Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLEST LEDVIN PŘÍZNAKY KDE BOLÍ

OBSAH

Jak rozlišit bolest ledvinbolest zad

Poznat problémy s ledvinami je někdy obtížné. Jak poznat problémy s ledvinami nebo jen namožená záda? Pokud jde o ledviny, bolest obvykle pociťujete vzadu v oblasti mezi posledním žebrem a kyčelní kostí, anebo také v boku. Pokud si na místo přitlačíte a rychle tlak povolíte, ucítíte prudší tupou bolest vycházející zevnitř. Bolest ledviny, odborně nefralgie, je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy se zvyšuje při námaze a pohybu.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Diskuze

V diskuzi LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, bojim se ze mam zánět ledvin občas mi boli konečník hodně trpím na záněty. Muže to byt od ledvin ten konečník? Děkuji Janoušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milca milena.

Mela jsem.zanet mocoveho měchýře ten sem si vilecila ale zacali me dost bolet ledviny hrozne bolesti zasla jsem si k doktorovi a byl mi predepsan furolin ale nevim jestli tento lek je na zanet ledvin nezda se mi zanet mocoveho mechyre uz nemam ale bolesti neustoupili

Zdroj: diskuze Ledviny

Babské rady na bolest ledvin

U zánětu ledvin je téměř nutná podpůrná léčba v podobě zvýšeného příjmu tekutin. Nejčastěji se doporučuje pití speciálních bylinných urologických čajů. K prevenci a léčbě zánětů se jako doplněk také doporučuje vitamin B6, hořčík, vitamin C, E a jinan dvojlaločný (ginkgo biloba), který působí proti zánětu a zlepšuje krevní zásobení ledvin. Je účinný také v prevenci aterosklerózy. Velmi účinné a doporučované jsou preparáty s brusinkami, dají se užívat současně s antibiotiky v případě již vzniklého zánětu, nebo preventivně. Jsou dobré i jako prevence onemocnění prostaty nebo při potížích s menstruací.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi BOLEST NA HRUDI NA PRAVÉ STRANĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Dobrý den,mam bolest na pravé hrudi přesně jak to mate vyze uvedené ,cítím jak mi ta bolest přechází i do zad. Nevíte co to muže být? Ráno jsem skytala a pak se mi objevila tato bolest,předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Bolí mě na hrudi převážně na pravé straně je to tupá bolest a když mě tam při pohybu zvláštně bodne bolest postoupí a bolí celá hruď

Zdroj: diskuze Bolest na hrudi na pravé straně

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZAD V NOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Busta.Miroslav.

Dobrý den.
Prosím o Váš názor.
Již přes dva měsíce mě trápí uporná bolest zad v oblasti ledvin.
I přes obstřiky se tato vrací a nyní pokračuje i do krční páteře,a to oboustranně.
Tyto bolesti gradují hlavně v noci. Bolí i při hlubokém nádechu.
Nasazeny infuze proti bolesti zad-neučinné.
Obecně-bolest je výrazná i v oblasti lopatek,více v levé.
Děkuji za odborné posouzení mého problému a předem děkuji za Vaši odpověd.
Bušta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste se podívat na tuto reportáž České Televize: www.ceskatelevize.cz…
Je zde představen mnohočetný myelom, který se projevuje právě bolestí zad. Zeptejte se svého praktického lékaře, jestli právě tohle nestojí za vašimi bolestmi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zad v noci

Bolest ledvin a zvracení

Zánět ledvin se projevuje bolestmi v boku, horečkami, zvracením a většinou i potížemi s močením. Kolem pupíku nemoci močové soustavy typicky nebolí. U těchto obtíží vyhledejte lékaře, který stanoví přesnou diagnózu.

Zdroj: Bolest ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Klidně to může být zánět trojklanného nervu. Začátek a příčina může být v čelisti a bolestivě to pak přelejzá k uchu. Určitě je potřeba to řešit, ale nejdříve u zubaře a až pak na ORL.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Kde bolí žlučník

Příznaky podrážděného žlučníku se dostaví bezprostředně po jídle. Objeví se pocity nafouklého břicha a intenzivní plnosti, prudká bolest vystřelující pod žebro, zvracení nebo pocit na zvracení, říhání a případně i mírné zežloutnutí bělma.

Zdroj: Co dělat s podrážděným žlučníkem

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVY PALEC U RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Lišková.

Dobrý den četla jsem komentáře k bolavým palcum ale nenašla jsem příznakybolesti tak bych se chtěla zeptat bolí mě palec od nehtů dolů bolí v klidu i když něco vemu do ruky nebo loupu třeba brambory,ta bolest u nehtu je jako by mi tam někdo vrazil nůž můžete mi poradit kam s tím a nebo jestli to časem přejde? Děkuji za odpověď Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu bolesti může nejrychleji odhalit lékař ortoped a nebo pak kožní. Podle výsledku vyšetření se zvolí vhodná léčba. Sama si můžete zkusit pomoci kostivalovou mastí, popřípadě přípravky na revma a revmatoidní artritidu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavy palec u ruky

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tobias.

ahoj.. Bolí mě jeden den v krku a mám u hltanu něco jakoby rozřízlého s šedivým obarvením... bojím se aby to nebyla rakovina .... bolí jen při polikání

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Analgetická nefropatie

Analgetická nefropatie vzniká nadužíváním léků proti bolesti. Léky ze skupiny volně prodejných nesteroidních protizánětlivých látek, jako jsou acylpyrin (Aspirin), ibuprofen (Ibalgin) a další, poškozují ledviny snížením průtoku krve hluboko ve tkáni ledvin.

Příznaky: únava nebo slabost, krev v moči, časté močení, naléhavé močení, bolest hlavy, anémie (chudokrevnost), vysoký tlak, bolest zad, bolest v boku (oblast ledvin), malý objem moči, ospalost, zmatenost, nevolnost, zvracení, generalizované otoky, snadná tvorba modřin, zvýšená krvácivost

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÉ ČAJE BOLEST VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den
Delší dobu mě bolí obě varlata levé víc,15 dní užívám čaj který jsem si tady přečetl. Bolest trochu ustoupila , jak dlouho se má čaj užívat a zda se po určité době na několik dní vysazuje užívání.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobá bolest varlat není obvyklá a mohla by být prvotním příznakem vážného onemocnění. Určitě doporučuji návštěvu na urologii a nechat si provést alespoň vyšetření varlat ultrazvukem. Nebolí to a není to nepříjemné. Nepodceňujte to a objednejte se tam! Čaj, který je uveden v článku je možné používat dlouhodobě. Tento čaj léčí tím, že tlumí bolest varlat, ale neléčí samotnou příčinu bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinné čaje bolest varlat

Co znamená bolest bederní páteře a břicha

Bolest bederní páteře a břicha může vyvolávat dráždění sedacího nervu (n. ischiadicus) například po prudkém pohybu do otočení, při zvedání těžkých břemen, ale i při výhřezu ploténky. Nerv může být drážděn i probíhajícím zánětem. Tomuto onemocnění říkáme různými názvy jako ústřel, ischias či lumbago. Jedná se o prudkou bolest bederní krajiny spojenou s reflexním stažením svalů, znemožňující zpravidla jakýkoli další pohyb. Proto – přestože se časem tato bolest samovolně vytrácí – bývá lumbago velmi nepříjemnou a omezující záležitostí.

Pokud bolí bedra a břicho, může se jednat i o příznak onemocnění vnitřních orgánů. Bolesti beder nejčastěji souvisejí s nemocemi ledvin, případně u žen s gynekologickými infekcemi. Rozpoznat bolest beder způsobenou svalovým přetížením od té vyvolané ledvinami není jednoduché. Je však důležité i na tuto variantu myslet, protože se může jednat o zánět ledvin, který přejde-li do chronické fáze, může vést až k renální insuficienci a trvalému poškození ledvin. Bolest beder při onemocnění ledvin je lokalizována spíše mezi posledním žebrem a křížovou kostí, a navíc pokud v tomto místě na pár vteřin lehce přitlačíte, ucítíte prudkou tupou bolest vycházející „zevnitř“.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem TŘÍSELNÁ KÝLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angela dubska.

Dobrý den zjistili mi ve stvrtek na ultrazvuku triselnou kylu 3 cm bolí mne noha někdy od břichem bedrova kost takové pálením, a bolest v kyčlí mám to dát operovat nebo ne mam kašel a rýmu a vždy při kašli mne to bolí. Poradíte mi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kýlu je dobré vždy odoperovat, protože jinak riskujete závažné komplikace právě při silném kašli nebo jiné námaze. Operace kýly je jednoduchá a rychke po ní budete zase v pořádku. Určitě si to nechte udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tříselná kýla

Nesoustředění, stísnění nebo bolest nohou

Nahromaděný odpad v krvi může způsobit poškození nervů, které vede k syndromu neklidných nohou.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi BOLEST V KLENBĚ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Procházková.

Už dva roky mně bolí v klenbě nohy. Při chůzi nic nebolí, na omak když pořádně
přitlačím tak to nahmatám, ale hlavně to bolí v klidu a to píchání je hodně silné, až
mi to připadá jako nerv, nakonec to přestane a třeba to začne za několik hodin.
Někdy mně to bolí i v noci.
Dle lékařů je to spadená klenba, ale je mi divné, že to bolí jenom v klidu.
Tak tím žiju, ale je to hodně nepříjemné.
Nemá někdo podobné potíže a neví co to je ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Procházková.

Tak co to vlastně mám a dá se toho zbavit, mám hodně ploché a zdeformované nohy, ale při chůzi to nebolí

Zdroj: diskuze Bolest chodidla

Zánět ledvin bez teplot

Zánět ledvin je zákeřný v tom, že leckdy probíhá pomalu a bez příznaků. Prvním signálem může být mírné pobolívání v zádech a otoky, tyto příznaky jsou již známkou poškození ledvinných funkcí. Neléčení zánětu může vést až k selhání ledvin. Proto je velmi důležité nepodceňovat i sebemenší příznaky a okamžitě navštívit lékaře.

Zdroj: Zánět ledvin

Zánět ledvin – léčba

Léčba bolesti ledvin se odvíjí od toho, kde přesně je problém. Pokud se jedná o onemocnění ledvin, tak je důležité je co nejrychleji léčit. Neodkládejte tedy návštěvu lékaře, navštivte ho co nejdříve. Jedině on vám může předepsat vhodné léky. Nejčastěji jde o antibiotika z chinolonové, tetracyklinové, eventuálně cefalosporinové řady – ofloxacin, ciprofloxacin, deoxymykoin a podobně. Drtivá většina zánětů je tímto způsobem úspěšně doléčena a nemusí se prodlužovat doba léčby. Léčba antibiotiky trvá zhruba 10–14 dní. Nutný je také dostatečný přísun tekutin. Zánět ledvin je nebezpečný zejména u dětí, těhotných a starších osob, kde hrozí zvýšené riziko selhání funkce postižené ledviny a otrava krve. Ledvina tak může být trvale poškozena a oslabena.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Jak bolí chronický zánět slinivky

Většina lidí s chronickou pankreatitidou pociťuje bolest v horní části břicha, ale někteří pacienti nemají bolesti vůbec. Bolest se může šířit do zad, zhoršovat se při jídle nebo pití a přejít až v bolest konstantní. V některých případech může bolest se zhoršující se pankreatitidou odeznít, hlavně proto, že poškozený pankreas už dále neprodukuje trávicí enzymy.

Další symptomy chronické pankreatitidy:

  • nevolnost;
  • zvracení;
  • ztráta váhy;
  • průjem;
  • olejovitá stolice.

Lidé s chronickou pankreatitidou často hubnou, i když jsou jejich chuť a stravovací návyky normální. Ztráta váhy se objeví, protože slinivka neprodukuje dostatečné množství enzymů, které jsou třeba ke správnému trávení potravy, takže živiny nejsou normálně absorbovány. To může vést až k malnutrici (podvýživě).

Zdroj: Kde bolí slinivka

Jak poznat bolest ledvin

Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu. Také se může objevit bolest v bederní oblasti vystřelující podél močovodu do podbřišku, šourku či stydkých pysků. Časté jsou doprovodné příznaky jako nevolnost a zvracení, může dokonce dojít k zástavě pohybu střev. Dalším příznakem může být přítomnost krve v moči. Důvodem je drobné poranění vnitřní stěny pánvičky, močovodu či stěny močového měchýře při pohybu kamene nebo písku. Objevuje se časté močení, bolestivé močení a přítomnost hnisu v moči.

Zdroj: Ledviny

Selhání ledvin

Selhání ledvin je stav, při kterém tento párový orgán již není schopen přečerpávat a očišťovat krev, proto nedochází k vylučování odpadních látek z těla. Ty se pak v organismu hromadí a způsobují další nepříjemnosti jako zadržování vody, což se projeví otoky. Mohou též působit toxicky a ohrožovat náš organismus. V neposlední řadě dochází k porušení rovnováhy vnitřního prostředí.

Mezi akutní příznaky selhání ledvin patří rychlý úbytek tvořené moči a změna její barvy. Dále to jsou rychle vznikající otoky a také bolest hlavy, nevolnost, zvracení až kóma. Mezi rizikové faktory patří vysoký krevní tlak, cukrovka, nadužívání léků, ztráta cirkulujícího objemu a další. Léčba akutního selhání ledvin se zaměřuje na co nejrychlejší odstranění vyvolávající příčiny a udržení vodní a iontové rovnováhy.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Stupně postižení ledvin

Stupně postižení ledvin a jejich selhávání lze rozdělit do čtyř kategorií, přičemž v první se neobjevují žádné příznaky a stav se neléčí. Ve druhém stadiu se objevuje malátnost, žízeň, únava a dušnost z rozvíjející se chudokrevnosti. Ve třetím stadiu selhání ledvin již ledviny nejsou schopny zahušťovat či zřeďovat moč. Objevuje se krvácivost, průjmy, bolest břicha, zvýšený krevní tlak, svědění kůže, bolest kloubů, svalů a kostí a další. Poslední stadium se vyznačuje rozvojem takzvaného uremického syndromu. Dochází k poruše acidobazické rovnováhy, ke změně v koncentraci metabolitů, silnému zavodnění organismu (otok plic), zvýšené krvácivosti (vykašlávání krve), krvácení do zažívacího traktu a kůže, zkrácení životnosti krvinek, chudokrevnosti, zánětu poplicnice a osrdečníku a dalším. Léčba je zaměřena pouze na zmírnění příznaků a zpomalení průběhu. Jde o podržení optimálního zavodnění a iontového vyvážení organismu a úpravu krevního obrazu. Důležité je ve vhodnou dobu zajistit náhradu funkce ledvin dialýzou nebo transplantací.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP