem na výsledky studie by parní sauna mohla zlepšit bilanci mezi nádechem a výdechem, ale záleží na subjektivních pocitech člověka s rozedmou.
Nezbytné je také připomenout, že součástí saunování je i následné ochlazení chladnou vodou, které zpočátku může být trochu nepříjemné, ale po třetím opakování nepříjemné pocity mizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rozedma plic

Co způsobuje zavodnění organismu

Mezi příčiny, proč se zadržuje voda v organismu, patří mimo jiné přehnané solení, nadměrná konzumace cukru, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může zavodnění těla nastat před menstruací, přičemž po ní ustoupí.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Diskuze

V diskuzi ZAVODNĚNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli má někdo zkušenosti ze zavodnění nohou a kolen a kotníků,byla jsem u lékaře sice mi napsal léky,ale neustupuje mi to,mám nohy těžké napínající,hlavně večer,trvá mi to zhruba měsíc a příbírám i na váze,máte-li někdo s tím zkušenosti,prosím o radu s tímto problémem. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den, měla jsem dlouhou dobu stejný problém jako vy. Oteklé nohy v kotnících, pocit těžkých nohou a do toho sedavé zaměstnání a braní antikoncepce. Nechala jsem si u Dr udělat kompletní vyšetření a vyšlo mi velké množství vody v těle. V lékárně mi doporučili H2Out Forte, tak vyzkoušejte.

Zdroj: diskuze Zavodnění nohou

Diagnostika

Na přítomnost tekutiny okolo plíce se dá usuzovat z fyzikálního vyšetření – poklep nad tekutinou bývá ztemnělý a dýchání při poslechu fonendoskopem je oslabené. Diagnózu potvrdí rentgen plic, kde je viditelná hladina tekutiny. Nejpřesnějším dostupným vyšetřením je však ultrazvuk hrudníku, který relativně přesně určí množství tekutiny a radiolog navíc může označit vhodná místa k jeho vypuštění.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Diskuze

V diskuzi KDYŽ PLÍCE BOLÍ - ZÁPAL PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír tomášek.

Měl jsem zápal plic, bez hospitalizace.Mám nárok na komplexní lázeńskou péči?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Když plíce bolí - zápal plic

Jak poznat zavodnění břicha

Projevy zavodnění jsou na těle patrné nejvíce ráno. A to jak v oblasti břicha, obličeje, tak třeba i prstů. Ne vždy je ale na vině jen a pouze nezdravý životní styl, tímto způsobem totiž na sebe může upozornit celá řada nemocí souvisejících se srdcem a ledvinami. Zavodnění podporují rovněž některá užívaná léčiva.

Zavodnění břicha je i projevem nemoci. Voda v břiše se odborně označuje jako ascites (ascítes). Prakticky vždy znamená přítomnost vážného onemocnění, a vznikne-li u dosud zdánlivě zdravého člověka, je to vždy velmi varovné znamení, které je nutno dovyšetřit.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Diskuze

V diskuzi ROZEDMA PLIC KONEČNÉ STADIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Horová.

Zajímá mě přímo jak probíhá umírání při rozedmě plic a jestli je nějaká pomoc pro ulehčení umírání. Děkuji Horová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozedma plic konečné stadium

Zavodnění plic

Při selhání levé poloviny srdce (levostranné selhání) dochází k hromadění krve v plicích (otok plic), kde krev vystupuje z cév do plicních sklípků. S tím je spojeno zhoršené dýchání, nejčastěji v noci donutí jedince posadit či postavit se s nutností soustředit se na dýchání (asthma cardiale). Otok plic doprovází úzkost, pocení, kašel, vykašlávání krve, bolest na hrudi, popřípadě hydrothorax. Jednoduše řečeno se naše plíce topí. Plicní edém však mohou způsobit i nekardiogenní příčiny, tedy takové, které se srdcem nesouvisí. Ty jsou však méně časté. Mezi další příčiny může patřit zánět, ozáření, alergické reakce, vdechnutí dráždivých plynů a podobně. Je-li příčina plicního edému kardiogenní, je třeba docílit zmenšení objemu tekutiny v plicním řečišti. Toho se dosáhne podávání speciálních léků –diuretik. Někdy se také podává lipoprotein surfaktant zabraňující smrštění plicního sklípku. Podpůrnou léčbou jsou léky usnadňující dýchání a pomáhá také inhalace kyslíku, ve vážných stavech se pacient napojuje na umělou plicní ventilaci. Léčbu je nutno zahájit včas, protože v krajním případě vede plicní edém ke smrti.

Zdroj: Zavodnění organismu

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY ZAVODNĚNÍ TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Naprosto s článkem souhlasím, strašně dlouho jsem bojovala s váhou až jsem zjistila, že mám v sobě spoustu vody. Po odvodnění organismu a vysazení HA šli konečně kila dolů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Dobrý den., v rodině se nám vyskytl případ vysokého množství vody v těle, spojený s celkovým kolapsem organismu vinou špatně funkce ledvin. Na internetu jsme se dozvěděli o jakémsi ukládání krystalů soli v ledvinách.
Také mi byl nabídnut přípravek H2Oout (forte) a nevím zda je to správná volba. Jedná se o kapsle.
Měli by mít i podstatný vliv na úpravu pH krve.
Také nevím zda je možno tento přípravek hradit z Veřejneho ZP.
Mám o rodinnem prislusnikovi jen kusé informace a chtěli by jsme se také dozvědět zda je mozne nějakým způsobem zanesene ledviny vyčistit. Např ultrazvukem. Nebo něčím podobným.
Ještě mám jeden malý dotaz:
Je mozné aby vysoká hladina co2 v krvi také zpusobovala zavodnění. Nebo blokovala tvorbu červených krvinek?? Díky za odpověď.

Zdroj: diskuze Příčiny zavodnění těla

Příčiny hromadění vody v těle

Zavodnění je stav, kdy se v tkáních, dutinách nebo v oběhovém systému nahromadí voda. Je to poměrně běžná situace například během těhotenství, kdy dochází k otokům dolních končetin, kotníků a také rukou. Zadržování vody ale zažívají častěji i málo aktivní lidé, lidé se sedavým způsobem života nebo lidé, kteří se dlouhodobě nestravují zdravě a vyváženě.

Retence (zadržování) vody obvykle není nebezpečný stav, ale z dlouhodobého hlediska se může podílet na selhání srdce nebo onemocnění ledvin. Ve většině případů se ale zavodnění dá pohodlně omezit, čímž se otok zmenší.

Zdroj: Zavodnění těla od srdce

Poradna

V naší poradně s názvem JE BAKTERIÁLNÍ ZÁPAL PLIC NAKAŽLIVÝ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Pavlů.

Dnes mi v nemocnici diagnistikovali bakteriální zápal plic, zatím jen s domácím léčením a antobiotikama Stará se o mne dcera, může to ode mne dostat, je tento zápal infekční? V nemocnici jsem se zapomněla zeptat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bakteriální zápal plic je nakažlivý, sice ne jako chřipka, ale přenos je možný kontaktem. Ochrana vaší dcery ošetřovatelky je možná pomocí přídavné roušky na obličej a důsledného mytí rukou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je bakteriální zápal plic nakažlivý?

Typický věk pro rakovinu plic

Rakovina plic se nejčastěji vyskytuje po 50. roce věku, může ovšem vzniknout i dříve.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRAŇOVÁNÍ VODY Z PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Simkova.

Prosim jak se odstranuje voda z plic a je to bolestive ? Dekuji za odpoved,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Voda z plic se odstraňuje pomocí hrudní drenáže. Provádí se při lokálním znecitlivění. Mezi dvěma žebry se provede krátký řez skrz hrudní stěnu a vzniklým otvorem se vsune hadička, se krerou se vysaje všechna tekutina. Celý zákrok trvá minutu až dvě a nebolí.

Zdroj: diskuze Odstraňování vody z plic

Nebezpečí při odvodňování

Nebezpečím při masivním odvodnění může být dehydratace, což je opak zavodnění. Pokud máte pocit, že jste odvodnění (například rychlý pulz v klidu, málo močení, málo slin, popraskané rty), ihned kontaktujte ošetřujícího lékaře, jelikož se jedná o stav ohrožující život. Pamatujte, naše tělo je tvořeno ze 70 % z vody. Pokud tekutinu organismu nedodáte, dochází k poškozování buněk a tělo začíná s vodou šetřit, což se projeví na vašem zdraví.

Zdroj: Zavodnění organismu

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPAL PLIC A KREV V HLEBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

dobry den,mám oboustrany zapal plic,od 22.12 kdy mi na něj přišli,a dnes jsem jak sjem vstanul kašlal jako vždy ale tentokrát se mi v hlenu objevila krev a to celkem dost..je to vážné ?děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U zápalu plic se může někdy objevit krev v hlenu, zejména po předchozím úporném kašli. Velké množství krve v hlenu je vždy indikátorem k návštěvě lékaře. Může se jednat o zhoršení stavu zápalu a nebo také o jeho odeznívání, kdy se vylučují hluboko uložené hleny ze zánětlivého ložiska. Vyšetření u praktického lékaře nebo na pneumologii ukáže pravý důvod vykašlávání krve. Než se dostanete na kontrolu, tak párkrát za den inhalujte páru z vroucí vody, do které je nakapán mukosolvan.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapal plic a krev v hlebu

Co způsobuje zavodnění organismu

Příčiny zavodnění jsou různé, může se jednat o hromadění soli v organismu, konzumaci nadměrného množství soli nebo cukru v potravě, zadržování vody v těle v těhotenství nebo před menstruací, překyselení organismu, špatnou funkci lymfatického systému, nedostatečný pitný režim, konzumaci alkoholu, nevhodnou hormonální antikoncepci, ale také o nemoci, jako je cirhóza jater, onemocnění ledvin, srdeční choroby nebo vysoký krevní tlak.

Zdroj: Potraviny podporující odvodnění těla

Zápal plic inkubační doba

Inkubační doba u zápalu plic se pohybuje v řádech několika hodin až dnů.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Zápal plic bez kašle

Při zápalu plic vzniklá tekutina nebo hnis ucpávají část plic, což je překážkou vstupu kyslíku do organismu. Při zápalu plic je vždy přítomna infekce, to znamená, že není možné zápal plic dostat jen z nachlazení. Infekce je nejprve v horních cestách dýchacích, jak postupuje níž, projeví se jako zánět průdušek. Za určitých okolností infekce postoupí ještě níž, usadí se v plicích a způsobí zápal plic. Pokud infekce napadne i plicní obaly, projeví se bolestí hrudní stěny. Zápal plic se vždy projevuje suchým kašlem.

Zdroj: Když plíce bolí - zápal plic

Zavodnění organismu a srdce

Otok je vždy signál těla, že v něm něco není v pořádku. Některé nemoci se projevují tím, že se v těle zadržuje voda. Může se jednat o srdeční choroby, onemocnění ledvin nebo cirhózu jater. Ty musí léčit lékař a domácí rady na odvodnění nepomohou. Jestliže se otoky drží striktně jen kolem kotníků, jedná se pravděpodobně o chorobu srdce. Pokud je organismus dlouhodobě zavodněn, dochází ke zvýšené námaze srdečního svalu, která může vyústit až do srdečního selhání.

Zdroj: Zavodnění organismu

Následky

Přechozený zápal plic často končí těžkou formou zápalu plic. Dochází ke snížení počtu červených krvinek a následnému nedostatku kyslíku v tkáních (anémie). Může se objevit mozková infekce (encefalitida, meningitida), problémy s ledvinami, zarudnutí kůže či vyrážka.

Zdroj: Přechozený zápal plic

Jak vypadá rentgen s rakovinou plic

Zde můžete vidět, jak vypadá rentgen s rakovinou plic.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP