Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZMĚNA ZÁPACHU POTU PRICINA

OBSAH

Kyselý pot

Kyselý zápach potu vzniká především při vysokém příjmu bílkovin v potravě. To znamená, že především milovníci masa, a obzvláště toho červeného, budou mít větší výskyt kyselého zápachu svého těla.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Poradna

V naší poradně s názvem ZMĚNA VNÍMÁNÍ POTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomášková Hana.

Dobrý den, mám k Vám dotaz. Delší dobu jsem zaznamenala změnu vnímání potu. Při přičichnutí k rukám, k tělu cítím výraznou změnu potu. Jsem z toho značně nervozní. Čím by to mohlo být? Užívám stále stejné léky, přečetla jsem si příbalové letáčky u léků, nenašla jsem možný vznik tohoto problému. Je to velmi nepříjemné, nevím co mám dělat. Také mám obavy, aby se něco špatného v těle nedělo. Můžete mi prosím poradit co mám dělat? Předem vám děkuji za laskavost. S pozdravem Tomášková Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Změna pachu potu bez zjevné příčiny často ukazuje na interní onemocnění. Poraďte se se svým praktickým lékařem a on vám udělá biochemické vyšetření, ze kterého pozná více.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Změna vnímání potu

Pot a lidské tělo

Pot naznačuje různé věci o tom, co se děje v lidském těle. Zápach těla v pubertě je silnější, stejně jako u jiných hormonálních změn, jako je těhotenství nebo menopauza. Potraviny bohaté na česnek, cibuli nebo koření mohou být vstřebány do krve a následně do potu. Dalo by se říci, že co je vloženo do střev, se odrazí právě v potu. Nadměrná konzumace červeného masa, kofeinových nápojů a alkoholu může způsobit nepříjemný zápach potu.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Antiperspiranty a deodoranty

Zapomeňte na používání antiperspirantů a deodorantů jako pomůcek proti tělesnému zápachu. Antiperspiranty obsahují látky, které mohou způsobovat rakovinu prsu a to nejen u žen, ale i u mužů. Deodoranty nijak neodstraňují tělesný zápach, ale jen se ho snaží překrýt. Smícháním chemické "vůně" deodorantu a tělesného zápachu vzniká ještě horší smrad, než ten původní tělesný. Jediným osvědčeným prostředkem jak bojovat proti tělesnému zápachu je aplikace přírodního lihu. 70% líh spolehlivě usmrtí všechny bakterie, které jsou zodpovědné za tělesný zápach. Líh se po aplikaci na pokožku do několika minut odpaří a nic po něm nezbyde. Líh je zcela přírodní produkt bez nežádoucích vedlejších účinků a na tělesný zápach funguje spolehlivě a hned. Nejdříve zapáchající místa umyjte mýdlem, opláchněte vodou, vysušte ručníkem a aplikujte 70% líh. Potom máte na 24 hodin vystaráno od tělesného zápachu. Bezpečně, přírodně a levně.

Zdroj: Zápach potu po cibuli

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH Z POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Skopalová.

Dobrý den,je mi 59 a mám dlouhodobý problém se zápachem,ale nemám žádný výtok ani sex,jen občasné svědění a to hlavně v noci,může mi někdo poradit co s tím?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejčastější příčiny vaginálního zápachu jsou uvedeny výše v článku. Nejlepší cesta, jak zjistit která příčina to způsobuje u vás, je vyšetření na gynekologii. I proto, že účinné léky jsou jen na předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zápach z pochvy

Příčiny tělesného zápachu

Kyselý tělesný pach, který nejspíše vnímáte každé ráno, může být důsledkem bakterií a potu. Každý má na kůži bakterie. Když tyto bakterie přijdou do kontaktu s potem, začnou reagovat. V průběhu tohoto procesu vzniká tělesný zápach, který může mít i kyselý odér. Zabránit kyselému pachu můžete tak, že snížíte teplotu v ložnici nebo redukujete své přikrývky. Proti kyselému pachu může rovněž pomoct změna oblečení na spaní, dobré jsou prodyšné tkaniny, jako je bavlna nebo hedvábí. Sprchování před spaním nebo použití deodorantu a antiperspirantu také pomáhá snížit tělesný zápach vznikající během noci.

Pocení se nelze zcela zbavit, jde ho jen utlumit. Starší lidé se potí více než mladí. Deodoranty nebo antiperspiranty vás dokonale ochrání před potem. Muži se potí stejně jako ženy, jen jsou více cítit. To jsou asi ty největší mýty o pocení.

Jízda v přecpaných tramvajích a autobusech se v současné vlně veder stává kvůli potu a nepříjemnému tělesnému pachu pro mnohé lidi deprimujícím zážitkem. Pocení je ovšem naprosto přirozené.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Prosila bych takovouhle radu. V zimě v létě, hlavně teďka v létě se potím, ale potím se tak, že po mně tečou potůčky potu. Nejenom po obličeji, ale po zádech, všude. Ale není to jenom v létě, je to i v zimě. Z ničeho nic jsem zpocená, a když to řeknu lékařce, kouká na mně jak tvrdý y a neřekne mi nikdy nic. Čím to je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocení v létě je správné, náš organizmus pracuje tak jak má a potem se ochlazuje. Musíme si uvědomit, že v létě ztrácíme až 600 mililitrů potu, takže to je více jak půl litru, a to už je to dost velké množství tekutin, které musí být někde vidět, například v podobě potůžků potu. Vy popisujete, že tyto stavy máte i v zimních měsících a to by určitě již stálo za vyšetření internistou a případně i endokrinologem, protože tam může být příčina úplně někde jinde a nesouvisí to s klimatickými podmínkami. Tady by to chtělo vyšetření nebo konzultaci odborníka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení

Ochrana proti potuzápachu

Antiperspiranty slouží především jako prevence před pocením, deodoranty tlumí zápach. Na trhu dnes existují i kombinace obou. Zázraky od nich ovšem nečekejte. Zejména při hyperhidróze vám pravděpodobně nepomůže žádný antiperspirant ani deodorant. Hyperhidróza je nemoc, při níž se lidé nadměrně potí, a to i v klidu při nízké teplotě. Nemocní se potí především na čele, v obličeji, na dlaních, ploskách nohou, v podpaží, a to třikrát až pětkrát víc než ostatní. Antiperspiranty a deodoranty jsou vhodné alespoň pro pocit svěžesti a příjemné vůně. Pocení však zcela neodstraní.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Poradna

V naší poradně s názvem PŠIKÁNÍ U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Vávrová.

Hezký den,
prosím o radu.Máme doma 9 týdenní štěně trpasličího špice bez PP.Ještě jsme s ním nezačli chodit ani ven,protože byl minulý týden na ATB(počínající zánět průdušek)Včera nám začal hodně a často pšikat(bez hlenů),a dnes začal být abnormálně spavý(spal i celou noc).Jen se nažere granulí a spí dále.Může se stát z předtím velmi aktivního šteněte najednou takový spáč?A je třeba s pšikáním jít na veterinu?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

To vypadá, jako kdyby váš pejsek onemocněl. Přesná příčina jeho únavy se dá zajistit z laboratorního vyšetření krve. Zkuste se zastavit u veterináře, ať máte jistotu, v čem tkví tahle změna v chování.

Zdroj: diskuze Pšikání u štěněte

Příznaky

Svědivé červené pupínky na krku, v podpaží, na prsou a v tříslech jsou důsledkem nahromadění potu, který se jinak běžně odpařuje a tím pokožku ochlazuje. Při nadměrném pocení se ale mohou vývody potních žlázek ucpat a vytvoří se puchýřek se zánětem v okolí. V žádném případě puchýřky nezakrývejte, podpořili byste tím pocení a další ucpávání potních žlázek. Hojení dobře urychlí čerstvý vzduch.

Zde můžete vidět, jak vypadá vyrážka z potu.

Zdroj: Vyrážka z potu

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elen.

Dobrý den,
mám vlasy po trvalé ondulaci, bohužel se nedokážu zbavit zápachu na vlasech. Mokré vlasy smrdí jak stuchlé ponožky!
Prosím o radu.
Děkuji Elen

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po trvalé ondulaci někdy ve vlasech zůstanou malé škvírky, ve kterých se pak hromadí kožní tuk, zbytky chemikálií po trvalé a úlomky vlasového stvolu. Tento substrát po navlhčení ožije a začne se tvořit zápach. Zkuste vlasy umýt jedlou soudou rozmíchanou v malém množství vody a po opláchnutí aplikujte kvalitní balzám na vlasy, který už neoplachujte.

Zdroj: diskuze Zápach vlasů

Domácí léky proti zápachu těla

  • Na smradlavý pot z podpaží je nejlepší 99 % isopropylalkohol. Isopropylalkohol je bezpečná desinfekce běžně prodejná v lékárně. Cena jednoho litru isopropylalkoholu stojí cca 160 Kč. Nalijte si trochu isopropylalkoholu do dlaně a rozetřete si to v podpaží a pak připažte. Nechte to chvíli působit, což se může projevovat pocitem horka v tom místě. Po několika minutách isopropylalkohol vyprchá a nemusí se oplachovat. Tento způsob boje proti zapáchajícímu potu plně nahradí antiperspirant, protože zachová váš pot bez zápachu. Pot sám o sobě nesmrdí. Smrad vytvářejí bakterie, které z potu žijí. Isopropylalkohol tyto bakterie bezpečně zahubí. Použití je možné jednou za tři dny na umytou pokožku.
  • K inhibování bakterií, které způsobují tělesný zápach, může být používán například peroxid vodíku. Aplikace je jednoduchá. Stačí pouze neředěný peroxid vodíku nanést vatovým tamponem do oblasti podpaží.
  • Jedlá soda a citron jsou dalším účinným domácím lékem proti tělesnému zápachu. U jedlé sody je všeobecně známo, že neutralizuje zápach. Vytvořte tedy pastu z jedlé sody a citronové šťávy a používejte ji místo deodorantu.
  • Jedním z nejúčinnějších prostředků proti tělesnému pachu je jablečný ocet, který snižuje pH pokožky a tím i výskyt bakterií. Pomocí vatového tamponu jej naneste do podpaží.
  • Velmi vhodné je žvýkání listů a pití šťávy z petržele, která také vydatně pomáhá regulovat tělesný pach.
  • Deodorační vlastnosti má také tuřín, který je navíc velmi zdravý, nyní jej však aplikujte vně – vymačkejte šťávu z tuřínu a natřete jí podpaží.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Poradna

V naší poradně s názvem DVOJNASOBEK ZELEZA V KRVI - THALASSEMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.

Dobry den, moc dekuji za odpoved a rady. Budu se snazit drzet se rad ktere jste napsal ale ja maso a potraviny vseobecne nemuzu omezit. Mam teple jidlo cca jednou za tri dny. Jim hrozne malo, uplne minimalne. Maso jim jen kureci a taky skoro ne, mozna si dam sem tam parek. Nejsem vegetarian nebo neco podobneho, jen maso nijak extra nevyhledavam. Vitaminy neberu, sem tam beta karoten nebo sumak Ccko (ten zrusim) cvicim, tak si pred treninkem dam obcas spalovac a creatin, tam mi neni znama hodnota zeleza, dnes na to mrknu. Ale chtela bych se zeptat, pokud mam tu thalassemii, zhorsuje se behem zivota nebo se nijak nemeni?

Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Thalassemia je genetická změna takzvaně na celý život. Sama změna se v životě moc nemění, ale přicházejí komplikace z důvodu dlouhodobé expozice zvýšeného železa. Proto je důležité zůstat v pravidelném kontaktu s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dvojnasobek zeleza v krvi - thalassemie

Nemoci podle tělesného zápachu

Existuje několik příčin a nemocí, které přispívají k tělesnému pachu. Poruchy funkce jater mohou být dědičné, nebo k nim může dojít v důsledku napadení viry, nebo po požití chemických látek. Pokud jsou problémy s játry dlouhodobé, mohou vést k závažným komplikacím. Neobvyklý tělesný zápach nebo zápach z úst jsou znamením možného onemocnění jater. S jaterním onemocněním dochází k nadměrnému pocení. Jakmile tělo začne produkovat nepříjemný zápach připomínající zkažená vejce, bývá to příznak jaterního poškození nebo jejich onemocnění. Další příčinou špatného dechu jsou nahromaděné bakterie v ústech, které mohou být příčinou různých onemocnění. Zápach z úst může být například příznakem vážného onemocnění zvaného parodontitida. Další možností je, že jsou do krevního řečiště absorbovány určité potraviny a z plic se pak uvolní nepříjemný zápach, který je znatelný při dýchání.

Nepříjemný zápach způsobuje například i rakovina děložního čípku.

K zápachu z úst a i k zápachu celého těla dochází dále u ketoacidózy, to je onemocnění, které se projeví, když diabetici nemohou sledovat a starat se o hladinu cukru v krvi.

Tělesný zápach může způsobit rovněž hyperaktivní funkce štítné žlázy, kdy dochází k nadměrnému vylučování potu.

Zdroj: Kyselý nebo smradlavý pot

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU A ZÁPACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Páťa.

Od pocení a zápachu nohou mi úžasně pomohla iontoforéza Antipe. Nejprve jsem ji používal i 3x týdně. Pak se intervaly prodlužovaly a teď to stačí jednou za měsíc dva. Jsem moc spokojený a myslím, že nejen já. Můžu doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Igi.

Zpocené nohy a zápach linoucí se za člověkem, když se zuje. BRR. To byl můj problém, ale naštěstí už je to pryč. Začal jsem používat iontoforézu OZO-OZO. Za pár dní byl znám posun a teď stačí jednou ji dvakrát do měsíce a jsem jako vyměněný.

Zdroj: diskuze Pocení nohou a zápach

Léčba

Lidé s hyperhidrózou, kteří se obávají nadměrného pocení a tělesného zápachu, mohou použít následující rady:

  • Udržujte postiženou oblast pokožky čistou a suchou. Pomocí mýdla a vhodného funkčního oblečení.
  • Místo antiperspirantu a deodorantu používejte 70% líh.
  • Pravidelně se myjte antibakteriálním mýdlem.

Lidé, kteří se obávají zapáchajících nohou, mohou pravidelně měnit boty a ponožky. Základem nepáchnoucích nohou je NIKDY nechodit bos nebo v ponožkách. Vždy je třeba chodit v domácích přezůvkách nebo jiné vhodné obuvi. Díky tomu se zabrání přilepování nečistot z podlahy na chodidlo, které pak v botě zvlhne a nastane přemnožení nasbíraných bakterií a nečistot, které je doprovázeno nepříjemným zápachem. Lidé s páchnoucími nohami mohou také používat 70% líh, který desinfikuje pokožku chodidla a omezuje zdroje páchnoucích bakterií.

Zdroj: Zápach potu po cibuli

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ PETROLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana albrechtová.

ahoj...prosím MOC ...sháním pro kamaráda,který má rakovinu sleziny bílý petrolej...poradí nám někdo kde a za kolik ho seženeme? moc díky předem za radu...zu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel M.petr.

užívám todikamp 3x30kapek-polévková lžíce.po 45 dnech žádná změna!

Zdroj: diskuze Bílý petrolej

Příčiny

V létě se tělo více potí a častěji zapařuje, například v oblečení z nevhodných neprodyšných látek. Kůže se tak dostatečně neochlazuje a na jejím povrchu se usazují soli a organické látky včetně kožního mazu, které ji dráždí. V místech se zvýšeným třením pak vznikají opruzeniny a vyrážky.

Zdroj: Vyrážka z potu

Diskuze

V diskuzi TINNITUS STOP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Štusáková.

Mám stejně špatnou zkušenost,po využití žádná změna,vyhozené peníze,nekupujte!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Také jsem chtěl udělat manželce radost k vánocům a samozřejmě NIC.Je to podvod za velké peníze. A to si mi ještě dovolila telefonicky nabídnout dvojnásobnou dávku za cca 4000 kč.Ať zhynou tito paraziti.

Zdroj: diskuze Tinnitus stop

Kyselý pot a strava

Kyselý tělesný pach může být také výsledkem trávení některých potravin. Mezi časté viníky smradlavého potu patří česnek, cibule a kofeinové nápoje. Ale nemusí se jednat jen o tyto potraviny, protože časem zjistíte, že třeba u vás tyto problémy můžou způsobovat i jiná jídla a potraviny, které jsou problematické jen pro vás a zhoršují váš tělesný pach. Jestli chcete zjistit, co způsobuje kyselý tělesný zápach při spánku, tak si veďte potravinový deník a pak můžete porovnat vůni těla s tím, co jste předchozí den snědli. Tato metoda pak pomůže lépe identifikovat příčiny kyselého potu ve stravě.

Zdroj: Kyselý zápach těla po probuzení

Tělesný zápach a strava

Kyselý tělesný pach může být také výsledkem trávení některých potravin. Mezi časté viníky páchnoucího potu patří česnek, cibule a kofeinové nápoje. Ale nemusí se jednat jen o tyto potraviny, protože časem zjistíte, že třeba u vás tyto problémy způsobují i jiná jídla a potraviny, které jsou problematické jen pro vás a zhoršují váš tělesný pach. Jestli chcete zjistit, co způsobuje kyselý tělesný zápach při spánku, veďte si potravinový deník a pak můžete porovnat vůni těla s tím, co jste předchozí den snědli. Tato metoda pak pomůže lépe identifikovat příčiny kyselého potu ve stravě.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Léčba

Vyrážku z potu lze léčit samozřejmě doma, ale je třeba dbát na pečlivou hygienu, protože se postižené místo může infikovat (puchýřky se naplní hnisem). Svědění a otok lze zklidnit kromě ochlazování ve studené koupeli sáčky s ledem a různými zklidňujícími prostředky, které jsou dostání v lékárnách. Vyzkoušet můžete i gel s obsahem aloe vera a nanášet ho dvakrát až třikrát denně na postiženou oblast. Další možností je použít kukuřičnou moučku nebo sodu bicarbonu, obojí dobře vysouší. Kukuřičná moučka je ještě lepší a k pokožce šetrnější. Bolavou kůži nejdříve opláchněte, osušte a pak teprve posypte. Po několika hodinách tento postup zopakujte. Jestliže se puchýřky zakalí a okolní kůže zarudne, znamená to, že se kůže infikovala. V tom případě vyhledejte svého lékaře.

Zdroj: Vyrážka z potu

Dieta bez příloh

Jídelníček se z velké části podepisuje i na tělesném zápachu. Dieta bez příloh je velmi oblíbená kvůli svým rychlým účinkům, ale pozor – vajíčka, ryby, játra se těžko tráví. Proto mohou často „monodietně“ zaměření lidé výrazně zapáchat.

Zdroj: Babské rady na tělesný zápach

Příčiny a léčba

Špatné osobní hygienické návyky jsou jednou z nejčastějších příčin vaginálního zápachu. Aby se mu zabránilo, musí být genitální část umývána mírně teplou vodou a neparfémovaným mýdlem. Doporučuje se také časté holení genitálií, protože bakterie se nejčastěji množí v hustém ochlupení. Další příčinou vaginálního zápachu je vaginální kvasinková infekce, která se projevuje extrémním svěděním, silným zápachem, pálením a hustým vaginálním výtokem. K léčbě kvasinkové infekce lze použít krémy a antimykotické vaginální vložky.

Někdy může být vaginální zápach způsoben zánětlivým onemocněním. Toto onemocnění by mělo být vyléčeno, jinak může způsobit těhotenské problémy a neplodnost. Další možnou příčinou zápachu je rakovina děložního čípku, která se mimo tento zápach projevuje bolestí, neobvyklým krvácením, bolestivým močením a neobvyklým vaginálním výtokem. Jestliže zaznamenáte některé z těchto příznaků, měla byste ihned vyhledat lékaře, aby nedošlo k dalšímu vývojovému stadiu tohoto onemocnění.

Vaginální zápach může být způsoben i některými mastmi a antimykotickými krémy, které se používají k léčbě kvasinkových infekcí, nebo některými léčivými přípravky (fluconazone), které ničí bakterie.

Některé z dalších příčin vaginálního zápachu zahrnují nošení těsného oblečení, antibakteriální mýdla a voňavé sprchové gely, nadměrné mytí. Tyto faktory dráždí pochvu a způsobují vaginální zápach. Další možnou příčinou vaginálního zápachu je nadměrná konzumace kořeněných jídel.

Sexuálně přenosné nemoci jako kapavka, chlamydie, genitální herpes a trichomoniáza mohou způsobit zánět pochvy a vést k vaginálnímu zápachu. Použití kondomu pomáhá v prevenci šíření chlamydií a kapavky. Pokud si všimnete jakýchkoli známek pohlavně přenosných chorob, měla byste navštívit lékaře a zahájit léčbu.

Zdroj: Příčiny vaginálního zápachu

Změna antikoncepce je nutná

Pokud je žena zdravá a hormonální antikoncepce jí vyhovuje, nemá důvod ji měnit. Pokud jí však nevyhovuje například pilulková forma antikoncepce, trh nabízí i jiné možnosti, například antikoncepční náplasti, které se lepí jednou týdně, takže na ně žena nemusí myslet denně.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP