Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZVÝŠENÉ HODNOTY GMT

OBSAH

ALT – alaninaminotranferáza

Alaninaminotranferázy (ALT) jsou převážně obsaženy v buňkách jater, srdce, kosterních svalů, ledvin, mozku a v červených krvinkách. Vleže je aktivita ALT obecně o 10–15 % nižší. Slabě zvýšené hodnoty jsou u dětí. Muži mají vyšší hodnoty ALT než ženy. Ze dne na den se aktivita může lišit až o 30 %. Fyzická zátěž hodnoty zvyšuje. Zvýšená aktivita byla také prokázána u obézních lidí.

Normální hodnota

Děti a dospělí: 5–13 U/I.

Co znamená vysoká hodnota

Zvýšená hodnota ALT v krvi znamená zvýšený rozpad buněk v těchto oblastech. Značně zvýšené jsou hodnoty ALT u akutní virové hepatitidy nebo pravostranného srdečního selhání. Dále u toxického poškození, kdy je výše vzestupu výrazem rozsahu postižení (například otrava tetrachlormetanem nebo muchomůrkou zelenou); také po požití většího množství alkoholu následuje krátkodobý vzestup; u infekční mononukleózy je maximálně 20násobné zvýšení; dále je to u sepse; dekompenzované jaterní cirhózy (maximálně 4–5krát vyšší aktivita, většinou nižší než AST); u karcinomu jater (5–10násobné zvýšení); metastáze do jater (pomalý vzestup, AST/ALT = 1 nebo více); srdečního selhání (městnání krve v játrech) – zvýšení 10–50krát; u cholangitidy; biliární koliky (vrací se k normě za několik dní); extrahepatální cholestázy – zvýšení 2–4krát.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota ALT signalizuje deficit vitamínu B6 (pyridoxin, prekurzor pyridoxalfosfátu – koenzymu ALT). ALT je mírně snížené v těhotenství.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivka.

Ano, může, zánět v tlamě způsobí, že bakterie se dále roznášejí krevním oběhem, takže ledviny pak jsou více zatížené. A také polykáním se bakterie dostávají do trávicího traktu, takže se mohou vyskytnout trávicí obtíže.
Alespo%n takto mně to vysvětlil náš veterinární lékař.
Proto je důležité dbát na hygienu dutiny ústní.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

GMD – glutamátdehydrogenáza

GMD je mitochondriální enzym, vyskytuje se také ve svalech, v mozku a leukocytech. Mění glutamát na oxoglutarát.

Normální hodnota GMD

  • muži: 0, 123 kat/l
  • ženy: 0,088 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Masivní vzestup GMD je projevem nekrózy jater nebo neoplazie.

Při obstrukcích a cholestáze rostou hodnoty až 10x (indukce tvorby enzymu v buňkách).

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Cholesterol,hodnoty dle věku.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Závislost GGT na alkoholu

GGT je výrazně zvýšené u alkoholiků, u nichž se jeho stanovení používá ke kontrole léčby. Při opětovné konzumaci se totiž výrazně zvýší. I malé množství alkoholu vypité v rozmezí 24 hodin do odběru krve může dočasně zvýšit hodnoty GGT. Pokud k tomu dojde, je třeba, aby si lékař ověřil opakováním vyšetření z nového odběru krve, že je vše v normě.

Hodnoty GGT se mohou snižovat po jídle, proto se doporučuje, aby se odběr krve prováděl nejméně 8 hodin po jídle (nalačno).

Zvyšovat hodnoty GGT může také kouření.

Hodnoty u mužů jsou většinou o něco vyšší než u žen. Se vzrůstajícím věkem se hodnoty GGT u žen zvyšují.

Lidé afrického původu mají přibližně dvakrát vyšší hodnoty GGT než Evropané.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Diskuze

V diskuzi CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Prosím,sdělte který je dobrý a který cholesterol je dobrý. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vēra.

Děkuji za odeslání, hodnoty obou cholesterolu neznám, lékařka mě řekla pouze 5,2. Mám zvýšené tryglicidy, snad jsem to napsala dobře. Kolik nevím.

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Jak snížit hodnoty GMT

Hodnoty GMT nestoupají náhle po vypití alkoholu, ale jsou trvale zvýšené například při poškození jater. Při abstinenci dochází k poklesu aktivity GMT o 50 % za 2 týdny, o 100 % za 5 týdnů. K normalizaci by teoreticky mělo dojít do 5 týdnů. GMT je však markerem dlouhodobého abúzu alkoholu. Pro diagnózu akutního i chronického abúzu alkoholu a k monitoraci abstinence osob v protialkoholní léčbě se jeví jako vhodnější stanovení markeru CDT (carbohydrat deficitní transferin).

Normální hodnoty:

  • Děti: 5–13 U/l
  • Ženy: 4–18 U/l
  • Muži: 6–28 U/l

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Poradna

V naší poradně s názvem JATERNÍ TESTY HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav vokáč.

Co znamená zkratka GGT ve výsledcích testů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

GGT znamená gama-glutamyltransferáza a její zvýšené hodnoty GGT v krvi se vyskytují především při onemocnění jater a žlučových cest. Ke zvýšení hodnot také dochází u alkoholiků. Více informací o GGT se dozvíte tady: www.ceskenemoci.cz/g…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaterní testy hodnoty

Rakovina slinivky

U rakoviny pankreatu vykazovaly vysoké hladiny CRP v plazmě při diagnóze 121% zvýšené riziko úmrtí na onemocnění.

Zdroj: Hodnoty CRP a rakovina

Diskuze

V diskuzi ČÍM SNÍŽIT GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

ahoj
mám zvýšené hodnoty GGT, čím se dají snížit???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čím snížit ggt

Zvýšené CRP

Pozitivní výsledek testu na CRP znamená, že ve vašem těle probíhá zánět. To může mít řadu různých příčin, mimo jiné například infekční virové nebo bakteriální onemocnění, zánětlivé autoimunitní onemocnění střev, infarkt myokardu, rakovina, lupus, pneumokokový zápal plic, revmatoidní artritida, tuberkulóza, revmatická horečka a podobně.

Hodnoty zvýšeného CRP

Pohybuje-li se výsledek testu do 8–10 jednotek, nejedná se s velkou pravděpodobností o bakteriální infekci. Lehce zvýšené CRP nad tyto hodnoty však mívají zdraví kuřáci, těhotné ženy, sportovci po velké fyzické zátěži, osoby s vysokoproteinovou dietou a pacienti s diabetem a depresemi.

Rozmezí hodnot od 8 do 30 jednotek (některé zdroje uvádějí do 35 až 38) je označováno jako takzvaná šedá zóna, kdy nelze jednoznačně odlišit původce choroby. Jsou-li naměřeny hodnoty v rozmezí této zóny, přiklání se lékaři po zvážení dalších symptomů spíše k virovému původu infekce.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem KONZUMACE MISO PASTY PŘI ZVÝŠENÉ KYSELINĚ MOČOVÉ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
ráda bych věděla,jestli je vhodná konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.Zvýšeni je patrně v důsledku oslabené funkce ledvin.Hodnoty 388.
Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo. Vyrábí se ze sójových bobů, které se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit. Existují dva druhy pasty miso: červená a bílá. Z pohledu diety při kyselině močové je miso pasta celkem vhodná potravina a může se konzumovat i při dně. Co se týče obsahu purinů, tak o malinko horší je ta červená pasta, která ale i tak patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Puriny jsou látky, které zvyšují množství kyseliny močové v krvi. Bílá pasta miso je na tom trochu lépe a řadíme ji k potravinám s velmi nízkým obsahem purinů. Konkrétní hodnoty obsahu purinů v pastě miso jsou:
- bílá 48,8 mg purinů na 100 gramů pasty
- červená 63,5 mg purinů na 100 gramů pasty
Pro srovnání například 100 gramů listu špenátu obsahuje 51,4 mg purinů, 100 gramů brokolice obsahuje 70 mg purinů a 100 gramů petržele obsahuje 288,9 mg purinů. Oproti tomu 100 gramů kuřecích prsou obsahuje 141,2 mg purinů, ale 100 gramů hovězí svíčkové jen 98,4 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvýšená kyselina močová

Hodnoty CRP v těhotenství

Pozitivní (zvýšená) hladina CRP se vyskytuje také ve druhé polovině těhotenství nebo u pacientek užívajících hormonální antikoncepci.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Diskuze

V diskuzi PROČ JE VYSOKÝ KREATIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva Dornaková.

Dobrý večer,mám prosbu, zda je při léčbě cukrovky druhého typu špatný, že má múj přítel vyšší hodnoty kreatinu.Mohli byjste mně napsat zda ano nebo ne. Děkuji za laskavost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

Dobrý den,

prvně je potřeba si uvědomit, že kreatin a kreatinin jsou dvě odlišené látky. Kreatinin vzniká odbouráváním kreatinu v ledvinách. Pokud má tedy Váš přítel zvýšené hodnoty kreatininu (který asi v dotazu myslíte), znamená to, že ledviny nepracují tak by mě by měli a nedokáží dostatečně kreatinin vyfiltrovat a odstranit z krve.
Zda je tento stav vážný nebo ne, Vám nedokážu říct. Záleží jak moc jsou hodnoty zvýšené oproti normálnímu stavu, a také jak dlouho.
Rozhodně to ale není nic pozitivního a je potřeba tuhle situaci nepodcenit a aktivně ji řešit. RZ

Zdroj: diskuze Proč je vysoký kreatin

Vysoké CRP

Hodnoty, které se nacházejí za takzvanou šedou zónou, obvykle znamenají, že pacienta léčba pomocí antibiotik nemine. Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty vysokého CRP

Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty CRP nad 100

Hodnoty CRP nad 100 mg/l indikují bakteriální původ – bakteriální záněty plic, ledvin a podobně. Mohou také ukazovat na rozvinutou rakovinu. O tom, jak může CRP interpretovat rakovinu se dozvíte v tomto článku: CRP a rakovina.

Co značí CRP 200

Těžké bakteriální infekce (sepse – systémový infekční zánět s rozsevem choroboplodných zárodků z původního místa infekce do jiných orgánů s jejich poškozením); hodnoty CRP 200–300 mg/l.

CRP hodnoty nad 300

Takto vysoké hodnoty ukazují na septický stav. Je nutná hospitalizace s nitrožilní aplikací antibiotik.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Diskuze

V diskuzi PORADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Ottová.

Mám stále zvýšené GMT nevím proč nepiji nekouřím a pravidelně užívám ostropeřtřec marijánský .Nevím zda to mohou dělat léky na srdce jsem po infarktu.hodnoty mám
1,29 poradíte? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porada

Trombocyty v krvi zvýšené

V případě vyššího počtu krevních destiček lze odhalit riziko zvýšené srážlivosti, odborně trombotických stavů. Zvýšené trombocyty v krvi podléhají předčasné a zvýšené destrukci v důsledku různých příčin (vlivy toxické, poruchy imunity, alergie a podobně).

Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček – způsobuje srážlivost.

Zdroj: Trombocyty

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY 8,9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hejhalova.

Dobrý den,byla jsem na odběru krve a zjistili mi hodnotu 8,9. urea,mám obavy že mám něco s ledvinami,příští týden jdu k lékaři,co prosím značí tato hodnota?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnota urea (močovina) v krvi je 2,8 - 8 mmol/l u mužů ao něco méně u žen: 2-6,7 mmol/l. Zvýšené hodnoty urea v krvi mohou souviset s věkem. Starší lidé mají více močoviny než mladší. Vyšší hladiny močoviny bývají u lidí, kteří málo pijí a trpí dehydratací. Vyšší hladina močoviny může být také příznakem onemocnění ledvin. Pokud ledviny již nezvládají vylučovat odpadní látky, bude se i močovina hromadit v krvi.
Pro přesné určení příčiny budou třeba další testy a vyšetření. Existují postupy, jak snížit hodnoty urea v krvi na normální úroveň. Zůstaňte tedy v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho následná doporučení. Nyní buďte v klidu a neobávejte se hned toho nejhoršího. Mírně zvýšené hodnoty, kam patří i vaše naměřená hodnota, se dají úspěšně snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty 8,9

Co je to GMT

GMT znamená gama-glutamyltranspeptidázu. Látka GMT je stejně jako ALT a AST enzym vlastní lidskému tělu. Stanovení hodnot tohoto enzymu slouží především ke kontrole průběhu onemocnění v oblasti jater, žlučníku a slinivky břišní. Po odeznění onemocnění se hodnoty normalizují. GMT se stanovuje poměrně zřídka, protože jeho hladina víceméně kopíruje hladiny dvou enzymů ALT a AST, s jednou důležitou výjimkou. Je to totiž enzym účastnící se odstraňování mnoha jedů, zahrnujících v tomto případě i léky a alkohol. Izolované nebo vysoké hodnoty v krvi GMT v lékařské praxi signalizují alkoholika či alespoň pořádnou pařbu v několika předchozích dnech, nebo pravidelného uživatele léků (včetně narkomanů). Analogicky může být zvýšené GMT u sportovců pomáhajících si k lepším výsledkům anaboliky. Stejně jako u mnoha předchozích i následujících vyšetření se nejedná o průkazné vyšetření, pouze o nález vzbuzující v daných souvislostech důvodné podezření na hodnoty GMT při cirhóze, především GMT u alkoholika.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Poradna

V naší poradně s názvem GTT/GMT – TEST GAMA-GLUTAMYLTRANSFERÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

prosím o informaci. Mám zvýšené GGT 4,4. Jsem žena, 72 let, neberu žádné léky (v životě jsem téměř nemarodila), nepiji žádný alkohol, mám nadváhu. Byla jsem na SONU, vše v pořádku, markery na slinivku, též v pořádku. Lékař neví čím by to mohlo být. Je ta hodnota vysoká nebo jen zvýšená? Čím je možné hodnoty GGT snížit. Všechny kontrolované hodnoty z krve mám v normě.
Děkuji mnohokrát za odpověď
Vildová H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké hodnoty GGT říkají, že se něco děje s vašimi játry. Pokud jsou ostatní ukazatele jaterní činnosti jak píšete v pořádku, tak není třeba panikařit. Váš lékař určitě bude pátrat po příčině a bude vaše jaterní testy častěji sledovat. Sama si můžete pomoci tím, že nebudete nadále pít žádný alkohol, a ve svém stravování zohledníte žlučníkovou dietu. Pokud byste na sobě kdikoliv pozorovala nevolnost, zvracení a žlutou kůži a oči, tak neprodleně volejte rychlou záchrannou pomoc. Z bylinek vám může dobře posloužit ostropestřec mariánský. Jinak samozřejmě spoléhejte a dodržujte doporučení svého lékaře. Ostatním lékařům vždy říkejte, že máte vysoké GGT.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

LD – laktádehydrogenáza

Laktátdehydrogenáza (LD) je cytoplazmatický enzym, který se vyskytuje ve všech buňkách těla. Stanovení aktivity celkové LD není proto příliš specifické pro určité onemocnění. Rozlišuje se 5 variant tohoto enzymu, které mají stejnou funkci, jen se nacházejí v různých tkáních organismu. LD1 se vyskytuje v červených krvinkách, srdci a ledvinách, nejvíce LD5 je v játrech a některých vláknech kosterní svaloviny. Izoenzymy LD3 a LD4 se vyskytují v bílých krvinkách. Na základě těchto pěti typů lze posoudit, která tkáň je poškozená.

Normální hodnota

  • 0 až 2 měsíce: do 21,0 kat/l
  • 2 měsíce až 1 rok: do 11,8 kat/l
  • 1 rok až 15 let: do 8,4 kat/l
  • nad 15 let: do 7,5 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hodnota signalizuje:

  • onemocnění myokardu (charakteristické izoenzymy: LD1 a LD2) – akutní infarkt myokardu
  • intoxikaci organickými rozpouštědly – aktivita může být zvýšena až 100krát
  • akutní selhání jater – aktivita 10–20krát vyšší
  • metastáze do jater – 5krát zvýšená aktivita, u primárního hepatomu zvýšení nebývá
  • hepatitidu při infekční mononukleóze – přibližně 5krát zvýšená aktivita
  • akutní virovou hepatitidu – hodnoty 2–3krát zvýšené
  • cirhózu, obstrukční ikterus – hodnoty normální až 2krát zvýšené
  • hemolytické anémie, megaloblastické anémie (aktivita zvýšena 10x i vícekrát, opačný poměr LD1/LD2)
  • hematologickou malignitu (akutní leukémie) a jiné tumory – nespecifický indikátor, výše hladiny koreluje s objemem nádoru
  • šok – zvýšení všech izoenzymů
  • onemocnění svalů
  • infarkt plic – aktivita zvýšena 2–4krát, LD stoupá už v prvních 24 hodinách
  • onemocnění ledvin – tubulární nekrózu, pyelonefritidu, infarkt ledviny – zvýšení 2x i vícekrát

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

U zdravého člověka

U zdravých lidí se hladina krevního cukru (glykémie) může pohybovat v průběhu 24 hodin v rozmezí hodnot 3,5 až 6,6 mmol v 1 litru krve. Fyziologické rozmezí je 4,0 až 5,5 mmol v 1 litru krve. Mírné zvýšení (k hodnotě 6,0) nemusí znamenat onemocnění touto chorobou, může být důsledkem vrozených projevů organismu. Pokud zná ošetřující lékař hodnoty glykémie i z dřívější doby a může srovnávat, je schopen říci, zda se jedná o možnou poruchu, nebo jde o normální stav. Ve většině případů však hodnoty z mládí nezná, a proto v takovém případě může nalezené hodnoty klasifikovat jako diabetes nebo minimálně jako prediabetes. V každém případě je žádoucí průběžné lékařské sledování.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Zvýšená hodnota může indikovat

  • alkoholismus
  • městnání žluči při blokádě žlučových cest (uzávěru žlučových cest kaménkem, nádorem)
  • toxické poškození jater (otrava alkoholem nebo léky)
  • akutní zánět jater (viry hepatitidy, infekční mononukleózy)
  • dlouhodobý aktivní zánět jater
  • cirhózu jater (celková přestavba architektoniky jaterní tkáně, včetně cévního řečiště jater, s úbytkem funkční jaterní tkáně)
  • steatózu jater (ztukovatění jater)
  • nádory jater
  • zvýšené hodnoty GGT z mimojaterních příčin bývají při srdečním infarktu, selhání srdce, ledvin, onemocnění plic, cukrovce, zvýšené funkci štítné žlázy, zánětu či nádoru slinivky břišní
  • kouření, nadváha, snížení tělesné aktivity
  • působení některých léků (například fenobarbital, heparin, furosemid, fenytoin a jiné), které zvyšují hladinu GGT v krvi

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Co znamená leukocyty v moči 500

Zvýšený výskyt leukocytů v moči okolo hodnoty 500 může být spojený s infekcí močového systému. Pokud nejde o cévkovanou moč, pozor na příměs z genitálu, zvláště u žen a dívek, léčbu určí lékař. Než se k lékaři dostanete, je nutné neprochladnout, pít hodně tekutin, vlažných, ne studených, kdo má doma, tak popíjejte urologický čaj nebo bylinkové čaje (heřmánek, řepík a podobně). U zánětu močového měchýře může být větší tlak v podbřišku po černé kávě nebo silném černém čaji, tak je raději vynechte.

Zdroj: Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Tuky v krvi – hodnoty

Doporučená hladina celkového cholesterolu (takzvaná cholesterolemie) v krvi je do 5,00 mmol/l (milimolů na litr). Hladina od 5,01 do 6,5 mmol/l je označována za zvýšenou. Lidé s touto hladinou cholesterolu by si měli více všímat svého jídelníčku a upravit svůj životní styl. Nad 6,5 mmol/l je hladina označována jako riziková. Lidem s takto vysokým cholesterolem hrozí větší riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, proto by měli být v péči lékaře.

V případě zvýšené hodnoty je důležité znát nejen svůj celkový cholesterol, ale také takzvanou hladinu hodného HDL a zlého LDL cholesterolu v krvi. Zvýšená hladina LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l) totiž způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří sklerotické pláty. Tím cévy ztrácejí pružnost a zužuje se prostor pro průtok krve. HDL cholesterol má naopak ochrannou funkci, neboť krev zbavuje nadbytečného cholesterolu (odvádí ho zpět do jater, kde je metabolizován).

Zdroj: Tuky v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP