Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

HOUBY A DNA


Obsah purinů v houbách

  • 100 gramů hlívy ústřičné má 21 mg purinů, které vyprodukují až 50 mg kyseliny močové.
  • 100 gramů žampiónů má 25 mg purinů, které vyprodukují až 60 mg kyseliny močové.
  • 100 gramů lišky jedlé má 7 mg purinů, které vyprodukují až 17 mg kyseliny močové.
  • 100 gramů hřibovitých hub má 34 mg purinů, které vyprodukují až 80 mg kyseliny močové.
Houby jsou díky nízkému obsahu purinů a schopnosti nasytit na dlouhou dobu vhodným kandidátem na náhradu za maso u lidí, kteří trpí dnou. Houby můžete konzumovat čerstvé nebo si je zavařit, popřípadě usušit. Houbový guláš pak pohladí vaše chuťové buňky a bude obsahovat jen zlomek purinů, než když je uvařený z masa.

Zdroj: článek Máte rádi houby a hledáte kolik mají purinů? Tady je odpověď!

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Prosím,může se brát k léku Eliquis houba Reishi?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké dávky houby reishi mohou zpomalit srážení krve. Užívání houby reishi spolu s léky, které také zpomalují srážení, by mohlo zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cena léku eliquis hrazená pacientem

Léčba

Aby dna přešla do chronického stádia, doprovázeného neustálou bolestí kloubů, se dnes dá docela dobře předejít léky. Ale jako většina léků mají významné vedlejší účinky. Proto dává větší smysl včas změnit svůj vlastní způsob života:

  • snížit váhu,
  • hodně se hýbat,
  • jíst málo masa, hlavně žádné vnitřnosti,
  • pít málo nebo žádný alkohol,
  • jíst více ovoce,
  • jíst více zeleniny a především hub.

Houby totiž nabízejí několik výhod v boji proti dně. Houby mají ve srovnání s masem nízký obsah purinů. Na druhou stranu houby, hlíva ústřičná a shiitake svou chutí a konzistencí maso jednoznačně připomínají. Ne nadarmo se hlívě ústřičné říká také telecí houba. Pokud maso nahradíte houbami, tak přechod na nízkomasou stravu nebude tak náročný.

Zdroj: článek Máte rádi houby a hledáte kolik mají purinů? Tady je odpověď!

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Prosím o radu,zda se může dři dně libeček a lichořeřišnice větší a také na houby a brambory se názory různí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: příběh Kyselina močová

Jak krájet houby na sušení

Houby nakrájejte na několikamilimetrové plátky a nechte sušit v dobře větrané místnosti. Kdo nemá sušičku na potraviny nebo suchou půdu, vystačí si s plechy na radiátoru. Na pečicí papír rozložte houby v dostatečné vzdálenosti, aby se nepřilepily. Díky papíru pak půjdou jednoduše sundat z plechu. Usušené houby skladujte opět v suchu, i špatné skladování může houby znehodnotit.

Zdroj: článek Sušení hub

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Komárek petr.

dobrý den prosí o zaslání kefírové houby děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den pane Komárku,
napište mi na můj e-mail radomira.r@seznam.cz
kam mám houbu poslat.

S pozdravem
Radomíra

Zdroj: příběh Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Sušení hub doma

Sušené houby dlouho vydrží, snadno se skladují a krásně provoní celý byt. Houby před sušením neomývejte, stačí je očistit nožem, popřípadě otřít vlhkým hadříkem, odkrojte červivé části a zdravé houby pak nakrájejte na stejné plátky zhruba 4 mm silné.

Zdroj: článek Sušení hub

Příběh

Ve svém příspěvku KEFÍR Z TIBETSKÉ HOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Zdravím,Tibeckou houbu mám namnoženu, v případě zájmu napište sms na 730630551. Zd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kefír z tibetské houby

Sušení hub na slunci

Houby je možné samozřejmě sušit také venku na čerstvém vzduchu. Je však nutné najít pro ně to správné místo a předejít tak plísním a zapaření. Houby není vhodné sušit na přímém slunci, naopak stinné a vzdušné místo je pro ně to pravé. Plátky hub pravidelně otáčíme, aby se neslepily s podkladem a vysychaly rovnoměrně. Musíte také zajistit, aby se na houby během jejich sušení neprášilo, nebo se jinak neznečišťovaly. Na noc je potom nutné houby schovat a chránit je před navlhnutím. Pokud se vám zdá tato varianta poněkud zdlouhavá a komplikovaná, usušte houby doma - plech s nakrájenými houbami je možné položit na topení nebo odnést na dobře větranou půdu.

Zdroj: článek Sušení hub

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavelková.

Dobrý den, můžu poprosit o zaslání tibetské houby. Děkuji. M.Pavelková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den paní Pavelková,
Napište mi prosím na můj email
Radomira.r @seznam.cz

S pozdravem
Radomíra

Zdroj: příběh Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Jak dlouho sušit houby

Zda jsou houby správně usušené, poznáte tak, že při dotyku hezky chrastí a snadno se lámou. Teď už jen stačí správně je uskladnit. Nejvhodnější je uložit usušené houby do vzduchotěsných sklenic nebo látkových pytlíků a uložit je na chladném, temném místě. Vařit z nich potom můžete i několik let, stačí je před použitím na chvíli namočit do vody či mléka. Skvělé je také koření vytvořené z najemno natlučených usušených hub, které perfektně doladí každé vaše jídlo.

Zdroj: článek Sušení hub

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA DO MLÉKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLÍNA.

MÁM PŘEBYTEK TIB.HOUBY POSÍLÁM JI NA DOBÍRKU V PŘÍPADĚ ZÁJMU NAPIŠTE . vael@post.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tibetská houba do mléka

Sušení hub na niti

Efektivní je také navlečení hub na nit a jejich následné zavěšení na vhodné místo. Takto se nemusí samozřejmě otáčet, je jen potřeba dávat pozor na to, aby se nepřilepily k sobě. Na vzduchu trvá sušení obvykle 3 dny.

Sušení hub na novinách

Sušení hub na novinách se nedoporučuje. Na sušení se hodí houby pokud možno suché, ty s přemírou vody určitě ne, protože většinou při sušení zplesniví. Pro sušení je dobré houby krájet na plátky přibližně 3 mm silné. Kvůli estetickému dojmu je pěkné zachovat tvar houby, to znamená krájet i s nožičkou či její částí, pokud houba není příliš velká. Houby nikdy nesušte na novinách, protože se do nich nasákne tiskařská čerň. Lepší je houby klást v jedné vrstvě na síta nebo na pečicí papíry položené na plechy.

Zdroj: článek Sušení hub

Příběh

Ve svém příspěvku WURM-EX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcelka.

Na parazity v těle mi známá doporučovala přípravek Wurm-ex, tak nevím zda do něho jít nebo ne. Co mi doporučíte? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leotýnka.

Určitě do něho běžte a nenechte se odradit některýma názorama od lidí, kteří říkají že je to blbost..nevyzkoušeli a ví o tom akorát houby!

Zdroj: příběh Wurm-ex

Které houby nesušit

Jak již bylo zmíněno, k sušení se nehodí choroš, muchomůrka růžovka, pýchavky nebo václavky. Pozor pak na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub neboli Verticillium po požití ohrožuje slinivku a při sušení se rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak jed.

Zdroj: článek Sušení hub

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Bláhová.

Dobrý den,máte ještě Tibetské houby měla bych zájem.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den paní Bláhová,
tibetskou houbu mám namnoženou.
Napište mi prosím na můj e-mail radomira.r@seznam.cz

Radomíra

Zdroj: příběh Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Jsou kuřátka jedovatá

Některé druhy, jak již bylo popsáno, jsou jedovaté, například Ramaria formosa, což jsou kuřátka sličná, nebo kuřátka lososová (Ramaria subbotrytis). Také kuřátka bledá (Ramaria pallida) jsou jedovatou odrůdou.

Kuřátkovité houby se zejména málo zkušeným houbařům jako jedlé houby nedoporučují, neboť se mezi nimi vyskytují některé jedovaté druhy (viz výše), které lze od jedlých druhů jen těžko rozlišit.

Zdroj: článek Houba kuřátka

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ,KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ NABÍZÍM 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva b.

Mám zájem o koupi tibetské houby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den,stačí poslat adresu na e-mail radomira.r@seznam.cz

S pozdravem
Groligová

Zdroj: příběh Tibetská,kefírová houba-zdravý nápoj nabízím 40,- Kč

Houby na sucho podle moravského receptu

Takhle se zavařují houby na Moravě. Houby zavařované na přírodní způsob bez nálevu. Zdá se to divné, ale můžu jen doporučit, houby jsou skoro jako čerstvé, zůstává v nich chuť a částečně i tvar.

Ingredience

  • směs zdravých lesních hub (václavky, hřiby, lišky, pýchavky, kotrče, atd.)

Postup

Houby na zavařování použijeme jen zdravé, nakrájíme na libovolné kousky. Lišky a václavky a všechny houby, které mají pod kloboukem žebrování umyjte vodou na sítku. Hřiby a ostatní houby jim podobné vodou nemyjte, ale očistěte nasucho.

Houby poměrně surovým způsobem, bez milosti, natlačte do sklenic a při tom se snažte, abyste z nich neudělali kaši. Houby při zavařování trochu zmenší svůj objem, tak abychom ve sklenicích nakonec něco měli.

A teď přijde hlavní překvapení tohoto receptu: do sklenic už nedáme nic, opravdu vůbec nic, jen je dobře zavřeme a sterilizujeme 90 min ve vodě horké 90 °C. Vyndáme a za 24 hodin znovu sterilizujeme 60 min zase při 90 °C. Po první sterilizaci zmenší svůj objem, ale po té druhé už ne. Houby zavařené touto moravskou vychytávkou vydrží až dva roky, možná i déle. Platí ale pravidlo, že při každém otevření sklenice nejprve přičichněte k obsahu. Pokud neucítíte nepříjemný zápach, tak je vše bezpečné. V opačném případě se to nepovedlo a celý obsah sklenice vyhoďte.

Zavařené houby se pak dají použít jako ty čerstvé, například do omáčky, polévky, pod maso, smaženice, kulajda, atp.

Zdroj: článek Zavařování hub na sucho

Chlupaté knedlíky s houbami

Suroviny:

  • 800 g syrových brambor
  • 1 cibule
  • 50 g sušených hub
  • špetka drceného kmínu
  • 400 g hrubé mouky
  • 80 g anglické slaniny
  • sůl
  • 1 vejce
  • 200 ml vody

Postup:

Sušené houby namočte nejméně na 1 hodinu do 200 ml vody, cibuli a slaninu nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolku zpěňte cibulku se slaninou, poté přidejte houby i s vodou, špetku soli, kmín a duste, dokud nebudou houby měkké. Poté odstavte. V míse umíchejte nastrouhané syrové brambory, jedno rozšlehané vejce, špetku soli a mouku. Vytvořte kompaktní těsto a tvarujte z něj menší knedlíky, které po částech vhazujte do vroucí osolené vody. Když knedlíky vyplavou, vařte je ještě asi 8 minut (dle velikosti). Poté je vyjměte, nechte dobře okapat, vložte do mísy a do tepla. Jakmile budete mít uvařeny téměř všechny knedlíky, dokončete houby. Vyduste z nich případnou vodu, teprve pak vmíchejte 4 rozšlehaná vejce a smažte, dokud nezhoustnou. Případně ještě ochuťte solí. Hotové houby promíchejte v míse s knedlíky a ihned podávejte na stůl.

Zdroj: článek Recepty na chlupaté knedlíky

Zavařování hub v troubě

Houby na sucho můžeme zavařit i v troubě, třeba proto, když nemáte dostatečně velký hrnec na zavařování ve vodě. Troubu předehřejte na 175 °C a vložte uzavřené sklenice s houbami. Sklenice se nesmí dotýkat, aby nepopraskaly. Houby postupně zmenší svůj objem a pustí šťávu, jakmile uvidíte v zavařovací sklenici s houbami, že se tvoří bublinky, nechte troubu běžet dále, ale zmírněte na 120 °C a pokračujte dalších 120 minut. Poté troubu vypněte a sklenice nechte v zavřené troubě alespoň dalších 30 minut vychladnout, využijte zbytkového tepla.


Zdroj: článek Zavařování hub na sucho

Srnčí guláš na houbách

Ingredience: 500 g srnčího masa (kýta, svíčková), 1 cibule, 3 stroužky česneku, sádlo nebo olej na orestování, sůl, pepř, kmín, tvrdší houby (hřiby, suchohřiby, případně sušené a namočené do vody), tmavá jíška v prášku (množství dle strávníků)

Postup: Nakrájíme cibuli a česnek, osmahneme na sádle. Přidáme maso nakrájené na větší kostky, orestujeme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Během dušení osolíme, opepříme a okmínujeme. Ke konci přidáme houby a ještě dusíme cca 15 minut. Zahustíme tmavou jíškou. Tuto variantu s houbami podáváme s rýží a zeleninou.

Zdroj: článek Recepty na srnčí guláš

Jak na zavařování hub na sucho

Máte doma plné koše nasbíraných hřibů a hledáte recepty co s nimi? Jednoduše je zavařte!

Nabízíme vám velmi jednoduchý a bezpečný recept na zavařované houby, díky kterému vydrží čerstvé po následující dva roky.

Ve stručnosti je to takto: Nasbírané čerstvé houby nejdříve roztřídíme podle jejich stavu. Vybíráme pouze zdravé kusy, bez náznaku napadení škůdci. Pokud je na houbě plíseň, je lepší vyhodit celý kus. Vyříznutím postiženého místa totiž nemáme jistotu, že se plísně zcela zbavíme.

Zdravé houby nakrájíme na menší kousky. Některé druhy hub můžeme také opláchnout ve vodě. Naplníme do skleničky. Dříve se ale ujistíme, že jsou skleničky dokonale čisté. Snažíme se jich natlačit dovnitř co nejvíc, protože při zavařování ztratí objem. Na rozdíl od jiných receptů na zavařování do skleniček už nic nepřidáváme, jen je zavřeme a dvakrát sterilizujeme při teplotě 90 °C po dobu 90 minut a za 24 hodin sterilizaci opakujeme po dobu 60 minut při stejné teplotě. Zavařované houby by vám měly vydržet až dva roky. Po otevření je můžete zpracovat jakýmkoli způsobem.

Zdroj: článek Zavařování hub na sucho

Postup

Kluci si nejprve očistí hovězí maso, to dají vařit do vody, kterou osolili a trochu opepřili, vaření musí probíhat velmi pozvolna. Takto vaří až do úplného změknutí. Po uvaření masa osmahnou na rozehřátém másle nakrájené houby, ke kterým přidají drcený kmín, poté je přiklopí, a až houby pustí šťávu, zalijí je vývarem z masa. Následně k houbám přidají sladkou a zakysanou smetanu, v nichž rozkvedlali hladkou mouku, a nechají společně provařit cca 20 minut. Na závěr ochutí solí, mletým pepřem a octem. Omáčku podávají s plátkem hovězího masa a houskovým knedlíkem nebo rýží.

Zdroj: článek Hovězí na houbách - Kluci v akci

Poctivá bramboračka

Ingredience: 100 g sušených hub, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 4 brambory, 1 mrkev, ½ celeru, 2 cibule, 1 petržel, 1 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, voda

Technologický postup: Houby vložte do hrnce a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku. Vzniklou jíšku zalijte zhruba litrem a půl studené vody nebo vývaru a důkladně promíchejte, přidejte oloupané a pokrájené brambory a zeleninu, přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu. Okořeňte a vařte do změknutí asi 15 minut. Přibližně 5 minut před koncem varu vyklepněte do polévky vejce a lehce ji promíchejte. Nakonec dochuťte prolisovaným česnekem se solí, pepřem, solí a majoránkou.

Zdroj: článek Nejlepší bramboračka

Autoři obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Michal Vinš

 Nina Vinšová


dna nemoc
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
recepty při nemoci dna
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
příběhy k tématu

Kyselina močová

Kamča

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Cena léku eliquis hrazená pacientem

Cempírek

Vysoké dávky houby reishi mohou zpomalit srážení krve. Užívání houby reishi spolu s léky, které také zpomalují srážení, by mohlo zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení.

Zdraví Cempírek!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Kyselina močová

Miroslava Žáková

Prosím o radu,zda se může dři dně libeček a lichořeřišnice větší a také na houby a brambory se názory různí

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

komárek petr

dobrý den prosí o zaslání kefírové houby děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Kefír z tibetské houby

Zdeněk

Zdravím,Tibeckou houbu mám namnoženu, v případě zájmu napište sms na 730630551. Zd

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Pavelková

Dobrý den, můžu poprosit o zaslání tibetské houby. Děkuji. M.Pavelková

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tibetská houba do mléka

PAVLÍNA

MÁM PŘEBYTEK TIB.HOUBY POSÍLÁM JI NA DOBÍRKU V PŘÍPADĚ ZÁJMU NAPIŠTE . vael@post.cz

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Wurm-ex

Leotýnka

Určitě do něho běžte a nenechte se odradit některýma názorama od lidí, kteří říkají že je to blbost..nevyzkoušeli a ví o tom akorát houby!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Hana Bláhová

Dobrý den,máte ještě Tibetské houby měla bych zájem.Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tibetská,kefírová houba-zdravý nápoj nabízím 40,- Kč

eva b

Mám zájem o koupi tibetské houby.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tibetská kefírová houba 40,- Kč

Mikulova Dana

Dobrý den ,prosím o zaslání 2ks tibetské houby , Mikulova , Lašská 13, Havířov, 73601 dekuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tibetská houba domácí kefír

PAVLÍNA

MÁM PŘEBYTEK TIB.HOUBY.POSÍLÁM NA DOBÍRKU. V PŘÍPADĚ ZÁJMU PIŠTE. vael@post.cz

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Blanka Coufalová

Dobrý den. Měla by jsem zájem o Tibetské houby. Mám to pro nemocnou babičku. Děkuji Blanka

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tybetska houba

sarka

Muzou pit kefir z tybetske houby i male deti

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Minimální trvanlivost sušených hub

Milan Krucký

po jaké době lze konzumovat sušené houby?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetosm.