Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŽLUČNÍKOVÝ ZÁCHVAT PRVNÍ POMOC

OBSAH

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat bývá nejčastěji vyvolán akutním zánětem žlučníku. Akutní zánět žlučníku se projevuje silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů.

Zánět žlučníku neboli cholecystitida je onemocnění způsobené nejčastěji přítomností žlučových kamenů. Dále může být vyvoláno jak účinky některých agresivních látek, tak i přítomností mikroorganismů. Pokud se bolest protáhne na několik hodin, může značit zánět slinivky, zánět nebo ucpání vývodu žlučníku. Pokud se objevuje i intenzivní zvracení bez následné úlevy, zvýšená teplota a třesavka, okamžitě vyhledejte lékaře.

Léčba akutního zánětu žlučníku vyžaduje klid na lůžku, hladovění a léky na tlumení bolesti. Později pacient přechází na žlučníkovou dietu. V lehčích případech se podávají antibiotika. Pokud je stav nemocného vážnější, volí se obvykle i chirurgické odstranění žlučníku, takzvaná cholecystektomie. Nebezpečí vzniku komplikací je větší u cholecystitid bez přítomnosti kamenů, a proto se u nich doporučuje provést cholecystektomii bez zbytečných odkladů.

První pomoc při žlučníkovém záchvatu:

  • Při záchvatu rozhodně nic nejezte ani nepijte.
  • Pokud máte k dispozici lék na uvolnění křečí svaloviny nebo na bolest, který vám už dříve předepsal lékař, můžete jej užít. Vhodnější je ale léky neužívat, protože zkreslí obraz choroby při následném vyšetření.
  • Na pravé podžebří můžete přiložit ručník namočený ve studené vodě.
  • Měli byste co nejdříve navštívit lékaře – chirurgickou pohotovost – rozhodně ale neřiďte auto.
  • V případě velkých bolesti je nutné zavolat záchrannou službu.

Každopádně pokud máte problémy se žlučníkem, měli byste držet žlučníkovou dietu. Více informací naleznete zde Žlučníkové kameny a zde Žlučníková dieta.

Zdroj: Žlučníkové problémy

Poradna

V naší poradně s názvem PRVNÍ POMOC FIKUSU BENJAMÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pokud jsem napsal z venčí do místnosti nebylo to tak přesné,přes léto byl pod prosklenou verandou (prosklená stěna na jih)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Tak v tom případě můžete rostlinu zkrátit řezem. Přestat hnojit, zalévat až když je substrát úplně suchý, občas orosit listy a přemístit do místnosti, kde je nejvíce světla i toho umělého. Počkat než se vzpamatuje, obrazí, a začne znovu růst s novými výhony.

Zdroj: diskuze První pomoc fikusu benjamín

První pomoc

Ve všech případech koliky by měla být okamžitě přivolána rychlá první pomoc! Je vhodné neužívat žádné tišící prostředky před lékařským zákrokem, jelikož by mohlo dojít k nežádoucím účinkům.

Postižený by měl být v klidu, v teple, a pokud to jde, pít teplý čaj ze lžičky sušených lipových květů a 250 ml vroucí vody, který uvolňuje svalové křeče a pomáhá vypudit uvízlý kamínek.

Preventivní opatření rozvoje ledvinové koliky je založeno především na opatřeních, která snižují rozvoj ledvinových kamenů – dostatečný příjem vody, ledvinová dieta snižující příjem potravin se šťavelany (čokoláda, ořechy, špenát), dieta s nižším příjmem proteinů, sodíku a dusíku.

Zdroj: Dieta při ledvinové kolice

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

mám na oblíčeji bolavé pupínky plné nejaké vodíčky a moc boli nevim co dělat pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..

Ahoj Evo, nejspíš jde o klasický zánětlivý proces v pokožce. Pokud potíže nezmizí, vyhledejte pomoc dermatologa. Pleť doporučujeme čistit podle typu pokožky. Proti zánětům působí látky jako zinek, panthenol a také pupalka s brutnákem. Z obkladů pomůže heřmánek anebo bylinka řebříček, která má silně hojivé účinky. V první řadě je však potřeba správně určit diagnózu, proto s návštěvou lékaře neotálejte.

Zdroj: diskuze Pomoc

První pomoc u febrilní křeče

První pomoc: položit dítě na postel nebo na zem, zamezit zranění dítěte (dát z jeho dosahu předměty, o něž by si mohlo ublížit), hlavu otočit na stranu pro lepší odtok slin nebo zvratků.

Zdroj: Febrilní křeče

Poradna

V naší poradně s názvem EPILEPSIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chci se zeptat, nevím, zda šlo o epileptický záchvat, ale u přítele došlo ve spánku k nějakému záchvatu křeče,záškuby, výkřiky, ale hlavně nemohl mluvit apod., vlastně na mé dotazy nereagoval, nemohl promluvit. Po několika minutách vše odeznělo a ráno si nic nepamatoval. Mohlo jít o epileptický záchvat ? Nevím co v takovém případě dělat.
děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U vašeho přítele mohlo jít o projev epilepsie ve spánku. Lidé trpící epilepsií během spánku si po probuzení nic nepamatují a dlouhou dobu nemusí o své nemoci vůbec vědět. Epilepsie dnes může být velmi dobře léčena a lidé s ní mohou žít dlouhý plnohodnotný život. Je ale potřeba přesně dodržovat stanovenou léčbu. Proto bude potřeba zajít s přítelem na neurologii a popsat tam, co jste během uplynulé noci viděla. Další kroky již určí lékař, aby potvrdil nebo vyvrátil diagnózu epilepsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Epilepsie příznaky

Astmatický záchvat

Astma je chronická nemoc plic, při níž dochází k zánětu dýchacích cest. Astmatický záchvat je zúžení proudu vzduchu a typické těžké oddechování je vyvoláno ztíženým průchodem vzduchu do plic, způsobeným křečovitým stahem průduškových svalů. Těžké astmatické záchvaty by měly být pod kontrolou odborníka, protože mohou vyžadovat hospitalizaci s napojením na kyslík a nitrožilní podávání léků.

Nejčastější příčiny = alergeny: roztoči v prašném prostředí, domácí zvířata, pyl, plísně, některé léky. Záchvat se může také dostavit při běžném kašli, nadměrné fyzické zátěži, stresu nebo chřipce.

Příznaky: narůstající dušnost, zapojení pomocných dýchacích svalů, strach, neklid, pocení, kašel.

První pomoc: Jsou-li přítomny příznaky dechové nedostatečnosti (postižený promodrává) a dochází u postiženého ke ztrátě vědomí, neprodleně volejte RZP! Vyhýbejte se místům, kde se nachází alergen, který záchvat pravděpodobně vyvolal.

Uložte postiženého do takzvané Fowlerovy polohy nebo do polohy vsedě s opřenými horními končetinami (pokrčené v loktech) o stůl, uvolněte mu oděv, vyvětrejte (kyslík) a vyzvěte postiženého ke klidnému dýchání. Pokud má u sebe postižený inhalační léky na astma (bronchodilatancia, například Ventolin, Bedotek, Berodual) předepsané od lékaře, které pravidelně užívá, podejte mu 2 dávky (vstříknutí), tím se příznaky záchvatu zmírní nebo úplně vymizí.

Zdroj: Astmatický kašel

První pomoc

Pokud se setkáte s osobou, u které máte podezření, že právě prodělala cévní mozkovou příhodu, neváhejte zavolat lékařskou pomoc. Vyčkejte s osobou na příjezd záchranné služby, hlídejte její stav a popište přesný sled událostí, jenž je poté velmi důležitý pro správnou diagnózu. V první pomoci můžete opravdu udělat pouze to, že na osobu budete mluvit a kontrolovat tak její stav vědomí. Pokud by došlo k zástavě srdeční činnosti, je nezbytné reagovat srdeční masáží. V případě, že jste již CMP prodělali, je nutné dodržovat lékařské pokyny a pokyny ostatních pracovníků, kteří se o Vás budou starat. Cévní mozková příhoda je onemocnění, které vyžaduje pevnou vůli a psychickou vyrovnanost. Abyste se mohli vrátit k běžnému životu, nesmíte polevit v rehabilitaci.

Zdroj: Mrtvice

Poradna

V naší poradně s názvem SKOLABOVANI.S KŘEČEME NA PAR SEKUND se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcel.

dobry den,me mjeno je,,Marcel.Ferko.Nar.,,27.2.1990....a chtel bich se zeptatt na sve zdravi proto že si mislim že sem mjel asi EPILEPTICKY ZACHVAT...ale to nevim na 1000%% tak přet 6.až.7,,,tydnami sem bil na ceste z Usti Nad Labem domu do Dečna a ve Vlaku sem stratil kontrolu na svim tele co si pamatuji to je jenom že sem bil na podlaze ve Vlaku a muj kamarad videl co se semnou deje a on mi to řekl.....On mi rekl ze sem bil celej v KREČI asi tak 8sekund a že mi chtel chitit Jazyk a ja sem mu skousnul prsti..a pak kdis sem se probral tak sem oničem nevjedel i přesto kdiš mi to rekyli Policajti ČR.. po nekolikati tak sem tomu uz vjeřyl..tak ti 2policajti mi hnet zavolali PRVNI POMOC..tak vlak zastavil ve stanici...a šel sem z polici do Sanitkyy a tam mje vištřyli a vše sem mjel OK....podle nich ale ja sem se cejtil i takk nejak divne a druhej den mje boleli svali na nohou a rukou pateeř mje bolela kolena....a i hlava spiš Mozek..a ot ti doby sem nebil u Lekaře..Ale jinak DIKY PANU JEŽIŠKOVI MI JE FAJ......Ale i přesto se saam osebe bojimm .....taak vas moc prosim jestli mi poradite co mam delat jestli mam jit do nemocnice na ČETEČKO..A VEŠKERE VIŠETŘENI................DEKUJI... MARCEL.FERKO Nar.27.02.1990 Me Trvale Bydlište..V Šidlišti-381 BOLETICE-NAD-LABEM Okres..Děčin Dne..22.03.2014 Moje....E-mail.........www.marcel.ferko@seznam.cz Děkuji.....Přeju Hesky Den....NAVIDENOU

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Marceli, je potřeba abyste zašel na neurologii a nechal se tam vyšetřit. To co popisujete může být příznak nejen epilepsie. Neurologovi řekněte svůj příběh tak, jak jste ho popsal zde. Neodkládejte to a jděte tam.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skolabovani.s křečeme na par sekund

Léčba úžehu

V případě úžehu je velmi důležitou prevencí chránit hlavu, na slunci nosit pokrývku hlavy, namáčet vlasy či pokrývku, ochlazovat oblast hlavy. Dále je nezbytný dostatek tekutin a ochlazování těla, pro ochranu pokožky je dobré použít přípravky na opalování.

První pomoc při úžehu:

  • Přikládejte chladné obklady hlavy
  • Podávejte dostatek tekutin
  • Podejte běžné léky proti bolesti

Zdroj: Úžeh

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC V DEPRESI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Jak má nemoony postupovat po zjištění diagnozi?hlavně já jsem otcem nemocného.Je to těžké nevím jak mu mohu. Pomocí.bez toho,abych si byl jist.že mu více nejhorším. Jeho stav.prvni krok-jsme už udělali.byly jsme v riapsu.ale chci mu více pomocí.nevím jak.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při nezvladatelné depresi se používají lékařem předepsané účinné léky, které navodí lepší náladu a nemocnému navrátí novou chuť do života. Je třeba dohlédnout na přesné dávkování a pravidelnost užívání. Rovněž skupinová sezení s psychoterapeutem jsou prospěšná, aby si člověk uvědomil, že není sám, kdo takto duševně trpí. Hlavním cílem je v duševně nemocném člověku najít jeho pozitivní touhy a ty pak podporovat a uskutečnit. Naopak ty chmurné představy vysvětlit a snažit se je potlačit. S tím vším vám pomůže psychoterapeut, se kterým byste se měli co nejdříve sblížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pomoc v depresi

Peněžitá pomoc v mateřství

V souvislosti s těhotenstvím, mateřstvím a péčí o novorozené dítě náleží z nemocenského pojištění pojištěnci peněžitá pomoc v mateřství.

Peněžitá pomoc v mateřství je dávkou nahrazující příjem a náleží při splnění stanovených podmínek pojištěnci, to znamená zaměstnancům a osobám samostatně výdělečně činným. Pojištěncem se rozumí fyzická osoba, která je účastna pojištění, tedy žena i muž.

Žádost o peněžitou pomoc v mateřství vystaví už v průběhu těhotenství váš gynekolog. Vyplněný formulář pak odevzdáte zaměstnavateli nebo na Okresní správu sociálního zabezpečení.

Zdroj: Mateřská dovolená

Poradna

V naší poradně s názvem ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nemáte prosím někdo radu jak alespoň trošku zmírnit astmatický záchvat?Je víkend a došel mi inhalátor.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste při záchvatu chvíli dýchat do většího papírového pytlíku na střídačku s čerstvým vzduchem z venku. Kdybyste to nemohla bez svých léků vydržet a dušnost se zhoršovala, tak mějte při sobě stále telefon s připraveným číslem 112 pro přivolání rychlé záchranné služby. Co nejdříve se stavte u svého pneumologa - plicního lékaře, aby vám předepsal další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Astma

Astmatický kašel

Astmatický kašel může vyvolat jakýkoliv alergen, například trus roztočů či některého hmyzu, pyl, chlupy a šupiny domácích zvířat, některé léky (aspirin), některé potraviny (arašídy, sója, vejce, korýši), roztoči v potravinách (mouka, obilniny a jiné suché potraviny), plísňové spory, infekce dýchacích cest, tabákový kouř, výfukové plyny, výpary „osvěžovačů“ vzduchu, parfémy, čisticí prostředky, barvy, laky, spreje všeho druhu, klih, pesticidy a chemikálie v nových oděvech, sloučeniny dusíku ve spalovaných plynech různých spotřebičů, průmyslové chemikálie (prach z papíru, dřeva, mouky, izolačních materiálů, lepidel, kouř ze sváření), chladný vzduch a náhlé změny teploty, pohyb a cvičení, citové emoce.

Jakmile cítíte, že se blíží záchvat, vzdalte se pokud možno od všeho, co jej mohlo vyvolat, zůstaňte v teplé místnosti a přivolejte pomoc.

Rostlinná léčba:

  • echinacea, podběl, oman, lékořice, yzop nebo tymián – zklidňují dýchací cesty a uvolňují hlen
  • heřmánek a sporýš lékařský – bylinky účinné v období psychického napětí

Pijte denně 1 až 2 šálky těchto čajů.

Homeopatická léčba:

  • Arsenicum – když záchvaty přicházejí častěji v noci a vyvolávají neklid a strach
  • Ipecacuanha – cítíte-li, že vaše plíce jsou ucpané hlenem a kašel je provázen nevolností s návaly na zvracení
  • Natrium sulphuricum – vzniká-li záchvat ve vlhkém prostředí
  • Pulsatilla – cítíte-li se lépe na čerstvém vzduchu

Uvedené léky pouze zmírní lehčí astmatický záchvat.

Zdroj: Astmatický kašel

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNIKOVÝ KAMEN A ŠPATNÉ TRÁVENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Zdravím
Mám žluč. kamínek a špatné trávení/ nadýmání, větry, křeče v břiše/.
Mám bezlepk.a bezlakt.dietu,minimum tuků, nejím sladké, nepiju kávu.
Jím kukuřič.,rýžový bufovaný chléb. Je možné ,že
zdrav.problémy mě mohou způsobovat již zmiňované ,,bufované chlebíčky Active?
Nevim co mohu jíst a potřebuji poradit, půl roku jsem na chlebíčkách,bezl.jogurtek,Alpro sojovych jogurtech,krutí šunka. Budu moc ráda za jakoukoli radu a pomoc. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto bez vyšetření odhadnout, co a proč vám způsobuje zažívací potíže. Z vašeho dotazu není ani jasné, jestli vám byla naordinována bezlepková dieta lékařem a nebo jste se k ní rozhodla sama. Co vám můžu poradit, zajděte na vyšetření na gastroenterologii a tam se poraďte, jak se máte dále stravovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučnikový kamen a špatné trávení

Mateřská dovolená pro otce

Peněžitá pomoc v mateřství se netýká jen matek, na mateřskou klidně může i otec. Výhodné to bude především v rodinách, kde matce nárok na dávku nevzniká, zatímco otec podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství splňuje.

Otec může na mateřskou dovolenou nastoupit nejdříve v sedmém týdnu po narození dítěte, tedy po skončení šestinedělí. Peněžitá pomoc v mateřství se mu vyplácí dvacet dva týdnů, respektive jednatřicet týdnů v případě dvojčat.

Zdroj: Mateřská dovolená

Diskuze

V diskuzi ČTVEREČKY NA ZUBECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simule.

Ahoj,potřebovala bych pomoc! zubař mi zdělal rovnátka po 2 letech a já si to asi špatně čistila a ted tam mám čtverečky! :'( potřebuji pomoc!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čtverečky na zubech

Jak dlouho trvá

První dnavé záchvaty se vyskytují zpravidla v intervalech půl roku až rok. Je také možné, že většina času mezi záchvaty uběhne v klidu. Postižený zapomene během této dlouhé doby na své onemocnění a možná ukončí nutnou terapii. Dříve nebo později však dojde opět k bolestivému dnavému záchvatu, ačkoliv by tomu příjem naordinovaných léků a dodržování stravovacích doporučení mohly zabránit.

Při akutním dnavém záchvatu vykrystalizuje kyselina močová (uráty) v postižených tkáních (například v kloubu u palce na noze) a usazuje se. Bílé krvinky se pokoušejí navázat krystalky a odstranit je. Uráty jsou ostré jako břitva, škodí všem okolním buňkám a vedou k zánětu. Tento postup se při hyperurikemii neustále opakuje, zánět pokračuje, objevuje se bolest a dochází ke dnavému záchvatu.

Akutní dnavý záchvat vzniká typicky během noci přibýváním objemu a zarudnutím postižených kloubů. Přichází s výraznou bolestí. Kloub může bolet tak, že se dokonce tíha přikrývky stane nesnesitelná. Kloub se při výrazném dnavém záchvatu zbarví do tmavě červena až do modra, kůže je napnutá a lesklá. Neléčený dnavý záchvat může odeznít za několik dní, maximálně za dva týdny. Při správné medikamentózní terapii a zklidnění zasažených kloubů lze počítat s úlevou za několik dní. Při neléčení nemoc pokračuje a bolestivé záchvaty se objevují čím dál častěji.

K akutním záchvatům dny dochází často po vydatném jídle se spoustou masa nebo po nadměrné konzumaci alkoholu. Stejně tak může být záchvat vyvolán půstem, drastickou dietou nebo také vynecháním doporučených léků.

Zdroj: Zácvhvat dny

Diskuze

V diskuzi DIETA BEZ PURINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat,jaké snídaně a svačinu doporucujete a jaká množství ?Mám kuchařku, ale jsou tam jen obědy a večeře. Děkuji za odpověď a přeji krásný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Bauerová.

Mám momentálně dnový záchvat v koleni. Vzhledem k tomu, že mám i jiné zdravotní problémy, jako špatnou funkci tlustého střeva atd., potřebovala bych upravit jídelníček od
odborníka. Může mi někdo pomoci? Děkuji Květa.

Zdroj: diskuze Dieta bez purinu

Jak provést první pomoc

Projevy pneumotoraxu mohou být poměrně různorodé a závisí na jeho rozsahu, rychlosti vzniku a přidružených chorobách. Většinou si však pacienti stěžují na silnou bolest na hrudi, dráždivý kašel a potíže s dýcháním. Můžeme si také všimnout zpěněné tekutiny vytékající z rány. Při ventilovém pneumotoraxu je přítomna bledost, cyanóza, tedy namodralé zbarvení kůže, zvýšení tepové frekvence a pokles tlaku. Protože však tyto projevy mohou vznikat při různých onemocněních dýchacího systému a také srdce, je na lékařích, aby včas diagnostikovali vzniklý pneumotorax a zahájili jeho léčbu.

Pneumotorax je stav ohrožující život!

Zdroj: Pneumotorax

Febrilní křeče u dětí

Největší riziko u výskytu febrilních křečí představují děti ve věku < 3 měsíce. Febrilní křeče mohou nastat u malých dětí při rychlém vzestupu teploty. Obvykle se objevují na počátku horečnatého onemocnění. Nejčastěji se vyskytují u dětí ve věku 6 měsíců až 3 roky (po 6. roce už nebývají). U malých dětí je totiž mozek méně stabilní a horečka ho dráždí. Mozek pak předává neobvyklé informace nervům, respektive svalům. Většina teplotních křečí nastává při teplotě 39–40 °C. Záchvat může trvat pár sekund nebo i několik minut (je-li delší než 15 minut, je považován za komplikovaný). Dochází ke svalovým záškubům končetin či celého těla, dítě se třese, škube sebou. Může být spojen i se ztrátou vědomí. Každý takový záchvat vypadá hrozivě a rodiče mohou být velmi vyděšení.

Zdroj: Febrilní křeče

Jak se pozná dna

Onemocnění dna má několik klinických obrazů a s tím jsou spojeny i různé projevy.

Dělení:

  • asymptomatická hyperurikemie
  • akutní dnavý záchvat
  • období interkritické dny
  • chronická tofózní dna

Asymptomatická hyperurikemie: Riziko vzniku dnavé artritidy se zvyšuje s hladinou urikemie, při vysoké urikosurii roste riziko litiázy (tvorby kamenů).

Zvláště vysoké riziko záchvatu je při urikemii nad 540 µmol/l.

Akutní dnavý záchvat: Objeví se prudká, nesnesitelná, narůstající bolest v kloubu, vzniklá nejčastěji v noci. Kůže nad kloubem je horká, lividní, napjatá a lesklá. Po odeznění záchvatu se často olupuje. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy, dále je častý výskyt dnavé artritidy v TC kloubu a v kolenním kloubu. Obvykle se jedná o postižení monoartrikulární. Akutní záchvat trvá několik dní až 6 týdnů.

Období interkritické dny: Jedná se o období mezi záchvaty. Zpravidla platí, že čím mladší je pacient při první atace, tím těžší je průběh onemocnění (vyšší frekvence záchvatů, polyartrikulární postižení). Frekvence záchvatů je u jednotlivců velmi rozdílná.

Chronická tofózní dna: Je charakterizována přítomností tofů obsahujících depozita natrium urátu. Tofy mohou být lokalizovány v měkkých tkáních (ušní boltec, kořenový kloub palce nohy, ulnární okraj předloktí, lokty, v okolí drobných ručních kloubů, Achillovy šlachy). V kostech jsou lokalizovány v subchondrální kosti a jsou průkazné na rentgenovém snímku (vytvářejí typická cystická projasnění). Tofy mohou být přítomny i v kloubní chrupavce a synoviálním pouzdře, poté dochází ke chronické synovitidě a destruktivní artropatii. Sekundárně vzniká osteoartróza. Tyto změny mohou vést k rozvoji těžkých deformit. Někdy se tofy mohou provalit ven a vyprazdňují se křídovité hmoty, sekundárně se tofy mohou infikovat.

Zdroj: Zácvhvat dny

Léčba pneumotoraxu

Léčba pneumotoraxu spočívá v napíchnutí pohrudniční dutiny jehlou a v odsátí přebytečného vzduchu. Tím se obnoví podtlak, plíce opět přilne ke stěně a začne se znovu pohybovat souběžně s dýchacími pohyby hrudníku. V rámci první pomoci je prvním krokem zavolat odbornou pomoc. Dále je důležité usadit postiženého do pozice v polosedě a zhotovit krycí obvaz, který ránu ochrání před infekcí, ale zároveň umožní odtékání nahromaděné krve. Toho dosáhneme tak, že spodní strana obvazu zůstane volná. V případě dušení ukládáme postiženého do stabilizované polohy na postiženou stranu. Nikdy nevyndáváme cizí tělesa z rány.

Zdroj: Pneumotorax

První příznaky dny

V prvotním stadiu, nazývaném jako asymptomatická hyperurikémie, se nemoc nemusí nijak projevovat. Jako dna se označuje již stav se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi.

Normální hladina kyseliny močové v krvi je:

  • 140–340 µmol/l (ženy)
  • 220–420 µmol/l (muži)

Krystalky kyseliny močové se postupně vlivem gravitace usazují v dolní části těla, především v kloubech. Poškozují tkáně kloubu (nejčastěji kloub palce u nohy, ale také klouby ruky, případně kotníky, kolena), což se projevuje jejich silnou bolestí. Mluvíme o akutním dnavém záchvatu. Bolest obvykle přichází náhle, v ranních hodinách. Daný kloub je pak oteklý a velmi citlivý na dotek. Postupně se v něm rozvíjí zánět. Záchvat dny obvykle trvá pouze několik dnů. Bohužel se v rámci měsíců či let vrací.

Jak se pozná dna od jiných onemocnění, nelze jednoduše stanovit, jelikož se dna, jak bylo výše popsáno, projevuje bolestí, otoky, zarudnutím kloubů, omezením jejich pohyblivosti, což je charakteristické také pro jiná onemocnění. Typické u dny je postižení drobných kloubů nohou a rukou. Nejčastěji se zánět projevuje na palci nohy. Kyselina močová a uráty se mohou vytvářet také v ledvinách a vyvolávat vznik ledvinových kamenů nebo jiné problémy až selhání ledvin. Nemoc zhoršuje obezita, podobně jako při cukrovce, a může ji doprovázet vysoký krevní tlak.

Zde můžete vidět fotografie s příznaky dny.

Prevence onemocnění spočívá především v zabránění přechodu akutní dny do chronického stadia jednak kvalitní terapií, jednak dietetickými opatřeními.

Závažným projevem tohoto onemocnění je dnavý záchvat, který provází silná bolest v některém z kloubů, nejčastěji v palci u nohy. Postižený kloub je velmi citlivý, dochází k napuchnutí a kůže reaguje zarudnutím. Ukládání krystalků kyseliny močové (tofů) v okolí kloubu může vést až k poškození tkání, což má za důsledek zhoršenou hybnost kloubů a také jejich viditelnou deformaci.

Zdroj: Nemoc dna – příznaky onemocnění

Umělé dýchání a masáž srdce

Dýchání z úst do úst postup

  1. Postiženého položíme na záda na tvrdou podložku, nejlépe na zem. Zezadu podepřeme rukou šíji a zvrátíme hlavu postiženého dozadu (viz obrázek na začátku článku). Prstem prozkoumáme ústa, uvolníme zapadlý jazyk, případně odstraníme překážku blokující dýchací cesty. Zkontrolujeme, zda se dýchání po tomto zásahu spontánně neobnovilo.
  2. Postiženému uzavřeme nos sevřením prsty, hluboce se nadechneme a vdechneme do ošetřovaného. Vdechujte pomalu (vdech trvá 1,5–2 sekundy) a sledujte hrudník postiženého – jeho zvedání svědčí o pronikání vzduchu do plic.
  3. Oddalte ústa a nechte postiženého pasivně vydechnout, což se projeví klesnutím hrudníku. Znovu opakujte. POZOR – vdechujte jen tak silně a tak dlouho, aby došlo ke zvednutí hrudníku. Příliš silný vdech by mohl způsobit vniknutí vzduchu do žaludku a následné zvracení. Jestliže se hrudník nezvedá, hlavu postiženého více zakloňte a znovu 2x vdechněte do jeho úst.
  4. Zkontrolujte tep postiženého na krkavici (největší krční tepně). Pokud tep nahmatáte, ale postižený nezačne sám dýchat, pokračujte v umělém dýchání frekvencí jeden vdech po pěti sekundách (postupujte takto: počítejte pomalu dvacet jedna, dvacet dva, dvacet tři, na dvacet čtyři se nadechněte a na dvacet pět vdechněte do úst postiženého). Dýchání provádějte tak dlouho, dokud nezačne postižený sám dýchat nebo se nedostaví lékařská pomoc.
  5. Pokud na krkavici tep nenahmatáte, připravte se k nepřímé masáži srdce.

Zdroj: První pomoc – masáž srdce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP