Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZMĚNA PACHU POTU

OBSAH

Pot a lidské tělo

Pot naznačuje různé věci o tom, co se děje v lidském těle. Zápach těla v pubertě je silnější, stejně jako u jiných hormonálních změn, jako je těhotenství nebo menopauza. Potraviny bohaté na česnek, cibuli nebo koření mohou být vstřebány do krve a následně do potu. Dalo by se říci, že co je vloženo do střev, se odrazí právě v potu. Nadměrná konzumace červeného masa, kofeinových nápojů a alkoholu může způsobit nepříjemný zápach potu.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Poradna

V naší poradně s názvem ZMĚNA VNÍMÁNÍ POTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomášková Hana.

Dobrý den, mám k Vám dotaz. Delší dobu jsem zaznamenala změnu vnímání potu. Při přičichnutí k rukám, k tělu cítím výraznou změnu potu. Jsem z toho značně nervozní. Čím by to mohlo být? Užívám stále stejné léky, přečetla jsem si příbalové letáčky u léků, nenašla jsem možný vznik tohoto problému. Je to velmi nepříjemné, nevím co mám dělat. Také mám obavy, aby se něco špatného v těle nedělo. Můžete mi prosím poradit co mám dělat? Předem vám děkuji za laskavost. S pozdravem Tomášková Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Změna pachu potu bez zjevné příčiny často ukazuje na interní onemocnění. Poraďte se se svým praktickým lékařem a on vám udělá biochemické vyšetření, ze kterého pozná více.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Změna vnímání potu

Domácí léky proti zápachu těla

  • Na smradlavý pot z podpaží je nejlepší 99 % isopropylalkohol. Isopropylalkohol je bezpečná desinfekce běžně prodejná v lékárně. Cena jednoho litru isopropylalkoholu stojí cca 160 Kč. Nalijte si trochu isopropylalkoholu do dlaně a rozetřete si to v podpaží a pak připažte. Nechte to chvíli působit, což se může projevovat pocitem horka v tom místě. Po několika minutách isopropylalkohol vyprchá a nemusí se oplachovat. Tento způsob boje proti zapáchajícímu potu plně nahradí antiperspirant, protože zachová váš pot bez zápachu. Pot sám o sobě nesmrdí. Smrad vytvářejí bakterie, které z potu žijí. Isopropylalkohol tyto bakterie bezpečně zahubí. Použití je možné jednou za tři dny na umytou pokožku.
  • K inhibování bakterií, které způsobují tělesný zápach, může být používán například peroxid vodíku. Aplikace je jednoduchá. Stačí pouze neředěný peroxid vodíku nanést vatovým tamponem do oblasti podpaží.
  • Jedlá soda a citron jsou dalším účinným domácím lékem proti tělesnému zápachu. U jedlé sody je všeobecně známo, že neutralizuje zápach. Vytvořte tedy pastu z jedlé sody a citronové šťávy a používejte ji místo deodorantu.
  • Jedním z nejúčinnějších prostředků proti tělesnému pachu je jablečný ocet, který snižuje pH pokožky a tím i výskyt bakterií. Pomocí vatového tamponu jej naneste do podpaží.
  • Velmi vhodné je žvýkání listů a pití šťávy z petržele, která také vydatně pomáhá regulovat tělesný pach.
  • Deodorační vlastnosti má také tuřín, který je navíc velmi zdravý, nyní jej však aplikujte vně – vymačkejte šťávu z tuřínu a natřete jí podpaží.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Příčiny tělesného zápachu

Kyselý tělesný pach, který nejspíše vnímáte každé ráno, může být důsledkem bakterií a potu. Každý má na kůži bakterie. Když tyto bakterie přijdou do kontaktu s potem, začnou reagovat. V průběhu tohoto procesu vzniká tělesný zápach, který může mít i kyselý odér. Zabránit kyselému pachu můžete tak, že snížíte teplotu v ložnici nebo redukujete své přikrývky. Proti kyselému pachu může rovněž pomoct změna oblečení na spaní, dobré jsou prodyšné tkaniny, jako je bavlna nebo hedvábí. Sprchování před spaním nebo použití deodorantu a antiperspirantu také pomáhá snížit tělesný zápach vznikající během noci.

Pocení se nelze zcela zbavit, jde ho jen utlumit. Starší lidé se potí více než mladí. Deodoranty nebo antiperspiranty vás dokonale ochrání před potem. Muži se potí stejně jako ženy, jen jsou více cítit. To jsou asi ty největší mýty o pocení.

Jízda v přecpaných tramvajích a autobusech se v současné vlně veder stává kvůli potu a nepříjemnému tělesnému pachu pro mnohé lidi deprimujícím zážitkem. Pocení je ovšem naprosto přirozené.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Diskuze

V diskuzi PUDR PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

BEMA FEET Krémový pudr proti pocení nohou BIO 50ml je běžně k dostání v lekárnách a v internetových obchodech.
Hlavní účinnou složkou pudru proti pocení je kukuřičný pudr, který má vysokou absorpční schopnost. Dokáže na sebe navázat velké množství potu a nedochází tak k jeho rozkladu, k zapaření nohou a tím dalšímu pocení. Tak jednoduše eliminuje i příčinu pachu nohou a omezuje i jejich plíseň.

Účinné složky:
KUKUŘIČNÝ PUDR, esenciální TYMIÁNOVÝ OLEJ, MÁTA PEPRNÁ, koncentrovaný extrakt z NEEMU a JEČMENE, extra panenský OLIVOVÝ OLEJ a extrakt z kůry CEJLONSKÉHO SKOŘICOVNÍKU.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudr proti pocení

Za kyselý zápach těla můžou bakterie a pot

Kyselý tělesný pach, který nejspíše vnímáte každé ráno, může být důsledkem bakterií a potu. Každý má bakterie, které se vyskytují na kůži. Když tyto bakterie přijdou do kontaktu s potem, tak se mohou porušit. V průběhu tohoto procesu vzniká tělesný zápach, který může mít i kyselý odér. Zabránit kyselému pachu můžete tak, že snížíte teplotu v ložnici nebo redukujete své přikrývky. Noční pocení a následný tělní zápach může vznikat z vysoké tělesné teploty, kterou způsobuje vysoká teplota v místnosti a příliš mnoho přikrývek. Proti kyselému pachu taktéž můžete změnit oblečení na spaní, dobré jsou prodyšné tkaniny, jako je bavlna nebo hedvábí. Sprchování před spaním nebo použití deodorantu a antiperspirantu, také může pomoci snížit tělesný zápach vzniklý během noci.

Zdroj: Kyselý zápach těla po probuzení

Diskuze

V diskuzi AKO SA ZBAVIT SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Dobrý den, nabízím lék na 100% přírodní bázi, bez pachu síry, bližší info na amilasa@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mates.

Dobrý den někde jsem četl že svrab umře při teplotě 50° do 10 minut. Chci se teď zeptat pomohlo by k úplnému doléčení jít třeba na půl hodiny do 45° sauny???
Předem díky za odpovědi

Zdroj: diskuze Ako sa zbavit svrabu

Příznaky

Svědivé červené pupínky na krku, v podpaží, na prsou a v tříslech jsou důsledkem nahromadění potu, který se jinak běžně odpařuje a tím pokožku ochlazuje. Při nadměrném pocení se ale mohou vývody potních žlázek ucpat a vytvoří se puchýřek se zánětem v okolí. V žádném případě puchýřky nezakrývejte, podpořili byste tím pocení a další ucpávání potních žlázek. Hojení dobře urychlí čerstvý vzduch.

Zde můžete vidět, jak vypadá vyrážka z potu.

Zdroj: Vyrážka z potu

Poradna

V naší poradně s názvem DVOJNASOBEK ZELEZA V KRVI - THALASSEMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.

Dobry den, moc dekuji za odpoved a rady. Budu se snazit drzet se rad ktere jste napsal ale ja maso a potraviny vseobecne nemuzu omezit. Mam teple jidlo cca jednou za tri dny. Jim hrozne malo, uplne minimalne. Maso jim jen kureci a taky skoro ne, mozna si dam sem tam parek. Nejsem vegetarian nebo neco podobneho, jen maso nijak extra nevyhledavam. Vitaminy neberu, sem tam beta karoten nebo sumak Ccko (ten zrusim) cvicim, tak si pred treninkem dam obcas spalovac a creatin, tam mi neni znama hodnota zeleza, dnes na to mrknu. Ale chtela bych se zeptat, pokud mam tu thalassemii, zhorsuje se behem zivota nebo se nijak nemeni?

Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Thalassemia je genetická změna takzvaně na celý život. Sama změna se v životě moc nemění, ale přicházejí komplikace z důvodu dlouhodobé expozice zvýšeného železa. Proto je důležité zůstat v pravidelném kontaktu s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dvojnasobek zeleza v krvi - thalassemie

Jak se bránit zápachu

Kupujte si kvalitní a dobře prodyšnou obuv. Během dne se několikrát přezouvejte, a pokud se oteplí, volte boty s otevřenou špičkou. Pokud už se stane, že se vám noha zapotí, nechte své oblíbené „kecky“ pořádně vyschnout. Ideální je vytáhnout vložku, než do nich opět vklouznete.

Zdroj: Pohlcovač pachu do bot

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosila bych takovouhle radu. V zimě v létě, hlavně teďka v létě se potím, ale potím se tak, že po mně tečou potůčky potu. Nejenom po obličeji, ale po zádech, všude. Ale není to jenom v létě, je to i v zimě. Z ničeho nic jsem zpocená, a když to řeknu lékařce, kouká na mně jak tvrdý y a neřekne mi nikdy nic. Čím to je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocení v létě je správné, náš organizmus pracuje tak jak má a potem se ochlazuje. Musíme si uvědomit, že v létě ztrácíme až 600 mililitrů potu, takže to je více jak půl litru, a to už je to dost velké množství tekutin, které musí být někde vidět, například v podobě potůžků potu. Vy popisujete, že tyto stavy máte i v zimních měsících a to by určitě již stálo za vyšetření internistou a případně i endokrinologem, protože tam může být příčina úplně někde jinde a nesouvisí to s klimatickými podmínkami. Tady by to chtělo vyšetření nebo konzultaci odborníka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení

Nemoci podle tělesného zápachu

Existuje několik příčin a nemocí, které přispívají k tělesnému pachu. Poruchy funkce jater mohou být dědičné, nebo k nim může dojít v důsledku napadení viry, nebo po požití chemických látek. Pokud jsou problémy s játry dlouhodobé, mohou vést k závažným komplikacím. Neobvyklý tělesný zápach nebo zápach z úst jsou znamením možného onemocnění jater. S jaterním onemocněním dochází k nadměrnému pocení. Jakmile tělo začne produkovat nepříjemný zápach připomínající zkažená vejce, bývá to příznak jaterního poškození nebo jejich onemocnění. Další příčinou špatného dechu jsou nahromaděné bakterie v ústech, které mohou být příčinou různých onemocnění. Zápach z úst může být například příznakem vážného onemocnění zvaného parodontitida. Další možností je, že jsou do krevního řečiště absorbovány určité potraviny a z plic se pak uvolní nepříjemný zápach, který je znatelný při dýchání.

Nepříjemný zápach způsobuje například i rakovina děložního čípku.

K zápachu z úst a i k zápachu celého těla dochází dále u ketoacidózy, to je onemocnění, které se projeví, když diabetici nemohou sledovat a starat se o hladinu cukru v krvi.

Tělesný zápach může způsobit rovněž hyperaktivní funkce štítné žlázy, kdy dochází k nadměrnému vylučování potu.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ PETROLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana albrechtová.

ahoj...prosím MOC ...sháním pro kamaráda,který má rakovinu sleziny bílý petrolej...poradí nám někdo kde a za kolik ho seženeme? moc díky předem za radu...zu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel M.petr.

užívám todikamp 3x30kapek-polévková lžíce.po 45 dnech žádná změna!

Zdroj: diskuze Bílý petrolej

Příčiny

V létě se tělo více potí a častěji zapařuje, například v oblečení z nevhodných neprodyšných látek. Kůže se tak dostatečně neochlazuje a na jejím povrchu se usazují soli a organické látky včetně kožního mazu, které ji dráždí. V místech se zvýšeným třením pak vznikají opruzeniny a vyrážky.

Zdroj: Vyrážka z potu

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

Dobrý den vím že mi to ne doporučíte ale mám tento přípravek 2 roky prošly . Může mi to nějak uškodit. Peníze na jiný nemám. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U prošlého přípravku na regeneraci kloubů Alavis je nebezpečná plíseň. Je-li přítomna poznáte podle změny struktury prášku a změny pachu. Takto zkažený Alavis již nepoužívejte. Pokud jste nádobu skladoval uzavřenou v temnu při stálé pokojové teplotě, neměl by být problém použít Alavis prošlý i po tak dlouhé době.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosím o radu

Příčiny zápachu

Pot sám o sobě nijak nezapáchá, ale pokud je smíchaný s bakteriemi je hlavní příčinou tělesného pachu, ale ne všechen pot je stejný. Důvodem je to, že lidé mají dva různé druhy potních žláz.

Ekrinní žlázy

Na chodidlech nohou a dlaních, stejně jako na čele, tvářích a podpaží je velké množství ekrinních žláz. Pot, který produkují, je vodnatý a nezapáchá.

Apokrinní žlázy

Lidé mají apokrinní žlázy v podpaží a kolem genitálií. Tyto žlázy produkují hustou, průhlednou tekutinu, která může cítit velmi silně, když se smísí s bakteriemi na kůži.

Existuje několik možných příčin změn tělesného pachu:

Cvičení

Nový cvičební režim může způsobit náhlou změnu tělesného pachu. Když někdo cvičí, jeho tělo se potí, aby mu pomohlo udržet si stálou teplotu. Když se tento pot smísí s bakteriemi na kůži a následně zaschne, je cítit.

Mezi další důvody, proč se někdo může potit více než obvykle, patří:

  • lidé s nadváhou nebo obezitou;
  • lidé v horkém prostředí;
  • lidé ve stresu.

Jídlo

Některé potraviny mohou vést ke změně tělesného pachu. Vysoký obsah vlákniny v brukvovité zelenině – jako je zelí, květák a kapusta – může například přidat do potu plyn, který pachem připomíná vejce. Podobně působí chřest, který přidává zápach i do moči.

Potraviny jako česnek, cibule, kmín a kari mohou také způsobit změny tělesného pachu. Tělo uvolňuje při rozkladu těchto potravin síře podobné sloučeniny, které mohou reagovat s potem na kůži a produkovat tělesný pach, a ten se může lišit od přirozeného pachu člověka.

Vedlejší účinky léků

Některé léky mohou způsobit nadměrné pocení, což může u některých lidí vést ke změnám tělesného pachu. Některé z nejběžnějších příkladů těchto léků zahrnují:

  • desipramin (Norpramin);
  • nortriptylin (Nortrilen);
  • pilokarpin (Fotil, Fotil Forte);
  • protriptylin (Vivactil);
  • doplňky stravy s obsahem zinku.

Na obalu produktu by měly být uvedeny všechny možné vedlejší účinky léku. Je však důležité si uvědomit, že ne každý, kdo užívá lék, bude mít uvedené vedlejší účinky.

Zdravotní stav

V některých případech jsou náhlé změny tělesného pachu důsledkem základního zdravotního stavu.

Hyperhidróza

Lidé s hyperhidrózou se nadměrně potí z ekrinních žláz. Ekrinní pot nemá tendenci vést k tělesnému pachu, ale může, pokud se mísí s apokrinním potem.

Plantární hyperhidróza způsobuje nadměrné pocení nohou, což vede k páchnoucím nohám.

Osoba může mít primární hyperhidrózu, což znamená, že k ní dochází samo o sobě, nebo nadměrné pocení může být příznakem jiného zdravotního stavu. Může to být také vedlejší účinek některých léků.

Trimethylaminurie

Trimethylaminurie je vzácný genetický stav. Lidé, kteří ji mají, nejsou schopni rozložit chemickou sloučeninu zvanou trimethylamin. Sloučenina opouští tělo potem, močí a dechem a vydává zápach připomínající zkažené vejce, ryby nebo odpadky.

Diabetes

Tělesný zápach může být u některých lidí známkou cukrovky. Stává se to, když je v krvi příliš mnoho glukózy. Cukrovka je dlouhodobé onemocnění, to znamená, že se nedá vyléčit, ale dá se zvládnout.

Mimo zápachu se diabetes projevuje těmito příznaky:

  • potřeba častěji močit;
  • nadměrná žízeň;
  • extrémní hlad;
  • těžká únava;
  • rozmazané vidění;
  • pomalé hojení ran.

Nemoc ledvin

Někdy může být tělesný pach příznakem onemocnění ledvin, což znamená, že ledviny jsou poškozené a nejsou schopny filtrovat krev tak, jak by měly. Mezi další příznaky patří:

  • extrémní únava;
  • potíže se soustředěním;
  • potíže se spánkem;
  • suchá, svědivá kůže;
  • potřebu močit častěji než obvykle, i v noci;
  • zpěněná moč;
  • oteklé nohy.

Zdroj: Zápach potu po cibuli

Diskuze

V diskuzi TINNITUS STOP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Štusáková.

Mám stejně špatnou zkušenost,po využití žádná změna,vyhozené peníze,nekupujte!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Také jsem chtěl udělat manželce radost k vánocům a samozřejmě NIC.Je to podvod za velké peníze. A to si mi ještě dovolila telefonicky nabídnout dvojnásobnou dávku za cca 4000 kč.Ať zhynou tito paraziti.

Zdroj: diskuze Tinnitus stop

Účinky deodorantu proti pocení s hliníkem

Tyto deodoranty obsahují soli hliníku, které způsobují mechanické uzavření vývodů potních žláz. Pocení se tím nezastaví, ale můžeme ho dočasně omezit. Účinek antiperspirantů trvá po jedné aplikaci maximálně 48 hodin, a proto se musí nanášet denně. Jsou účinné při mírně zvýšeném pocení v podpaží. Deodoranty redukují míru tvořícího se pachu.

Zdroj: Deodorant, nebo antiperspirant?

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN E se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den
Lékař mi doporučil užití vitamínu E 400. Je možná změna tělesné váhy po užívání.Děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamin E změny na váze nijak neovlivňuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín E

Kyselý pot a strava

Kyselý tělesný pach může být také výsledkem trávení některých potravin. Mezi časté viníky smradlavého potu patří česnek, cibule a kofeinové nápoje. Ale nemusí se jednat jen o tyto potraviny, protože časem zjistíte, že třeba u vás tyto problémy můžou způsobovat i jiná jídla a potraviny, které jsou problematické jen pro vás a zhoršují váš tělesný pach. Jestli chcete zjistit, co způsobuje kyselý tělesný zápach při spánku, tak si veďte potravinový deník a pak můžete porovnat vůni těla s tím, co jste předchozí den snědli. Tato metoda pak pomůže lépe identifikovat příčiny kyselého potu ve stravě.

Zdroj: Kyselý zápach těla po probuzení

Tělesný zápach a strava

Kyselý tělesný pach může být také výsledkem trávení některých potravin. Mezi časté viníky páchnoucího potu patří česnek, cibule a kofeinové nápoje. Ale nemusí se jednat jen o tyto potraviny, protože časem zjistíte, že třeba u vás tyto problémy způsobují i jiná jídla a potraviny, které jsou problematické jen pro vás a zhoršují váš tělesný pach. Jestli chcete zjistit, co způsobuje kyselý tělesný zápach při spánku, veďte si potravinový deník a pak můžete porovnat vůni těla s tím, co jste předchozí den snědli. Tato metoda pak pomůže lépe identifikovat příčiny kyselého potu ve stravě.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Kyselý pot

Kyselý zápach potu vzniká především při vysokém příjmu bílkovin v potravě. To znamená, že především milovníci masa, a obzvláště toho červeného, budou mít větší výskyt kyselého zápachu svého těla.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Test antiperspirantů

Antiperspiranty a deodoranty patří k základní hygienické výbavě moderního člověka. Jejich úkol je jasný: zredukovat tvorbu a zápach potu. V dTestu antiperspiračních účinků bylo zkoumáno, zda a jak umí výrobky zredukovat samotnou tvorbu potu. Každý výrobek se aplikoval dvaceti dobrovolníkům, kteří poté čtvrt hodiny jezdili na rotopedu v místnosti, kde byla teplota nastavena na 30 °C. Kombinace rotopedu a horka byla zvolena proto, že nejlépe simuluje podmínky, při nichž se nejvíce potíme. Aby bylo možné porovnání, jaké množství potu dokázal každý z antiperspirantů zredukovat, použil se antiperspirant vždy jen na jedno podpaží daného dobrovolníka. Po třech minutách od dokončení jízdy se srovnávalo množství potu, které cyklista vypotil v podpaží ošetřeném antiperspirantem, s potem v podpaží druhém.

Bez použití antiperspirantů byl průměrný objem potu po třech minutách od dokončení jízdy na rotopedu u žen 635 miligramů, u mužů 820 miligramů. Průměrný výrobek přitom dokázal zredukovat pot o 170 miligramů u mužů a o 135 miligramů u žen. Za vynikající výsledek by bylo podle laboratoře možné považovat redukci potu o půl gramu, tedy o 500 miligramů. Této hranice nedosáhl žádný z výrobků. Všechny však dokázaly, že redukovat pot v různé míře skutečně umí. Žádný antiperspirant nedostal za redukci potu horší než průměrné hodnocení. U mužů i žen zvítězily v této části testu výrobky Rexona. U dam se při redukci potu nejvíce osvědčil roll-on Rexona Invisible Aqua, který dokázal zredukovat asi 30 % potu, konkrétně 213 miligramů, což bylo mezi testovanými dámskými výrobky nejvíce. Naopak pouze asi dvacet procent potu dokázal zredukovat sprej Nivea Invisible for Black & White Clear. Konkrétně šlo o 134 miligramů.

Absolutně nejlepšího výsledku v této části testu dosáhl pánský produkt Rexona Men Cobalt Dry Motionsense System ve spreji. Dokázal průměrně zredukovat množství potu o zhruba 50 %, konkrétně o 435 miligramů. Jako jediný si v této kategorii vysloužil výbornou známku. Naopak pánský sprej Adidas Fresh Cool & Dry snížil tvorbu potu v průměru pouze o 15 %, konkrétně o 144 miligramů, za což mu přísluší jen průměrné hodnocení. Levné přípravky z řetězců drogerií a diskontů tentokrát propadly, při nákupu antiperspirantu se tedy šetřit příliš nevyplatí.

Zdroj: Deodorant, nebo antiperspirant?

Léčba

Vyrážku z potu lze léčit samozřejmě doma, ale je třeba dbát na pečlivou hygienu, protože se postižené místo může infikovat (puchýřky se naplní hnisem). Svědění a otok lze zklidnit kromě ochlazování ve studené koupeli sáčky s ledem a různými zklidňujícími prostředky, které jsou dostání v lékárnách. Vyzkoušet můžete i gel s obsahem aloe vera a nanášet ho dvakrát až třikrát denně na postiženou oblast. Další možností je použít kukuřičnou moučku nebo sodu bicarbonu, obojí dobře vysouší. Kukuřičná moučka je ještě lepší a k pokožce šetrnější. Bolavou kůži nejdříve opláchněte, osušte a pak teprve posypte. Po několika hodinách tento postup zopakujte. Jestliže se puchýřky zakalí a okolní kůže zarudne, znamená to, že se kůže infikovala. V tom případě vyhledejte svého lékaře.

Zdroj: Vyrážka z potu

Oblíbené antiperspiranty

Antiperspirant Vichy

Antiperspirant Vichy je vyráběn ve více variantách. Například produkt VICHY DEODORANT ANTI-TRANSPIRANT roll-on (48hodinový účinek) nabízí dlouhodobou regulaci pocení týden po týdnu. Neobsahuje alkohol. Po jeho použití zůstává zdravá, jemná pokožka a příjemný pocit po celých 24 hodin. Nanáší se v tenké vrstvě na suchou a čistou pokožku. Výhodou je dlouhotrvající pocit suchosti a kvalitní potlačení nepříjemného pachu. Vichy Antitranspirant 48h roll-on 2 x 50 ml zamezuje nadměrnému pocení. Díky cílenému účinku proti vlhkosti a pachu udržuje příjemný pocit po celých 48 hodin. Vichy Antiperspirant 24h W antiperspirant 125 ml je sprej proti pocení s dlouhotrvajícím účinkem.

Zde můžete vidět cenu výrobku Antiperspirant Vichy.

Antiperspirant Eucerin

Antiperspirant Eucerin se vyrábí v několika variantách. Eucerin Intenzive W antiperspirant 30 ml se doporučuje proti silnému pocení. Má 72hodinovou účinnost díky formuli s účinnými antiperspiračními složkami (aluminum chloride a aluminum chlorohydrate). Klinicky je potvrzena 91% redukce pocení. Prokázána je i velmi dobrá kožní snášenlivost. Výrobek je bez alkoholu. Rovněž produkt EUCERIN kuličkový antiperspirant 50 ml působí proti zvýšenému pocení. Klinicky prokázaná je ochrana proti pocení a pachu na dobu 48 hodin. Složení bez alkoholu. Eucerin Deo intenzivní AP sprej duopack 2 x 30 ml je intenzivní antiperspirant ve formě spreje. Formule s účinnými antiperspiračními složkami (aluminum chloride a aluminum chlorohydrate) zaručuje dlouhotrvající redukci pocení a ochranu před pachem.

Zde můžete vidět cenu výrobku antiperspirant Eucerin.

Old Spice antiperspirant

Old Spice antiperspirant je také vyráběn ve více variantách. Old Spice Whitewater deostick 60 je pro muže, kteří považují trénink za cestu ke zkušenosti, ne za omezování. Old Spice Original M deostick 60 ml osvěží a zajistí spolehlivou ochranu po celý den. Jeho vyvážené složení je optimální kombinací jemné péče a přirozené svěžesti. Poskytuje vysoce účinnou dlouhodobou ochranu proti pachu a vlhkosti v podpaždí.

Zde můžete vidět cenu výrobku Old Spice.

Zdroj: Deodorant, nebo antiperspirant?


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP