Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZVÁPENATĚLÉ USAZENINY V AORTĚ

OBSAH

Rizika při zvápenatělých cévách

Usazeniny vápníku v koronárních tepnách vedou k infarktu nebo srdečním nemocem. Detekce vápníku v koronárních tepnách je častým prekurzorem srdečního infarktu. Vápník v tepnách může být rozpoznán pomocí CT vyšetření, přičemž se jedná o neinvazivní postup. CT vyšetření se zaměřuje na věnčité tepny, které zásobují srdce krví a jsou zvláště citlivé na hromadění vápníku. Z vápníku pak dochází v krvi k tvorbě lipidů, které způsobují zanesení tepny.

Zdroj: Zvápenatělé tepny

Diskuze

V diskuzi KREVNI USAZENINY A ACYPYRIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

....mam na mysli krevni usazeniny v cevkach v mozku, kde se ucpe prokrvovani casti mozku a lide tomu rikaji mrtvice.
Acylpyrin ma schopnost ucpane cevky procistit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Flekova Zdeňka.

Nevím o tom nic,ale moc by mě to zajímalo.Mám totiž ateriosklerozu(je to ucpávání cév.Taťka mi zemřel na infarkt v 55letech.Jestli můžete poraďte.Moc děkuji Fleková Zdeňka

Zdroj: diskuze Krevni usazeniny a acypyrin

Česnek a citron na zvápenatělé tepny

Česnek a citron se používají proti zvápenatění věnčitých tepen srdce. K těmto účelům je vhodná tinktura z česneku a citronu.

Zde je článek, kde se dozvíte více informací o receptu na tinkturu z česneku a citronu.

Zdroj: Zvápenatělé tepny

Diskuze

V diskuzi ZVÁPENATĚLÉ VĚNČITÉ TEPNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lisková.

pročištění organismu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Warfarin a nedostatek vitaminu K mám kovovou chlopen a ted anginu pectoris a co dál vše je od warfarinu mám zřejmě poškozené věnčity cévy a jak se to dá léčit a ještě budu mit infarkt bolí mě hlava,To není jedna nemoc vše je vinna doktorů neumí léči jen předepisovat léky,aby měli práci ,ale i na ně dojde ,někteří jsou na h**no už,abych to měla za sebou katra

Zdroj: diskuze Zvápenatělé věnčité tepny

Aterom v oblouku aorty

Aterotrombembolismus v aortě je označení procesu, kde se na ateromu v aortě zachycují části fibrinu a trombocytů, které vytvářejí takzvaný bílý trombus a vzniká aterotrombóza. Aterom i trombus se postupně zvětšují a může dojít k jejich uvolnění. Trombus může být různé velikosti. Následně je vmeten do cévního řečiště. Jako embolus může vniknout do mozkového cévního řečiště a způsobit tak embolii.

Zdroj: Aterom

Diskuze

V diskuzi KÁVA+SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nataša Lehrová.

Piji denně kávu se skořicí. V minulosti jsem měla ledvinové kameny. Netvoří syrová skořice usazeniny na ledvinách?

Zdroj: diskuze Káva+skořice

Rozpoznání vápenatých usazenin

Děti, které již mají dětskou dermatomyozitidu, nebo ty, u nichž nahmatáte hrbolky ve svalech, by měly absolvovat návštěvu u odborného lékaře. Pomocí x-ray paprsků mohou být rozpoznány velké vápenaté usazeniny, tomograf dokáže odhalit hlubší a menší vápenaté usazeniny.

Zdroj: Vápenaté usazeniny u dětí

Popis vápenatých usazenin

Vápenaté usazeniny se objevují v mnoha velikostech, mohou být malé, o velikosti centimetru, nebo velké, o velikosti kusu ovoce. Velké vápenaté usazeniny jsou viditelné pouhým zrakem. Malé vápenaté usazeniny jsou uloženy v tukové tkáni a lze je identifikovat pomocí lékařského vybavení. Usazeniny jsou tvrdé a hrbolaté, mohou být citlivé nebo bolestivé na dotek. S postupem času mohou měnit svou velikost a tvar. Vápenaté usazeniny se u dětí objevují zejména na prstech rukou a nohou, čímž jsou nepříjemné například při procházce nebo i při samotné manipulaci s hračkami.

Zdroj: Vápenaté usazeniny u dětí

Diskuze

V diskuzi BORAX - POUŽITÍ V DOMÁCNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri jirousek.

cha že je borax jedovaty to uz bych tu nebyl mužu popravde řic že sem měl zkřivene prsty na obou rukach po mesici brani boraxu sem prsty bez problemu narovnal a nejen to mel sem problem vylezt na mou lod ma 80cm na vysku ted nani bezproblemu skacu nejen nani ale i zni to prisaham bohu je to pravda davam si jednu cajovou lzicku boraxu do jednoho litru mineraky nemam zadne bolesti kloubu je mi 63let dokonce prodavaji boraxove prasky poslechnete mne a berte ho a uvidite tu zmenu s pozdravem jiri

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Ano Jirka má naprostou pravdu. Bór v podobě tetraboritanu sodného rozpouští vápenaté usazeniny v těle. Tento vápník se pak může přemístit tam kam patří. Beru to taky. Podobné ředění.
Lukáš

Zdroj: diskuze Borax škodlivé účinky

Na zvápenatělé věnčité tepny

Česnek a citron se s úspěchem používá proti zvápenatění věnčitých tepen srdce a k vyčištění kloubů od solí a vápenatých usazenin. K těmto účelům se užívá tinktura z česneku a citrónu. Zde je návod na její přípravu.

Zdroj: Česnek a citrón, k čemu to slouží

Poradna

V naší poradně s názvem IGMENTY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika kovacova.

Dobry den delaj se me velke cerne pigmenti na tvari i nose nevim si stim rady dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Na odstranění pigmentových skvrn z obličeje je nejlepší lejzr. Ten totiž rozruší usazeniny hnědého barviva v podkoží a to se pak za několik dní vstřebá a tím pak zmizí i ty skvrny. V Praze dělá lejzrové odstranění pigmentových skvrn mnoho firem, například www.asklepion.cz/.

Zdroj: diskuze Igmenty na kuzi

Léčba vápenatých usazenin

Prognóza a léčba vápenatých usazenin je nezbytná, a to především u dětí. Prozatím neexistuje žádný specifický lék přímo na vápenaté usazeniny, ale úspěšně se používají bisfosfonáty, což jsou léky na léčbu osteoporózy. K léčbě vápenatých usazenin se dá také používat Diltiazem, ten však může vyvolat nežádoucí vedlejší účinky. Děti, u nichž se objevily vápenaté usazeniny, mohou být léčeny pomocí fyzikální terapie a rozsáhlého pohybového cvičení, které je určeno pro slabé a bolavé svaly.

Zdroj: Vápenaté usazeniny u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÁ SKLOVINA A BĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libka.

Mám slabou sklovinu a přesto bych chtěla mít bělejší zuby, nechci ale abrasivní pasty, musím si sklovinu chránit jak vybělit šetrně zuby, poraďte mi díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na bělení zubů je nejlepší zubní hygienistka. Ta speciálním ultrazvukovým udělátkem rozruší tmavé usazeniny na zubní sklovině a zuby se tím prozáří. Efekt je okamžitý a trvalý, než se zuby zase zanesou, a to trvá několik let. Na bělení zubů u tenké skloviny se nejlépe hodí tento ultrazvukový zákrok, neboť zubní sklovinu dále neztenčuje a přesto vybělí.

Zdroj: diskuze Slabá sklovina a bělení

Pokročilé stádium vápenatých usazenin

Vápenaté usazeniny se dále formují a tvrdnou, mohou začít vysychat a drolit se, ale i tak jsou velmi pevné. Pokud vápenaté usazeniny narůstají stále na stejném místě, může se stát, že začnou tvrdnout a promění se ve zvápenatělou kost. V pokročilých stádiích může lékař vápenaté usazeniny odebrat, ale hlavně musí snížit vápníkovou zásobu, což pomáhá omezit bolest zejména v případě, kdy se usazenina vyskytuje na patě nebo rameni.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Poradna

V naší poradně s názvem LZE UZIVAT CHLORELLU TRVALE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Mazancová.

Dobrý den chtěla bych vědět zda mohu chlorellu užívat trvale děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U lidí ve věku do 40 let se Chlorella dá užívat trvale v dávkách stanovených výrobcem. U starších lidí je zde nebezpečí, že Chlorella může v rámci očisty organizmu uvolnit zvápenatělé či zkornatělé kousky z cév. Tím vznikne tak zvaný tromb a ten pak putuje krevním řečištěm a může někde ucpat úzkou cévku a zastavit v tom místě průtok krve. To pak vede k náhlé mozkové příhodě IKT (mrtvice) a nebo k infarktu myokardu. Proto u starších lidí je vhodné Chlorellu užívat v cyklech, při kterých je nutná zvýšená opatrnost a vnímavost na příznaky infarktu nebo mrtvice.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Lze uzivat chlorellu trvale

Úleva od bolesti

Zabránit bolesti při chůzi nebo dotyku mohou vatové náplasti nebo obvazy, které dětem umístíte na prsty u rukou a nohou. Také teplé koupele nebo výhřevné podložky mohou pomoci snížit bolest a otok kolem vápenaté usazeniny.

Zdroj: Vápenaté usazeniny u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY NA NOHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda dzurkova.

muj manzel ma ucpavani cev na nohou takze nemuze vubec chodit tak jenom lezi v posteli tak by me zajimalo co se protitomu da delat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Onemocnění periferních tepen je velmi časté, hlavně u lidí starších 50 let. Onemocnění je způsobeno zúženými nebo zablokovanými tepnami v nohách nebo v hlavní tepně těla (aortě). To může snížit průtok krve do svalů v lýtku, stehně nebo hýždích. Tento snížený průtok krve může způsobit bolest stehna, lýtka nebo hýždí, která se objevuje při chůzi. Jak se stav zhoršuje, bolest nastává při chůzi na kratší vzdálenosti. Postupem času může být chůze příliš bolestivá.
Co s tím dělat? Cvičit, cvičit, cvičit. Pomocí asistentky z domácí péče provádět pravidelná cvičení a masáže. Domácí péči předepíše praktický lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ucpané cévy na nohu

Rané stádium vápenatých usazenin

Když se začnou vápenaté usazeniny množit, jsou měkké. Rané stádium vápenatých usazenin má podobu zubní pasty. Ze začátku jsou tedy vápenaté usazeniny poddajné a měkké, postupem času se stávají méně poddajnými a ztrácí měkkost, kterou měly.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Poradna

V naší poradně s názvem BRNENÍ PRSTŮ U NOHY PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Dobry den, jiz pred mesicem jsem byl operovan by-pass, vydut na brisni aorte a k tomu ucpani cev v panevni oblasti, bolesti pred operaci:bolesti do krize, silne bolesti do nohy, usel jsem par kroku, nemohl jsem spat, noha byla chladna, brnela a vystrelovaly silne bolesti az do lytka, pochopitelne, vsechny priznaky jsem mel, operace probehla bez komplikaci, ale po operaci mi stale zustalo brneni prstu u nohu a prsty mam velmi citlive na dotek a mravenceni, po operaci v nemocnici jsem to to nemel, zaclo to az doma, myslite, ze se operace nepovedla, nebo jsou jen naruseny nervy.
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Až půl roku a někdy až rok trvá než zmizí tyto komplikace s citlivostí. Zůstaňte v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a pravidelně ho informujte o tomto problému. Odeznívá to pomalu, tak buďte trpělivý a postarejte se ať o tom váš lékař ví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Tvorba vápenatých usazenin

Vápenaté usazeniny jsou z počátku malými krystaly, které se hromadí v jedné, nebo více oblastech těla. Vápenaté usazeniny se obvykle objevují na lokti, rameni, patě nebo kyčli. S menší pravděpodobností se tvoří na rovných kostech, jako je holenní kost nebo vřetenní kost. Také se minimálně tvoří na dlouhých rovných kostech nohou či paží.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Potraviny, které rozpouštějí vápenaté usazeniny

  • Fazole jsou velmi vhodné, protože rozpouštějí vlákninu, která je účinná v boji proti srdečním onemocněním. Postačí pouze užívat šálek fazolí denně po dobu šesti týdnů. Výhodou je, že dojde i ke snížení hladin cholesterolu.
  • Losos a další tučné ryby jsou velmi bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snižují krevní tlak a zabraňují srážení krve. Omega-3 mastné kyseliny také snižují hladinu LDL cholesterolu a zároveň zvyšují hladinu HDL cholesterolu a snižují triglyceridy.
  • Ovesné vločky jsou dobrým zdrojem rozpustné vlákniny, která snižuje hladinu LDL cholesterolu. Rozpustná vláknina se váže na žlučové kyseliny vyrobené z cholesterolu ve střevech, což umožňuje jejich odchod z celého těla prostřednictvím odpadních látek.
  • Antioxidanty v čaji jsou ideální prevencí proti vzniku krevních sraženin a udržují cévy ve vláčném a uvolněném stavu. Čaj obsahuje flavonoidy, které zabraňují oxidaci LDL cholesterolu, čímž zabraňují tvorbě zubního plaku na stěnách tepen. Zelený nebo černý čaj obsahuje nejvíce antioxidantů v jednom jediném šálku.
  • Olivový olej obsahuje rovněž antioxidanty, které snižují hladiny špatného LDL cholesterolu, zároveň zvyšují hladiny dobrého HDL cholesterolu a pomáhají s předcházením onemocnění srdce. Ideální olej je panenský olivový olej, který obsahuje nejvíce antioxidantů, protože jeho zpracování je minimální.

Zdroj: Zvápenatělé tepny

Příčiny a účinky

Příčina vápenatých usazenin u dětí s dermatomyozitidou není známa, tyto děti však často trpí omezeným pohybem svalů a bolestí usazenin. Nedostatečná léčba vápenatých usazenin může způsobit také rozvoj vnitřní infekce. Pokud je vápenatá usazenina poškozena zvenku, je nezbytné, aby byla důkladně omyta mýdlem a vodou, následně by měla být vyhledána lékařská péče. Rovněž v případě, kdy usazenina praskne, jsou často předepsána antibiotika. Pokud je pokožka kolem vápenaté usazeniny zarudlá, doporučujeme také vyhledat lékařskou pomoc, protože to může signalizovat poruchu metabolismu vápníku v těle.

Zdroj: Vápenaté usazeniny u dětí

Výduť na aortě

Ateromatóza aorty se laicky nazývá výduť. Výduť může vzniknout kdekoli v celém průběhu této velké tepny, která odvádí krev ze srdce do všech dalších částí těla. U poloviny všech nemocných probíhá onemocnění skrytě, objeví se až v akutní fázi, kdy je jen minimální šance na záchranu jedince. Z tohoto hlediska lze považovat toto onemocnění za velmi nebezpečné.

Výduť na aortě je lokalizované rozšíření aorty o více než 50 % ve srovnání s průměrem aorty u zdravé, věkem a pohlavím odpovídající populace – průměrná hodnota je závislá na věku a pohlaví. Při dilataci menší než 50 % hovoříme o ektazii. V praxi je za aneurysma aorty považováno její rozšíření nad 3 cm. V 95 % je výduť lokalizována pod odstupem ledvinných tepen, asi u 1/3 pacientů jsou současně postiženy pánevní tepny. Pouze 20 % aneurysmat nevykazuje progresi velikosti. Jednoznačná příčina není známa. Při vzniku onemocnění hrají svou úlohu zánětlivá reakce, metabolické procesy a interakce mezi buňkami, které vedou ke změnám kvality i poměrného zastoupení jednotlivých složek cévní stěny. Ve stěně aortální výdutě byly ve většině případů prokázány změny v poměru typů kolagenů, zvýšení obsahu fibronektinu a pokles elastinu a ztráta buněk hladkého svalstva.

Zdroj: Ateromatóza aorty

Úvahy

Vápník sám nemůže za to, že se u vás objeví vápenaté usazeniny. Vápník je nejhojnější minerál v lidském těle, který je přirozeně uložen v kostech a zubech lidského těla. Vápník podporuje pevnost kostí a reguluje funkci nervů a svalů. Bez lékařského schválení tedy nesnižujte příjem vápníku ani ho nepřestávejte užívat.

Zdroj: Vznik vápenatých usazenin

Potraviny s vitamínem K

Vitamín K představuje nezbytný vitamín. Je potřebný pro modifikaci proteinů a srážení krve. Nedávné studie naznačují, že vitamín K může hrát roli při léčbě osteoporózy a Alzheimerovy choroby. Dostatečné zvýšení hladin vitamínu K přispívá k ochraně proti rakovině a srdečnímu onemocnění.

Zde jsou potraviny bohaté na vitamín K:

  • byliny – tymián, čerstvá petrželka, sušený koriandr, majoránka, oregano a čerstvá bazalka;
  • tmavá listová zelenina – pampeliška zelená, kapusta, řeřicha, špenát, listy tuřínu, hořčice, řepné listy, mangold, brokolice, čekanka, hlávkový salát, chlorela, špirulina a mladý ječmen;
  • jarní cibulka;
  • růžičková kapusta;
  • chilli, kari, paprika;
  • zelí;
  • okurka;
  • sušené švestky.

Zdroj: Zvápenatělé tepny


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP