Informace od zdravotní sestry

MENU

  

NEMOC DNA

  

HEMOROIDY

  

ODVODNĚNÍ ORGANISMU

  

LÁZNĚ

  
Téma

EPIDURÁLNÍ OPICH

OBSAH

Epidurál ano, nebo ne?

Epidurální analgezie je metoda, která na první pohled vypadá jako ideální cesta k bezbolestnému porodu. Jako každá medicínská intervence při porodu má však tento způsob tišení bolesti nejen svá pro, ale i proti. Epidurální analgezie by pak neměla být metodou první volby, ale měla by být podávána především v lékařsky indikovaných případech a vždy po řádném poučení rodící ženy porodníkem a anesteziologem.

Zdroj: Epidurál

Poradna

V naší poradně s názvem ANESTÉZIA, ALEBO NARKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Hudek.

Idem na endoprotézu kolenného klbu. Anesteziológ mi pri pohovore neodporúčal úplnú narkózu vzhľadom na môj vek 74 rokov. Doslova povedal, že hazardujem so svojim zdravím a môže sa stať, že po prebudení už nemusím poznať svojich príbuzných, proste stratím pamäť.
Navádzal ma zavedenie epiduralky /injekcie/ do miechy. Som na vážkach čo urobiť. Z injekcie mám strach.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spinální epidurální anestezie je pro organismus šetrnější. Mozek není utlumen a operace ho nijak neovlivní. Nepříjemný může být zážitek z operačního sálu, kde budete plně vnímat okolní dění. Pokud vám to lékař doporučuje, tak si je jistý, že to zvládnete a měla byste ho poslechnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Cena za epidurál

Cena za epidurální anestezii je v té které nemocnici různá. Někde se neplatí, jinde se platí 500 až 6 000 Kč. Pokud je epidurál indikován ze zdravotního důvodu, je bezplatný.

Zdroj: Epidurál

Poradna

V naší poradně s názvem INTUBACE PŘI ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Děkuji.
A je celková anestezie jediná možnost při tomto zákroku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není, ještě je možná svodná anestezie, kdy se znecitlivující látka aplikuje do mišního kanálu. Říká se jí epidurální a pacient je při ní při vědomí, sám dýchá, komunikuje s operujícím a necítí oblast od břicha k nohám. O vhodné anestezii se domluvte s chirurgem nebo anesteziologem před výkonem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Intubace při anestezii

Kaudální opich bederní páteře

Pomáhá pacientům s bolestí zad v dolní bederní a křížové oblasti vzniklé spontánně nebo po neurochirurgickém výkonu.

Opich se provádí jehlou do otvoru v křížové kosti mezi hýžděmi.

V této oblasti již neprobíhá mícha, tudíž nehrozí její poškození. Opich je prováděn „naslepo“ a jeho úspěch není stoprocentně zaručen. Účinek je velmi individuální. Někomu pomáhá a vydrží půl až jeden rok, někomu jen několik týdnů, jinému nepomůže vůbec, ale nikdy nezhorší dosavadní potíže. Při dobrém výsledku jej lze opakovat nejdříve po půl roce. Opich neodstraní příčiny potíží, ale může výrazně ulevit od dosavadní bolesti.

Kaudální blok se provádí v poloze na břiše. Kyčle jsou podloženy válečkem, aby křížová kost byla co nejvýše, pro snadnější provedení punkce. Mezi hýždě sestra vloží gázu, aby dezinfekce nezatekla na konečník a nepopálila jej. Následně je dezinfikována oblast punkce. Lékař provede tenkou jehlou místní znecitlivění. Delší jehlou detekuje potřebný prostor. Aplikuje dávku slabého anestetika s kortikoidem. Obstřiky se provádějí v sérii, vždy 3 dny po sobě. Celý den se pak dodržuje klidový režim.

Komplikace u obstřiku jsou individuální a bývají minimální. Můžou se projevit jako slabé nohy, necitlivou oblast genitálu, výjimečně se stává, že pacientům samovolně odchází moč. Tyto nepříjemné stavy během několika hodin úplně vymizí. Dále se může vyskytnout bolest hlavy a pokles krevního tlaku.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi CHODIDLA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Beham po doktorech,bolest je neskutecna,po ranu sotva chodim,jak po modrinach,nejprve jsem mela elektrolecbu,to jrste zhorsilo,pak ozarovani leiserem,nepomohlo,ted jsem objednana na radiolecbu,pry je to silnejsi ozarovani,,rengen ukazal vyrustky kosti na pate,obou noh,tzv ostruhy,..ma nekdo zkusenosti,jak se vylecit,dekuji Magdaléna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav Matocha.

Ukrutné bolesti jsem měl dva roky nepomohlo ozařováním ani jiné léčení . Od známého jsem se dověděl o sportovním lékaři dr.Valentovi ten provedl opich po 4 týdnech bolest přestala od toho zákroku již 5.rok mám klid.V té době ordinoval na poliklinice Spořilov

Zdroj: diskuze Chodidla bolest

Co to je epidurální anestezie

Přes jehlu se speciálním postupem aplikuje anestetická látka do epidurálního (subdurálního) prostoru – do páteřního kanálu v bederní oblasti. Jste plně při vědomí, od pasu dolů však nic necítíte. Z toho také vyplývá, že tento typ anestezie lze použít pouze u operací prováděných na dolní polovině těla.

Někdy se po zákroku může objevit bolestivost v místě vpichu. Ta by měla během několika dní samovolně vymizet. Rizikem epidurální anestezie je pokles krevního tlaku a snížení srdeční frekvence. Proto jsou předtím podávány infuze pro naplnění krevního řečiště.

V epidurální anestezii se využívá lokální anestetikum, stále vyráběné z kokainu, které je injekčně vpraveno do epidurálního prostoru (prostor kolem tvrdých obalů, které chrání míchu). Epidurální anestezie blokuje nervové signály jak ze senzorických, tak z motorických nervů, čímž efektivně tlumí bolest, avšak imobilizuje spodní část těla. V posledním desetiletí byl vynalezen nový typ epidurálu zvaný „chodící epidurál“, který snižuje blokaci motorických nervů a umožňuje určitou mobilitu.

Epidural hematoma – jde o něco zcela jiného, tento stav vzniká při poranění hlavy. Pokud náraz či úder směřuje do oblasti spánku, může dojít k roztržení tepny a k následnému krvácení. Vznikající hematom pak začne utlačovat mozek. Jedná se o život ohrožující stav.

Zdroj: Epidurál

Diskuze

V diskuzi BOLAVÝ LOKET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,jaký obklad nebo koupel by byl vhodný na golfový loket,trápí mě už skoro rok,ortoped mi už 2krát dal opich a řekl,že to přejde,ale při zátěži to zatím pořád bolí,někdy je bolest menší a někdy větší a nato prý antibiotika nebo nějaké léky nejsou,prosím o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohuslava Sekerová.

Pomohla mi jediná babská rada. Na noc namazat léčivým gelem, obložit nakrájenou cibulí, převázat potravinářskou fólií a zabalit do tepla na celou noc. Během týdne klid a už dlouho.....

Zdroj: diskuze Lze použít anopirin jako oblad na otoky

Analgetika u psa

Jako analgetika se u psů používá celá řada preparátů z různých skupin, v různých formách (tablety, emulze, injekce). Na tomto místě je důležité poznamenat, že jsou doporučitelné pouze veterinární preparáty vhodné pro psy, či v určitých případech i humánní, podle dávkování veterinárního lékaře. Na domácí experimentování s acylpyrinem, paralenem nebo ibuprofenem už doplatilo mnoho zvířat, především mláďat!

Analgetika využívaná ve veterinární medicíně dělíme na:

  1. Nesteroidní protizánětlivé látky: tato skupina tvoří asi nejpoužívanější část analgetik. Kromě schopnosti tlumit bolest mají i protizánětlivý a protiotokový účinek. Některá z nich se hodí i k dlouhodobé aplikaci. Jejich nevýhodou může být negativní vliv na zažívací aparát (zvracení, krvácení až tvorba vředů) a ledviny (postižení cév). U moderních typů je v běžných dávkách a při aplikaci po žrádle tento výskyt problémů málo častý. Řadíme sem Ketofen, Rimadyl, Metacam, Tomanol, Finadyne, Aulin.
  2. Místní a celková anestetika: používají se většinou při operacích. Jsou to látky schopné velmi významně tlumit bolest. Délka účinku závisí na typu a způsobu podání. Většinou působí krátkodobě. Některé preparáty ale účinkují i určitou dobu po probuzení zvířete (především místní anestetika podaná některou technikou lokálního znecitlivění, například epidurálně). Na tomto místě je důležité varování před neuváženým podáním anestetika do kloubů bez důkladné diagnostiky!! Odbornou chybou je taktéž „opich páteře“ anestetikem při bolestech spojených s meziobratlovým diskem – hrozí nekontrolovaný pohyb s rizikem ochrnutí!!! Do této skupiny řadíme Procain, Lidocain, Marcain.
  3. Opioidy: jsou deriváty opiátů, látky odvozené od morfia. Bolest tlumí velmi silně po rozdílnou dobu. Jejich použití je ale omezeno vzhledem k jejich problematičtějšímu získávání, poněkud vyšší ceně, některým nežádoucím vlivům (především určitá deprese dechu) a vzhledem ke způsobu aplikace některých z nich (pouze nitrožilně). Preparáty, které jsou použitelné v našich podmínkách (kromě některých speciálních případů), jsou ale poměrně bezpečné, cenově přijatelné a mohou se aplikovat i do svalu či podkoží. Hodí se především k premedikaci před operativními zákroky, kdy snižují svým účinkem spotřebu celkových anestetik a tlumí i bolest pooperační. Velmi vhodné je podání nižší epidurální dávky, která má stejný účinek jako podání celkové anestezie, ale výrazně menší vedlejší vliv. Patří sem Torbugesic, Temgesic.

Zdroj: Bolest u psa

Diskuze

V diskuzi MUSÍM PLATIT ZA VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Novák.

Dobrý den-dnes mně paní doktorka vytrhla kořen 3tího zubu a 4tý zub s korunkou. 3tí zub bez problému a načtyřce utrhla kurunku a následně trhala kořen. To trvalo přes jednu hodinu tzv.chirurgická extrakce.Pro prví umrtvení použila injekci,která neudělá ztvrdnutí pusy ,pak ale provedla další opich bežnou injekcí. Je v pořádku ,že požadovala úhradu téměř 500kč -

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Musím platit za vytržení zubu

Ukázka porodního plánu

Každá porodnice by měla mít nějakou brožuru nebo tiskopis, v nichž informuje potencionální rodičky o své filozofii a politice. Tyto informace by si měla žena prostudovat dřív, než začne porodní plán sepisovat, aby věděla, co má ve svém porodním přání zmínit, a také, s jakými názory se může ze strany porodnice setkat. Rodička by se měla zaměřit na možné alternativy porodu (přítomnost porodní židličky, porodního vaku, zapnutí CD přehrávače, zapálení vonného oleje a podobně), podporující polohy během porodu, zda je možné mít s sebou doprovod u porodu, na možnost využití epidurální anestezie nebo Entonoxu a další.

Porodní plán by měl být nedílnou součástí porodu, jak vypadá, naleznete zde.

Zdroj: Porodní plán

Diskuze

V diskuzi OPICHY ZAD POD CT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobry den minuly tyden jsem byla na opichu krcni patere pod ct zatim ohromna uleva ale pan doktor rikal ze to je jen oddaleni operace ale snad to nejakou dobu vydrzi nesmim ale delat zadnou tezkou praci zatim pracuju na vratnici a co bude dal uvidim.Kdo jde na opich neni se ceho bat a aspon se ulevy od bolesti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Trulíková.

Může noha mrzvět po RTG zad a přejde to?Jestli ano za jak dlouho?

Zdroj: diskuze Opichy zad pod ct

Ambulantní kyretáž v přechodu

Kyretáž neboli výškrab je krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní. Mimo jiné se jedná o dnes již jen řídce používaný způsob provedení interrupce. Zároveň může být kyretáží získaná tkáň zkoumána při dalším určování zdravotního problému. Před zákrokem bývá nejprve roztaženo děložní hrdlo. Samotný zákrok se v České republice nejčastěji provádí v celkové anestezii, v mnoha zemích dostává pacientka na výběr z více druhů anestezie (epidurální, lokální).

Výkon je prováděn v krátké celkové anestezii, velice často v ambulantním režimu. Před operací je potřeba absolvovat předoperační vyšetření. Samotná operace trvá asi 15 minut. Po dezinfekci zevních rodidel a pochvy se provede dilatace (rozšíření) hrdla děložního kovovými tyčinkami – dilatátory. Děložní sliznice je odstraněna pomocí tenkého nástroje – kyrety a získaný materiál je odeslán na histologické vyšetření.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČITEL OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie vitovjáková.

Dobrý den,
prodělala jsem zánět žil na pravé noze a hrozí mi operace ( metodou parvacross ). Existuje nějaká možnost, že bych se mohla operaci vyhnout ? Mám totiž strach z anestezie, přece jen už nejsem nejmladší ( 66).
Prosím o radu.
mvit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krosektomie se dnes provádí velmi šetrně. Dochází při ní k preparaci zdravých žil, kterými se pak nahrazují ty poničené zánětem. Vlastně se dá říci, že je to zatím nejlepší způsob, jak vrátit zpět původní žilní funkce, jako před zánětem. Anestezie se bát nemusíte. Pokud byste nechtěla celkovou anestezii, tak můžete požádat o epidurální anestezii, při které zůstáváte při vědomí a znecitliví se vám jen spodní část těla. Alternativní medicína je při léčbě již poničených žil slabá. Může pomoci jen daleko před tím, než zánět zničí žíly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčitel otec pleskač

Vyhřezlý konečník – léčba

Rektální výhřez může být buď částečný, což zahrnuje jen sliznici, nebo může být kompletní, což zahrnuje celou stěnu konečníku. Tento problém může nastat u dětí, ale je mnohem častější u starých lidí. K léčbě rektálního prolapsu je vhodná operace. Většina operací rektálního výhřezu se provádí pod celkovou anestezií. U starších pacientů se používá epidurální nebo spinální anestezie. Existují tři typy operací rektální prolapsu.

  • U zdravých dospělých se provádí operace břicha. Tato operace se provádí v celkové anestezii, kdy lékař vede chirurgický řez břichem a poté odstraní část tlustého střeva.
  • Někdy může dojít k tomu, že se objeví měkký kus tkáně kolem konečníku. Tento problém se pak řeší pomocí laparoskopické operace.
  • U starších osob nebo osob s jinými zdravotními problémy se provádí operace přes konečník.

Prolaps konečníku nebo tlustého střeva lze léčit z pánevního dna, kdy lékař odstraní část tlustého střeva a konečník spojí s okolní tkání.

U dětí s rektálním prolapsem nemusí dojít k operaci.

Rizika léčby

Rizika spojená s anestezií:

  • dýchací potíže, pneumonie;
  • problémy se srdcem;
  • reakce na léky.

Rizika spojená s operací:

  • krvácení;
  • infekce.

Další rizika:

  • velmi častá zácpa;
  • inkontinence;
  • znovuobjevení prolapsu.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Poradna

V naší poradně s názvem ANESTEZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Hrnčíř.

Dobrý den.Mám jít na epidurál obstřik.Jelikož jsem prodělal před 8 lety mozkovou příhodu a těžkou parezu.Mám trochu obavy jestli vše v mém případě dopadne dobře.Obracím se na vás s dotazem abych netrpěl při tomto zákroku kolik stojí uklidňující injekce.Děkuji za odpověď.Hrnčíř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je třeba říci, že strach z utrpení při epidurálce je zbytečný. Pocit je podobný, jako při odběru krve ze žíly. Jakmile je vpravena látka s lokálním anestetikem do meziobratlového prostoru ucítíte úlevu od bolesti a o to přesně jde - ulevit vám od bolesti. Po aplikaci budete muset zůstat sedět asi 3 hodiny, tak si sebou vezměte svojí oblíbenou zábavu, kterou rád děláte v sedě, aby vám to pěkně utíkalo. Nebojte se, epidurální obstřiky se dělají již dlouho a často a lékaři mají bohaté zkušenosti, které jsou předpokladem, že se vše povede.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anestezie

Celerová pomazánka se zakysanou smetanou

Ingredience: sůl, vejce, bílý pepř, 1 zakysaná smetana, citronová šťáva z jednoho citronu, celer, cibule

Postup: Oloupaný syrový celer jemně nastrouháme a ihned promícháme se zakysanou smetanou. Vmícháme nastrouhaná vejce a jemně nakrájenou cibulku. Osolíme, opepříme bílým pepřem a dochutíme trochou citronové šťávy.

Celer je velmi zdravá zelenina, která má údajně stejně jako petržel díky obsahu aminokyseliny asparagin i afrodiziakální účinky pro muže. U žen je tato zelenina oblíbená při dietách, protože není kalorická, ale dodává tělu mnoho důležitých látek.

Do Evropy se bulvový celer dostal na začátku 18. století, kdy byl do Anglie dovezen z Alexandrie. Ve větší míře se v Evropě celer začal pěstovat až po třicetileté válce, v českých zemích se objevil teprve ve druhé polovině 19. století. V té době se také v našich zemích původní pojmenování opich změnilo na celer, pocházející z původního německého Zeller. Celer se pěstuje pro bulvy i listy. Nejvíce využívaná část celeru je zdužnatělá kořenová bulva, která má kulovitý tvar. Povrch je drsný a hnědý, vnitřní část je bílá nebo krémová. Listy jsou upořádány do velké růžice, jsou silné a řapíkaté, na povrchu hladké a lesklé. Květní stonek dorůstá až do výšky 80 centimetrů.

Bulva celeru, aby byla kvalitní, by měla mít průměr minimálně 8 centimetrů a kořeny zkrácené na 3 centimetry. Dužina musí mít bílou nebo jemně krémovou barvu, nesmí na ní být rezavé skvrny a může mít jednu malou dutinu. Nať nesmí být oschlá.

Bulvy celeru se před uskladněním nikdy neomývají ani neočišťují. Nejvhodnější uskladnění je v písku v chladném sklepě nebo v zemině v pařeništi. Mohou se uskladnit i volně uložené, a to v teplotě od 0 do +2 °C. Při vyšší vlhkosti vzduchu vydrží čerstvé až 5 měsíců.

Zdroj: Celerová pomazánka - recept

Diskuze

V diskuzi ANESTEZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Půjdu na operaci kolene.Mám prasklý meniskus, ale problém je v tom, že epidurál nesmím dostat a po narkóze dlouho zvracím. Existuje nějaká šetrnější anestezie?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin Baroch.

Čeká mě operace tříselné kýly. Chci se vyhnout celkové anestézii vzhledem k věku (76 let) kdy mám obavu z poanestetetické kognitivní disfunkce.
Jedná se však o druh operace, kterou lze provést v lokální anestezii. Mám však v levé noze středně silně poškozený nerv (v pravé noze jen mírně) a tak budu asi muset vyloučit i spinální anestézii, po které bych mohl trvale ztratit hybnost nohou. Lze v takovém případě použít jen opich operovaného místa?

Děkuji předem za odpověď.
Martin Baroch

Zdroj: diskuze Anestezie

Epidurál při porodu

Poprvé byla epidurální anestezie u porodu použita na přelomu 19. a 20. století. Její účinnost je tak vysoká, že maminka cítí pouze tlak a mírnou bolest ve druhé době porodní, a to právě takovou, aby účinně spolupracovala, stahy vnímala a mohla tlačit dle instrukcí porodníka. I díky tomu patří k nejoblíbenějším a nejčastěji podávaným metodám analgezie. Porod bez bolesti je snem mnoha žen vlastně už odnepaměti, jen prostředky, které se u porodu k mírnění bolesti používají, se mění a vyvíjejí. Velmi účinným způsobem, jak bolesti zmírnit či úplně odstranit, je právě epidurální analgezie.

Jde o účinnou metodu odstranění bolesti při porodu, při níž se do krve matky a dítěte dostane jen minimální množství léků. Neovlivňuje volný pohyb rodičky a pozitivně působí na její psychiku. Žena vnímá porod, nebojí se bolestí, spolupracuje s porodníkem. Epidurál příznivě ovlivňuje prokrvení dělohy a placenty, čímž se zlepšuje zásobování dítěte kyslíkem i dalšími potřebnými látkami. Uvolňuje také svalstvo porodních cest.

Mezi nevýhody patří, že jde o metodu organizačně náročnou a vyžadující přítomnost zkušeného anesteziologa. Maminka někdy v důsledku velkého přírůstku váhy a břicha nedokáže dostatečně vyhrbit kočičí hřbet a zůstat v klidu při porodních bolestech.

Prvotní indikací epidurálu je přání ženy. Epidurální analgezie se používá rovněž v případě, že hlavička miminka naléhá na bederní nervové svazky a způsobuje velké bolesti v křížové oblasti. Vhodný okamžik pro podání epidurální analgezie určí porodník. Obecně lze říci, že při pravidelné děložní činnosti je tím nejlepším časem pro podání nález otevřené branky na 3 až 4 centimetry u prvorodičky nebo 1–2 centimetry u vícerodičky. Někdy si rodička epidurální analgezii přeje, ale nález už je tak pokročilý, že ji anesteziolog nemůže aplikovat.

Maminka si lehne na bok (nejlépe levý) a vyhrbí se do kočičího hřbetu. Anesteziolog vydezinfikuje kůži bederní oblasti zad a orouškuje ji. Pak místně znecitliví kůži a podkoží. Zavede opatrně speciální jehlu do epidurálního prostoru, tou provlékne tenkou hadičku (katétr) a začne aplikovat účinné látky. Asi třetina maminek si přeje epidurální analgezii. Tato metoda je výhodná zejména pro ženy s velmi silnými porodními bolestmi.

Překážkou k poskytnutí epidurální anestezie je porucha krevní srážlivosti maminky. Dále pak alergie na lokální anestetika, infekce v místě vpichu a nesouhlas rodičky. Porodnickými kontraindikacemi jsou krvácení během porodu a akutní tíseň plodu. Epidurál se nepoužívá v případě, že došlo k předčasnému odlučování placenty a při překotném porodu.

Epidurální analgezie je sice poměrně účinnou metodou tišení bolesti, přináší s sebou ale i možné komplikace. Podání epidurálu snižuje účinnost kontrakcí, což následně vede k nutnosti urychlení porodu. Tyto zásahy pak zvyšují riziko operativního ukončení porodu císařským řezem nebo kleštěmi. Podávání umělého oxytocinu, který zesiluje kontrakce, navíc blokuje vyplavování tohoto hormonu v jeho přirozené podobě. Přírodní oxytocin je přitom zodpovědný nejen za průběh porodních kontrakcí a později je důležitý i při kojení, ale je také takzvaným hormonem lásky. Uplatňuje se nejen u milování a zamilování se, ale i při navazování emočního pouta mezi maminkou a jejím miminkem.

Epidurál má na porod a rodičku následující účinky:

  • prodlužuje porod;
  • ztrojnásobuje riziko vážných trhlin hráze;
  • může zvýšit riziko císařského řezu až 2,5x;
  • zvyšuje pravděpodobnost užití umělého oxytocinu (pitocinu) 3x;
  • zčtyřnásobuje pravděpodobnost, že dítě bude ve finální fázi porodu v trvale zadním postavení (tváří nahoru), což snižuje šanci na spontánní vaginální porod;
  • snižuje šanci na spontánní vaginální porod;
  • zvyšuje pravděpodobnost komplikací u instrumentálního porodu – při klešťovém porodu u ženy s epidurálem musí lékař použít téměř 2x větší sílu než bez něho, to následně zvyšuje krátkodobá rizika vzniku podlitin, poranění obličeje, posunutí lebečních kostí a krevních sraženin v pokožce hlavy u dítěte a rovněž vznik epiziotomie a trhlin vagíny a hráze u matek;
  • zvyšuje riziko problémů s pánevním dnem (poruchy močových cest, anální a sexuální), které se zřídkakdy vyřeší spontánně;
  • léky podávané při porodu se dostávají do krve dítěte ve stejné nebo někdy dokonce vyšší hladině než ty, které jsou v matčině krvi. Imunitní systém novorozence je nezralý, takže trvá déle, než tyto léky eliminuje. Poločas rozpadu bupivacainu, běžně používaného u epidurální analgesie, je 2,7 hodiny u dospělého, ale téměř 8 hodin u novorozence.

Zdroj: Epidurál

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA PALCE U NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Rozhodně studené a mazat 3-4krát denně protizanetlivou mastí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Dobrý den,také mám artrozu 3stupne na palci na levé noze,pan doktor mi říkal,že to mám od dny,a že mě čeká oprace,v dubnu jsem dostal dotoho kloubu antibaktetialni zánět,prostě hodně sem ten kloub namohl,zak mě dal opich a ještě nejakou látku tam pichnu,upřímně řečeno bolelo to strašně,ale druhý den v uvozovkách bylo po bolesti,půl roku sem měl da se říct úplný pokoj,v září to samí,muj lékař mi dal inijekci proti bolesti a diklofenak a mast dolgit,ale jesli můžu poradit,daval sem si nato nastrouhaný brambor nato igelit a z lehka ovázal gazou pres noc to opravdu bolest srazí

Zdroj: diskuze Artróza palce u nohy

Kyretáž

Kyretáž neboli výškrab je krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice pomocí kyrety, přičemž dojde k vyčištění dutiny děložní. Mimo jiné se jedná o dnes již jen řídce používaný způsob provedení interrupce. Zároveň může být kyretáží získaná tkáň zkoumána při dalším určování zdravotního problému.

Před zákrokem bývá nejprve roztaženo děložní hrdlo. Samotný zákrok se v České republice nejčastěji provádí v celkové anestezii, v mnoha zemích dostává pacientka na výběr z více druhů anestezie (epidurální, lokální).

Výkon se užívá terapeuticky k zástavě silného menstruačního krvácení, ale také diagnosticky při nejasném nálezu (podezření na polyp, myom, nebo nádor) v dutině děložní, nebo při odstranění nežádoucích zbytků po porodu/potratu v dutině děložní.

Výkon může být součástí hysteroskopie. Získaný materiál se odesílá k histologickému vyšetření.

Bezpečnější alternativou kyretáže je hysteroskopie. Při hysteroskopickém výkonu jsou totiž veškeré úkony prováděny pod kontrolou zraku. Dříve byla kyretáž známa především jako metoda chirurgické interrupce. Dnes je již Světovou zdravotnickou organizací (WHO) doporučována spíše vakuumaspirace nebo nechirurgické metody interrupce.

Tento výkon má díky pokrokům v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže řadíme ty, které souvisejí s výkonem samotným, což je proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení, operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty (Ashermanův syndrom, není-li taková komplikace řešena, může to v budoucnu zvyšovat pravděpodobnost například mimoděložního těhotenství). Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které může být nutné řešit pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být spojené s celkovou anestezií.

Zdroj: Vysoká děložní sliznice v přechodu

Kyretáž na Wikipedii

Wikipedie uvádí, že kyretáž neboli výškrab je krátký operační zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní. Mimo jiné se jedná o dnes již jen řídce používaný způsob provedení interrupce. Zároveň může být kyretáží získaná tkáň zkoumána při dalším určování zdravotního problému.

Před zákrokem bývá nejprve roztaženo děložní hrdlo. Samotný zákrok se nejčastěji provádí v České republice v celkové anestezii, v mnoha zemích dostává pacientka na výběr z více druhů anestezie (epidurální, lokální).

Výkon se užívá terapeuticky k zástavě silného menstruačního krvácení, ale také diagnosticky při nejasném nálezu (podezření na polyp, myom nebo nádor) v dutině děložní, nebo při odstranění nežádoucích zbytků po porodu/potratu v dutině děložní. Výkon může být součástí hysteroskopie.

Získaný materiál se odesílá k histologickému vyšetření.

Bezpečnější alternativou kyretáže je hysteroskopie. Při hysteroskopickém výkonu jsou totiž veškeré úkony prováděny pod kontrolou zraku.

Dříve byla kyretáž známa především jako metoda chirurgické interrupce. Dnes je již Světovou zdravotnickou organizací (WHO) doporučována spíše vakuumaspirace nebo nechirurgické metody interrupce.

Tento výkon má díky pokrokům v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže se řadí ty, které souvisejí s výkonem samotným – proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení, operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty (Ashermanův syndrom). Není-li taková komplikace řešena, může to v budoucnu zvyšovat například pravděpodobnost mimoděložního těhotenství. Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které může být nutné řešit pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být spojené s celkovou anestezií.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i přípravek Zibor nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého. Přestaňte používat přípravek Zibor a informujte neprodleně lékaře nebo zdravotní sestru (nebo vyhledejte okamžitě nejbližší pohotovost nebo příjmovou ambulanci nemocnice), pokud se u vás vyskytne některý z níže uvedených nežádoucích účinků.

Časté (mohou postihnout až 1 z 10 pacientů):

  • Neobvyklé nebo neočekávané krvácení, například krev v moči a/nebo ve stolici.
  • Vzácné (mohou postihnout až 1 z 1 000 pacientů):
  • Závažné snížení počtu krevních destiček (trombocytopenie II. typu), které může vést k tvorbě modřin, krvácení v ústech, krvácení z dásní a nosu, kožní vyrážce.
  • Tmavě zbarvené, bolestivé postižení kůže v místě vpichu (kožní nekróza).
  • Intraspinální hematomy po spinální nebo epidurální anestezii (bolest zad, snížená citlivost a slabost dolních končetin, dysfunkce střev nebo močového měchýře). Tyto hematomy mohou způsobit neurologická poškození různého stupně, včetně dlouhotrvající nebo trvalé paralýzy.
  • Závažné alergické reakce (zvýšená teplota, zimnice, dušnost, otok hlasivek, malátnost, pocení, kopřivka, svědění kůže, nízký krevní tlak, návaly horka, zarudnutí obličeje, ztráta vědomí, zúžení průdušek, otok hrtanu).
Ostatní nežádoucí účinky:
Velmi časté (postihují více než 1 z 10 pacientů):
  • Tvorba modřin, skvrny na kůži, svědění a bolestivost v místě vpichu jehly.
Časté (mohou postihnout až 1 z 10 pacientů):
  • Mírné a dočasné zvýšení určitých enzymů (transamináz), které se prokáže v krevních testech.
  • Méně časté (mohou postihnout až 1 ze 100 pacientů):
  • Mírné a přechodné dočasné snížení počtu krevních destiček (trombocytopenie I. typu), které se prokáže v krevních testech.
  • Mírné alergické kožní reakce: kožní vyrážka, kopřivka, podlitiny.
Není známo (z dostupných údajů nelze určit):
  • Zvýšení hladin draslíku, které by se mohlo prokázat v krevních testech.
  • V důsledku používání tohoto přípravku nebo podobných léků po dlouhou dobu by se mohla vyvinout osteoporóza (řídnutí kostí). Četnost není známa.

Zdroj: Zibor pomáhá blokovat srážlivé procesy v krvi

Porod po umělém oplodnění

Když se řekne porod, tak většině z nás přijde na mysl klasický spontánní porod, případně císařský řez na porodním sále. Ale existují další druhy porodů. Porod může být ta nejpřirozenější událost, anebo taky může znamenat obavy či nejistotu. Většina žen v Česku při porodu spoléhá na lékaře, ale některé ženy by se naopak bez lékařů obešly, a raději preferují porod doma.
 

Porod - základní biologický pochod, starý jako lidstvo samo. Během jediné vteřiny proběhne na celém světě v průměru 4 krát. Na svět tak přichází asi 218 000 dětí denně. Okolnosti jejich startu do života se ale diametrálně liší. Úměrně úrovni medicíny.
 

Těsně před porodem se měří srdeční ozvy pomocí kardiotokografie. Využívají se nejmodernější ultrazvuky a léky. Ale zdaleka nejde jen o přístroje. Ačkoliv v ČR převládá lékařsky vedený porod, tak přesto přichází řada žen, které péči lékařů chtějí v co nejmenší míře.
 

Ambulantní porod, aneb odroď v nemocnici a jdi domu 

Ambulantní porod znamená, že žena porodí v porodnici, na porodním sále, Krátce po porodu, to může být 4, 8, nebo i 12 hodin, pokud je vše v pořádku a pokud porod probíhal dobře, může odejít domu. Hlavní podmínkou je to, že se jedná o normálně probíhající těhotenství, porod probíhá normálně, miminko se narodí zdravé a přisaje se k prsu. Ambulantní porod představuje alternativu pro určitou minoritní část pacientek. Nejrizikovější dobou porodu jsou první 2 hodiny po porodu, proto většina porodnic ve světě maminky po porodu 2 hodiny monitorují na porodním sále.
 

Chirurgické vyndání plodu 

Císařský řez je porodnická operace, během které je novorozenec vyňat z děložní dutiny chirurgickou sekcí. Vše probíhá při plné anestezii a matka zde neprožívá žádné porodní bolesti.
 

Plánovaný porod

Plánovaný porod se na první pohled příliš neodlišuje od tradičního porodu. Základní rozdíl spočívá v tom, že je rodičce uměle vyvolán. Matka, která má obavu z přenášení, nastoupí v den, který má ve své těhotenské průkazce označen jako termín porodu, do porodnice, kde jsou jí podány infuze a tak zvané provokačky. Do několika hodin poté porodí. Hlavní výhoda spočívá v tom, že se rodička nestresuje, když se v den termínu porodu nic neděje. A jak vypadá obrácená strana mince? Po těchto provokačkách rodičky mívají mnohem silnější bolesti, než je tomu v případě přirozeného porodu. Proto také v tomto případě lze využít možnosti epidurální anestezie. Látky urychlující příchod porodu se podávají i v případě, kdy rodičce odtéká nebo odtekla plodová voda, a nepřicházejí kontrakce. Tento druh porodu je obvyklou prevencí proti nežádoucím následkům přenášení. Jakmile žena přenáší déle než deset nebo dvanáct dní, je u ní porod uměle vyvolán.
 

Přirozený porod v nemocnici a porod doma 

Filosofie přirozeného porodu je založena na faktu, že rodit zdravé děti je posláním ženy, která se řídí svými instinkty. V případě přirozeného porodu hraje hlavní úlohu rodička, která určuje průběh porodu a volí si i polohu, která je pro ni nejvíce příjemná. Ošetřující lékař přistupuje k rodičce jako ke své klientce, neexistuje zde direktivní vztah mezi dominantním lékařem a submisivním pacientem. Neprovádí se holení rodidel ani klystýr, nepoužívají se žádné prostředky k urychlení porodu, nepodává se ani epidurální anestezie a neprovádí se ani nástřih hráze. Ihned po porodu je dítě vloženo do matčiny náruče, kterou již neopustí. Tento druh porodu nejčastěji probíhá v tzv. porodním boxu, anebo v prostředí s domáckou atmosférou. Nejpřirozenější variantou přirozeného porodu je porod doma. Pokud nenastanou žádné komplikace, jedná se o zdravou matku a zdravého novorozence, tak není co namítat. Kdo ale předem ví, že nenastanou žádné komplikace? Proto také u porodu doma by měl být přítomen lékař. Odpůrci odmítají porod doma právě z obavy o zdraví a život matky i novorozeněte.
 

Porod ve vodě

Porod do vody představuje další z možností přirozeného porodu. Jako jeho hlavní předností se uvádí rychlejší průběh, snížení bolesti rodičky a díky efektu teplé lázně přirozenější příchod dítěte na svět. Bohužel je zde znesnadněna možnost kontroly děložního hrdla rodičky, množstevních ztrát krve atd. Kromě toho tu hrozí riziko infekce. Z těchto komplikujících důvodů lze rodit do vody jen v některých porodnicích.

Zdroj: Umělé oplodnění a následný porod

Princip

V současné době se provádí v místní anestezii 17 % všech operačních výkonů. Nezastupitelné místo má místní analgezie v léčbě bolesti, zejména díky kontinuálním technikám.

Místní znecitlivění (anestezie) vede k vyřazení vnímání veškerých podnětů z určité oblasti těla, místní analgezie vyřazuje vnímání bolestivých podnětů. Místní, lokální anestetika jsou farmaka, která přechodně blokují vznik a vedení vzruchu ve vzrušivých tkáních, nervové a svalové tkáni, včetně myokardu. V místní anestezii se využívá jejich účinku na periferní nebo míšní nervy. Na rozdíl od většiny léků podávaných systémově jsou místní anestetika podávána přímo k nervovým strukturám, které mají ovlivnit.

Rozeznáváme tyto druhy místí anestezie: svodná (regionální, spinální, epidurální, bloky nervů a pletení, okrsková, nitrožilní regionální) a místní (infiltrační, topická).

Obecně platí, že jednotlivé složky periferního nervu jsou ovlivněny ztrátou funkce sympatiku, ztrátou citlivosti na bolest (analgezie), ztrátou citlivosti na dotek, teplo, chlad (anestezie), ztrátou motoriky.

Místní anestetika jsou látky schopné difúze do nervového vlákna, kde přechodně zastaví přenos vzruchu (ovlivněním na kanálu). Mimoto mají místní anestetika i systémové účinky, které lze užít léčebně. Působí antiarytmicky, bronchodilatačně a spasmolyticky. Mechanismus účinku přerušení průběhu vzruchu nervovým vláknem působením lokálních anestetik se snažila vysvětlit řada teorií. Patřila mezi ně teorie o kompetici místního anestetika s kalciovými ionty, teorie o difúzi molekuly lokální anestezie do lipidové dvojvrstvy buněčné membrány s následným kritickým zvětšením jejího objemu a teorie o změně povrchového napětí buněčné membrány. V současnosti je uznávána teorie o modulaci receptoru u vnitřního ústí sodíkového kanálu. Elektrofyziologické pokusy na izolovaném nervu vedou k předpokladu, že mezi sodíkem a místním anestetikem existuje kompetitivní antagonismus. Místem účinku lokálních anestetik je membrána nervové buňky, vazebná místa jsou uvnitř sodíkových kanálů. Zde lokální anestetika vyvolávají vratnou blokádu, čímž ovlivňují depolarizační fázi akčního potenciálu související s průnikem sodíkových iontů buněčnou membránou.

Účinnost místních anestetik, tedy schopnost vyvolat úplnou analgezii, závisí na řadě fyzikálně chemických a farmakodynamických vlastností. Schopnost difúze lokálních anestetik do nervového vlákna závisí zejména na jeho rozpustnosti v tucích a na pH tkáně. Trvání účinku lokálních anestetik ovlivňuje vazba na proteiny, především distribuce v tkáních, která je závislá především na jejich prokrvení.

Měřítkem účinnosti lokálního anestetika je minimální blokující koncentrace (Cm), což je nejnižší koncentrace lokálních anestetik, která vyvolá blokádu vedení impulsu za dohodnutou časovou jednotku (10 minut). Výše uvedené vlastnosti lokálních anestetik jsou závislé na jejich chemické struktuře. Většina lokálních anestetik se chemicky skládá ze tří částí: lipofilní část – spojovací řetězec – hydrofilní část.

Spojovací řetězec v sobě obsahuje buď amidovou (-CO-NH-), nebo esterovou (-CO-O-C-) vazbu. Podle toho se místní anestetika rozdělují na dvě základní skupiny: amidová (lidokain, Trimekain, Prilokain, Bupivakain, Ropivacain, Articain) a esterová lokální anestetika (Procain, Tetracain, Chlorprocain).

Přísady k místním anestetikům jsou látky, které jsou-li přidány k roztoku lokálních anestetik, příznivě ovlivňují rozsah, hloubku a dobu trvání místní anestezie. Patří sem Baricita, Adrenalin, Opioidy, Klonidin, Ketamin.

Zdroj: Svodná anestezie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNemoci

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP