Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZVĚTŠENÁ SRDEČNÍ AORTA

OBSAH

Zvětšená slinivka břišní

Zvětšená slinivka, tedy slinivka větší, než by měla být, může být způsobena mnoha faktory. Stejně jako v ostatních orgánech v těle, tak i ve slinivce břišní se mohou vyvinout různá onemocnění, zde například pankreatitida, akutní pankreatitida, chronická pankreatitida, pankreatické pseudocysty, cystadenom, absces a rakovina slinivky břišní.

Dalo by se zjednodušeně říci, že nádory, diabetes a enzymatická nedostatečnost mohou způsobit zvětšení slinivky břišní.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Klobasová.

Dobrý den,prosím o radu,trápí mě návaly horka,hlavně v noci,nebo při rozrušení.

Je mi 61 let,8 let po přechodu,problém asi půl roku,u lékařky na EKG naměřeno
aritmie srdeční,po 10 dením měření srdeční činnosti holtrem,bylo vše v pořádku.
Prosím o váš názor.Děkuji Klobassssová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obraťte se na svého gynekologa a nechte si udělat rozbor krve na přítomnost hormonů po přechodu. Pokud se zde nezjistí žádné příčiny vašich návalů horka, tak ještě zajděte na endokrinologii a nechte si vyšetřit funkci štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Hodnoty krevního tlaku při infarktu

Vysoký krevní tlak (hypertenze) není sám o sobě onemocněním, ale závažným faktorem, který zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. Srdeční infarkt nastává tehdy, pokud se céva zcela a trvale uzavře nebo zúží. Pak dochází k velice silným a nepřestávajícím bolestem v hrudníku, s vyzařováním do levé ruky nebo do lopatky, k nimž se připojí i strach ze smrti. Může se však stát, že srdeční infarkt probíhá bez příznaků nebo jsou příznaky velmi mírné. Komplikací infarktu se smrtelnými následky je srdeční arytmie, respektive selhání srdce, kterému se však dá předejít včas začatou odbornou léčbou. V případě srdečního infarktu je tedy životně důležité, aby se postižený dostal okamžitě do nemocnice, kde mu bude odstraněno ucpání cévy. Následkem srdečního infarktu může dojít i k náhlé srdeční smrti. Zanedbaný vysoký krevní tlak poškozuje koronární cévy a urychluje proces kornatění cév. Většinou se vysoký krevní tlak ohlásí v pokročilejším věku, ale může být vyvolán i genetickou predispozicí, nadváhou a konzumací příliš slaných jídel. Pokud snížíme vysoký krevní tlak, uděláme významný krok k prevenci srdečního infarktu.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Diskuze

V diskuzi BOLEST JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava Mašková.

Dobrý den,
mám zvětšená játra a bolí mi při zmačknutí břicha, Mám divnou chuť v puse. Děkuji za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest jater

Zvětšená slezina – příznaky

Zvětšená slezina se odborně nazývá splenomegalie a je způsobena přítomností noduární léze či difuzním zvětšením. Onemocnění je často asymptomatické. Psi s chronickým onemocněním sleziny mohou vykazovat letargii, nechutenství, zvracení, abdominální distenzi či hubnutí. U psů s hemangiosarkomem bývají časté srdeční arytmie.

Zdroj: Zvětšená slezina u psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slezina je právem považována za hlavní orgán trávení, zodpovědný za přeměnu a extrakci živin z potravin, které jíme. Podle učení jin a jang je slezina jinový („studený“) orgánový systém, který dává přednost jídlu a pití, která se zahřívají na tělesnou teplotu.
Co není dobré pro slezinu:
Zmrazené jídlo jako například zmrzlina, zmrzlá ovocná tříšť, ledové nápoje, okurka, beninkasa voskonosná známá též pod jménem vosková tykev, hlávkový salát a grapefruit poškozují „oheň“ sleziny. Dále nejsou vhodné potraviny, které jsou podle jin a jang tak zvaně „vlhké“ - jako jsou mléčné výrobky, rafinované cukry a sladkosti, mohou také trávicí proces dusit.
Co je dobré pro slezinu:
Obecně platí, že k dobré výživě sleziny je třeba potraviny vařit nebo je alespoň ohřát na pokojovou teplotu. Vhodné potraviny jsou sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka, luštěniny, fazole, lehce vařená zelenina, malá množství libového masa, fíky, kokosy, hrozny, třešně, datle, brambory, sladké brambory, hnědá rýže, oves, rýže, zázvor a jarní cibulky.
Bylinky na slezinu:
Úplně nejlepším pomocníkem pro slezinu je čaj z Pchu-er, též puerh. Jde o tmavý čaj pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Čaj z Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné fermentace čaje. V ČR se dá koupit na internetu tady: www.prozdravi.cz/pch…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvětšená slezina dieta

Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých

Vrozené srdeční vady je možno diagnostikovat již před narozením nebo po porodu, v dětství nebo až v dospělosti. Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých zahrnují:

  • dušnost;
  • omezenou schopnost výkonu.

Diagnostika vrozených srdečních vad

Vrozené srdeční vady lze rozpoznat při poslechu podle abnormálních srdečních zvuků nebo srdečních šelestů. Dalšími možnými diagnostickými zkouškami jsou:

  • echokardiogram nebo jícnová echokardiografie;
  • srdeční katetrizace;
  • rentgenové vyšetření hrudníku;
  • EKG nebo MRI.

Léčba vrozené srdeční vady

Léčba je samozřejmě závislá na závažnosti vrozeného srdečního onemocnění. Mírné srdeční vady nevyžadují žádnou léčbu, jiné mohou být léčeny medikamenty či chirurgickým zákrokem. Dospělý jedinec s vrozenou srdeční vadou by měly být sledován specialistou pravidelně.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Poradna

V naší poradně s názvem OBJEVENI BULKY V TRISLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel votava.

dobry den co muze znamenat objeveni bulky v trislech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být zvětšená uzlina, kýla a nebo neškodný takový nádorek. Doporučuji zastavit se v ordinaci kožního lékaře a nechat si to pořádně vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Objeveni bulky v trislech

Zvětšená slezina u dětí

Poranění sleziny bývá provázeno závažným krvácením. Při sepsi, tedy při otravě krve, se slezina aktivuje, zvětšuje se až na několikanásobek své velikosti a její struktura se zcela stírá – vzniká septická slezina. Zvětšení sleziny se odborně nazývá splenomegalie. Slezina se zvětšuje také při městnání krve a některých chorobách krvetvorby, jako je například leukemie, Hodgkinův lymfom, pravá polycytémie, či jater, například při hepatitidě, infekční mononukleóze nebo jaterní cirhóze. Ke zvětšení sleziny dochází v těchto případech:

  • infekce – zejména pak bakteriální infekce (u dětí může být zvětšená u všech infekcí)
  • úraz – krvácení do sleziny, pohmoždění
  • nádorové onemocnění – leukémie, nádor přímo na slezině
  • onemocnění kardiovaskulární – anémie, pravostranné srdeční selhání, trombózy, endokarditida, hemolýza (předčasné odumírání červených krvinek)
  • onemocnění jater – jaterní cirhóza, portální hypertenze
  • autoimunitní onemocnění – lupus, revmatoidní artritida
  • další specifické nemoci – amyloidóza, cystická fibróza, hemochromatóza

Na zvětšenou slezinu si ve většině případů sami nepřijdete. Až když se u vás projeví některá z výše uvedených nemocí a lékař vás pošle na komplexnější vyšetření, lze na ultrazvuku břicha pozorovat zvětšení. Zvětšení sleziny se řeší podle toho, jaká je příčina. Po chirurgickém odstranění sleziny může člověk žít zcela bez problémů a bez omezení.

Zvětšená slezina se neprojevuje žádnými příznaky, tlačí však na okolní orgány a nervy. To způsobuje bolesti břicha, nadýmání či nechutenství.

Zdroj: Bolest sleziny může být příznakem nemoci

Diskuze

V diskuzi MŽURKA ZVĚTŠENÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Zdravím,chci požádat o pomoc a radu,kočka a kocourek mají zvětšenou mžurku nebo jak píšou třetí víčko odborný název neznám,dnes jsem si toho všimla nevíte prosím někdo co to znamená,děkuji mnohokrát za odpověd Silvie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mžurka zvětšená

Co způsobuje vrozené srdeční vady?

U většiny lidí není známa příčina vrozených srdečních onemocnění. Jsou však známy faktory zvyšující možnost výskytu vrozených srdečních vad. Mezi tyto rizikové faktory patří:

  • genetické nebo chromozomální abnormality u dítěte (Downův syndrom);
  • užívání léků, alkoholu nebo drog během těhotenství;
  • mateřská virová infekce (zarděnky) v prvním trimestru těhotenství.

Riziko, že se dítě narodí s vrozenou srdeční vadou, může být zdvojnásobeno existencí vrozené srdeční vady v rodinné anamnéze.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Poradna

V naší poradně s názvem PANE DOKTORE, MŮŽETE NÁM PORADIT OHLEDNĚ ARYTMIE U 65 LETÉHO MUŽE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Holásková.

Dobrý den, moc prosím o radu pro manžela. trpí extrasystolami( denně 16000) a AV blokádou, levá srdeční komora dle vyšetření pracuje pouze na 30%. Je objednán na upravení rytmu, ale právě o tom pan doktor Šula mluví, že jde vlastně o spálení části srdeční tkáně.Zdá se nám to velmi invazivní, ale v nynějším zdravotnickém systému zřejmě není jiné řešení. Mohl byste nám dát nějakou naději na jiné léčení, které skutečně povede k nápravě?
Moc děkujeme.. Holásková Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady pomůže transplantace srdce a nebo výměna srdce za elektrickou pumpu. Další prostředky ve formě změny životního stylu, kdy se vyloučí stres a úzkost spolu se zákazem konzumace kofeinu, alkoholu a léků proti chřipce a alergii, mají skvělý podpůrný účinek. Doporučuji důvěřovat lékaři a podstoupit zákrok, který navrhuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Příznaky

Pomalu se zvětšuje objem břicha, náhlá apatie, anorexie, zvracení, mírně zvýšený příjem tekutin zhruba jeden týden, neochota k pohybu, hubnutí, mírně anemické spojivky, zostřené vezikulární dýchání oboustranně. Břicho bolestivé, spastické, nemožnost palpace.

Zdroj: Zvětšená slezina u psa

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Rusňáková.

Dobrý den,chtěla bych pporadit , manžel odstoupil zákrok že mu do močové hadičky daly jakousi trubičku a to stoho duvodu, že ho bolely ledviny a manželovy se neodváděla z těla všechná moč, tak proto to musel podstoupit, do toho dostal hned suchý kašel ktery je doposud, a také otravu krve(seppse)CRP má stále 118- 120 nemužou stálé přijít proč to ma tak vysoké bral troje antibiotyla a to unasal klacid augmentin,ppo těchto lécích manželovy bylo stale špatně. Stále ho nosím do nemocnice je velice slaby točila se mu hlava bolí ho hlava, lékaři ppo odbbětech zjistily že ma zvětšenou slezini ma chycené i játra a nevědi najít tu přičinu proč je ta slezina zvětšená i játra,V uterý ma jít na kolonoskopií ve stedu na gastro a ve čtvrtek jde na CT hrudníku a břicha byly jsme i na hematologii a tam nám řekly že tam nevidi nic zavářného , jsem stoho zoufalá psychický už na dně proto se ptám tady čím bych mu mohla pomoci nějaké bylinky, jen abych mu neublížila a popřipadě i nějakou dietu, Děkují spozdravem Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Zvětšená slezina dieta

Co značí zvětšená uzlina v nadklíčku

Na krku je spousta různých lymfatických uzlin. Neměly by být příliš hmatné a nemají se zvětšovat. Primární příčinou jejich zvětšení je infekce v těle nebo zánět. Pod klíčními kostmi jde o uzliny, které souvisejí s plícemi. Je nutné navštívit lékaře, který vyšetří krev na lymfocyty.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY NA ZVÝŠENÍ HLADINY TESTOSTERONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin U.

A existuje nějaké přírodní řešení na zvýšení testosteronu? Nebo ne přímo zvýšení ale spíš zpomalení nebo zastavení jeho úbytku? Už je mi přes 50 a takové ty typické projevy nižšího testosteronu na sobě začínám pociťovat. Tak jenom jestli je nějaká domácí alternativa abych nemusel hned běhat k doktorovi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšení produkce testosteronu a nebo zastavení jeho úbytku pomocí stravy nebo doplňků stravy neexistuje. Počínaje 30. až 40. rokem věku může hladina testosteronu začít pomalu klesat. K tomu dochází zcela přirozeně u většiny mužů. Testosteron je hormon produkovaný varlaty, která postupem věku ztrácí svůj výkon a nelze je takzvaně nakopnout k vyšší produkci.

Řešením je substituce testosteronu pomocí medikamentů. Váš lékař vám pravděpodobně nechá udělat krevní test, aby zkontroloval hladinu testosteronu. Budete také vyšetřen na jiné příčiny případného nízkého testosteronu. Patří mezi ně vedlejší účinky léků, problémy se štítnou žlázou nebo deprese.

Pokud máte nízký testosteron, může vám pomoci hormonální terapie. Používaným lékem je umělý testosteron. Tato léčba se nazývá testosteronová substituční terapie. Lze ji podávat jako pilulku, gel, náplast, injekci nebo implantát.

Testosteronová substituční terapie může u některých mužů zmírnit nebo zlepšit příznaky nízkého testosteronu. Zejména může pomoci udržet silné kosti a svaly. Testosteronová substituční terapie je účinnější u mladých mužů s velmi nízkou hladinou testosteronu, ale může být užitečná i pro starší muže po padesátce.

Testosteronová substituční terapie má svá rizika:

- Neplodnost
- Zvětšená prostata vedoucí k potížím s močením
- Krevní sraženiny
- Zhoršující se srdeční selhání
- Problémy se spánkem
- Problémy s cholesterolem
- Srdeční infarkt, mrtvice nebo rakovina prostaty.

Nízký testosteron může léčit lékař sexuolog, urolog a nebo také praktický lékař. Promluvte si s některým z nich o tom, zda je testosteronová substituční terapie pro vás to pravé. Pokud po léčbě, která trvala 3 měsíce nezaznamenáte žádnou změnu příznaků, je méně pravděpodobné, že pro vás bude tato léčba přínosem.

Pokud se rozhodnete zahájit testosteronovou substituční terapii, nezapomeňte docházet na pravidelné kontroly ke svému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testosteron

Vrozené srdeční vady u dětí

Již v raném kojeneckém věku mohou být zjištěné vrozené srdeční vady léčeny. Často jsou tyto vady spojeny s žilami a tepnami srdce (aortální a pulmonální). Tyto abnormality dovolují neokysličené krvi proudit do těla místo do plic a stejně tak způsobují opačný proces u okysličené krve. Bývají rovněž příčinou srdečního selhání. Vrozená srdeční onemocnění u kojenců a dětí jsou:

  • ductus arteriosus – krev prochází plícemi a zabraňuje oběhu okysličené krve;
  • Fallotova tetralogie – čtyři různé srdeční vady vyskytující se společně;
  • nesprávné cévní spoje – transpozice velkých cév – smíchání krve z levé a pravé strany srdce;
  • koarktace aorty (skřípnutí);
  • špatná funkce srdečních chlopní.

Příznaky vrozených srdečních onemocnění u kojenců a dětí

  • cyanóza – modravý odstín kůže, nehtů a rtů;
  • rychlé dýchání a nechuť k jídlu;
  • přibývání na váze;
  • opakující se plicní infekce;
  • nedostatek energie.

Léčba vrozených srdečních vad u dětí

Některé vrozené srdeční vady vyžadují chirurgický zákrok nebo intervenční postupy. Děti s vrozenými srdečními chorobami potřebují léčbu pomocí medikamentů ke zlepšení srdečních funkcí. Děti a dospělí by měli být léčeni kardiologem, který se specializuje na vrozené srdeční vady. Některé typy onemocnění vyžadují skupinový přístup, zejména u dospívajícího dítěte. Návštěvy nebo kontroly u kardiologa jsou důležité i v dospělosti.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Poradna

V naší poradně s názvem ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HK.

Dobrý den. Ředím krev po operaci srdeční chlopně warfarinem, mohu si dat mísu LASAGNÍ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat příjem vitamínu K. Pro ženy je hranice 90 mikrogramů a pro muže 120 mikrogramů.
Lasagne jsou tvořeny převážně těstovinami a masem. Obě tyto potraviny obsahují jen velmi málo vitamínu K. Celkově jedna porce lasagna obsahuje 8 mikrogramů vitamínu K. Takže lasagne můžete bez obav konzumovat, i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jist a pit.

Druhy vrozených srdečních vad

Mezi nejčastější vrozené srdeční komplikace patří:

  • vady srdečních chlopní, které mají za následek zúžení, stenózu ventilů nebo kompletní uzavření, které brání nebo překáží průtoku krve;
  • vady komor a předsíní srdce (fibrilace a komorové septa defekty), to znamená otvorů nebo průchodů mezi srdečními komorami, kde se mísí okysličená a neokysličená krev;
  • abnormality srdečního svalu vedoucí k selhání srdce.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA S ONEMOCNĚNÍM SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Šteflova.

Prosím můžete mi poradit, mohu užívat chlorellu když mám zvápenatělinu na jedné srdeční chlopni? Není to nebetpečné z důvodu uvolnění částic? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Chlorellu můžete v klidu používat i když máte zvápenatělinu na jedné srdeční chlopni. Chlorella totiž čistí především zažívací trakt. V klidu do toho. Očekávejte na začátku léčby průjem nebo zřídnutí srolice. Je to normální projev detoxikace organismu.

Zdroj: diskuze Chlorella s onemocněním srdce

Pohyblivá bulka nad klíční kostí

Pokud se objeví zvětšená nadklíčková uzlina, boule či bulka na krku u klíční kosti, může to signalizovat zánět, ale také nemusí. Někdy může jít o průvodní znak Hodgkinovy choroby (rakovina lymfatických uzlin). Mezi základní příznaky tohoto onemocnění patří nebolestivé zduření uzlin, ztráta chuti k jídlu, hubnutí, kolísání teplot, nadměrné noční pocení, svědění kůže a únava.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Léčba

Pokud se kdekoliv v těle objeví infekce, zánět, či dokonce rakovinné bujení, první se to dozví blízké lymfatické uzliny a mohou začít s problémem bojovat. Pro nádor lymfatických uzlin je charakteristické zvětšení uzlin, často na krku. Může se objevit zvětšená slezina, zvětšení jater, další příznaky onemocnění se odvíjejí od poškození okolních orgánů danou uzlinou. Moderní medicína používá chemoterapii (cytostatika), ozařování nebo biologickou léčbu.

Zdroj: Uzlina u klíční kosti

Jak zabránit endokarditidě?

Lidé s vrozenými srdečními vadami mohou onemocnět endokarditidou (infekční zánět vnitřní výstelky srdce), k čemuž může dojít po operacích srdce nebo jiných chirurgických zákrocích.

  • Informujte vždy lékaře (i zubaře), že trpíte vrozenou srdeční vadou.
  • Pokud máte příznaky infekce, kontaktujte svého lékaře (bolest v krku, tělesná bolest, horečka).
  • Abyste zabránili možné infekci, starejte se pečlivě o své zuby a dásně.
  • Před podstoupením procedur způsobujících krvácení, zejména zubní zákroky, invazivní testy a operace, užívejte antibiotika.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Krevní tlak při infarktu

Před 15 lety umíralo na srdeční infarkt zhruba až 30 procent lidí, v současné době se toto číslo zmenšilo na 8 procent. K infarktu myokardu dochází, když se ucpe některá z věnčitých tepen, které zásobují okysličenou krví srdeční sval. Bez kyslíku dochází k nevratnému poškození srdečního svalu, který může následně odumřít. Obtíže velmi často provází pocení, zvracení, bušení srdce, neklid, strach a úzkost. Při rozsáhlém infarktu dojde k selhávání přečerpávací schopnosti srdce a objeví se akutní dušnost, u starších nemocných i zmatenost (při postižení více než 20 % srdeční svaloviny), může dojít i k šokovému stavu, což znamená zvýšenou tepovou frekvenci a snižující se krevní tlak.

Ideální krevní tlak je do 120/80 mm Hg. Jestliže vám lékař opakovaně naměří krevní tlak 120–139/80–89 mm Hg, jedná se již o prehypertenzi. Vysoký krevní tlak 1. stupně se pohybuje v rozmezí 140–159/90–99 mm Hg. Vysoký krevní tlak 2. stupně má pak hodnoty nad 160/100 mm Hg a hodnoty vyšší než 250/130 mm Hg jsou již považovány za maligní hypertenzi. Hodnoty krevního tlaku jsou individuální.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Zkušenosti

Jde o lék, který je k dostání v lékárnách jen na lékařský předpis. Účinná látka je Nebivolol hydrochlorid, což je kardioselektivní beta-blokátor, který funguje jako vasodilator. Beta-blokátory uvolňují cévy a tím snižují zátěž srdce a zpomalují tepovou frekvenci. To vše pomáhá snížit krevní tlak, proto se lék používá k léčbě vysokého krevního tlaku a chronického selhání srdce u starších pacientů.

Riziko při náhlém přerušení léčby

Pokud máte v anamnéze srdeční problémy a užíváte Nebivolol, může náhle zastavení léčby způsobit vážné vedlejší účinky. Tyto nežádoucí účinky mohou zahrnovat novou nebo zhoršenou bolest na hrudi (angina pectoris), nepravidelnou srdeční akci a dokonce i srdeční infarkt. Nikdy nepřestávejte užívat tento lék bez předchozího rozhovoru s lékařem. Aby se předešlo těmto nežádoucím účinkům při plánovaném přerušení léčby bude muset lékař pomalu snižovat dávku během 1-2 týdnů.

Varování o nízké hladině cukru v krvi

Tento lék může ztížit rozpoznání některých příznaků nízké hladiny cukru v krvi (hypoglykémie). To platí zejména v případě, že příznakem je rychlý srdeční rytmus. Pokud užíváte inzulín nebo jiná antidiabetika, možná budete muset pečlivě sledovat hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Nebivolol

Prasklý nádor na slezině u psa

Prasklá slezina může nastat u psů v důsledku nemoci nebo úrazu. Slezina postižená nádorovým bujením se stává křehkou a náchylnou na prasknutí a krvácení. Následná tekutina v břiše vede k rozvoji příznaků hypovolemického šoku a úmrtí psa. Prasklý nádor u psů se projevuje letargií, náhlým kolapsem, slabostí, nadýmáním, bledou sliznicí a potížemi s dýcháním. U některých psů se mohou objevit příznaky spojené s chronickým krvácením ze sleziny, jako je ztráta hmotnosti, přerušovaná slabost, letargie a anorexie. Vždy se jedná o život ohrožující stav.

Zdroj: Zvětšená slezina u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP