Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

DNA A LUŠTĚNINY


Udávaný obsah vitaminu K v luštěninách se v odborných publikacích liší, proto je výhodnější si nastavit týdenní příjem luštěnin a ten pak pravidelně konzumovat. Vyrovnaný příjem luštěnin je zvlášť důležitý u lidí, kteří vyznávají některý z alternativních způsobů stravování a luštěniny u nich tvoří podstatnou část jídelníčku.

Zdroj: článek Warfarin a luštěniny

Poradna

V naší poradně s názvem DNA PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sládková Soňa.

Prosím, mám dotaz, vadí při dně luštěniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna příznaky onemocnění

Sója a Warfarin

Za luštěniny s vysokým obsahem vitaminu K je považována především sója a výrobky z ní.

Zdroj: článek Warfarin a luštěniny

Příběh

Ve svém příspěvku MŮŽE SE NA WARFARIN KEDLUBNA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Někde píší že ano třeba i kedlubnove zelí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva.

A ještě jsem se chtěla zeptat luštěniny. Když si udělám čočku tak půl hrnečku vadí?

Zdroj: příběh Může se na warfarin kedlubna?

Luštěniny

Luštěniny podle čínské medicíny posilují ledviny. Všimněte si ledvinovitého tvaru fazolí. Východní medicína učí, že je-li tvar rostliny podobný určitému orgánu, pak je rostlina pro tento orgán léčivá. Díky luštěninám se vám velmi rozšíří jídelníček. Guláše nemusíte vařit jen z masa, ale třeba i z fazolí. Například cizrna nebo čočka jsou zase skvělé základy pro pomazánky, saláty s cizrnou či fazolemi jsou výživné a určitě vám budou chutnat husté krémové luštěninové polévky nebo omáčky.

Zdroj: článek Potraviny posilující ledviny

Příběh

Ve svém příspěvku DNA PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sládková Soňa.

Prosím, mám dotaz, vadí při dně luštěniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.

Já myslím že tu někdo snad neumí číst????
Samozřejmě že luštěniny z důvodu vysokého obsahu purinů
ZVYŠUJÍ KYSELINU MOČOVOU, a konzumovat se nesmí

Zdroj: příběh Dna příznaky onemocnění

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: článek Warfarin a luštěniny

Luštěninová jídla

Mnoho lidí má luštěniny spojené s představou jídla, jež není chutné, člověka po něm bolí břicho a trpí nadýmáním. Za určitých podmínek je však opak pravdou. Luštěninové jídlo může byt chutné i dobře stravitelné. Stravitelnost luštěnin se výrazně zvýší, pokud je před vařením namočíme (nejlépe přes noc) a poté vylijeme vodu, v níž byly luštěniny namočené. Lepší stravitelnosti dosáhneme také, když luštěniny povaříme s vybranými druhy koření (například s bobkový listem, MAHÁ kořením, tymiánem, oreganem, se saturejkou či bazalkou). Rovněž důležité je podávat luštěninová jídla se zeleninou (ta napomáhá dobré stravitelnosti), nikoli s vejci nebo uzeninou (tím se totiž luštěninová jídla stávají hůře stravitelnými), jak bývalo zvykem ve snaze doplnit bílkovinu luštěnin, která se považovala za neplnohodnotnou. Přitom luštěninová bílkovina má v kombinaci s obilovinami parametry ideální bílkoviny. Konzumace luštěnin a celozrnných obilovin je proto klíčem k dobrému stavu zažívacího traktu, zvláště tlustého střeva a konečníku.

Zdroj: článek Čočka na kyselo

Poradna

V naší poradně s názvem JAKOU ZELENINU JÍST PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Je to jednoduché, při warfarinu se může jíst bez zábran všechna zelenina, která není uvedena v seznamu nevhodné zeleniny.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Rada bych vědela co při varfarinu si užu dovolit jist prý vadí i luštěniny.

Zdroj: příběh Jakou zeleninu jíst při warfarinu

Hrách a Warfarin

Hrách patří mezi potraviny s významnějším obsahem vitaminu K. Pohybuje mezi 30 a 100 µg na 1 dávku.

Zdroj: článek Warfarin a luštěniny

Příběh

Ve svém příspěvku POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nemohu nikdenajít, zda jáhly jsou luštěnina, t.zn., jestli jsou při dně vhodné nebo ne.Nemůžete někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš Beneš.

Jáhly nebolí proso je obilovina, obsahuje hlavně cukr ve formě složené tedy škrob.Na dnu bez vlivu.
Zelenina i luštěniny byť s vysokým obsahem bílkovin nezpůsobují dnu a je možné je jíst.

Zdroj: příběh Potraviny nevhodné při dně

Keratin a potraviny

Strava patří k důležitým faktorům, jež ovlivňují vzhled a zdraví kůže, vlasů a nehtů. Keratinocyty (pokožkové buňky vytvářející keratin) jsou totiž metabolicky velmi aktivní, proto citlivě reagují na nedostatek vitamínů, minerálů, aminokyselin obsahujících síru...

Například vyloučení bílkovin z jídelníčku způsobuje nejen zpomalení růstu vlasů, ale také produkci menšího počtu a méně kvalitních vlasů. Vlasy se též zdají málo zabarvené a mohou začít předčasně šedivět. Potraviny bohaté na bílkoviny (libové maso, mléko, vejce, mořské ryby, luštěniny...) hrají tudíž důležitou roli při prevenci proti ztrátě keratinu ve vlasech.

Vliv na množství keratinu ve vlasech (a tedy na kvalitu a množství vlasů) mají mimo jiné i:

  • vitamíny skupiny B (pivovarské kvasnice, celozrnné obiloviny, luštěniny, maso...);
  • vitamín A (rybí tuk, játra, mrkev, špenát, kapusta, meruňky, máslo...);
  • železo (třtinová melasa, šťáva ze švestek, sušené meruňky, ořechy, semena dýní, pšeničné klíčky, luštěniny, zelená listová zelenina...);
  • křemík (přeslička rolní, ovesné vločky, jáhly, rýže...);
  • selen (mléko, čaj, mořské ryby, ořechy, vnitřnosti...);
  • zinek (potraviny bohaté na bílkoviny, viz výše);
  • fosfor (strava živočišného původu, to jest maso, vaječné žloutky, ryby, mléčné výrobky..., ale i rostlinného, to jest mouka, luštěniny, ořechy...).

Zdroj: článek Keratin na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Fazole a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K mají bílé druhy fazolí.

Zdroj: článek Warfarin a luštěniny

Příběh

Ve svém příspěvku ANTONIE MAČINGOVÁ 28 DENNÍ JÍDELNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Vedralová.

Dobrý den koukala jsem na jídelníček který jste mi zaslali vše je pohodě až na to že česnek nemohu a luštěniny také nemohu jak to mám udělat brokolice ,hrách česnek ,jsou které nemohu .děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika břenová.

Dobrý den,mohu poprosit o zaslání celehé jídelníčku?děkuji moc.

Zdroj: příběh antonie mačingová 28 denní jídelniček

Arašídy a Warfarin

Semena podzemnice olejné, tedy arašídy, patří mezi luštěniny, někteří lidé je však mylně zařazují mezi ořechy.

Obsah vitaminu K na 100 g potravin dle databáze USDA: 10–50 µg mají sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Doporučení: I když jsou luštěny uváděny obecně jako nevhodné potraviny, lze je v přiměřeném množství konzumovat. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu, ve 100 g najdeme přibližně 23 g bílkovin, složených sacharidů a vlákniny. Obsahují málo tuku a žádný cholesterol. V luštěninách se kromě mnoha minerálních látek nachází i značné množství vitaminů, především vitamin A a vitaminy skupiny B. Díky bílkovinám a vláknině luštěniny dobře zasytí, proto se s výhodou využívají i při hubnutí.

Chcete-li snížit obsah vitaminu K, zkuste do připravovaného pokrmu použít luštěniny v poloviční dávce. Za porci se považuje 100 g luštěnin (váženo ve vařeném stavu). Porce luštěnin může nahradit porci masa.

Některé druhy luštěnin vyžadují dlouhé namáčení a následně vaření. Když spěcháte, můžete použít i sterilované luštěniny. Stačí je pouze propláchnout studenou vodou. Pokud jsou ve slaném nálevu, použijte při vaření méně soli.

Kulinářské využití luštěnin je velmi široké, luštěniny lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako součást polévek, salátů, pomazánek či zapékaných jídel.

K běžnému zeleninovému salátu stačí přidat několik lžic vařených nebo sterilovaných luštěnin.

Nadýmavé účinky je možné zmírnit tak, že luštěniny namočíte přes noc do vody a použitou vodu před vařením vylijete a dáte novou.

Vitamin K je pro náš organismus důležitý, i když v malém množství. Proto jsou u některých potravin nebo nápojů vypočítány maximální možné denní dávky. Je tedy nutné dodržovat i pravidelné množství konzumovaných luštěnin.

Zdroj: článek Warfarin a luštěniny

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu je ze sóji a sójové boby mají opravdu velmi vysoký obsah purinů. Jenže tofu se vyrábí ze sójového mléka a při jeho výrobě se většina materiálu odstraní včetně toho s vysokým obsahem purinů a zbude jen tofu, které má jen třetinu z původního množství purinů obsažených v sojových bobech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Zdroje molybdenu

Molybden je přítomen v celé řadě potravin. Dobrým zdrojem jsou obiloviny, brambory, luštěniny, vejce, mléčné výrobky a droby. Některé bylinky, jako je petržel nebo kopr, obsahují také dostatečné množství tohoto stopového prvku.

Zdroj: článek Stopový prvek molybden

Zdroje chrómu

Hlavním zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice nebo droby. Také ořechy, luštěniny a celozrnné výrobky přispívají k zásobování chrómem. V rostlinných přirozených zdrojích se tento stopový prvek vyskytuje hlavně ve slupkách semen.

Zdroj: článek Stopový prvek chróm

Vitamín B

Vitamín B posiluje vlasové folikuly, čímž se vlas stává méně náchylný na poškození a vypadávání. Konzumace potravin s obsahem vitamínů skupiny B zvýší růst vlasů, sníží jejich vypadávání i šedivění. Zdrojem tohoto vitamínu jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, ořechy a luštěniny. Vitamín B je rozpustný ve vodě, takže se vám nebude hromadit v těle.

Dávkování: Nejčastěji se užívá vitamín B-komplex, který obsahuje většinu zmiňovaných vitamínů B.

Předávkování a nežádoucí účinky: Vitamínem B se nedá předávkovat, protože je rozpustný ve vodě a jednoduše se z organismu při nadměrném množství vyplaví.

Druhy vitamínů B, které jsou užitečné pro vaše vlasy

Vitamín B5 (kyselina pantotenová) brání šedivění a vypadávání vlasů. Pokud máte nedostatek tohoto vitamínu, vlasové folikuly začnou vypadávat. Některé z dobrých zdrojů vitamínu B5 jsou celozrnné obilniny, kvasnice, vnitřnosti, vaječné žloutky, mléko, arašídy nebo luštěniny.

Doporučená denní dávka: 8 mg.

Vitamín B6 (pyridoxin) pomáhá při prevenci proti vypadávání vlasů. Napomáhá také při tvorbě melaninu, který dodává vlasům barvu. Některé z potravinových zdrojů vitamínu B6 jsou kvasnice, játra, celozrnné obiloviny, zelenina, vnitřnosti a žloutky. Vysoká dávka tohoto vitamínu může způsobit ztrátu citlivosti v rukou a nohou, při jeho užívání je dobré se poradit s lékařem ohledně přesného množství užívání.

Doporučená denní dávka: 1,6–1,8 mg.

Vitamín B9 (kyselina listová) je potřebný pro růst vlasových buněk. Dobrými zdroji vitamínu B9 jsou zelená listová zelenina, luštěniny, játra, drůbež, vejce, obiloviny a citrusové plody.

Zdroj: článek Vitamíny proti padání vlasů

Vliv nedostatku železa na akné

Železo dodává pleti svěží vzhled, a tím vlastně předchází jejímu stárnutí. Nezdravý a nápadně bledý vzhled bude zřejmě důsledkem nedostatku železa. Velkým zdrojem železa jsou sušené meruňky, semínka, oříšky, luštěniny, listová zelenina a vepřová játra.

Zdroj: článek Akné z nedostatku železa

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: článek Vitamín B1

Charakteristika chrómu

Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:

  • 50 g droždí
  • 300 g čočky
  • 400 g kuřecího masa

Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.

Zdroj: článek Stopový prvek chróm

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Gabriela Štummerová


dna a ledviny
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
dna a meloun
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Může se na warfarin kedlubna?

Sylva.

Můžu jíst těstoviny? A luštěniny třeba čočku půl skleničky.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Dna příznaky onemocnění

Sládková Soňa

Prosím, mám dotaz, vadí při dně luštěniny?

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Může se na warfarin kedlubna?

Sylva

A ještě jsem se chtěla zeptat luštěniny. Když si udělám čočku tak půl hrnečku vadí?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Dna příznaky onemocnění

Marie.alternativni

Já myslím že tu někdo snad neumí číst????
Samozřejmě že luštěniny z důvodu vysokého obsahu purinů
ZVYŠUJÍ KYSELINU MOČOVOU, a konzumovat se nesmí

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Dna příznaky onemocnění

Cempírek

Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jakou zeleninu jíst při warfarinu

vlasta

Rada bych vědela co při varfarinu si užu dovolit jist prý vadí i luštěniny.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Potraviny nevhodné při dně

Luboš Beneš

Jáhly nebolí proso je obilovina, obsahuje hlavně cukr ve formě složené tedy škrob.Na dnu bez vlivu.
Zelenina i luštěniny byť s vysokým obsahem bílkovin nezpůsobují dnu a je možné je jíst.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Seznam nevhodných potravin

juraj šofronič

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

antonie mačingová 28 denní jídelniček

Olga Vedralová

Dobrý den koukala jsem na jídelníček který jste mi zaslali vše je pohodě až na to že česnek nemohu a luštěniny také nemohu jak to mám udělat brokolice ,hrách česnek ,jsou které nemohu .děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zvýšená kyselina močová

martin

Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

Jana

Nejlepší je prevence. Já jím denně hrstičku ořechů, ovoce, zeleninu, luštěniny. Z masa zařazuji do jídelníčku telecí, kuře, králík. Velkým vzorem je pro mne americký lékař J. Fuhrman. Jeho léčba je založena na zdravých potravinách. Tyto potraviny mají i dostatek hořčíku, takže nemusím přemýšlet nad žádným testem.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Tabulka potravin podle obsahu purinů

Marian Beran

Dobrý den, mám v té tabulce nesrovnalosti pivo tam je psáno kolem 20mg/l což z něj dělá asi nejvíce dietní věc tj při vypití 10ti piv se teprve dostanu na nežádoucí hranici. Ale ve článku Alkohol a dna píšete že pivo má 160mg/l. Tak jak to tedy je. Dále všude se uvádí že při dne je nejhorší červené maso přitom podle tabulky to vypadá že kuřecí je ještě horší a luštěniny až strašné.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Popraskane koutky kvasinky

Dáša

Kromě nedostatku vitamínu B mohou být popraskané koutky následkem kvasinkové infekce, tak zvané kandidozy anebo mohou ukazovat také na nedostatek železa v těle. Jako léčbu popraskaných koutků od kvasinek můžete zkusit přírodní Colostrum http://www.zbozi-kosmetika.… a k tomu nějaká probiotika. Neuškodí ani zvýšit příjem železa, které obsahují vnitřnosti, luštěniny, případně kapky s železem, k dostání v lékárně.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Potraviny s obsahem železa

Kamča

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kyselina močová - dieta a jídelníček

Hana

Dobrý den. Mám vysokou hladinu kyseliny močové. Beru Alopurinol každý den. Mám ale cholesterol v pořádku, nízkou hladinu tuků i cukrů v krvi. Mám také nízký tlak. Nejím tmavé maso, luštěniny, nepijí alkohol, piju čistou vodu cca 2 litry denně. Pečivo a kuřecí maso jím cca jednou za týden. Málo solím. Dle rozboru mám 17kilo zadržené vody, které se nemůžu zbavit. Nevím co mám dělat. Můj lékař také neví, tvrdí mi, že jím špatně a nabízí mi antidepresiva.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.