Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ŽLUTÉ SKVRNY KOLEM OČÍ

OBSAH

Stařecké a pigmentové skvrny fotografie

Fotky, na kterých jsou vidět stařecké skvrny, jsou zde.

Fotky, na kterých jsou vidět pigmentové skvrny, jsou zde.

Zdroj: Čím vybělit kůži

Poradna

V naší poradně s názvem DRACENA SKVRNY NA LISTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Štěpánková.

Dobrý večer, dostala jsem od maminky v srpnu dracenu. Na listech se tvoří žluté a hnědé skvrny. Zalévám 1 x týdně, občas rosím listy, nevíte prosím, čím to může být? Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Příčina těchto skvrnek na draceně může být slunce. Vypadá to, jako by byly listy vypálené od sluníčka. To se může stát například, když je rostlina blízko u okna, na které zaprší a pak po dešti vysvitne slunko. Kapičky, které zůstanou na skle, můžou vytvořit malé optické čočky koncentrující sluneční svit na jedno místo, v tomto případě na list. Podle ostatních listů je vidět, že se rostlině u vás daří, možná ji trochu přelíváte. Nechte ji občas zcela vyschnout.

Zdroj: diskuze Dracéna jak se o ni starat

Žloutenka

Žluté skvrny v obličeji neboli žloutenka kůže poukazuje na těžší nemoci jater, slinivky ale i nemoci žlučníku a žlučových cest. Nejmarkantněji se to projevuje u infekční žloutenky, kdy žluč nemůže volně odtékat do dvanáctníku a přechází do krevního oběhu. Obvykle jsou nažloutlá zároveň i bělma očí. Při jakémkoliv náznaku zažloutnutí pokožky byste se měli vyhýbat masu a nadměrnému solení a spíše konzumovat zeleninu. Vhodné je také zahájit efektivní detoxikaci - odjedování těla například užíváním zelené bio řasy chlorella -> www.zdravi-lecba.cz/ch...

Zdroj: Žluté skvrny v obličeji

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÉ SKVRNY LÉČIL SE NA CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Jde mi oto na horním výčku v řasach mám pupínek nebo se začíná dělat tukovi vacek. Jde nějak odstranit?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žluté skvrny léčil se na cholesterol

3. Kryoterapie na pigmentové skvrny

Promluvte si se svým lékařem o kryoterapii. Kryoterapie je postup zchlazení kůže, který umožňuje zlepšit vzhled stařeckých skvrn. Při kryoterapii se aplikuje na pigmentové skvrny tekutý dusík, který zde může účinně zničit melanin, který způsobuje hnědé skvrny na kůži.
 

Zdroj: Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

krvavé skvrny na předloktí,beru medrol,metotrexat

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Skvrny na zubech od čaje

Taktéž konzumace čaje může na zubech vytvářet hnědý až černý potah. Jedná se o zubní kámen, do něhož se ukládají pigmenty z čaje.

Zde můžete vidět skvrny na zubech od čaje.

Tyto skvrny, respektive zabarvený zubní kámen vlastními silami neodstraníte, proto je potřeba navštívit dentální hygienistku či zubního lékaře, kteří vám skvrny odstraní.

Zdroj: Skvrny na zubech

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den ,mám na obličeji jaterni skvrny.Jak je mám odstranit a jak se mám stravovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete je vybělit a nebo se opálit. S vybělením vám pomůže kosmetička, protože bělící sérum se musí aplikovat přesně, aby výsledek byl uspokojivý. Druhá možnost je opálit se. Když je okolní kůže hnědá opálením, tak jaterní skvrny nejsou viditelné. Třetí možnost je smířit se s tím a vnímat to jako svou jedinečnost, která je krásná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Hnědé skvrny na zubech

Mezi příčiny tmavého povlaku a hnědých skvrn na zubech patří především: cigarety, červené víno, perlivé limonády, káva, černý čaj, čokoláda, borůvky, kyselé džusy. Další příčinou může být i užívání nadměrného množství antibiotik (užíváte-li v dětství nebo v období dospívání tyto léky ve větších dávkách, je velice pravděpodobné, že budete mít v dospělosti na zubech tmavé skvrny).

Zde můžete vidět hnědé skvrny na zubech.

Veškeré oranžové, žluté nebo hnědé léze (zejména pak u horních frontálních řezáků) se odstraní z povrchu skloviny bělením. Poté se zesvětlí celková barva zubu, takže se začnou vytrácet i bílé léze. Bělení zubů by mělo patřit vždy do rukou odborníků.

Zdroj: Skvrny na zubech

Diskuze

V diskuzi TRIKY NA SKVRNY KOŽNÍ A TAKÉ NA OBLECENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa Ranglova.

Zdravím potřebuji znát uciny preparát z domácích potravin které odstraní make up z mě nové tyrkysové halenky tak ať. Zachava se její barva..poraďte prosím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olana.

nejlepší na skvrny je jednoznačně Vanish, mám to odzkoušené, koupíš ho v drogeriích nebo v supermarketu, například i v Penny Market
www.letakomat.cz/pen…

Zdroj: diskuze Triky na skvrny kožní a také na obleceni

Žluté tělísko po ovulaci

Žluté tělísko vzniká z Graafova folikulu po ovulaci. Jak dlouho po ovulaci vzniká žluté tělísko? Vznik žlutého tělíska způsobuje zvýšení hladiny luteinizačního hormonu v krvi. Dojde zejména ke zbytnění granulózních buněk kolem prasklého folikulu, na stavbě žlutého tělíska se však dále podílejí i rozměrově menší buňky theca interna. Žluté tělísko je prorostlé vlásečnicemi a produkuje ženské pohlavní hormony. Pokud nedojde k oplodnění, přetrvává tělísko několik dní a postupně zaniká. Při oplodnění vajíčka přetrvává řadu týdnů a do vytvoření placenty je důležitým místem tvorby hormonů nutných k udržení těhotenství.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den mužete mi poradit mám na obličeji pigmentové skvrny a připadá mi že jich mám každý rok víc a víc poradte mi jak na ně.Vlasta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny

Zažloutlé bělmo ve stáří

Pokud máte zažloutlé bělmo, preventivně byste měli absolvovat jaterní krevní testy. Existují i jiná onemocnění a poruchy jaterních funkcí, které mohou toto způsobit, než jen všeobecně známá žloutenka. Na druhou stranu je třeba podotknout, že někteří jedinci mají bělmo přirozeně žlutavější (častější je to například u některých etnik).

Pokud se vyskytnou žluté skvrny, a nikoliv zežloutnutí celého bělma, je to buď signál delšího působení slunečních paprsků, na které oči reagují, nebo je to varování před možnou poruchou metabolismu cholesterolu. Žluté zbarvení bělma odhalíte a uvidíte zejména pod víčky. Důvodem je prostý fakt, že bilirubin se na světle rozpadá, a proto na první pohled viditelné části bělma nemusí být tolik žluté. Vždy záleží na množství bilirubinu v krvi.

Zdroj: Žluté bělmo očí

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI NOHOU BOLAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Boláky na nohou, skoro jako by díry, to jsou pravděpodobně bradavice. Na léčbu bradavic použijte roztok Duofilm. Duofilm je modro-bílá krabička a je volně prodejný v lékárně asi za 160 Kč a vydrží hooodně dlouho. Při léčbě Duofilmem postupujte podle příbalového letáku a bradavice by měly do měsíce ustoupit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Dobrý den, prosím o radu co použít na svědění nohou - viz foto.
Nemá to rádo síťovaná obinadla, z drobných dírek na nártech výtok - spíše čirý na obvazu však žluté skvrny. Asi následek kompresní terapie krátkotaž obinadly a léčby bércových vředů výše na nohou.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kožní nemoci nohou bolaky

Jablečný ocet a cibule

  • Rozkrájejte cibuli a zabalte ji tak, abyste z ní mohli vymačkat šťávu. Smíchejte jeden díl šťávy z cibule a jeden díl jablečného octa. Tuto směs naneste tamponem přímo na hnědé skvrny a nechte působit po dobu 30 minut. Ošetření by se mělo opakovat denně po dobu asi 6 týdnů nebo do té doby, dokud skvrny nezačnou mizet.

Zdroj: Na hnědé skvrny domácími prostředky

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan pešta.

DOBRY DEN MAM SKVRNY NA OBLIČEJI VEDLE OČI A NEVIM JAK SE TOHO ZBAVIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zajděte na kožní. Tam Vám skvrny vyšetří a řeknou Vám co je to za typ kožního projevu. Podle toho Vám také doporučí možné způsoby odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SKVRNY NA OBLIČEJI

Kdy vzniká žluté tělísko

Po ovulaci, tedy ve druhé polovině cyklu, se vytvoří ze zbytků prasklého folikulu takzvané žluté tělísko (corpus luteum). Jedná se o komplex buněk, ve kterém se ukládá žluté barvivo, proto žluté tělísko. U člověka je velké několik centimetrů.

Zdroj: Žluté tělísko

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY OD DUBOVÉ KŮRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Malý.

Dobrý den,
jak vyčistím skvrny na ručníku od dubové kůry?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Citronovou šťávou, peroxidem vodíku nebo Savem.

Zdroj: diskuze Skvrny od dubové kůry

Bílé skvrny na kůži

Bílé skvrny na kůži mohou například zůstat jako upomínka na nějaké poranění, očkování apod., kdy se defekt zajizví vazivovou tkání, ve které nejsou pigmentové buňky. Existují však i kožní onemocnění, která se projevují bílými skvrnami. Asi nejznámějším takovým onemocněním je vitiligo, při kterém dochází ke ztrátě pigmentových buněk v ohraničených okrscích kůže. Vznikají tak bílé skvrny, které jsou nejčastěji lokalizované kolem očí, úst, v tříslech, nad klouby. Skvrny se mohou postupně zvětšovat a splývat. Toto onemocnění je nepřenosné, jeho příčina není úplně objasněna, ale předpokládá se autoimunitní podklad. Pro postiženého představuje zejména kosmetický problém, postižená místa jsou navíc více citlivá na sluneční záření. Vitiligo se dá léčit, ovšem s omezenou úspěšností. Jiné onemocnění, které se někdy může projevovat podobně, je Pytiriasis versicolor způsobené plísní Malassezia furfur. Toto onemocnění se projevuje šedými skvrnami, a to nejčastěji na zádech a zadní části krku, u bílé formy jsou skvrny bílé (skvrny po slunění proti okolí zbělají), oproti vitiligu však bývají tyto skvrny pokryty šupinkami. Pytiriasis versicolor je v malé míře přenosné z člověka na člověka. Lze ho léčit různými protiplísňovými prostředky. Pokud máte na kůži výše popsané skvrny, je vhodné navštívit specialistu – dermatologa, který určí příčinu a navrhne léčbu.

Zdroj: Bílé skvrny na stehnech

Poradna

V naší poradně s názvem AKO ODSTRÁNIŤ ŠKVRNY Z REPAREXU NA TRIČKU ČERVENEJ FARBY ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý deň,začala som používať váš prípravok-reparex a som nadmieru spokojná.Čo mi robí problém,je to že pri používaní reparexu som si zašpinila červené tričko a slabo zelené tričko,určite by som to nechcela čistiť savom a ani peroxidom.Veľmi by som vás prosila,aby ste mi poradili čím by mi zišli tie škvrny z takýchto farebných tričiek.Zatiaľ dakujem a prajem pekný deň.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Bohužel, skvrny od Reparexu z textilu vyčistit nejdou. Reparex totiž předává trvalý pigment nejen vlasům, ale i bavlně. Časem se skvrny trochu vyperou, ale až tak za 50 až 100 praní.

Zdroj: diskuze Ako odstrániť škvrny z reparexu na tričku červenej farby ?

Novorozenecká žloutenka

Také novorozeňata bývají lehce nažloutlá, mají novorozeneckou žloutenku, která se pitím mateřského mléka postupně eliminuje. Tento stav značí, že jejich matka jedla v těhotenství příliš mnoho potravin živočišného původu. Takový start do života není příliš příznivý a nastávající maminky by proto měly sestavovat opravdu pečlivě svůj jídelníček.

Zdroj: Žluté skvrny v obličeji

Skvrny na zubech způsobené antibiotiky či metabolickými poruchami

Skvrny se mohou na zubech vytvořit rovněž v důsledku užívání antibiotik (tetracyklinových) nebo metabolických poruch organismu. Při diagnostice, jež bývá někdy obtížná, rozhoduje především tvar křídové skvrny a její umístění na zubu.

U demineralizace se většinou jedná o půlměsícovité skvrny v oblasti krčků zubů, kde ulpívá delší dobu povlak. Působením kyselin plaku se sklovina oslabuje a dochází ke vzniku prvního stadia zubního kazu – křídové skvrny.

U „tetracyklinových zubů‟ se jedná o proužky různě zbarvené zubní tkáně (od bílých skvrn až po hnědé). Bílé skvrny mohou vzniknout i při chronickém zvracení (ranní nevolnosti v těhotenství, bulimie a jiné), kdy povrch zubu naleptávají kyseliny žaludečních šťáv a ze skloviny se vyplavují minerály.

Zde můžete vidět skvrny na zubech po antibiotikách.

Zdroj: Skvrny na zubech

Zabarvení zubů od kouření

Žluté zuby jsou jeden z nejčastějších důsledků kouření. To však není jediný problém, který cigarety v ústech způsobují. Kuřáci trpí mnohem častěji zánětem dásní a vypadáváním zubů jsou ohroženi dvakrát častěji než nekuřáci. Stejně jako dochází ke žlutému zbarvení zubů, dochází i ke zbarvení kůže a nehtů na prstech, kterými kuřák cigaretu drží. A jak se změní váš vzhled, pokud kouřit přestanete? Do kůže se spolu s krví dostane více kyslíku a živin, což způsobí její zkvalitnění. Tabákové skvrny z prstů a nehtů zmizí a i vaše zuby mohou být bělejší. Ale nejdůležitější je, že spolu s krásnějším tělem budete i zdravější.

Zdroj: Žluté zuby

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

Jak vypadá žluté tělísko na ultrazvuku

Zde můžete vidět, jak ultrazvuk znázorní žluté tělísko.

Zdroj: Žluté tělísko


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP