Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

BRNĚNÍ A MRAVENČENÍ V NÁRTU U NOHY

OBSAH

Mravenčení končetin a hubnutí

Zaznamenáme-li nečekané úbytky na váze a současně mravenčení v horních končetinách, může jít o přímý důsledek činnosti nádoru. Ta s sebou totiž nese mimo jiné i tvorbu množství metabolických zplodin a dalších látek, které dokážou vyvolávat brnění v rukou. Dalším varujícím symptomem je také nadměrné noční pocení.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: www.ceskenemoci.cz/d…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Brnění rukou v noci

V některých případech jde jednoduše o výsledek nočního přeležení, jindy tyto příznaky mohou indikovat daleko závažnější zdravotní problém (viz příčiny).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRTU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav procházka.

poraďte prosím kdo máte s tímto onemocněním skušenost - díky. - email.- jaroslav.pro@tiscali.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach na nártu nohy

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ A MRAVENČENÍ KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Drazí přátelé, rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s vyléčením brnění a mravenčení končetin. Brnělo mě levé stehno na vnější straně. Postupně se to během 3 let zhoršovalo a nejvíce se to projevovalo v leže. Dokonce mně to ke konci začalo občas i budit. Ale teď nevím co to je mít pocit brnění nebo mravenčení. Dříve bylo stehno na straně citlivé na dotek a teď je úplně normální jako na druhé noze. Jedinou změnu, kterou jsem učinil a která vedla k vyléčení, je každodení užívání několika minerálů a vitamínů.
Ráno:
1000 mg Vitamínu C s postupným uvolňováním
400 mg Vitamínu E
2000 mg Omega 3
1 g Vápníku

Večer:
500 mg Magnézia (50g hořčíku čisté váhy)
15 mg Zinku
25 mg Vitamínu B6
K tomu pravidelně chodím do sauny, kde se poctivě vyhřeju a ochlazuju se studenou vodou po celém těle. Saunu jsem dělal i dříve a brnění ani mravenčení to samo o sobě nevyléčilo. Jen tyhle doplňky pomohly. Věřím, že to pomůže třeba i vám koho trápí tyto nepříjemné pocity. Mě to vyléčilo za dva měsíce. Úžívám to trvale a brnění nemám.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění a mravenčení končetin

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PRSTŮ PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zedlová.

Dobrý den,
může mě někdo poradit jak vyléčit brnění a sníženou citlivost na prstech rukou a nohou po chemoterapii?
Nechci hned brát zase léky. Chtěla bych poradit nějakou mast, pokud má někdo s nějakou mastí dobrou zkušenost, prosím o radu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřich Maršík.

Prosím o radu na odstranění mravnčení prstů u nohhou po chemoterapii.Předem děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Brnění prstů po chemoterapii

Brnění rukou může být příznakem vážné nemoci

Brnění rukou může mít příčinu neurologickou, poúrazovou, spojenou s krční páteří nebo s problémem v oběhovém systému. Pokud se vyskytuje pouze brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu, kdy dochází k utlačení středového nervu (nervus medianus) v zápěstí, někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody.

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Dobrý den používám Detralex,ale přijde mi to,že to ani nezabírá, mám nateklý nárt,kolem dokola kotník a jakoby k holenní kostí mě to stahuje.Mám vyléčený bércový vřed.Někdo mi říká, že mám v nártu vodu.Léčím se se štítnou žlázou beru euthyrox a léčila jsem se i na DNU brala jsem Milurit.Bylo mi sděleno,že to DNA neni.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Trejbal.

Brnění rukou jdou z hrudní páteře, krční páteř je relativně v pořádku, ale otoky nohou a brnění hlavně v chodidlech a zúžený míšní kanálek v bederce a sexuální disfunkce , když brnění jde až do mostku mezi konečníkem a šourkem , co s tím , kde by mi ten kanálek rozšířili ?
Brnění z prortuze -zúžení míšního kanálku 6mm , tlačí na nervy , ty vystřelují do kyčle a do nohou , brní mi dlouho obě DK a hlavně chodidla, otékají mi poslední dobou i obě nohy a hodně kotníky, , brní mi i hrazdička mezi konečníkem a šourkem , mám disfunkci erekce , je to vše asi útlakem nervů v kanálku , prosím o potvrzení nebo info co a jak, diabetes ani nemocné ledviny nemám Clavin ap.nepomáhají , prosím o doporučení co s tím kanálkem, prý jej i úspěšně rozšiřují a kde? Děkuji vám .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Minarik.

Prosím o radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Brnění rukou

Mravenčení končetin a zaléhání v uších

Tyto dva symptomy by se mohly sejít při aterosklerotickém zúžení nebo poškození struktury stěny tepen v oblasti mozku, ale není to nutně jediná možnost. Další možnou příčinou je nádorové onemocnění (zhoubné či nezhoubné).

Může jít i o banální příčiny, avšak hrozba závažnějších onemocnění je dobrým důvodem k tomu, abychom neodkládali neurologické vyšetření – čím dříve, tím lépe.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Udělejte si hrazdu /hrazdičku/ třeba mezi futrama ze slabé trubky která vás unese,za věšte se na ní pokrčte nohy asi tak 4 až 5 za den.Je třeba u toho vydržet dokud to nepovolí.

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Elis.

Dobrý den, v poslední době se mi stává, že mám mravenceni jazyka.. Brnění.. Vůbec nevím z čeho to může být.. Byla jsem na ORL, tam sem dostala b komplex a prý že by to mělo zmizet, ale bohužel problémy trvají.. Nemáte stím nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mravenčení nebo brnění jazyka nastává také v případě deformace krční páteře. Ta se v poslední době objevuje stále více a na vině je naše zírání do monitoru, když děláme takovou tu želví hlavu. Když už jste se odhodlala k lékaři na ORL, tak v tom setrvejte a zajděte ještě na oddělení ortopedie a prodiskutuje to ještě tam. Nečekejte žádné léky, ale spíš rady co dělat na uvolnění krku a celé páteře, popřípadě doporučení na rehabilitaci. Léčba totiž v těchto případech netrvá týden nebo 14 dní, ale roky a je třeba k tomu navíc změnit životní styl. Výsledkem pak bývá pevné tělo a jazyk bez brnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení jazyka

Mravenčení v prstech

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud jde o brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž vzniká v důsledku toho, že je v zápěstí utlačován středový nerv, a to po úrazu nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem. Někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody. Dále mravenčení v prstech může signalizovat poškození mnoha periferních nervů. Nejčastěji se jedná o diabetickou nebo alkoholickou polyneuropatii, ale příčin je mnoho. Dobrým pomocníkem při těchto stavech je gingko a vitamín E.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Zkuste vyhledat dobreho homeopata. Pritel prodelal polyneuropatii a homeopatika mu nesmirne pomohla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ALena.

Dobrý den ráda bych se zeptala na homeopatii jsem polivalentní alergik a rády bych homeopatickou léčbu vyzkoušela.Mám cukrovku a už dlouho mě trápí bolest v nohou necitlivost palce bolest ukazovákem a nártu,křeče v lýtkách.Nechci dopadnout jako bratr odebrání tří prstu a msminks amputace nohy.Všechno bylo nedokrvení končetin.Děkuji za pochopení a odpověď Alena.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Časté mravenčení v rukou a nohou

Máte-li tyto potíže natolik často, že je vnímáte jako téměř trvalé, převažující v čase dne (nebo noci), anebo Vám dokonce brání ve vykonávání činností, které pro Vás do té doby byly běžné, mohlo by se jednat také o nedostatek hořčíku; můžete jej doplnit, doporučuje se společně s vápníkem v poměru 2:1 (a se zinkem). Nicméně je třeba především vyloučit postižení periferních nervů: objednejte se proto na kontrolu u specialisty-neurologa (přes svého praktického lékaře). A... dlouho toto vyšetření neodkládejte!

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den.Před měsícem se mi udělal gangliom na nártu.Obvodačka mi na to dala višňovku a po týdnu byl pryč.Buhužel uplynul měsíc a je to zpět.
Prosím o radu co s tím.V práci jsem pořád na nohách a občas nosím i těžké věci.Chozeni je kolikrát už tak bolestivé.Nevím si rady co s tím aby se to nevracelo.
Kam je nejlepší si dojít aby mi zas nenapsali višňovku.
Děkuji Jana

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Brnění prstů na rukou

Může se jednat o prostou neurózu, anebo o nedokrvení (zvláště se projevující za mrazu), tedy o poruchu žilního systému, ale může jít i o neurologické postižení nervů anebo o poruchu funkce lymfatického systému.

- projevy

Mravenčení v prstech, brnění konečků prstů u rukou, často jen za určitých okolností (mráz, určitá činnost nebo nervové vypětí), někdy i celodenně.

- příčiny

Poruchy funkce žilního, lymfatického nebo nervového systému, případně neurotické (psychické) potíže.

- léčba

Zvláště u dlouhodobých pozorování těchto projevů se často neobejdete bez specializovaného lékařského vyšetření. Začněte však návštěvou svého praktického lékaře. Po vyloučení výživových nedostatků (vitamíny skupiny B, hořčík, vápník) bude vhodné neurologické vyšetření, na ně navazující rehabilitace, v nejzazším případně chirurgický zákrok.

Potíže sice tohoto druhu často odezní samy. Role časného zahájení léčby je však klíčová (v případech, kdy je nutná).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Brnění jazyka a rtů

Brnění jazyka a rtů může být způsobeno hyperventilací. Příčinou hyperventilace bývá psychické rozrušení, hádka, nakupení stresu a další, nebo takzvaná panická ataka při úzkostných poruchách a následné rychlé a hluboké dýchání, kterým dojde k nadměrnému vydýchání CO2 způsobujícímu právě mravenčení a křeče. Příznaky pak jsou brnění končetin a kolem úst, jazyka, rty se mohou svírat. Objevuje se pocit točení hlavy, sevření na hrudi a dušnost. Okysličení krve ale zůstává 100%, kůže má růžovou barvu.

První pomocí je, že postiženého uklidníte, vyzvete ke klidnému dýchání: nadechnout do břicha, po nádechu zapnout břišní svaly, pomalu a dlouze vydechnout. Dále můžete nechat postiženého dýchat do sáčku přidrženého přes nos a ústa, tím se zvýší koncentrace CO2 v krvi. Případně můžete podat malou dávku sedativa na uklidnění (Diazepam 5 mg, Neurol 1 mg, Lexaurin 3 mg).

Zdroj: Brnění jazyka

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Mravenčení v hlavě

Mravenčení hlavy může způsobit i viróza. Mravenčení v hlavě může být také prvním příznakem migrény nebo epileptického záchvatu. Při dlouhodobém stavu je důležité tento problém řešit se svým ošetřujícím lékařem nebo neurologem, který dle zjištěné diagnózy stanoví odpovídající léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Brnění nohou

To, zda jde o brnění po operaci, od páteře, z nedostatku hořčíku, či zda máte tyto potíže např. pouze při menstruaci, nebo jste se s nimi setkali až v těhotenství... to vše rozhoduje o způsobu pomoci a/nebo léčby.

- příčiny

To, zda jde o brnění po operaci, od páteře, z nedostatku hořčíku, či pokud máte tyto potíže např. pouze při menstruaci, nebo jste se s nimi setkali až v těhotenství... to vše rozhoduje o způsobu pomoci či léčby. S výjimkou nedostatku hořčíku se to bez konzultace s odborníkem neobejde. Není vhodné odkládat dlouhodobě vyšetření, protože déletrvající potíže mohou být nevratné – na rozdíl od těch krátkodobých. Resp. mohou indikovat příčinu, které sice není důvod se obávat, ale kterou je vhodné bez odkladu začít řešit.

- léčba

Diagnostika: Základní diagnostika spočívá v rozhovoru s pacientem (jaké má nemoci, jaké užívá léky, zda pije alkohol, přesné popsání jeho obtíží apod.), dále mají význam běžné krevní náběry (hladina cukru v krvi, hladina CRP, ledvinné parametry, jaterní testy aj.) a rentgen páteře. V případě podezření na narušení funkce nervů (obvyklé u polyneuropatií) je vhodné provést EMG vyšetření (elektromyografie), které mj. dokáže zhodnotit vedení vzruchů nervovými vlákny.

Léčba: Na tlumení pocitů mravenčení a bolesti od nervů jsou vhodná analgetika (např. tramadol – Tramal), protizánětlivá antirevmatika, některá antidepresiva, hydantoiny, léky na epilepsii a také některé léky na poruchy srdečního rytmu (mexiletin). K tlumení mravenčení u cukrovky se dále používá kyselina thioktová (thioctacid).

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Mravenčení v malíčku

Mravenčení v malíčku je nejčastěji způsobeno drážděním nervu nebo špatným prokrvením. Při dlouhodobém stavu zajděte k lékaři, který provede základní vyšetření a na základě výsledků doporučí adekvátní léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Vladimíra Krejčíková

Bc. Jakub Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP