Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BOLEST MEZI LOPATKAMI A NEVOLNOST

OBSAH

Bolest mezi lopatkami v těhotenství

Oblast hrudní páteře a žeber se ve vyšším stadiu těhotenství považuje za rizikovou oblast. Bolesti mezi lopatkami vyvolává váha zvětšujícího se poprsí a nošení rostoucího plodu, který může tlačit na páteř. Doporučuje se návštěva fyzioterapeuta, jenž zhodnotí problém a doporučí cvičení.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZLUCNIKU A HRUDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den mám k vám dotaz už asi po za poslech 10 dní mám po 4 bolesti na hrudi a mezi lopatkama to jsou bolesti takové že má s toho zimnici a s te velke bolesti i zvracim.nemuzu ani ležet a ani sedět nic jak to bolí a bolí me i jakoby v oblastí zlucniku.mam i kameny v žlučník ulékaře jsem byla a řekl mi že ty bolesti mám od páteře ale nezdá se mi to.myslite tento může být vážně jen od té páteře?děkuji za vaši odpověď s pozdravem Simona Valčuhová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vám lékař vyšetřil žlučník a nenašel příčinu, tak budete muset k ortopédovi. Bolest na hrudníku mezi lopatkami může souviset s páteří. Léčba je většinou formou rehabilitace a změnou zažitých zvyklostí, které vedly k těmto bolestem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zlucniku a hrudi

Co může být příčinou

Ostrá bolest mezi lopatkami může, ale nemusí signalizovat ischemickou chorobu srdeční. Přibližně 30 % lidí, které postihne infarkt, necítí onen všeobecně známý a popisovaný tlak na prsou. Bolest mezi lopatkami se objevuje podobně jako ztížené dýchání, nevolnost či bolest čelisti. Jestliže se tyto příznaky u vás objeví (objeví se víc než jedna bolest), je dobré vyhledat pomoc co možná nejdříve. Svalová bolest bývá bolest tupá, naopak infarkt představuje spíše ostrý a překvapivý útok na tělo. V případě infarktu je důležité dostat se k lékaři včas, ideálně s doprovodem. Sami rozhodně neřiďte.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Biolková.

Kolem 1 hodiny v noci začne bolest zad pod lopatkami.Někdy je to jen tato bolest, jindy se mění a šíří do pravého boku. Myslím, že to souvisí se žlučníkem? Ve žlučníku mám dva kameny cca 2 cm velikost. Mám za to, že nejlepší bude operace?
Dodržuji dietní stravu, nejprve byly bolesti jednou za půl roku,ale v poslední době skoro obden.
S lékařem jsem se dohodla na tom, že jak se rozhodnu, pošle mě na chirurgii.Ale chci mít jistotu, zda to nemůže být ještě jiná příčina.
V posledních dvou letech žiji v permanentním stresu, jsem přepracovaná a unavená.


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Mít dva kameny ve žlučníku není žádná banalita, protože hrozí ucpání žlučovodu, ukrutná bolest a ohrožení života. Určitě bude vhodné co nejdříve naplánovat operativní odstranění kamenů nejlépe laparoskopií, ať nemáte velké jizvy. Bolest mezi lopatkama zřejmě nebude souviset se žlučníkem. Pro utlumení bolesti bude třeba zahájit speciální posilovací cvičení a přibrzdit ve vašem stresujícím způsobu života. Stres produkuje v těle kyselé prostředí a z toho pak vznikají bolesti svalů. Když setrváte v současném životním stylu, tak zanedlouho se přidají další komplikace a kvalita vašeho života se bude více zhoršovat. Začněte žlučníkem a pak pokračujte u ortopeda s odstraněním bolesti mezi lopatkama.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolest

Bolest mezi lopatkami po jídle

Bolest mezi lopatkami po jídle může signalizovat žlučníkový záchvat. Při žlučníkovém záchvatu (biliární kolice) je nemocný také bledý a opocený. Bolest bývá velmi krutá. Vzniká většinou náhle po dietní chybě, vychází z pravého nadbřišku (pod pravým žeberním obloukem), odkud se šíří do okolí a vystřeluje do oblasti lopatek. Bolest trvá 15 minut až 3 hodiny a během ní pacient nemůže najít žádnou úlevovou polohu. Záchvatu často předchází konzumace tučných jídel (kachna, řízky, majonézové saláty a podobně). Provokujícím momentem může být i fyzická námaha, prochladnutí a rozrušení. Záchvaty při nemocech žlučníku (kamenech, zánětech) se obvykle objevují dvakrát do roka. Bolest mezi lopatkami je typická pro vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tavodvedle.

Furolin ???!!!!! Uz nikdy vice, nikdy jsem nemela na zadne leky takovou reakci jako na furolin ! Ukrutna bolest hlavy, zavrate, bolest celeho tela, pocit na zvraceni ! Po jednom dni uzivani (4tab.), celkem sila. A co ta cedulka na krabicce, to zrovna pocit jistoty nevyvolava !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Největší svinstvo jsem nikdy neměla,stavy po třech dnech hrozny bolest žaludku, nevolnost,zimnice,pocity mdloby.Nikdy už víc.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Léčba

Jestliže bolesti trvají delší dobu nebo jsou neobvykle silné, je lékařské vyšetření nepostradatelné. K důležitým informacím, jež lékař potřebuje znát, se řadí údaje o již známých nemocech pacienta a jeho blízké rodiny, o okolnostech vzniku bolesti, o charakteru bolesti (kam bolest vystřeluje a podobně). Rovněž bychom měli zmínit jakékoliv další příznaky, zejména dušnost, bolest na hrudi, nauzeu, motání hlavy. Odběry krve, konkrétně vyšetření srdečních enzymů lze využít k vyloučení postižení srdečního svalu a s jistou mírou opatrnosti lze využít i vyšetření D-dimerů k vyloučení plicní embolie. Součástí celkového vyšetření by mělo být provedení EKG a rentgenu plic a hrudní páteře. Při podezření, že se příčina obtíží nachází v trávicí soustavě, lze provést endoskopické vyšetření. Existuje-li podezření na nervosvalovou příčinu obtíží, je vhodné zajistit vyšetření neurologem anebo rehabilitačním lékařem a pak navrhnout adekvátní léčbu.

Léčba bolesti mezi lopatkami a nevolnosti vždy závisí na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Gold.

Dobrý den, už několik týdnů mě bolí záda v místech pod lopatkami a bolest přechází kolem těla do žeber. Měla jsem na podzim zánět průdušek a nyní chřipku, při nemoci se bolest ozývá intenzívněji. Lékařka mi sdělila, že by to mohl být vnitřní pásový opar, ale nemám žádné vyšetření, tak ani nevím....jestli je to, nebo ne. Kdyby ano, nemohu někoho zdravotně ohrozit? Máme v rodině malé děti, včetně novorozence. Mohu s nimi přijít do styku? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše než v pásovém oparu hledejte příčinu ve svém pohybovém aparátu. S jejím odhalením vám pomůže lékař ortoped. Cilený léčebný tělocvik vám pak uleví od těchto bolestí. Navíc si při něm zformujete tělo a budete pak vypadat mladší a krásnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Prevence

Prostým bolestem zad lze předcházet dodržováním režimových opatření a pravidelným prováděním cviků na bolest mezi lopatkami.

Základní doporučení:

  • Svaly jsou důležité pro správnou funkci páteře, proto posilujte svalový korzet například tréninkem v posilovně.
  • Pro správné držení těla choďte na speciální cvičení, například na pilates. Toto cvičení posiluje hluboce uložené svalové skupiny v takzvaném jádru těla.
  • V posteli trávíte třetinu života, zvolte proto vhodnou matraci (nejlépe zdravotní), která bude odpovídat vaší hmotnosti a výšce postavy.
  • Pokud máte sedavé zaměstnání, věnujte pozornost správnému nastavení výšky psacího stolu a stolu s počítačem.
  • Zvolte odpovídající pracovní židli a správně ji nastavte. Občas vložte mezi záda a opěradlo židle malý nafukovací balónek nebo seďte na powerballu.
  • Občas vyměňte pracovní židli za velký nafukovací míč či „klekačku“.
  • Při sedavém zaměstnání si dělejte pravidelné přestávky a protahujte se třeba na nafukovacím míči.
  • Zvedejte břemena opatrně, nejlépe z kleku. Předejdete tak přetížení hrudní páteře.
  • Trénujte správné držení těla: choďte denně 10 minut s knížkou na hlavě.
  • Pokud máte nadváhu, pokuste se zhubnout.

A jaká doporučení na odstranění bolesti mezi lopatkami a nevolnosti máte vy? Podělte se o své poznatky.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Po čtvrté tabletě , neskutečná bolest hlavy a nevolnost , jak při nástupu silné migrény , pěknej hnus , okamžitě jsem vysadila a je dobře ,už nikdy a ta nálepka ny krabičce co to má znamenat ???? Jdu vrátit lékařce ať si dělá pokusného králíka z někoho jiného .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Veselá.

Furolin jsem dostala na zánět močových cest. Ačkoli jsem ho dnes celý dobrala ( 30 tablet ) tak se mi zdá, že nejsem vyléčená protože problém stále trvá. Co znamená ta nálepka také nevím ale v lékárně mi bylo sděleno, že Furolin je něco jako antibiotika. Na příbalovém letáku to prezentují jako antibiotika. Tak nevím.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem ODPOVĚĎ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda machulova.

Děkuji za odpověď týkájící se užívání Chlorelly.Ale - už v říjnu jsem začala užívat Chlorelluˇplus Alfalfa 600mg.Když jsem užívala 3x1 potíže nebyly,jakmile jsem zvýšila dávku na doporuč.3x2 boles začala,byla tak intensiví,že jsem přestala jí brát a 2 měs.nic neužívala.Teď od 1.1 jsem začala užívat Chlorellu 250mg.,dávkování jsem zvyšovala velmi postupně ale už i při dávce 5-5-4 mě začaly játra bolet nyní při 6-6-6 ještě více.
Doporučili jste mě přerušit užívání na 2 měs.Nemáte zkušenosti jestli to někdo taky tak špatně snáší? Dcera to užívá se mnou a nemá žádné potíže.Děkuji za odpověď - velmi si toho vážím H.M

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takovéto průvodní jevy při užívání chlorelly jsou velmi individuální. U někoho léčbu chlorellou doprovází průjem, u někoho nevolnost a u vás to může být bolest jater. Zkuste si pohrát s dávkováním a bude to OK.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odpověď

Možné příčiny bolesti mezi lopatkami

Endometrióza: Endometrióza se může projevovat bolestí a křečemi, jež mohou vystřelovat až do oblasti lopatek, a také nevolností. Endometrióza je stav, kdy endometrium (částečka výstelky dutiny děložní) roste mimo dělohu. Endometrióza má negativní vliv na plodnost ženy − snižuje ji. Endometrióza je velmi častá, 40−60 % žen, které trpí bolestivou menstruací, může být tímto onemocněním ohroženo. Pokud pacientka souhlasí, může jí lékař předepsat antikoncepci, s jejíž pomocí by se bolest měla zmírnit či úplně ztratit. Přetrvává-li však bolest, lze tkáň chirurgicky odstranit.

Infekce ledvin: Infekce ledvin se projevuje bolestí ve středu zad vystřelující pod lopatky, vysokými teplotami a nevolností. Bolest se objevuje ve chvíli, kdy se infiltrované bakterie v močovém ústrojí dostávají do ledvin. Bolesti a dalším nepříjemnostem se lze vyhnout, pokud postižený řeší již první příznak infekce močových cest, což bývá bolestivé močení. Mnoho lidí tomu však nevěnuje pozornost a příznaky ignoruje, dokud už není příliš pozdě. Lékař vám pravděpodobně předepíše antibiotika, proto s jeho návštěvou neotálejte.

Ischemická choroba srdeční a infarkt myokardu: Bolesti vycházející ze srdečního svalu v důsledku těchto forem ischemické choroby mohou vystřelovat do zad a projevovat se jako bolest pod lopatkami nebo bolesti hrudní páteře, obzvláště je-li postižena jeho zadní stěna. Pro oba stavy je nicméně typičtější obecně známá bolest na hrudi.

Nervosvalové bolesti: Jedná se o nejčastější příčinu bolesti mezi lopatkami. Příčinou jsou degenerativní změny na páteři, zúžení meziobratlových plotének nebo nemoci svalového aparátu páteře. Bolest se zhoršuje při změně polohy, nezávisí na námaze a nebývá spojena s dušností. Někteří pacienti líčí své obtíže tak sugestivně, že mohou být takto popsané příznaky lehce zaměněny s plicní embolií nebo ischemickou chorobou srdeční.

Onemocnění jícnu: Bolest mezi lopatkami může být způsobena uvíznutím sousta v jícnu nebo záněty jícnu, z vážných příčin lze jmenovat pokročilou rakovinu jícnu. V každém případě si kromě vlastní bolesti v oblasti hrudní páteře bude nemocný stěžovat i na obtíže s polykáním.

Onemocnění páteře: Hlavním původcem bolestí zad jsou onemocnění páteře, v lékařské terminologii označovaná jako vertebrogenní onemocnění (latinské slovo vertebra znamená obratel). Při neopatrném pohybu může dojít k narušení rovnováhy páteře. Akutní bolest nás pak informuje o vzniklém problému. Během ní dochází ke stažení páteřních svalů kolem postiženého místa, ztuhnutí meziobratlových kloubů v nesprávném postavení či k jejich zablokování. Pacient zůstane v poloze, která neodpovídá normálnímu držení těla a která bývá obvykle velmi bolestivá. Nemoci spojené s dysfunkcí páteře se řadí k nejčastějším příčinám pracovní neschopnosti. Podle odborníků je to dáno změnou způsobu života, civilizačními vlivy a nedostatkem pohybu (došlo ke snížení množství fyzické práce, téměř každá rodina má nejméně jeden automobil, který denně využívá...). Více se o tématu krční páteř dozvíte například zde: https://tema.ceskenemoci.cz/tema-bolest-mezi-lopatkami-a-nevolnost-1606886.html

Onemocnění plic: Bolesti mezi lopatkami mohou spolu s kašlem a zvýšenou teplotou doprovázet zápal plic. Avšak i méně závažné infekční záněty spojené s těžkým kašlem mohou podráždit dýchací svaly a nervosvalový aparát a vyvolat tak nepříjemné bolesti mezi lopatkami.

Plicní embolie: Může být doprovázena bolestí na hrudi či bolestí mezi lopatkami. Bolest vzniká náhle a v typickém případě je doprovázena náhlou dušností. Jedná se o relativně nebezpečný stav, těžké neléčené formy mohou člověka poměrně rychle usmrtit nebo zanechat trvalé následky.

Zánět žlučníku: Žlučníková bolest vzniká typicky v pravém podžebří, může však vystřelovat směrem do zad a nezřídka mezi lopatky. Kromě bolesti mezi lopatkami je prakticky vždy přítomna pohmatová bolest v pravém podžebří, nevolnost nebo zvracení a motání hlavy.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost

Poradna

V naší poradně s názvem NEVOLNOST PO POŽITÍ JABLEČNÉHO OCTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novák Petr.

po požití většího množství ředěného jablečného octa už 24 hodin přichází nevolnost a zvracení neemohu se ani najíst vše jde po chvilce ven jak to zastavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přestaňte používat ocet a dejte si ho jen občas do salátu. Ne u každého člověka je jablečný ocet prospěšný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevolnost po požití jablečného octa

Migréna

Migréna je obvykle středně silná nebo silná bolest hlavy pociťovaná jako pulzující bolest na jedné straně hlavy. Mnoho lidí má také příznaky, jako je zvýšená citlivost na světlo nebo zvuk, nevolnost, zvracení, které může mít barvu čirou, zelenou, žlutou a nebo oranžovou.

Migréna je běžný zdravotní stav, který postihuje přibližně 1 z 5 žen a přibližně 1 z 15 mužů. Obvykle začínají v rané dospělosti. Neexistuje žádný lék na migrénu, ale existuje řada léčebných postupů, které pomáhají zmírnit příznaky.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den. Je možné při přípravě čaje přidat mátu, nebo meduňku? Některé publikace uvádějí, že někteří lidé po požití můžou mit bolesti žaludku. Děkuji za odpověď M.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obohacení čaje z listů Ginkgo o meduňku a mátu je běžné. Osvědčená je i kombinace se ženšenem.
Sám čaj z listů Ginkgo může způsobit některé menší vedlejší účinky, jako je žaludeční nevolnost, bolest hlavy, závratě a alergické kožní reakce. Existují také určité obavy, že extrakt z listů ginkgo může zvýšit riziko modřin a krvácení nebo způsobit arytmii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha

Bolest ucha z větru

Na bolest ucha z větru pomůže teplý zábal, při delší bolesti je nutné navštívit ORL, protože to může být zánět středního ucha nebo zánět zvukovodu.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Zdravím, komentáře jsem si přečetla až dnes 2 dny před skončením užívání Furolinu. Nevěděla jsem, co se se mnou děje.Na zanet močového měchýře pomohl hned po prvním prášku, úleva a bez krve.. po 2 dnech pocity na zvracení, nic co by se nedalo zvládnout, další 2 dny šílená bolest hlavy, problémy s dýcháním, které mám už třetí den, nevolnost, závratě, zimnice, teplota - To vše po 5 dnech užívání.. přestávám brát,když tu čtu ty komplikace co ještě můžou nastat.. léky mají pomoct, ne ublizovat:(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romca.

Mám uplne to same :( Mocak me uz sice neboli, ale ty vedlejsi ucinky... Neda se to vydrzet. Nemuzu ani chodit a kdyz se zvednu, letim hned na zachod zvracet. To vse po peti tabletkach....

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Kapky na bolest ucha

Přípravky na bolest ucha dostupné v kamenných či internetových lékárnách můžete vidět zde.

Zdroj: Bolest ucha

Bolest hlavy od krční páteře

Bolest hlavy od krční páteře je spondylogenní bolest hlavy. Podstata tkví v chorobných změnách krčních obratlů, které dráždí okolní struktury – svaly, nervy i cévy v jejich okolí. Ve svalech vznikají kontraktury (spasmy), jež vedou k dalšímu dráždění, případně útisku cév a nervů. K bolesti se mnohdy přidávají i závratě, pocit „tupé“ hlavy, poruchy soustředění, nevolnost i zvracení. Příčinou mohou být nesprávné pohybové stereotypy jako špatné držení těla vsedě u počítače, nesprávná poloha ve spánku apod. Léčba je zaměřena především na uvolnění svalových spasmů podél páteře jak medikamenty, tak především rehabilitací. Je nutné odstranit vyvolávající příčinu a naučit pacienta správnému držení těla. Někdy pomůže úprava výšky pracovní plochy či změna lůžka. Velký měkký polštář je lepší nahradit menším, který podpírá především zátylek a krk. Při sedavém zaměstnání bývá užitečné rozdělit pracovní dobu přestávkami na protažení a jednoduché cviky, jež lze provádět i v kanceláři. Jejich nácvik by však měl vést odborník, protože nesprávnými pohyby lze stav ještě zhoršit.

Zdroj: Bolest hlavy

Ranní nevolnost

Ranní nevolnost je nevolnost a zvracení, ke kterým dochází během těhotenství. A navzdory svému názvu může ranní nevolnost udeřit kdykoli během dne nebo v noci. Zvracení může být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Mnoho těhotných žen má ranní nevolnosti, zejména během prvního trimestru. Ale některé ženy mají ranní nevolnosti během celého těhotenství. Možnosti léčby zahrnují různé domácí léky, jako je častá svačina po celý den a popíjení zázvorového piva nebo užívání volně prodejných léků, které pomáhají zmírnit nevolnost.

Zřídka jsou ranní nevolnosti tak závažné, že progredují do stavu zvaného hyperemesis gravidarum. To je, když někdo s nevolností a zvracením během těhotenství má závažné příznaky, které mohou způsobit závažnou dehydrataci nebo vést ke ztrátě více než 5 % původní tělesné hmotnosti před těhotenstvím. Hyperemesis gravidarum může vyžadovat hospitalizaci a léčbu intravenózními tekutinami, léky a vzácně sondou pro výživu.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Bolest v podbřišku na levé straně

Bolest lokalizovaná do pravého podbřišku, případně šířící se doleva či nahoru, spojená s nevolností, zvracením či teplotou s největší pravděpodobností signalizuje zánět slepého střeva.

Zánět slepého střeva se odborně nazývá apendicitida a jedná se konkrétně o zánět červovitého výběžku slepého střeva. Toto onemocnění je velice časté a může se vyskytnout prakticky v jakémkoliv věku. Zánět slepého střeva patří mezi náhlé příhody břišní. To znamená, že toto onemocnění vzniká náhle, prakticky z plného zdraví. Projevuje se bolestí břicha, která je nejprve lokalizována v oblasti kolem pupku, poté se stěhuje do pravé jámy kyčelní. Často se přidružuje zvýšená teplota, nevolnost a zvracení. V takovém případě je nutné ihned dopravit nemocného do nemocnice.

Při akutním zánětu slepého střeva musí být pacient ihned hospitalizován. Lékař může volit konzervativní či operativní léčbu. V případě konzervativní léčby zůstává pacient v klidu na nemocničním lůžku, nasazuje se přísná dieta a aplikují se ledové obklady na břicho. Tato léčba je vhodná u ustupujících či mírných zánětů slepého střeva. Udává se, že až v polovině případů zánět ustoupí. Nicméně je třeba očekávat, že k zánětu dojde opakovaně. Chirurgická léčba je mnohem častější a rovněž i radikální metodou léčby. Volí se buď krátký řez nad postiženou částí střeva, nebo takzvaná laparoskopická metoda, kdy chirurg provede několik téměř zanedbatelných řezů, jimiž pak zavede speciální nástroje. Výhodou je poté výborný kosmetický efekt operace.

Zdroj: Bolest v podbřišku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP