Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZÁVRATĚ PŘI ZÁKLONU HLAVY

OBSAH

Motání hlavy

Motání hlavy může souviset s onemocněním páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy.

Příčinou je uskřinutí nervů a ztuhlost svalstva. V těchto případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální pociťovat závratě po Cipralexu?
Cipralex (escitalopram) je SSRI antidepresivní lék, který působí tak, že ovlivňuje hladiny serotoninu v určitých oblastech mozku. Jako všechny léky může mít nežádoucí účinky, z nichž většina není závažných a časem vymizí. Mezi běžné vedlejší účinky přípravku Cipralex patří právě závratě.
Kdy u Cipralexu závratě zmizí? Než závratě odezní, může trvat několik dalších měsíců. Můžete zkusit jiné antidepresivum, nebo vyzkoušet pomoc jiného psychiatra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Krční páteř a závratě

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Mnoho pacientů si stěžuje, že trpí závratí. Pokud pacienti závrať blíže popíšou, tak zmiňují pocity motání a točení hlavy. S točením hlavy souvisí i onemocnění páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bolest za krkem, motání hlavy, točení hlavy vleže při špatné poloze spánku a podobně. Člověka s typickými příznaky bolesti krční páteře (nebo osobu jimi ohroženými) lze také snadno poznat podle vadného držení těla – typické je předsunuté držení hlavy, protrakce ramen, přitažení ramen k uším (zapadlý krk) a celkově kulatá záda.

Blokády v pohybovém aparátu pak mohou vést k akutnímu ústřelu krční páteře. Ústřel se projevuje zpravidla bolestí pouze na jedné straně, někdy vystřelující do horních končetin či temene hlavy. Bolestivý je pohyb do všech stran a vyskytují se závratě a nevolnost. Blokády krční páteře provází i náhle vzniklá ztuhlost šíjových svalů.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Hrnčířová.

Včera mi byl předepsán Furolin po druhé tabletě silné bolesti hlavy, zvracení, závratě, tuhnutí šíje,zimnice, ospalost a tlak v žaludku!!
Je to driák, budu kontaktovat lékaře, jsem silný astmatik, mám vysoký tlak,léčím se se štítnou žlázou a se žaludkem.

Nechci být za pokusného králíka.. :-(

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Jak vyřešit točení hlavy

Závratě a motání hlavy mohou doprovázet řadu nemocí, ale mohou být také fyziologické. Patologické závratě můžeme dělit na periferní vestibulární, nevestibulární a centrální. Závrať se projevuje jako motání hlavy, nevolnosti, nejistota, vrávorání, může být provázena zvracením, zblednutím či pocením. Ne vždy je možné závratě léčit, v nejlepším případě postačí vyloučit ze života vyvolávající příčinu. V případě akutních atak spojených například se zvracením je vhodné použít antiemetika a antiverginóza. Další možnou léčbou je podávání vasodilatačních léků a léků zlepšujících okysličení mozku a jeho zásobení živinami. V některých případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace. Mnohdy je nutný i chirurgický zákrok, zvláště pak u příčin nádorových, u traumat, zánětů či uzávěrů cév a jiných.

Točení hlavy nikdy nepodceňujte. Může se jednat o život ohrožující stav.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Diskuze

V diskuzi TEZEO 40 A ALKOHOL-DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,chci se zeptat,jestli se muze na leky na hypertenzi Tezeo 40 uzit obcas alkohol.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobry den,beru asi 5 dni tezeo 40 na hypertenzi T tabletku rano.Pred tim jsem uzivala asi 4 mesice prestarium neo combi,ale mela jsem po nich zavrate.Nyni se mi hlava netoci,ale poboliva me.Lecim se i s krcni pateri,takze nevim jiste,jestli jsou bolesti hlavy od Tezea.Jestli ano,je to nebezpecne?Docela nerada bych opet leky menila.Dekuji

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Co způsobuje astigmatismus?

Astigmatismus způsobuje rozmazané vidění, bolest hlavy, noční slepotu a závratě, tedy pokud není správně léčen.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Mám za sebou radioterapii a chemoterapii , ale to co jsem zažila po tomto ,,léku,, byl děs.Šílené bolesti hlavy, tlak na oči,
závratě, obrovské nevolnosti, zvracení.Furolin ihned odmítněte
je dost jiných léků na zánět močových cest,opravdu léků a ne tento jed , kdy je na krabičce ještě nálepka, že lék je používán
v rámci specifického léčebného programu.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Léky na závratě

Lékař vám může předepsat léky, které působí na závratě a snižují jejich závažnost. Druhy léků na závratě:

  • kinetózní léky – snižují pocit závratí a napomáhají proti nevolnosti a zvracení;
  • léky na nevolnost – potlačují nevolnost a zvracení během závratí.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem TEZEO 40 A BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,chctela bych se zeptat,uzivam asi 5 dni leky na hypertenzi Tezeo40 1 tabletu rano.Tlak mam cca 105-120/70.Pred tim jsem asi 4 mesice brala prestarium neo combi,ale mela jsem hrozne zavrate.Tezeo 40 mi myslim vyhovuje,jen me poboliva porad hlava.Po paralenu me prestane bolet.Lecim se i s krcni pateri,takze si nejsem jista,jestli je bolest hlavy od tezeo.Pokud ano,neni to nebezpecne?Nerada bych leky opet menila.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba udělat nějaká vyšetření, aby se zjistily příčiny bolesti hlavy. S tím vám pomůže lékař ortoped. Vyšetří vám krční páteř a popřípadě předepíše rehabilitace a poučí vás, jak trvale provádět uvolňovací cviky. Objednejte se k němu co nejdříve. Až když ortoped neshledá žádnou příčinu bolesti v pohybovém aparátu, tak pak teprve požádejte kardiologa o náhradní řešení na místo léku Tezeo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Proč se mi točí hlava

Točení hlavy může být způsobeno mnoha příčinami a projevuje se například při změně polohy nebo vleže. Vyskytuje se motání hlavy při vstávání, pocit na zvracení, závratě při chůzi, vysoký tlak. U postiženého se objevuje únava. Příčin je opravdu mnoho.

Zde je několik příkladů příčin točení hlavy:

Benigní paroxysmální polohové vertigo – představuje jednu z nejčastějších forem periferního vertiga. Nastává, když se křišťálové usazeniny ve vnitřním uchu uvolní a skončí v kanálech. Když se budete pohybovat, krystaly naruší přísun tekutin, což zmate rovnovážné orgány a to vede k závratím.

Labyrintitida – toto onemocnění je definováno jako zánět labyrintu vnitřního ucha. Vzhledem k tomu, že labyrint obsahuje rovnovážné i sluchové orgány, zánět může způsobovat závratě, ale i problémy se sluchem.

Meniérova choroba – je charakterizována abnormální produkcí tekutiny uvnitř vnitřního ucha, což způsobuje tlak z jejího nahromadění a závratě. Tímto stavem může být ovlivněn sluch.

Nádor – nezhoubný nádor může růst v lebečním nervu vašeho vnitřního ucha. Když se nádor zvětší, začne tlačit na přilehlé nervy, což způsobuje závratě, ztrátu sluchu, bolesti hlavy, a dokonce brnění obličeje.

Migréna – jedná se o mnohem silnější bolesti hlavy než ty obvyklé. Bolest může způsobovat závratě doprovázené zvracením a nevolností.

Roztroušená skleróza – je onemocnění, které způsobuje zánět myelinu, ochranné vrstvy nervových buněk, což způsobuje tělu problémy s koordinací svalů, problémy se zrakem a závratě.

Zánět sluchového nervu – vzniká na základě infekce, následný otok ve vnitřním uchu způsobuje závratě a bolesti.

Vysoký a nízký krevní tlak – obě varianty způsobují závratě.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den. Je možné při přípravě čaje přidat mátu, nebo meduňku? Některé publikace uvádějí, že někteří lidé po požití můžou mit bolesti žaludku. Děkuji za odpověď M.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obohacení čaje z listů Ginkgo o meduňku a mátu je běžné. Osvědčená je i kombinace se ženšenem.
Sám čaj z listů Ginkgo může způsobit některé menší vedlejší účinky, jako je žaludeční nevolnost, bolest hlavy, závratě a alergické kožní reakce. Existují také určité obavy, že extrakt z listů ginkgo může zvýšit riziko modřin a krvácení nebo způsobit arytmii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Co je závrať a co točení hlavy

Točení hlavy je stav, kdy postižený vnímá zdánlivý pohyb okolí vůči sobě v různých směrech. Závrať je pocit porušení rovnováhy. Dochází ke ztrátě přesného rozeznání polohy těla či jeho částí v prostoru, což může vést k vrávoravé chůzi, tápání po opoře nebo pádu. Závrať může být doprovázena nevolností (pocitem na zvracení) a zvracením.

Projevy závratě jsou velice rozdílné. Periferní závrať se projevuje jako závrať z otáčivého pohybu, polohová závrať nebo pocit snění. Hodiny nebo dny dlouhá závrať je typická pro Meniérovu chorobu, záněty sluchového nervu nebo poškození vnitřního ucha. Tyto formy závratě jsou často doprovázeny náhlou nevolností a zvracením. Centrální závrať se projevuje jako pocit snění, nejistota nebo omámení a případnou tmou před očima. Nápadně často se společně vyskytují projevy závratě, nedoslýchavosti a tinitu.

Závrať neznámého původu by měla být co nejdříve vyšetřena neurologem. Je-li provázena silnými přidruženými příznaky (zvracením, bolestí hlavy), může si vyžádat i transport záchrannou službou na neurologické oddělení. Při závrati po tupém úraze hlavy bychom postiženého měli vždy transportovat na chirurgické oddělení či traumatologii k řádnému vyšetření.

Zdroj: Točení hlavy

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tavodvedle.

Furolin ???!!!!! Uz nikdy vice, nikdy jsem nemela na zadne leky takovou reakci jako na furolin ! Ukrutna bolest hlavy, zavrate, bolest celeho tela, pocit na zvraceni ! Po jednom dni uzivani (4tab.), celkem sila. A co ta cedulka na krabicce, to zrovna pocit jistoty nevyvolava !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Největší svinstvo jsem nikdy neměla,stavy po třech dnech hrozny bolest žaludku, nevolnost,zimnice,pocity mdloby.Nikdy už víc.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Rady na zastavení pocení hlavy

  • V případě opakovaných problémů s nadměrným pocením hlavy se doporučuje časté sprchování. Při sprchování je vhodné nejprve začít sprchovat pravou část těla a posléze až levou stranu.
  • Velmi vhodné je cvičení na čerstvém vzduchu, protože dochází k posílení imunitního a oběhového systému.
  • Pijte dostatečné množství vody. To je důležité pro správný oběh, a navíc vás to chrání před bolestí hlavy.
  • Nedoporučuje se pití kávy.
  • Konzumujte vyváženou a zdravou stravu bohatou na vitamíny. Velmi negativní je konzumování mastných a těžkých jídel.
  • Také vám mohou pomoci homeopatické léky určené na bolest hlavy. Tyto léky jsou zároveň vhodné na závratě.

Vliv na pocení má také naše oblečení. Důležité je nosit takové, které odpovídá venkovní teplotě. Samozřejmostí jsou prodyšné a savé materiály, jež zbytečně neaktivují potní žlázy. Oděvy je třeba často měnit, jelikož nadměrné pocení způsobuje maceraci kůže a napomáhá množení rozličných bakterií a kvasinek.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Janotová.

Dobrý den,chci se zeptat,užila jsem drcený ostropestřec jen čtvrt čajové lžičky v poledne 1/2 h před jídlem a zapila vlažnou vodou.Druhý den ráno při vstávání točení hlavy,závratě.Změřen tlak a byl 166/82/82.Z léků užívám Pradaxu 110mg,Betaloc ZOC 1/2 z 25 mg a Mg.Mám Leidenskou mutaci.Na zvýšený cholesterol nesnáším statiny.To se mi stalo už i dříve,kdy jsem užila ostropestřec v tobolce.Netušíte co mi to způsobuje?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívejte jen léky předepsané lékařem a nepřidávejte k tomu nic víc, ani bylinky. Pokud se necítíte dobře a nebo máte pocit, že je třeba léčit jinak, tak se vždy o tom poraďte s lékařem. Lékař má mnohem více možností, jak změnit nebo doplnit léčbu. Ostropestřec se používá v souvislosti s játry. Cítíte-li, že vaše játra nefungují správně, řekněte to lékaři, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření, aby lékař přesně viděl, co je třeba léčit. Ale sama si nic neordinujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Bolest hlavy od krční páteře

Bolest hlavy od krční páteře je spondylogenní bolest hlavy. Podstata tkví v chorobných změnách krčních obratlů, které dráždí okolní struktury – svaly, nervy i cévy v jejich okolí. Ve svalech vznikají kontraktury (spasmy), jež vedou k dalšímu dráždění, případně útisku cév a nervů. K bolesti se mnohdy přidávají i závratě, pocit „tupé“ hlavy, poruchy soustředění, nevolnost i zvracení. Příčinou mohou být nesprávné pohybové stereotypy jako špatné držení těla vsedě u počítače, nesprávná poloha ve spánku apod. Léčba je zaměřena především na uvolnění svalových spasmů podél páteře jak medikamenty, tak především rehabilitací. Je nutné odstranit vyvolávající příčinu a naučit pacienta správnému držení těla. Někdy pomůže úprava výšky pracovní plochy či změna lůžka. Velký měkký polštář je lepší nahradit menším, který podpírá především zátylek a krk. Při sedavém zaměstnání bývá užitečné rozdělit pracovní dobu přestávkami na protažení a jednoduché cviky, jež lze provádět i v kanceláři. Jejich nácvik by však měl vést odborník, protože nesprávnými pohyby lze stav ještě zhoršit.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi BOLESTI PO OPERACI MOZKOVÉ VÝDUTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šustková.

Dobrý den.
Prosím o váš názor. Dcera 33 let, je měsíc po akutní operaci prasklého mozkového aneurismatu. Při všem tom štěstí, že přežila a je zachována hybnost, trvají velké bolesti hlavy s tlakem v operované, levé části hlavy. Trvají závratě, nechutenství, nauzea, zrakové omezení. Přála bych si vědět, zda je to v této fázi rekonvalescence ještě normální. Hodně ji to limituje v pohybu a přála by si větší pokroky.
Děkuji za odpověď, jsem matka, zdravotní sestra, ale vůbec se v této problematice
nevyznám, proto se obracím s prosbou na vás.
Jana Šustková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti po operaci mozkové výdutě

Domácí léčba závratí

Některé domácí léky na závratě snižují dopad Menierovy choroby. Zde je několik typů na závratě:

  • Pokud máte pocit závratě, tak si sedněte nebo lehněte. Během projevů závratě se vyhněte věcem, které zhoršují příznaky, jako je náhlý pohyb, jasné světlo, sledování televize nebo čtení.
  • Odpočívejte během a po závratích. Nespěchejte s návratem k běžným aktivitám.
  • Buďte si vědomi možnosti ztráty rovnováhy. Pády vedou k vážným zraněním. Během noci používejte vhodné osvětlení. Pro lepší stabilitu se doporučuje chůze s holí, zejména u lidí, kteří trpí chronickými potížemi s rovnováhou.
  • Pokud pozorujete časté příčiny závratí, vyhněte se řízení auta a obsluze těžkých strojů, protože by mohlo dojít k nehodě nebo ke zranění.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Diskuze

V diskuzi TRITACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
můj manžel užívání nyní cca měsíc lék Tritace 5mg/1x denně. Při kontrole u obv. lékařky mu byl naměřen tlak 133/95 s tím, že "dolní" tlak je stále vyšší mu lékařka zvýšilila lék Tritace na 10 mg/1x denně. Mám obavy z možných nežádoucích účinků např. hyperkalemie, protože rozbor krve ani moči nebyl u manžel proveden. Prosím o Váš názor, zda v případě zvýšené dávky hrozí vyšší riziko nežádoucích účinků? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

Dobrý den, užívala jsem tritace 2,5 mg, nyní mi byl předepsán 5 mg, kvůli vysokému tlaku. Když jsem si ho vzala ráno, museli mě odvést domů z práce - závratě ,slabost.Když si vezmu v poledne 1/2 - tlak dobrý, ale musím si jít lehnout - nemohu být v práci, pokud si ho nevezmu, tlak mám moc vysoký a brát si ho na noc nemá smysl a zdá se mi moc silný na noc, navíc přes den bych měla tlak moc vysoký. Možná je to tím, že mi klesá i tep na 60, normálně mám 72. Nemám ledvinu, jsem po CMP, není nějaký lék, který by mi nedělal takové výkyvy nebo si zvyknu ? teď je to týden a ty výkyvy jsou hrozné - bolest hlavy při klesání tlaku po léku a závratě. Objednání v nemocnici je za 3 měsíce . děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Tritace

Šampon proti svědění hlavy

Velmi účinné jsou jemné šampony. Naopak by se neměly používat keratolytické šampony. Také existují kosmetické výrobky, které mohou být použity po mytí vlasů pro zklidnění příliš citlivé pokožky hlavy.

Zde je vidět cena šamponu, který je účinný proti svědění hlavy: svědění hlavy cena.

Zdroj: Svědění hlavy

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Příčiny

Benigní paroxysmální polohové vertigo – BPPV je časté onemocnění, které je způsobeno poruchou vestibulárního aparátu. Příčinou je nahromadění drobných krystalků v určité části polokruhovitých kanálků a dráždění vláskových buněk v ampule. Tyto krystalky uhličitanu vápenatého pocházejí z části vnitřního ucha nazývané utrikulus. Tyto krystalky jsou obsaženy také v části zvané sakulus, ale odtud nemohou cestovat do kanálků. Utrikulus může být poškozen úrazem, infekcí a jinými onemocněními vnitřního ucha, ale také přirozeně věkem degeneruje, čímž dochází k nadměrnému uvolňování krystalků – otolitů. Otolity jsou ve vestibulárním aparátu buď spontánně rozpouštěny, nebo aktivně reabsorbovány tmavými buňkami urticula.

Hlavním příznakem je náhlá intenzivní závrať trvající několik sekund až hodin. Velmi častá je nauzea, zvracení, stres, vzestup TK. Klinický obraz je vždy spojený se změnou polohy hlavy a působením gravitace – ulehání do postele, převalování se z boku na bok, většinou pouze jedním směrem, záklon hlavy, často při umývání hlavy šampónem. Vzniká náhle ve spaní po předchozí delší práci v předklonu, časté jsou i závratě po pobytu na kolotočích. Asi 20 % všech závratí je však způsobeno benigním paroxysmálním polohovým vertigem. S věkem stoupá podíl tohoto onemocnění na závratích, u starých lidí je už asi 50 % závratí způsobeno právě BPPV.

Nejčastější příčinou u lidí do 50 let je poranění hlavy, u starých lidí je to degenerace vestibulárního ústrojí. Diagnóza se stanovuje na základě anamnézy (vznik při typických změnách polohy) a provedením Dix-Hallpikova manévru.

Zdroj: Noční závratě

Svědění hlavy a lupy

Pokud se lupy ve vlasech vyskytují, velmi často jsou doprovázeny nepříjemným svěděním hlavy, kterou si věčným „drbáním“ ještě více podráždíme a vytváříme tak nejen esteticky viditelný problém.

Kůže tvoří pro tělo hlavní ochranou bariéru. Stav naší pokožky mnohdy zrcadlí nejen stav kůže, ale i naší stravy nebo dalších orgánových systémů našeho těla. Lupy jsou šupinky odumřelé kůže. Někteří odborníci vidí příčinu v jediné věci, jiní zmiňují působení více faktorů najednou.

Příčiny

  • vypjaté emoce, stresové situace, prodělané trauma
  • nedostatek B vitaminů – nedostatek vitaminu B2 (suchá, pálící kůže, ekzémy, padání vlasů, bolestivé ústní koutky, lupy, třepení nehtů, únava, zánět spojivek, trávicí potíže, nespavost, závratě)
  • nadměrná činnost mazových žláz, maštění hlavy (zde má patrně vliv i hormon testosteron)
  • vysušení vlasů (časté mytí, vysušující vlasové přípravky)
  • kvasinky, plísně napadající kůži
  • snížená imunita
  • genetika, vrozené dispozice, přítomnost v rodině
  • jiné kožní onemocnění (například lupénka, psoriáza)

Zdroj: Svědění hlavy

Co způsobuje závratě?

Závratě způsobené srdečním onemocněním

  • Srdeční infarkt, arytmie (nepravidelný srdeční rytmus), příliš rychlá tepová frekvence, příliš pomalá tepová frekvence.
  • Oslabení, věk, onemocnění srdečního svalu (kardiomyopatie), toxiny nebo léky, které mají vliv na rychlost a sílu kontrakcí srdce.

Závratě způsobené srdečními chorobami

  • Mrtvice, nádor, bolesti hlavy, migrény, hypoventilace.
  • Mdloby (synkopa) – nedostatečné zásobení mozku okysličenou krví, což způsobí ztrátu vědomí, obvykle po ztrátě krve z výstupů ze srdce.
  • Může dojít k úniku moči a nezvladatelným emocím.
  • Na změny stavu mysli má vliv demence, ale i léky, drogy a alkohol.

Závratě způsobené léky

Téměř všechny léky mají vedlejší účinky a možný vliv na závratě, zejména léky:

  • na krevní tlak, sedativa, antidepresiva, léky na bolest a některá antibiotika;
  • diuretika způsobují dehydrataci, změny krevních elektrolytů, efekty srdce nebo jiné nežádoucí účinky.

Závratě způsobené metabolickými poruchami

  • hypoxie (nízká hladina kyslíku);
  • nízká hladina krevního cukru (hypoglykémie) včetně reakce na inzulín;
  • dehydratace (z mnoha příčin).

Závratě a stárnutí

  • snížení kapacity při cvičení nebo jiných činnostech;
  • snížená schopnost krevního oběhu vyrovnat rychle tlak při vzpřímené pozici (ortostatické hypotenze);
  • kornatění tepen (arterioskleróza) způsobující snížený přísun krve do mozku, srdce a dalších orgánů;
  • celková slabost;
  • neuropatie – progresivní dysfunkce nervů způsobená mnoha nemocemi, zejména diabetem;
  • závratě u žen mohou být způsobené menopauzou.

Onemocnění způsobující závratě

  • Vnitřní krvácení nebo krvácení, které může být nepovšimnuté.
  • Anémie (nízký počet červených krvinek).
  • Dlouhodobý pobyt na lůžku způsobující slabost a ztrátu kompenzační schopnosti při vzpřímené poloze.
  • Infekce.
  • Endokrinní onemocnění způsobující omezení hormonu, který je produkován do orgánů, jako je štítná žláza, nadledvinky a hypofýza. Dojde k dehydrataci.
  • Alergie způsobuje dýchavičnost nebo nízký krevní tlak vyvolávající sinusitidu, která má za následek závratě.

Psychiatrické důvody závratí

  • Deprese, úzkost nebo panická porucha.
  • Hypoventilace způsobená příliš rychlým a hlubokým dýcháním při úzkosti. Může dojít ke křečím v rukou či nohou.
  • Somatizace, to znamená převod duševního onemocnění (úzkosti nebo deprese) do tělesných příznaků. Pacient si je vědom psychické poruchy, ale trvá na tom, že má pouze fyzické potíže.

Zdroj: Příčiny závratě

Příčiny pocení hlavy

Pocení hlavy není nemoc, spíše jen vsugerovaný jev. Na pocení hlavy má velký vliv počasí, zejména jeho časté změny. Proměnlivé počasí se nejčastěji vyskytuje na jaře a na podzim. Zvýšené podněty počasí způsobují bolesti hlavy, problémy s krevním oběhem, poruchy spánku, podrážděnost a snížený výkon. Tento stav je velmi nepříjemný zejména u lidí s dlouhými vlasy.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP