Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŽITNÝ CHLÉB PŘI DIETĚ

OBSAH

Káva při jaterní dietě

Káva se smí při jaterní dietě jen slabá instantní a s mlékem. Nebo potom kávoviny jako Caro a podobně, ale pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jídelníček pro nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SI PORADIT SE DNOU A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,jestli při dně se může jíst celozrnné pečivo a chleb žitný nebo který je vhodný a také mám otázku na sodu,četl jsem, že soda dokáže vylučovat kyselinu močovou,jestli ano tak jestli není naskodu a jeli prospěšné vypít denně jednu sklenici vody se sodou, předem děkuji za odpv.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chléb a pečivo, pokud není slazené cukrem, je bez problémů a je jedno z jaké mouky je. Soda a dna? Neexistuje žádný důkaz, že soda léčí dnu. Soda reaguje s kyselinou v žaludku a sníží její kyselost. Tím skončí její role a dále se její účinky neprojevují. Čím si můžete při dně pomoci, je pít více vody, než máte skutečně chuť. Ke každé sklenici vypité vody přidejte vždy ještě jednu vynucenou. To je potvrzený účinek, který skutečně pomáhá při dně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka

Koření při jaterní dietě

Při jaterní dietě se jídla nesmí výrazně kořenit. Doporučuje se používat neostré koření, například bazalku, oregano, tymián, majoránku, bobkový list. Ostré koření při jaterní dietě by se nemělo používat vůbec, tudíž koření jako pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky, masox, bujóny, ocet, sůl se musí během jaterní diety vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Žitný chléb při hubnutí

Celozrnný žitný chléb jednak neobsahuje lepek (asi jen 13 %, ale nelepivého), jednak obsahuje značné množství vlákniny (a to je velmi důležité pro správnou funkci střeva), obsahuje značné množství vitamínů a minerálů, které lidské tělo dnes a denně potřebuje nutně k životu, navíc je téměř bez tuku.

Už samotný přechod z bílého pečiva na celozrnný žitný chléb (a jiné výrobky z celozrnné žitné mouky) způsobí stabilizaci a pravidelnou denní stolici a snížení tělesné hmotnosti.

Samozřejmě je třeba si dát pozor při nákupu žitného pečiva, co vlastně kupujeme. Ne každý žitný chléb je jen ze žita. Naopak, většina žitných chlebů obsahuje značné množství pšeničné mouky, takže je nezbytné pečlivě číst popis výrobku. A pozor také na pečivo zabalené v ochranném obalu – vždy obsahuje chemii pro udržení trvanlivosti. Dávejte tedy přednost čerstvému, nebalenému pečivu.

Zdroj: Žitný chléb

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčbě Warfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Složení žitného chleba

Žitný chléb se vyznačuje dobře vyváženým složením výživových látek a vysokým podílem balastních látek. U produktů z celozrnné žitné mouky je dosaženo výrazně delšího nasycení, a tak pocit hladu a přání něco sníst přichází teprve později. Složení žitného chleba v přepočtu na jeden krajíc je 120,7 kcal, 3,75 g bílkovin, 24,15 g sacharidů (z toho 1,15 g cukrů), 0,5 g tuků (z toho 0,05 g nasycené mastné kyseliny), 5 g vlákniny.

Zdroj: Žitný chléb

Poradna

V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.

Dobrý večer,

prosím o radu, zda při žlučníkové dietě mohu použít zakysanou smetanu obsah tuku 8 - 12% , vývar z krůtích krků a kuřecí játra.

děkuji Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zakysanou smetanu používat můžete, ale jen jednou dvakrát do týdne. Vývar a játra nejsou naškodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

Žitný chléb a zdraví

Žito je sice díky nižšímu obsahu lepku zdravější, ale špatně drží tvar (u pšeničné mouky je to naopak). Žitný chléb je nápadný svojí tmavší barvou. Vydrží také déle čerstvý. Žitná a pšeničná mouka jsou chuťově diametrálně odlišné. Po chemické stránce je jiná i jejich struktura. Pšenično-žitný chleba je doménou střední Evropy. Čím blíž ke středu Evropy, tím víc se mouka míchá s žitem. Chléb se dříve pekl jen ze žita. Toho se ale rodilo čím dál míň, a tak se začala přimíchávat pšenice. Nejdřív se dávalo deset procent, pak dvacet, podle toho, jaká byla úroda žita.

Osmdesátiprocentní žitný chléb vydrží i celý týden měkký, netvrdne a je vláčný. Jakmile se začalo dávat padesát procent pšeničné mouky, trvanlivost se snížila a rovněž chuť je úplně jiná, než bývala u klasického žitného chleba. Chcete-li koupit ten nejzdravější chléb, sáhněte po celozrnném. Pozor, celozrnný chléb nemusí být vícezrnný a naopak. Vícezrnný chléb svým názvem garantuje jen fakt, že je složen z více druhů mouk než klasický pšenično-žitný.

Žitná mouka a výrobky z ní blahodárně působí na činnost střev, proti zácpě, hemoroidům či nádorům. Je též známo, že konzumace žita prospívá celému oběhovému systému. Žitný chléb je o něco více hutný a sytější než chléb pšeničný. Ocení ho tedy i lidé, kteří se snaží regulovat svou hmotnost.

Zdroj: Žitný chléb

Diskuze

V diskuzi HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kovářová.

Hodnoty laboratorního vyšetření krve jsou:
Diabetologický soubor-P-Glukóza = 7,97 mmol/l. Poraďte, jak se stravovat, aby se tyto hodnoty snížily. Nesouvisí tato hodnota s onemocněním slinivky břišní ???
Děkuji za odpověď. M.Kovářová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

Snížení hladiny cukru moll je jednoduchý,jsem diabetik 10let, taky mě hladina lítaly i výše,dnes vím. že nesmíte tučné maso vc.kuze i v . kuřecího, příloha jeden plátek knedlíků/jeden brambor/ t čtvrt sáčku rýže
těstoviny vařené půl naběračky, žádné buchty a.p. jen ovesné sušenky, oves
do jogurtu, BeBe sušenky jim obálky dva ks odp.svacina,rýžový chlebíček jeden a.p. uzeninu nemastnou raději kvalitní šunku neomezené množství příloha jeden ks žitný chléb nebo rohlík, ovoce pozor na jablka mají moc cukru tak jen půlku to stejně banán,nejlíp když si najdete kalorickou tabulku jídel pro diabetiky i já jsem začínala jíst podle těchto tabulek,hodně úspěchů, Věra

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Recept na žitný chléb pro domácí pekárnu

K výrobě tohoto chleba budete potřebovat tyto suroviny: 1 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 350 ml vody, lžička soli, ½ lžičky cukru, 500 g žitné mouky, 2 lžičky kmínu, ½ kostky čerstvého droždí.

Chléb z žitné mouky bude hutnější (nenakyne tolik), vlhčí a také s menšími póry.

Technologický postup: Do pekárny nejprve nalijeme všechny tekutiny a pak přidáme sypké suroviny (dojde k řádnému promíchání), nastavíme program pro pečení chleba a necháme těsto zpracovat a vykynout. Pokud nechceme mít v chlebu díry po metlách, vyjmeme je po vypnutí a chléb necháme v pekárně upéct. Vše probíhá automaticky. U některých pekáren je možné odložit i start (pečení), to znamená, že do pekárny dáme všechny suroviny a nastavíme čas, kdy má být chléb upečen, pekárna si těsto zpracuje a upeče podle nastaveného času (nevýhodou je, že tam budete mít zapečeny hnětací metly).

Zdroj: Žitný chléb

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Muže se při warfarinové dietě
koprová omáčka?
Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte hlídat množství. Týká se to zelených potravin, jako je kapusta, zelí, okurky a podobně. Kopr je také zelený a proto spadá do potravin, které při Warfarinu je třeba hlídat, ovšem není to moc důležité, protože kopr se používá jako ochucovadlo a v hotovém pokrmu ho je jen malé množství. Proto koprová omáčka bude vůči Warfarinu neškodná a můžete ji jíst podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Recept na pšenično-žitný chléb

Suroviny: 600 g žitné mouky, 400 g hladké mouky pšeničné, 1 kostka droždí, 15 g soli, 5 g kmínu, 600 ml vlažné vody, 25 ml octa, semínka na dochucení a posypání (sezamová, slunečnicová).

Technologický postup: Smícháme sypké suroviny, přidáme vodu, ocet a hněteme. Až pak zapracujeme rozdrobené kvasnice, protože nesmí přijít do přímého kontaktu se solí. Podle chuti přidáme semínka. Nelekejte se, těsto je dost lepivé. Stěrkou stáhneme těsto ze stěn misky a utvoříme bochánek (stěrkou). Necháme v misce kynout 80 minut na teplejším místě. Na plech si připravíme pečicí papír. Před koncem kynutí předehřejeme troubu na 250 °C. Vložíme pekáč se dvěma bochníky, které jsme potřeli vodou a posypali kmínem a semínky. Troubu postříkáme vodou a rychle ji zavřeme, aby se nám udělala pára. Takto pečeme 3 minuty. Pak otevřeme na chviličku dvířka trouby a odvětráme (stačí necelá minuta). Troubu přepneme na 180 °C a pečeme 40 minut. Chvilku před koncem pečení mašlovačkou lehce potřeme bochníky vodou a pečeme na 250 °C (stačí 3 až 4 minuty).

Špejlí vyzkoušíme, jestli jsou chleby dost propečené.

Zdroj: Žitný chléb

Diskuze

V diskuzi KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

Proč je káva při ketogenní dietě nevhodná?

Zdroj: diskuze Ketoza

Rada nad zlato

Nenechte se odradit případnými nezdary. Kváskový chléb je potřeba „vychytat“. Ani můj první chléb nebyl nejlepší. (Moje pekárna má jen jednu míchací ručičku. Ta neutáhla můj superzdravý chléb z celého zrna žitné mouky. Méně je někdy více, a tak je lepší začít s bílou špaldovou moukou, do níž přidáme jen trochu celozrnné.)

Věřte, že zakousnout se do kváskového chleba vlastní výroby je nad všechny zákusky.

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Zetková.

mohu při dietě dna pít jeden šálek kávy denně, jíst kuřecí maso!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Káva se při dně doporučuje, protože stimuluje ledviny k vylučování moči a tím i rychlejšímu vyplavování kyseliny močové. Kuřecí maso můžete jíst i když máte dnu. Množství kuřecího masa omezte na jednu porci jednou za dva dny. V ostatní dny můžete maso ve své stravě nahradit fazolemi, tofu nebo vejci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Koření a semínka pro chléb

Lze přidat koření. Tradiční je kmín, někdo dává fenykl. Já dávám kmín jak celý, tak i drcený. Osvědčil se mi také mletý koriandr (1 lžička). Přispívá ke stravitelnosti, ale také chléb příjemně ovoní a ochutí.

Přidat lze nejen semínka (len, sezam, slunečnice), ale pro změnu třeba i vlašské ořechy.

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Mohu při varfarinové dietě jíst cuketu?
Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno. Jen zelené rostlinné potraviny musíte hlídat a sníst jich každý den stejně. Cuketa patří mezi ně. Cuketa je zelená zelenina a obsahuje vitamín K. 100 gramů cukety obsahuje 4,2 mikrogramů vitamínu K. Váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K. Pokud si tedy nárazově (mimo svůj obvyklý jídelníček) dopřejte půl kila cukety, přijmete 21 mikrogramů vitamínu K. V ten den musíte omezit jiné zelené potraviny, které máte ve svém pravidelném jídelníčku, aby příjem vitamínu K byl každý den stejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Vhodná snídaně

Zde jsou příklady vhodné snídaně:

  • Ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka, slazená medem, banán.
  • Toastový chléb, tvarohová pomazánka s pažitkou, rajče.
  • Jáhlová kaše s jablkem a medem, ovocný čaj.
  • Včerejší pečivo s debrecínkou.
  • Opečený toustový celozrnný chléb s medem.
  • Včerejší pečivo s pomazánkou z netučného tvarohu.
  • Celozrnný chléb s netučným sýrem.
  • Včerejší pečivo s dietní krůtí či kuřecí šunkou.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Diskuze

V diskuzi OSMAZENA CIBULE V OMACCE PRI BEZEZBYTKOVE DIETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Štarková.

Dobrý den, chtela bych poprosit o radu pri bezezbytkove diete!Mohu si osmazit cibulku na trose oleje jako zaklad pro hovezi omacku?nebo jakou koli omacku jde mi i tu osmazenou cibulku!a pak jeste polevku ze zelenych fazolek nebo podusenou kedlubnu?mockrat predem dekuji za odpověď!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Osmazena cibule v omacce pri bezezbytkove diete

Žitný kvásek

Příprava a udržování žitného kvasu je náročný proces, který vyžaduje spoustu trpělivosti. Hrubost mouky ovlivňuje výsledný vzhled chleba (střídku). Na kvásek nepoužívejte chlorovanou vodu, ta ničí bakterie. Kvásek uchovávejte do 20 °C.

Budete potřebovat tyto suroviny: 1 jablko, 2 lžičky medu, vodu a celozrnnou žitnou mouku.

Technologický postup: Jablka zbavená jádřince (neoloupaná) pokrájejte na kusy a opláchněte, abyste je zbavili případných nečistot (mohly by na hladině plesnivět), vložte do čisté nádoby, přidejte med a zalijte 300 ml pramenité vody (kvásek se dá připravit i bez jablek a medu). Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě 5 dní kvasit. Pak odměřte 200 ml tekutiny a smíchejte ji s 200 g celozrnné žitné mouky. V teple vzejde zhruba během půl dne. Půl kvásku odeberte (zbytek vyhoďte) a vmíchejte 200 ml vody a 200 g mouky. Nechte kvasit. Omlazujte ještě 2x, vždy po dni. Kvásek lze uchovávat při pokojové teplotě, budete-li ho pravidelně omlazovat vodou a moukou. V chladničce ve sklenici s položeným, ne však zašroubovaným víčkem vydrží i déle než 14 dnů. Pokud kvásek necháte v chladničce déle než 2 týdny, raději ho vyndejte 1 až 2 dny před použitím a znovu omlaďte.

Zdroj: Žitný chléb

Uchovávání chleba

Chleba uchovávám v plátěném sáčku s obrázkem pečiva - koupila jsem jej na farmářském trhu od neziskovky pečující o děti s postižením. Stačí ho ale dát do utěrky z přírodního materiálu- (Pozor - když ji pereme, nepoužíváme aviváž. To by chléb voněl poněkud jinak☺)

Lepší je mít chleba sušší, než aby zplesnivěl.

Sušší chléb můžeme napařit nad varnou konvicí - bude měkký a chutný jako čerstvý. Nebo jej můžeme nakrájet na kostky a ty přidat do polévky.

Nebo můžeme uvařit chlebovou polévku.

Zdroj: Domácí chleba z kvásku

Vejce

Vejce, pomazánky z vajec, tatarka či majonéza patří do nevhodných potravin při této dietě.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Jídelníček podle glykemického indexu

Pondělí

  • Snídaně - pohankové vločky (30 g), brusinky (10 g), vlašské ořechy (10 g), mléko (250 ml), 1 294 kJ/309 kcal
  • Svačina - knäckebrot sezamový a žitný (3x 8,9 g), žervé (30 g), mrkev (100 g), voda, 727 kJ/174 kcal
  • Oběd - celozrnné špagety s parmskou šunkou, voda s citronem, 1 390 kJ/331 kcal, bílkoviny 18 g, sacharidy 38 g, tuky 9 g (v 1 porci)
  • Svačina - jablko (150 g), sójové mléko přírodní (250 ml), 783 kJ/187 kcal
  • Večeře - treska (150 g) na grilu s mandlemi (10 g), rajčaty (100 g) a brokolicí (100 g), tmavá rýže (80 g), jasmínový čaj, 1 363 kJ/326 kcal
  • II. večeře - kiwi (70 g), 167 kJ/40 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 724 kJ/1 363 kcal

Úterý

  • Snídaně - celozrnný žitný chléb (2x 50 g), avokádová pomazánka (50 g) s žervé, zelený čaj, 1 282 kJ/306 kcal
  • Svačina - hruška (140 g), bílý jogurt (150 g), voda, 761 kJ/182 kcal
  • Oběd - přírodní kuřecí řízky (150 g) s ledovým salátem s mrkví a čínským zelím (150 g), celozrnný chléb (30 g), voda, 1 387 kJ/331 kcal
  • Svačina - pomeranč (150 g), acidofilní mléko (250 ml), 719 kJ/172 kcal
  • Večeře - salát s vejcem, fazolkami a paprikou, mátový čaj, 1 254 kJ/299 kcal, bílkoviny 14 g, sacharidy 31 g, tuky 8 g (v 1 porci)
  • II. večeře - slunečnicová semínka (10 g), 244 kJ/58 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 647 kJ/1 345 kcal

Středa

  • Snídaně - ovesná kaše (50 g), hroznové víno (50 g), mandle (10 g), ovocný čaj, 1 231 kJ/294 kcal
  • Svačina - pohankový dalamánek (60 g), mrkvová pomazánka (30 g), voda, 749 kJ/179 kcal
  • Oběd - kuře na kari se zázvorem, čočkou, mrkví a rýží, mátový čaj, 1 343 kJ/321 kcal, bílkoviny 27 g, sacharidy 39 g, tuky 4 g (v 1 porci)
  • Svačina - grahamové plátky (2x 7 g), kiwi (70 g), sójové mléko přírodní (200 ml), 822 kJ/196 kcal
  • Večeře - celozrnné těstoviny (100 g) s rajčaty (100 g), rukolou (100 g) a tuňákem ve vlastní šťávě (50 g), zelený čaj, 1 286 kJ/307 kcal
  • II. večeře - lískové ořechy (10 g), 287 kJ/69 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 718 kJ/1 361 kcal

Čtvrtek

  • Snídaně - vícezrnný chléb (2x 30 g), margarín (20 g), tvrdý sýr 30% (30 g), rukola (50 g), bílý čaj, 1 241 kJ/297 kcal
  • Svačina - čerstvé fíky (2x 40 g), bílý jogurt (150 g), sezamová semínka (10 g), voda, 773 kJ/185 kcal
  • Oběd - hovězí plátky se salátem a avokádem, voda s citronem, 1 333 kJ/318 kcal, bílkoviny 25 g, sacharidy 17 g, tuky 15 g (v 1 porci)
  • Svačina - tmavý rohlík (60 g), brokolicová pomazánka s tofu (40 g), paprika (100 g), voda, 795 kJ/190 kcal
  • Večeře - tmavá rýže (100 g) s olivami (20 g), parmskou šunkou (30 g) a sušenými rajčaty (50 g), olivový olej (3 g), zelený čaj, 1 300 kJ/311 kcal
  • II. večeře - grapefruit (150 g), 255 kJ/61 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 697 kJ/1 356 kcal

Pátek

  • Snídaně - špaldové vločky (30 g), nastrouhané jablko (80 g), slunečnicová semínka (10 g), skořice, ovocný čaj, 1 267 kJ/302 kcal
  • Svačina - celožitný dalamánek (40 g), sýr cottage (50 g), rajče (100 g), voda, 753 kJ/180 kcal
  • Oběd - hovězí steak (120 g) s houbami (50 g) a bramborami (100 g) vařenými ve slupce, voda s citronem, 1 432 kJ/342 kcal
  • Svačina - knäckebrot sezamový a žitný (2x 8,9 g), mandarinky (2x 50 g), kefírové mléko (250 ml), 816 kJ/194 kcal
  • Večeře - krůtí maso se salátem, grapefruitem a vlašskými ořechy, voda, 1 298 kJ/310 kcal, bílkoviny 31 g, sacharidy 11 g, tuky 9 g (v 1 porci)
  • II. večeře - paprika (100 g), 121 kJ/29 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 687 kJ/1 354 kcal

Sobota

  • Snídaně - omeleta se zeleninou a šunkou, zelený čaj, 1 207 kJ/288 kcal, bílkoviny 20 g, sacharidy 10 g, tuky 15 g (v 1 porci)
  • Svačina - lískové ořechy (10 g), hroznové víno (50 g), sójové mléko přírodní (250 ml), 832 kJ/199 kcal
  • Oběd - kuřecí prsa (120 g) na grilu s ledovým salátem a mrkví a celerem (200 g), brambory vařené ve slupce (100 g), voda, 1 359 kJ/325 kcal
  • Svačina - jablko (150 g), bílý jogurt (120 g), voda, 729 kJ/174 kcal
  • Večeře - celozrnné těstoviny (80 g) s tofu (60 g), rukolou (50 g), rajčetem (100 g), balzamikový ocet a olivový olej (3 g), voda s citronem, 1 290 kJ/308 kcal
  • II. večeře - vlašské ořechy (10 g), 279 kJ/67 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 696 kJ/1 356 kcal

Neděle

  • Snídaně - sójový rohlík (68 g), žervé (30 g), dušená vepřová šunka (20 g), okurka (100 g), bílý čaj, 1 250 kJ/298 kcal
  • Svačina - jogurt se švestkami a cereáliemi (200 g), voda, 768 kJ/184 kcal
  • Oběd - kuličky z mletého masa s houbami a rýží, voda s citronem, 1 359 kJ/325 kcal, bílkoviny 12 g, sacharidy 30 g, tuky 13 g (v 1 porci)
  • Svačina - bílý jogurt (150 g), neslazený jablečný džus (250 ml), 785 kJ/188 kcal
  • Večeře - ledový salát (120 g) s paprikou (50 g), rajčaty (100 g), červenými fazolemi (60 g) a tuňákem ve vlastní šťávě (50 g), jasmínový čaj, 1 288 kJ/308 kcal
  • II. večeře - dýňová semínka (10 g), 168 kJ/40 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 618 kJ/1 338 kcal

Zdroj: Glykemický index

Káva

Doporučuje se instantním káva, pokud jste zvyklí na tureckou kávu, musíte se smířit s tím, že ji musíte při této dietě zcela vynechat.

Zdroj: Jaterní dieta – vhodné potraviny

Vhodné a nevhodné pití

Je zakázaný alkohol v jakékoli podobě! Tudíž NE destiláty, víno, pivo, dále ne kávu s kofeinem a sedlinou (turek), nápoje sycené CO2, espreso, piccolo, teplé nápoje z automatů na lačno.

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Hanka Synková

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP