Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

CERVENA COCKA NA KYSELO


Typy mateřských znamének

Existují dvě hlavní kategorie mateřských znamének; červená mateřská znaménka a pigmentová mateřská znaménka. Červená mateřská znaménka jsou barevné, cévní nebo kožní tečky, které se vyvíjejí před nebo krátce po narození. Pigmentová mateřská znaménka jsou přítomna již při narození.

Zdroj: článek Mateřské znaménko alias hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem CO ČERVENÁ ČOČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Nenašla jsem zde odkaz, zda by se mohla v menším množství červená čočka. Děkuji za radu. Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Zdroj: příběh Co červená čočka

Video návod na čočku na kyselo

Zde můžete vidět video návod na přípravu čočky na kyselo.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červená čočka a pohanka

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: článek Warfarin a luštěniny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A COCKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Čočka a warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čočka má průměrné množství vitaminu K. Pouze 5 μg vitamínu K bude obsahovat 100 g suché čočky nebo 200 gramů vařené.
Čočka tak patří mezi vhodné potraviny pro lidi užívající lék Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a cocka

Červená čočka

Čočka patří mezi potraviny, které obsahují více purinů. Ve 100 g je to 127 mg.

Zdroj: článek Potraviny obsahující puriny

Makrobiotická strava

Principem makrobiotické stravy je strava bohatá na ovoce, zeleninu, luštěniny a obilniny. Maso, vejce a rafinované potraviny se výrazně omezují. Nejedná se o vegetariánství, neboť makrobiotika konzumaci masa striktně nezakazuje, pouze doporučuje dopřávat si ho pokud možno v co nejmenším množství a střídat potraviny jin s potravinami jang. Dáte-li si třeba těžký biftek, měli byste přísun energie jang vyvážit přísunem energie jin, tedy například čerstvou zeleninou. Makrobiotika nezakazuje úplně se nezdravých laskomin vzdát, spíše radí, kterými potravinami lze negativní účinky snížit. Makrobiotika, to je především rovnováha.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Nejoblíbenější recepty

Čočka na kyselo bez mouky

Ingredience: 1 cibule, 2 bobkové listy, 350 g čočky, 2─3 lžíce olivového oleje, 4 vejce, sůl, mletý černý pepř, citron, tymián.

Postup: Čočku přebereme, propláchneme a namočíme na 2─4 hodiny do vody. Nasáklou čočku slijeme, zalijeme ji novou vodou a uvaříme doměkka společně s bobkovým listem. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na tuku ji osmahneme dozlatova. Přisypeme část uvařené čočky (i s částí vývaru) a vyjmeme bobkový list. Druhou část čočky rozmixujeme, přidáme k celé uvařené čočce a promícháme. Dochutíme solí, pepřem, tymiánem a citronem. Čočku na kyselo bez mouky podáváme s jemně tekutým volským okem a kyselou okurkou.

Čočka na kyselo s česnekem

Ingredience: 300 g zelené nebo hnědé čočky, 1 menší cibule, 1 bobkový list, 2 lžíce oleje, vinný ocet nebo šťáva z citronu, 1 mrkev, 3 stroužky česneku, sůl, čerstvě namletý pepř, majoránka.

Postup: Syrovou mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Čočku přebereme, propláchneme, dáme do tlakového hrnce i s mrkví, zalijeme studenou vodou (dva až tři prsty nad čočku) a dáme vařit. Díky tlakovému hrnci se doba přípravy výrazně zkrátí ─ podle stáří a druhu bude čočka uvařená zhruba za 10─15 minut. Poté máte na výběr z několika variant přípravy:

Jestliže budete chtít čočku zahustit, neslévejte všechnu vodu. Na oleji si osmažíme cibulku, zasypeme ji přibližně jednou lžící mouky nebo bezlepkovou rýžovou mouku a připravíme klasickou jíšku. Přidáme bobkový list, zalijeme trochou studené vody a necháme krátce povařit. Bobkový list pak vyjmeme, přidáme uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, osolíme, opepříme a dochutíme octem nebo šťávou z citronu a majoránkou dle chuti.

Nezahuštěná čočka se připravuje stejným způsobem, pouze se slije všechna voda. Čočku přidáme k osmažené cibulce a bobkovému listu, který po chvilce prohřátí vyjmeme. Dochutíme česnekem a majoránkou a podáváme. K čočce si můžeme dát sázené či ztracené vejce nebo vejce natvrdo, nakládanou okurku, v zimě je pak skvělé kysané zelí nebo zkvašená zelenina (pickles).

Výborný typ:

Nezahuštěnou čočku stačí ochutit citronovou šťávou v kombinaci s česnekem, jemně nasekanou zelenou petrželkou a římským kmínem a vznikne báječná příloha například k rybě. Nebo uvařenou čočku v létě promíchejte s najemno nasekanou cibulkou a česnekem, pokrájenými cherry rajčátky, koriandrem, citronovou šťávou a olivovým olejem a připravíte tak báječný salát, který lze dochutit i kozím sýrem.

Červená čočka na kyselo

Ingredience: 350 g červené čočky, 1 střední cibule, 1 lžíce octa, máslo nebo olej na smažení, sůl, 3 vejce vařená natvrdo, okurka, chléb.

Postup: Cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na másle nebo oleji. Když začne hnědnout, přidáme propláchnutou čočku a zalijeme vodou. V průběhu vaření kontrolujeme stav vody a občas ji přilijeme, protože čočka hodně vody vsákne. Asi za 10─15 minut by měla být čočka měkká. Zbývá jen ochutit ji solí a octem a je hotovo. Podáváme s vařeným vejcem, okurkou a chlebem.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Poradna

V naší poradně s názvem DNA PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sládková Soňa.

Prosím, mám dotaz, vadí při dně luštěniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna příznaky onemocnění

Luštěninová jídla

Mnoho lidí má luštěniny spojené s představou jídla, jež není chutné, člověka po něm bolí břicho a trpí nadýmáním. Za určitých podmínek je však opak pravdou. Luštěninové jídlo může byt chutné i dobře stravitelné. Stravitelnost luštěnin se výrazně zvýší, pokud je před vařením namočíme (nejlépe přes noc) a poté vylijeme vodu, v níž byly luštěniny namočené. Lepší stravitelnosti dosáhneme také, když luštěniny povaříme s vybranými druhy koření (například s bobkový listem, MAHÁ kořením, tymiánem, oreganem, se saturejkou či bazalkou). Rovněž důležité je podávat luštěninová jídla se zeleninou (ta napomáhá dobré stravitelnosti), nikoli s vejci nebo uzeninou (tím se totiž luštěninová jídla stávají hůře stravitelnými), jak bývalo zvykem ve snaze doplnit bílkovinu luštěnin, která se považovala za neplnohodnotnou. Přitom luštěninová bílkovina má v kombinaci s obilovinami parametry ideální bílkoviny. Konzumace luštěnin a celozrnných obilovin je proto klíčem k dobrému stavu zažívacího traktu, zvláště tlustého střeva a konečníku.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Příběh

Ve svém příspěvku ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luki.

Myslite? Ja mam za to, ze tyhle nemoci zpusobuje prave nespravne stravovani, takze pokud zaradime vice lustenin a ostatni zdrave potraviny, dne a podobnym nemocem se muzeme zcela vyhnout.. Ale to uz je na delsi debatu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jam.

Jsou nevhodné pro vysoký obsah purinů. Dieta při dně je dieta šetřící, při které je nutné vyhýbat se určitům druhům potravin, které mohou být jinak považovány za zdraví prospěšné. Důležité je znát fakta, ne si jen něco myslet. ;-)

Zdroj: příběh Červená čočka a pohanka

Může se jíst čočka při Warfarinu

Pokud byla jedinou věcí, kterou jste dnes jedli, čočka vařená se solí, tak byste museli sníst skoro 27 šálků této potraviny, abyste dosáhli 100 % doporučené denní hodnoty vitaminu K, což je 90 mcg.

Abyste dosáhli 50 % (45 mcg) denní doporučené hodnoty vitaminu K, museli byste sníst přes 13 šálků vařené čočky se solí.

A museli byste sníst skoro 7 šálků vařené čočky se solí, abyste získali 25 % (22,5 mcg) doporučeného denního vitamínu K.

Vařená čočka se solí o množství 1 šálku obsahuje 3,33 mcg vitaminu K.

Zdroj: článek Warfarin a čočka

Nákupní seznam na posílení imunity

  • jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí;
  • cizrna, fazole, čočka a hrách;
  • ořechy, semena, mandle, lískové ořechy a arašídové máslo;
  • citrusové plody, červená paprika a jahody;
  • sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev;
  • zelená zelenina, špenát a brokolice;
  • maso;


Zdroj: článek Potraviny proti virům

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro srovnání s vašimi poznatky zde můžete vidět, jak vypadá prolaps konečníku, lidově výhřez konečníku: https://www.google.cz/image…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vyhřezlý konečník

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: článek Červená řepa a její nežádoucí účinky

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

Ingredience:

  • 1 vetší červená řepa
  • 50 g balkánského sýra
  • 10 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

Červenou řepu omyjte a oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a vložte do zapékací misky. Přidejte nadrobený, pokrájený nebo nastrouhaný balkánský sýr, nasekané ořechy, zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Dejte do předehřáté trouby a pečte asi půl hodiny.

Zdroj: článek Pečená červená řepa

Syrová červená řepa s jogurtem

Ingredience: 1 syrová červená řepa, 3 stroužky česneku, 1 bílý jogurt, sůl, pepř

Postup: Syrovou řepu najemno nastrouháme, přidáme utřený česnek, 1 bílý jogurt bez ochucení, sůl a pepř. Ihned podáváme.

Zdroj: článek Recepty s červenou řepou

Pečená červená řepa s bramborem

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 brambory
  • balkánský sýr
  • chilli koření
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu i brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte na stejně velké kostky a přesypte do zapékací mísy, zasypte nadrobeným, nastrouhaným nebo pokrájeným balkánským sýrem a dochuťte chilli kořením, solí a pepřem. Zaklopte a dejte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi jeden a půl hodiny. Chcete-li mít kůrčičku, na posledních 15 až 20 minut odklopte.

Zdroj: článek Pečená červená řepa

Jak často jíst červenou řepu

Červená řepa má vyšší obsah sacharidů, přesto nepatří mezi zeleninou k těm nejsladším druhům. Většina lidí může v klidu konzumovat červenou řepu několikrát týdně (jejich listy v neomezeném množství) a užívat si nejen její sladkou, lehce zemitou chuť, ale i velké množství živin.

Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.

Zdroj: článek Červená řepa a její nežádoucí účinky

Pečená červená řepa se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 1 větší červená řepa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Řepu neloupejte, jen ji důkladně omyjte a osušte. Zabalte do alobalu a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut, tak aby byla spíše poloměkká. Hned jak řepu vyndáte z trouby, vybalte ji z alobalu a propíchněte, aby z ní vyšla pára, poté oloupejte a nechte úplně vychladnout. Vychladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle, zakápněte citronovou šťávou, přidejte utřený česnek, zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale chutnat vám bude i na čerstvém pečivu.

Zdroj: článek Pečená červená řepa

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Michal Vinš

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová


maska z droždí na pleť
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
cisteni cev
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Co červená čočka

Anna

Nenašla jsem zde odkaz, zda by se mohla v menším množství červená čočka. Děkuji za radu. Anna

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Co červená čočka

Kamča

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Červená čočka a pohanka

Miroslava Žáková

Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a cocka

Slava

Čočka a warfarin

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Červená čočka a pohanka

Cempírek

Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Warfarin a cocka

Cempírek

Čočka má průměrné množství vitaminu K. Pouze 5 μg vitamínu K bude obsahovat 100 g suché čočky nebo 200 gramů vařené.
Čočka tak patří mezi vhodné potraviny pro lidi užívající lék Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Dna příznaky onemocnění

Cempírek

Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Červená čočka a pohanka

Jam

Jsou nevhodné pro vysoký obsah purinů. Dieta při dně je dieta šetřící, při které je nutné vyhýbat se určitům druhům potravin, které mohou být jinak považovány za zdraví prospěšné. Důležité je znát fakta, ne si jen něco myslet. ;-)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Červená čočka a pohanka

Luki

Myslite? Ja mam za to, ze tyhle nemoci zpusobuje prave nespravne stravovani, takze pokud zaradime vice lustenin a ostatni zdrave potraviny, dne a podobnym nemocem se muzeme zcela vyhnout.. Ale to uz je na delsi debatu.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Vyhřezlý konečník

Lenka

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Červená řepa a warfarin

Diviš M.

Jak vadí červená řepa při užívání Warfarinu zda moc ředí krev nebo málo. Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Červena řepa

Cempírek

Červená řepa obsahuje velké množství oxalátů, které podporují tvorbu ledvinových kamenů. Dna rovněž podporuje tvorbu ledvinových kamenů. Proto by nemělo být konzumováno větší množství červené řepy lidmi trpících dnou.

Většině pacientů s dnou udělá dobře, když se vyhnou potravinám s vysokým obsahem oxalátů. Dodržování diety s nízkým obsahem purinů a oxalátů pomůže dosáhnout úlevy od dny. Osoby trpící dnou, kteří již mají ledvinové kameny, by udělaly dobře, kdyby se zcela vyhýbaly potravinám bohatým na oxaláty.

Oxaláty jsou přírodní sloučeniny, které se nacházejí v zelenině, ovoci, ořechách a obilovinách. Příklady potravin s nejvyšším obsahem oxalátů: zelená listová zelenina, sója, mandle, brambory, čaj, rebarbora, obilná zrna a červená řepa. Oxaláty také přirozeně vznikají v lidském těle jako odpadní produkt.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

optik

Dobry den, Nikol, kontaktni cocky zrejme Vasemu problemu neprizpeji, vysadte je a navstivte co nejdrive lekare. Puvodcem muze byt infekce, ktera se do oka dostala jinou cestou nez kontaktni cockou. Take je mozne, ze Vam cocky "nesedi", jsou proste lidi, kteri je nesnesou. Je nutna pravidelna prohlidka zda cocka nedeformuje vrchni vrtstvu oka. V kazdem pripade Vas problem je nutne co nejdrive resit.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Červená řepa a trombocyty

nasťa

mám nizkou hladinu trombocytů?? nevím jestli červená řepa se smí, když je ubytek krevních destiček,,tudíz zvýšená krvácivost...

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Červená řepa - zavařování

Milena

Zavařená červená řepa se zelím , není v nálevu psaný poměr vody ?
Svařit vodu , ale jaké množství na 5 dílů octa , 1 díl soli ?
Děkuji za zprávu .

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.