Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZPRACOVÁNÍ

OBSAH

Zpracování rakytníku

V dnešní době jsou účinky rakytníku řešetlákového známé již po celém světě. Rakytník řešetlákový je využíván v potravinářství (sirupy, kompoty, marmelády, džemy), medicíně (léčba kožních onemocnění, sliznice, vředů, zažívacích potíží, rakoviny, gynekologických problémů), v kosmetice, a dokonce i v zemědělství, kde rostlina slouží jako ochrana před půdní erozí.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Poradna

V naší poradně s názvem JINAN DVOULALOČNÝ GINGO BILOBA ZPRACOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Studeníková.

Prosím o sdělení, jestli mohu nějak využít semena-malé oříšky, které jsou uvnitř velmi zapáchajících žlutých plodů. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady jsou rady a recepty na zpracování ořechů gingko jinanu dvoulaločného: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Jinan dvoulaločný gingo biloba zpracování

Jak vypadá ořech z jinanu

Tady jsou fotografie zobrazující ořechy z jinanu.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Diskuze

V diskuzi PYRACANTHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel S.Kosová.

Děkuji Vám za doplnění.
Ale stále nevím, jestli to znamená, že po zpracování lze použít pouze Golden Charmer a Red Column a další dvě nelze?
Mohu požádat znovu o zdroj, kde je uvedena možnost plody z těchto dvou odrůd po zpracování jíst?
Děkuji, S.Kosová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina Vinšová.

Mám osobní zkušenost jen s Golden Charmer a Red Column. Ale domnívám se, že se vařením neutralizují jedovaté kyanogenní glykosidy ve všech rostlinách, které je obsahují.

Zdroj: diskuze Pyracantha

Zpracování rajčat

Rajčata lze stejně jako každé jiné ovoce a zeleninu nakládat, kandovat, sušit, mrazit, můžeme z nich vyrábět různé kečupy, omáčky či čalamády s přísadou další zeleniny. Jejich velkou výhodou je, že ani po tepelné úpravě neztrácejí svou chuť, barvu a mnohé cenné látky. Některé způsoby zpracování, jako je sušení, naopak dokážou jejich chuť maximálně koncentrovat.

Rajčata představují skvělou ingredienci, pomocí níž vykouzlíte mnoho dobrot. Nechte se tedy po přečtení následujících řádků inspirovat.

Zdroj: Recepty s rajčaty

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Malíková.

Prosím poraďte, je lepší použít kořen, nebo listy k výrobě masti?? Děkuji za odpověď Malíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu kostivalové masti je nejlepší kořen kostivalu. Pozor ale při jeho zpracování, nesmí přijít do styku s ocelí takže použijte keramický nůž.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti

Recept na tinkturu

Ingredience: 2 lžíce listů jinanu dvoulaločného, 3 dl 60% lihu

Postup: Dvě lžíce listů ze stromu Ginkgo biloba zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a užíváme 3x denně 10 kapek. Účinek zvýšíme nakapáním do šálku zeleného čaje.

Zdroj: Zpracování listů Ginkgo biloba

Diskuze

V diskuzi ZPRACOVÁNÍ MEDVĚDÍHO ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nezkoušel zpracované pesto ve skleničkách sterilovat jako např. bylinkové sirupy?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zpracování medvědího česneku

Recept na čaj

Čaj z čerstvých listů

Ingredience: 10 čerstvých listů jinanu dvoulaločného, 2 l vody

Postup: Ve 2 litrech vody provaříme 10 čerstvých listů ze stromu Ginkgo biloba, a to cca 5 minut. K dochucení přidejte buď měsíček pomeranče, nebo grapefruitu, popřípadě oslaďte medem.

Čaj ze sušených listů

Ingredience: 2–3 sušené listy jinanu dvoulaločného, 250 ml vroucí vody

Postup: 2 až 3 listy ze stromu Ginkgo biloba vložíme do 1 šálku. Listy zalijeme 250 ml odstáté vroucí vody a necháme cca 2 minuty louhovat.

Zdroj: Zpracování listů Ginkgo biloba

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den. Je možné při přípravě čaje přidat mátu, nebo meduňku? Některé publikace uvádějí, že někteří lidé po požití můžou mit bolesti žaludku. Děkuji za odpověď M.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obohacení čaje z listů Ginkgo o meduňku a mátu je běžné. Osvědčená je i kombinace se ženšenem.
Sám čaj z listů Ginkgo může způsobit některé menší vedlejší účinky, jako je žaludeční nevolnost, bolest hlavy, závratě a alergické kožní reakce. Existují také určité obavy, že extrakt z listů ginkgo může zvýšit riziko modřin a krvácení nebo způsobit arytmii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Nebezpečí interakce při užívání semen jinanu s některými léky

Ginkgo ořechy mají minimum nežádoucích účinků při současné léčbě jinými léky. Ojediněle se mohou vyskytnout zažívací potíže, rozmazané vidění a bolesti hlavy. Měli byste být obezřetnější, pokud užíváte léky na ředění krve a nesteroidní antiflogistika, mohlo by u vás dojít ke krvácení. Než začnete s pravidelnou konzumací těchto ořechů, promluvte si se svým ošetřujícím lékařem, pokud užíváte nějaké léky.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA.

Dobrý den.Mám na Vás dotaz.Rozdrtím listy GINKA a plním do želatinových tobolek a pak užívám 1 tobolku denně.Má to též léčebné učinky.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání surových částí rostliny ginkgo biloba může být nebezpečné. Doporučuje se užívat sušený extrakt z listů v množství 60 až 240 mg ústy denně po dobu až 6 měsíců. Tento extrakt se ale nedá jednoduše připravit v domácích podmínkách.

Chcete-li využít účinky ginkgo biloba na plno v běžných domácích podmínkách, tak si udělejte odvar z jeho listů nebo tinkturu.

Odvar ze zelených listů:
Na konci léta nasbírejte zelené listy. K přípravě čaje použijte 1 polévkovou lžíci nasekaných čerstvých listů na jeden šálek vroucí vody. Pokud chcete, přidejte do něj sladidlo. Nechte louhovat 10 minut.

Ze sušených listů:
Zelené listy usušte ve stínu, ale s dobrou cirkulací vzduchu například ventilátorem. Listy je třeba usušit co nejrychleji, ale bez přehřívání (tj. vyhnout se plnému slunci). Chcete-li otestovat suchost, utrhněte stonek listu a zkuste jeho křehkost. Další možností je vložit čerstvé zelené listy do mikrovlnky mezi dvě papírové utěrky a zahřívat je 60 sekund na vysoký výkon. Listy by měly být křupavé – pokud ne, pokračujte v ohřívání dále, ale jen v 15 sekundových intervalech s následnou kontrolou.
Poté můžete použít jednu čajovou lžičku drcených sušených listů na jeden šálek vroucí vody. Tajemstvím dobrého čaje z gingka je nechat ho louhovat 5 až 6 minut, než ho vypijete.

Abyste dosáhla plného účinku, budete muset vypít 2 až 3 šálky ginkgo čaje denně – to je důvod, proč mnoho lidí volí místo toho profesionálně vyrobené kapsle.

Případně, pokud vám nevadí pít vodku, můžete si udělat tinkturu ze 150g sušených listů na 500ml vodky. Smíchejte ve sklenici, zakryjte a umístěte do tmavé skříňky na čtyři týdny. Denně sklenici protřepejte. Po čtyřech týdnech směs přeceďte a z listů vymačkejte co nejvíce tekutiny. Skladujte ve skleněné nádobě nebo láhvi. Užívejte 1-3 čajové lžičky tinktury denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Zpracování aloe vera

Pro velký zájem se v současnosti Aloe vera pěstuje na velkých plantážích v jižním Texasu, Mexiku, ale i v karibské oblasti. Aloe vera se sbírá ručně a hned se odváží do továren, které jsou blízko plantáží, kde se dále ručně zpracovává. Z rostliny se nejdříve sloupne zelená vrstva, tak zvaná kůže a to i se žlutočervenou mízou. Tato červenožlutá míza v listu aloe vera obsahuje aloin, který vyvolává kožní alergie, ale i průjmy. Pro léčebné účely je důležitý jen ten bledý až bílý gel, který se nachází v dužině listu aloe vera. Tato obnažená dužina pak musí být do dvanácti hodin zpracovaná, aby se v ní zachovaly významné léčivé látky.

Zdroj: Aloe vera jako nejlepší domácí lékař

Recepty na zpracování semen ginkgo biloba

Polévka a kaše jsou dvě populární formy konzumace ginkgo ořechů, protože jsou velmi jednoduché na přípravu. Do polévky a kaše stačí přidat 5 umletých ořechů pro zvýraznění chuti.

Dalším receptem je rýže s ořechy ginkgo biloba: Budete potřebovat 5 ginkgo ořechů a 100 g rýže.

Postup: Samotný proces přípravy je poměrně jednoduchý. Odstraňte z jader hnědou slupku pomocí horké vody. Jednoduše jádra spařte a slupku odstraňte. Takto připravená jádra vložte do hrnce spolu s rýží a zalijte vodou (dle návodu na přípravu rýže), vařte asi 20 minut. Tento pokrm je vhodný zejména pro slabé, neduživé děti. Dlouhodobá konzumace tohoto pokrmu pomáhá regenerovat organismus, udržet mládí, bojuje proti stárnutí, roztahuje kapiláry, zlepšuje látkovou výměnu, podílí se na zdravém vzhledu, poskytuje více energie a delší a zdravější život.

Ořechy ginkgo biloba v medu: Potřebujete ginkgo ořechy v libovolném množství, tekutý med.

Postup: Jádra očištěných ořechů nasypeme do menších zavařovacích sklenic, asi do tří čtvrtin, a nalijeme na ně tolik medu, aby byla potopená. Sklenice zavíčkujeme a v zavařovacím hrnci sterilizujeme tak, že od chvíle, kdy se voda v hrnci začne vařit, sterilizujeme asi 10 minut. Necháme vychladnout.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Fiala.

Dobrý den, je vhodné listy jinanu kompostovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší listí pro kompostování je jasan, buk, bříza, třešeň, javor a všechny ovocné a ořechové stromy. Listům, které jsou na dotek voskové (mimo jiné Magnolie a Ginkgo), bude trvat mnohem déle, než se rozloží, a proto se nedoporučuje je kompostovat.

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Tavení včelího vosku

Jakmile máme voští oddělené od rámků (anebo jsme ho v rámcích nikdy neměli), můžeme se pustit do zpracování. Některé metody oddělení plástů od rámku už vlastně prvním stupněm zpracování byly. V prvním stupni jde vždy o to tavením oddělit vosk od hrubých nečistot. To lze udělat několika způsoby. Teoreticky si člověk dovede představit, že by voští roztavil a pak ho přecedil přes síto nebo látku. Problém je v tom, že vosk celkem rychle tuhne a látku i síto ucpávají i nečistoty. Vosk brzy přestane protékat proudem, jenže my ho skrz síto potřebujeme dostat co nejrychleji, jinak ztuhne a už to nepůjde. Všechny metody tedy řeší otázku, jak prohnat vosk sítem a přitom ho udržet na vysoké teplotě.

S tímto problémem vám pomůže sluneční tavidlo, což je bedna s proskleným víkem. Do bedny se dá voští (nebo rámky s plásty), zavře se a dá se na sluníčko. Pod přímým sluncem teplota uvnitř bedny snadno přesáhne 60 °C, což je hranice tání vosku. Vosk na šikmém dnu tavidla stéká do připraveného korýtka, zatímco všechny nečistoty zůstávají ležet na dně. Sluneční tavidlo je skvělé v tom, že bez nákladů na energie a s minimem práce pěkně čistě oddělí vosk od nečistot. Nevýhody jsou závislost na počasí a menší výtěžnost, trocha vosku na nečistotách pořád zbyde a tavidlo ho neodstraní.

Zdroj: Vyvařování včelího vosku

Co léčí ořechy z jinanu dvoulaločného

Již staří Číňané věděli, že ginkgo ořechy jsou přínosem pro naše dýchací cesty, že léčí astma, bronchitidu, kašel. Existuje i názor, že ginkgo ořechy jsou dobré pro lidi trpící infekcí močového měchýře a pro děti, které trápí noční pomočování. Dále mohou pomoci při poruchách paměti a soustředění, mají vasodilatační účinek, zlepšují prokrvení nervové tkáně (mozek), periferních částí končetin (pocit studených rukou a nohou), tlumí úzkostné stavy, zmírňují psychickou zátěž, závratě, hučení v uších, zrakové obtíže. Ginkgo ořechy jsou často využívány i pro kulinářské účely, a to v polévkách, dezertech, nebo dokonce i v kaši.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Sběr a sušení listů

Listy je nejvhodnější sklízet na konci léta nebo časně na podzim, tedy těsně před tím, než začnou měnit barvu. Listy se ze stromku uštipují vždy i se stopkou (řapíkem). Za řapík se nitkou sváže cca 10 listů a svazek se pověsí do místnosti. Nenechte je rychle schnout na slunci nebo v troubě. Po usušení vložte do zavařovací sklenice či jiné dózy, přidat můžete pár lístků sušené máty či meduňky. Pečlivě uzavřete a skladujte v suchu. Předávkování velkým množstvím podomácku vyrobených extraktů nebo čajů může způsobit zažívací potíže a kožní vyrážky. Těhotné a kojící ženy by je neměly užívat. Čaj z listů není tak účinný, doporučuje se vyrábět speciálními metodami tinktury a masti.

Zdroj: Zpracování listů Ginkgo biloba

Zpracování medvědího česneku

Česnek medvědí je používán jako léčivá rostlina, zelenina a pěstuje se i pro okrasu. Podporuje chuť k jídlu, trávení a tvorbu krve.

Použití v kuchyni

Sbírá se nať na počátku květu, to je v květnu, a cibule v srpnu a září. Čerstvou natí se koření bílé polévky, omáčky, masa a podobně.

Použití v léčitelství

Česnek se doporučuje pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu. Uskladnit medvědí česnek je složitější, protože sušit ho nemá velký smysl. Sušením medvědí česnek ztrácí účinné látky. Můžeme jej uskladnit třeba do mrazáku, ale pozor, musí se dostatečně zabalit, jinak vám vše načichne česnekovým aroma. Dále můžete udělat z medvědího česneku lihovou tinkturu, nebo naložit medvědí česnek do soli.

Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky

Rostlina Ginkgo biloba

Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je prastarý opadavý strom, který je proslulý díky svým zdravotním účinkům. Celé listy tohoto stromu se v čínské medicíně používají již déle než 5 000 let. Ginkgo biloba preventivně pomáhá při mnohých zdravotních obtížích. Mimo jiné funguje jako mozkový stimulátor – zlepšuje paměť. Častá je konzumace této rostliny také při problémech s prokrvováním dolních končetin či při Alzheimerově chorobě, při impotenci, hluchotě, při pískání v uších, ale i při závrati. Existují dva možné způsoby využívání této rostliny, a to buď v podobě krátce vařeného odvaru či v podobě tinktury. V lékařství jsou více než tisíce let využívány účinné látky tohoto stromu při léčení astmatu, zažívacích potíží, kašli, ale také při léčení omrzlin či senility.

Zdroj: Zpracování listů Ginkgo biloba

Jak se používá oříšek z jinanu dvoulaločného

Oříšek z jinanu dvoulaločného je vynikající bylinný doplněk a antioxidant, který obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Podle spolehlivé analýzy obsahuje 100 g čerstvých ořechů 13,2 g bílkovin, 72,6 g sacharidů, 1,3 g tuku, vitamín C, riboflavin, karotenoidy, různé stopové prvky, jako je Ca, P, Fe, Se, K, Mg, a 8 aminokyselin. Kromě toho ginkgo jádra obsahují flavonoid glykosidy a ginkgolidy, které zlepšují krevní oběh věnčitých tepen mozku, bojují proti stárnutí, rozvíjejí paměť a pomáhají léčit Alzheimerovu chorobu. Hlavním použitím a indikací je astma, kašel s množstvím hlenu, vaginální výtok, podráždění vegetativního aparátu, časté močení, otoky neznámého původu, akné, rosacea – kožní onemocnění, které nelze zcela vyléčit, a lupénka.

Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba

Rajčata a zdraví

Rajčata, zejména ta v syrovém stavu, jsou tak součástí mnoha diet, především u cukrovky, onemocnění trávicího traktu, srdce, cév a krevního oběhu. Ukrývají v sobě z hlediska výživy spoustu vitamínů a látek blahodárných pro lidský organismus. Zralé rajče obsahuje 91,7–96,7 % vody. Obsah sušiny, jejíž podstatnou složku tvoří sacharidy, je 3,3–8,3 %, přičemž asi desetina připadá na sacharózu, zbytek tvoří glukóza a fruktóza. Nutriční obsah rajčat je vysoký díky přítomnosti důležitých vitamínů C, E, provitamínu A (především β-karotenu), vitamínu B (B1, B2, B6), minerálních látek, jako je železo, draslík, vápník a fosfor, aminokyselin, vlákniny, lykopenu. Největší předností rajčat je, že obsahují právě zmiňovaný lykopen, který patří mezi silné antioxidanty.

Proto neváhejte a konzumujte rajčata v jakékoliv podobě – a můžete využít i našich rad pro jejich zpracování.

Zdroj: Recepty s rajčaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP