Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL CO NEJÍST

OBSAH

Hodnoty cholesterolu

Za ideální hodnoty se považuje množství cholesterolu do 5 mmol/l (maximálně do 5,2 mmol/l). Z toho by měl být LDL cholesterol do 3 mmol/l a HDL cholesterol do 1  mmol/l a hodnoty triglyceridů, které jsou v cholesterolu obsažené, by neměly přesáhnout 1,7 mmol/l. Hodnoty od 5 do 6 mmol/l se považují za zvýšený cholesterol v krvi a hodnoty nad 6 mmol/l jsou již typické pro vysoký cholesterol. Hladina cholesterolu v krvi je ale individuální a má na ni vliv i pohlaví a věk člověka. Vesměs platí, že po 20. roce života se hladina cholesterolu zvyšuje, a to rychleji u mužů než u žen, ale ženy muže v období přechodu doženou.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám 7 výsoký cholesterol oba dva, je mi 47let. Mám hodně pohybu, jsem štíhlá vážím 43kg a měřím 158. Nehci brát prášky, ráda bych zkusila nějaké vitamíny, ale nevím které. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Ahoj Lenko,mám tentýž problém. Cholesterol 7,je mi 45let,vážím 47-48kg a měřím jako Vy. Našla jste něco,co by Vám ten cholesterol snížilo?

Zdroj: diskuze Problémy s prášky na snížení hladiny cholesterolu

Hodnoty cholesterolu

Jestliže hovoříme o zvýšených hodnotách cholesterolu, jedná se o hodnoty vyšší než 5 mmol/l krve. Zvýšená hladina cholesterolu nebolí ani se nijak neprojevuje, dá se zjistit pouze vyšetřením krve. Cholesterol sám o sobě není příčinou zanesených cév a potažmo infarktu, viníkem je nesprávný způsob našeho stravování a špatný životní styl.

Celkový cholesterol je všechen cholesterol v krvi (nerozlišuje se LDL a HDL, viz níže).

Správná hodnota cholesterolu: pod 5,16 mmol/l krve.

Hraniční hodnoty cholesterolu: 5,16–6,18 mmol/l krve.

Vysoký cholesterol: více než 6,18 mmol/l krve.

LDL cholesterol se někdy označuje jako zlý cholesterol. Jeho nadbytečné množství v krvi způsobuje usazování cholesterolu v cévách, kde se pak tvoří sklerotické pláty.

Správná hodnota LDL cholesterolu: pod 3,4 mmol/l krve.

HDL cholesterol se někdy označuje jako hodný cholesterol. Má příznivý vliv na náš organismus, neboť zbavuje krev nadbytečného cholesterolu. Působí proti tvorbě sklerotických plátů.

Správná hodnota HDL cholesterolu: nad 1,4 mmol/l krve (dá se říci, že čím více tím lépe).

Zdroj: Přírodní léčba cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem PSYLLIUM A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Prelovska.

dobrý deň,beriem lieky na vysoký krvný tlak a cholesterol,mám mierne zvýšený cukor ale lieky zatiaľ neberiem ,stravujem sa síce zdravo ale asi nie dostatočne zdravo,čítala som článok o psylliume,vraj zvyšuje cholesterol,prosím poraďte,ďakujem pekne za odpoveď,prajem pekný deň,Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psyllium může naopak snížit škodlivý lipoproteinový cholesterol (LDL) o 5% až 10%. Pokud se léčíte s cholesterolem, mohlo by psyllium být užitečné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Cholesterol a onemocnění srdce

Pokud je v krvi příliš vysoké množství cholesterolu, dochází k jeho hromadění na stěny tepen. Časem tento nános způsobuj tvrdnutí cév (ateroskleróza). Díky tomu dojde k zúžení tepen a snížení průtoku krve do srdečního svalu, čímž dochází ke zpomalení funkce srdce nebo celkovému zablokování. Správné proudění krve je důležité, takže když není srdci dodáváno dostatečné množství okysličené krve, dochází k bolesti na hrudi. V případě náhlého zablokování přívodu krve do srdce pak dochází k infarktu.

Existují dva typy cholesterolu:

  • LDL cholesterol neboli špatný cholesterol
  • HDL cholesterol neboli dobrý cholesterol

Zdroj: Cholesterol

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Buchtová.

Dobrý den. Jaký lék na vysoký tlak a zvýšený cholesterol?P.doktorka mi předepsala lék Euvascor. užívám ho 2 měsíce ale při mírném rozrušení mám tlak stále vysoký.děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vítek.

Já užívám Cosyrel - 1 tabletu ráno a večer 1 tabletu Orcal Neo. Jsem spokojený, žádné nežádoucí obtíže.
Za několik týdnů využiju Cosyrel k opačnému užití, kdy požiju cca 15 tablet a tím se 100% odtlakuju a zastavím srdce. 46-let mi v tomto státě stačilo, ale to je osobní.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Snížení hladiny cholesterolu

Cholesterol pomáhá tělu vytvářet nové buňky, izolovat nervy a produkovat hormony. Za normálních okolností játra produkují cholesterol pro správný chod životních funkcí v těle. Cholesterol lze získat i jinými způsoby, zejména konzumací potravin, jako je mléko, vejce či maso. Vysoký příjem tuků, nasycených tuků a jednoduchý cukrů může zvýšit hladinu cholesterolu. Příliš vysoké množství cholesterolu v těle je pak hlavním rizikovým faktorem pro vznik srdečních chorob.

Zdroj: Cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..

Je mi 64 let a jsem důchodkyně.Beru warfarin 2 mg cca půl roku (dříve anopyrin) z důvodu arytmie a dělá mi velký problém strava.Jsem po infarktu (již 20 let),mám zvýšený cukr a cholesterol(beru na to prášky).Mám moc ráda zeleninové saláty,které mi byly doporučeny,ale nemohu je v dostatečné míře jíst,takže cholesterol a cukr jsou vyšší než bylo dřív.Už jsem z toho na nervy.Připlatila bych si klidně 1000 kč měsíčně na jiné léky (Pradaxa,Eliquis nebo Xarelto),ale 2000 kč mi už přijde moc,když si platím ještě další léky.To už bych pak na tu zeleninu a ovoce neměla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není třeba si připlácet za drahé léky. I levný Warfarin vám umožní jíst vaše oblíbené zeleninové saláty. Saláty sice obsahují vyšší hladinu vitamínu K, který přímo ovlivňuje účinky Warfarinu, ale dávka Warfarinu je nastavená tak, abyste mohla tato jídla normálně jíst. Za den máte přijmout potraviny s celkovým množstvím 90 mikrogramů vitamínu K a to jsou dva zeleninové saláty denně, to vám přece k uspokojení vaší chuti bohatě stačí. Ostatní jídla (maso, omáčka a knedlík nebo rýže) mají jen málo vitamínu K, takže vám již Warfarin nerozhází. Hlavu vzhůru a dobrou chuť.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Jak cholesterol funguje?

Cholesterol se v těle vždy naváže na protein a společně tak vytvoří lipoproteiny, u kterých se rozlišují tři typy, ale cholesterol je jen jeden!

Lékaři obvykle zkoumají nejen hodnoty celkového cholesterolu, ale i hodnoty HDL a LDL. HDL je high density lipoprotein, který je považován za „hodný“ cholesterol. LDL tedy low density lipoprotein je považován naopak za „zlý“ cholesterol.

Je třeba si uvědomit, že oba cholesteroly lidské tělo samo vytváří a zároveň je i přijímá prostřednictvím potravy. Také je nesmysl, že by některé potraviny obsahovaly jen HDL, nebo LDL. Cholesterol je v podstatě jen jeden. O tom jestli bude pro lidské tělo dobrým služebníkem, anebo jeho ničitelem, rozhoduje nosič (lipoprotein), který se cholesterolu ujme. Tukové nosiče (LDL) nosí cholesterol do tkání, naopak nosič HDL, který obsahuje více proteinů než tuků, odnáší cholesterol z cév do jater.

Cholesterol se dá rozlišovat také na vnější (exogenní), tedy ten, který člověk přijme z potravy a vnitřní (endogenní), tedy ten který si jeho tělo samo vyrobí.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

tak jestli to dobre chapu varene ano . ale syrove nejist. dekuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vůbec nezáleží na tom, jestli je kysané zelí vařené nebo syrové. Vzhledem k Warfarinu je to jedno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Tabulka cholesterolu pro děti

Podle JACC [1] jsou doporučené hladiny cholesterolu pro děti následující:

Všechny hodnoty jsou v mg/dl:

Celkový cholesterol HDL cholesterol LDL cholesterol Triglyceridy
Dobrý 170 nebo méně Větší než 45 Méně než 110 Méně než 75 u dětí 0–9; méně než 90 u dětí 10–19
Hranice 170–199 40-45 110–129 75–99 u dětí 0–9; 90–129 u dětí 10–19
Vysoký 200 nebo vyšší není k dispozici 130 nebo vyšší 100 a více u dětí 0–9; 130 a více u dětí 10–19
Nízký není k dispozici Méně než 40 není k dispozici není k dispozici

Zdroj: Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana janelová.

Co banány? A normální rohlíky z pekárny a chleba nejíst? A z ovoce nektarinky, švestky, meruňky, melouny? Nemám zkušenosti, dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Banány, ani ostatní potraviny, které zmiňujete, neovlivňují účinky warfarinu. Můžete je tedy konzumovat podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Co jíst a nejíst s Warfarinem

Sortiment vhodných a nevhodných potravin

Obsah vitaminu K v potravinách se uvádí ve 100 g hmotnosti potraviny, je však nutné si uvědomit, že některé potraviny se běžně konzumují jen v minimálním množství, u jiných může být běžná porce v množství 200 g. Proto je nutné znát nejen absolutní obsah vitaminu K v jednotlivých potravinách, ale i jeho skutečnou konzumaci, závislou na množství konzumované potraviny.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Vitamín C s Xareltem

Mezi rivaroxabanem a vitamínem C nebyly nalezeny žádné interakce.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Janotová.

Dobrý den,chci se zeptat,užila jsem drcený ostropestřec jen čtvrt čajové lžičky v poledne 1/2 h před jídlem a zapila vlažnou vodou.Druhý den ráno při vstávání točení hlavy,závratě.Změřen tlak a byl 166/82/82.Z léků užívám Pradaxu 110mg,Betaloc ZOC 1/2 z 25 mg a Mg.Mám Leidenskou mutaci.Na zvýšený cholesterol nesnáším statiny.To se mi stalo už i dříve,kdy jsem užila ostropestřec v tobolce.Netušíte co mi to způsobuje?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívejte jen léky předepsané lékařem a nepřidávejte k tomu nic víc, ani bylinky. Pokud se necítíte dobře a nebo máte pocit, že je třeba léčit jinak, tak se vždy o tom poraďte s lékařem. Lékař má mnohem více možností, jak změnit nebo doplnit léčbu. Ostropestřec se používá v souvislosti s játry. Cítíte-li, že vaše játra nefungují správně, řekněte to lékaři, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření, aby lékař přesně viděl, co je třeba léčit. Ale sama si nic neordinujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Jak dlouho nejíst

Otázka, kdy můžu jíst po plombě, je opravdu důležitá, protože nedodržení stanovené doby může vést k nevratnému poškození výplně a nutnosti jejího předělání. To se týká především tmavých výplní z amalgámu.

Tmavá plomba

U amalgámové výplně se nesmí nic kousat po dobu minimálně 2 hodin od jejího dokončení.

Bílá plomba

U fotokompozitní bílé plomby se může kousat ihned po jejím dokončení.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Prosím,sdělte který je dobrý a který cholesterol je dobrý. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cholesterol můžeme rozdělit na tak zvaný cholesterol dobrý označený HDL a špatný označený LDL.
Špatný, nebo chcete-li zlý cholesterol LDL, je takový tuk, který se podílí na vzniku aterosklerózy a jejích komplikacích.
K jeho zvyšování přispívá kromě zvýšeného příjmu nasycených tuků v potravě i
nedostatečný pohyb, přibývání na váze a kouření. Jeho hladina by měla být do 3,5
mmol/l.
Hodný nebo chcete-li dobrý cholesterol HDL plní roli vychytávače toho špatného cholesterolu. Působí protizánětlivě a antioxidačně. Ke zvyšování HDL cholesterolu vede dostatek fyzické aktivity. U žen by jeho hladina měla být v rozmezí 0,9-1,4 mmol/l a u mužů 0,9-1,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Vejce

Vitamin K je obsažen ve vaječném žloutku, proto záleží na tom, kolik ho sníme. Jeden žloutek váží cca 30 g, množství vitaminu K v 1 žloutku je přibližně 44 µg – a v takovém množství je tedy povolen.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Káva a Xarelto

Bez obav si můžete vzít Xarelto (rivaroxaban) a pít kávu. Vždy je dobré probrat svou každodenní stravu a stravovací návyky se svým lékařem na vašich schůzkách.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Cholesterol u dospělých

Celková hladina vašeho cholesterolu je celkové množství cholesterolu nalezeného ve vaší krvi. Skládá se z těchto složek:

  • lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL - špatný cholesterol);
  • lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL - dobrý cholesterol);
  • triglyceridy.

LDL cholesterol se také nazývá "špatný" cholesterol, protože ucpává vaše cévy a zvyšuje riziko srdečních chorob. HDL je považován za "dobrý" cholesterol, protože vás chrání před srdečními chorobami. Čím vyšší je váš HDL, tím lépe.

Celkový cholesterol také zahrnuje počet triglyceridů. Jedná se o další typ tuku, který se může v těle hromadit a je považován za "stavební kámen" cholesterolu.

Vysoké hladiny triglyceridů a nízké hladiny HDL zvyšují riziko srdečních chorob.

Obecně se doporučuje, aby všichni dospělí měli svůj cholesterol zkontrolovaný každých 4 až 6 let, počínaje věkem 20 let, což je věková hranice, od kdy hladina cholesterolu může začít stoupat.

Jak stárneme, hladina cholesterolu má tendenci stoupat. Muži jsou obecně vystaveni vyššímu riziku vyššího cholesterolu než ženy. Riziko u žen se však zvyšuje po vstupu do menopauzy.

Pro osoby s vysokým cholesterolem a dalšími srdečními rizikovými faktory, jako je diabetes, se doporučuje častější testování.

Zdroj: Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

Vitaminové doplňky

Některé vitaminové přípravky mohou obsahovat i 50 µg vitaminu K v denní dávce. Pozor je třeba dávat i na suplementy s výtažky ginkgo biloba nebo se zeleným čajem.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Vitamin D3 a Xarelto

Mezi rivaroxabanem a vitamínem D3 nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Vitamín B12 a Xarelto

Mezi rivaroxabanem a vitamínem B12 nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP