Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZTUČNĚLÁ JÁTRA

OBSAH

Alkohol

Pokud jsou vaše ztučnělá játra následkem pití alkoholu, tak ho nesmíte pít vůbec. Další konzumace alkoholu může vést k závažnějšímu poškození jater. Pokud máte nealkoholicky ztučnělá játra, může být v pořádku dát si drink jednou za čas, ale ne častěji než každý druhý měsíc. Nejprve se zeptejte svého lékaře.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Diskuze

V diskuzi CHRONICKY ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se mohu oočkovat proti žloutence, když mám chronickz ztučnělá játra a vysoké hodnoty testů, letím totiž do Afriky, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Já mám super zkušenost co se týče podpory funkce jater s ostropestřcem, beru ho v pilulkách od www.naturevia.cz, mají mimo to i super probiotika. Měla jsem špatné jaterní testy a po další kontrole mě doktorka chválila, že mi to pomáhá.

Zdroj: diskuze Chronicky ztučnělá játra

Prospěšné potraviny

Vyzkoušejte středomořskou dietu. Středomořská strava kombinuje druhy potravin, které pomáhají snižovat tuk v játrech. Jsou to: zdravé tuky, antioxidanty a složené sacharidy.

Mezi potraviny, po kterých byste měli sáhnout, patří:

  • Ryby a mořské plody
  • Ovoce
  • Celá zrna
  • Ořechy
  • Olivový olej
  • Zelenina
  • Avokádo
  • Luštěniny

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Diskuze

V diskuzi ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila ŠVIHLÍKOVÁ.

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda mohu při této dietě připravovat jidlo zabalené do alobalu a připravovat v troubě . Já si občas takto oběd připravuji a je to moc chutné a maso štavnaté. Dám brambory a na ně maso a zeleninu. Děkuji za odpověd. Švihlíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztučnělá játra

Nevhodné tuky

Vyhýbejte se nasyceným tukům, které vedou k většímu ukládání tuku v játrech. Nekonzumujte:

  • Drůbež, kromě libového bílého masa
  • Plnotučný sýr
  • Jogurt, kromě nízkotučného
  • Červené maso
  • Pečivo a smažená jídla vyrobená z palmového nebo kokosového oleje.
  • Sladkosti, jako jsou bonbóny, slazené nápoje a další potraviny s přidanými cukry, včetně kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM SE STUČNĚNÝMI JÁTRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Šebková.

Dobrý den,je mi 75let a ted se zjistilo,že mám mírně ztučněké játra.Dostala jsem prášky na cholesterol a ty mi to rozhodili.Po odběru krve a ultrazvuku se ty stučnělá játra potvrdili.Jsem při těle ,mám 77kg a nedaří se mi zhubnout,asi v tomto věku to jde těžko.Prosila bych radu,jak nato aby se mi vše zase zpravilo.Dostala jsem prášky na tříměsíční kůru Lagosa.Sama nevím jak na dietu,nevím kde bych se dopídila na nějaký jídelníček cojíst.Mám pocit ,že tučného jídla konzumuji málo,prosila bych nějakou radu.Moc děkuji za ochutu mi poradit.S pozdravem Šebková Radoslava. Fotku neumím připojit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra jsou energetickou zásobárnou. Každý den v nich je připravena energie na jednu hodinu fyzické aktivity. Energie je v játrech uložena jako glykogen, který když v ten den nespostřebujete, tak se usadí a tím vznikají ztučnělá játra. Takže hlavním pomocníkem je pohyb a ne dieta. Měla byste každý den vykonat pohyb, při kterém se spotíte a zadýcháte. Můžete začít s chůzí po schodech, jízdou na kole, plaváním nebo procházkami do přírody. Tím rozpohybujete energetické úložiště a pomůžete játrům zbavit se tuku. Stravování je také důležité. Omezte jídlo a pití, kde je cukr a příliš tuků, a v žádném případě nepijte alkohol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém se stučněnými játry

Antioxidanty pro zdraví jater

Buňky se poškozují, když se živiny správně nerozkládají. To může vést k hromadění tuku v játrech. Ale sloučeniny známé jako antioxidanty mohou pomoci chránit buňky před tímto poškozením. Patří sem:

  • Káva
  • Zelený čaj
  • Syrový česnek
  • Ovoce, zejména bobule
  • Zelenina
  • Vitamin E, který obsahují:
    • Slunečnicová semínka
    • Mandle
    • Tekuté rostlinné oleje s mononenasycenými tuky, jako je olivový nebo řepkový olej.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÉ VÁLEČKY VE STOLICI, CO ZNAMENAJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Doleželová.

Dobrý den jsem onkologická pacientka a je to tak týden co jsem z pozorovala žluté válečky ve stolici. V dětství jsem transfuzi dostala žloutenku typu C a od té doby nám zvětšená a ztučněla játra. Jsem po operaci žlučníku a mám odoperované 60 cm tenké střevo od té doby mám spíše ridkou stolici i několikrát za den většinou když něco sním nebo se napiji musím na stolici do 5 až 10 minut. Stolice většinou vypadá světle hnědá až žlutá
Prosím o radu co by to mohlo být. Děkuji Danča

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Co to muze dyt.dekuji

Zdroj: diskuze Žluté kuličky ve stolici

Správné tuky

Vaše buňky využívají glukózu, druh cukru, pro výrobu energie. Hormon inzulín pomáhá dostat glukózu z natrávené potravy do vašich buněk.

Lidé se ztučněnými játry mají často stav nazývaný inzulínová rezistence. To znamená, že jejich tělo vyrábí inzulin, ale neumí ho dobře využít. Glukóza se hromadí v jejich krvi a játra ji přeměňují na tuk.

Některé tuky ve stravě mohou pomoci lidskému tělu lépe využívat inzulín. To znamená, že buňky mohou přijímat glukózu a játra nepotřebují vytvářet a ukládat tuk.

Používejte tyto tuky:

  • Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, rybím tuku, rostlinných olejích, ořeších (zejména vlašských), lněných semínkách a oleji z lněných semínek a v listové zelenině.
  • Mononenasycené tuky z rostlinných zdrojů, jako jsou olivy, ořechy a avokádo

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Diskuze

V diskuzi PROC JSOU ŠPATNA JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

muze to byt antikoncepci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Na podporu funkce jater mi byl doporučený ostropestřec. Moje babička, kdysi užívala jako bylinku ale já bych raději něco pravidelného v tabletkách. Nemáte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Proc jsou špatna játra

Pikantní králičí játra

Suroviny:

  • játra z 1 králíka
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • chilli
  • troška vody

Postup:

Dobře očištěná játra nakrájejte na kostičky. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte játra, kmín, podlijte vodou a duste doměkka. Poté přidejte sůl, drcený česnek, trošku chilli, kečup a prohřejte. Servírujte nejlépe s rýží nebo chlebem.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Krištofová.

Dobrý den, chťěla jsem si pročistit játra ostropestřem,myslela jsem že čajem ale známí tvrdí že ne že se pomele a ráno na lačno 1 lžička zapije vodou, nemůže mi to uškodit když mám ve žlučníku drť ?
Jestli je lepší čaj tak jak dlouho luhovat a jakě množství ??? Už to beru měsíc.
Moc dekuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Léčba

Lék na ztučnělá játra žádný neexistuje, důležitá je změna životosprávy, jen to je řešení toho, jak odtučnit játra.

Dokud nedojde k cirhóze, je možné ztučnělá játra léčit, aby se alespoň částečně zregenerovaly. V takovém případě se doporučuje nasazení diety, pravidelného pohybu. Užívat se mohou i různé bylinky, které by nijak játra nezatížily. Pomoci může například ostropestřec mariánský (ten pomáhá vylučovat toxiny z těla, a tak má vliv i na regeneraci jater, zároveň chrání jaterní buňky a obnovuje i již poškozené buňky, zlepšuje trávení i vylučování živin). Kromě této bylinky se doporučuje jídelníček doplňovat o vitamíny a minerály typu C, E, B1, B2, B3, B5, B6, kyselinu listovou, zinek, selen. Ve stravě by měl být také dostatek taurinu (v mase),

K regeneraci jater může pomoci snížení příjmu sacharidů ve stravě. Nadbytek sacharidů se totiž přeměňuje v tuk. Omezit je tak potřeba kromě sladkostí i těstoviny chléb, rýže, cereálie, sladké pečivo z bílé mouky, smažené hranolky, chipsy atd. Je potřeba také omezit alkohol (ideální je samozřejmě stoprocentní abstinence). Alkohol totiž může vést nejen k zánětu jater ale i k dalšímu poškození jaterních buněk. Do jídelníčku by se naopak mělo zařadit větší množství zeleniny (syrové, i vařené). Stejně tak je dobré přidat více čerstvého ovoce. Zelenina a ovoce totiž pomáhají s čištěním jater, odstraňují nadbytečný tuk a toxiny z krve. Konzumovat by se měly v dostatečné míře lehce stravitelné bílkoviny, ty totiž pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi, snižují pocit hladu a chuti k jídlu. Doporučuje se jíst vejce, drůbeží maso, mořské ryby, ořechy, semena, luštěniny, sýry a řecký jogurt. Ne každý tuk je zdraví škodlivý, existují i zdravé tuky, které játrům prospívají a vyskytují se v olivovém oleji, tučných rybách, v kokosovém oleji, lněných semínkách, konopných semínkách, ořechách.

Zdroj: Ztučnělá játra

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.

Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?

Zdroj: diskuze Žlučník a játra

Doplňky stravy pro zdraví jater

Vědci se ve svých studiích intenzivně zabývají účinky vybraných doplňků stravy s vlivem na ztučnělá játra. Zde je výčet těch nejvíce nadějných:

  • Goji je rostlina často používaná v čínské medicíně, může zeštíhlit váš pas. V současnosti je zapotřebí další výzkum, aby se zjistilo, zda opravdu pomáhá se ztučnělými játry.
  • Resveratrol pochází ze slupky červených hroznů, může pomoci léčit zánět. Vědecké studie naznačují, že účinky resveratrolu závisí na tom, kolik se ho užívá.
  • Selen je minerál, který se nachází v para ořechách, tuňáku a ústřicích. Většina lidí má dostatek selenu ve své stravě.
  • Ostropestřec mariánský, můžete ho slyšet pod názvem silymarin, který je hlavní složkou jeho semen. Výsledky o tom, zda opravdu funguje jsou zatím smíšené.
  • Berberine je rostlina používaná v čínské medicíně. V prvních studiích se zdá, že pomáhá s cholesterolem, s podporou funkce jater a s kontrolou cukru v krvi. Ale je zapotřebí další výzkum, aby se zjistilo, zda to funguje.

Než začnete užívat jakékoli doplňky, poraďte se se svým lékařem. Mohly by změnit způsob, jakým účinkují vaše léky, nebo mohou způsobit jiné zdravotní problémy. Doplňky stravy nemusí být prospěšné, pokud se neužívají ve správném množství a správným způsobem.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Poradna

V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Steatoza jater

Příznaky

Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá i v tom, že zpočátku nejsou žádné příznaky steatózy. Játra totiž docela dlouho zvládají shromažďování tuku, přestože je to ničí (tuk je pro ně totiž toxický). V játrech ale mezitím dochází k zánětlivým změnám, buňky v nich se pak pomalu rozpadají, tkáň jater se zjizvuje. V nejhorším případě může ztučnění přerůst i v cirhózy jater, ta pak obvykle vede k nutné transplantaci. Člověk trpící steatózou má pocit pomalého trávení, stejně tak ho může trápit i slabý tlak pod pravým žebrem, často ho také postihuje únavový syndrom a někdy má i problémy s pokožkou.

Tuk postupně napadá játra a postupně infiltruje i zdravou tkáň, takže množství funkční tkáně je v játrech čím dál méně.

To že má pacient ztučnělá játra, zjišťuje v nejčastějších případech ve chvíli, kdy navštíví lékaře třeba při preventivním vyšetření, nebo při sonu. K lékaři je může kromě preventivní prohlídky vyhnat i to, že mají dlouhodobý pocit únavy, necítí se dobře a často i trpí nadváhou bez zjevných příčin. Lékař může zvětšení jater poznat i z krve, v takovém případě je totiž zvýšená hladina jaterních enzymů. Jistotu lékař ale získá pak hlavně z ultrazvuku.

Steatóza jde ruku v ruce s obezitou, vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem a cukrovkou. Steatóza může být ale v některých případech důsledkem podvýživy, vrozené poruchy metabolismu i nadměrné konzumace léků.

Vysoké množství tuku játra zabíjí stejně jako léky, alkohol a hepatitida. Pokud se tento problém neřeší, tak nakonec může dojít k již zmíněné cirhóze. Průběh je vždy stejný a nezáleží na tom, co problém jater způsobilo, začíná to zánětem, reparací, regenerací, jizvy a posledním stádiem je samotné ztvrdnutí jater známé jako cirhóza.

Samotná steatóza může vést k dalším onemocněním (lidský organismus je oslabený a náchylný k dalším onemocněním) jako například k infarktu, rakovině, mozkovo-cévním příhodám.

Existují dvě úrovně tohoto onemocnění:

  • mírně ztučnělá játra
  • pokročilá steatóza jater

Zdroj: Ztučnělá játra

Diskuze

V diskuzi VINŠOVÁ, SVĚTLANA:JÍDELNÍČEK PRO NEMOCNÁ JÁTRA ČLÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den, poradí mi někdo, kde najdu uvedený článek?
je na internetu uveden jako zdroj, z něhož bylo čerpáno pro jídelníček k tomuto
onemocnění. Děkuji všem, kteří mi odpovědí. Milena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Článek je možné najít zde: www.ceskenemoci.cz/j…

Zdroj: diskuze Vinšová, světlana:jídelníček pro nemocná játra článek

Proč jíst játra

Králičí játra jsou přímo delikatesa, a navíc vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah minerálních látek, především železa, fosforu a vápníku. Dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny jako svalovina. Játra jsou v podstatě biologicky nejhodnotnější potravinou, mají nejvyšší koncentraci stopových prvků a vitaminu A a D (zejména rybí a drůbeží játra). A ještě jedna důležitá poznámka na okraj: játra solte až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi KRMENÍ ČIVAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miksovska.

Jsou pro roční civavu vhodná ke krmení drůbeží játra?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krmení čivavy

Králičí játra na cibulce

Suroviny:

  • 600 g králičích jater
  • 120 g cibule
  • 40 g másla
  • 50 g oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

Dobře očištěná, opláchnutá játra nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na kolečka. Cibulku orestujte na oleji dorůžova, vložte na ni játra, mírně je opepřete a opečte po obou stranách. Přidejte máslo, játra velmi krátce poduste, mírně osolte a ihned podávejte. Jako přílohu servírujte například vařené či opékané brambory nebo rýži a salát.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Vitamíny a minerály

Udělejte si ve svém jídelníčku místo pro:

  • Vitamin D. Nízké hladiny vitamínu D mohou hrát roli při závažnějším ztučnění jater. Vaše tělo vytváří vitamín D, když jste na slunci. Můžete ho získat i v některých mléčných výrobcích. Vyberte si nízkotučné mléčné výrobky, protože mají méně nasycených tuků.
  • Draslík. Nízké hladiny draslíku mohou souviset s nealkoholickým ztučněním jater. Dobrým zdrojem jsou ryby jako treska, losos a sardinky. Je také v zelenině včetně brokolice, hrášku a sladkých brambor a v ovoci, jako jsou banány, kiwi a meruňky. Mléčné výrobky, jako je mléko a jogurt, mají také vysoký obsah draslíku. Vyberte si nízkotučné varianty.
  • Betain. Mohl by ochránit játra před tukovými usazeninami, ale výsledky výzkumu jsou smíšené. Najdete ho v pšeničných klíčcích a krevetách.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Akné a játra

Játra metabolizují tuk a ten se pak při špatné funkci tohoto orgánu usazuje v pórech a ucpává je. Játra mohou být zatížena mnoha příčinami, jako jsou plísně ve střevech, porušená sliznice střeva, přes kterou se dostává do jater hodně toxických látek. Hraje zde roli strava, psychické stresy, nejrůznější toxiny, ať už ve stravě nebo v ovzduší, ale i virové zátěže. Při léčbě je třeba zlepšit imunitu, odlehčit játrům, upravit stravu.

Zdroj: Játra

Játra a suché ruce

Kdykoliv se přejídáme nebo jíme zpracované či smažené potraviny přetěžujeme játra. Játra jsou pak přepracované a přetížené. Přetížení jater může následně způsobit převýšení toxinů a tuků, což má mimo jiné i nepříjemný vliv na pokožku a potažmo na výskyt suché kůže na rukou. Existuje celá řada potravin, které nám pomohou s očistou jater.

Zdroj: Suché ruce

Tmavé kruhy pod očima a játra

Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.

Zdroj: Játra

Steatóza jater

Jedná se o civilizační onemocnění, což se pozná i podle toho, že postihuje bohužel i děti. I to je dáno jejich špatnou životosprávou, nedostatek pohybu a špatným stravováním. Je jistě jasné, že velkou vinu na tom nesou rodiče, kteří děti k aktivitě příliš nevedou a na správnou životosprávu svých potomků příliš nedbají. Že je člověk takto nemocný obvykle pozná až lékař třeba z ultrazvuku, kdy v podstatě vidí játra prorostlá tukem.

Játra mají v lidském organismu mnoho funkcí, tvoří bílkoviny, vytvářejí žluč, podílí se na detoxikaci organismu, udržují stálou hladinu cukru v krvi a mají vliv na syntézu cholesterolu, podílí se na metabolismu některých vitamínů skupiny B, vitamínů A, D, K, kyseliny listové a dalších minerálů. Játra jsou životně důležitým orgánem, podílejí se na regulaci tuků a cukrů v těle. Játry procházejí všechny látky, které se do těla dostaly. Úkolem jater je vytváření pro tělo potřebných látek a jejich produkování. Játra také pomáhají vylučovat z těla škodlivé látky.

Druhy steatózy

Steatóza může být nealkoholická (tu způsobují třeba léky, tuky), akutní alkoholická, těhotenská steatóza. U těhotenské steatózy a i u té akutní alkoholické patří k projevům onemocnění únava, nevolnost, zvracení. V dalším stádiu se k nim přidá i žloutenka, porucha vědomí, selhávání ledvin, poškození slinivky břišní, srdce.

Zdroj: Ztučnělá játra


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP