Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŽLUTÁ STOLICE PO OPERACI ŽLUČNÍKU

OBSAH

Káva po operaci žlučníku

Pokud jste po operaci žlučníku v pořádku, není problém, že byste nemohli pít kávu (slabší, instantní). U všeho je ovšem nutné dodržet rozumnou míru. Po operaci žlučníku je nutné se vyhnout ostrým a kořeněným jídlům a tučným pokrmům a silné kávě (někdy se uvádějí i ořechy, ale pokud jich nesníte misku, není nutné se znepokojovat).

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakuk.

Dobrý den chtel jsem se zeptat zda je možné ze po bananech a mandarinkach se mi změnístolice ve zlutou barvu dděkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Žlutá stolice

Žlutá barva je způsobena obsahem tuku ve stolici a střevní peristaltikou. Světle žlutá až bílá barva stolice je zapříčiněna nedostatkem žluči při trávení potravy, což může být způsobeno obstrukcí žlučových cest. Žlutý odstín stolice však mohou zavinit i drogy nebo průjem. Dlouhodobější žluté zabarvení stolice byste neměli podceňovat, jelikož obstrukce žlučových cest může být varovným signálem u zákeřné rakoviny.

Zdroj: Barva stolice a rakovina střeva

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE, GGT 5 A VICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den
Moc děkuji za reakci, zkusím. Jim často jogurty a kefir. Antibiotika jsem měl naposled tak před 22 lety. Ptal jsem se spíše na souvislosti - tlak na žlučníku-špatné jaterní testy-žlutá stolice-průjem, což mám tak 10 let. Zda není problém ve špatně funkci žlučníku,nebo zlucovodu, kvůli kterému mám vysoké jaterní testy a občas průjem se stále okrovou stolici? Jestli ano jak se posusit o zlepšení?
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná by ještě pomohly nějaké zobrazovací metody, jako je magnetická rezonance, sono, nebo CT. Dalo by se tím lépe porozumět funkci žlučovodu i samotného žlučníku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti bricha a zluta ridka stolice

Video

Na tomto videu můžete vidět vhodné cviky po operaci žlučníku.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE U DOSPĚLÉHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf kuncl.

měl jsem potíže se žlučníkem a se žlučníkovými kamínky.po
návratu jem drřel dost přísnou dietu.Přesto se mně objevila žlutá stolice.Bolesti žaludku nemám ani stolice neni bolestivá.Jaké mohu použít léky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Místo léků a přísných diet zkuste normální vyváženou stravu. Ráno 100 gramů ovesných vloček do 250 g nízkotučného kefíru, který může být oslazen lžičkou medu. K obědu kuřecí steak s rýží a nealkoholické pivo. K večeři pak pečené libové maso s vařeným nebo pečeným bramborem a s nějakým zeleným salatem v citronové šťávě. Mezi těmito hlavními jídly dávejte svačiny (jogurty, ochucené tvarohy, ovoce). Důležité je také se správně hýbat, aby strava mohla správně procházet zažívacím traktem, proto během dne udělejte několik dřepů, snažte se dosáhnout si na špičky s nataženýma nohama a udělejte několik cviků na zpevnění břicha. Toto vám pomůže více než další chemie prostřednictvím nových léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice u dospělého

Alkohol po operaci žlučníku

Bezprostředně po operaci žlučníku by se alkohol neměl konzumovat. Z dlouhodobějšího hlediska to, že nemáte žlučník, by nemělo mít na pití alkoholu žádný vliv. Alkohol dlouhodobě a ve velkém množství ničí především játra. Takže nějaké pivo či víno, pokud netrpíte jaterním onemocněním či neužíváte trvale léky, neuškodí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Já bych v tomto případě hledal příčinu ve žlučníku a nebo ve slinivce břišní. Vitamíny zde nebudou hrát velkou roli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Děkuji za reakci. Minulý týden jsem byl na gastroskopii a nic mi nenašli. Nevím, jestli při tomto zákroku i kontrolují slinivku břišní, ale pan doktor mi pouze sdělil, že mám lehký zánět v žaludku, ale že to není nic závažného. Teď mě ještě čeká kolonoskopie, ale to až za 2 měsíce.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Co znamená nezdravá stolice?

  • Tmavá stolice s příměsí hlenu může odkazovat na krvácení v traktu. Příčinou může být prasklý žaludeční vřed, popřípadě i jjiná vážnější onemocnění traktu. Rozhodně je vhodné navštívit lékaře.
  • Žlutá nebo zelená stolice se zpravidla objevuje během průjmu. Žlutá barva může souviset s onemocněním jater, popřípadě s problémy ve žlučovodu.
  • Tenká stolice nebo stolice rozdělená na více částí může předznamenávat některé z onemocnění tlustého střeva.

Zdroj: Druhy stolice a jejich příčiny

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Finda ing..

6.7.2017 jsem byl operován na žlučník, který mi byl odstraněn. Operace byla provedena laparoskopicky. Prosím o nějaký jídelníček na dietu a jak dlouho ji mám držet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je jídelníček po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/j…
Tady je dieta po operaci žlučníku: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Jaké lázně po operaci žlučníku

Zde je seznam lázní nabízejících zotavení po operaci žlučníku:

  • FRANTIŠKOVY LÁZNĚ AQUAFORUM, A.S.
  • VOJENSKÁ LÁZEŇSKÁ LÉČEBNA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ
  • BOHEMIA-LÁZNĚ A.S., SANATORIUM KRIVÁŇ – SLOVAN – Karlovy Vary
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ LUHAČOVICE – SANATORIUM MIRAMARE, S.R.O.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ MARIÁNSKÉ LÁZNĚ A.S.
  • LÉČEBNÉ LÁZNĚ KYNŽVART

Zdroj: Nárok na lázně po operaci žlučníku

Strava způsobující žlutou stolici

Pokud večeříte brambory, ať již jako přílohu nebo jako samostatné jídlo, tak druhý den očekávejte, že se u vás objeví žlutá stolice. Také větší množství snědených arašídů zbarví stolici do žluta. Sníte-li velké množství kešu oříšků, pak vaše zítřejší stolice bude žlutá až bílá. Také některé houby, jako je ryzec pravý, můžou zbarvit stolici, která pak může být až rezatá. Žádný z těchto symptomů neukazuje na závažné onemocnění, barva stolice je v těchto případech ovlivněna jen zmíněnou stravou.

Zdroj: Jaké jsou příčiny žluté stolice

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÉ VÁLEČKY VE STOLICI, CO ZNAMENAJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Doleželová.

Dobrý den jsem onkologická pacientka a je to tak týden co jsem z pozorovala žluté válečky ve stolici. V dětství jsem transfuzi dostala žloutenku typu C a od té doby nám zvětšená a ztučněla játra. Jsem po operaci žlučníku a mám odoperované 60 cm tenké střevo od té doby mám spíše ridkou stolici i několikrát za den většinou když něco sním nebo se napiji musím na stolici do 5 až 10 minut. Stolice většinou vypadá světle hnědá až žlutá
Prosím o radu co by to mohlo být. Děkuji Danča

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Co to muze dyt.dekuji

Zdroj: diskuze Žluté kuličky ve stolici

Zelená stolice

Játra neustále vyrábějí žluč, jasně zelenou tekutinu, která je vylučována přímo do tenkého střeva, nebo je uložena ve žlučníku.

Zdroj: Druhy stolice

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Vacek .

dieta po operaci žlučníku, žádám o nějaký recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci žlučníku můžete použít dietu, jako na podrážděný žlučník. Recepty, které požadujete, najdete v článku nad touto diskusí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Kdy můžu začít cvičit po operaci žlučníku

Rekonvalescence je individuální, po laparoskopické operaci trvá obvykle 2–3 týdny, po klasické 6–8 týdnů, záleží na profesi a na tom, jak se budete cítit. Po nekomplikované operaci žlučníku se doporučuje nezvedat a nenosit těžká břemena minimálně 6 týdnů a rozhodně neposilovat břicho. Je to z toho důvodu, aby se předešlo možným srůstům a tělo mělo možnost regenerace. Doporučuje se přiměřená tělesná aktivita. Proto si vyberte takovou pohybovou činnost, která vám přináší radost a uspokojení, vhodné jsou například pravidelné procházky.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADELA HOLCOVA.

mam tak strasne bolesti a krece a po kazdem jidle bud zvracim ale vetsinou prujem zluty a hlenovity krev mam v poradku a vcera jsem byla na ultrazvuku a nic nekde nemam jsem tak zoufala ze pomyslym na nejhorsi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vyzkoušejte na měsíc detoxikační program od Antonie Mačingové. Zde je k tomu bližší info: www.ceskenemoci.cz/2…

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Jak začít cvičit po operaci žlučníku

Jak začít cvičit po operaci žlučníku? Tak to je opravdu individuální. Obecně se doporučuje sportovat nejdříve za měsíc. Tím se myslí procházky a postupně rychlejší chůze. Naopak do posilovny (namáhání břišních svalů) to bude trvat o něco déle, ale opět dle individuálního stavu. Počítejte s tím, že i po laparoskopii máte na břiše zašité rány, i když malé cca 1–2 cm, a chvíli trvá, než se vše zhojí. Pokud je vše v pořádku, tak po měsíci můžete zkusit běhání, jogging a bike.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den,mám stejné problémy.Jak prosím dopadla další šetření?Děkuji M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radoslav.

Zdravím, tiež mám taký problém,aké vyšetrenia ste absolvoval.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Žlutá stolice

Žlutá stolice může znamenat, že potraviny prochází zažívacím traktem relativně rychle. Žlutou stolici lze nalézt u lidí s refluxní chorobou. Příznaky refluxní choroby jsou pálení žáhy, bolest na hrudi, bolest v krku, chronický kašel a dušnost. Symptomy se obvykle zhorší, když ležíte nebo se ohýbáte. Mezi potraviny, které mohou zhoršit příznaky refluxní choroby, patří máta peprná, tučná jídla, alkohol, káva a čokoláda. Žlutá stolice může být zapříčiněna i vyšší produkcí žluči. Žlučové soli z jater dávají stolici nahnědlou barvu. Pokud dojde ke snížení množství žluči, vypadá stolice na první pohled nažloutle. Pokud dojde k většímu snížení ve výstupu žluči, stolice ztrácí téměř všechny barvy a stává se bledou nebo šedou. Pokud k takovéto změně v barvě stolice dojde náhle, může být žlutá stolice příznakem bakteriální infekce ve střevech. Poraďte se tedy se svým lékařem.

Zdroj: Druhy stolice

Rekonvalescence po operaci žlučníku

Samotný zákrok je lehký a riziko komplikací pro pacienta malé. Hojení trvá o něco déle po otevřené operaci, ale možnost návratu k běžným činnostem lze očekávat během pár dnů, úplné uzdravení pak v řádu týdnů. Doporučuje se konzumovat zdravou stravu, omezit smažená jídla, tučná masa, sýry a sladkosti, to však platí nejen pro lidi po cholecystektomii, ale i pro všechny, kteří se ještě mohou pyšnit vlastním žlučníkem.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Káva po odstranění žlučníku

Váš žlučník je zodpovědný za produkci žluči, látky, která pomáhá vašemu tělu trávit tuky. Uvolňování žluči přes žlučník může být poněkud neefektivní systém, je možné, že se váš žlučník zablokuje nebo onemocní, což může vyžadovat odstranění. I když můžete žít bez žlučníku, možná budete muset provést určité úpravy ve své každodenní stravě, abyste se vyhnuli nepříznivým příznakům. Jednou úpravou je snížení příjmu kofeinu, protože kofein může po operaci dráždit váš gastrointestinální systém.

Zdroj: Káva po operaci žlučníku

Průjem po operaci žlučníku

Většina operovaných se po odstranění žlučníku nesetká s trávicími obtížemi – případný lehký průjem obvykle časem přejde. Vrátit se může po přejedení či tučném jídle. Sami brzy vypozorujete, jak můžete či nemůžete svůj zažívací trakt zatěžovat. Také plynatost je dalším nepříjemným projevem po operaci. Dbejte na zdravou stravu, užívejte vlákninu, zakysané mléčné výrobky, probiotika eventuálně existují preparáty, které někdy mohou přinést výraznou úlevu od plynatosti (jako je Espumisan). Samozřejmě pokud by se stav nějak výrazně změnil (bolesti byly horší, začala teplota, průjem a jiné), vyhledejte lékaře. Útěchou je, že většina těchto obtíží po operaci po pár měsících mizí.

Zdroj: Jídelníček po operaci žlučníku

Cviky

Chůze je během rekonvalescence po operaci žlučníku zásadní, měli byste vstát co nejdříve a chodit co nejvíce. Začněte pomalu a zvyšujte svou aktivitu podle svého těla. Obvykle byste se měli vyvarovat namáhavé aktivity po dobu čtyř až šesti týdnů, ale to se liší dle individuálního stavu a kondice. Po této době se můžete vrátit k typické předoperační činnosti, ale s rozumem.

Zdroj: Cvičení po operaci žlučníku

Příznaky kofeinu po operaci žlučníku

Příjem kofeinu po operaci žlučníku může často vést ke zvýšenému výskytu průjmů. Mezi další příznaky, které můžete zaznamenat, patří bolest žaludku, nevolnost a nadýmání. Podobné účinky mohou mít i potraviny jako mléčné výrobky, tučná jídla nebo přeslazená jídla. Pokud zaznamenáte tyto příznaky po konzumaci potravin, které obsahují kofein, může to být signálem vašeho těla, abyste snížili jeho příjem.

Pokud po operaci žlučníku opakovaně pociťujete nežádoucí účinky související s potravinami, které jíte, včetně kofeinu, může vám lékař doporučit užívání volně prodejných léků proti průjmu. Pokud příznaky přetrvávají, mohou být předepsány léky určené k absorpci žlučových kyselin. Poraďte se se svým lékařem před použitím jakýchkoli volně prodejných prostředků ke snížení podráždění souvisejícího s kofeinem po odstranění žlučníku.

Zdroj: Káva po operaci žlučníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP